Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα μέτρα για την Οικονομία
  • [02] Πόρισμα για την αγορά καυσίμων
  • [03] ΠΑΣΟΚ: Άμεση μείωση των τιμών
  • [04] Ζητούν να ανακαλέσει
  • [05] Τριβές στα Σκόπια
  • [06] Measures on Economy
  • [07] "Ειρήνη και Τιμωρία"
  • [08] Στην Ικαρία ο Α.Τσίπρας
  • [09] Διαδίκτιο: Αποτροπή αυτοκτονίας
  • [10] Επανέρχεται ο δακτύλιος
  • [11] Στο Ναύπλιο η Α. Παπαρήγα
  • [12] Συνεδρίαση ΕΝΑΕ
  • [13] Κάλπες μετ' εμποδίων στο Πολυτεχνείο Κρήτης
  • [14] Αντίδραση ΔΙΣ για τα Θρησκευτικά
  • [15] Η ασφάλεια των πτήσεων στο επίκεντρο
  • [16] Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών
  • [17] Να σταματήσει η δίκη του ζητά ο Κάρατζιτς
  • [18] Πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη

    [01] Οικονομία

    Ανακοίνωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης

    Τα μέτρα για την Οικονομία

    27/8/2008 2:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 7:04:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις βασικές κατευθύνσεις του επόμενου προϋπολογισμού αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι αποφασίστηκαν μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας του προϋπολογισμού, με την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων. Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής, που θα εγκρίνει τις δαπάνες των Οργανισμών, που μέχρι τώρα, όπως είπε, ήταν εκτός ελέγχου. Ακόμη αποφασίστηκαν μέτρα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για όσους αποφεύγουν την φορολόγηση. Στόχοι, είπε ο υπουργός Οικονομίας, είναι η καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων δαπανών, η διαφάνεια στον προϋπολογισμό, οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και όλοι να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ακόμα ότι εδώ και ένα χρόνο υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε με την χρηματοπιστωτική κρίση και την άνοδο του πληθωρισμού. Επισήμανε δε, ότι έχουμε υποχρέωση ως χώρα να μειώνουμε κάθε χρόνο το έλλειμμα κατά 0,5%.

    Ο υπουργός Οικονομίας παραχώρησε στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου με επίκεντρο τα νέα οικονομικά μέτρα. Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε την κατάθεση αύριο, Πέμπτη σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της διαφάνειας του προϋπολογισμού, τον έλεγχο των δαπανών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    Αλλαγές στη φορολογία

    Με φορολογικό συντελεστή 10% θα φορολογείται το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο, ενώ θεσπίζεται φόρος 10% στα μερίσματα από μετοχές, καθώς και φόρος υπεραξίας μετοχών.

    Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων στα μέτρα που ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή και τα οποία παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

    Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2010, καθώς και μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο ίδιο διάστημα.

    Τα μέτρα στοχεύουν, όπως είπε ο υπουργός, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

    Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα:

    1. Θεσπίζεται συντελεστής 10% για το τμήμα του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι με το μέτρο αυτό θα φορολογηθούν εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2008.

    2. Προωθείται νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο με καταβολή τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις και προθεσμία υπαγωγής σε αυτήν έως 20 Νοεμβρίου.

    3. Θεσπίζεται νέα ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων από το 2000 έως και το 2006, ενώ η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή θα είναι έως 31.12.2008.

    4. Αυξάνεται από 65 σε 80% η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων.

    5. Θεσπίζεται επιπλέον φορολογικός συντελεστής 10% για μερίσματα από μετοχές. Πρόκειται για τα μερίσματα που θα καταβληθούν από 1.1.2009.

    6. Καθιερώνεται φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών με συντελεστή 10%, ο οποίος θα ισχύσει από τις μετοχές που θα αγοραστούν μετά την 1.1.2009.

    Μέχρι τις 31.12.2008 θα εξακολουθεί να ισχύει ο φόρος 1,5 τοις χιλίοις ο οποίος μετά καταργείται.

    7. Θεσπίζεται φορολογία στα στοκ όψεως που λαμβάνουν ως μπόνους τα στελέχη των επιχειρήσεων. Τα εισοδήματα από αυτά θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

    8. Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων του 2009.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών από το 2010 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καθώς και για τις επιχειρήσεις. Από το 2010 μέχρι και το 2014 μειώνεται κατά 1% ο φορολογικός συντελεστής 25% για το τμήμα του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων από 12.000 έως και 30.000 ευρώ. Έτσι, θα μειωθεί στο 20%. Επίσης μειώνεται κατά 1% ο φορολογικός συντελεστής 25% για το ίδιο διάστημα που ισχύει για τις επιχειρήσεις.

    Αντιδράσεις

    "Δεν επιβαρύνονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τα φυσικά πρόσωπα και τις υγιείς επιχειρήσεις είναι πολιτική μείωσης της φορολογίας" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του υπ. Οικονομίας.

    Έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη μείωση των κρατικών τιμολογίων απηύθυνε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, έχει τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, όπως είπε, μετά την πρώτη εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, οι πολίτες ζουν με μισθούς Ελλάδας και πληρώνουν σε τιμές υψηλότερες από το μέσο όρο της Ευρώπης.

    Για εμπόριο ελπίδων μεταθέτοντας τη φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών στο 2014, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, ενώ η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, εν μέσω πανικού, είναι σε λάθος κατεύθυνση. Είναι το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης τετράχρονης οικονομικής πολιτικής. Δεν θωρακίζουν την ελληνική οικονομία, ούτε την οδηγούν σε έξοδο από τη κρίση. Είναι μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλυφθούν οι τρύπες του Προϋπολογισμού και να ξεφύγει η κυβέρνηση από τη σκόπελο της επιτήρησης. Μέτρα που επιβεβαιώνουν τη βαθύτατα ταξική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τον Δεκέμβριο του 2007. Έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνική αλληλεγγύη. Η κυβέρνηση Καραμανλή για 9 μήνες έχει ακολουθήσει πολιτική στρουθοκαμηλισμού και αδράνειας".

    Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από την Αργολίδα -όπου περιοδεύει- χαρακτήρισε "ασπιρίνες" τα όποια οικονομικά επιδόματα εξαγγέλλονται για τις παραγωγικές τάξεις. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου και με πρόσχημα τη φορολογική δικαιοσύνη η κυβέρνηση εξαπολύει νέα σκληρή φοροεπιδρομή στους μισθωτούς εργαζόμενους,στους αυτοαπασχολούμενους και συνολικά στα μικρά και μεσαία λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα συνεχίζει την πολιτική που με συνέπεια ακολουθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Η κυβέρνηση προκλητικά καταργεί το αφορολόγητο όριο και επιβάλλει δυσβάσταχτη φορολογία στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρεμπόρους κ.α. που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Αυξάνει υπέρογκα και ενιαία τα τέλη κυκλοφορίας".

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Β Πειραιά, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε: "Η κυβέρνηση μαζί με τη λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων έρχεται τώρα να εξοντώσει και τις πιο μικρές και αδύνατες επιχειρήσεις, τους πιο μικρούς και αδύναμους επαγγελματίες. Ο πρωτοφανής, αυθαίρετος και άδικος και στην πραγματικότητα κεφαλικός φόρος σε βάρος των πλέον αδύνατων επιτηδευματιών και επαγγελματιών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, αποτελεί ένα άγριο εισπρακτικό μέτρο που αποβλέπει να βάλει «λουκέτο» στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς και μια νέα αύξηση της ανεργίας. Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που εξουθενώνει εργαζόμενους και μικρομεσαίους έρχεται να εξαγγείλει νέα μεγάλα φορολογικά δώρα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με την σταδιακή και χαριστική μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα υπερκέρδη τους στο 20%".

    Μπαλώματα σε παλιό καλοσιδερωμένο κοστούμι σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Το φθινόπωρο σε κοινωνικό επίπεδο θα είναι έντονο, προέβλεψε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: "Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σε μεγάλο βαθμό μας βρίσκουν σύμφωνους, καθώς ,άλλωστε, ορισμένα από αυτά και κυρίως η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 2000-2006 αποτελεί πρόταση του ΕΒΕΑ. Με την προώθηση της ρύθμισης για την περαίωση, όπως και αυτής που εξήγγειλε ο κ. Αλογοσκούφης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, εκτιμώ ότι θα ενισχυθούν σημαντικά τα έσοδα. Προφανώς αυτό εκτιμά και το υπουργείο γι αυτό και δεν προχώρησε επί της ουσίας σε άλλες φορολογίες, με εξαίρεση βέβαια την φορολόγηση με 10% του μέχρι σήμερα αφορολόγητου των ελεύθερων επαγγελματιών των 10.500 ευρώ, όπως και των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αυτό που το ΕΒΕΑ εκτιμά είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα, όπως η νέα φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών"

    [02] Οικονομία

    Ανακοινώσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Πόρισμα για την αγορά καυσίμων

    27/8/2008 12:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 4:49:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στα συμπεράσματά της για τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά πετρελαιοειδών και οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών, κατέληξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Το πόρισμα δημοσιοποιηθηκε σήμερα, θα ακολουθήσει, όμως, δεύτερος κύκλος διαβούλευσης έως τις 29 Σεπτεμβρίου για την έκδοση της τελικής απόφασης.

    Tα βασικότερα μέτρα αφορούν στη διύλιση και την απελευθέρωση των εισαγωγών καυσίμων, καθώς επί του παρόντος μόνο δύο εταιρείες έχουν αυτή τη δυνατότητα λόγω του νόμου περί τήρησης αποθεμάτων. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ανάλυση των επιμέρους στοιχείων κόστους από τις εταιρείες διύλισης.

    Η Επιτροπή διαπιστώνει αδιαφάνεια και στον καθορισμό της τιμής χονδρικής και προτείνει διαφανείς εκπτώσεις των εταιρειών προς τους πρατηριούχους.

    Για να πέσουν οι τιμές στην λιανική, προτείνει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων (μέτρο στο οποίο αντιτίθενται οι πρατηριούχοι λόγω κόστους), εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, λειτουργία πρατηρίων σε σουπερ μάρκετ και απελευθέρωση του επαγγέλματος των βυτιοφορέων.

    Το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει και τη βάση για τη νομοθετική επεξεργασία όλου του πλαισίου που διέπει την αγορά πετρελαιοειδών.

    Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης είναι διαθέσιμο από το δικτυακό τόπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, http://www.epant.gr και από τα γραφεία της Επιτροπής.

    Οι προτάσεις της Επιτροπής

    Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εμμένει στις αρχικές προτάσεις της για συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα ή μέτρα συμπεριφοράς τα οποία θεωρεί ότι είναι τα απολύτως αναγκαία, για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού:

    Εποπτεία της αγοράς πετρελαιοειδών και ενημέρωση καταναλωτών

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το υφιστάμενο σύστημα παρακολούθησης των τιμών παρουσιάζει ορισμένες αδυναμίες και αντιπροτείνει τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διύλισης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΟΠΣΔΕΠ), το οποίο θα περιλαμβάνει τιμές πετρελαιοειδών, κόστος κτήσης της πρώτης ύλης, γεωγραφική διαφοροποίηση τιμών, κ.λ.π.

    Επίσης, προτείνει να δοθούν επιπρόσθετες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε επίπεδο παρακολούθησης και διαχείρισης του ΟΠΣΔΕΠ και ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τον κλάδο των πετρελαιοειδών.

    Εξάλλου, προτείνει την επέκταση του «παρατηρητηρίου» λιανικών τιμών πώλησης υγρών καυσίμων, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και σε άλλες μορφές όπως χρήση κινητών τηλεφώνων, δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού αριθμού ενημέρωσης, teletext, κ.λ.π

    Η αγορά διύλισης

    Στην αγορά της διύλισης, προκειμένου να αρθούν σημαντικοί περιορισμοί που σχετίζονται με τη στενότητα και την αδειοδότηση των αποθηκευτικών χώρων, προτείνεται η ίδρυση ειδικού φορέα τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας κατά τα πρότυπα ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η θεσμική αυτή ρύθμιση θα βοηθήσει σημαντικά στην τόνωση του επιπέδου του ανταγωνισμού καθώς θα πραγματοποιούνται εισαγωγές πετρελαιοειδών σε μακροχρόνια και σταθερή βάση (term contracts) και όχι ευκαιριακά (spot φορτία).

    Αναφορικά με το ζήτημα της διαφάνειας στην τιμολόγηση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι εφικτή η ανάλυση των στοιχείων κόστους που εμπεριέχει η προσαύξηση επί της βασικής τιμής διυλιστηρίου (κόστος αποθεμάτων ασφαλείας, κόστος αργού, κ.λ.π).

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών διύλισης απέναντι στα ανεξάρτητα πρατήρια δεν θα πρέπει να καθιστά άνευ αντικειμένου τη νομοθετική πρόβλεψη περί απευθείας πρόσβασης αυτών των πρατηρίων στα διυλιστήρια.

    Η αγορά χονδρικής εμπορίας

    Στην αγορά χονδρικής, τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην εκπτωτική πολιτική των εταιρειών εμπορίας. Οι σημαντικές αποκλίσεις στο ύψος της τιμής των υγρών καυσίμων ανά νομό αλλά και ανά πρατήριο, οι οποίες δεν μπορούν να αποδοθούν σε διαφορές στο κόστος μεταφοράς ή σε άλλους παράγοντες της αγοράς, ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό από τη χορήγηση των "υποστηρικτικών" εκπτώσεων (price support) εκ μέρους των εταιρειών εμπορίας.

    Προτείνεται, η κατάργηση των "υποστηρικτικών" εκπτώσεων, οι οποίες λειτουργούν ουσιαστικά ως εργαλείο έμμεσου καθορισμού της τιμής λιανικής, η αποφυγή διακριτικής μεταχείρισης, αναφορικά με την κλίμακα και το ύψος των απολογιστικών εκπτώσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια μέσω των κάθετων συμφωνιών, αλλά και η ρητή αναγραφή της διάρκειας των χορηγούμενων εκπτώσεων στα τιμολόγια των εταιρειών εμπορίας προς τους πρατηριούχους. Τέλος, η εξόφληση των ποσών πιθανών επενδύσεων που πραγματοποιούνται από τις εταιρείες εμπορίας προς τους πρατηριούχους (αντλίες, στέγαστρα, λοιπές επενδύσεις) δεν θα πρέπει να συνδέεται με τη χορήγηση εκπτώσεων επί των ονομαστικών τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων.

    Διακίνηση πετρελαιοειδών

    Προτείνεται: η άμεση κατάργηση των κατώτατων κομίστρων στα ΔΧ βυτιοφόρα, καθώς δεν συμβιβάζεται με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και πλήρης άρση των περιορισμών στην έκδοση νέων αδειών ΙΧ βυτιοφόρων, έτσι ώστε οι εταιρείες χονδρικής, αλλά και οι πρατηριούχοι να έχουν στην κατοχή τους ικανό στόλο με σκοπό την άμεση και αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των πελατών τους.

    Η αγορά λιανικής διάθεσης

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προτείνει την σε εθελοντική βάση χρήση της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων με παράλληλη ισχύ του υπάρχοντος καθεστώτος υποχρεωτικής εκ περιτροπής διανυκτέρευσης συγκεκριμένου αριθμού πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά νομό μετά το πέρας του ισχύοντος σήμερα κανονικού ωραρίου (συμπεριλαμβανομένου και των Κυριακών και λοιπών αργιών). Για τη διευκόλυνση εφαρμογής του μέτρου προτείνεται η έγκριση εγκατάστασης αυτόματων αντλιών πώλησης στα νόμιμα λειτουργούντα πρατήρια υγρών καυσίμων και μετά το πέρας του ημερήσιου ωραρίου λειτουργίας. Ειδικά για τα νησιά, την θερινή περίοδο (Μάιος-Σεπτέμβριος) η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας κρίνεται απαραίτητη.

    Όροι πρόσβασης σε νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις

    Προτείνεται, αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας με στόχο την άρση εμποδίων. Η κατάλληλη τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε συνδυασμό με την θέσπιση αυστηρότερων περιβαλλοντικών μέτρων για τη λειτουργία των πρατηρίων, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το επίπεδο ανταγωνισμού.

    Καθεστώς ανταγωνισμού στους αυτοκινητόδρομους

    Αναφορικά με την ύπαρξη καταχρηστικών όρων στις συμβάσεις των πρατηρίων που βρίσκονται εντός της εθνικής οδού με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας ή τους διαχειριστές των αυτοκινητόδρομων, προτείνεται να απαλειφθούν οι όροι που ορίζουν τα ενοίκια σε μορφή ποσοστού επί του τζίρου και ποσοστού επί των διαφημίσεων. Επίσης, προτείνεται να τροποποιηθούν οι όροι για την ετήσια αύξηση του ενοικίου, η οποία πλέον θα καθορίζεται σύμφωνα με το ποσοστό πληθωρισμού που ανακοινώνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινάκων σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία και σε σταθερή απόσταση μεταξύ τους, που θα πληροφορούν τους οδηγούς για τις τιμές στα αμέσως επόμενα δύο πρατήρια της εθνικής οδού και τη χιλιομετρική απόσταση από αυτά.

    Συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών

    Ένα άλλο μέτρο είναι η εγκατάσταση ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών-εκροών, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τις αντλίες παροχής καυσίμων των πρατηρίων. Μέσω αυτών των συστημάτων θα επιτυγχάνεται ο έλεγχος τόσο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας, αλλά και των βυτιοφορέων, οι οποίοι διακινούν τα πετρελαιοειδή, ενώ παράλληλα θα εντοπίζονται οι οφειλούμενες σε διαφορές θερμοκρασίας αυξομειώσεις του όγκου των καυσίμων. Με την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένα πρατήρια υγρών καυσίμων, θα επιτυγχάνεται μεταξύ των άλλων ο καθημερινός έλεγχος της ποιότητας και ποσότητας των παραδιδόμενων υγρών καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα περιορισθεί το παράνομο εμπόριο (λαθρεμπόριο, νοθεία), γεγονός που θα επιτρέψει τη συστηματική καταγραφή των τιμών λιανικής. Μέχρι να εφαρμοσθεί το ως άνω σύστημα, προτείνεται οπωσδήποτε η εγκατάσταση και χρήση ταμειακών μηχανών για πώληση υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

    [03] Οικονομία

    Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοϊδη

    ΠΑΣΟΚ: Άμεση μείωση των τιμών

    27/8/2008 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 6:04:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    "Η Ελλάδα έχει τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον 4ο υψηλότερο γενικό δείκτη τιμών σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ", δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξη Τύπου για την ακρίβεια και την ανταγωνιστικότητα. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα ανάπτυξης σημείωσε ακόμη πως μετά την πρώτη εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, οι πολίτες ζουν με μισθούς Ελλάδας και πληρώνουν σε τιμές υψηλότερες από το μέσο όρο της Ευρώπης.

    Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση οφείλει -και έτσι θα γίνει- να μειώσει τις τιμές στα προϊόντα, ξεκινώντας από τα κρατικά τιμολόγια, τόνισε κ. Χρυσοχοϊδης, καλώντας παράλληλα τη ΝΔ να αντιμετωπίσει "εδώ και τώρα" τον πληθωρισμό που πλήττει το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, ασκήθηκε δριμεία κριτική στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα έχει τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ και τον 4ο υψηλότερο γενικό δείκτη τιμών. Ειδικότερα για τα καύσιμα και την αμόλυβδη βενζίνη σημείωσε ότι η τιμή της στην Ελλάδα αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 20%, όταν ο μέσος όρος αύξησης στην ΕΕ ήταν 11,8%.

    Από ην πλευρά του ο υπεύθυνος του κόμματος για την ανάπτυξη, βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης κατηγόρησε τους κ. Αλογοσκούφη και Φώλια ότι βγάζουν τη χώρα από την ΟΝΕ με το σπαθί τους, ενώ ο εισηγητής του ΚΤΕ ανάπτυξης Απόστολος Κατσιφάρας, αφού χαρακτήρισε ζοφερή την πραγματικότητα στην αγορά, και την οικονομία, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη με την ακρίβεια και παράλληλα με την πολιτική της οδηγεί τη χώρα σε καθεστώς νέας επιτήρησης.

    Απάντηση Γ. Βλάχου

    "Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται και υλοποιείται ολοκληρωμένη πολιτική, με την οποία ρυθμίζεται η αγορά και αντιμετωπίζονται στη ρίζα τους, οι αιτίες των στρεβλώσεων, που επί χρόνια είχαν συσσωρευτεί. Η δέσμη μέτρων εφαρμόζεται και, ήδη, τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) καταδεικνύουν ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολύ σύντομα συστήνεται και το νέο ενισχυμένο σώμα ελεγκτών (Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς ), ενώ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναβαθμίζεται. Πρόκειται για δύο σημαντικές παρεμβάσεις, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθειά μας. Το ΠΑΣΟΚ, με τις σημερινές δηλώσεις του, δείχνει είτε να μην καταλαβαίνει, είτε να μη θέλει να καταλάβει. Το κακό για το ΠΑΣΟΚ είναι, ότι έχει παρελθόν και οι πολίτες μνήμη. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια - μέσα στο διεθνές δυσμενές κλίμα - για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Το στοίχημα αυτό δεν είναι μόνο δικό μας, δεν έχει χρώμα. Εκφράζει την αγωνία της ίδιας της κοινωνίας" δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς.

    [04] Κόσμος

    Στην αντεπίθεση ο Μεντβέντεφ

    Ζητούν να ανακαλέσει

    27/8/2008 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 5:33:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Πιο κοντά στον Ψυχρό Πόλεμο, από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και μετά, βρίσκονται πλέον η Δύση και η Ρωσία. Να ανακαλέσει την απόφασή της για αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας καλούν τη Ρωσία οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ σε κοινή τους ανακοίνωση. Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε σε επιστολή που απέστειλε χθες σε διάφορους ηγέτες σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ότι η αναγνώριση ήταν η μόνη δυνατότητα και η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ΟΗΕ και τη διακήρυξη για τις αρχές και το διεθνές δίκαιο που διέπουν τις φιλικές σχέσεις. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει ότι δεν φοβάται, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, εξοργισμένος με την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και τη δυτική υποστήριξη στους Γεωργιανούς.

    Συνεχίζεται το διπλωματικό σκάκι

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μ. Σαακασβίλι κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ στην προσεχή έκτακτη Σύνοδο να ταχθούν σαφώς υπέρ της χώρας του, ενώ, παράλληλα, η Τιφλίδα αποφάσισε την υποβάθμιση των διπλωματικών της σχέσεων με τη Μόσχα.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να γίνει η χώρα αυτή ο επόμενος στόχος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα στο Ελσίνκι ο επίτροπος Όλι Ρεν, αρμόδιος για τη διεύρυνση.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κατηγόρησε σήμερα, Τετάρτη, τη Ρωσία ότι θέλει να προχωρήσει σε "μονομερή αλλαγή συνόρων" της Γεωργίας με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και χαρακτήρισε αυτή τη στάση "απαράδεκτη". Ο Σαρκοζί, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει "χωρίς καθυστέρηση" τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη Γεωργία "στις γραμμές προ της έναρξης των εχθροπραξιών".

    Την ίδια ώρα, αυξάνεται η κινητικότητα των πολεμικών πλοίων στη Μαύρη θάλασσα και το ρωσικό ναυτικό δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τα νατοϊκά πλοία. Μάλιστα, η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου καθώς και άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία, αγκυροβόλησαν σήμερα ανοικτά του Σουχούμι, πρωτεύουσας της Αμπχαζίας.

    Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τον ΟΗΕ στην αποστολή περισσότερων διεθνών παρατηρητών στις ζώνες προστασίας γύρω από τις αποσχισθείσες γεωργιανές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ενημέρωση για τις εξελίξεις στον Καύκασο, αλλά και για το Σκοπιανό θα κάνει αύριο, στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, η Ντόρα Μπακογιάννη.

    [05] Πολιτική

    Κλιμακώνονται οι προκλήσεις

    Τριβές στα Σκόπια

    27/8/2008 3:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 5:46:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Προκλητικό ψήφισμα με το οποίο η σκοπιανή κυβέρνηση καλείται να παράσχει υποστήριξη σε διεκδικήσεις περιουσιών στην Ελλάδα, από πολιτικούς πρόσφυγες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου στην χώρα μας, ενέκρινε η Βουλή στην γείτονα. Εν τω μεταξύ, δριμεία κριτική κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γρκούεφσκι για τους χειρισμούς του στο θέμα της ονομασίας εξαπέλυσε εκ νέου ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Ψήφισμα - πρόκληση

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε ομόφωνα, δια βοής, ψήφισμα για "τους πρόσφυγες από τις πολεμικές συρράξεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου 1941-1949". Το ψήφισμα προβλέπει, η κυβέρνηση να παράσχει νομική υποστήριξη στους αποκαλούμενους "Αιγαιάτες- Μακεδόνες" για "την επιστροφή των απαλλοτριωμένων περιουσιών τους στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα", καθώς και "να ενημερώνει, κάθε έξι μήνες, τη Βουλή για την εξέλιξη της κατάστασης". Το προσχέδιο του ψηφίσματος είχαν υποβάλει στη Βουλή, το Δεκέμβριο του 2007, 11 βουλευτές, κυρίως από το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Κριτική Τσερβένοκφσκι

    Δριμεία κριτική για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στο θέμα της ονομασίας άσκησε εκ νέου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι η επαναφορά της θέσης περί "διπλής ονομασίας" από τον κ. Γκρούεφσκι γίνεται για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και ισχυρίστηκε ότι με την επαναφορά της θέσης αυτής, πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας στην διαπραγματευτική διαδικασία.

    Χαρακτήρισε τη χρονική περίοδο πιο ευνοϊκή παρά ποτέ για τη λύση της διένεξης και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως εξ αιτίας της λανθασμένης πολιτικής της ηγεσίας της χώρας του δεν αποκόμισαν κανένα όφελος, αντίθετα ζημιώθηκαν.

    Διαψεύδουν οι ΗΠΑ τα περί παρέμβασης Ράις

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια διέψευσε αναφορές των σκοπιανών μέσων περί παρέμβασης της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και την κατάθεση σχεδίου το Σεπτέμβριο, ώστε να προωθήσει σχέδιο λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

    "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να παράσχει πλήρη υποστήριξη στην διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του πρέσβη Μάθιου Νίμιτς και επιθυμεί, όσο το δυνατό συντομότερο να δει την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Αυτό θα εξυπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των δύο χωρών και της περιοχής γενικότερα. Όλες οι αναφορές ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν διαφορετική διαδρομή , δεν βασίζονται σε γεγονότα", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, σήμερα στα Σκόπια.

    Απάντηση Γκρούεφσκι στον Τσερβένκοφσκι

    Σε δηλώσεις του ο Ν. Γκρούεφσκι επανέλαβε ότι εφόσον βρεθεί "σχετικά καλή λύση" για το ζήτημα της ονομασίας, τότε αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ ανέφερε ότι δε γνωρίζει τίποτα σχετικά με τα σενάρια περί αμερικανικής παρέμβασης.

    Απαντώντας στη δριμεία κριτική που του εξαπέλυσε εκ νέου ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για τους χειρισμούς του στο θέμα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός της γείτονος ανέφερε ότι είναι παράλογο ο κ. Τσερβένκοφσκι να κατηγορεί άλλους για τη μη επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    "Ο κ.Τσερβένκοφσκι επί 15 χρόνια που είναι στην εξουσία δεν κατόρθωσε να επιλύσει αυτό το πρόβλημα. Ας μας πει τώρα αν έχει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα του ονόματος κι αν η πρότασή του αυτή κινείται σε θετικό πλαίσιο, τότε θα την υποστηρίξουμε όλοι", πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

    [06] Announced by FinMin Giorgos Alogoskoufis

    Measures on Economy

    27 Αυγ 2008 14:19:00

    Sources: ΝΕΤ , ΝΕΤ 105.8, ANA-MPA

    The Inner Cabinet chaired by Prime Minister Kostas Karamanlis on Wednesday morning agreed on the key guidelines of the 2009 budget, following a proposal by Finance Minister Giorgos Alogoskoufis. He said that the measures approved mean to enhance the budgets transparency through the incorporation of the ministries special accounts into the state budget. The establishment of an inter-ministerial committee to approve the spending of the state organizations, which are not under state control, was also decided. The Inner Cabinet also decided to step up measures to expand the taxation base and curtail tax evasion. Better use of public spending, transparency in the budget and low tax rates are the goals, said Alogoskoufis, further adding that there has been a world economic crisis for over a year triggered by the inflation rise and that Greece has to reduce its deficit by 0.5 percentage points annually. Finally, Alogoskoufis heralded that the draft law introducing new economic measures is to be submitted on Thursday.

    [07] Κόσμος

    Δικάζεται πρώην στέλεχος του ΔΠΔ για "διαρροές"

    "Ειρήνη και Τιμωρία"

    27/8/2008 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμάνιό πρακτορείο, Γαλλικό πρακτορείο

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία εξέδωσε μία ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η κατά το παρελθόν "μία φορά" εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Δικαστηρίου, "Φλωράνς Χαρτμάν, διώκεται η ίδια για "διαρροές" από το περιεχόμενο δικαστικών φακέλλων, το περιεχόμενο των οποίων όμως -ως εκ του επαγγελματικού καθήκοντος της εχεμύθειας- όφειλε να τηρεί μυστικό, ακόμα και μετά την απομάκρυνση της από την υπηρεσία της.

    Κατά το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε σε βάρος της, η Χαρτμάν "ηθελημένα διέρρεε εμπιστευτικού χαρακτήρα πληροφορίες, που θα έπρεπε λόγω του επαγγελματικού καθήκοντος της εχεμύθειας -"επεκτείνεται" και στην περίοδο κατά την οποία ιδιωτεύει- να κρατά μόνον για τον εαυτό της, καθώς αφορούσαν την εσωτερική λειτουργία του ΔΠΔ".

    Η εν λόγω δίωξη, που θα οδηγήσει προσεχώς σε παραπομπή της Χαρτμάν ενώπιον του ΔΠΔ [για λογαριασμό του οποίου εργάστηκε κάποτε], εδράστηκε στο βιβλίο "Ειρήνη και Τιμωρία" [έκδοσης 2007] της Χαρτμάν, από τις σελίδες του οποίου παρουσιάστηκαν διάφορες απόκρυφες -ως τα τότε- λεπτομέρειες για την [ημιτελή] δίκη με κατηγορούμενο τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Η Χαρτμάν παραπέμπεται να παρουσιαστεί στη Χάγη, ενώπιον του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το απόγευμα της 15ης Σεπτεμβρίου.

    [08] Πολιτική

    Διήμερη περιοδεία

    Στην Ικαρία ο Α.Τσίπρας

    27/8/2008 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Διήμερη περιοδεία στην Ικαρία πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Στα πλαίσια της περιοδείας υπήρξαν επαφές με τον έπαρχο και το επαρχιακό συμβούλιο, για τα τοπικά προβλήματα της Ικαρίας και των Φούρνων. Το βράδυ της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία στον Εύδηλο, ενώ το πρωί της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί το Πανικάριο νοσοκομείο, στον Άγιο Κήρυκο, όπου και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους. Ακολούθως θα υπάρξει συνάντηση με τους Δημάρχους του νησιού. Στην περιοδεία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ συνοδεύεται από το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό.

    [09] Κοινωνία

    Nεαρός από τη Θεσσαλονίκη

    Διαδίκτιο: Αποτροπή αυτοκτονίας

    27/8/2008 6:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την τελευταία ώρα απετράπη η αυτοκτονία 24χρονου, από αστυνομικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Προηγουμένως χρειάστηκε να εντοπιστούν στο ίντερνετ, τα ίχνη του στα λεγόμενα δωμάτια συνομιλιών, όπου ο νεαρός έκανε γνωστές τις προθέσεις του. Ακολούθως ενημερώθηκαν οι γονείς του νεαρού, ο οποίος είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξε και παρέμβαση ψυχολόγου για στήριξη του 24χρονου και της οικογένειάς του.

    [10] Κοινωνία

    Από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου

    Επανέρχεται ο δακτύλιος

    27/8/2008 6:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 6:59:17 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία, τα όρια του δακτυλίου καθορίζονται από τους δρόμους και λεωφόρους: Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ, Μεσογείων, Φειδιπίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπύρου Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλία Ηλιού, Φραντζή, Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιεράς Οδού, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλατεία Καραϊσκάκη, Καρόλου-Μάρνη, Πατησίων, Αλεξάνδρας. Οι ρυθμίσεις του δακτυλίου ισχύουν από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι,. Δεν ισχύουν τα μέτρα του δακτυλίου τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις μέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς. Εξαιρούνται από τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορούν μόνο με ειδική άδεια, που χορηγείται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ισχύουν οι εκδοθείσες από πέρυσι άδειες, μέχρι να εκδοθούν οι νέες. Αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο θα υποβάλλονται από την Πέμπτη στην Τροχαία Αττικής, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Όσοι παραβιάσουν τις ρυθμίσεις του δακτυλίου τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ και πέντε βαθμούς στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ).

    [11] Πολιτική

    Συνέντευξη Τύπου

    Στο Ναύπλιο η Α. Παπαρήγα

    27/8/2008 5:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, AΠΕ

    Συνέντευξη Τύπου στο Ναύπλιο παραχώρησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην οποία εκτός από την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για τοπικά ζητήματα, αναφέρθηκε και σε θέματα οικονομίας, τονίζοντας ότι: "Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι προβλήματα που επιδρούν και στους εργατοϋπαλλήλους και αντίστοιχα τα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων, έχουν συνέπειες και στην αγροτιά και στους μικροεπαγγελματίες. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιες "ασπιρίνες", με κάποια επιδόματα, με την παράταση του καθεστώτος των επιδοτήσεων. Φύγαμε πια από εκείνη την περίοδο που μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα που ανακούφιζαν προσωρινά τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και την αγροτιά. Πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε παραμονή μιας νέας επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Π.χ. δεν νοείται υπεράσπιση της μικρομεσαίας αγροτιάς και του δικαιώματος της Ελλάδας να παράγει εκεί που έχει δυνατότητες και να μην εισάγει χωρίς σύγκρουση εφ όλης της ύλης με την ΕΕ και την κυρίαρχη πολιτική στην Ελλάδα, ξεκινώντας βεβαίως από την κυβέρνηση και από όλα εκείνα τα κόμματα που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει πειθαρχία ή μικροκριτική στην πολιτική της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό είναι και γενικότερο".

    Συνεχίζοντας η κ. Παπαρήγα ανέφερε: "Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται δεν είναι απλώς πολιτική της ΝΔ, βεβαίως έχει την πρώτη ευθύνη η ΝΔ, είναι πολιτική της ΕΕ. Δεν είναι γιατί έχουμε έναν ανίκανο ή κακό πρωθυπουργό ή έναν ανίκανο ή κακό υπουργό. Το ίδιο ίσχυε και με το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο και επί ΝΔ. Εφαρμόζεται συνειδητά μία πολιτική όπου τα πάντα καθορίζονται με βάση το τι συμφέρει τα μονοπώλια. Επομένως το ΚΚΕ έχοντας προτάσεις και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την καθημερινότητα των εργαζομένων επιδιώκει να διαμορφωθεί ένα κίνημα χειραφετημένο από την κυρίαρχη πολιτική, χειραφετημένο από τα πλάνα αριστερά λόγια των κομμάτων που στην πραγματικότητα απλώς θέλουν να πάρουν μέρος στην διακυβέρνηση και τίποτα άλλο. Να διαμορφωθεί ένα λαϊκό κίνημα χειραφετημένο από την κυρίαρχη πολιτική, καλά οργανωμένο που να επιβάλλει και κάποιες νίκες σήμερα και κυρίως ριζική αλλαγή προς όφελος της εργατικής, της λαϊκής εξουσίας αύριο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος".

    Τέλος η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε: "Δεν μπορεί να διαπραγματεύονται σήμερα οι εργαζόμενοι πόσα θα χάσουν, π.χ. να δεχόμαστε τις θέσεις της ΓΣΕΕ που λέει 1000 επίδομα το χρόνο για την ακραία φτώχεια. Αυτά τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι μέτρα αφαίρεσης νέων δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους και χαράτσια, και τα φορολογικά. Αυτά τα μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση, η κομματική και η συνδικαλιστική ηγεσία, είναι μέτρα που σαν «ασπιρίνη» δεν πρόκειται να ρίξουν τον πυρετό ούτε στο 37. Άντε από το 40 να το πάνε στο 39,5".

    Για τις εκλογές

    Η ημερομηνία των εκλογών υπαγορεύεται από συγκεκριμένα συμφέροντα τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα από την Αργολίδα, όπου περιοδεύει, σχολιάζοντας τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε κόμμα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

    [12] Πολιτική

    Επί τάπητος η διοικητική μεταρρύθμιση

    Συνεδρίαση ΕΝΑΕ

    27/8/2008 4:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος με κεντρικά θέματα συζήτησης την κατανομή των πόρων για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου και τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

    Αναφορικά με το θέμα της συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου, και αφού ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις προτάσεων και παρατηρήσεων όλων των μελών, το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε τη σύσταση ειδικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης της ΕΝΑΕ προς τα αρμόδια Υπουργεία.

    Αναφορικά με το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ΕΝΑΕ εμμένει στις πάγιες θέσεις της που με ομόφωνες αποφάσεις έχουν αποφασισθεί τόσο στο θεματικό Συνέδριο της Δράμας, όσο και στο έκτακτο Συνέδριο της Αθήνας. Η ΕΝΑΕ, μετά από τις τεκμηριωμένες και ξεκάθαρες θέσεις της, αναμένει την πρόταση της Κυβέρνησης για τον ουσιαστικό διάλογο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, για μια ακόμη φορά, από τον Πρόεδρο της ΕΝΑΕ, κ.Δημ. Δράκο, στην οικονομική και φορολογική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να προηγηθεί της διοικητικής, ούτως ώστε η τελευταία να έχει τη δυνατότητα να επιφέρει τις επιθυμητές αλλαγές στη διοικητική δομή του κράτους συνολικά και στην Αυτοδιοίκηση ειδικότερα.

    [13] Κοινωνία

    Χανιά

    Κάλπες μετ' εμποδίων στο Πολυτεχνείο Κρήτης

    27/8/2008 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Με προβλήματα διεξήχθησαν σήμερα -ύστερα από τέσσερις αναβολές- οι εκλογές για την ανάδειξη νέας πρυτανικής αρχής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Νεαροί εισέβαλαν σε αίθουσα όπου ψήφιζαν οι φοιτητές, αφαίρεσαν τις κάλπες και τις κατέστρεψαν. Με λουκέτα στις πόρτες γίνεται αυτήν την ώρα η καταμέτρηση των ψήφων στην Πρυτανεία, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί αν θα επικυρωθεί το αποτέλεσμα, καθώς λόγω της "εισβολής" ψήφισαν μόνο διδάσκοντες και εργαζόμενοι στο Ίδρυμα.

    Την ψήφο των εκλεκτόρων διεκδικούν ο νυν πρύτανης του ιδρύματος, κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, (με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους κ.κ. Νικόλαο Βαρότση και Μιχάλη Πατεράκη και ο πρώην πρύτανης, κ. Γιάννης Φίλης, (με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους κ.κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο και Γιάννη Σαριδάκη). Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, το Σώμα των εκλεκτόρων που ψηφίζουν για την εκλογή των νέων πρυτανικών αρχών αποτελείται συνολικά από 3.685 άτομα, από τα οποία, 2.806 (76%) είναι προπτυχιακοί φοιτητές, 520 (14%) μεταπτυχιακοί φοιτητές και 359 (10%) διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης.

    Μικρή ένταση

    Μικροεπεισόδιο προκλήθηκε αργά το μεσημέρι έξω από το κτίριο της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης μεταξύ φοιτητών και ομάδας ατόμων, που βρισκόταν στο σημείο.

    Οι φοιτητές επέρριψαν ευθύνες στον πρύτανη του ιδρύματος Ιωακείμ Γρυσπολάκη για την παρουσία των ατόμων σε χώρο του Πολυτεχνείου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμιά σχέση με το ίδρυμα. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι άγνωστοι κινήθηκαν προς το μέρος τους προσπαθώντας με βίαιο τρόπο να τους αποσπάσουν φωτογραφική μηχανή, με την οποία οι φοιτητές προσπάθησαν να τραβήξουν φωτογραφίες. Από την πλευρά του ο πρύτανης υποστήριξε ότι οι φοιτητές είχαν ως στόχο την δημιουργία έντασης.

    [14] Κοινωνία

    Αντίδραση ΔΙΣ για τα Θρησκευτικά

    27/8/2008 3:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 3:35:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την αντίθεσή της στη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να επιλέξουν εάν θα διδάσκονται το μάθημα των Θρησκευτικών, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα με αυτό το θέμα. Η ΔΙΣ ζητά να ισχύσει η προηγούμενη εγκύκλιος του 2002 για απαλλαγή μόνο των αλλόθρησκων μαθητών ενώ θεωρεί υποχρεωτική τη διδασκαλία των θρησκευτικών για το Έλληνα Ορθόδοξο μαθητή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Το αίτημά της θα αποστείλει στον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας πάντως δίνει εναλλακτική λύση για όσους μαθητές δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών, με άλλα μαθήματα της επιλογής τους.

    [15] Κοινωνία

    Ανησυχία μετά την τραγωδία στην Ισπανία

    Η ασφάλεια των πτήσεων στο επίκεντρο

    27/8/2008 1:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν σήμερα οι εκπρόσωποι των τεχνικών των Ολυμπιακών Αερογραμμών, σχετικά με τη διαρκώς, όπως υπογράμμισαν, μειούμενη ασφάλεια των πτήσεων, κατά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που βασίζεται σε "παραθυράκια" της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ωστόσο, οι τεχνικοί, που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Ισπανία, διευκρίνισαν ωστόσο ότι η Ολυμπιακή δεν κάνει χρήση αυτών των διατάξεων και οι πτήσεις της πραγματοποιούνται με απόλυτη ασφάλεια.

    Νέες περιπέτειες στον αέρα

    Εν τω μεταξύ, στιγμές αγωνίας έζησαν οι επιβάτες ενός τζάμπο-τζετ της "Air France", κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Τορόντο. Λειτούργησε μόνο το ένα από τα φρένα, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να βγει έξω από τον διάδρομο.

    Στην Ολλανδία, ταξιδιώτες που ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν για την Αλικαρνασσό, στην Τουρκία, ταλαιπωρήθηκαν εξ αιτίας τηλεφωνήματος που προειδοποιούσε για την εκδήλωση αεροπειρατείας.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέλος, δημιουργήθηκε χάος σε πολλά μεγάλα αεροδρόμια, λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος επεξεργασίας δεδομένων πτήσεων.

    [16] Κοινωνία

    Δρούσε στην παραλιακή

    Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών

    27/8/2008 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σπείρα που είχε διαπράξει εκατοντάδες κλοπές σε αυτοκίνητα στις παραλίες της Αττικής και σε πάρκινγκ μεγάλων καταστημάτων εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν Έλληνα, έναν Ισπανό και έναν Χιλιανό ενώ αναζητούνται ακόμη τρία άτομα οι οποίοι είχαν -όπως εξακριβώθηκε-διαπράξει συνολικά 317 κλοπές σε αυτοκίνητα ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Οι δράστες άρπαζαν ό,τι έβρισκαν στα αυτοκίνητα ενώ μεταξύ άλλων, είχαν κλέψει δύο υπηρεσιακά περίστροφα από αστυνομικούς, 4 ζευγάρια χειροπέδες ,ιατρικά μηχανήματα, ταυτότητες, διαβατήρια κ.α. Επίσης, βρέθηκαν στην κατοχή τους σφραγίδες με τις οποίες κατάρτιζαν πλαστά έγγραφα .

    Μια ακόμη σπείρα που διέπραττε κλοπές από αυτοκίνητα στον Αγ. Παντελεήμονα, την Ομόνοια και την Ακρόπολη, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία και συνελήφθησαν δύο Iρακινοί ενώ αναζητούνται άλλοι δύο. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 83 κλοπές από αυτοκίνητα.

    Εν τω μεταξύ, ένας 28χρονος που είχε διαπράξει μέσα στον Αυγουστο,27 ληστείες σε καταστήματα "Multirama", συνελήφθη από αστυνομικούς της ασφάλειας. Άρπαζε κινητά τηλέφωνα τα οποία πωλούσε αποκομίζοντας συνολικά λεία περίπου 3.000 ευρώ.

    [17] Κόσμος

    Χάγη, Ολλανδία

    Να σταματήσει η δίκη του ζητά ο Κάρατζιτς

    27/8/2008 12:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Να σταματήσει άμεσα τις νομικές διαδικασίες που έχει κινήσει εναντίον του κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Χαρακτήρισε "αδύνατη" τη διεξαγωγή μιας δίκης εναντίον του, μιλώντας χθες Τρίτη ενώπιον των δικαστών, καθώς, όπως είπε, δεν του αποδόθηκαν τα δικαιώματά του. Ο ίδιος υποστήριξε- σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Β92 του Βελιγραδίου- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το ΝΑΤΟ τον απειλούν με σωματική και δικαστική "εξόντωση".

    Ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας επανέλαβε ότι το 1996, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του είχε προτείνει "ασυλία" με αντάλλαγμα την πλήρη απόσυρσή του από τη δημόσια ζωή. Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τον "εξοντώσουν" λόγω της απροθυμίας του να ανταποκριθεί στους όρους αυτής της συμφωνίας. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται- μεταξύ άλλων- για γενοκτονία με αφορμή τα γεγονότα του 1995, στη Σρεμπρένιτσα, χαρακτήρισε αδύνατη την προοπτική μιας δίκαιης δίκης, λόγω της συνεχούς, συστηματικής δαιμονοποίησής του σε διεθνές επίπεδο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    [18] Κόσμος

    Μπανγκόκ, Thailand

    Πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη

    27/8/2008 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Περίπου 100 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκαρφάλωσαν χθες στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στη διάρκεια διαμαρτυρίας, με στόχο την απομάκρυνση από την εξουσία του συνασπισμού, ο οποίος κυβερνά τη χώρα τους τελευταίους επτά μήνες. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά εικόνες με διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Ταϊλάνδης και κίτρινα πανό, τα οποία απεικόνιζαν τη μοναρχία. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές εμφανίζονταν να κάθονται στον περίβολο του κτιρίου. Η αστυνομία άνοιξε μια από τις πύλες του συγκροτήματος στο οποίο βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία και τους επέτρεψε την είσοδο. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Σαμάκ Σουνταραβέζ, δήλωσε ότι εξαντλείται η υπομονή του και ανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών τον άμεσο έλεγχο της αστυνομίας προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη. "Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η κατάσταση να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς", δήλωσε ο Σαμάκ Σουνταραβέζ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

    Οι διαδηλωτές ζητούν την αποπομπή του πρωθυπουργού της χώρας Σαμάκ Σουνταβάρετζ. Γιατί όπως λένε είναι άνθρωπος του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα ο οποίος ανατράπηκε σε πραξικόπημα το 2006 και προτίμησε να πάρει το δρόμο της εξορίας γιατί κατηγορείται για σκάνδαλα διαφθοράς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 August 2008 - 16:50:21 UTC