Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες
  • [02] Επιβεβαίωσε η ΔΟΕ το κρούσμα ντόπινγκ
  • [03] Εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ
  • [04] Ναγκασάκι: Εξήντα τρία χρόνια μετά
  • [05] Σκηνοθέτησαν και τον καιρό οι Κινέζοι!

    [01] Κόσμος

    Ερυθρός Σταυρός: Απελπιστική η κατάσταση

    Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

    9/8/2008 10:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/8/2008 10:52:19)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο έδαφος της Νότιας Οσετίας, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ γεωργιανών και ρωσικών δυνάμεων και οι νεκροί οι περισσότεροι άμαχοι- ξεπερνούν τους 1.400 στην πρωτεύουσα Τσχινβάλι. Χθες διακόπηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, και αναμένεται νέα σύγκληση του Συμβουλίου σήμερα. Απελπιστική χαρακτηρίζει την κατάσταση ο Ερυθρός Σταυρός. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοινώνει ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Ν. Οσετία για προστατεύσει τους πολίτες της χώρας, ενώ αργά χθες το βράδυ βομβάρδισε το γεωργιανό λιμάνι Πότι και μία στρατιωτική βάση στο Σενάκι. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την κατάσταση ως "ανθρωπιστική καταστροφή". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι αναμένεται να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, την ώρα που παράλληλα ενισχύει τις δυνάμεις της χώρας και στα σύνορα με την Αμπχαζία. Εν τω μεταξύ, η κρατική τηλεόραση της Γεωργίας μετέδωσε ότι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Γκόρι, σήμερα το πρωί, "σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι και καταστράφηκαν κατοικίες".

    Ρωσικοί βομβαρδισμοί

    Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέση του γεωργιανού πυροβολικού περί τα 10 χλμ βόρεια της γεωργιανής πόλης Γκόρι, ενώ από ρωσικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ολοσχερώς το λιμάνι Πότι , το οποίο βρίσκεται σε τοποθεσία τοποθεσία "κλειδί" για την μεταφορά υδρογονανθράκων από την Κασπία. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας αναφέρει ότι πρόκειται για μία επιθετική ενέργεια που "παραβιάζει όλες τις διεθνείς συνθήκες" για καταστάσεις πολέμου.

    Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι θα επιστρέψει στη Γεωργία όλη η στρατιωτική δύναμη που έχει αποσταλεί στο Ιράκ .

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως "βρίσκεται σε εξέλιξη μία επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων για να αναγκαστεί η γεωργιανή πλευρά (να συμφωνήσει) σε ειρήνη".

    Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι όλη η περιοχή και κυρίως η πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας βρίσκονται πλέον υπό των έλεγχο της Γεωργίας, μετά από επίθεση που εξαπολύθηκε τη νύχτα.

    Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνεργασία για το θέμα με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τον σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας Στέφεν Χάντλει. Χθες, ο πρόεδρος Μπους συναντήθηκε στο Πεκίνο και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ΗΠΑ, των οποίων σύμμαχος είναι η Γεωργία, έχουν κάνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ν. Οσετία.

    Άμαχοι οι περισσότεροι νεκροί

    Ενώ οι αθλητές της Ρωσίας και της Γεωργίας παρήλασαν στο ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου, οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για της έναρξη των μαχών στον φιλορωσικό θύλακο της Νότιας Οσετίας, που αποσχίστηκε από την Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λίγο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά δεν έχει διεθνή αναγνώριση.

    Ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας Εντουαρντ Κοκόιτι έκανε λόγο για περίπου 1.400 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στις συγκρούσεις. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πολλά από τα θύματα έχασαν την ζωή τους από τα πυρά πυροβολικού στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν. Η γεωργιανή τηλεόραση έδειξε στιγμιότυπα με πτώματα σε πεζοδρόμια και δρόμους και σε ορισμένες περιπτώσεις να κρατούν ακόμη τις αποσκευές τους. Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για 15 νεκρούς στρατιώτες της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης και για 22 σοβαρά τραυματίες. Οι απώλειες της Γεωργίας δεν έχουν γίνει γνωστές προς το παρόν. Οι πρόσφυγες κατευθύνονται βόρεια προς τα ρωσικά σύνορα.

    Η Γεωργία υποστηρίζει ότι κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροσκάφη, αλλά αυτό το διαψεύδει η Ρωσία, που με τη σειρά της υποστηρίζει ότι κατέστρεψε δύο γεωργιανά αεροσκάφη, χωρίς και αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

    Οι μάχες, που έχουν μεταφερθεί στην πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας, όπου νωρίς σήμερα μπορούσε να ακούσει κανείς τα πυρά από τα άρματα μάχης, έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις προετοιμασίες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα δυτικά σύνορα της Γεωργίας.

    Στο ρωσικό αυτό θέρετρο στην Μαύρη Θάλασσα θα κατασκευαστεί το 80% των έργων για τα αγωνίσματα σε διάστημα μικρότερο των έξι ετών και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι προετοιμασίες πρέπει να είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

    Η εκπρόσωπος της ΔΟΕ Γκισέλ Ντέϊβις σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Πεκίνο δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προδικάσει κανείς οποιαδήποτε επίπτωση στις προετοιμασίες για τους αγώνες στο Σότσι "ένα γεγονός που θα γίνει μετά από αρκετά χρόνια".

    [02] Αθλητισμός

    Επιβεβαίωσε η ΔΟΕ το κρούσμα ντόπινγκ

    9/8/2008 10:58:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Τάσος Γκούσης έγινε ο πρώτος αθλητής που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ από τη στιγμή που η ΔΟΕ ανέλαβε υπό την ευθύνη της τον έλεγχο των δειγμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Το θετικό δείγμα επιβεβαίωσε η ΔΟΕ και συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Γκιζέλ Ντέιβις, η οποία όμως είπε, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Έλληνα αθλητή, ότι την υπόθεση διαχειρίζονται οι Ελληνικές αρχές, οι οποίες και πραγματοποίησαν τον έλεγχο. «Ναι υπάρχει μια υπόθεση παράβασης του κανονισμού ντόπινγκ που εξετάζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό κατά του ντόπινγκ (σ.σ. ΕΣΚΑΝ). Η παράβαση έγινε κατά την διάρκεια της Ολυμπιακής περιόδου. Ομως ο έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε από τη ΔΟΕ. Είναι μία υπόθεση την οποία διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές. Ο αθλητής δεν θα έρθει στο Πεκίνο», δήλωσε η Ντέιβις.

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το όνομα του Τάσου Γκούση διέρρευσε στον Τύπο, αμέσως μετά την εξέταση του Α΄ δείγματος το οποίο φέρεται να είναι θετικό στην ουσία Μ3 (Μεθυλτριενολόνη) χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του ΕΣΚΑΝ και την εξέταση του Β΄ δείγματος, όπως ορίζει ο κανονισμός.

    Ο 29χρονος Έλληνας σπρίντερ που έφθασε μόλις την Πέμπτη στο Φουκούι της Ιαπωνίας, όπου η εθνική ομάδα στίβου πραγματοποιεί ολιγοήμερη προετοιμασία, θα επιστρέψει στη χώρα μας και θα ζητήσει, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σε ελληνικές εφημερίδες, την εξέταση και του Β΄δείγματος, αφού αρνείται κατηγορηματικά ότι έκανε χρήση οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας, αποδίδοντας το θετικό δείγμα σε πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον του.

    [03] Κοινωνία

    Εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ

    9/8/2008 11:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εγκαταλείπουν σιγά σιγά την πρωτεύουσα και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου. Αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ πυκνή είναι η ροή των οχημάτων και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα. Ουρά πεντακοσίων μέτρων σχηματίστηκε νωρίτερα στα διόδια της Ελευσίνας. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην Αθηνών-Λαμίας. Σε επιφυλακή παραμένει η Τροχαία, ενώ σε ισχύ τέθηκαν από χθες μέχρι τις 24 του μηνός τα έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας.

    Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    Η Τροχαία με ανακοίνωσή της απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων την Πέμπτη 14 Αυγούστου και την Κυριακή 17 του μηνός:

    Στη Νέα και την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου - Πατρών, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα διόδια του Ρίου. Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (μέχρι την διάβαση περιοχής Σκοτίνας. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Καβάλας, από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι την γέφυρα Στρυμόνα. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ. Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου Χαλκίδας, από την διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών Θεσσαλονίκης μέχρι τη γέφυρα Χαλκίδας.

    Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

    τα οχήματα Οδικής Βοήθειας τα φορτηγά των ΕΛ.ΤΑ τα φορτηγά διανομής Τύπου τα φορτηγά που μεταφέρουν ζώα και νωπά προϊόντα, υδροφόρες.

    [04] Κόσμος

    Ναγκασάκι: Εξήντα τρία χρόνια μετά

    9/8/2008 11:13:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με μία κατανυκτική τελετή και μία νέα έκκληση προς τις μεγάλες δυνάμεις να απεμπολήσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια τίμησε σήμερα η Ιαπωνία τα θύματα από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, πριν από 63 χρόνια. Πάνω από 5.000 παιδιά, επιζώντες, πολίτες και προσκεκλημένοι από οκτώ χώρες -περιλαμβανομένης της Ρωσίας- στο Πάρκο της Ειρήνης, έσκυψαν τα κεφάλια για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 11:02 (05:02, ώρα Ελλάδας), την ώρα που ερρίφθη η ατομική βόμβα. Περίπου 27.000 από τους συνολικά περίπου 200.000 κατοίκους του Ναγκασάκι πέθαναν από την ατομική έκρηξη, ενώ άλλοι 70.000 κάτοικοι της πόλης πέθαναν από τις συνέπειές της για την υγεία τους, από το 1945 και μετά.

    Οι τρεις αρχές της Ιαπωνίας

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια εγκατάλειψης των πυρηνικών όπλων " δήλωσε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίσα Τάουε στη συγκέντρωση, όπου παρευρέθη και ο πρωθυπουργός, Γιασούο Φουκούντα.

    "Αυτές οι δύο χώρες πρέπει ν αρχίσουν ευρεία μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων, αντί να συνεχίζουν τις προστριβές, μεταξύ άλλων για την δημιουργία ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη" συνέχισε. Τα πυρηνικά τους οπλοστάσια οφείλουν επίσης να μειώσουν η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα, πρόσθεσε, καλώντας ακόμη για την ταχεία αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.

    Το Ναγκασάκι βομβαρδίστηκε από τις ΗΠΑ την 9η Αυγούστου 1945, τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα , όπου επίσης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βρει ακαριαίο θάνατο και ακόμη περισσότεροι αργότερα εξ αιτίας των ασθενειών που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια. Την 15η Αυγούστου η Ιαπωνία συνθηκολόγησε, σηματοδοτώντας το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο Φουκούντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία πρέπει να εκπληρώσει τον "υπεύθυνο" ρόλο της ως έθνος που προωθεί την ειρήνη. "Δεσμεύομαι να ηγηθώ της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια αποκατάστασης μόνιμης ειρήνης" είπε ο Φουκούντα στην ομιλία του.

    Ο απολογισμός των θυμάτων από τη βόμβα Fat Man ανανεώνεται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η οποία τηρεί αρχείο των θυμάτων των ασθενειών που προκάλεσε η ραδιενέργεια. Εφέτος πρόσθεσε 3.058 ονόματα στον κατάλογο ο συνολικός επίσημος απολογισμός ανήλθε, έτσι, σε 145.984

    Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο δήμαρχος της Χιροσίμα άσκησε σφοδρή κριτική στις χώρες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα, ώστε να προσφερθεί βοήθεια στους επιζώντες που εξακολουθούν να υπομένουν δεινά εξ αιτίας της επίθεσης του 1945. Υπολογίζεται ότι εξακολουθούν να ζουν 243.692 επιζώντες, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

    Η Ιαπωνία τηρεί τις αυτοεπιβληθείσες "τρεις αρχές" όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, που ορίζουν ότι δεν μπορεί να κατέχει, παράγει ή εισάγει τέτοιου είδους οπλικά συστήματα.

    [05] Κόσμος

    Σκηνοθέτησαν και τον καιρό οι Κινέζοι!

    9/8/2008 10:34:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Κινέζοι μετεωρολόγοι εκτόξευσαν πάνω από 1.000 ρουκέτες στα σύννεφα ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να ξεσπάσει καταιγίδα στην περιοχή όπου βρίσκεται το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου στην διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων χθες, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ σήμερα Σάββατο.

    Η επιχείρηση της εκτόξευσης των ρουκετών, που περιείχαν ιωδιούχους κρυστάλλους, ήταν η μεγαλύτερη του είδους της που έχει πραγματοποιηθεί στην Κίνα και πέτυχε η βροχόπτωση να σημειωθεί σε άλλες περιοχές του Πεκίνου και της κοντινής επαρχίας Χέμπεϊ, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    "Εκτοξεύσαμε συνολικά 1.104 ρουκέτες για την απομάκρυνση της βροχής από 21 τοποθεσίες στην πόλη από τις 4:00 έως τις 11:39 την Παρασκευή, που αναχαίτισαν επιτυχώς ένα στρώμα νεφών που θα προκαλούσε βροχόπτωση και κινείτο προς το στάδιο", δήλωσε ο Γκούο Χου της μετεωρολογικής υπηρεσίες του Πεκίνου.

    Η υγρασία έφθασε το 90% και ήταν πολύ πιθανό να σημειωνόταν βροχόπτωση, σύμφωνα με τον Γκούο.

    Η υπηρεσία είχε εκδώσει προειδοποίηση για πιθανή βροχόπτωση μέσα σε μια ώρα στις 9:35, όμως κατάφερε να αποτρέψει το ενδεχόμενο, πρόσθεσε.

    Περίπου 100 χιλιοστά βροχής έπεσα στην Μπάοντινγκ, στην επαρχία Χέμπει, ενώ στην Φάνγκσαν, κοντά στο Πεκίνο, σημειώθηκε βροχόπτωση 25 χιλιοστών, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 August 2008 - 8:49:46 UTC