Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές
  • [02] Τουρκία: Τραγωδία με 13 νεκρές μαθήτριες
  • [03] Ψηφίζεται το ν/σ για τα ΚΕΣ
  • [04] Οριστικό: Νερό στον Άρη!
  • [05] Fires Contained
  • [06] Συμφωνίες εκατομμυρίων για τη διακοπή του Κοζλοντούι
  • [07] Συνεχίζονται τα δυστυχήματα στα ανθρακωρυχεία
  • [08] Ορατή η έκλειψη ηλίου σε Αρκτική, Σιβηρία, Δ. Κίνα
  • [09] Δείπνο στους βουλευτές

    [01] Κοινωνία

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών και σήμερα

    Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές

    1/8/2008 8:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2008 8:54:58)

    Ελέγχεται η μεγάλη φωτιά, που αποτέφρωσε αγροικίες και αγροτοδασικές εκτάσεις στο δήμο Τραγανού Ηλείας, καθώς και αυτές στο Δογάνι Κερατέας και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνος. Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, κυρίως στη νησιωτική και νότια χώρα, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    [02] Κόσμος

    Κατάρρευση σχολικού κοιτώνα

    Τουρκία: Τραγωδία με 13 νεκρές μαθήτριες

    1/8/2008 8:34:00 (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2008 10:53:40)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε 13 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μαθητριών και σε 23 των τραυματιών από την κατάρρευση οικοτροφείου θηλέων στην κεντρική Τουρκία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τους. Τουλάχιστον δύο από τις τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπολογίζεται ότι 7 - 8 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια του κτιρίου στην επαρχία του Ικονίου, το οποίο κατέρρευσε ύστερα από έκρηξη φιάλης υγραερίου. O κυβερνήτης Οσμάν Αϊντίν είπε ότι οι ομάδες διάσωσης κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τρεις μαθήτριες που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια και εντείνουν τις προσπάθειες για να τις ανασύρουν. Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειξαν κορίτσια τραυματισμένα να μεταφέρονται με μικρά λεωφορεία στο νοσοκομείο της πόλης. Το οικοτροφείο, που ανήκε σε θρησκευτικό ίδρυμα και χρησιμοποιείτο για τη διδασκαλία του Κορανίου σε κορίτσια ηλικίας 8 έως 16 ετών, φιλοξενούσε περίπου 40 άτομα τη στιγμή της τραγωδίας.

    [03] Πολιτική

    Κόντρα χθες στη Βουλή

    Ψηφίζεται το ν/σ για τα ΚΕΣ

    1/8/2008 10:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2008 11:16:11)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στο Β θερινό τμήμα της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης επέκρινε τους κυρίους Παπανδρέου και Αλαβάνο για τη στάση τους, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο βάζει σε τάξη το χάος της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Επικαλέστηκε, μάλιστα παλαιότερες δηλώσεις και συνεντεύξεις των κυρίων Παπανδρέου, Βενιζέλου και Αλαβάνου, στις οποίες φέρονται να μην διαφωνούν ουσιαστικά με την κυβερνητική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου και της ίδρυσης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι πανεπιστημίων μέσω πρακτόρων, αντέτεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από το ΚΚΕ, ο Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης παρατήρησε ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα δημιουργήσει ένα εμπόριο ελπίδων για επαγγελματική διέξοδο και θα υποβαθμίσει τις πανεπιστημιακές σπουδές, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για Κυβέρνηση συνταγματικής εκτροπής. Ο Συνασπισμός πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρατήρησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [04] Τεχνολογία

    Ανακοίνωσαν οι επιστήμονες

    Οριστικό: Νερό στον Άρη!

    1/8/2008 9:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2008 11:12:48)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή, ότι έχουν οριστικές αποδείξεις πως υπάρχει νερό στον Άρη, αφού εξέτασαν περαιτέρω τον πάγο που είχε βρεθεί στον κόκκινο πλανήτη τον Ιούνιο από το διαστημικό όχημα "Φοίνιξ".

    "Έχουμε νερό", δήλωσε ο Γουίλιαμ Μπόιντον, ο υπεύθυνος του TEGA (όργανο ανάλυσης των αερίων που προκύπτουν από τη θέρμανση στοιχείων) του Φοίνιξ. "Είχαμε αποδείξεις για τον πάγο από πριν, από τις παρατηρήσεις της "Οδύσσειας" και από τα ψήγματα που εξέτασε το Φοίνιξ τον περασμένο μήνα, όμως είναι η πρώτη φορά που αγγίξαμε και γευτήκαμε αρειανό νερό", είπε, αναφερόμενος, φυσικά, στα όργανα του διαστημικού σκάφους.

    Σύμφωνα με τον Μπόιντον, το νερό αυτό εντοπίστηκε αφότου ο ρομποτικός βραχίονας του σκάφους μετέφερε, την Τετάρτη, ένα δείγμα εδάφους σε ένα όργανο που αναγνωρίζει τους ατμούς που παράγονται από τη θέρμανση.

    [05] High Risk of Fires Today

    Fires Contained

    01 Αυγ 2008 08:27:00

    The wildfire, which burned down farmhouses, forest and farm land in Traganos municipality in the Elia prefecture, has been contained. Also fires in Doyiani, in the region of Keratea and Kato Souli in the Marathonas region have been brought under control. The Civil Protection General Secretariat has issued warning for high risk of fires today, mainly on the islands and the south part of the country.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [06] Κόσμος

    Εγκρίθηκαν από το διεθνές ταμείο των δωρητών

    Συμφωνίες εκατομμυρίων για τη διακοπή του Κοζλοντούι

    1/8/2008 10:03:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι διεθνείς δωρητές για τη διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι, ενέκριναν έξι συμφωνίες, συνολικού οικονομικού ύψους 46,5 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, παρουσία του Βούλγαρου υπουργού των Οικονομικών, κ. Πέτερ Ντιμιτρόφ.

    Οι συμφωνίες αυτές αφορούν στη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται άμεσα με τον πυρηνικό σταθμό στο Κοζλοντούι, με την ορθολογική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτίρια, με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου από το Κοζλοντούι στο Οριάχοβο, αλλά και την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στη βουλγαρική επικράτεια.

    Στη διάθεση των χρηματοδοτήσεων έχουν ουσιαστικό ρόλο τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του διεθνούς ταμείου των δωρητών για το Κοζλοντούι.

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Βουλγαρία επιδιώκει αύξηση των αποζημιώσεων για τη διακοπή λειτουργίας των αντιδραστήρων 1 και 4, καθώς υποστηρίζει ότι έχει απώλεια εσόδων 550 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι εάν οι τέσσερις αντιδραστήρες λειτουργούσαν το 2007 και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είχε διατεθεί προς πώληση στην περιφερειακή βαλκανική αγορά, τότε, τα έσοδα θα έφταναν τα 800 εκατ. ευρώ.

    [07] Κόσμος

    Τουλάχιστον 20 νεκροί στην Κίνα

    Συνεχίζονται τα δυστυχήματα στα ανθρακωρυχεία

    1/8/2008 8:50:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρία δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία στην Κίνα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ενώ σε κατολίσθηση τουλάχιστον 10 χωρικοί καταπλακώθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Δεκατέσσερις ανθρακωρύχοι έχασαν την ζωή τους σε "έκρηξη οφειλόμενη σε αέριο σε ανθρακωρυχείο νωρίς σήμερα στο Γιουζχού στην κεντρική επαρχία Χενάν". Παραμένουν παγιδευμένα 11 άτομα, όπως ανέφερε το πρακτορείο.

    Στην γειτονική επαρχία Σαανξί κατέρρευσε μία στοά την Πέμπτη και παγιδεύτηκαν 38 ανθρακωρύχοι που εργάζονταν την ώρα εκείνη εκεί, ενώ στην επαρχία Λιαονίνγκ (βορειοδυτικά)έχασαν την ζωή τους έξι εργάτες και ένας τραυματίστηκε την Τετάρτη.

    Τουλάχιστον δέκα χωρικοί στην περιοχή Λουφάν στα βόρεια της επαρχίας Σαανξί καταπλακώθηκαν από κατολίσθηση σήμερα το πρωί, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

    Συνολικά 3.786 κινέζοι ανθρακωρύχοι έχασαν την ζωή τους σε εκρήξεις, κυρίως από αέριο, πλημμύρες και άλλα ατυχήματα που σημειώθηκαν πέρυσι, αριθμός μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2006.

    [08] Κόσμος

    Ορατή η έκλειψη ηλίου σε Αρκτική, Σιβηρία, Δ. Κίνα

    1/8/2008 8:21:00

    Μία ολική έκλειψη ηλίου θα σκοτεινιάσει σήμερα την Αρκτική και τη Σιβηρία πριν τερματιστεί στην Δυτική Κίνα που είναι ο μήνας κατά τον οποίο το Πεκίνο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η έκλειψη θα αρχίσει στον Καναδά στις 11:04, ώρα Ελλάδας και θα καλύψει την Γροιλανδία και την ανατολική Ρωσία για να τερματιστεί γύρω στη δύση, σήμερα, στα ανατολικά της Σιαν της παλιάς αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Κίνας.

    Οι εκλείψεις ήταν κακοί οιωνοί για τους παλιούς κινέζους αστρονόμους, αλλά αυτή έρχεται ακριβώς μία εβδομάδα πριν ανάψει η φλόγα στο Πεκίνο για την εναρκτήρια τελετή των Αγώνων. Πολλοί είναι αυτοί που συρρέουν στην Τζιαγιουγκουάν, στην επαρχία Γκανσού και στις ερήμους της Σιντζιάνγκ για να παρακολουθήσουν τον ουρανό να γίνεται μαύρος και ένα φωτοστέφανο να σχηματίζεται γύρο από τον κρυμμένο ήλιο.

    Η επόμενη έκλειψη ηλίου θα γίνει στις 22 Ιουλίου 2009 και τότε θα σκοτεινιάσουν κυρίως η Ινδία και το βόρειο Μπαγκλαντές πριν τερματιστεί στην ανατολική Κίνα και στην περιοχή της Σανγκάης.

    [09] Πολιτική

    Παρέθεσε ο Πρωθυπουργός

    Δείπνο στους βουλευτές

    31/7/2008 23:46:00 (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2008 11:33:59)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δείπνο στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο πρώτο και δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής, παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο Ναυτικό Όμιλο Πειραιά.

    Ο Πρωθυπουργός έφθασε στις 20:25 συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Νατάσα και χαιρέτησε δια χειραψίας όλους τους βουλευτές, που επίσης συνοδεύονταν από τις/τους συμβίους τους.

    Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Τραγάκης, ενώ το κόμμα εκπροσώπησε ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Λευτέρης Ζαγορίτης. Στο δείπνο συμμετείχε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Απουσίασαν για διάφορους λόγους για τους οποίους ενημέρωσαν τον κ. Τραγάκη, οι κύριοι Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατούλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 August 2008 - 8:50:13 UTC