Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες συλλήψεις
  • [02] Μήνυμα να πέσουν οι τόνοι
  • [03] Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Ρογκ
  • [04] Στα 114,59 δολάρια έκλεισε το αμερικανικό αργό
  • [05] Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας (FED): Η κρίση γιγαντώνεται
  • [06] Μπους και Σαρκοζί: "Η Ρωσία δεν συμμορφώθηκε"
  • [07] Τροπική καταιγίδα πλήττει τη Φλόριντα
  • [08] Ποινική δίωξη εναντίον Κοντομηνά

    [01] Κοινωνία

    Στα χνάρια των συνεργατών του Παλαιοκώστα

    Νέες συλλήψεις

    22/8/2008 19:57:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2008 23:14:54)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τα ίχνη των συνεργατών του Βασίλη Παλαιοκώστα στην υπόθεση της απαγωγής του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά φαίνεται πως εντόπισαν οι διωκτικές αρχές. Στις χθεσινές συλλήψεις προστέθηκαν άλλες τρεις, τα τρία μέλη της οικογένειας ενός κρατούμενου των φυλακών Τρικάλων, ο οποίος φέρεται να προμήθευε με όπλα τη συμμορία. Πρόκειται για τους γονείς και την αδερφή του, οι οποίοι φέρονται να παρείχαν κάλυψη σε έναν από τους τρεις βασικούς συνεργάτες του Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν χαρτονομίσματα που προέρχονται από τα λύτρα. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και οι συνεργοί του, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και δεμένοι πισθάγκωνα με χειροπέδες πέρασαν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης. Εναντίον των οκτώ κατηγορουμένων ασκήθηκαν διώξεις για τρία κακουργήματα και έξι πλημμελήματα, ενώ ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Συνεργάτες πίσω από τα κάγκελα αλλά και το ...γκισέ

    Συνεργό μέσα στις φυλακές Τρικάλων είχε η ομάδα Παλαιοκώστα. Πρόκειται για έναν 28χρονο ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία τους προμήθευε κλεμμένα αυτοκίνητα, όπλα, εκρηκτικά και σφαίρες.

    Αξιωματικοί της Ασφάλειας έχουν βάσιμες υποψίες ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν ο πρώτος σκέφτηκε την απαγωγή Μυλωνά. Μάλιστα οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη της οικογένειας του κρατούμενου.

    Ο πατέρας 56 ετών, η μητέρα 49 ετών και η αδελφή του 19 ετών κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς γνώριζαν για την απαγωγή και έναν από τους δράστες. Στον αύλιο χώρο της κατοικίας τους βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τα λύτρα που δόθηκαν για την απελευθέρωση του βιομηχάνου. Σε βάρος του 28χρονου, σχηματίστηκε, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν, δικογραφία για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

    Μετά την ανεύρεση του ποσού οι αστυνομικοί αναζητούν και τα υπόλοιπα χρήματα από τα λύτρα. Βέβαια αυτό θα είναι δύσκολο καθώς οι απαγωγείς, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, είχαν δώσει μεγάλο μέρος σε φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, σε δεύτερο χρόνο, θα ερευνήσουν αν τα πρόσωπα αυτά γνώριζαν τις παράνομες δραστηριότητες τη συμμορίας.

    Παράλληλα γίνεται έρευνα και σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα τραπεζών. Σύμφωνα με στοιχεία που φαίνεται ότι έχουν οι Αρχές, οι δράστες κατέθεσαν χρήματα σε ταμείο, τα οποία όμως δεν ελέχθησαν αν και υπήρχαν οι λίστες με τους αριθμούς των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων. Αυτό γεννά υποψίες στους αστυνομικούς ότι εμπλέκεται και υπάλληλος τραπέζης ο οποίος τα διοχέτευσε σε ΑΤΜ ώστε να μην φαίνονται στους λογαριασμούς.

    Η συμμορία των απαγωγέων ήταν, όπως όλα δείχνουν έτοιμη για νέα χτυπήματα έχοντας ήδη επισημάνει στόχους. Κύκλοι της αστυνομίας εκτιμούν ότι μάλλον σχεδίαζε μια νέα θεαματική απόδραση, αυτή τη φορά του αδελφού του, Νίκου Παλαιοκώστα, ο οποίος θεωρείται ως ο εγκέφαλος της πολυετούς εγκληματικής δράσης της οικογένειας, και εκτίει την ποινή του στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου.

    Εξάλλου, στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, συνελήφθη ένας 34χρονος, καθώς στην οικία του, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε μικρός αριθμός φυσιγγίων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να εμπλέκουν τον 34χρονο με την απαγωγή του βιομηχάνου.

    Εκτός από τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά η αστυνομία αναζητεί συνεργούς του Παλαιοκώστα και στην Αθήνα.

    Άσκηση διώξεων

    Οι συλληφθέντες μετήχθησαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου η εισαγγελέας Εμμανουέλλα Κετσιατζή άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για τα παρακάτω αδικήματα:

    - Αρπαγή από κοινού, εγκληματική οργάνωση και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών (οι συγκεκριμένες κατηγορίες διώκονται σε βαθμό κακουργήματος)

    - Εκβίαση, πλαστογραφία κατ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, υπόθαλψη εγκληματία, παράβαση του νόμου περί όπλων και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών (οι παραπάνω κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα)

    Μετά την απαγγελία των κατηγοριών οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον Α Ειδικό Ανακριτή, απ όπου πήραν προθεσμίες για να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα ο Βασίλης Παλαιοκώστας θα περάσει το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου τη Δευτέρα, ενώ οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι την επόμενη μέρα.

    Στο μεταξύ, πρωτοφανή ήταν τα μέτρα τάξης που εφαρμόστηκαν για την μεταγωγή των συλληφθέντων από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης όπου κρατούνται έως το Δικαστικό Μέγαρο. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν μέσα σε δύο τζιπ της ΕΛ.ΑΣ., συνοδευόμενοι από πάνοπλους άνδρες των ΕΚΑΜ.

    Φορώντας λευκό πουκάμισο, τζιν και αθλητικά παπούτσια, ο διαβόητος κακοποιός Βασίλης Παλαιοκώστας ήταν ήρεμος κατά την παραμονή του στο Δικαστικό Μέγαρο και κάποια στιγμή λίγο πριν η εισαγγελέας καλέσει ένα - ένα τους κατηγορούμενους στο γραφείο της για να τους απαγγείλει τις κατηγορίες, αναφώναξε: "Έχω δύο κουταβάκια, όποιος είναι φιλόζωος ας τα φροντίσει. Είναι διάσημα κουτάβια".

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ και οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν και πάλι πίσω στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    [02] Πολιτική

    Στην υπόθεση Παυλίδη

    Μήνυμα να πέσουν οι τόνοι

    22/8/2008 21:04:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπεύθυνη δήλωση με ψευδή στοιχεία κατέθεσε η ναυτιλιακή εταιρεία ΣΑΟΣ-ΑΝΕΣ του εφοπλιστή Φώτη Μανούση, σε διαγωνισμό για γραμμές στις Κυκλάδες, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Η ίδια εταιρεία ως γνωστό φέρεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση με τον πρώην υπουργό Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη, ο οποίος μέχρι τώρα απολαμβάνει τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου όχι όμως και συναδέλφων του στην κοινοβουλευτική ομάδα. Κορυφαίοι υπουργοί στέλνουν μήνυμα προς βουλευτές της ΝΔ που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δείχνουν το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης στον πρώην υπουργό Αιγαίου, να ρίξουν τους τόνους. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ και ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε χαρακτηριστικά: "έχω τοποθετηθεί κατ επανάληψη στο θέμα αυτό. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επανερχόμαστε."

    Επιμένουν για ανεξαρτητοποίηση ή και παραίτηση

    Το θέμα, πάντως φαίνεται να συντηρείται από τις συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

    Μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου κάλεσε μάλιστα τον πρώην υπουργό -όχι απλώς να ανεξαρτητοποιηθεί - αλλά να ακολουθήσει το δρόμο της παραίτησης: "Η υπόθεση αυτή είναι μια υπόθεση, που σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. Εγώ προσωπικά αν ήμουν, θα σκεφτόμουν μια έντιμη οδό. Την οδό της παραίτησης από το κοινοβούλιο, έτσι ώστε να αποδείξω στα δικαστήρια την πραγματικότητα, την αθωότητά μου."

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Μανώλης. "Ο πολιτικός θα πρέπει να παραιτείται μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητα του. Δεν είναι δυνατό και λογικό να απολογείται μια ολόκληρη παράταξη", σχολίασε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες και ενόσω η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης δεν αναμένεται κάποια κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν λείπουν όμως και οι φωνές που εκτιμούν ότι το θέμα θα πρέπει να «κλείσει»- όπως λένε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Η υπόθεση συγκεντρώνει και τα πυρά της αντιπολίτευσης.

    "Δεν θυμάμαι να υπήρχε ποτέ στο παρελθόν τέτοια κατάσταση στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης, με τους μισούς υπουργούς, μέσω διαρροών και ανώνυμων δηλώσεων, να ζητούν από ένα βουλευτή να ανεξαρτητοποιηθεί και η υπόλοιπη κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός να κρύβεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην υπόθεση Παυλίδη. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αυτή η πρακτική του Πρωθυπουργού δεν είναι σημερινή. Το ίδιο έκανε με τις υποκλοπές,τους "γαλάζιους" κουμπάρους, τα ομόλογα, την υπόθεση Ζαχόπουλου". Και πρόσθεσε ότι "ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να παίρνει θέση. Και για ένα τέτοιο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη επί εβδομάδες δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να παραμένει αμέτοχος".

    "Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει από τον τέως υπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μέσω της ανεξαρτητοποίησής του μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Η Βουλή μπορεί να ζητήσει τη δικογραφία από την Εισαγγελία Ρόδου και να ασχοληθεί με την υπόθεση, να αξιολογηθεί δηλαδή από τους βουλευτές, όπως έχουν δικαίωμα σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η υπόθεση εμπίπτει και στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με δεδομένο ότι αφορά σε στοιχεία που σχετίζονται με τη διαφάνεια. Κακώς παρενέβη ο Άρειος Πάγος" σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου όπου παρατίθεται υπηρεσιακό σημείωμα προς το υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία του εφοπλιστή Φώτη Μανούση, υπέβαλε ψευδή υπεύθυνη δήλωση σε διαγωνισμό για γραμμές στις Κυκλάδες.

    Στο έγγραφο που στάλθηκε από την πρόεδρο της επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού, σημειώνεται πως η εταιρία στα δικαιολογητικά που κατέθεσε στις 24 Ιουνίου του 2008 δηλώνει ότι εξόφλησε τον επίναυλο, ώστε να πάρει μέρος, αφού υπήρχε προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου. Από τον Λογαριασμό Ακτοπολοικών Συκοινωνιών όμως προκύπτει πως η εταιρία πλήρωσε τον επίναυλο 21 ημέρες μετά, στις 15 Ιουλίου του 2008.

    [03] Αθλητισμός

    Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Ρογκ

    22/8/2008 21:57:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η ειρωνική φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά της Ελλάδας. Ο Ζακ Ρογκ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνω Κυριακού, είπε: "πήρατε το χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ. Είναι φοβερό, αλλά είστε πρώτοι και ακολουθούν η Βουλγαρία και μετά η Ρωσία." Τα σκληρά λόγια του προέδρου της ΔΟΕ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Σταύρος Δουβής δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά για να την πιάνει ο οποιοσδήποτε στο στόμα του, όποιος κι αν είναι αυτός, ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα είπε ότι πίσω από αυτή την ιστορία υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, μηδέ εξαιρουμένου του κ. Ρογκ.

    Θύματα και ηθικοί αυτουργοί

    "Ο κ. Ρογκ, δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι ο εαυτός του είναι έξω από όλη αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της ιστορίας. Υπάρχουν τα θύματα που είναι οι αθλητές και οι ηθικοί αυτουργοί οι οποίοι τους σπρώχνουν προκειμένου να βγάλουν χρήμα..." τόνισε στη ΝΕΤ 105.8 η Σοφία Σακοράφα.

    "Η ΔΟΕ, υπερβαίνει τα εσκαμμένα στην προκειμένη περίπτωση. Δείχνει μια εμπάθεια, σ όλη αυτή τη διαδικασία. Ίσως και δικαιολογημένη, γιατί βρέθηκαν πολλοί να έχουν κάνει χρήση. Όμως, υπερβαίνει τα εσκαμμένα στο βαθμό που θέλει να μηνύσει και τον προπονητή" σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Γιώργος Αγιοστρατίτης, συνήγορος της αθλήτριας Φανής Χαλκιά και του προπονητή της Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

    Για ηθικούς αυτουργούς που εκμεταλλεύονται το πάθος των αθλητών για επιδόσεις και μετάλλια έκανε λόγο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι εκείνοι που διακινούν τις απαγορευμένες ουσίες στον χώρο του αθλητισμού πρέπει να τιμωρηθούν.

    Με τη θέση του κ. Κυριακού ότι το νομικό πλαίσιο για το ντόπινγκ θα έπρεπε να είχε πάρει σάρκα και οστά εδώ και πολλά χρόνια συντάχθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάϊ 100.3 σημείωσε ότι η διακίνηση αναβολικών πρέπει να εξισωθεί με αυτή των ναρκωτικών, ώστε οι διακινητές να έχουν συνέπειες και μάλιστα πολύ σκληρές "Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, σημειώνοντας ότι άλλες χώρες έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό στη ρίζα τους", υπογράμμισε.

    Θύματα είναι οι αθλητές, αλλού βρίσκονται οι ευθύνες δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. "Οι Έλληνες αθλητές και μάλιστα αυτοί που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό αφοσιώνονται σ αυτό, το αγαπούν, κάνουν θυσίες και εμπιστεύονται πάρα πολύ τους προπονητές τους καθώς και τους παράγοντες των ομοσπονδιών. Και αυτοί φέρουν τη βαρύτερη, τη μεγαλύτερη ευθύνη", σχολίασε Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τις καταγγελίες περί οργανωμένου κυκλώματος ντόπινγκ.

    "Υπάρχει ένα κύκλωμα ντόπινγκ στην χώρα μας και υπάρχει κι η πλήρης αδυναμία της πολιτείας να το ελέγξει, άρα βρισκόμαστε αναξιόπιστοι στην διεθνή σκηνή και ακούμε παρόμοια λόγια από τον κ. Ρογκ", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στο στόχαστρο της ΔΟΕ αναμένεται να μπουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντιντόπινγκ στην Ελλάδα λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητας που έχουν οι έλεγχοί τους.

    [04] Οικονομία

    ΗΠΑ- Νέα Υόρκη

    Στα 114,59 δολάρια έκλεισε το αμερικανικό αργό

    22/8/2008 22:54:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σχεδόν επτά δολάρια έπειτα από την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος και την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού που μεταφέρει το αργό της Κασπίας στη Μεσόγειο.

    Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (Nymex) το αμερικανικό αργό παράδοσης Οκτωβρίου έκλεισε στα 114,59 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας 6,59 δολάρια σε σχέση με την τιμή κλεισίματός του χθες Πέμπτη. Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο Μπρεντ υποχώρησε 6,24 δολάρια και έκλεισε στα 113,92 δολάρια το βαρέλι.

    [05] Οικονομία

    ΗΠΑ - Ο Μπεν Μπερνάνκι

    Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας (FED): Η κρίση γιγαντώνεται

    22/8/2008 22:45:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) Μπεν Μπερνάνκι τόνισε με σημερινές δηλώσεις του ότι η μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, όχι μόνον δεν εξασθενεί, έως και σήμερα, αλλά αρχίζει και "να αφορά το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας".

    "Ακόμα κι αν σε ορισμένους επιμέρους τομείς παρατηρείται κάποια ανάκαμψη τώρα, ωστόσο η οικονομική θύελλα όχι μόνον δεν εξασθενεί, αλλά αφήνει εμφανή σημάδια σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας, στο σύνολό της, με κύρια γνωρίσματά της την επιβράδυνση της οικονομικής μας ανάπτυξης, αλλά και την αύξηση της ανεργίας μας", σημείωσε ο επικεφαλής της FED.

    Συνεχίζοντας επισήμανε, όπως το συνηθίζει άλλωστε, τις "πληθωριστικές πιέσεις" που αιωρούνται απειλητικά πάνω από την ομοσπονδιακή οικονομία (...) με την προοπτική "άκρως αβέβαιη", σε μία χρονική στιγμή, μάλιστα, που αυτή "βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο διεθνές οικονομικό περιβάλλον". Με πολλή έμφαση διαβεβαίωσε ότι η FED "ποτέ δεν θα επιτρέψει" ο πληθωρισμός να "τρέξει" πολύ γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Εξ άλλου προανήγγειλε αυξημένο εποπτικό ρόλο από την FED για τα πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί καμία συναφής αναταραχή, μ αυτήν που προκλήθηκε από τα μειωμένης εξασφάλισης ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

    Θετικοί παράγοντες

    Απαριθμώντας θετικούς παράγοντες της παρούσας συγκυρίας, ο κ. Μπερνάνκι απαρίθμησε δύο:

    Πρώτον την "σταθερότητα που έχει το δολάριο" και, δεύτερον, το ότι καλμάρει η κατάσταση (και λόγω της σταθερότητας του αμερικανικού νομίσματος) στο μέτωπο της διεθνούς αγοράς των πρώτων υλών".

    Υπογράμμισε ότι εφόσον το ανωτέρω "δίδυμο" μπορέσει να διαρκέσει, τότε προφανώς θα καταστεί ευχερέστερη η συντήρηση κάποιου ρυθμού ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία, αν και ο ρυθμός αυτός θα κυμαίνεται σαφέστατα σε χαμηλότερα επίπεδα του έως και πρόσφατα αναμενομένου.

    [06] Κόσμος

    Συμφώνησαν τηλεφωνικά

    Μπους και Σαρκοζί: "Η Ρωσία δεν συμμορφώθηκε"

    22/8/2008 22:05:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν σήμερα στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους ότι η Ρωσία "δεν έχει συμμορφωθεί" με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γεωργία, ανακοινώθηκε σήμερα από το Λευκό Οίκο.

    Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως: "Η Ρωσία δεν συμμορφώθηκε με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζοντρου, τη στιγμή που ο κ. Μπους παρακολουθεί την κατάσταση από το ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας.

    Πάντως, νωρίτερα σήμερα ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη Γεωργία -σήμερα στις 18.50 ώρα Ελλάδας.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή διαψεύστηκε, αμέσως, από τον γεωργιανό υπουργό Εσωτερικών, που κατάγγειλε ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ολοκληρώσει την αποχώρηση τους και ότι ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να είναι "παρων" σε πολλές γεωργιανές πόλεις.

    Πάντως ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας, Αλεξάντερ Λομάια επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις στρατηγικής σημασίας πόλεις Γκόρι και Ζουγκντίντι αργά σήμερα Παρασκευή, αλλά στο δρόμο που συνδέει το Τμπιλίσι με το Σενάκι έχουν παρουσία.

    Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν "σιγά-σιγά" τα καθήκοντά τους και θα ολοκληρώσουν την κίνηση αυτήν μετά την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων που εισήλθαν στη Γεωργία, αφότου γεωργιανές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Νότια Οσετία την 7η Αυγούστου.

    [07] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Τροπική καταιγίδα πλήττει τη Φλόριντα

    22/8/2008 21:28:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    "Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους" στην Πολιτεία της Φλόριντα που πλήττεται κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα από την τροπική καταιγίδα "Φαίη", ανακοινώθηκε αργά σήμερα από τις αρχές του Μαϊάμι. Από τις αρχές διευκρινίστηκε ότι οι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους είτε πνιγμένοι είτε σε τροχαία δυστυχήματα λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών.

    Στην παραθαλάσσια πόλη της ίδιας Πολιτείας, τη Μελβούρνη, η ακτοφυλακή παρενέβη για να σώσει πολίτες που είχαν "ανοιχτεί" με τα ιδιωτικά σκάφη τους στη θάλασσα.

    Η τροπική καταιγίδα εξασθενεί πλέον και με ωριαία ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των επτά χιλιομέτρων κατευθύνεται προς τη Βόρεια Χερσόνησο της Πολιτείας, όπως ανακοίνωσε το τοπικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. Η στάθμη των υδάτων στα παράλια έχει αυξηθεί -ανάλογα με την περιοχή- από τα 0,80-0,90 εκατοστά έως και σχεδόν το 1,20 μέτρο. Υπολογίσιμες είναι οι υλικές ζημιές σε πολλές κατοικίες και κτίρια όπως και στις αγροτικές καλλιέργειες.

    Υπενθυμίζεται ότι στη Δομινικανή Δημοκρατία και στην Αϊτή με την αρχική δυσανάλογα μεγάλη ισχύ της η ίδια τροπική καταιγίδα "ευθύνεται" για περίπου 50 θανάτους πολιτών.

    [08] Οικονομία

    Για την υπόθεση του Alpha Digital

    Ποινική δίωξη εναντίον Κοντομηνά

    22/8/2008 19:54:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για απιστία και άμεση συνέργια σε αυτή, σε βάρος του μεγαλομετόχου του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά.

    Η δίωξη αφορά και άλλα πρόσωπα εναντίον των οποίων έχει καταθέσει μήνυση ο Στάθης Τσοτσορός σχετικά με την υπόθεση της μεταβίβασης των μετοχών του Alpha Digital.

    Η δίωξη ασκήθηκε στις 28 Ιουλίου μετά από διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών και η υπόθεση βρίσκεται στη 18η Τακτική Ανακρίτρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 August 2008 - 20:49:56 UTC