Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε η γιορτή στο Πεκίνο
  • [02] Δραματικές ώρες στη Νότια Οσετία
  • [03] Έκκληση για ολυμπιακή εκεχειρία
  • [04] Αντικινεζικές διαδηλώσεις
  • [05] The Feast Began in Beijing
  • [06] Νέα επιχείρηση "σκούπα" στα Μάλια
  • [07] Φυλακισμένοι σε ξύλινα κουτιά
  • [08] Διαμαρτυρία για την ελευθερία του Τύπου στην Κίνα
  • [09] Πέντε άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν
  • [10] Ελέγχονται τα περισσότερα μέτωπα
  • [11] Διεθνής Διαγωνισμός Ανθρωπιστικής Φωτογραφίας
  • [12] Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
  • [13] Κούρδοι σαμποτάρισαν τον πετρελαιαγωγό ΒΤC
  • [14] Νέες διώξεις για το έγκλημα στη Μύκονο
  • [15] Ιταλία: Πρόσκρουση ιπτάμενου δελφινιού σε κυματοθραύστη

    [01] Κόσμος

    Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης

    Άρχισε η γιορτή στο Πεκίνο

    8/8/2008 15:26:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Με έναν φαντασμαγορικό συνδυασμό χρωμάτων, ήχων και εικόνων ξεκίνησε η τελετή έναρξης της μεγαλύτερης γιορτής της ανθρωπότητας, των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Δισεκατομμύρια βλέμματα από όλο τον κόσμο παρακολουθούν την γιορτή από το κατάμεστο στάδιο του Πεκίνο. Στην τελετή έναρξης ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πανέμορφη εικόνα 56 παιδιών από όλα τα έθνη να μεταφέρουν την σημαία της Κίνας μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Νωρίτερα χιλιάδες τυμπανιστές εντυπωσίασαν με τους αρχέγονους κρουστούς ήχους της παράδοσης της Κίνας, εκείνο όμως που ξεχωρίζει μέχρι στιγμής είναι η στιγμή που ξεδιπλώθηκε μια τεραστίων διαστάσεων περγαμηνή στο στάδιο του Πεκίνου, θέλοντας να τονίσουν οι Κινέζοι ποιοι εφηύραν το χαρτί.

    Σύμφωνα με την κινεζική επιτροπή των αγώνων, αναμένεται να παραστούν 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και περίπου 91.000 κόσμος, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Παρά τις επικρίσεις της Κίνας για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο, σήμερα, τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους και να έχουν θρησκευτική ελευθερία. Η αυλαία των Αγώνων άνοιξε με την παρέλαση των αποστολών των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Η Ελλάδα, ως γενέτειρα των Αγώνων, παρήλασε πρώτη, με σημαιοφόρο τον χρυσό Ολυμπιονίκη του τζούντο Ηλία Ηλιάδη.

    [02] Κόσμος

    Μεγάλος αριθμός νεκρών αμάχων

    Δραματικές ώρες στη Νότια Οσετία

    8/8/2008 18:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2008 18:53:23)

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ, Γερμανικό

    Με τις εξελίξεις στη νότια Οσετία να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι, σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι η Γεωργία "έχασε τον έλεγχο ενός μέρους" της Τσχινβάλι, της πρωτεύουσας της αυτόνομης δημοκρατίας της νότιας Οσετίας, που νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι την έλεγχε. Εκατοντάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ το Τσχινβάλι έχει "σχεδόν καταστραφεί από τους εκατοντάδες βομβαρδισμούς βαρέων αρμάτων", ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης, στρατηγός Μαράτ Κουπαχμέντοφ. Δέκα στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντισυνταγματάρχη Τζόν Ντόριαν, εκπροσώπου της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη "οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Γεωργία "δεν έχουν με κανένα τρόπο αναμιχθεί στην σύγκρουση ανάμεσα στον ρωσικό και τον γεωργιανό στρατό". Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γεωργία έχει την τρίτη μεγαλύτερη συνεισφορά σε στρατεύματα στον υπό την ηγεσία των Αμερικανών συνασπισμό στο Ιράκ, και ο αμερικανικός στρατός έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των γεωργιανών στρατευμάτων. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιν Γουίτμαν, διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ δέχτηκαν αίτημα για βοήθεια από τη Γεωργία.

    Δηλώσεις του προέδρου της Γεωργίας

    "Αν μείνουν ατιμώρητοι με όσα συμβαίνουν στη Γεωργία, ολόκληρος ο κόσμος θα έχει προβλήματα. Αυτή τη στιγμή δεν διακυβεύεται η Γεωργία, μολονότι για μένα η Γεωργία έχει σημασία. Είναι οι αξίες, οι αρχές και η παγκόσμια τάξη. Είμαστε μια χώρα αφοσιωμένη στην ελευθερία που αυτή τη στιγμή υφίσταται μια επίθεση. Η Ρωσία μας πολεμά στο ίδιο μας το έδαφος και είμαστε σε κατάσταση αυτοάμυνας απέναντι σε ένα μεγάλο και ισχυρό γείτονα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γεωργιανός πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Δε δίστασε μάλιστα να συγκρίνει τις εξελίξεις, με την εισβολή του σοβιετικού στρατού στο Αφγανιστάν το 1979 αλλά και με την επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία το 1968. Συνεχίζοντας ο κ. Σαακασβίλι, θεώρησε επιλεγμένη τη στιγμή της ρωσικής επέμβασης, την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη ασχολείται με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και δήλωσε πως: "Η Ρωσία το προετοίμαζε εδώ και χρόνια. Συγκέντρωνε στρατεύματα στα σύνορά μας εδώ και τέσσερις μήνες και δεν το έκρυψε. Δεν είναι ικανοποιημένοι από την προσέγγισή μας με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ και γενικότερα με τη Δύση. Υποφέρουμε σήμερα επειδή θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι και θέλουμε να είμαστε μια πολυεθνική δημοκρατία που θα ανήκει σε όλες τις εθνότητες".

    [03] Κόσμος

    Από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

    Έκκληση για ολυμπιακή εκεχειρία

    8/8/2008 16:03:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Με την υπενθύμιση ότι στις αρχές του ολυμπισμού, στις οποίες περιλαμβάνεται η ειρήνη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε (και υπό το βάρος των εξελισσόμενων συγκρούσεων στην Οσετία) να γίνει σεβαστή η ολυμπιακή εκεχειρία σε όλες τις συγκρούσεις στον κόσμο. Το ηχογραφημένο μήνυμά του αναμεταδόθηκε λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου. Η πλήρης δήλωση του κ. Μουν είναι: "Καλώ όλους αυτούς που συμμετέχουν σε μάχες σε κάποιο μέρος του κόσμου να σεβαστούν την ολυμπιακή εκεχειρία. Μπορούμε να δώσουμε ζωή σ αυτές τις αρχές τηρώντας την ολυμπιακή εκεχειρία, πετυχαίνοντας από τα εμπόλεμα μέρη να καταθέσουν τα όπλα. Η έννοια της ολυμπιακής εκεχειρίας είναι σήμερα πιο επίκαιρη παρά ποτέ".

    [04] Κόσμος

    Ανά τον κόσμο

    Αντικινεζικές διαδηλώσεις

    8/8/2008 16:50:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2008 18:52:02)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαδηλώσεις κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της "παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών" στο Θιβέτ πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες, με επίκεντρο τις κινεζικές πρεσβείες, με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συλλήψεις. Στην Ινδία, 150 Θιβετιανοί μοναχοί επιχείρησαν να εισβάλουν στην κινεζική πρεσβεία. Στην Άγκυρα, διαδηλωτής επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί. Αριθμός-ρεκόρ Θιβετιανών εξορίστων συνελήφθη στο Νεπάλ. Αντικινεζικές σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, κινητοποίηση στο Παρίσι για την ελευθερία του Τύπου στην Κίνα. Τρεις Αμερικανοί που προσπάθησαν να διαδηλώσουν κοντά σε περιοχή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων συνελήφθησαν στο Πεκίνο.

    Εξόριστοι Θιβετιανοί μοναχοί επιχείρησαν σήμερα να μπουν μέσα στον περίβολο της πρεσβείας της Κίνας στο Νέο Δελχί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι μοναχοί έφτασαν με λεωφορείο μπροστά από την κινεζική πρεσβεία και προσπάθησαν να αφαιρέσουν τις σιδερένιες μπάρες και τα συρματοπλέγματα που έχουν τοποθετηθεί γύρω από το κτίριο έπειτα από ένα παρόμοιο περιστατικό το Μάρτιο, εξήγησε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Οι αστυνομικοί έθεσαν υπό έλεγχο τους Θιβετιανούς, αλλά μερικοί διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό και οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν μπροστά από την πρεσβεία.

    "Θέσαμε τους μοναχούς υπό κράτηση και ενισχύσαμε την ασφάλεια στην πρεσβεία", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Επίσης σχεδόν 3.000 Θιβετιανοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί παρά τη δυνατή βροχή και φώναζαν αντικινεζικά συνθήματα. "Η Κίνα δεν είναι το σωστό μέρος για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτοί είναι Ολυμπιακοί του αίματος, Ολυμπιακοί της ντροπής", φώναζαν οι διαδηλωτές.

    Στο μεταξύ, ένας διαδηλωτής επιχείρησε σήμερα να αυτοπυρποληθεί μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας στην Άγκυρα στη διάρκεια συγκέντρωσης κινέζων μουσουλμάνων που διαμαρτύρονταν για την πολιτική του Πεκίνου έναντι της κοινότητάς τους.Περίπου 300 άνθρωποι από την επαρχία Σιντζιάνγκ (δυτική Κίνα), συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κινεζική πρεσβεία, τις προσβάσεις στην οποία προστάτευαν σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας.

    Ενώ ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών διάβαζε μια ανακοίνωση στους δημοσιογράφους, ένας από τους διαδηλωτές έβαλε φωτιά στα ρούχα του, αλλά αστυνομικοί επενέβησαν και έσβησαν τις φλόγες. Ο διαδηλωτής φέρει σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στη Γαλλία την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), να απευθυνθεί στο διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού , ζητώντας να αρθούν οι απαγορεύσεις της αστυνομίας για διαδηλώσεις γύρω από την πρεσβεία της Κίνας.

    Στο Λονδίνο, περισσότεροι από 200 θορυβώδεις διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την κινεζική πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν για τις επιδόσεις της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Διαδηλωτές από το Θιβέτ, τη Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και τη Βιρμανία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαδηλώσουν εναντίον των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα.

    Χτυπώντας τύμπανα και τραγουδώντας, οι διαδηλωτές ύψωσαν πανό υπέρ ενός "ελεύθερου Θιβέτ" και άλλα που ζητούσαν να τερματισθεί η υποστήριξη της Κίνας στη χούντα της Μιανμάρ.

    "Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε στην Κίνα και τον κόσμο ότι το σόου των Ολυμπιακών μπορεί να προχωρεί, αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τα εκατομμύρια ανθρώπων που είναι θύματα της τυραννίας του καθεστώτος του Πεκίνου, τους πολιτικούς κρατουμένους, την καταπίεση των συνδικαλιστών και τη δίωξη μειονοτήτων όπως οι Θιβετιανοί", δήλωσε ένας εκ των οργανωτών της διαδήλωσης.

    Επιπλέον, περίπου 100 διαδηλωτές κατά της Κίνας διαδήλωσαν σήμερα έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    "Η Ολυμπιακή σημαία συμβολίζει την ειρήνη, την αρμονία και την αλληλεγγύη των εθνών. Οι Αγώνες του Πεκίνου έχουν γίνει εφιάλτης για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στην Κίνα που αγαπούν την ειρήνη", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το Κογκρέσο Θιβετανικής Νεολαίας στο Βέλγιο.

    Στη δήλωση καλούνται "οι πολίτες του κόσμου" να μιλήσουν εναντίον των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και της παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας στο Θιβέτ.

    Συλλήψεις 1.400 στο Νεπάλ

    Εν τω μεταξύ, περίπου 1.400 Θιβετιανοί εξόριστοι στο Νεπάλ -αριθμός ρεκόρ- συνελήφθησαν σήμερα στο Κατμαντού επειδή διαδήλωσαν κοντά στην πρεσβεία της Κίνας την ημέρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων μέσα σε μία ημέρα στην πρωτεύουσα του Νεπάλ από το Μάρτιο, όταν ξέσπασαν οι ταραχές στο Θιβέτ και ξεκίνησαν, την ίδια περίοδο, σχεδόν καθημερινές αντικινεζικές διαδηλώσεις στο Νεπάλ.

    Συνολικά, "1.272 Θιβετιανοί βρίσκονται υπό κράτηση και άλλοι 100 που συλλάβαμε αργότερα βρίσκονται στο δρόμο" για τη φυλακή", δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας στο Κατμαντού.

    [05] Impressive Opening Ceremony

    The Feast Began in Beijing

    08 Αυγ 2008 09:56:00 (Last updated: 08 Αυγ 2008 18:05:36)

    Sources: ΝΕΤ 105.8

    The 29th Olympic Games commenced in Beijing with a spectacular combination of colours, sound and scenes. Billions of people all over the world have their eyes turned to the fully-packed Beijing Stadium.

    All were impressed by the 56 children from all nations, carrying the Chinese flag in the Olympic Stadium. Earlier, thousands of drummers performed traditional music, while a huge parchment was unrolled in the Stadium, reminding that the Chinese had invented paper.As per the Chinese Olympic Committee, 80 leaders and about 91,000 people are expected to attend the opening ceremony, while security measures will be tight. Despite Chinas criticism over US President George Bushs intervention in the countrys domestic affairs Mr Bush stressed during the inauguration ceremony of the US Embassy in Beijing that everyone should be free to express ones view and enjoy religious freedom. The opening ceremony will end with the parade of the National Olympic Committees delegations. As Greece is the birthplace of the Olympic Games, it will be parading first with its Olympic Champion and torch bearer Ilias Iliadis.

    Meanwhile, Prime Minister Kostas Karamanlis has issued a message stressing the need for emnity and violent rivalry to be replaced by emulation and cooperation among the peoples.

    Minister of Foreign Affairs Dora Bakoyannis, who will be replacing Greece at the opening ceremony, reported that Greece had taken all necessary measures to prevent Skopjes plants to parade under the name "Macedonia."

    Greek Olympic Committee President Minos Kyriakou delivered a letter of protest to the Chinese Organising Committee because the official FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) webpage on the Games launches itself as "Republic of Macedonia."

    Translated by John Crystallidis

    [06] Κοινωνία

    Ηράκλειο Κρήτης

    Νέα επιχείρηση "σκούπα" στα Μάλια

    8/8/2008 17:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2008 19:31:29)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εξήντα οχτώ άτομα συνελήφθησαν χθες τη νύχτα, κατά την διάρκεια νέας επιχείρησης σκούπα στο νομό Ηρακλείου με επίκεντρο τα Μάλια, όπου καθημερινά σημειώνονται επεισόδια με νεαρούς τουρίστες. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν νεαροί τουρίστες γιατί οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ και επεδείκνυαν τα γεννητικά τους όργανα. Επίσης συνελήφθη ένα άτομο, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι εφοριακός, γιατί βρέθηκε στην κατοχή του ποσότητα ναρκωτικών και ένας ιδιοκτήτης μπαρ για παράβαση του νόμου περί οπλοκατοχής. Σε άλλο επεισόδιο στη Σταλίδα συνελήφθησαν δυο Ολλανδοί γιατί επετέθησαν και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη καταστήματος ενοικίασης μηχανών, όταν εκείνος τους ζήτησε να τον αποζημιώσουν για τις φθορές που είχαν προκαλέσει σε όχημα που τους είχε νοικιάσει.

    Στα Μίλια οι συμπλοκές ανάμεσα σε τουρίστες και καταστηματάρχες είναι καθημερινό φαινόμενο. Τελευταίο επεισόδιο ήταν ο ξυλοδαρμός στη Σταλίδα καταστηματάρχη από ομάδα αλητοτουριστών επειδή τους ζήτησε να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσαν σε μηχανή που τους είχε ενοικίαση. Πάνω από 70 ήταν οι προσαγωγές για μέθη, άσεμνες χειρονομίες, ναρκωτικά και όπλα. Οι τοπικοί φορείς ρίχνουν κυρίως την ευθύνη στους ταξιδιωτικούς πράκτορες οι οποίοι προσελκύουν χαμηλής ποιότητας τουρίστες με δέλεαρ... την ξέφρενη διασκέδαση και το φθηνό νοθευμένο αλκοόλ. Οι νεαροί τουρίστες από την πλευρά τους βρίσκουν το σκηνικό διασκεδαστικό αν και αρκετοί καταλήγουν στο νοσοκομείο είτε από συμπλοκές, είτε από μεθη.

    Με αφορμή επιστολές του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλου, με τις οποίες ζητούσε τη συνδρομή του ΕΦΕΤ και των υπουργείων Οικονομίας, Δημοσίας Τάξης και Εσωτερικών ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά που δυσφημούν τη χώρα μας στο εξωτερικό, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης εκφράζουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι έμαθαν για τις επιστολές αυτές από τον τύπο και επισημαίνουν: "Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ανοιχτό να συμβάλει σε κάθε μέτρο αν υπάρξει πρωτοβουλία από την καθ ύλην αρμόδια αρχή που είναι το υπουργείο Οικονομικών". Από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σημειώνουν ότι οι επιστολές στάλισαν και στα τρία υπουργεία.

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Άντζελα Γκερέκου, σχετικά με ανακοίνωση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Για άλλη μία φορά, αναδεικνύουμε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, για άλλη μια φορά το ΥΠΤΑΝ αδυνατεί να δώσει ουσιαστικές και συγκεκριμένες πολιτικές απαντήσεις. Ωστόσο, έστω και αν γινόμαστε δυσάρεστοι επειδή ασκούμε αντιπολίτευση, οφείλουμε να επισημάνουμε την ειδοποιό διαφορά μεταξύ πολιτικής αντιπαράθεσης, που ως στόχο έχει την ανάδειξη ζητημάτων και, της επιπόλαιης εκτόξευσης κατηγοριών προς τους επισκέπτες της χώρας μας. Επιπλέον, τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, στην έκδοση, μη εμπνευσμένων, απαντητικών ανακοινώσεων Τύπου, θα ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστα, εάν ήταν ανάλογα με την ικανότητά του να αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον Ελληνικό Τουρισμό. Επίσης, δεν μας προκαλεί απορία ότι μόνο το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τον τουρισμό ως εθνικό στοίχημα, όταν οι υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης δεν κάνουν τα αυτονόητα, όταν αρνούνται να απαντήσουν ακόμη και στις σχετικές επιστολές του κ. Σπηλιωτόπουλου, για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό. Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση που εξελίσσεται, δεν μας αφορά. Ωστόσο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, την μία φορά επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Εσωτερικών, κ. Παυλόπουλο, για την ασυδοσία και την έλλειψη αστυνόμευσης, την άλλη φορά, στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φώλια, για την ακρίβεια και την ασυδοσία στις τιμές, μετά στον ΕΦΕΤ, για την έλλειψη ελέγχων στα εστιατόρια και, την άλλη, προς το Γενικό Χημείο του Κράτους, για το νοθευμένο αλκοόλ που προσφέρεται στα κέντρα. Έτσι, επιβεβαιώνει απόλυτα το μέγεθος του προβλήματος, μα και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τον Ελληνικό Τουρισμό που, από εθνικό στοίχημα, κατά τον κ. Σπηλιωτόπουλο, έχει μετατραπεί σε εθνικό μπάχαλο. Επιβεβαιώνει, επίσης, πως μέχρι σήμερα υπήρχε συγκάλυψη για όλες αυτές τις κυβερνητικές ευθύνες. Και τούτα δεν ακυρώνονται, απλά επειδή ένας υπουργός, αντιλαμβανόμενος το προσωπικό πολιτικό κόστος, εξαιτίας της κακής πορείας του τουρισμού, προσπαθεί να διαχύσει ή να μεταθέσει τις ευθύνες σε συναδέλφους του. Δυστυχώς, όμως, δεν ακυρώνεται ούτε η κρίση που βιώνει ο Ελληνικός Τουρισμός, ούτε οι σοβαρές συνέπειες που βιώνει ο Ελληνικός λαός, ούτε η συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των υπουργών της".

    "Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός Τουρισμός, είναι η αντιπαράθεση, η εκτόξευση κατηγοριών και η επίρριψη ευθυνών". Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ματαιοπονεί εάν πιστεύει ότι μπορεί να κάνει αντιπολίτευση σε ζητήματα που αφορούν το εθνικό στοίχημα του τουρισμού. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δηλώνει πρόθυμο να ακούσει και να μελετήσει τις όποιες προτάσεις, από όπου και αν προέρχονται, εφόσον δίνουν λύσεις σε μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα παρακολουθήσει προτάσεις συγκάλυψης ζητημάτων, οι οποίες μας παραπέμπουν στο πρόσφατο παρελθόν.

    [07] Ιράκ

    Κατακραυγή για τις μεθόδους των Αμερικανών

    Φυλακισμένοι σε ξύλινα κουτιά

    8/8/2008 16:26:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο Ιράκ, διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ξύλινα κουτιά για να απομονώνουν τους βίαιους κρατούμενους. Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα σοκάρουν. Τα ξύλινα κουτιά έχουν ύψος μόλις δύο μέτρα και πλάτος ένα μέτρο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, οι φυλακισμένοι κρατούνται εκεί μέχρι και δώδεκα ώρες, ενώ κάθε πενήντα λεπτά κάποιος τους ελέγχει για να δει εάν είναι καλά. Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης καθώς οι κρατούμενοι είναι αδύνατο ακόμη και να κουνηθούν μέσα σε αυτά τα κουτιά.

    [08] Κόσμος

    Από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα

    Διαμαρτυρία για την ελευθερία του Τύπου στην Κίνα

    8/8/2008 14:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2008 17:10:46)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό, Γαλλικό

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στη Γαλλία την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), να απευθυνθεί στο διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού, ζητώντας να αρθούν οι απαγορεύσεις της αστυνομίας για διαδηλώσεις γύρω από την πρεσβεία της Κίνας. Η άρση της απαγόρευσης από τις δικαστικές αρχές, χαρακτηρίστηκε από το Γενικό Γραμματέα των "Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα" Ρομπέρ Μενάρ "χαστούκι στις γαλλικές αρχές, οι οποίες είχαν λάβει την πολιτική απόφαση να μας εμποδίσουν να διαδηλώσουμε". Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που απαγορεύθηκε στην RSF να διαδηλώσει στη Γαλλία. Οι RSF διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον περιορισμό στις ελευθερίες του Τύπου.

    Και στην Ισπανία

    Ο πρόεδρος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Rafael Jimenez Claudvn επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Κίνας στην Ισπανία, Qiu Xiaoqi, ζητώντας να γίνει σεβαστή η ελευθερία του Τύπου. Παράλληλα η διεθνής δημοσιογραφική οργάνωση, διοργάνωσε "ηλεκτρονική" διαδήλωση μέσω διαδικτύου, ταυτόχρονα με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με σχετικά συνθήματα.

    [09] Κόσμος

    Σε επιχείρηση του συμμαχικού στρατού

    Πέντε άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν

    8/8/2008 14:39:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του συνασπισμού που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη διάρκεια επιχείρησης σήμερα, Παρασκευή στο νότιο Αφγανιστάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν επίσης αρκετοί αντάρτες.

    Η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, είχε στόχο ένα μέλος των Ταλιμπάν "που είναι γνωστό ότι συντονίζει επιχειρήσεις ξένων μαχητών" στην περιφέρεια Γκίρο της νότιας επαρχίας Γαζνί, αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    "Καθώς οι δυνάμεις του συνασπισμού πλησίαζαν σε ένα περιφραγμένο χώρο, απειλήθηκαν από αρκετούς ενόπλους", διευκρινίζεται. "Η δύναμη απάντησε με πυρά μικρών όπλων σκοτώνοντας τους ενόπλους και σκοτώνοντας επίσης αθέλητα τέσσερις γυναίκες κι ένα παιδί που βρίσκονταν μαζί με τους ενόπλους".

    Ο συνασπισμός από την πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο πολιτών και όπως δήλωσε εκπρόσωπος, θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα για την απόδοση των ευθυνών.

    Πρόταση για διπλασιασμό των δυνάμεων

    Πρόταση για τη διάθεση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το διπλασιασμό του στρατού του Αφγανιστάν μέσα στην επόμενη πενταετία θα υιοθετήσει ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η οποία επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου και του στρατού.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, με βάση το σχέδιο, το οποίο έχει προταθεί από την κυβέρνηση της Καμπούλ και τώρα θα γίνει δεκτό από τον Γκέιτς, ο Αφγανικός Εθνικός Στρατός θα διπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και θα έχει πλέον στις τάξεις του 120.000 μάχιμους στρατιώτες.

    Στελέχη του Πενταγώνου δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Γκέιτς θα αναζητήσει συνεισφορές από συμμάχους έτσι ώστε να τον βοηθήσουν να εγγυηθεί το κόστος των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το σχέδιο βοηθείας περιγράφεται από τα υπεύθυνα στελέχη ως μία προσπάθεια να αυξηθούν οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ και των Αφγανών πριν από την ανάπτυξη επιπρόσθετων αμερικανικών στρατευμάτων στην χώρα, εξέλιξη που σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται πιθανή πριν από το 2009.

    Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, πηγή των οποίων είναι ανώτατα στρατιωτικά στελέχη, ο Γκέιτς σκοπεύει να αναδομήσει τη στρατιωτική ηγεσία των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην χώρα σε απάντηση της αυξανόμενης απειλής από τους Ταλιμπάν.

    Η εφημερίδα προαναγγέλλει ότι με απόφαση που ο Γκέιτς αναμένεται να υπογράψει μέχρι το τέλος του χρόνου, ο στρατηγός Ντέιβιντ ΜακΚίρμαν, ο οποίος είναι επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης των 45.000 που βρίσκεται στην χώρα, θα αναλάβει και τη διοίκηση των περισσοτέρων από 19.000 αμερικανών στρατιωτών, που επιχειρούν ξεχωριστά.

    Από πλευράς του Πενταγώνου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σχόλιο.

    [10] Κοινωνία

    Υψηλός κίνδυνος και σήμερα

    Ελέγχονται τα περισσότερα μέτωπα

    8/8/2008 14:26:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2008 15:50:06)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Νέος πύργος στο Δήμο Ωραιών στην βόρεια Εύβοια. Επιτόπου εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να ελέγξουν πλήρως το μέτωπο που καίει από νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση. Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στο Κολχικό Λαγκαδά όπου βρίσκεται μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επίγεια και εναέρια μέσα. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και δύο αεροσκάφη. Η φωτιά εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι σε έκταση με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Υπό μερικό έλεγχο, τέθηκε τα μεσάνυχτα και η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε ελατοδάσος στον Πάρνωνα. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο αυτή τη στιγμή η κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική, είναι ελεγχόμενη.

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Ικαρίας) και Κυκλάδων.

    Εν τω μεταξύ, περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου πραγματοποιεί αυτή την ώρα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τους υπεύθυνους για τους τομείς Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Έξαρχο και Περιβάλλοντος Σπύρο Κουβέλη.

    Ο κ. Κουβέλης σε δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την προστασία από πλημμύρες και κατολισθήσεις αλλά και την εξέταση τρόπων αναδάσωσης και διαχείρισης του νερού που έχει μειωθεί.

    [11] Πολιτισμός

    Από τους Γιατρούς του Κόσμου

    Διεθνής Διαγωνισμός Ανθρωπιστικής Φωτογραφίας

    8/8/2008 14:06:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Τα 12 χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος ο διεθνής Διαγωνισμός Ανθρωπιστικής Φωτογραφίας "Luis Valtuena". Σήμερα, ο διαγωνισμός αυτός έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο ως ένας θεσμός που αφορά στην ανθρωπιστική φωτογραφία. Οι Γιατροί του Κόσμου (ισπανική αντιπροσωπεία), με τη διοργάνωση του διαγωνισμού στοχεύουν στη διάδοση των ανθρωπιστικών αξιών και της αλληλεγγύης μέσω της φωτογραφίας αλλά και, στη χρήση της φωτογραφίας ως μαρτυρίας και καταγγελίας της κατάστασης που βιώνουν οι πιο ευπαθείς πληθυσμοί. Ο διεθνής Διαγωνισμός Ανθρωπιστικής Φωτογραφίας "Luis Valtuena" διοργανώνεται κάθε χρόνο στη μνήμη των Luis Valtuena, Flors Sirera, Manuel Navarrese Madrazo και Mercedes, όλοι τους εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου οι οποίοι δολοφονήθηκαν ενώ εργάζονταν σε ανθρωπιστικές αποστολές της οργάνωσης στη Ρουάντα το 1997 και, τη Βοσνία το 1995. Ο Luis Valtuena ήταν επαγγελματίας φωτογράφος και εργαζόταν ως ρεπόρτερ για το φωτογραφικό πρακτορείο Cover και για το λόγο αυτό και το βραβείο φέρει το όνομά του.

    Τα βραβεία των νικητών

    Το πρώτο βραβείο του 12ου Διαγωνισμού περιλαμβάνει μία υποτροφία 8.000 ευρώ Το ποσό αυτό θα δοθεί στο νικητή για την κάλυψη των εξόδων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση ενός ειδησεογραφικού, φωτογραφικού ρεπορτάζ, το οποίο θα καθοριστεί από τους Γιατρούς του Κόσμου. Επίσης, θα δοθεί βραβείο 1.000 ευρώ στους φωτογράφους που θα καταφέρουν να φθάσουν ως την τελική φάση του διαγωνισμού, ενώ θα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα επίσκεψης μίας αποστολής των ΓτΚ.

    Στο 12ο Διαγωνισμό, οι Γιατροί του Κόσμου θα απονείμουν και δύο Ειδικά Βραβεία των 1.500 ευρώ για την καλύτερη φωτογραφία (ή τη σειρά φωτογραφιών) που αφορά στην ενσωμάτωση των μεταναστών σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη και στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

    Αναμφίβολα, η εικόνα ή η θεματική σειρά που θα βραβευτεί, θα είναι αυτή που θα σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο το φαινόμενο της μετανάστευσης, την ενσωμάτωση των μεταναστών και την οικοδόμηση μιας καινούργιας Ευρώπης που ενσωματώνει διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς. Επίσης, η καλύτερη φωτογραφία που θα καταδεικνύει τον αντίκτυπο των κλιματικών αλλαγών στην ανθρώπινη υγεία τόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και στις αναπτυγμένες χώρες. Από το σύνολο των έργων που θα συγκεντρωθούν με αφορμή το συγκεκριμένο διαγωνισμό, οι καλύτερες φωτογραφίες θα επιλεγούν για να παρουσιαστούν -μαζί με τις βραβευμένες- σε μια έκθεση που θα ταξιδέψει στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες.

    Όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό

    Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι κάθε εθνικότητας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει προσεγγίζουν την ανθρωπιστική δράση, τη διεθνή συνεργασία και/ή τον κοινωνικό αποκλεισμό (παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, ένοπλες συρράξεις, φυσικές καταστροφές, πρόσφυγες και μετανάστες). Επίσης, οι φωτογραφίες μπορούν να απεικονίζουν δράσεις αλληλεγγύης που έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός δικαιότερου κόσμου. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 5 Νοέμβρη. Το 2007, υποβλήθηκαν 542 φωτογραφίες από 205 φωτογράφους αντιπροσωπεύοντας συνολικά 36 χώρες του κόσμου.

    [12] Κόσμος

    Στην Τσεχία

    Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

    8/8/2008 13:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2008 15:56:42)

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Aιματηρό σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε στην Τσεχία, όταν αμαξοστοιχία Eurocity προσέκρουσε σε συντρίμμια γέφυρας που είχε καταρρεύσει. Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, έξι είναι οι νεκροί και 31 οι τραυματίες. Τη στιγμή της πρόσκρουσης, η αμαξοστοιχία έτρεχε με 140 χιλιόμετρα την ώρα και εκτελούσε δρομολόγιο από την Κρακοβία της νότιας Πολωνίας στην Πράγα. Η πρόσκρουση σημειώθηκε στην πόλη Στουντένκα, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Οστράβα της ανατολικής Τσεχίας, σε μικρή απόσταση από τα πολωνικά σύνορα. Από την πρόσκρουση εκτροχιάστηκαν η μηχανή και τρία βαγόνια της αμαξοστοιχίας.

    [13] Κόσμος

    Κούρδοι σαμποτάρισαν τον πετρελαιαγωγό ΒΤC

    8/8/2008 12:33:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κούρδοι αυτονομιστές ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για το σαμποτάζ στον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν (ΒΤC), η λειτουργία του οποίου διακόπηκε από έκρηξη στο σταθμό άντλησης της Ρεφαχίγιε στην ανατολική Τουρκία.

    Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων Firat που πρόσκειται στους κούρδους αντάρτες, το ΡΚΚ αναφέρει ότι η έκρηξη στο σταθμό άντλησης της επαρχίας Ερζιντσάν οφείλεται σε σαμποτάζ και ότι λεπτομέρειες για την ενέργεια αυτή θα αποκαλύψει αργότερα.

    Εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι την ημέρα που σημειώθηκε η έκρηξη και στη συνέχεια η πυρκαγιά, δεν υπήρχαν ενδείξεις για σαμποτάζ και ότι αυτό θα μπορούσε να εξακριβωθεί μόνο μετά την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

    Η BOTAS ανακοίνωσε χθες ότι η λειτουργία του αγωγού θα διακοπεί για δεκαπέντε ημέρες περίπου. Η ανακοίνωση αυτή αύξησε την τιμή του μαύρου χρυσού στις αγορές πετρελαίου.

    Σύμφωνα με αναλυτές, η διακοπή της λειτουργίας του αγωγού ίσως διαρκέσει περισσότερο από όσο ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές.

    [14] Κοινωνία

    Νέες διώξεις για το έγκλημα στη Μύκονο

    8/8/2008 12:26:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Συμπληρωματικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 20χρονου Αυστραλού στη Μύκονο άσκησε ο εισαγγελέας Σύρου στον 25χρονο προφυλακισμένο καθώς και για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους. Μετά από την εξέλιξη αυτή και οι τέσσερεις κατηγορούμενοι θα κληθούν να καταθέσουν εκ νέου.

    [15] Κόσμος

    81 άτομα τραυματίστηκαν

    Ιταλία: Πρόσκρουση ιπτάμενου δελφινιού σε κυματοθραύστη

    8/8/2008 11:46:00

    Ογδόντα ένας άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δυο σοβαρά, όταν ιπτάμενο δελφίνι προσέκρουσε σε κυματοθραύστη, χθες το βράδυ, στο λιμάνι του Τράπανι της νότιας Ιταλίας, εκεί όπου πέρυσι το καλοκαίρι ένα ανάλογο συμβάν στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας, μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Το ιπτάμενο δελφίνι που εκτελούσε δρομολόγιο από το Τράπανι στο νησί Φαβινιάνα στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Σικελίας και το οποίο μετέφερε 144 επιβάτες, προσέκρουσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στον κυματοθραύστη κατά την είσοδό του στο λιμάνι.

    "Ηταν ένας εφιάλτης. Μετά το δυνατό τράνταγμα τα φώτα έσβησαν και βυθιστήκαμε στο απόλυτο σκοτάδι. Δεν έβλεπα ούτε το παιδί μου που καθόταν δίπλα μου και όταν το βρήκα είχε αίματα στο κεφάλι του", δήλωσε η μητέρα ενός 10χρονου αγοριού, το οποίο έχει τραυματιστεί σοβαρά.

    Ανάλογο συμβάν σημειώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο. Δέκα άνθρωποι είχαν τραυματιστεί τότε. Ανάμεσά τους και μια 54 χρονη από το Μιλάνο, η οποία υπέκυψε δυο ημέρες αργότερα.

    Έρευνα διεξάγεται για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 August 2008 - 16:50:09 UTC