Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εύσημα στην ΕΛ.ΑΣ.
  • [02] Πεκίνο: απολογισμός ελληνικής ομάδας
  • [03] Τα καύσιμα στο επίκεντρο
  • [04] Credit to the Police
  • [05] Επίσκεψη Παπανδρέου στην Ηλεία
  • [06] Διευκολύνσεις στους πυρόπληκτους Μαγνησίας
  • [07] Από τα μέτωπα των πυρκαγιών
  • [08] Δυστύχημα στο λιμάνι του Γυθείου
  • [09] Υποτροφίες σε τέκνα αγροτών χαμηλού εισοδήματος
  • [10] Ρωσία: "Θέλουμε συνεργασία με το ΝΑΤΟ"
  • [11] Στο Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [12] Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο
  • [13] Έγκλημα στο Ρέθυμνο
  • [14] 140 Θιβετιανοί νεκροί
  • [15] Επεισόδιο προβοκάτσια στην Πύλα
  • [16] Συγκινητική υποδοχή των "αργυρών" Ολυμπιονικών

    [01] Κοινωνία

    Για τις συλλήψεις των απαγωγέων

    Εύσημα στην ΕΛ.ΑΣ.

    21/8/2008 16:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 17:43:15)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξάρθρωση της σπείρας των απαγωγέων του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, προχώρησε η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Συνολικά τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, εκτός από το διαβόητο δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα, που φέρεται ως ο "ιθύνον νους" του σχεδίου απαγωγής, δύο στη Θεσσαλονίκη κι ένας στα Χανιά. Για όλους τους συλληφθέντες σχηματίζονται δικογραφίες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό, τυχόν, κι άλλων συνεργατών του Παλαιοκώστα. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτης Χηνοφώτης απέδωσε τα εύσημα στην ηγεσία και στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας "για το σύνολο των ενεργειών τους οι οποίες οδήγησαν στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης". Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη εξήρε τον επαγγελματισμό και τη μεθοδικότητα της ΕΛ.ΑΣ. στο χειρισμό της υπόθεσης και στο σύνολο των επιχειρήσεων που έγιναν από την πρώτη στιγμή της απαγωγής -στις 9 Ιουνίου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης- και σε όλη την επικράτεια, μέχρι τη σύλληψη των δραστών.

    Παλαιοκώστας: "Παραδέχομαι την ήττα μου"

    Συνεχίζονται από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών του σεσημασμένου κακοποιού Βασίλη Παλαιοκώστα.

    Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα σε σχέση με την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη τους μετά τη σύλληψη ενός 28χρονου μέλους της σπείρας στα Χανιά. Στα χέρια βρέθηκε μέρος των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων, από το συνολικό ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε παραδώσει η οικογένεια Μυλωνά στους απαγωγείς για να τον απελευθερώσουν.

    Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ένας ακόμα συνεργός του Παλαιοκώστα, ηλικίας 27 ετών, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο φέρεται ότι νοίκιασε στη Σουρωτή τη μεζονέτα η οποία μετατράπηκε στη συνέχεια σε "αρχηγείο" των απαγωγέων.

    Κατόπιν τούτων, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., χθες το βράδυ, εισέβαλαν στη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης στο σπίτι της Σουρωτής και συνέλαβαν τον Παλαιοκώστα μαζί με άλλον έναν συνεργό του. Στο κρησφύγετο βρέθηκαν ένα αντιαρματικό, πέντε καλάζνικοφ, πέντε χειροβομβίδες, πέντε πιστόλια , τρεις αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, 3.700 σφαίρες και διάφορα άλλα εκρηκτικά. Ακόμη βρέθηκε μέρος από το σύνολο των χρημάτων που είχαν δοθεί ως λύτρα για την απελευθέρωση του 49χρονου επιχειρηματία.

    Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Παλαιοκώστας αιφνιδιάστηκε βλέποντας τους άνδρες των δυνάμεων των ΕΚΑΜ και της Αστυνομίας, αλλά παραδόθηκε χωρίς να προβάλλει την παραμικρή αντίσταση. "Παραδέχομαι την ήττα μου" φέρεται να είπε στη θέα των πάνοπλων αστυνομικών κατά την έφοδό τους στο κρησφύγετο του.

    Όπως αποκαλύφθηκε ο 27χρονος γνωρίστηκε με τον Παλαιοκώστα στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης όπου κρατούνταν για υποθέσεις ληστειών και προκειμένου να μην κινήσει τις υποψίες των κατοίκων της Σουρωτής εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Γερμανία.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν μέχρι στιγμής για την υπόθεση είναι οι βασικοί δράστες της απαγωγής, ενώ ερευνάται η πιθανή εμπλοκή κι άλλων ατόμων που είχαν περιφερειακούς ρόλους. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι συγκεκριμένοι δράστες -με δεδομένο τον βαρύ οπλισμό που είχαν στην κατοχή τους- "σχεδίαζαν την τέλεση κι άλλων παρανόμων πράξεων".

    Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε ότι ο επιχειρηματίας, έπειτα από επιθυμία του, μετέβη το πρωί στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης όπου είδε τους απαγωγείς του. Μάλιστα, φέρεται από τις φωνές τους να τούς αναγνώρισε ως δράστες τις απαγωγής του.

    Ο Παλαιοκώστας με τους συνεργούς του κατηγορούνται ότι απήγαγαν τον ιδιοκτήτη της βιομηχανίας "Αλουμίλ" και απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος έπεσε στα χέρια των απαγωγέων στις αρχές Ιουνίου την ώρα που κατευθυνόταν στο σπίτι του, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Για την απελευθέρωσή του η σύζυγός του παρέδωσε στους απαγωγείς χρηματικό ποσό άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

    [02] Αθλητισμός

    Επιτυχής παρουσία της Τσουμελέκα

    Πεκίνο: απολογισμός ελληνικής ομάδας

    21/8/2008 18:29:00

    Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας στα 20χλμ. Βάδην, Αθανασία Τσουμελέκα, τερμάτισε 9η με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 1:27.54. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν δικό της με 1:29.12 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (23/8/04). Η Ευαγγελία Ξυνού πήρε την 25η θέση με 1:32.19 που είναι νέο ατομικό ρεκόρ και η Δέσποινα Ζαπουνίδου 41η με 1:39.11.

    «Με πολλά προβλήματα βρέθηκα εδώ και έκανα ένα Πανελλήνιο ρεκόρ και για το λόγο αυτό είμαι ευχαριστημένη. Όλες οι κοπέλες έκαναν μεγάλες επιδόσεις. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες αλλά η διαδρομή ήταν γρήγορη. Ευχαριστώ τον κόσμο που είναι κοντά μου καθώς και τους συναθλητές μου που παρά τη βροχή ήρθαν εδώ για να μου συμπαρασταθούν», δήλωσε η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας.

    «Ήταν ένα όνειρο η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος μου ήταν να τερματίσω και τα κατάφερα με νέο ατομικό ρεκόρ. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, αλλά έκανα ότι μπορούσα. Ευχαριστώ όλους όσους ήταν δίπλα μου. Είχα λίγο άγχος για τη διαδρομή πριν τον αγώνα, αλλά όταν περπάτησα τα ξέχασα όλα», είπε από την πλευρά της η Ευαγγελία Ξυνού.

    «Όλα πήγαν καλά αν κι έμεινα μακριά από το ατομικό μου ρεκόρ. Οι συνθήκες του αγώνα ήταν καλές και η Ολυμπιακή εμπειρία υπέροχη. Ότι καλύτερο έχω ζήσει μέχρι τώρα», δήλωσε η τρίτη Ελληνίδα που συμμετείχε στον αγώνα, Δέσποινα Ζαπουνίδου.

    Ατυχία για τους Τριγκώνη και Πασχαλίδη οι οποίοι στην τελική ιστιοδρομία των Tornado, είδαν στην αρχή της κούρσας το πανί τους να σχίζεται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα πληρώματα. Οι δυο αθλητές κατετάγησαν δέκατοι στην τελική κατάταξη, αν και μέχρι την όγδοη ιστιοδρομία ήταν στην τρίτη θέση. Αποκλείστηκε από τον τελικό του C1 ήρεμων νερών 500μ. στο κάνοε καγιάκ, οΑνδρέας Κιλιγκαρίδης καθώς στον ημιτελικό κατετάγη στην 5η θέση, ενώ την πρόκριση στον τελικό πήραν οι πρώτοι τρεις από κάθε σειρά.

    Αν και κατέβαλε υπερπροσπάθεια και σε μεγάλο μέρος της διαδρομής των 10.000χλμ. ανοιχτής θαλάσσης, ήταν μέσα στις πρώτες θέσεις, ο Σπύρος Γιαννιώτης στο τέλος λύγισε και υποχώρησε στην 17η θέση.

    «Είμαι πικραμένος. Πολύ στενοχώρια και πίκρα με αυτήν την εξέλιξη. Το είχα μέσα μου, ότι θα κάνω κάτι καλό σήμερα. Ήθελα να κερδίσω κι όταν βγήκα μπροστά, νόμιζα πως θα τα καταφέρω. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα ψυχολογίας. Αποδείχθηκε ότι σωματικά ήμουν 100% έτοιμος, όχι όμως και ψυχολογικά. Πολλοί πίστεψαν σε μένα κι εγώ τούς απογοήτευσα.», δήλωσε μετά το τέλος της κούρσας.

    Στη φάση των «16» ολοκληρώθηκε η παρουσία του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο ατομικό ανδρών του Ολυμπιακού τουρνουά πινγκ πονγκ. Ο Έλληνας πρωταθλητής γνώρισε την ήττα από τον Κινέζο Λιν Μα με 4-0 (11-5, 11-5, 11-3, 11-7) και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

    Μακριά από τον καλό της εαυτό και το ατομικό της ρεκόρ (1.97μ) έμεινε η Αντωνία Στεργίου στα προκριματικά του ύψους, όπου με 1.85μ κατετάγη στην 12η θέση του Α΄ γκρουπ και στην 24η στο σύνολο και φυσικά αποκλείστηκε από τον τελικό. Η πρωταθλήτριά μας υπερέβη με την 2η το 1.80μ και με την 1η το 1.85μ, αλλά απέτυχε τρεις φορές στο 1.89μ.

    «Είχα σκεφτεί διαφορετικά τη συμμετοχή μου. Με χάλασε λίγο αυτό το βροχερό πρωινό. Αποσυντονίστηκα. Το έβλεπα τόσο ωραία και τελικά... στενοχωρήθηκα πολύ. Ήμουν πολύ αρνητική, φοβόμουν δεν ξέρω. Πιστεύω ότι λόγω της βροχής θα υπάρξουν εκπλήξεις στα προκριματικά», τόνισε για τον αγώνα η Αντωνία Στεργίου.

    Στην 1η προκριματική σειρά των 1.500μ. γυναικών, η Νάντια Εφεντάκη τερμάτισε 10η και αποκλείσθηκε από τον τελικό του αγωνίσματος.

    Αμέσως μετά τον τερματισμό της δήλωσε:

    «Για μένα η χρονιά ήταν πετυχημένη από τη στιγμή που έπιασα το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενάμισι χρόνο μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου. Στην κούρσα δεν ήταν καλά τα περάσματα. Γενικά, είχα ένα πρόβλημα ύπνου από την ημέρα που ήρθα στο Πεκίνο, καθώς δεν προσαρμόστηκα. Στόχος μου ήταν να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου κι αυτό προσπάθησα να κάνω».

    Στον ακοντισμό, ο Γιάννης Σμαλιός αποκλείστηκε από τον τελικό, αφού στον προκριματικό η καλύτερη βολή του ήταν στα 71.87, είχε ακόμη την πρώτη άκυρη και την τρίτη στα 67.39, και έτσι κατετάγη 27ος στο σύνολο.

    Στα 1.500μ., η Νάντια Εφεντάκη ήταν 10η στην 1η προκριματική σειρά με χρόνο 4:15.02, κατετάγη 24η στο σύνολο και αποκλείστηκε από τον τελικό. Στην 21η θέση του σύνθετου ατομικού της ρυθμικής γυμναστικής βρίσκεται η Ελίνα Ανδριόλα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του προκριματικού. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν τα πήγε καλά στις δύο σημερινές εμφανίσεις της, καθώς βαθμολογήθηκε με 15.450 στο σχοινάκι και με 14.750 στο στεφάνι, φτάνοντας στο σύνολο τους 30.200 βαθμούς.

    Στη 10η θέση βρίσκεται η εθνική ομάδα του ανσάμπλ της ρυθμικής γυμναστικής, μετά την πρώτη ημέρα του προκριματικού. Η ελληνική ομάδα αγωνίστηκε στα πέντε και βαθμολογήθηκε με 15.400.Ο προκριματικός ολοκληρώνεται αύριο, με τα προγράμματα στα 3 στεφάνια-2 ζευγάρια κορίνες. Στον τελικό προκρίνονται οι οκτώ καλύτερες του προκριματικού.

    Oι ελληνικές συμμετοχές της Παρασκευής (22/8)

    Στίβος

    02.30: Κώστας Στεφανόπουλος 50χλμ. βάδην 15.22: Σκυταλοδρομία ανδρών 4Χ400μ.

    Τάεκβοντο 04.00: Ελισάβετ Μυστακίδου Ροντρίγκες (Πουέρτο Ρίκο)/-67κ.

    Υδατοσφαίριση 12.00: Εθνική Ανδρών Γερμανία / Θέσεις 7-10

    Ρυθμ.Γυμναστική 13.00: Ελίνα Ανδριόλα Προκρ. σύνθετο ατομικό 15.50: Εθνική Ανσάμπλ Προκρ. Ομαδικού

    [03] Οικονομία

    Συνεργασία Καραμανλή-Φώλια

    Τα καύσιμα στο επίκεντρο

    21/8/2008 15:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 17:20:03)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το θέμα των καυσίμων κυριάρχησε στη συνεργασία μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δυο άνδρες ασχολήθηκαν επίσης και με τις επερχόμενες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους και τις παραγωγικές τάξεις, την ερχομένη εβδομάδα. Ο Υπουργός χαιρέτισε ως απόφαση ωριμότητας την απόφαση των βενζινοπωλών της Κρήτης να αναστείλουν τις όποιες κινητοποιήσεις τους, σημειώνοντας ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης της αγοράς των καυσίμων. "Παρακολουθούμε το θέμα σοβαρά και καθημερινά κι η προσπάθεια που κάνουμε για το νοικοκύρεμα της αγοράς των καυσίμων είναι συνεχής και αδιάλλακτη. Σίγουρα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά με τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων θα βρούμε τη χρυσή τομή και θα κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση και κυρίως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τον Έλληνα καταναλωτή", σημείωσε ο Χρήστος Φώλιας, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση και με την Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών ζήτησε τον καθορισμό ανώτατης τιμής καταναλωτή με βάση τα ανώτατα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες εμπορίας και τους πρατηριούχους.

    Εξομάλυνση της τροφοδοσίας

    Στην Κρήτη τα βενζινάδικα λειτουργούν σήμερα κανονικά, καθώς οι πρατηριούχοι αποφάσισαν, αργά χθες το βράδυ, την αναστολή των κινητοποιήσεων τους, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τις εταιρείες πετρελαιοειδών ότι, στο εξής, θα είναι εφικτή η διασφάλιση του νόμιμου κέρδους τους.

    Πριν από τη λήψη της απόφασης για αναστολή, πραγματοποιήθηκε μαραθώνιος επαφών μεταξύ των συνδέσμων των πρατηριούχων με τις εταιρείες και το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και με τον κλάδο ενοικιάσεων αυτοκινήτων, που απειλείτο ιδιαίτερα από τις κινητοποιήσεις.

    Εξάλλου, την εκ νέου συγκράτηση των τιμών από Σεπτέμβριο, μετά τις συμφωνίες για πάγωμα των τιμών που επετεύχθησαν στις αρχές του καλοκαιριού, ζήτησε ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Κασσιμάτης, δήλωσε ότι όποιες αυξήσεις γίνουν το Σεπτέμβρη θα είναι κάτω του πληθωρισμού.

    Η αξιοπιστία των λόγων και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών για το θέμα της ακρίβειας, φαίνεται στις τσέπες των καταναλωτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Για αντιπληθωριστική και αντιπληθυσμιακή πολιτική έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ.

    [04] For Arresting the Abductors

    Credit to the Police

    21 Αυγ 2008 16:42:00 (Last updated: 21 Αυγ 2008 17:30:16)

    Deputy Public Order Minister P. Chinofotis praised the polices methodical work in solving Mylonas abduction. Four of the abductors, including V. Paleokostas, the mastermind of the abduction, are detained at Thessaloniki police headquarters. Two of the abductors were arrested in Thessaloniki and one in Chania. Meanwhile, the police is examining whether the abductors had more associates. Mr Chinofotis praised

    The History behind the Arrest

    .As per information, the police managed to arrest the abductors, after arresting a 28-year-old member of the gang in Chania. The man was carrying part of the marked banknotes Mylonas family had paid the abductors.

    A few hours later another accomplice of Paleokostas was arrested in Thessaloniki. The 27-year-old man had rented an apartment that was later transformed to the abductors stronghold.

    Paleokostas and his accomplice were arrested on the above residence, where the police discovered arms, hand grenades, cartridges and part of the 12million euros paid to the abductors. Paleokostas is accused of masterminding the abduction of Giorgos Mylonas, head of the Northern Greek Industries Association.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Paleokostas Arrested

    [05] Πολιτική

    Οικονομική ενίσχυση στους πυρόπληκτους

    Επίσκεψη Παπανδρέου στην Ηλεία

    21/8/2008 18:36:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Τον οικισμό Αρτέμιδας του Νομού Ηλείας, επισκέφθηκε το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ο οικισμός υπέστη μεγάλες καταστροφές, όπως, άλλωστε κι η ευρύτερη περιοχή από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά. Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τους κατοίκους του χωριού και ενημερώθηκε για την κατάσταση την οποία βρίσκονται ένα χρόνο μετά τις φωτιές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εναπόθεσε από ένα λευκό τριαντάφυλλο στο σημείο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο δώδεκα συνάνθρωποι μας, λόγω των πυρκαγιών και αργότερα επισκέφθηκε το σπίτι του αστυνομικού Χάρη Κάρτα, ο οποίος υπηρετούσε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και του οποίου η αδελφή βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τα τρία παιδιά της στην Αρτέμιδα. Με τη φράση θα γυρίσουμε τη σελίδα στην Ολυμπία και τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας και ολόκληρη την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε πριν λίγο στο νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφίρα επιταγή της τάξεως του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στο 1/3 της εκλογικής επιχορήγησης του κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου αφού έκανε λόγο για ηθικό χρέος προς τους πολίτες της περιοχής και απόδοση τιμής προς τα θύματα της περσινής πυρκαγιάς τόνισε ότι, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τα χρήματα αυτά για υποτροφίες των παιδιών οικογενειών που επλήγησαν Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ακόμη ότι η δέσμευση που είχε αναλάβει απέναντί τους υλοποιείται όχι μόνο με τη χορήγηση του χρηματικού ποσού αλλά και με την κατάθεση στη βουλή και τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την στήριξη του εισοδήματος των κατοίκων. Το βράδυ, θα παρακαθίσει σε δείπνο με τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αμαλιάδα.

    [06] Οικονομία

    Διευκολύνσεις στους πυρόπληκτους Μαγνησίας

    21/8/2008 17:50:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επεκτείνονται και στους πυρόπληκτους του Νομού Μαγνησίας οι ευνοϊκές διατάξεις για τη ρύθμιση των δανείων τους με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προβλέπει απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα.

    Συγκεκριμένα στην απόφαση του υφυπουργού προβλέπονται τα ακόλουθα:

    - Παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, για τη ρύθμιση των μέχρι 25-08-2007 ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών που προέρχονται από δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τα Πιστωτικά Ιδρύματα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν, ανεξάρτητα από την έδρα της επιχείρησης, στους δήμους Αργαλαστής και Αφετών και στους οικισμούς Αγίας Παρασκευής, Ζορμιάδων, Πόρων και Τρούλου του δήμου Σκιάθου του Νομού Μαγνησίας, που επλήγησαν από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του έτους 2007, σε ένα νέο δάνειο, το οποίο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες χρεολυτικές ή τοκοχρεολυτικές δόσεις, με περίοδο χάριτος από 25-08-2007 μέχρι 31-12-2009. Η συνολική διάρκεια του δανείου της ρύθμισης ορίζεται σε 10 χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος. Η πρώτη δόση του δανείου θα καταβληθεί την 30-06-2010. - - Το επιτόκιο του δανείου της ρύθμισης είναι επιδοτούμενο. - - Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα ισχύει για το 80% των ρυθμιζόμενων οφειλών και των αναλογούντων σ αυτές τόκων και μέχρι του ποσού των 20.000.000 ευρώ ανά επιχείρηση. - - Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα παρέχεται και για τις εμπορικές επιχειρήσεις, εγγεγραμμένα μέλη των επιμελητηρίων, και για τους επαγγελματίες των ως άνω Νομών, των οποίων οι προς ρύθμιση οφειλές δεν υπερβαίνουν το ποσό των 100.000 ευρώ. - - - Παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, για χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης, πενταετούς διάρκειας συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος, σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν, ανεξάρτητα από την έδρα της επιχείρησης, στους δήμους Αργαλαστής και Αφετών και στους οικισμούς Αγίας Παρασκευής, Ζορμιάδων, Πόρων και Τρούλου του δήμου Σκιάθου του Νομού Μαγνησίας, που επλήγησαν από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του έτους 2007. - - Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που έχουν ενταχθεί σε επιχορηγήσεις επενδυτικού προγράμματος βάσει καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό έργο. - - Το επιτόκιο των ανωτέρω δανείων είναι επιδοτούμενο. - - Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγούνται σε όλες τις επιχειρήσεις των ως άνω Νομών κατ ανώτατο ύψος μέχρι 35% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2006 και με ανώτατο ύψος δανείου τα 90.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δεν πραγματοποίησαν πωλήσεις κατά το προηγούμενο έτος 2006 ή έκαναν έναρξη των εργασιών τους από 1-1-2007 έως 27-8-2007 θα προσδιοριστεί από τις αγορές που πραγματοποίησαν κατά το πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας τους το έτος 2007 επί δύο και το ποσό θα προκύψει, αφού υπολογιστεί μικτός συντελεστής κέρδους 45%. - - Τα ως άνω δάνεια θα εξοφλούνται σε ισόποσες εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, με περίοδο χάριτος για το κεφάλαιο από την ημέρα της εκταμίευσης ως την 31-12-2009. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 30-06-2010. - - Ως προθεσμία υποβολής αιτήσεων (τόσο για τη ρύθμιση οφειλών όσο και για τα νέα κεφάλαια κίνησης) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους δήμους Αργαλαστής και Αφετών και στους οικισμούς Αγίας Παρασκευής, Ζορμιάδων, Πόρου και Τρούλου του δήμου Σκιάθου του Νομού Μαγνησίας, ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2008».

    [07] Κοινωνία

    Από τα μέτωπα των πυρκαγιών

    21/8/2008 17:25:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον οικισμό Δρύμιστος του Δήμου Λάμπης στο Ρέθυμνο. Οι φλόγες έφθασαν μέχρι και τις αυλές σπιτιών, όμως η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποσόβησε το ενδεχόμενο να καούν σπίτια. Ωστόσο, υπήρξε αναφορά για παλιά οικία που υπέστη μικρές ζημιές.

    Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη με τη βοήθεια των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων που σταθμεύουν στην Κρήτη, ενώ κρίθηκε απαραίτητη και η αποστολή από την Αθηνα πυροσβεστικών αεροπλάνων Καναντέρ. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

    Οι πυροσβέστες δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ αργά το μεσημέρι αποφασίστηκε να εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, ο οικισμός Δρύμιστος.

    Επίσης πυρκαγιές μαίνονται σε αγροτοδασικές περιοχές στην Καστροσυκιά Πρεβέζης, στο Άκτιο και τη Νικόπολη.Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 3:30 σήμερα το μεσημέρι στο Αγιονόρι Κορινθίας, κοντά στα σύνορα των Νομών Κορινθίας και Αργολίδας.

    Η πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις με πουρνάρια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και για την κατάσβεσή της δίνουν μάχη ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 16 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 40 υπαλλήλους, τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

    Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, καίει όμως μεγάλες δασικές εκτάσεις, όπου συντονίζει τις δυνάμεις πυρόσβεσης ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Παναγιώτης Μπονάτσος.

    [08] Κοινωνία

    Δυστύχημα στο λιμάνι του Γυθείου

    21/8/2008 17:13:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο 40χρονος ναυτικός Μιχ. Κοκώνης, μέλος του πληρώματος του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου "Εξπρές Πήγασος", όταν κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης του πλοίου στο λιμάνι του Γυθείου, έσπασε ο πρυμναίος κάβος με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον άτυχο ναύτη που βρισκόταν όρθιος στο κατάστρωμα πάνω από την πρύμνη.

    Το "Εξπρές Πήγασος" που αντικαθιστούσε το "Μυρτιδιώτισα" της ΑΝΕΚ στο οποίο γίνονται επισκευαστικές εργασίες, εκτελούσε το τοπικό δρομολόγιο Κύθηρα- Γύθειο- Κύθηρα, μεταφέροντας σήμερα 245 επιβάτες, 85 ΙΧ και 2 φορτηγά αυτοκίνητα.

    Κατά τη διάρκεια κατάπλου του στο λιμάνι του Γυθείου, όπου και θα αποβιβάζονταν οι επιβάτες, ο καιρός σύμφωνα με το ΥΕΝΑΝΠ ήταν καλός - 4 με 5 μποφόρ- και δεν δικαιολογεί την αποκοπή του πρυμναίου κάβου.

    Με εντολή του Εισαγγελέα Γυθείου έχει συλληφθεί ο πλοίαρχος του "Εξπρές Πήγασος" που έχει και το γενικό πρόσταγμα των χειρισμών πρόσδεσης, καθώς επίσης και ο αξιωματικός που είχε βάρδια στην πρύμνη.

    [09] Κοινωνία

    Υποτροφίες σε τέκνα αγροτών χαμηλού εισοδήματος

    21/8/2008 17:08:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τροπολογία με την οποία προβλέπεται η καταβολή υποτροφιών σε τέκνα αγροτών χαμηλού εισοδήματος και η επιχορήγηση κτηνοτρόφων σε περιόδους κρίσεων, κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται θέματα κτηνοτροφίας.

    Συγκεκριμένα, διευρύνεται ο σκοπός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, με την προσθήκη της χορήγησης από τον Οργανισμό υποτροφιών σε τέκνα κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων χαμηλού εισοδήματος, τα οποία φοιτούν κατά προτεραιότητα σε σχολές Πανεπιστημίων - ΤΕΙ που έχουν γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το γεωργικό τομέα.

    Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την προμήθεια ζωοτροφών και σε περιόδους κρίσεων.

    [10] Κόσμος

    Ρωσία-Γεωργία

    Ρωσία: "Θέλουμε συνεργασία με το ΝΑΤΟ"

    21/8/2008 16:40:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Η Ρωσία δεν σκοπεύει να κλείσει την πόρτα στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Θα διατηρήσουμε 500 στρατιώτες στη ζώνη ασφαλείας στη Νότια Οσετία. Η Ρωσία διατίθεται να πουλήσει νέου τύπου εξοπλισμό στη Συρία, πρόσθεσε.

    "Δεν πρόκειται να κλείσουμε την πόρτα", δήλωσε σε δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση για τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία θα απαντήσει στην απόφαση του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα να παγώσει τις επαφές με τη Μόσχα όσον αφορά τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Γεωργία.

    "Όλα εξαρτώνται από τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ: Αν προτιμούν να υποστηρίξουν το χρεοκοπημένο καθεστώς Σαακασβίλι αντί για τη σύμπραξη με τη Ρωσία, δεν θα είναι δικό μας λάθος", πρόσθεσε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    "Η Ρωσία δεν χρειάζεται περισσότερο από το ΝΑΤΟ τη συνεργασία", σημείωσε εξάλλου. Αντιθέτως "η υποστήριξη της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης για την επιχείρηση στο Αφγανιστάν, είναι πολύ πιο απαραίτητη στους εταίρους μας του ΝΑΤΟ, πολύ περισσότερο αφού εκεί κρίνεται το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας", σημείωσε.

    Ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει 500 στρατιώτες στη ζώνη ασφαλείας γύρω από την υπό απόσχιση περιοχή της Νότιας Οσετίας.

    "Αύριο (Παρασκευή) 8 σημεία ελέγχου θα εγκαθιδρυθούν στη ζώνη ασφαλείας στην οποία 500 κυανόκρανοι θα αναπτυχθούν, όχι περισσότεροι από αυτό", διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι "άλλοι κυανόκρανοι θα μεταφερθούν στη Νότια Οσετία, ενώ άλλοι στρατιώτες θα μεταφερθούν στη Ρωσία". Ο Λαβρόφ δεν διευκρίνισε πόσους στρατιώτες σχεδιάζει η Ρωσία να διατηρήσει στη Νότια Οσετία.

    Παράλληλα ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει εξοπλισμό νέων τύπων στη Συρία. "Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το συριακό αίτημα για την αγορά νέων τύπων εξοπλισμού", σημείωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών από το Σότσι, όπου ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συνάντησε τον ρώσο ομόλογό του Νμίτρι Μεντβέντεφ και του εξέφρασε την υποστήριξή του στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Γεωργία.

    "Θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξή μου στη Ρωσία" στο πλαίσιο της κατάστασης στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, μετέδωσε το Ιτάρ Τάςς επικαλούμενο τη δήλωση του Άσαντ στο Σότσι. "Κατανοούμε το υπόβαθρο της ρωσικής θέσης και κρίνουμε ότι η στρατιωτική της αντίδραση είναι μια απάντηση στη γεωργιανή πρόκληση", πρόσθεσε.

    Σαακασβίλι: "Η Ρωσία εξαπατά"

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι, σε σημερινή συνέντευξή του κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εξαπατήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, αφού στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει, οι Ρώσοι αποσύρονται από μεγάλες αστικές ζώνες όπως το Γκόρι για να ανασυνταχθούν σε στρατηγικές τοποθεσίες.

    Ν. Οσετία και η Αμπχαζία ζητούν ανεξαρτησία

    Παράλληλα η Ν. Οσετία και η Αμπχαζία ζήτησαν σήμερα από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η απόφαση της Μόσχας στο θέμα αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Έντουαρντ Κοκόιτι ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία αυτής της υπό απόσχιση περιοχής της Γεωργίας στη διάρκεια δημόσιας συγκέντρωσης τουλάχιστον χιλίων ανθρώπων στην πρωτεύουσα Τσχινβάλι.

    "Αξίζουμε να ζήσουμε σε μια ελεύθερη δημοκρατία", δήλωσε ο Κοκόιτι πριν καταγγείλει τη "γενοκτονία" της οποίας υπήρξε στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, ο λαός της Νότιας Οσετίας.

    "Η Γεωργία δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ είναι επίσης και πρέπει να δικαστούν για γενοκτονία", συνέχισε. "Ευχαριστώ το ρωσικό κράτος", δήλωσε ακόμη ο Κοκόιτι. "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή θα είναι η τελευταία τέτοια τραγωδία στο έδαφός μας", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, στην κεντρική πλατεία του Σουχούμι, πρωτεύουσα της υπό απόσχιση γεωργιανής περιοχής της Αμπχαζίας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ενός "εθνικού συνεδρίου" και ζήτησαν από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας.

    "Απευθυνόμαστε στον πρόεδρο (της Ρωσίας Ντμίτρι) Μεντβέντεφ, στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και στη Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία μας", δήλωσε ένας υπεύθυνος διαβάζοντας μια διακήρυξη. Χιλιάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί γι αυτή την παραδοσιακή συνέλευση, μεταξύ των οποίων μέλη όλων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων της Αμπχαζίας, σήκωσαν τότε το χέρι για να εγκρίνουν την έκκληση αυτή.

    Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, πως η απόφαση της Μόσχας για ενδεχόμενη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Γεωργίας θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    "Ο Σαακασβίλι φέρει την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα", δήλωσε ο Λαβρόφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις προθέσεις της Μόσχας όσον αφορά την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

    Η κατάσταση στον Καύκασο και το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του υπουργού Εθν.Αμυνας κ. Μεϊμαράκη με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή.

    Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει...

    Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σήμερα ότι βρήκε κι άλλες βόμβες διασποράς που χρησιμοποιήθηκαν από τον ρωσικό στρατό στη Γεωργία και κάλεσε τη Μόσχα να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόκλησης νέων θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

    Η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση διευκρίνισε ότι βρήκε νέα στοιχεία για τη χρήση αυτού του όπλου, που αντικρούουν "τις προηγούμενες ρωσικές διαψεύσεις".

    Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει συνείδηση του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν αυτές οι βόμβες, σημειώνει το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρινίζει ότι φωτογράφισε μεγάλο αριθμό τέτοιων βομβών στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο Γκόρι, τη γεωργιανή πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Τμπιλίσι και που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.

    "Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι μπορεί ακόμη να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν αν η Ρωσία δεν δώσει άδεια σε ειδικές οργανώσεις ναρκαλιευτών να εισέλθουν και να καθαρίσουν τις πληγείσες ζώνες", δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τμπιλίσι ο ειδικός για στρατιωτικά θέματα της οργάνωσης Μαρκ Γκαρλάσκο.

    Για να προστατευθούν οι άμαχοι, το Παρατηρητήριο καλεί τη Μόσχα να δώσει πληροφορίες όσον αφορά τις τοποθεσίες στις οποίες έχουν ριφθεί βόμβες διασποράς. Το HRW είχε καταγγείλει στις 15 Αυγούστου τη χρήση από τη Ρωσία βομβών διασποράς στη Γεωργία, το οποίο είχε διαψεύσει η Μόσχα.

    [11] Κοινωνία

    Επίσημη υποδοχή

    Στο Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    21/8/2008 12:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 17:55:54)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με επισημότητα και μεγαλοπρέπεια έγινε δεκτός στην Αθωνική Πολιτεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης έφτασε το πρωί στο Άγιον Όρος ακτοπλοϊκώς, όπου θα παραμείνει ως τις 26 Αυγούστου, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια από την κοίμηση του δευτέρου κτήτορος της Μονής Διονυσίου, Αγίου Νήφωνος.

    Ο κ. Βαρθολομαίος συνοδεύεται από τους Μητροπολίτες Αυστρίας, Μιχαήλ, Δράμας, Παύλο, και Μοσχονησίων, Απόστολο, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα αφιχθεί στο Όρος και ο Μητροπολίτης Τιργκοβιστίου, Νήφων.

    Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν στο λιμανάκι της Δάφνης εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, ο πρωτεπιστάτης Στέφανος και οι επιστάτες Παύλος, Νικόδημος και Φώτιος παρουσία του πολιτικού διοικητή Γιώργου Δαλακούρα και του υποδιοικητή Αρίστου Κασμίρογλου. Ακολούθησε κέρασμα στο Κτίριο της Ιεράς Κοινότητας που χρησιμοποιεί το ΚΕΔΑΚ. Ακολούθως, ο Πατριάρχης μετέβη στις Καρυές, για την επίσημη υποδοχή.

    Κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα στο ναό του Πρωτάτου, όπου παρουσία των μελών της Ιεράς Κοινότητας και της Ιεράς Επιστασίας, τελέστηκε δοξολογία. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο ηγούμενος της μονής Μεγίστης Λαύρας Πρόδρομος, καλωσορίζοντάς τον, ενώ του ευχήθηκε καλή παραμονή.

    Κατά την αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε σε παράπονα που - όπως είπε - ακούγονται «περί των διεξαγομένων διαλόγων μετά ετεροδόξων», περί «μεμψιμοιρίας» και «τυπικών τινών εκδηλώσεων εν ώρα λατρείας».

    Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως η κατοχή του «πλήρωματος της αλήθειας και της χάριτος» δημιουργεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία την υποχρέωση «να είμεθα εν διαλόγω μετά των ετεροδόξων για να φανερώσουμε σε αυτούς τας ρίζας τους και την πνευματική καταγωγήν τους και να ξαναβρούν τον παλιό, εν ακριβεία της πίστεως και της λατρείας, εαυτόν τους».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσθεσε ότι «ουδέν θυσιάζομεν και ουδέν απεμπολούμεν. Απλώς αληθεύομεν προς αυτούς εν αγάπη, κατά το αποστολικόν. Και το γράμμα των Ιερών Κανόνων γνωρίζομεν αλλά και το πνεύμα αυτών. Και το πνεύμα αυτό πάση θυσία φροντίζομεν να τηρώμεν, διότι αυτό ζωογονεί, ενώ κάποτε το γράμμα δυνατόν και να αποκτείνη, όπως συνέβαινε και με τον παλαιόν νόμον».

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και σε διαμαρτυρίες που διατυπώνονται για την περίπτωση της μονής Εσφιγμένου, που κατοικείται από ζηλωτές μοναχούς, για την οποία είπε ότι κατέστη «περιπλεγμένο κουβάριον», όπου επικρατεί «αναρχία και αντιμοναχικήν ανυπακοή». Χαρακτήρισε «ακατανόητους» τους λόγους, για τους οποίους η Πολιτεία «αναβάλλει να εκτελέση τα εκκλησιαστικώς και δικαστικώς αποφασισθέντα», διευκολύνοντας την εγκατάσταση της «μόνης νομίμου αδελφότητος στην ιστορικήν Ιεράν Μονή της».

    [12] Κοινωνία

    Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο

    21/8/2008 12:41:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Λέσβου και Χίου.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στο ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως καύση ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες [δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κ.λπ.], καθώς και η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων.

    Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστάται η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, άπαντες παρακαλούνται: - να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στο ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά μέτρα πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. -να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. -να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [13] Κοινωνία

    Συμπλοκή οικογενειών με κτηματικές διαφορές

    Έγκλημα στο Ρέθυμνο

    21/8/2008 12:10:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 12:39:36)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ένας νεκρός ηλικιωμένος και 5 τραυματίες -οι τρεις εκ των οποίων πολύ σοβαρά- είναι ο απολογισμός της συμπλοκής δύο οικογενειών κοντά στο χωριό Γερακάρι Ρεθύμνου, στην Κρήτη. Σήμερα στις 4 τα ξημερώματα στη διασταύρωση Γιούς Κάμπος στην περιοχή Γερακάρι Ρεθύμνου συναντήθηκαν 2 οικογένειες που έχουν από χρόνια κτηματικές διαφορές. Στη διάρκεια της συζήτησης ανέβηκαν οι τόνοι με αποτέλεσμα ένας από τη μια οικογένεια να πυροβολήσει και να σκοτώσει ένα ηλικιωμένο από την άλλη οικογένεια. Σε λίγο έφτασαν ενισχύσεις και από τις δύο οικογένειες. Ακολούθησε συμπλοκή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 άτομα εκ των οποίων τρία σε πολύ σοβαρή κατάσταση και θα μεταφερθούν στο Ηράκλειο.

    [14] Κόσμος

    Πυρ εναντίον του πλήθους

    140 Θιβετιανοί νεκροί

    21/8/2008 11:41:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο Δαλάι Λάμα κατηγόρησε τον κινεζικό στρατό ότι "άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους", στις 18 Αυγούστου στην περιφέρεια Χαμ του ανατολικού Θιβέτ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 140 Θιβετιανοί, αριθμός ο οποίος "χρειάζεται να επιβεβαιωθεί", όπως πρόσθεσε ο εξόριστος θιβετιανός ηγέτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας "Λε Μοντ" που κυκλοφορεί σήμερα με αυριανή ημερομηνία.

    Στον δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν "η καταπίεση συνεχίστηκε στο Θιβέτ παρά την ολυμπιακή εκεχειρία", ο Δαλάι Λάμα απάντησε πως "ο κινεζικός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους, τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, στην περιφέρεια Χαμ, στο ανατολικό Θιβέτ".

    "Εκατόν σαράντα Θιβετιανοί φέρεται ότι σκοτώθηκαν, αλλά, ο αριθμός αυτός χρειάζεται να επιβεβαιωθεί", δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γαλλία.

    [15] Κόσμος

    Στόχος οι ομιλίες Χριστόφια Ταλάτ

    Επεισόδιο προβοκάτσια στην Πύλα

    21/8/2008 10:49:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουρκοκύπριοι επίσημοι δήλωσαν ότι στο μικτό χωριό Πύλα, το μόνο στο οποίο διαμένουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σημειώθηκε επεισόδιο κατά το οποίο υπέστησαν ζημιές τουρκοκυπριακά καταστήματα και ρίφθηκε γύψος σε προτομή του Ατατούρκ.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, που χαρακτηρίζει το επεισόδιο προβοκάτσια, άγνωστος ή άγνωστοι λιθοβόλησαν καταστήματα, τα οποία ανήκουν σε Τουρκοκύπριους καθώς κι ένα αυτοκίνητο, προκαλώντας σε αυτά μικρές ζημιές.

    Επίσης, ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι οι δράστες έβαψαν με γύψο την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ, που βρίσκεται στο τουρκικό δημοτικό σχολείο της Πύλας και επιχείρησαν να υποστείλουν τουρκική σημαία από το κτίριο του σχολείου.

    Οι εφημερίδες εκτιμούν ότι το επεισόδιο έγινε χθες τα ξημερώματα.

    Για διερεύνησή του μετέβησαν επί τόπου μέλη της κυπριακής αστυνομίας, της αστυνομίας του ψευδοκράτους και των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο διευθυντής Τύπου και δημοσίων σχέσεων της "προεδρίας" και πρόεδρος της συντονιστικής Επιτροπής Πύλας Αχμέτ Μουράτογλου δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί πολιτική χροιά στο επεισόδιο και πρόσθεσε ότι παρόμοια μεμονωμένα επεισόδια δεν είναι δυνατό να χαλάσουν το κλίμα πριν από την έναρξη των συνομιλιών που αναμένεται να αρχίσουν στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Ο "πρωθυπουργός" Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ δήλωσε ότι η επίθεση στην Πύλα στόχευε να επισκιάσει την ατμόσφαιρα, παραμονές της συνάντησης του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Χαρακτήρισε την επίθεση δυσάρεστη και απαράδεκτη και κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, υποστηρίζοντας ότι το επεισόδιο είναι έργο κάποιων Ελληνοκυπριακών οργανώσεων, οι οποίες τελευταία αύξησαν τις προκλήσεις τους Ο Κοινοτάρχης Πύλας Χριστάκης Αντωνίου δήλωσε ότι βρέθηκαν μερικά σπασμένα παράθυρα, αλλά, ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί πως προκλήθηκαν οι ζημιές.

    Όσον αφορά την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ στην αυλή του Τουρκοκυπριακού δημοτικού σχολείου, ανέφερε ότι δεν φέρει οποιεσδήποτε ζημιές. Βρέθηκε μόνο μικρός όγκος χώματος κάτω από την προτομή.

    Ο Κοινοτάρχης Πύλας αναμένεται να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων για να συζητήσουν το θέμα.

    [16] Αθλητισμός

    Συγκινητική υποδοχή των "αργυρών" Ολυμπιονικών

    21/8/2008 13:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2008 18:29:23)

    Τους "αργυρούς" Ολυμπιονίκες στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία, Βασίλη Πολύμερο και Δημήτρη Μούγιο, τις 6ες Χρύσα Μπισκιτζή, Αλεξάνδρα Τσιάβου στο ίδιο αγώνισμα των γυναικών και τον 10ο στη γενική κατάταξη του σκιφ, Γιάννη Χρήστου υποδέχτηκαν σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", η Πολιτεία, η ΕΚΟΦΝΣ, συναθλητές, συγγενείς και φίλοι των αθλητών. "Ήρωες" αποκάλεσε τα πέντε μέλη της ελληνικής κωπηλατικής αποστολής, ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιάνι Ποστιλιόνε που μίλησε για ένα "καθαρό μετάλλιο". Ως το επιστέγασμα σκληρής δουλειάς, χαρακτήρισε την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Σταύρος Δουβής ευχαρίστησε εκ μέρους της Πολιτείας τους αθλητές, τονίζοντας ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα τους.

    Το δάκρυ του Πολύμερου

    Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στην αίθουσα Τύπου του διεθνούς αερολιμένα ο Βασίλης Πολύμερος, κάτοχος και του χάλκινου μεταλλίου στο ίδιο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ξέσπασε σε κλάματα, όταν ευχαριστούσε τους γονείς του και τη σύζυγό του Χρύσα Μπισκιτζή για τη στήριξη που του έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

    "Για μένα αυτό το μετάλλιο είναι το επιστέγασμα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων γιατί δουλέψαμε πολύ σκληρά. Όλοι βοήθησαν ώστε να είναι αυτή η αποστολή πριν το αποτέλεσμα επιτυχημένη. Όταν έχεις όλες τις προϋποθέσεις και όλα τα εφόδια από πριν και είσαι καλά προετοιμασμένος, θα έρθουν και τα ανάλογα αποτελέσματα, όπως και ήρθαν."

    Όταν ο Βασίλης Πολύμερος ρωτήθηκε αν θα διεκδικήσει την πρόκριση και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 απάντησε: "Για το 2012 είναι πολύ μακριά για να το συζητάμε. Δικό μου όνειρο είναι να πάρω μέρος και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς, ωστόσο μεσολαβούν τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι αντέχω ακόμη κι αν συνεχιστεί η καλή δουλειά, τόσο από τη δική μας την πλευρά, των προπονητών και της Ομοσπονδίας, πιστεύω ότι θα είμαι στο Λονδίνο."

    "Αισθανόμαστε πολύ καλά. Είμαστε πολλοί ανεβασμένοι. Έχουμε μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη επιτυχία από την ελληνική Ολυμπιακή αποστολή. Ευελπιστούμε ότι η ελληνική Ολυμπιακή αποστολή θα πάρει και άλλα μετάλλια στις ημέρες που απομένουν. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους γονείς μου και τους φίλους μου. Να είστε σίγουρα πως χαιρόμαστε που σας κάνουμε υπερήφανους και χαρούμενους για όλα αυτά που πετυχαίνουμε.", δήλωσε ο Δημήτρης Μούγιος.

    Ιδιαίτερα συγκινημένες δήλωσαν οι έκτες Ολυμπιονίκηες Χρύσα Μπισκιτζή και Αλεξάνδρα Τσιάβου.

    "Είμαι πολύ συγκινημένη. Με το που βγήκαμε στην πόρτα του αεροδρομίου και είδαμε όλα αυτά τα γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα, χαρήκαμε πάρα πολύ. Θέλω να πιστεύω ότι με την προσπάθεια που κάναμε και τις επιτυχίες που φέραμε θα βοηθήσουμε ν αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η κωπηλασία και τα νέα παιδιά να συνεχίσουν με περισσότερο ζήλο. Έχω μείνει πολύ ευχαριστημένη, αγωνιστήκαμε όσο μπορούσαμε και το αποτέλεσμα νομίζω ήταν πολύ ικανοποιητικό."

    Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Τσιάβου επεσήμανε: "Είμαστε πολύ συγκινημένες. Πάρα πολύ ευχαριστημένες και από την έκβαση των αγώνων και από τα αποτελέσματά μας. Η έκτη θέση ήταν πραγματικά κερδισμένη. Την παλέψαμε με νύχια και με δόντια. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι κατά τη διάρκεια των Αγώνων και λόγω της παρουσίας Ελλήνων φιλάθλων στο Πεκίνο, τόσο φίλων της κωπηλασίας, όσο και συγγενών. Είμαι πολύ υπερήφανη που έχω τέτοιους γονείς και φτάνουν μέχρι την άκρη του κόσμου για να με στηρίξουν.»

    Τέλος, ο Γιάννης Χρήστου που κέρδισε τους πάντες με την υπερπροσπάθειά του αν και είχε χρειαστεί ν αλλάξει αγώνισμα περίπου έναν μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα από τα όνειρά μου έχει πραγματοποιηθεί. Υγεία να έχουμε και στο μέλλον υποσχόμαστε όλοι μεγαλύτερες επιτυχίες. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στον Σχοινιά τον Σεπτέμβριο να είστε κοντά μας, γιατί θα έχουμε κι εκεί καλά αποτελέσματα."


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 August 2008 - 16:50:29 UTC