Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τεντωμένο σχοινί
  • [02] Πρόκριση στην… άμμο
  • [03] Πεκίνο: απολογισμός ημέρας
  • [04] Νέος γύρος συνομιλιών
  • [05] Πλαφόν στα καύσιμα
  • [06] On Taut Rope
  • [07] Στην Τουρκία ο Αχμαντινετζάντ
  • [08] Επιτροπή για τη χάραξη νέων συνόρων
  • [09] Πυρκαγιές σε εξέλιξη
  • [10] Πέλλα: 41χρονος τραυμάτισε με μαχαίρι τη σύζυγό του
  • [11] Κινητοποιήσεις πολιτών στη Λευκίμμη για τον ΧΥΤΑ
  • [12] Δεν αποχωρούν από το Γκόρι

    [01] Κόσμος

    Νεκρός 78χρονος ομογενής

    Σε τεντωμένο σχοινί

    14/8/2008 14:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2008 19:04:43)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύσκολη αποδεικνύεται στην πράξη η εφαρμογή της εκεχειρίας στον Καύκασο, μετά την αποδοχή από Ρωσία και Γεωργία του ειρηνευτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ώρα που αναμενόταν η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Γκόρι, ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις "καταστρέφουν" την πόλη. Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και πυκνός καπνός είχε καλύψει το Γκόρι, ενώ, ρωσικά στρατεύματα κινούνταν και στο λιμάνι του Πότι, κατευθυνόμενοι προς στρατιωτική βάση της περιοχής, κάτι που, ωστόσο, διαψεύδει η Μόσχα. Επίσης, η γεωργιανή πλευρά καταγγέλλει ότι περισσότερα από 100 ρωσικά οχήματα προελαύνουν στη πόλη Ζουγκντίντι. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τη Γαλλία να ενθαρρύνει την Τιφλίδα να υπογράψει δεσμευτική συμφωνία που θα προβλέπει ότι δεν θα επιτεθεί στις επαρχίες της, οι οποίες έχουν εκδηλώσει αυτονομιστικές διαθέσεις. Έρευνα για γενοκτονία, μετά τις γεωργιανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία, ανακοίνωσε ότι αρχίζει η ρωσική εισαγγελία, ενώ, ο Γεωργιανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ κατηγορεί τους Ρώσους για "απάνθρωπη βαναυσότητα". Όπως ανακοινώθηκε, 78χρονος ομογενής στο Τσχινβάλι έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της έναρξης των πολεμικών συγκρούσεων στη Ν. Οσετία.

    Διαψεύδει η Μόσχα

    Οι ρωσικές δυνάμεις "καταστρέφουν" την πόλη Γκόρι, κοντά στη Νότια Οσετία, και το λιμάνι Πότι, στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουρείου Εσωτερικών. "Τα ρωσικά στρατεύματα καταστρέφουν την πόλη του Γκόρι. Ακούγονται θόρυβοι από εκρήξεις. Ναρκοθετούν την πόλη" δήλωσε ο εκπρόσωπος Σότα Ουτιασβίλι και πρόσθεσε: "Καταστρέφουν τα πάντα στο λιμάνι του Πότι . Καταστρέφουν τους καινούριους δρόμους που έχουν κατασκευαστεί στη δυτική Γεωργία".

    Η Ρωσία διαψεύδει ότι δυνάμεις της βρίσκονται στο Πότι, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως τα ρωσικά άρματα μάχης μπήκαν στην πόλη. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες αυτές, ο υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Ανατόλι Νογκοβιτσίν δήλωσε: "Δεν υπάρχουν τώρα ρωσικά τεθωρακισμένα ούτε στρατεύματα στην πόλη του Πότι".

    Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι απεσταλμένοι, συνοδευόμενοι από Γεωργιανό κυβερνητικό παράγοντα, δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο Γκόρι, καθώς ο ρωσικός στρατός τους απαγόρευσε την είσοδο. Πάντως, η αποστολή, διαπίστωσε πως η κατάσταση είναι ήρεμη.

    Το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τον τύπο των φορτίων που οι ΗΠΑ μεταφέρουν αεροπορικώς στη Γεωργία και υπογράμμισε πως ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας παίρνει εντολές μόνον από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

    Ο στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν, υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως είναι θεμιτό για τους ρώσους ειρηνευτές να βρίσκονται στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας για επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών. Νωρίτερα, το γενικό επιτελείο είχε διαψεύσει ότι ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο Πότι.

    Ο Νογκοβιτσίν δήλωσε ακόμη πως ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να ορίσει μια ακριβή ημερομηνία αποχώρησης από τη Νότια Οσετία.

    Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

    Στην πιθανότητα η Ρωσία να είναι αντιμέτωπη με τη διεθνή απομόνωση, αναφέρθηκε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις , η οποία συναντάται στο Παρίσι με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νικολά Σαρκοζί, για να ενημερωθεί από εκείνον για τις επαφές του στη Μόσχα. "Αν πράγματι η Ρωσία παραβιάζει την κατάπαυση πυρός -και πρέπει να πω ότι οι αναφορές δεν μας ενθαρρύνουν για τον σεβασμό της Ρωσίας στην κατάπαυση πυρός- αυτό θα συμβάλλει στην εμβάθυνση της απομόνωσης, προς την οποία ήδη η χώρα αυτή κινείται" δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται καθ'οδόν προς την Τιφλίδα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι. "Η Γεωργία είναι μια δημοκρατική χώρα στον Καύκασο, που έχει εκλέξει τους ηγέτες της" σημειώνει η Κοντολίζα Ράις, η οποία στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Τιφλίδα.

    Εν τω μεταξύ, παρά τις σχετικές δηλώσεις του Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να πάρουν τον έλεγχο λιμανιών και αεροδρομίων της Γεωργίας στο πλαίσιο της αμερικανικής ειρηνευτικής αποστολής.

    Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Λιθουανίας και της Ουκρανίας ότι παραμένει πλήρως δεσμευμένος στο "μία Γεωργία κυρίαρχη και ελεύθερη και στην εδαφικής της ακεραιότητα" όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ακόμη ότι η αποστολή των ΗΠΑ δεν είναι να υπερασπιστούν τα λιμάνια της Γεωργίας, αλλά, να χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Ρώσους για τη μεταφορά ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας προς την Γεωργία.

    Από ρωσικής πλευράς, το Κρεμλίνο κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιλέξει ανάμεσα στην υποστήριξή της Γεωργίας και σε μια πραγματική σχέση εταίρων με τη Μόσχα, ενώ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ, με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών , εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης της Γεωργίας που θα μπορούσε να οδηγήσει "στην επανάληψη του τραγικού σεναρίου" της Νότιας Οσετίας.

    Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ καλεί τη Γαλλία να ενθαρρύνει τη γεωργιανή κυβέρνηση να υπογράψει δεσμευτική συμφωνία "μη επίθεσης" σε Νότια Οσετία και Αμπχαζία.

    Νωρίτερα , ο Ρώσος πρόεδρος είχε συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τους ηγέτες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, για να υπογράψουν το σχέδιο από έξι σημεία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που παρουσίασε η Γαλλία αυτήν την εβδομάδα. "Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η θέση της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει. Όχι μόνο θα υποστηρίξουμε κάθε απόφαση που θα λάβουν οι λαοί της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, αλλά και θα εγγυηθούμε γι αυτούς στον Καύκασο και σε ολόκληρο τον κόσμο" τόνισε ο Μενβέντεφ.

    Οι δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες της Γεωργίας, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, είναι αποφασισμένες να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, δήλωσαν οι πρόεδροί τους σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. "Η προσδοκία του λαού της Ν. Οσετίας για ανεξαρτησία είναι απαράλλακτη. Έχουμε στόχο την ανεξαρτησία με αυστηρή συμμόρφωση προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου" δήλωσε ο πρόεδρος της Ν. Οσετίας Έντουαρντ Κοκοΐτι. "Όσον αφορά την ανεξαρτησία μας(...) ουδεμία δύναμη θα μας σταματήσει. Ο στόχος είναι προσδιορισμένος και θα προχωρήσουμε προς το στόχο αυτό μαζί", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπάκαπς.

    Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Ηχώ" της Μόσχας, δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας είναι "de facto περιορισμένη" και ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί παρά με τρόπους κοινά αποδεκτούς.

    Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η ίδια η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας δεν αμφισβητείται, αλλά, ότι "η πραγματική κατάσταση στις σχέσεις Αμπχαζίας-Γεωργίας και Οσετίας-Γεωργίας είναι τέτοια που και στις δύο περιπτώσεις, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την ύπαρξη συρράξεων και την ανάγκη, για την επίλυσή τους, δημιουργίας μηχανισμών συνομιλιών και αποκατάστασης της ειρήνης".

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αμερκανίδα ομόλογό του, ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η Ρωσία παραβιάζει την εκεχειρία στη Γεωργία και ότι δεν σέβεται τις αρχές που περιλαμβάνει η συμφωνία επίλυσης της κρίσης.

    Την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. , στην έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν την άμεση αποστολή παρατηρητών για να επιβλέψουν την εύθραυστη εκεχειρία. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η συνεπής τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, ο επιβεβαιωμένος οριστικός τερματισμός των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, είναι οι τέσσερις άμεσοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για να δρομολογηθεί η επίλυση της κρίσης στη Ν. Οσετία.

    "Την απάνθρωπη βαναυσότητα των ρώσων στρατιωτών" σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στη Γεωργία, κατήγγειλε σήμερα ο πρεσβευτής της Γεωργίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, σε συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό.

    "Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως οι αντιπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στα εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, πράγμα που ενισχύει περαιτέρω τις αμφιβολίες για τους πραγματικούς στόχους που έχουν οι Ρώσοι στη Γεωργία" δήλωσε ο Γεωργιανός πρεσβευτής Γκιόργκι Γκοργκιλάτζε.

    Στη δήλωσή του στη σύνοδο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, ο Γκοργκιλάτζε κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι πραγματοποίησαν "μαζικές καταστροφές και σοβαρές ζημιές" την Τετάρτη στη γεωργιανή πόλη Γκόρι, παρά την κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί την προηγουμένη. Επίσης, κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιωτικούς ότι επιτέθηκαν "αδιακρίτως" στους Γεωργιανούς αμάχους και στις υποδομές.

    Παράλληλα, το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε σήμερα ομόφωνα την αποχώρηση της χώρας από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην ΕΣΣΔ, εκτός των χωρών της Βαλτικής), η οποία είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Οι βουλευτές ψήφισαν την αποχώρηση απ αυτό το διεθνή οργανισμό, στον οποίο κυριαρχεί η Μόσχα, και ο οποίος ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Ανθρωπιστική βοήθεια

    Από της Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινά η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γεωργία. Δύο αεροσκάφη μετέφεραν στην Τιφλίδα σηνές, υπνόσακους, κουβέρτες, ιατροφαρμακευτικό υλικό και ιατρικά μηχανήματα.

    Εξάλλου, χθες έφθασε στη Γεωργία το ελληνικό C-130, που μετέφερε σκηνές, κουβέρτες, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις τελευταίες διασταυρωμένες πληροφορίες των διπλωματικών μας αρχών, κατά τη δεύτερη ημέρα των πολεμικών συγκρούσεων στο Τσχινβάλι σκοτώθηκε ο 78χρονος ομογενής Ιβάν Μιχαηλίδης. Τα τρία μέλη της οικογένειάς του παραμένουν στην περιοχή.

    Στο Βλαδικαυκάζ, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν αφιχθεί 25 πρόσφυγες, είτε ελληνικής καταγωγής είτε σύζυγοι ομογενών μας.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Νοβοροσίσκ, ο οποίος βρίσκεται στο Βλαδικαυκάζ από την πρώτη ημέρα της κρίσης, είναι σε επαφή με τους ομογενείς μας και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της τοπικής ελληνικής κοινότητας και τις τοπικές αρχές συμβάλλει στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

    Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παράσχει έκτακτη οικονομική βοήθεια στα μέλη των οικογενειών αυτών.

    [02] Αθλητισμός

    Πρόκριση στην άμμο

    14/8/2008 17:46:00

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κατά την 6η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η Θάλεια Κουτρουμανίδου και η Μαρία Τσιαρτσιάνη πανηγύρισαν την πρόκρισή τους στις 16 καλύτερες ομάδες του Ολυμπιακού τουρνουά μπιτς βόλεϊ, παρά την ήττα τους από τις Γερμανίδες Σάρα Γκόλερ και Λάουρα Λούντιβιγκ με 2-0 σετ (24-22, 21-12). Το ελληνικό δίδυμο προκρίθηκε ως μία από τις δύο καλύτερες τρίτες ομάδες των ομίλων και θα αντιμετωπίσει τις Αυστραλέζες Νάταλι Κουκ και Τάμσιν Μπαρνέτ. Από τη δική τους μεριά, η Βάσω Καραντάσιου και η Βίκυ Αρβανίτη, ηττήθηκαν 2-0 σετ (22-20, 21-19) από τις Βραζιλιάνες Ταλίτα Ρότσα και Ρενάτα Ριμπέιρο και ολοκλήρωσαν με τρεις ήττες την παρουσία τους στο Πεκίνο. Ανυπέρβλητο αποδείχθηκε για την Ελπίδα Ρωμάντζη το "εμπόδιο" της "χρυσής" Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Σουνγκ-Χιούν Παρκ από τη Νότια Κορέα, αφού στη φάση των "16" για το ατομικό της τοξοβολίας ηττήθηκε 115-103 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Αποκλεισμός και για τους δύο Έλληνες παλαιστές της ελληνορωμαϊκής. Ο Θεόδωρος Τουνουσίδης στη φάση των "16" της κατηγορίας των 96 κιλών ηττήθηκε 3-1 στα σημεία από τον Γεωργιανό Ραμάζ Νοζάντζε και κατετάγη 17ος. Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος στα προκριματικά της κατηγορίας των 120 κιλών, ηττήθηκε 3-1 στα σημεία από τον Κινέζο Λιού Ντελί και κατετάγη 18ος. Αποκλεισμών συνέχεια στην κολύμβηση, ωστόσο υπήρξε ένα πανελλήνιο ρεκόρ και μια ισοφάριση. Ο Σωτήρης Πάστρας στην 4η προκριματική σειρά των 100μ. πεταλούδα τερμάτισε στη δεύτερη θέση με χρόνο 52.41 και βελτίωσε αισθητά το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ, που ήταν 52.97 από το 2006 (κατετάγη 25ος). Ο Απόστολος Τσαγκαράκης στην 10η προκριματική σειρά των 50μ. ελεύθερο, πέτυχε χρόνο 22.39, ισοφαρίζοντας το πανελλήνιο ρεκόρ που κατέχει ο ίδιος (κατετάγη 26ος). Από εκεί και πέρα, η Ελβίρα Ευσταθίου τερμάτισε στην όγδοη θέση της 4ης προκριματικής σειράς των 800μ. ελεύθερο με χρόνο 8:41.65 (κατετάγη 28η) και η Στέλλα Μπούμη στην πέμπτη θέση της 2ης προκριματικής σειράς των 200μ. ύπτιο με χρόνο 2:14.73 (κατετάγη 29η). Με μια νίκη "αποχαιρέτησε" τη διοργάνωση η Εθνική πινγκ πονγκ των ανδρών στο ομαδικό. Αρχικά, το πρωί ηττήθηκε 3-0 από την Αυστρία. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα έχασε από τον Ρόμπερτ Γκάρντος με 0-3 (6-11, 9-11, 9-11), ο Παναγιώτης Γκιώνης από τον Βέρνερ Σλάγκερ με 1-3 (11-7, 7-11, 8-11, 6-11) και οι Ντανιέλ Τσιόκας/Παναγιώτης Γκιώνης από τους Ρόμπερτ Γκάρντος/Τσεν Ουεσίνγκ με 0-3 (7-11, 8-11, 4-11). Στη συνέχεια η ελληνική ομάδα νίκησε 3-0 την Αυστραλία. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα επιβλήθηκε του Κίλε Ντέιβς με 3-0 (11-7, 11-4, 11-4), ο Παναγιώτης Γκιώνης του Γουίλιαμ Χένζελ με 3-0 (11-7, 11-8, 11-8) και οι Ντανιέλ Τσιόκας/Παναγιώτης Γκιώνης των Ντέιβιντ Ζάλκμπεργκ/Γουίλιαμ Χένζελ με 3-0 (11-4, 11-7, 11-4). Η Ελλάδα πήρε την 3η θέση του Α ομίλου και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση. Χωρίς βαθμό παραμένει η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών. Για την 3η αγωνιστική ηττήθηκε από το Μαυρβοβούνιο με 10-6 και ουσιαστικά απώλεσε τις ελπίδες της για πρόκριση. Το πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής έκλεισε η εθνική ομάδα μπάσκετ, η οποία υπέστη "βαριά" ήττα από την αντίστοιχη των ΗΠΑ με 92-69. Να σημειωθεί πως δεν αγωνίστηκαν σήμερα οι αθλητές μας της ιστιοπλοΐας, της κωπηλασίας και του κάνοε καγιάκ, επειδή οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν τους διοργανωτές σε αναβολή των αγώνων των συγκεκριμένων αθλημάτων.

    Οι Έλληνες την Παρασκευή

    Από τις ελληνικές συμμετοχές που ρίχνονται στα αυριανά αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους Πεκίνου ξεχωρίζει η προσπάθεια της Χρυσοπηγής Δεβετζή στα προκριματικά του τριπλούν και η "κούρσα" του Περικλή Ιακωβάκη στα 400μ εμπόδια. Ο στίβος ανοίγει αύριο την αυλαία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με έξι ελληνικές συμμετοχές και το θερμόμετρο πιάνει "κόκκινο". Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, την Παρασκευή 15/8 (σε ώρες Ελλάδας): Ωρα Αθλητής Αντίπαλος/Κατηγορία Άθλημα 04.00: Γιώργος Σαλαβαντάκης Προκρ. Σκητ Σκοποβολή 04.05: Μιχάλης Σταματογιάννης Προκρ. Σφαιροβολίας Στίβος 04.08: Αργυρώ Στρατάκη Έπταθλο, 100μ εμπόδια Στίβος 05.30: Αργυρώ Στρατάκη Έπταθλο, άλμα εις ύψος Στίβος 05.40: Αλεξ. Παπαδημητρίου Προκρ. Σφυροβολίας Στίβος 08.00: Τόνια Φράι RS:X- 6η ιστιοδρομία 08.00: Πασχαλίδης/Τριγκώνης Tornado-1η και 2η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα 08.00: Βαγγέλης Χειμώνας Lazer- 6η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα 08.00: Ευτυχία Μαντζαράκη Lazer R.- 6η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα 08.00: Αιμίλιος Παναθανασίου FINN- 10η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα 08.00: Μπεκατώρου/Κραβαριώτη/ YNGLINGK- 9η και 10η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα Παπαδοπούλου 08.00: Κοσματόπουλος/ 470- 8η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα Παπαδόπουλος 10.35: Μαρία Φερεκίδη Ημιτελικός K1 Κάνοε Καγιάκ 10.40: Εθνική Γυναικών Ουγγαρία Υδατοσφαίριση 10.40: Μπισκιτζή/Τσιάβου Ημιτελικός Διπλό σκιφ Ελ.βαρών Κωπηλασία 11.00: Πολύμερος/Μούγιος Ημιτελικός Διπλό σκιφ Ελ.βαρών Κωπηλασία 11.30: Μαντζουράνης/Ρέππας/ Προκρ. ομαδικό σπριντ Ποδηλασία Βουκελάτος 12.00: Γιάννης Χρήστου "Μικρός" τελικός σκιφ Κωπηλασία 13.49: Μάρθα Μάτσα Προκρ. 50μ ελεύθερο Κολύμβηση 14.00: Αργυρώ Στρατάκη Επταθλο, Σφαιροβολία Στίβος 15.13: Σπύρος Γιαννιώτης Προκρ. 1500μ ελεύθερο Κολύμβηση 15.37: Ειρήνη Κοκκιναρίου Προκρ. 3000μ στιπλ Στίβος 16.20: Δωροθέα Καλπακίδου Προκρ. Δισκοβολία Στίβος 16.36: Αργυρώ Στρατάκη Επταθλο, 200μ Στίβος 16.40: Πηγή Δεβετζή Προκρ. Τριπλούν Στίβος 16.40: Αθανασία Πέρρα Προκρ. Τριπλούν Στίβος 17.25: Περικλής Ιακωβάκης Προκρ. 400μ εμπόδια Στίβος

    [03] Αθλητισμός

    Αναβολές λόγω κακοκαιρίας

    Πεκίνο: απολογισμός ημέρας

    14/8/2008 17:42:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Κύριο χαρακτηριστικό του απολογισμού της έκτης αγωνιστικής ημέρας, ήταν η αναβολή για αύριο των προγραμμάτων σε κάνοε καγιάκ και κωπηλασία, λόγω καταιγίδας στο Πεκίνο. Η άπνοια και η περιορισμένη ορατότητα στο Κινγκντάο, ανέβαλαν για αύριο την διεξαγωγή των ιστιοδρομιών.

    Στην πάλη

    Στην ελληνορωμαϊκή αξίζει να σηνειωθεί η επικράτηση στον τελικό των 120 κιλών του Κουβανού Μιχαϊν Λόπες, με 3-1 επί του χρυσού Ολυμπιονίκη της Αθήνας Χασάν Μπαρόεβ από τη Ρωσία. Στους άλλους δύο τελικούς του αθλήματος, κυριάρχησαν ο Ιταλός Αντρέα Μινγκούτζι στα 84 κιλά και ο Ρώσος Ασλανμπεκ Χούστοβ στα 96 κιλά.

    Τοξοβολία, Τζούντο, Σκοποβολή

    Αλλαγή φρουράς είχαμε στην κορυφή της τοξοβολίας γυναικών, με την Κινέζα Τζουάν Τζουάν Ζανγκ, να κατακτά το χρυσό, "ρίχνοντας" τη Νοτιοκορεατική δυναστεία στο άθλημα. Κινέζος ήταν και ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην ενόργανη γυμναστική, στο σύνθετο ατομικό, ο Γιανγκ Γουέι.

    Το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Μογγολίας ήρθε στο τζούντο, από τον Τουβσινμπαγιάρ Ναϊντάν αφού επικράτησε στα -100 κιλά, ενώ στα -78 κιλά η Κινέζα Σιουλί Γιανγκ ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

    Επίσης, στην σκοποβολή, η Ιταλίδα Κιάρα Κανέιρο αναδείχθηκε "χρυσή" Ολυμπιονίκης στο σκητ, ενώ στο τουφέκι τριών στάσεων (50μ) πρώτευσε η Λι Ντου από την Κίνα και στο ομαδικό σπάθης γυναικών, η Ουκρανία πήρε το χρυσό μετάλλιο μετά από συναρπαστική αναμέτρηση με την Κίνα.

    Κολύμβηση

    Νέο "επεισόδιο" στην άτυπη κολυμβητική κόντρα του Γάλλου Αλέν Μπερνάρ με τον Αυστραλό Ιμον Σάλιβαν (χθες ο Μπερνάρ έσπασε το ρεκόρ του Σάλιβαν, για να το ξαναπάρει στην επόμενη προκριματική κούρσα ο Αυστραλός), αφού σήμερα ο Μπερνάρ πήρε την "ρεβάνς" επικρατώντας στα 100μ ελεύθερο.

    Η ομάδα σκυταλοδρομίας της Αυστραλίας στα 4Χ200μ ελεύθερο γυναικών, πήρε το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ (7:44.31).

    Η Κινέζα, Ζίγκε Λιου σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ (2:04.18) και πήρε το χρυσό στα 200μ πεταλούδα. Νέο Ολυμπιακό ρεκόρ στα 200μ πρόσθιο (2:07.64) και χρυσό μετάλλιο για τον Ιάπωνα Κοσούκε Κιτατζίμα.

    Δεν αγωνίζονταν σήμερα ο κολυμβητής Μάικλ Φελπς, των ΗΠΑ, ο οποίος ξεκουράζεται ενόψει του επόμενου τριημέρου. Στόχος του να φτάσει στο ανεπανάληπτο ρεκόρ των οκτώ χρυσών μεταλλίων σε μία διοργάνωση.

    Έντονη διαμαρτυρία

    Από τα ασυνήθιστα γεγονότα ήταν πάντως το ότι ο Σουηδός, Άρα Αμπραχαμιάν, πέταξε το χάλκινο μετάλλιο στα 84κ της ελληνορωμαϊκής πάλης και αποχώρησε, διαμαρτυρόμενος με αυτό τον τρόπο για τις αποφάσεις των κριτών στον ημιτελικό με τον -μετέπειτα νικητή του τελικού- Ιταλό Αντρέα Μινγκούτσι. Κατά τη διάρκεια του επίμαχου αγώνα και ιδιαίτερα μόλις έληξε, χρειάστηκε η παρέμβαση των υπευθύνων της σουηδικής αποστολής για να σταματήσει ο Αμπραχαμιάν, ο οποίος φώναζε και κινείτο, απειλητικά κατά του διαιτητή και των κριτών.

    [04] Πολιτική

    Σκοπιανό

    Νέος γύρος συνομιλιών

    14/8/2008 15:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2008 16:52:06)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ, CNN

    Νέο γύρο επαφών για το Σκοπιανό ανακοίνωσε ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια και ακολούθως την Αθήνα. Πριν από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα διαμεσολαβητή πρέσβη, Αδαμάντιο Βασιλάκη, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι συζητά νέες ιδέες και παραλλαγές για το όνομα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Σκοπιανών δημοσιογράφων αν συζητά θέματα μειονοτήτων, απάντησε ότι το ζήτημα του ονόματος παραμένει το κεντρικό θέμα των συνομιλιών, όπως ορίζεται από την ενδιάμεση συμφωνία και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Την πάγια θέση των ΗΠΑ επανέλαβε η Κοντολίζα Ράις. Σε δηλώσεις της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι "Μακεδόνες", όπως είπε, πρέπει να γίνουν δεκτοί στο ΝΑΤΟ. "Η ελπίδα είναι να λυθεί πλέον πολύ σύντομα το θέμα της ονομασίας. Έχω μιλήσει και με τις δύο πλευρές, όπου μετέφερα τη θέση μας, ότι αυτό (δηλαδή το ζήτημα του ονόματος) δεν πρέπει να ανακόψει την είσοδο της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ" τόνισε η κ. Ράις.

    Ανησυχία σχετικά με τις δηλώσεις Νίμιτς εξέφρασε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός εκπρόσωπος του κινήματος για εξωτερικά θέματα, Α. Λοβέρδος, που επισήμανε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ χαρακτηρίζει μεν το ζήτημα της ονομασίας ως κεντρικό θέμα των συνομιλιών, αλλά όχι ως το μοναδικό ανοιχτό ζήτημα, διαπιστώνοντας την ύπαρξη και άλλων "διμερών" θεμάτων. "Σωστό θα ήταν να κάνει λόγο για την ύπαρξη του ενός και μοναδικού θέματος - αυτού του ονόματος - μη αποδεχόμενος να τεθεί έστω και σε συζήτηση το οτιδήποτε άλλο" είπε ο κ. Λοβέρδος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

    Εν τω μεταξύ, ταλαιπωρία περιμένει τους επιβάτες τουριστικών λεωφορείων από την ΠΓΔΜ, που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές, και οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας "Ντέβνικ", υφίστανται εξονυχιστικούς ελέγχους από τις συνοριακές αρχές της γείτονος.

    [05] Οικονομία

    Με κοινή υπουργική απόφαση

    Πλαφόν στα καύσιμα

    14/8/2008 12:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2008 16:17:39)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης επιβάλλεται σε 12 νησιώτικες περιοχές, με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια και Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, οι οποίοι αποδέχτηκαν τη σχετική γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ορίζεται ανώτατη τιμή καταναλωτή για τους νομούς Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Χανίων και Χίου, για όλα ή ορισμένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα κίνησης λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των τιμών. Σε δήλωση του ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας επισημαίνει ότι "ελεύθερη αγορά δε μπορεί να σημαίνει ασύδοτη αγορά. Το μήνυμα αυτό, που είναι πολύ καθαρό, πρέπει να το λάβουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά των καυσίμων και να συμβάλουν υπεύθυνα στην εύρυθμη λειτουργία της".

    Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση από σήμερα μέχρι και την 12η μ.μ. της 31ης Αυγούστου οι τιμές καθορίζονται ως εξής:

    Α) Για νησιά με τουλάχιστον τρία σημεία πώλησης υγρών καυσίμων - αμόλυβδη βενζίνη: 1,247 Ευρώ/λίτρο - αμόλυβδη Super: 1,443 Ευρώ/λίτρο - Super: 1,327 Ευρώ/λίτρο και - Diesel : 1,373 Ευρώ/λίτρο

    Β) Για νησιά με μέχρι δύο σημεία πώλησης υγρών καυσίμων - αμόλυβδη βενζίνη: 1,257 Ευρώ/λίτρο - αμόλυβδη Super: 1,453 Ευρώ/λίτρο - Super: 1,337 Ευρώ/λίτρο και - Diesel : 1,383 Ευρώ/λίτρο

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Η σημερινή απόφαση να ορισθεί ανώτατη τιμή πώλησης καυσίμων στον καταναλωτή σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές αποδεικνύει την αταλάντευτη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί έμπρακτα και ουσιαστικά στο πλευρό του Έλληνα καταναλωτή. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε αθέμιτη πρακτική. Γιατί ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά".

    "Η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές, τώρα πια που τελειώνουν οι διακοπές, δείχνει το έλλειμμα πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έχει μετατραπεί σε παθητικό παρατηρητή των δραματικών εξελίξεων στο πεδίο των τιμών και του ανταγωνισμού" σχολίασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    "Το πλαφόν που αποφάσισε να επιβάλει προσωρινά η κυβέρνηση στις τιμές των καυσίμων σε ορισμένες περιοχές, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και όσα λέγονται είναι εμπαιγμός", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Πρώτα από όλα το πλαφόν είναι αρκετά υψηλό. Δεύτερον, θα έπρεπε να επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα εμπορίας των καυσίμων και όχι μόνο στην φάση της τελικής κατανάλωσης. Η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στα καύσιμα επιτυγχάνεται με την θέσπιση μέτρων ενάντια στην λογική της απελευθέρωσης των τιμών, καθώς και με μέτρα που θα χτυπούν τα καρτέλ στο κύκλωμα εμπορίας καυσίμων" ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος της ΚΠΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, ο οποίος χαρακτήρισε το μέτρο "κίνηση της κυβέρνησης για τα μάτια του κόσμου".

    [06] 78-Year-Old Expatriate Hellene Killed

    On Taut Rope

    14 Αυγ 2008 14:48:00 (Last updated: 14 Αυγ 2008 17:01:26)

    By Betty Savourdou

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, Reuters, ΑNA-ΜPA

    Although Russia and Georgia have agreed to adopt the EU peace plan, the implementation of truce in Caucasus seems to be difficult. While the Russian troops were expected to be withdrawn from Gori, a spokesman of the Georgian Interior Ministry stated that the Russian forces "are destroying" the city. As per the AFP, strong blasts have been just heard and thick smoke covered Gori, while Russian troops are heading to Poti port and a military base in the area, something which Russia has rejected. Meanwhile, Russian President Dmitri Medvedev invited France to encourage Tbilisi to sign a binding agreement, not allowing it to attack its provinces, which wish to become autonomous. Meanwhile, the Russian Prosecutor has reported that it will begin an investigation on genocide, following Georgian military operations in South Ossetia. At the same time, the Georgian Ambassador to the UN is accusing the Russians of "inhumane abusiveness." Besides, it has been announced that a 78-year-old expatriate Hellene has been killed in Tshinvali during the clashes in South Ossetia.

    Moscow Says its Forces not in Poti

    A spokesman of the Georgian Interior Ministry reported that the Russian forces "are destroying" Gori near South Ossetia and Poti port in the Black Sea. He added that blasts are being heard and the city planted with mines. Furthermore, he argued that the Russians are destroying new roads constructed in western Georgia.

    Although Russia has rejected that its forces are in Poti, eyewitnesses stated that Russian tanks enter the city. In reply, Deputy Chief of the Russian General Staff Anatoli Nagovitsin stated that there are neither Russian tanks nor troops in Poti.

    Meanwhile, Europeasn envoys, accompanied by a Georgian official have not managed to arrive in Gori, as the Russian army forbade them to do so. However, the mission described the situation calm.

    Tension between the US and Russia

    US Secretary of State Condoleezza Rice, who is to meet with EU President Nicolas Sarkozy to brief him on his contacts with Moscow, stressed that if Russia is indeed violating the ceasefire, then it may find itself isolated. Ms Rice is on her way to Tbilisi to meet with President Michael Saakashvili.

    Meanwhile, despite Mr Saakashvilis relevant statements, the US announced that it does not plan to take under its control Georgias ports and airports, within the framework of its peace initiative. In parallel, the Kremlin has called on Washington to decide whether it will support Georgia or honor a real relationship between partners with Moscow. At the same time, Russian President Dmitri Medvenev has called on France to encourage the Georgian government to sign a binding agreement, forbidding any attacks against South Ossetia and Abkhazia.

    Earlier, the Russian President had met with the leaders of S. Ossetia and Abkhazia in the Kremlin to sign a six-point French plan that will allow the end of hostilities. Mr Medvedev stated Russia would support South Ossetia and Abkhazias decision, promising to guarantee for them on the Caucasus and all over the world.

    Besides, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov told a Press Conference in Moscow that Georgias territorial integrity is de facto limited, adding that the issue can only be resolved in mutually accepted ways.

    In a telephone conversation with his US counterpart, Mr Lavrov rejected the reasons why Russia is violating the truce in Georgia and the fact that it is not respecting the principles included in the agreement for the resolution of the crisis.

    On Wednesday, the EU Foreign Ministers decided at an extraordinary meeting to sent observers immediately to monitor the fragile truce. Greek Foreign Minister Dora Bakoyannis stated that the objective is the end of ceasefire and operations, the return to the prior state and the commencing of a dialogue.

    Finally, the Georgian ambassador to the UN accused the Russian soldiers of inhumane brutality, adding that humanitarian organizations did not have access to territories controlled by the Russian armed forces. He also accused the Russians of attacking indiscreetly Georgian civilians and infrastructures.

    Humanitarian Aid

    The US is sending humanitarian aide to Georgia. Two aircrafts have transferred tents, sleeping bags, blankets and medicines to Tbilisi.

    Besides a Greek military aircraft carrying tents, blankets and medicines arrived in Georgia yesterday.

    Meanwhile, it has been announced that a 78-year-old expatriate Hellene, named Ivan Michailidis has been killed in Tshinvali during the clashes in South Ossetia. His three-member family remains in the area.

    Until now, 25 refugees, including expatriate Hellenes have arrived in Vladikavkas

    The Greek ambassador to Novorossisk, who has been in Vladikavkas since the first day of the crisis is in contact with expatriate Hellenes and the president of the local Greek community and local authorities to help them with their problems.

    The Greek government has decided to offer the members of the above families extraordinary financial aid.

    Translated by John Crystallidis

    Read the story on other sources:

    BBC: Russians begin Georgia handover

    Related News:

    Not Withdrawing from Gori

    [07] Κόσμος

    Για συνομιλίες με Ερντογάν - Γκιουλ

    Στην Τουρκία ο Αχμαντινετζάντ

    14/8/2008 14:54:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    O Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ έφθασε σήμερα, Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους, με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις διμερείς σχέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Ακόμη, οι συνομιλίες θα καλύψουν τον αγώνα ενάντια στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες και την συνεργασία Τουρκίας και Ιράν στον ενεργειακό τομέα.

    Αργότερα σήμερα ο ιρανός ηγέτης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ ενώ αναμένεται να συναντηθεί αύριο και με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν ολοκληρώσει την πρώτη επίσκεψη σε μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

    Πηγή από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Αχμαντινεζάντ στη Τουρκία ενδέχεται να μην οδηγήσει στην υπογραφή των αναμενόμενων συμφωνιών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ύστερα από νέα αιτήματα από την ιρανική πλευρά.

    "Ένα κείμενο σχετικά με την συμφωνία για το αέριο με το Ιράν έχει προετοιμαστεί, αλλά τα αιτήματα που διατύπωσαν οι Ιρανοί τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτα", ανέφερε η πηγή.

    Τον περασμένο μήνα η Τουρκία και το Ιράν υπέγραψαν μία προκαταρκτική συμφωνία για την εξαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, που περιέχει την πρόβλεψη για την παραγωγή από την Τουρκία 20,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο νότιο Παρς του Ιράν.

    Η επένδυση για την παραγωγή από την Τουρκία φυσικού αερίου στο Ιράν υπολογίζεται στα περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην συμφωνία.

    [08] Μ. Ανατολή

    Συρία - Λίβανος

    Επιτροπή για τη χάραξη νέων συνόρων

    14/8/2008 14:11:00

    Πηγή: ΑΠΕ, AFP

    Η Συρία και ο Λίβανος ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, την επαναλειτουργία μιας κοινής επιτροπής για τη χάραξη των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, ένα από τα ακανθώδη θέματα που τέθηκαν στη Δαμασκό από τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν.

    Σε κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της επίσκεψης του αρχηγού του λιβανικού κράτους, της πρώτης από το 2005, οι δύο χώρες αναφέρουν επίσης πως αποφάσισαν να επαναλειτουργήσει μια μικτή επιτροπή που θα ερευνήσει για την τύχη "προσώπων που εξαφανίσθηκαν στις δύο χώρες".

    Η Συρία ανακοίνωσε ωστόσο σήμερα πως τα σύνορα των Αγροκτημάτων Σεμπάα που κατέχει το Ισραήλ, δεν θα χαραχτούν πριν αποχωρήσει το εβραϊκό κράτος από την περιοχή.

    Το Ισραήλ θεωρεί ότι τα Αγροκτήματα Σεμπάα αποτελούν τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία κατέχει από το 1967, ενώ η Συρία και ο Λίβανος λένε πως είναι λιβανικά.

    Η δήλωση σημαίνει πως τα σύνορα της διαφιλονικούμενης περιοχής δεν θα περιληφθούν στο έργο της επιτροπής για τη χάραξη των συνόρων, την επαναλειτουργία της οποίας ανακοίνωσαν η Συρία και ο Λίβανος.

    "Η χάραξη των συνόρων των Αγροκτημάτων Σεμπάα δεν μπορεί να γίνει υπό κατοχή", τόνισε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό στο τέλος της Συνόδου κορυφής Συρίας-Λιβάνου.

    Χαιρέτισαν οι ΗΠΑ την επανασύναψη διπλωματικών σχέσεων

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δέχθηκε χθες, Τετάρτη, με ικανοποίηση την απόφαση της Συρίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Λίβανο σε επίπεδο πρεσβευτών.

    " Επί μακρόν περιμέναμε την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Συρίας και Λιβάνου στη βάση της ισότητας και του σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας του Λιβάνου", δήλωσε η Ράις στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    " Ένα από τα βήματα που από καιρό επιζητείτο ήταν η λειτουργία μιας πρεσβείας του Λιβάνου στη Συρία και το ίδιο στο Λίβανο" πρόσθεσε η ΥΠΕΞ.

    Οι πρόεδροι της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν αποφάσισαν να συμπήξουν τις ανύπαρκτες για πάνω από 60 χρόνια διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες τους, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ανώτατο στέλεχος της συριακής κυβέρνησης.

    "Οι δύο πρόεδροι αποφάσισαν να θεμελιώσουν διπλωματικές σχέσεις σ επίπεδο πρεσβευτών, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ και τη διεθνή νομοθεσία", τόνισε ο πολιτικός σύμβουλος του Άσαντ, Μπουσάινα Σαάμπαν, ο οποίος ανέγνωσε το κείμενο του ανακοινωθέντος μετά το πέρας των συνομιλιών των δύο ηγετών στη Δαμασκό.

    Οι δύο ηγέτες "επιφόρτισαν τους ΥΠΕΞ τους να λάβουν τ απαραίτητα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση και σε συμφωνία με τους νόμους της κάθε χώρας", πρόσθεσε ο ίδιος.

    [09] Κοινωνία

    Αργολίδα, Αρκαδία, Μαγούλα, Ναύπακτος

    Πυρκαγιές σε εξέλιξη

    14/8/2008 13:59:00

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε στις 12:15 σε ξερά χόρτα σε ύψωμα πίσω από το Λυγουριό στην Αργολίδα, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούν 15 οχήματα με 30 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε χορτολιβαδική έκταση στα Λιθοβούνια του δήμου Τεγέας. Η φωτιά έχει λάβει διαστάσεις και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Εν τω μεταξύ, φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 16.00, που καίει ξερά χόρτα στη Μαγούλα, λίγο μετά την έξοδο της Αττικής οδού. Εεπιχειρούν 10 οχήματα. Σε νέα φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στη Βελβίνα Ναυπάκτου, επιχειρούν δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας, Κυκλάδων και Σάμου (νήσος Ικαρία).

    Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εφιστάται η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά μέτρα πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [10] Κοινωνία

    Η γυναίκα έχει διαφύγει τον κίνδυνο

    Πέλλα: 41χρονος τραυμάτισε με μαχαίρι τη σύζυγό του

    14/8/2008 12:52:00

    Με περισσότερες από τριάντα μαχαιριές έπληξε 41χρονος την 23χρονη σύζυγό του, έπειτα από καβγά που είχαν στο σπίτι τους στην Άρνισσα του νομού Πέλλας. Ο 41χρονος άνδρας επιτέθηκε και στον 75χρονο πατέρα του, τον οποίο επίσης τραυμάτισε και λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη από αστυνομικούς. Το νέο κρούσμα οικογενειακής βίας εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στο σπίτι του ζευγαριού στο χωριό Άρνισσα. Το ανδρόγυνο καβγάδισε -όπως συνέβαινε συχνά το τελευταίο διάστημα καθώς η σχέση τους ήταν ταραχώδης- όταν ξαφνικά ο 41χρονος πήρε ένα κυνηγητικό μαχαίρι, με το οποίο επέφερε αλλεπάλληλα πλήγματα στη σύντροφό του, τραυματίζοντάς την στην κοιλιακή χώρα, τη ράχη και τα άκρα. Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον 75χρονο πατέρα του που βλέποντας έντρομος τον γιο του σε κατάσταση παραφροσύνης πήγε να τον αφοπλίσει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί κι αυτός -ελαφρά- στο στήθος. Η 23χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η γυναίκα έχει διαφύγει τον κίνδυνο και η κατάσταση της υγείας της κρίνεται σταθερή. Ο δε 75χρονος διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Άρνισσας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Η Αστυνομία διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό, ενώ ο δράστης αναμένεται να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Έδεσσας, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

    [11] Κοινωνία

    Κινητοποιήσεις πολιτών στη Λευκίμμη για τον ΧΥΤΑ

    14/8/2008 11:43:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Νέο συλλαλητήριο κατά της δημιουργίας του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη Κέρκυρας, αλλά και με αίτημα την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων των ΜΑΤ από την περιοχή, διοργανώνει το Σάββατο στις 8.30 το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων. Εν τω μεταξύ, για τις 8 Ιανουαρίου αναβλήθηκε χθες η δίκη των δύο συλληφθέντων για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου. Την απόφαση για αναβολή έλαβε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου καθώς οι τέσσερις αστυνομικοί, μάρτυρες κατηγορίας, δεν παρουσιάστηκαν να καταθέσουν επικαλούμενοι ότι την ώρα εκείνη είχαν υπηρεσία.

    [12] Κόσμος

    Τα ρωσικά στρατεύματα

    Δεν αποχωρούν από το Γκόρι

    14/8/2008 9:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2008 15:22:46)

    Πηγή: NET - NET 105,8

    Πολύπλοκη αποδεικνύεται η εφαρμογή της εκεχειρίας στον Καύκασο, μετά την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου της Ε.Ε. από Ρωσία και Γεωργία. Ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ ζητεί από τη Γαλλία, που μεσολαβεί για εκτόνωση της κρίσης, να ενθαρρύνει την Τυφλίδα να υπογράψει δεσμευτική συμφωνία. Κι ενώ το ΝΑΤΟ συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη, οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας εισέρχονται σε περίοδο δοκιμασίας. Στο Παρίσι και στην Τυφλίδα σπεύδει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία θα έχει συνομιλίες με την γαλλική και τη γεωργιανή ηγεσία για την κατάσταση στον Καύκασο. Η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως περιμένει από τη Ρωσία πλήρη σεβασμό της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Γεωργία. Η εκεχειρία όμως προς το παρόν δείχνει να τηρείται. Εξάλλου δεν αποχωρούν τελικά από την πόλη Γκόρι οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. "Όλη τη νύχτα έλεγαν πως θα εγκαταλείψουν την πόλη, όμως άλλαξαν γνώμη. Οι γεωργιανές δυνάμεις δεν πλησίαζαν το Γκόρι για να αποφύγουν τις συγκρούσεις με τους Ρώσους", δήλωσε ο Τσότα Ουτιασβίλι. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως οι Ρώσοι "άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους" από το Γκόρι και πως η αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις της Γεωργίας θα αναλάμβαναν σταδιακά των έλεγχο της πόλης.

    Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιστρέφουν στο λιμάνι Πότι της δυτικής Γεωργίας και ενίσχυσαν την παρουσία τους στην πόλη Γκόρι της κεντρικής Γεωργίας γύρω από την οποία ακούσθηκαν εκρήξεις και είναι ορατός καπνός. "Παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, οι Ρώσοι αναπτύσσουν επιπλέον δυνάμεις στο Γκόρι το οποίο οχυρώνουν. Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιστρέφουν στο Πότι", τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Νάτο Τσικοβάνι. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, εκρήξεις ακούσθηκαν γύρω από την πόλη Γκόρι όπου είναι ορατός καπνός.

    Το Κρεμλίνο κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιλέξει ανάμεσα στην υποστήριξή της Γεωργίας και σε μια πραγματική σχέση εταίρων με τη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη απόφαση του ΝΑΤΟ για ένταξη της Γεωργίας θα ήταν δοκιμασία για την Ατλαντική Συμμαχία. Στο μεταξύ, με αμερικανική παρέμβαση το ΝΑΤΟ απέκλεισε ένα ρωσικό πλοίο ώστε να μη συμμετάσχει στην πολυεθνική αντιτρομοκρατική περίπολο στη Μεσόγειο, σε μια προφανή ενέργεια αντιποίνων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στη Γεωργίας. Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ θα γίνει την Τρίτη για την κρίση Γεωργίας-Ρωσίας.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τη Γαλλία, η οποία διαμεσολαβεί στην σύγκρουσή της με τη Γεωργία, να ενθαρρύνει στην Τιφλίδα να υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία που θα προβλέπει ότι δεν θα επιτεθεί στις επαρχίες της οι οποίες έχουν εκδηλώσει αυτονομιστικές διαθέσεις, ανέφερε το Κρεμλίνο σήμερα Πέμπτη.

    Ο Μεντβέντεφ συνομίλησε αργά χθες Τετάρτη τηλεφωνικά με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνέβαλε στην διατύπωση των βασικών αρχών της εκεχειρίας ανάμεσα στις δυνάμεις της Ρωσίας και της Γεωργίας στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Κρεμλίνου.

    Ο Μεντβέντεφ "σημείωσε ότι το σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει μια διαδικασία εξομάλυνσης της κατάστασης στην περιοχή είναι η σύναψη μιας συμφωνίας (μη επίθεσης) μάλλον παρά αποφάσεις ή διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών".

    "Η συμφωνία αυτή πρέπει να βασίζεται στις αρχές που υπέγραψαν η Νότια Οσετία, η Γεωργία και η Ρωσία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ως εγγυητές", ανέφερε ακόμη ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

    Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του χθες με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, "απέρριψε τους υπαινιγμούς" για παραβίαση από τους Ρώσους της εκεχειρίας στη Γεωργία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, στη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, ο Λαβρόφ απάντησε στις ερωτήσεις της Ράις για την κατάσταση στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία και έδωσε διευκρινίσεις για το σχέδιο επίλυσης της κρίσης.

    Ο Λαβρόφ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ρωσία δε σέβεται τις αρχές που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες επίλυσης της κρίσης στις οποίες κατέληξαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νικολά Σαρκοζί.

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ αναχώρησε αργά χθες Τετάρτη (23:45 ώρα Ουάσινγκτον, 06:45 σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) για το Παρίσι και την Τιφλίδα, όπου θα έχει επαφές με τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής Κυβέρνησης, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, και της γεωργιανής Κυβέρνησης με αντικείμενο την σύρραξη στη Νότια Οσετία και την κρίση στην Αμπχαζία.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους αξίωσε χθες την άμεση και πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Γεωργίας.

    Η Ράις δεν θα μεταβεί, κατά το επίσημο πρόγραμμά της, στη Ρωσία. Δεν προβλέπεται συνάντησή της με Ρώσους αξιωματούχους.

    "Επείγει η τήρηση της εκεχειρίας", τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη Σύνοδος των 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε., η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αργά χθες βραδύ προσγειώθηκε στη Γεωργία, το ελληνικό C-130, που μετέφερε 10 τόνους με σκηνές, κουβέρτες, είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

    Ρωσικές έρευνες για γενοκτονία

    Έρευνα για γενοκτονία μετά τις γεωργιανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία, διεξάγει η ρωσική εισαγγελία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της, ο στρατηγός Ιγκόρ Κομισάροφ, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η επιτροπή έρευνας της εισαγγελίας "έλαβε πληροφορίες για ενέργειες των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων απέναντι σε πολίτες της Ρωσικές Ομοσπονδίας που ζουν στην Νότια Οσετία και άρχισε έρευνες σύμφωνα με το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα που αφορά τη γενοκτονία", διευκρίνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νοβόστι.

    Η ρωσική δικαιοσύνης έχει ήδη στείλει στην Νότια Οσετία ερευνητές για να συγκεντρώσουν πληροφορίες.

    Οι ρωσικές αρχές ζητούν την σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για να δικαστούν οι γεωργιανοί υπεύθυνοι για γενοκτονία στην Νότια Οσετία.

    Ο εκτιμήσεις για τις απώλειες των συγκρούσεων διαφέρουν: οι ρωσικές αρχές και οι αυτονομιστές στην Νότια Οσετία κάνουν λόγο για 1500 νεκρούς χωρίς να αναφέρουν τις πηγές τους, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι 74, οι τραυματίες 171 και οι αγνοούμενοι 19, ενώ η Γεωργία ανακοίνωσε 175 νεκρούς, πολίτες και στρατιώτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 August 2008 - 16:50:04 UTC