Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν αρκούν οι υπογραφές
  • [02] Πιο γρήγορα και από τον άνεμο
  • [03] Πεκίνο:Απολογισμός της ελληνικής ομάδας
  • [04] Russia Signs
  • [05] Κάηκε εργοστάσιο στους Αγίους Θεοδώρους
  • [06] Ανάσα στους δανειολήπτες του ΟΕΚ
  • [07] Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ
  • [08] Άγρια αδελφοκτονία στη Κύπρο
  • [09] Πέντε συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών
  • [10] Επιστροφή της Αμμοχώστου
  • [11] Έργα αποκατάστασης στην Αχαΐα
  • [12] Μεσολαβητής του ΟΗΕ ξανά στη Μιανμάρ
  • [13] Σύγκρουση τραίνων
  • [14] Πυρκαγιές εν εξελίξει
  • [15] Δολοφονία αλλοδαπού στην Κυψέλη
  • [16] Στον τελικό Τσάτουμας-Ιακωβάκης
  • [17] Αναβολή και αγωνία
  • [18] Αυτή είναι η εθνική!

    [01] Κόσμος

    Εύθραυστη ακόμα η εκεχειρία

    Δεν αρκούν οι υπογραφές

    16/8/2008 19:21:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Μετά τη Γεωργία και η Ρωσία υπέγραψε το ειρηνευτικό σχέδιο της ΕΕ, στο οποίο δεν προβλέπεται καμία δέσμευση για το μελλοντικό καθεστώς της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Το Κρεμλίνο επιμένει πάντως ότι τα στρατεύματα πρέπει να είναι βέβαια για την ασφάλεια κάθε περιοχής πριν αποχωρήσουν, παρά την απαίτηση της Ουάσιγκτον για άμεση οπισθοχώρηση. ΗΠΑ και Ρωσία σκληραίνουν τη στάση τους για την επιρροή που ασκούν στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Από την πλευρά της, με αφορμή τη συμφωνία ΗΠΑ-Πολωνίας για το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας, η Μόσχα προειδοποίησε την Πολωνία ότι γίνεται στόχος προτεραιότητας ακόμα και για πυρηνικό πλήγμα, ενώ την πρόθεσή της να συνεργαστεί άμεσα στο σύστημα γνωστοποίησε και η Ουκρανία.

    Παραμένει το χάος

    Τα χαρτιά φέρουν όλες τις απαραίτητες υπογραφές και από την πλευρά της Ρωσίας για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά το χάσμα παραμένει.

    Την Παρασκευή η Μόσχα παρείχε διαβεβαιώσεις για την απόσυρση των στρατευμάτων της από τη Γεωργία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις της βρίσκονται ακόμα σε απόσταση 40 χλμ. από την Τιφλίδα και το Γκόρι παραμένει αποκλεισμένο.

    Η διαλυμένη σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στο Κάσπι, που έκοψε στα δύο την περιοχή, έστρεψε εκ νέου τα βέλη της Τιφλίδας κατά της Μόσχας με κατηγορίες για σαμποτάζ της τελευταίας στιγμής. Η Ρωσία διαψεύδει τις καταγγελίες.

    Οι Ρώσοι ανταπαντούν ότι Γεωργιανοί ελεύθεροι σκοπευτές εξακολουθούν να πυροβολούν στη Νότια Οσετία, ενώ βίντεο του Ρόιτερς εμφανίζει Ρώσους στρατιώτες να αρπάζουν ό,τι μπορούν από τον εξοπλισμό του λιμανιού του Πότι κατά την αποχώρησή τους.

    Οι τελευταίες κινήσεις του ρωσικού στρατού δείχνουν ότι αφήνει την πόλη Ιγκοέτι.

    Γεωργιανοί πρόσφυγες που επιστρέφουν στο Τσχινβάλι, την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, καταγγέλλουν ότι Ρώσοι τους εξαναγκάζουν σε εργασίες καθαριότητας και βρίσκουν τις περιουσίες τους κατεστραμμένες.

    Θύματα του πολέμου και από τις δύο πλευρές, δεν μπορούν να επιστρέψουν ακόμη στις εστίες τους. Γεωργιανοί βρίσκονται σε καταυλισμούς στην Τιφλίδα και Οσέτιοι έχουν βρει καταφύγιο σε μοναστήρι στη Βόρεια Οσετία.

    Μους, Ράις: "Να αποχωρήσουν τα στρατεύματα"

    Ο Αμερικανός πρόεδρος απαιτεί από τη Μόσχα να τερματίσει την κρίση, επαναλαμβάνοντας ότι μία συγκρουσιακή σχέση με τις ΗΠΑ δεν είναι προς το συμφέρον της.

    Σε δήλωσή του το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το γεγονός ότι η Ρωσία και η Γεωργία έχουν υπογράψει μια συμφωνία εκεχειρίας ήταν "ένα ελπιδοφόρο βήμα". Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, η Ρωσία τώρα χρειάζεται να τιμήσει τη συμφωνία και να αποσύρει τις δυνάμεις της. Ο πρόεδρος Μπους είπε ακόμα ότι οι περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας είναι τμήματα της Γεωργίας και δεν υπάρχει "χώρος συζήτησης για αυτό το θέμα".

    Από την πλευρά της η Κοντολίζα Ράις σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Γεωργία πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως. "Μετά την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας όλες οι ρωσικές στρατιωτικές, καθώς και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις που εισήλθαν στην Γεωργία, πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως", τόνισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

    Ο υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, ωστόσο, ότι η Μόσχα θα απομακρύνει το σύνολο των στρατευμάτων της από τη ζώνη των συγκρούσεων στη Γεωργία μόλις ολοκληρωθούν όλα τα θέματα ασφαλείας που εκκρεμούν.

    Σχόλιο Μπακογιάννη

    "Η κατάσταση στον Καύκασο είναι δύσκολη και εξαιρετικά σύνθετη, και η Ελλάδα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με ανησυχία". Αυτό τόνισε το Σάββατο στη ΝΕΤ 105,8 η Ντόρα Μπακογιάννη για τη δοκιμαζόμενη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας συντάχθηκε με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν μία λύση χωρίς υψηλούς τόνους.

    Η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία σημαντικό παίκτη και εταίρο υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών και εκτίμησε ότι δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις μας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας με την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2009 θα κινηθεί σ΄αυτή την κατεύθυνση.

    Η αντιπυραυλική ασπίδα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, σχολίασε το ΚΚΕ και κάλεσε όλους τους λαούς της Ευρώπης σε δράση για μην υλοποιηθεί η εγκατάστασή της.

    Από το πρωί του Σαββάτου, εξάλλου, ξεκίνησε η διανομή της οικονομικής στήριξης των 500 ευρώ που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε ομογενή στην εμπόλεμη ζώνη της Νότιας Οσετίας.

    [02] Αθλητισμός

    Πιο γρήγορα και από τον άνεμο

    16/8/2008 17:38:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2008 17:52:11)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε σήμερα ο Ουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ κυριάρχησε στον τελικό των 100 μέτρων και με την απίστευτη επίδοση των εννέα δευτερολέπτων και 69 εκατοστών, κατέρριψε το δικό του προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν 9.72 και το σημείωσε την 1η Ιουνίου 2008 στην Νέα Υόρκη. Στην κούρσα της μιας ανάσας ο Μπολτ, έκανε σχεδόν περίπατο και άφησε πίσω τους άλλους αθλητές του τελικού τέσσερα με πέντε μέτρα. Ο νέος γιος του ανέμου στα τελευταία μέτρα μάλιστα αντί να συγκεντρωθεί στη κούρσα, άρχισε να πανηγυρίζει χτυπώντας με το χέρι του, το στήθος του, λέγοντας λίγο πριν το νήμα του τερματισμού, εγώ είμαι ο νικητής, εγώ είμαι ο κυρίαρχος στα 100μ.

    Όσοι γνωρίζουν από σπριντ, υποστηρίζουν ότι οι αθλητές δεν τρέχουν με τα πόδια, αλλά με τα χέρια, αφού οι κινήσεις των άνω άκρων κοντά στον κορμό, δίνουν την απαραίτητη ώθηση, η οποία μετατρέπεται σε ταχύτητα.

    Κατά συνέπεια, είναι παρά πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί, ποια θα ήταν η επίδοση του Μπολτ, εάν κρατούσε μέχρι τον τερματισμό την κίνηση των χεριών του στο ιδανικό σημείο.

    Θεωρείται βέβαιο, ότι τις επόμενες ημέρες, ειδικές ερευνητικές ομάδες, θα ασχοληθούν με το θέμα και θα μάθουμε τι θα μπορούσε να κάνει ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ.

    Στο ... περιθώριο της εντυπωσιακής κούρσας του Μπολτ, το αργυρό μετάλλιο πήρε ο Ρίτσαρντ Τόμσον από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο με 9.89 και το χάλκινο ο Αμερικανός, Ουόλτερ Ντιξ με 9.91.

    Τελική κατάταξη:

    1. Ουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα) 9.69 2. Ρίτσαρντ Τόμσον (Τρίνινταντ & Τομπάγκο) 9.89 3. Ουόλτερ Ντιξ (ΗΠΑ) 9.91 4. Τσουράντι Μαρτίνα (Ολλανδικές Αντίλες) 9.93 5. Ασάφα Πάουελ (Τζαμάικα) 9.95 6. Μάικλ Φρέιτερ (Τζαμάικα) 9.97 7. Μαρκ Μπερνς (Τρίνινταντ & Τομπάγκο) 10.01 8. Ντάρβις Πάτον (ΗΠΑ) 10.03

    [03] Αθλητισμός

    Όγδοη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων

    Πεκίνο:Απολογισμός της ελληνικής ομάδας

    16/8/2008 19:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2008 19:44:58)

    Από τις προκρίσεις του Λούη Τσάτουμα και του Περικλή Ιακωβάκη στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, χαρακτηρίστηκε η όγδοη ημέρα της ελληνικής συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Άλμα 8.27μ στο μήκος για τον Τσάτουμα (με όριο πρόκρισης τα 8.15) και τέταρτος ο Ιακωβάκης στη δεύτερη ημιτελική σειρά των 400μ με εμπόδια με 48.69.

    Στην 25η θέση του επτάθλου με 5.893 βαθμούς κατετάγη η Αργυρώ Στρατάκη, μετά την ολοκλήρωση του σύνθετου αγωνίσματος. Τη δεύτερη ημέρα, η Ελληνίδα αθλήτρια ξεκίνησε στο μήκος με προσπάθεια στα 5.97μ., που της έδωσε 840 βαθμούς, συνέχισε στο ακόντιο με βολή στα 45.20μ., που της χάρισε 767 βαθμούς, και ολοκλήρωσε στα 800μ. με χρόνο 2:14.57, που αποτελεί ατομικό ρεκόρ, και που της έδωσε 899 βαθμούς.

    Ετός ημιτελικών στα 400μ γυναικών έμεινε η Δήμητρα Ντόβα, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση της πέμπτης προκριματικής σειράς με 52.69 και αποκλείστηκε παίρνοντας την 30η θέση στη συνολική κατάταξη.

    Η Αφροδίτη Σκαφίδα με 4.30μ. (κατετάγη 19η) και η Νικόλ Κυριακοπούλου με 4.15 (κατετάγη 27η) αποκλείστηκαν στον προκριματικό του άλματος επί κοντώ.

    Αποκλεισμός για την Ειρήνη Τερζόγλου στον προκριματικό της σφαιροβολίας με βολή στα 16.50μ. (κατετάγη 26η).

    Με 102-61 η Εθνική ανδρών του μπάσκετ συνέτριψε την Ανγκόλα και εξασφάλισε μία θέση στην τετράδα του Β ομίλου, που οδηγεί στην επόμενη φάση. Στην τελευταία αγωνιστική η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Κίνα και σε περίπτωση νίκης θα καταλάβει την τρίτη θέση του ομίλου.

    Νίκη χωρίς αντίκρισμα, αφού μένει εκτός εξάδας, για την Εθνική υδατοσφαίρισης ανδρών, σε βάρος του Καναδά με 13-7.

    Στην ιστιοπλοΐα ο Ιορδάνης Πασχαλίδης και ο Κώστας Τριγκώνης στα Tornado, κατέλαβαν την 5η θέση στη 2η ιστιοδρομία και τη 12η στην 3η και βρίσκονται στην 4η θέση της γενικής κατάταξης με 19 βαθμούς ποινής. Στα 470 ανδρών, οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Ανδρέας Παπαδόπουλος πήραν την 3η θέση στην 8η ιστιοδρομία, αλλά την 20η στην 9η και την 29η και τελευταία στη 10η κι έτσι έπεσαν στη 12η θέση της γενικής κατάταξης με 101 βαθμούς ποινής. Στην 26η θέση της 5ης ιστιοδρομίας των Laser τερμάτισε ο Βαγγέλης Χειμώνας και βρίσκεται στη 18η θέση της γενικής κατάταξης με 63 βαθμούς ποινής. Τη 16η θέση στην 5η ιστιοδρομία των Laser Radial πήρε η Ευτυχία Μαντζαράκη και βρίσκεται στην 20η θέση της γενικής κατάταξης με 62 βαθμούς ποινής.

    Ήττα με 12-1 στα σημεία για το Γιώργο Γαζή στη φάση των "16" από τον Κάρλος Γκονγκόρα από τον Ισημερινό και απώλεια της πρόκρισης για τα προημιτελικά των 75 κιλών της πυγμαχίας.

    Η Βικτωρία Μαυρίδου κατέλαβε την 9η θέση στην κατηγορία των +75 κιλών της άρσης βαρών, με 105κ. στο αρασέ, 126κ. στο ζετέ και 231κ. στο σύνολο.

    33ος στην τελική κατάταξη και εκτός τελικού στο σκητ των ανδρών έμεινε ο Γιώργος Σαλαβαντάκης. Μετά την ολοκλήρωση του β΄ μέρους των προκριματικών, ο Έλληνας σκοπευτής είχε συνολικά 109/125 βολές (χθες είχε 64/75 και σήμερα 23/25 και 22/25).

    Οι ποδηλάτες έμειναν εκτός ημιτελικών στην ποδηλασία πίστας, με τον Χρήστο Βολικάκη να έρχεται πέμπτος στη σειρά του και στο ρεπεσάζ τερμάτισε δεύτερος στην 1η σειρά, χάνοντας το «εισιτήριο» για τη 12άδα (κατετάγη 13ος). Πέμπτος στη σειρά του στα προκριματικά ο Θανάσης Μαντζουράνης και στο ρεπεσάζ τερμάτισε τρίτος στην 4η σειρά, μένοντας επίσης εκτός 12άδας (κατετάγη 17ος).

    Το πρόγραμμα της Κυριακής

    Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, την Κυριακή 17/8 (σε ώρες Ελλάδας):

    Στίβος: 02.30: Ελένη Δοντά Μαραθώνιος 14.00: Φλώρα Ρεντούμη Προκρ. 100μ εμπόδια 15.10: Φανή Χαλκιά Προκρ. 400μ εμπόδια 15.20: Κώστας Μπανιώτης Προκρ. Υψος 16:35: Πηγή Δεβετζή τελικός τριπλούν

    Ιστιοπλοΐα 08.00: Πασχαλίδης/Τριγκώνης Tornado 08.00: Βαγγέλης Χειμώνας Laser 08.00: Ευτυχία Μαντζαράκη Laser R. 08:00: Μπεκατώρου, Παπαδοπούλου,Κραβαριώτη Yngling

    Υδατοσφαίριση 08.00: Εθνική Γυναικών Ρωσία / Θέσεις 7-8

    Άρση Βαρών 08.30: Κώστας Γκαρίπης 94κ. (Β΄ γκρουπ) 10.30: Τάσος Τριανταφύλλου 94κ. (Β΄ γκρουπ)

    Κωπηλασία 10.30: Μπισκιτζή/Τσιάβου ΤΕΛΙΚΟΣ Διπλό σκιφ ελ. βαρων 10.50: Πολύμερος/Μούγιος ΤΕΛΙΚΟΣ Διπλό σκιφ ελ. βαρων Κωπηλασία

    Πυγμαχία 16.00: Ηλίας Παυλίδης Ντουάρτε/ 91κ. Προημιτελικός

    [04] Georgia Has Already Signed

    Russia Signs

    16 Αυγ 2008 10:06:00 (Last updated: 16 Αυγ 2008 15:36:32)

    By Alexandros Moz

    Sources: ΑNA-ΜPA, Reuters, AFP

    The Kremlin has announced that Russian President Dmitri Medvienev finally signed the peace plan for the end of hostilities with Georgia for seceesed South Ossetia. The plan has been presented to Russia by EU President Nicola Sarkozy.

    A Kremlin spokesman informed the Security Council members today that Russia had signed the six-point plan.

    Earlier, in a telephone conversation, French President Nicolas Sarkozy and his Russian counterpart Dmitri Medvedev discussed issues related to the final signing of the peace agreement with Georgia.

    The EU President also reported that Mr Medvedev assured him that he would sign the agreement and abide to his commitment to withdraw Russian forces from Georgia.

    The agreement text, which was presented to Moscow and Tbilisi Tuesday by EU President Sarkozy, was signed by Georgian President Michael Saakashvili in the presence of US Secretary of State Condoleezza Rice.

    After signing the peace agreement in the presence of Ms Rice Friday, Georgian President Michael Saakashvili stressed that a part of Georgia is still under Russian occupation.

    He also stressed that Georgia will not allow Russia to keep a single square metre of its territory.

    Mr Saakashvili accused the West of not reacting strongly to Russias moves and of not allowing Georgia to join NATO, describing Russia dangerous and evil for the whole world.

    Rice Statements

    US Secretary of State Condoleeza Rice stressed that the Russian forces should withdraw from Georgia immediately after the peace agreement is signed.

    She also accused Russian President Medvedev of not keeping his promise to end all military operations in Georgia, adding that peace agreement signed by the Georgian President is not binding the future of Georgian territories.

    Meanwhile, after his meeting with German Chancellor Angela Merkel, Mr Medvedev reported that although Russia does not wish its relations to deteriorate with the West it will react if Russian citizens are attacked then Russia will react in order to protect them. He also stated that after this months hostilities, he believes that South Ossetia and Abkhazia will not wish to be part of Georgia.

    Ms Merkel, from her side stressed that the resolution of the crisis should respect Georgias territorial integrity.

    Bush Issues Message

    US President George Bush has described Russias actions "absolutely unacceptable" demanding from Moscow to end the crisis.

    He also added that he would send Secretary of State Condoleezza Rice to Brussels next week to meet with the EU and NATO Foreign Ministers and European officials.

    Meanwhile, following a US request, NATO Foreign ministers will meet Tuesday to examine Russias aggressiveness against Georgia.

    From her side, Ms Rice stated that NATO will discuss the consequences from Russias aggressiveness and the future of NATO-Russia relations.

    In reply to a question as to whether Washington will re-examine Russias participation in international organizations and its possible entry to the World Trade Organisation, State Department spokesman Edward Wood stressed that the US will examine Russias conduct to decide whether Moscow is a serious partner or not in international organizations.

    International Court at The Hague

    The International Court at The Hague has announced that will examine Georgias recourse against Russia on national cleansing from 8-10 September.

    As per the UNHR, 118,000 people have been forced out of their homes since the outbreak of clashes in South Ossetia last week.

    Finally, Mr Bush stressed Russia should see that the crisis ends and its relations with the US, Europe and other states are restored.

    In parallel, the US Pentagon has reported that two military aircrafts will transfer 86 tons of humanitarian aid to Tbilisi, adding that two more aircrafts, carrying food and medical aid will arrive in Georgia today.

    Distribution of Financial Aid to Expatriate Hellenes Begins

    General Consul in Novorosisk Theodoros Economu-Kamarinos, who is presently at Vladikavkaz, has begun distributing the distribution of financial aid (500 euros per person) to each expatriate Hellene in the belligerent parts of South Ossetia.

    In cooperation with the expatriate Hellenes "Promitheas" Association in Ossetia, the Greek Consul has recorded about 52 expatriate Hellenes, who had been living in Tshinvali and the nearby area, most of whom are refugees.

    The Dead Remain Unburried

    South Ossetia has requested Georgia to collect its dead, who remain unburried after the battles.

    The General Prosecutor reported that although his country has no contact with the Georgian authorities, South Ossetia is willing to return the bodies of the dead to their families.

    Meanwhile, as the freezing system of the local morgue is out of order the identification of the deceased has become a difficult task.

    Translated by John Crystallidis

    [05] Κοινωνία

    Ολονύχτιος αγώνας κατάσβεσης

    Κάηκε εργοστάσιο στους Αγίους Θεοδώρους

    16/8/2008 17:53:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παρανάλωμα του πυρός έγινε λίγο τη νύχτα εργοστάσιο πλαστικών και ανακύκλωσης στους Αγίους Θεοδώρους. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς σε κοντινή απόσταση υπάρχουν κατοικίες, αλλά και οι εγκαταστάσεις της Motor Oil που ευτυχώς δεν κινδύνεψαν. Η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 2 τα μεσάνυχτα στο εργοστάσιο πλαστικών στους Αγίους Θεοδώρους πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών Όλο το βράδυ, 25 πυροσβέστες προσπαθούσαν να τη σβήσουν μαζί και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ο οποίος όμως δέχθηκε φραστική επίθεση από τους κατοίκους που καταγγέλλουν ότι δεν είχε άδεια, ούτε τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας Η φωτιά προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο εργοστάσιο, καίγοντας μεταξύ άλλων και οχήματα, δεν επεκτάθηκε ωστόσο στα σπίτια αλλά και στις εγκαταστάσεις της Motor Oil που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εργοστασίου η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ διενεργείται προανάκριση για τα ακριβή αίτια.

    [06] Οικονομία

    Δυνατότητα μεταφοράς του δανείου σε άλλη τράπεζα

    Ανάσα στους δανειολήπτες του ΟΕΚ

    16/8/2008 16:56:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Χαμηλότερο επιτόκιο και καλύτερους όρους αποπληρωμής μπορούν να επιτύχουν όσοι πήραν στεγαστικά δάνεια με επιδότηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Με πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού δίνεται πλέον η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μεταφέρουν το υπόλοιπο του δανείου τους σε άλλη τράπεζα απολαμβάνοντας χαμηλότερα επιτόκια έως και 1,8%. Ιδιαίτερα ωφελημένοι θα είναι όσοι έχουν πάρει δάνειο πριν το 2005 καθώς πρόκειται για δάνεια με υψηλά επιτόκια τα οποία μέχρι τότε δεν ήταν συνδεδεμένα με το επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Η δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου επιδοτούμενου στεγαστικού δανείου αποκτά πρόσθετη σημασία καθώς η επιδότηση του επιτοκίου ισχύει για εννέα χρόνια ενώ η διάρκεια του δανείου για 15 χρόνια. Έτσι, ενώ ο δανειολήπτης μπορούσε να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του δανείου του μετά από 15 χρόνια, δεν ήταν όμως δυνατόν να κάνει το ίδιο και με το επιτόκιο αν παρέμενε στην ίδια τράπεζα.

    Όφελος από την μεταφορά του δανείου θα έχουν εκτός από τους δανειολήπτες και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, καθώς θα μειώνει αναλογικά το ποσό που καταβάλει ως επιδότηση.

    Αναλυτικά: Για οικογένεια με δύο παιδιά ο Οργανισμός καταβάλει επιδότηση που φτάνει έως και 92%. Με ένα παιδί έως και 85% Για έγγαμους χωρίς παιδιά έως και 70% Για άγαμους έως και 65% ενώ Για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω το επιτόκιο επιδοτείται κατά 100%.

    Δικαιούχοι επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων από τον ΟΕΚ είναι: Εργάτες ή υπάλληλοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και Συνταξιούχοι που είχαν καταβάλει ως εργαζόμενοι εισφορές υπέρ ΟΕΚ.

    Το ύψος του εισοδήματος και η αντικειμενική αξία του ακινήτου αποτελούν κριτήρια για το ποσό του δανείου και το ποσοστό της επιδότησης του επιτοκίου.

    [07] Ιράκ

    9 νεκροί, 40 τραυματίες

    Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ

    16/8/2008 16:35:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε αυτοκίνητο και ανατίναξε στάση λεωφορείου στην πόλη Μπαλάντ της επαρχία Σαλαντίν του Ιράκ.

    Τα θύματα εκτιμάται ότι κατευθύνονταν προς την ιερή πόλη της Καρμπάλα για το προσκύνημα της αλ Ζιγιάρα αλ Σααμπανίγια.

    "Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της Μπαλάντ με συνέπεια να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν 40", ανακοίνωσε η αστυνομική πηγή στο ραδιοσταθμό η "Φωνή του Ιράκ" (VOI) και πρόσθεσε "από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές και καταστράφηκαν πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα". Η πόλη Μπαλάντ βρίσκεται 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    Στην Καρμπάλα, τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα εξ αιτίας των προετοιμασιών για τους εορτασμούς της εορτής της αλ Ζιγιάρα αλ Σααμπανίγια, όπου εκατομμύρια προσκυνητές καταφθάνουν από κάθε γωνιά του Ιράκ αλλά και από πολλές γειτονικές χώρες για τον εορτασμό των γενεθλίων του 12ου Ιμάμη των σιιτών.

    [08] Κοινωνία

    Αδελφή σκότωσε αδελφή με καραμπίνα

    Άγρια αδελφοκτονία στη Κύπρο

    16/8/2008 14:28:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το φονικό έγινε στο σπίτι της οικογένειας και αρχικά αποδόθηκε σε ξαφνικό θόλωμα του μυαλού. Όμως λεπτομέρειες που κατατέθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, που διέταξε την οκταήμερη κράτηση της ύποπτης, περιέχουν στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη προμελέτης.

    Η 25/χρονη αδιόριστη δασκάλα Ελένη Ζαρή, που περίμενε να πάρει το διορισμό της σε μερικές ημέρες, πυροβολήθηκε ενώ ετοίμαζε καφέ στην κουζίνα του σπιτιού της στον Άγιο Δομέτιο, προάστιο της Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με όσα κατέθεσε αστυνομικός ανακριτής, αυτόπτης μάρτυρας στο φονικό ήταν η μεγαλύτερη αδελφή τους, η οποία ανέφερε ότι είδε την αδελφή της να σημαδεύει και να πυροβολεί δύο φορές τη μικρότερη αδελφή τους, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί καμιά φιλονικία μεταξύ θύτη και θύματος.

    Ο ανακριτής ανέφερε ότι υπήρχαν συνεχείς προστριβές μεταξύ της ύποπτης από τη μία και του θύματος και των άλλων μελών της οικογένειας από την άλλη. Οι αιτίες για τους καυγάδες δεν αναφέρθηκαν.

    Εδώ κι έναν χρόνο η ύποπτη δεν μιλούσε σε κανέναν και δεν έμενε στο σπίτι, αν και πήγαινε εκεί συχνά για να δημιουργεί προβλήματα.

    Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, η συλληφθείσα είχε διατυπώσει στο παρελθόν απειλές ότι θα έφερνε στη μητέρα της τα παιδιά της σκοτωμένα.

    Πρόσφατα απείλησε και πάλι ότι θα σκότωνε την αδελφή της και θα έβαζε ποντικοφάρμακο στα άλλα μέλη της οικογένειάς της.

    Πριν από δέκα ημέρες αγόρασε κυνηγετικό όπλο με το οποίο πραγματοποίησε εν τέλει την απειλή της.

    Μετά τη σύλληψή της, η ύποπτη εξετάστηκε από ψυχίατρο και κρίθηκε ικανή να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία.

    [09] Κοινωνία

    Κατασχέθηκαν 146 γρ. κεταμίνης & 1.000

    Πέντε συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

    16/8/2008 13:38:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας 26χρονος μπράβος που είχε συλληφθεί το 2005 με άλλους 27 νονούς της νύχτας για παροχή προστασίας σε νυχτερινά καταστήματα στην Πάτρα, ως μέλος μεγάλου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία, φέρεται ως αρχηγός ομάδας που διακινούσε ναρκωτικά στη Μύκονο.

    Ο 26χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Μυκόνου, μετά από πληροφορίες από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, μαζί με τη συνομήλικη φίλη του και τρεις ακόμα νεαρούς στην περιοχή Ροχάρι της Μυκόνου.

    Στην κατοχή του 26χρονου και της φίλης του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευασίες με συνολική ποσότητα περίπου 50 γραμμαρίων κεταμίνης και 1.000 ευρώ.

    Στην κατοχή των υπολοίπων τριών, ηλικίας 23, 23 και 28 ετών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 96 γραμμάρια του ίδιου ναρκωτικού.

    Ο 26χρονος ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ η μεγάλη υπόθεση των νονών της νύχτας στην Πάτρα πρόκειται να εκδικαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών. Όλοι και οι πέντε συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Σύρου.

    [10] Κόσμος

    Επανεγκατάσταση των κατοίκων της

    Επιστροφή της Αμμοχώστου

    16/8/2008 13:23:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με απόφασή του το Δημοτικό της Συμβούλιο της Αμμοχώστου αξίωσε την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της και την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της, ως πρώτο βήμα για την επιστροφή ολόκληρης της πόλης.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σχετικό ψήφισμα σε ειδική συνεδρία την οποία πραγματοποίησε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερύνειας, στα κράσπεδα της κατεχόμενης πόλης, με αφορμή την επέτειο της κατάληψής της από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής πριν από 34 χρόνια.

    Στο ψήφισμα προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να τεθεί αμέσως στο τραπέζι των συνομιλιών, ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά το κλίμα για την προώθηση των συνομιλιών που θα αρχίσουν στις 3 Σεπτεμβρίου, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Παράλληλα, ζητείται η αξιοποίηση από την κυβέρνηση της εκστρατείας συλλογής υπογραφών που διοργάνωσε ο Δήμος το 2007 κατά τη οποία 30 χιλιάδες Αμμοχωστιανοί εξέφρασαν τη επιθυμία τους για επιστροφή.

    Επίσης, στο ψήφισμα χαιρετίζονται οι πρωτοβουλίες του προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, που είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη απ ευθείας συνομιλιών και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα δώσει τη μάχη για τη λύση του Κυπριακού με αποφασιστικότητα και συνέπεια.

    Μετά τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου αναπέμφθηκε δέηση από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο στο Μνημείο Τεθνεώτων Αμμοχωστιανών και έγινε κατάθεση στεφάνων.

    Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός προανήγγειλε την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή πολλών δημάρχων από Ευρωπαϊκές χώρες, για καταδίκη της συνεχιζόμενης κατοχής της πόλης και για να τεθεί επιτακτικά το αίτημα για επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της.

    [11] Κοινωνία

    Καλή η πορεία των εργασιών

    Έργα αποκατάστασης στην Αχαΐα

    16/8/2008 13:20:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα έργα αποκατάστασης των σχολικών μονάδων της Αχαΐας, που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου με εξαίρεση κάποιες καθυστερήσεις στο Δήμο Αιγίου.

    Παράλληλα, ικανοποιητική είναι και η πορεία των εργασιών στο Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» και επικρατεί αισιοδοξία για την ολοκλήρωσή τους εντός των επιθυμητών χρονοδιαγραμμάτων.

    [12] Κόσμος

    Πενθήμερες επαφές με τη στρατιωτική χούντα

    Μεσολαβητής του ΟΗΕ ξανά στη Μιανμάρ

    16/8/2008 12:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2008 16:30:04)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι αναμένεται την Κυριακή στη Μιάνμαρ για μία πενθήμερη επίσκεψη, έπειτα από πρόσκληση του στρατιωτικού καθεστώτος, προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα των διαπραγματεύσεων για την πολιτική μετάβαση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Μιάνμαρ.

    «Θα φθάσει αύριο και θα παραμείνει περίπου πέντε ημέρες. Την επομένη θα συναντηθεί με τον υπουργό Πληροφόρησης στο Ρανγκούν», τόνισε η ίδια πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

    Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν ο Γκαμπάρι θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί και με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κι.

    Αρχικά, η επίσκεψη του Γκαμπάρι στη Μιάνμαρ είχε προγραμματισθεί για τον Μάιο, όμως είχε αναβληθεί τότε λόγω του κυκλώνα Ναργκίς που είχε ισοπεδώσει τη χώρα, κοστίζοντας τη ζωή σε 138.000 ανθρώπους, κι αφήνοντας 2,5 εκατ. στην εξαθλίωση.

    [13] Κόσμος

    Οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 60 τραυματίες

    Σύγκρουση τραίνων

    16/8/2008 11:45:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι 60 τραυματίσθηκαν, όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με εμπορικό συρμό, ο οποίος μετέφερε κάρβουνο στην επαρχία Λαμπούνγκ της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσαν επίσημες πηγές της χώρας.

    Η αμαξοστοιχία Λιμέξ Σριουϊγιάγια, που μετέφερε περίπου 300 επιβάτες, εμβόλισε το πίσω τμήμα του εμπορικού συρμού, που βρισκόταν εν στάσει, με αποτέλεσμα να εκτροχιασθούν πολλά βαγόνια. Η σύγκρουση σημειώθηκε στις 07.45 [03.45, ώρα Ελλάδος].

    «Οκτώ είναι επιβεβαιωμένα νεκροί, όλοι τους ενήλικοι και παραπάνω από 60 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Τα θύματα απομακρύνθηκαν και τώρα οι αρχές προσπαθούν να επαναφέρουν τα κατεστραμμένα βαγόνια», τόνισε εκπρόσωπος της σιδηροδρομικής εταιρείας.

    «Τα αίτια της σύγκρουσης διερευνώνται. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενοχοποιούνται, όπως πρόβλημα στα φρένα ή να είχε μπει ο συρμός σε λάθος γραμμή», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    [14] Κοινωνία

    Πύρινα μέτωπα

    Πυρκαγιές εν εξελίξει

    16/8/2008 11:26:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2008 15:47:06)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές στο Γαρδίκη Ιωαννίνων και στη Σαλονίκη Θεσπρωτίας, καθώς και στο Πύλη -κοντά στο Μαντούδι- στην Εύβοια.

    Πριν από λίγη ώρα νέα φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση -πουρνάρια- στο δημοτικό διαμέρισμα Άστρας, που βρίσκεται μεταξύ των νομών Ηλείας και Αχαΐας.

    Επί τόπου βρίσκονται πέντε πυροσβεστική οχήματα, ενώ αναμένεται και επιπλέον ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης.

    Σε ύφεση βρίσκονται πυρκαγιές στο Αμάραντο Κόνιτσας, στην Αριδαία Πέλλας, στη Σάμη Κεφαλονιάς και στο Ληγουριό Αργολίδος.

    [15] Κοινωνία

    Μαχαιρωμένος & απανθρακωμένος νεαρός ρουμάνος

    Δολοφονία αλλοδαπού στην Κυψέλη

    16/8/2008 11:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2008 15:26:01)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θύμα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, πιθανότητα ένας 25χρονος Ρουμάνος, ο οποίος διέμενε εκεί μαζί με τη σύζυγό του και άλλους συγγενείς, οι οποίοι, όμως, έλειπαν χθες από το διαμέρισμα.

    Όπως διαπιστώθηκε από τον ιατροδικαστή, το πτώμα έφερε μία μαχαιριά στην πλάτη.

    Σύμφωνα με καταθέσεις των γειτόνων στους αστυνομικούς της Ασφάλειας που διενεργούν προανάκριση για την υπόθεση, ο νεαρός πιθανότητα είχε δεχθεί κάποιους επισκέπτες με τους οποίους κατανάλωσε ποτά, αλλά, κάποια στιγμή και για άγνωστο έως τώρα λόγο, λογομάχησαν γιατί ακούστηκε φασαρία.

    Εν συνεχεία, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και όταν έφτασε η πυροσβεστική κι έσβησε τις φλόγες βρήκε το νεαρό απανθρακωμένο.

    Εκτιμάται ότι τον μαχαίρωσαν και μετά έβαλαν φωτιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη.

    [16] Αθλητισμός

    Στον τελικό Τσάτουμας-Ιακωβάκης

    16/8/2008 15:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2008 19:29:44)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στον τελικό του μήκους πέρασε ο Λούης Τσάτουμας. Ο Έλληνας πρωταθλητής όπως και η Πηγή Δεβετζή την Παρασκευή στην πρώτη του προσπάθεια έκανε επίδοση 8:27, ξεπερνώντας κατά δώδεκα εκατοστά το όριο των 8:15. Ο αθλητής του μήκους έδειξε ότι βρίσκεται σε καταπληκτική φόρμα και ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα από τα μετάλλια. Στον τελικό των 400μ. με εμπόδια, πέρασε και ο Περικλής Ιακωβάκης, ο οποίος στη δεύτερη ημιτελική σειρά τερμάτισε τέταρτος με χρόνο 48:69,που αποτελεί και ατομικό του ρεκόρ για εφέτος.

    Δεβετζή-Τσάτουμας κοινή πορεία

    Το δρόμο που... χάραξε χθες η Χρυσοπηγή Δεβετζή στο τριπλούν, ακολούθησε σήμερα ο Λούης Τσάτουμας στο μήκος. Πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματός του με την πρώτη προσπάθεια, που "έγραψε" οκτώ μέτρα και 27 ετατοστά. Ο ίδιος, στις δηλώσεις που έκανε λίγο αργότερα στη ΝΕΤ, είπε ότι στον τελικό της Δευτέρας θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει με το πρώτο κιόλας άλμα την πρόκριση στην οκτάδα, ώστε στη συνέχεια να "ψάξει" για μία ακόμη μεγαλύτερη επίδοση και πιθανότατα και για ένα μετάλλιο.

    "Τώρα είμαι καλά", ήταν τα πρώτα του λόγια προς τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στη μικτή ζώνη. "Πέτυχα αυτό ακριβώς που επιζητούσα. Πρώτο άλμα και τελικό. Ακριβώς το ίδιο θέλω και τη Δευτέρα. Θέλω ένα εξίσου καλό άλμα προκειμένου να εξασφαλίσω θέση στην οκτάδα και μετά πέντε άλματα για να μπορέσω να κάνω ακόμη καλύτερη επίδοση".

    Ο Τσάτουμας αναφέρθηκε και στο πρόσφατο πρόβλημα που αντιμετώπισε με τον αστράγαλό του. "Είχα ένα πρόβλημα με τον αριστερό αστράγαλο πριν από μερικές ημέρες. Όμως τώρα είμαι καλά", είπε ο αθλητής του Ολυμπιακού, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για τη... σχέση που διατηρούσε μέχρι πρόσφατα με τα άκυρα άλματα, είπε αστειευόμενος.

    "Τα άκυρα και τα έγκυρα είναι μέσα στη ζωή ενός αθλητή. Είναι μέσα στο παιχνίδι. Η αλήθεια πάντως είναι ότι, αν δεν ρισκάρεις, δεν πετυχαίνεις τίποτα".

    Ο Τσάτουμας προκρίθηκε στον τελικό με την καλύτερη επίδοση των δύο προκριματικών γκρουπ. Αξίζει να σημειωθεί πως από το β γκρουπ ουδείς αθλητής έπιασε το όριο και ανάμεσά τους ο κορυφαίος εφέτος σε επίδοση στο αγώνισμα Ιρβινγκ Σαλαντίνο, από τον Παναμά, που όμως προκρίθηκε με άλμα στα οκτώ μέτρα και ένα εκατοστό.

    Αντίθετα, αποκλείστηκε ο Ιταλός παγκόσμιος πρωταθλητής Αντρίου Χάουι, ενώ ο τελικός δεν θα έχει Αμερικανό αθλητή, καθώς αποκλείστηκαν οι Τράβελ Κίνλεϊ, Μπράιαν Τζόνσον και Μάικε Πατε.

    Οι 12 που προκρίθηκαν στον τελικό:

    Α ΓΚΡΟΥΠ Λούης Τσάτουμας (ΕΛΛΑΔΑ) 8.27 Ιμπραϊμ Καμέιο (Κούβα) 8.20 Γκρεγκ Ράδερφορντ (Μ. Βρετανία) 8.16 Γκόντφρεϊ Κότσο Μοκοένα (Ν. Αφρική) 8.14 Χουεϊν Ταχέρ Αλ Σαμπί (Σαουδική Αραβία) 8.04 Λουίς Φελίπε Μελίθ (Ισπανία) 7.95 Γκαμπλ Γκαρεναμότσε (Μποτσουάνα) 7.95

    Β ΓΚΡΟΥΠ Νγκονιντζάνσε Μακούσα (Ζιμπάμπουε) 8.14 Βιλφρέντο Μαρτίνες (Κούβα) 8.07 Ντις Καμπά Μπαντί (Σενεγάλη) 8.07 Ιρβινγκ Σαλαντίνο (Παναμάς) 8.01 Ρομάν Νοβότνι (Τσεχία) 7.94

    Με ατομικό ρεκόρ στον τελικό

    Στον τελικό των 400μ. εμποδίων προκρίθηκε ο Περικλής Ιακωβάκης, καθώς στην 2η ημιτελική σειρά τερμάτισε 4ος με χρόνο 48.69 που αποτελεί και το εφετεινό του ατομικό ρεκόρ.

    Οι τρεις Αμερικανοί, Τέιλορ, Τζάκσον και Κλέμεντ πέτυχαν τους καλύτερους χρόνους, ενώ ο Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης είχε τον 7ο χρόνο από αυτούς που προκρίθηκαν.

    Οι 8 αθλητές που προκρίθηκαν στον τελικό της Δευτέρας είναι οι εξής:

    1η σειρά ======== Αντζελο Τέιλορ (ΗΠΑ) 47.94 Μπερσόν Τζάκσον (ΗΠΑ) 48.02 Λ.Τζ. Βαν Ζιλ (Ν.Αφρική) 48.57 Μάρεκ Πλάβγκο (Πολωνία) 48.75

    2η σειρά ======== Κέρον Κλέμεντ (ΗΠΑ) 48.27 Ντάνι ΜακΦάρλαν (Τζαμάικα) 48.33 Μαρκίνο Μπάκλεϊ (Τζαμάικα) 48.50 Περικλής Ιακωβάκης (ΕΛΛΑΔΑ) 48.69

    "Στον προκριματικό η τακτική μου ήταν διαφορετική εν συγκρίσει με τον ημιτελικό. Μπήκα δυνατά. Αν μου έβγαινε η κούρσα μέχρι το τέλος θα έκανα ένα χρόνο κοντά στα 48 δευτερόλεπτα. Όμως, κάποια στιγμή στο δέκατο εμπόδιο, όταν και χτύπησα στον αέρα με τον Κλέμεντ, είδα τις δυνάμεις μου να μειώνονται, απόρροια του ότι εφέτος, λόγω τραυματισμού, δεν μπόρεσα να κάνω τόσες πολλές κούρσες όσες θα έπρεπε. Ρίσκαρα. Ήξερα ότι δεν θα είχα τόσες δυνάμεις και γι` αυτό προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό μέχρι το σημείο που μπορούσα. Το ρίσκο μου βγήκε και έτσι πέρασα στον τελικό. Ελπίζω στον τελικό της Δευτέρας, να έχω επίσης ευνοϊκό διάδρομο", τόνισε μετά τον τεματισμό ο Ιακωβάκης.

    Τα κόκκινα παπούτσια που φοράει στο Πεκίνο, τα είχε χρησιμοποιήσει και στους τελικούς Αγώνες της Αθήνας, τα οποία τότε δεν τον είχαν βοηθήσει να περάσει στον τελικό. Τώρα, το έκαναν και με το παραπάνω και όπως λέει χαρακτηριστικά "την αποστολή τους την έκαναν".

    "Τα παπούτσια αυτά τα έβγαλα από το κουτί τους το 2004, για να τρέξω στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Δεν τα χρησιμοποίησα αφού δεν κατάφερα να μπω στον τελικό. Τα έβγαλα ξανά τώρα, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία μου ζήτησε να μην τα φορέσω εκ νέου, αφού θα έπρεπε να φορέσω το καινούριο μοντέλο. Όμως, δεν τους άκουσα. Τα καρφιά αυτά έκαναν το χρέος τους. Θα τα φορέσω και στον τελικό και στη συνέχεια θα μπουν στο κουτί τους", κατέληξε ο Περικλής Ιακωβάκης.

    [17] Αθλητισμός

    Αναβολή και αγωνία

    16/8/2008 13:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2008 16:54:19)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Για την Κυριακή μετατέθηκε η τελική ιστιοδρομία της κατηγορίας Yngling, όπου οι Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη διεκδικούν το χάλκινο μετάλλιο. Το ελληνικό πλήρωμα μετά την 8η ιστιοδρομία βρίσκεται στην 3η θέση της γενικής κατάταξης με 42 βαθμούς ποινής. Στη 4η θέση της γενικής κατάταξης με 19 βαθμούς ποινής των Tornado, βρίσκονται μετά την 3η ιστιοδρομία, οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Κώστας Τριγκώνης. Στη 12η θέση της γενικής κατάταξης των 470 ανδρών, μετά από 10 ιστιοδρομίες, έπεσαν οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Ανδρέας Παπαδόπουλος με 101 βαθμούς ποινής. Την Κυριακή θα διεξαχθεί η τελική ιστιοδρομία και στα Finn. Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, βρίσκεται στη 15η θέση της γενικής κατάταξης με 101 βαθμούς ποινής. Στην 20η θέση των Laser Radial η Ευτυχία Μαντζαράκη, στην 18η θέση ο Βαγγέλης Χειμώνας.

    Κατατάξεις

    Tornado 1. Ετσαβάρι/Παθ (Ισπανία) 8 2. Μπάντοκ/Ασμπι (Αυστραλία) 12 3. Λανγκ/Εσπινόλα (Αρεγντινή) 15 4. Πασχαλίδης/Τριγκώνης (ΕΛΛΑΔΑ) 19 5. Ρεβίλ/Εσπανιόν (Γαλλία) 19 6. Γιόχανσον/Στιτλ (Καναδάς) 20 7. Μπουθ/Νιουβενχούις (Ολλανδία) 24 8. Καλίντσεφ/Σαφράνιουκ (Ουκρανία) 25

    470 1. Βίλμοντ/Πέιτζ (Αυστραλία) 42 βαθμοί ποινής 2. Σβ. Κόστερ/Κ. Κόστερ (Ολλανδία) 64 3. Σαρμπονιέ/Μποσέ (Γαλλία) 66 4. Ρότζερς/Γκλάνφιλντ (Μ. Βρετανία) 69 5. Μπαρέιρος/Σαρμιέντο (Ισπανία) 79 6. Ζαντονά/Τράνι (Ιταλία) 81 7. Μαρίνιο/Νούνιες (Πορτογαλία) 82 8. Φαντέλα/Μάρενιτς (Κροατία) 91 ... 12. Κοσματόπουλος/Παπαδόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ) 101

    Finn 1. Μπεν Άινσλι (Μ. Βρετανία) 21 βαθμοί ποινής 2. Ζαχ Ράιλι (ΗΠΑ) 33 3. Ντάνιελ Μπίργκμαρκ (Σουηδία) 44 4. Γκιγιόμ Φλοράν (Γαλλία) 50 5. Κρίστοφερ Κουκ (Καναδάς) 51 6. Γκάσπαρ Βίντσεκ (Σλοβενία) 52 7. Ιβάν Κλιάκοβιτς-Γκάσπιτς (Κροατία) 58 8. Γιόνας Χουγκ-Κρίστενσεν (Δανία) 66 ... 15. Αιμίλιος Παπαθανασίου (ΕΛΛΑΔΑ) 101

    Yngling 1. Μ. Βρετανία 22 βαθμοί ποινής 2. Ολλανδία 23 3. ΕΛΛΑΔΑ 42 4. ΗΠΑ 43 5. Γαλλία 46 6. Ρωσία 46 7. Κίνα 47 8. Αυστραλία 49

    Laser Radial γυναίκες

    1. Τζο Αλεχ (Νέα Ζηλανδία) 10 βαθμοί ποινής 2. Γκιντάρε Βολουνγκεβισιούτε (Λιθουανία) 13 3. Αννα Τάνικλιφ (ΗΠΑ) 20 4. Λιλιά Ξου (Κίνα) 24 5. Ματέια Πετρονίεβιτς (Κροατία) 26 6. Πένι Κλαρκ (Μ. Βρετανία) 28 7. Σάρα Μπλανκ (Αυστραλία) 28 8. Εβι Βαν Άκερ (Βέλγιο) 33 ... 20. Ευτυχία Μαντζαράκη (ΕΛΛΑΔΑ) 62

    Laser 1. Ντιέγκο Ρομέρο (Ιταλία) 24 βαθμοί ποινής 2. Ρασμους Μίργκρεν (Σουηδία) 25 3. Βασίλι Ζμπόγκαρ (Σλοβενία) 26 4. Πολ Γκούντισον (Μ. Βρετανία) 27 5. Ζαν Μπαρίστ Μπερνάζ (Γαλλία) 28 6. Ιγκόρ Λισοβένκο (Ρωσία) 30 7. Γκουστάβο Λίμα (Πορτογαλία) 33 8. Κρίστιαν Ρουθ (Νορβηγία) 34 ... 18. Βαγγέλης Χειμώνας (ΕΛΑΛΔΑ) 63

    [18] Μπάσκετ

    Αυτή είναι η εθνική!

    16/8/2008 11:46:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Με εξαιρετική εμφάνιση και με τον Γιάννη Μπουρούση να πραγματοποιεί ρεκόρ πόντων, η Εθνική ανδρών μπάσκετ συνέτριψε την Αγκόλα, με 102-61, και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ του Πεκίνου. Αν μάλιστα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νικήσει και την Κίνα στην 5η και τελευταία ημέρα της Α φάσης, τότε θα καταλάβει την τρίτη θέση του Β ομίλου. Από την άλλη πλευρά η Αγκόλα με την τέταρτη ήττα σε ισάριθμους αγώνες τέθηκε και μαθηματικά εκτός προημιτελικών. Εκτός του Μπουρούση, μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι Γλυνιαδάκης, Πρίντεζης. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν χρησιμοποίησε τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.

    Η Εθνική δεν ξεκίνησε ιδανικά τον αγώνα, με αποτέλεσμα η Αγκόλα να προηγηθεί γρήγορα με 5-0 βρίσκοντας λύσεις τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και από τα 6.25. Πάντως, η πρωταθλήτριας Ευρώπης 2005 αφυπνίστηκε γρήγορα και αφού ήλεγξε τα ριμπάουντ και περιόρισε τους αντιπάλους με την άμυνα ζώνης με προσαρμογές, έκανε ένα σερί 12-0, διαμορφώνοντας το 12-5 υπέρ της. Η Αγκόλα απάντησε με νέο σερί 6-0 και μείωσε με τη λήξη της περιόδου σε 12-11. Με τον Φώτση να κυριαρχεί στα ριμπάουντ και τον Μπουρούση να διακρίνεται κάτω από το αντίπαλο καλάθι η Εθνική δεν είχε αντίπαλο στο δεύτερο δεκάλεπτο. Στο 13 η διαφορά εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στο +11 (22-11) και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 43-28 (+15π.).

    Στο τρίτο δεκάλεπτο, η Εθνική, πίεσε ασφυκτικά σε όλο το παρκέ, είχε απόλυτη κυριαρχία στα ριμπάουντ και έναν Μπουρούση να κάνει ό,τι θέλει κάτω από τα αντίπαλο καλάθι. Οι διεθνείς μας δεν άφησαν περιθώρια στην Αγκόλα, η οποία με ποσοστά ευστοχία κάτω του μετρίου συμβιβάστηκε με την τέταρτη διαδοχική ήττα της στη διοργάνωση. Ο Γιαννάκης δοκίμασε σχήματα, «μοίρασε» χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες και με τον Πρίντεζη να πετυχαίνει έξι διαδοχικούς πόντους με τη λήξη της τρίτης περιόδου η διαφορά πήρε τη μέγιστη τιμή της με την ολοκλήρωση των 30 λεπτών (81-42, +39π.). Το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα με τους διεθνείς μας να έχουν μοναδικό στόχο την... κατοστάρα, η οποία ήρθε από τα 6.25 περίπου 1.20 πριν τη λήξη δια χειρός Βασιλόπουλου (100-59). Τα δεκάλεπτα: 12-11, 43-28, 81-42, 102-61

    Διαιτητές: Σάριον (Πουέρτο Ρίκο), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Αβανεσιάν (Ιράν).

    Οι συνθέσεις: ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8 (1), Μπουρούσης 22, Ζήσης 7 (1), Σπανούλης 6, Βασιλόπουλος 10 (2), Φώτσης 7 (1), Πρίντεζης 14 (2), Γλυνιαδάκης 11, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 7 (1), Πελεκάνος 8 (2). ΑΝΓΚΟΛΑ (Αλμπέρτο Καρβάλιο): Σιπριάνο, Α. Κόστα 2, Μπάρος 3 (1), Λ. Κόστα 16 (4), Ζερόνιμο 8 (1), Γκόμες 5 (1), Αμπρόζιο 4, Μίνγκας 23 (3).

    Γιαννάκης: "Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο παιχνίδι"

    Παναγιώτης Γιαννάκης: «Είναι δύσκολη ώρα για μπάσκετ. Φάνηκε στον αγώνα στο πρώτο δεκάλεπτο και για τις δύο ομάδες. Η Αγκόλα πάλεψε, αλλά σήμερα με την άμυνά μας τους δημιουργήσαμε πολλά προβλήματα. Είμαι ευχαριστημένος από τα παιδιά, γιατί δεν έχασαν τη συγκέντρωσή τους ούτε όταν η διαφορά μεγάλωσε σημαντικά. Η Αγκόλα έχει καλύτερη ομάδα από αυτή που έδειξε σήμερα. Εμείς δεν ασχολούμαστε με σενάρια για τα προημιτελικά, αλλά με την Κίνα. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο παιχνίδι, από το οποίο έχουμε πολλά να μάθουμε, από μια ομάδα που παίζει με διαφορετικό στυλ σε σχέση με εμάς».

    Δηλώσεις παικτών

    Νίκος Ζήσης: «Κάναμε αυτό που έπρεπε και είμαστε στους «8». Τώρα θέλουμε την τρίτη θέση του ομίλου. Μάθαμε από τις ήττες από Ισπανία και ΗΠΑ. Όλα θα κριθούν στο παιχνίδι της Τετάρτης (προημιτελικά), που είναι όλα τα λεφτά για εμάς. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το παιχνίδι στα προημιτελικά».

    Γιάννης Μπουρούσης: «Σημασία έχει ότι προκριθήκαμε στην επόμενη φάση. Κοιτάμε το παιχνίδι στα προημιτελικά και ελπίζω να είμαστε συγκεντρωμένοι. Η άμυνα είναι το βασικό στοιχείο και αυτή θα μας δώσει την πρόκριση στα ημιτελικά. Όσο για το παιχνίδι με την Κίνα. Οι Κινέζοι θα θέλουν να κερδίσουν και ο κόσμος θα είναι στο πλευρό τους. Αν δεν τους αφήσουμε να κάνουν το παιχνίδι τους δεν θα έχουμε πρόβλημα. Δεν με απασχολεί ο Γιάο Μινγκ και δεν επικεντρωνόμαστε σε έναν παίκτη. Όλα τα παιδιά θα παλέψουμε για το καλύτερο».

    Γιώργος Πρίντεζης: «Η ώρα ήταν λίγο περίεργη, αλλά παρουσιαστήκαμε έτοιμοι και δείξαμε χαρακτήρα. Να είμαστε συγκεντρωμένοι 100% με Κίνα και αν παίξουμε όπως ξέρουμε δεν θα έχουμε πρόβλημα».

    Λινάρδος: "Είμαστε μεγάλη ομάδα"

    Νίκος Λινάρδος (Βοηθός Προπονητή): «Ξεκινήσαμε νωρίς, αλλά τα παιδιά έδειξαν κατανόηση και βγάλανε ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο. Σε ένα μεγάλο τουρνουά χρειάζονται και οι παίκτες του πάγκου. Το σημερινό ματς ήταν ένα τεστ για το ματς εναντίον της Κίνας. Με τον Σοφοκλή (σ.σ. Σχορτσανίτη) είναι θέμα χρόνου. Πονούσε λίγο σήμερα στο ζέσταμα και προφυλάχθηκε για να είναι πιο έτοιμος με Κίνα. Κίνα δεν είναι μόνο ο Γιάο, δεν φοβόμαστε αυτόν. Είμαστε μεγάλη ομάδα, από σπουδαίους παίκτες, που πιστεύω θα τα καταφέρουμε και σε αυτό το παιχνίδι».

    Δουβής: "Δεν διαλέγουμε αντίπαλο στα προημιτελικά"

    Στάυρος Δουβής (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού): «Ήταν μία καλή αγωνιστικά ημέρα για τους Έλληνες διεθνείς. Δεν διαλέγουμε αντίπαλο στα προημιτελικά. Η Λιθουανία είναι πιο σταθερή, αλλά και οι Αργεντινή, Ρωσία είναι δυνατές. Όποια και να βρεθεί στο δρόμο μας δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι σε καλή μέρα τα παιδιά της ΕΘνικής. Ο Πρίντεζης έπαιξε καλά σήμερα, όπως και ο Πελεκάνος με τις ΗΠΑ. Τα παιδιά που αναπλήρωσαν τους παίκτες που έφυγαν είναι ικανά να φέρουν ένα μετάλλιο».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 August 2008 - 16:50:14 UTC