Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Τσέινι στον Καύκασο
  • [02] Διεθνές κάμπινγκ της ΓΣΕΕ
  • [03] Απελευθερώθηκε ο ακτιβιστής του Free Gaza
  • [04] Επισφράγιση της υποψηφιότητας Ομπάμα
  • [05] Την Παρασκευή σε απολογία ο Κάρατζιτς
  • [06] Στο εδώλιο για εκτέλεση Ιρακινών
  • [07] Φωτιές σε εξέλιξη
  • [08] Μεξικό: "εμφύλιος" για τα ναρκωτικά
  • [09] Ονδούρα: από τις ΗΠΑ στον Τσάβες
  • [10] Θαλάσσια τραγωδία στη Μάλτα
  • [11] Πολύνεκρη επίθεση στο Πακιστάν

    [01] Κόσμος

    Σε εξέλιξη η κρίση

    Επίσκεψη Τσέινι στον Καύκασο

    28/8/2008 9:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/8/2008 10:55:39 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Ενημέρωση για τις εξελίξεις στον Καύκασο, αλλά και για το Σκοπιανό θα κάνει την Πέμπτη, στις 10.30πμ στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Με το μυαλό τους στο ενεργειακό ζήτημα που τους απασχολεί, αφού στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί "ExxonMobil", "Chevron" και "ConocoPhillips", οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επίσκεψη του αντιπροέδρου τους Ντικ Τσέινι την επόμενη εβδομάδα σε Γεωργία, Ουκρανία και Αζερμπαϊτζάν. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ επιθυμούν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κίνηση που εάν υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει προβλήματα στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, αύξηση της παρουσίας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο, με τη χρήση των λιμανιών της Συρίας και άλλων φιλικών της χωρών, προανήγγειλε η Μόσχα, αντιδρώντας στην άφιξη αμερικανικών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, με την επίφαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Σε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί για την κρίση στη Γεωργία, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους, όπως προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας. Στο περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο προέδρων ήταν και το ενδεχόμενο πρόσθετων συμφωνιών, οι οποίες στο μέλλον θα ενισχύσουν την ασφάλεια των περιοχών κοντά στα σύνορα με την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Επίθεση Σεβαρντνάντζε

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, σε βάρος των Ρώσων, για το θέμα της αναγνώρισης της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν. Ο κ. Σεβαρντνάντζε δήλωσε: "Θα μετανιώνουν σε όλη τους τη ζωή. Αυτό θα οδηγήσει σε συνομιλίες για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν, δύο δημοκρατίες της Ομοσπονδίας της Ρωσίας που συγκλονίζονται από αποσχιστικές εξεγέρσεις. Στην εποχή μου είχα καλές σχέσεις με τη Ρωσία όπως και με τις ΗΠΑ. Ωστόσο η ισορροπία αυτή διαταράχθηκε. Η Γεωργία από κάθε άποψη έχασε εδαφικά δικαιώματα και έχει τεράστιες οικονομικές ζημιές, με τον ρωσικό στρατό να εξακολουθεί να κατέχει το λιμάνι του Πότι στη Μαύρη Θάλασσα".

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ από το 1985 έως το 1990 και μετέπειτα πρόεδρος της ανεξάρτητης Γεωργίας από το 1995 έως το 2003, τάχθηκε υπέρ ενός μποϋκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι, ορεινή ρωσική πόλη κοντά στη Μαύρη Θάλασσα που γειτνιάζει με την Αμπχαζία. "Με αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση τα επιχειρήματα ενός μποϋκοτάζ είναι ισχυρότερα από ποτέ", υπογράμμισε.

    Υπέρ των Ρώσων οι Σέρβοι

    Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα επικροτούν τη στάση της Μόσχας στον Καύκασο. Σαν "αρμόζουσα αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στον Καύκασο" την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) και πρώην πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    "Στην τελευταία ομιλία μου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησα ότι η επαναχάραξη των συνόρων της Σερβίας σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις, που σχετίζεται με την αναδιαμόρφωση πολλών συνόρων και την ενίσχυση του κλίματος αστάθειας", δήλωσε ο κ. Κοστούνιτσα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Ιτάρ Τας". Ο γενικός Γραμματέας του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε: "Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία και μόλις οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακαλέσουν τη δική τους αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, θα πράξουμε κι εμείς το ίδιο. Μόλις το κάνουν αυτό, κι εμείς θα αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά".

    Ανθρωπιστική βοήθεια

    Ξεκίνησε από το πρωί της Πέμπτης και θα συνεχιστεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, για τους αμάχους των περιοχών του Καυκάσου που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια -τρόφιμα (ξηρά τροφή), ρούχα και κουβέρτες- θα συγκεντρώνεται στους κήπους της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (είσοδοι από Πλούτωνος και από Βασιλίσσης Όλγας) τις καθημερινές, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ το Σάββατο 30/8 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

    Για διευκρινίσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 2313 319833 και 2313 319931.

    [02] Κοινωνία

    Με συμμετοχή νέων

    Διεθνές κάμπινγκ της ΓΣΕΕ

    28/8/2008 10:25:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Διεθνές κάμπινγκ νεολαίας οργανώνει η ΓΣΕΕ τις παραμονές του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, στη Χαλκιδική. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της συνομοσπονδίας: "Στις μέρες μας ξεδιπλώνεται παγκοσμίως μια σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Κύρια θύματα αυτής της κατάστασης οι νέοι που βιώνουν τη μερική, ανασφάλιστη ψευτοαπασχόληση, την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Η νεολαία αντιδρώντας στα σχέδια αυτά και στην εφιαλτική κοινωνία που οικοδομείται, προωθεί την ενότητα στη δράση και αναλαμβάνει παν-ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες συστράτευσης και αγώνα". Η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ, καθώς και η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων διοργανώνουν Διεθνές Κάμπινγκ Νεολαίας στο Σάνη της Χαλκιδικής, στις Κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ, στις 4-6 Σεπτέμβρη με θέμα : "Αξιοπρεπής Εργασία για τους Νέους - Decent Work for Youth" . Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα για τον εορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΕ και συνδέεται άμεσα με τη διάσταση της ισχυροποίησης, της ανανέωσης και της διεθνοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που αποτελούν κυρίαρχους στόχους της ΓΣΕΕ και του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος.

    Νέοι εργαζόμενοι από την Ελλάδα μαζί με νέους εκπροσώπους από 17 Διεθνείς Συνομοσπονδίες και Οργανώσεις Συνδικάτων, ανάμεσα στους οποίους ο επικεφαλής των Νέων της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Philippe Gousenbourger, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό της Πανευρωπαϊκής δράσης τους. Την Πέμπτη 4/9/08, ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Κατασκήνωσης του ΤΥΠΕΤ, η Κεντρική Εκδήλωση της ΓΣΕΕ, παρουσία του Προεδρείου της ΓΣΕΕ, ενώ το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή το Σάββατο 6/9 και ώρα 18:00, στο Κεντρικό Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην Θεσσαλονίκη, όπου νέοι εργαζόμενοι από όλη την Ευρώπη θα ενώσουν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις σημερινές εργασιακές συνθήκες και για την απόκρουση των αντεργατικών πολιτικών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [03] Μ. Ανατολή

    Απελευθερώθηκε ο ακτιβιστής του Free Gaza

    28/8/2008 9:53:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αστυνομία του Ισραήλ απελευθέρωσε χθες το γεννημένο στις ΗΠΑ Ισραηλινό Τζεφ Χάλπερ, που συνελήφθη για τη συμμετοχή του στην ενέργεια ακτιβιστών από διάφορες χώρες που κατέπλευσαν στη Λωρίδα της Γάζας με δυο καΐκια αψηφώντας τον αποκλεισμό της περιοχής, από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Ο Χάλπερ, που τέθηκε υπό κράτηση όταν πέρασε από το φυλάκιο του Ερέζ στο Ισραήλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης 2.000 σέκελ (περίπου 385 ευρώ).

    Πρόσθεσε ότι του απαγγέλθηκε η κατηγορία της παράβασης διαταγής των ενόπλων δυνάμεων που απαγορεύει την είσοδο Ισραηλινών πολιτών στη Γάζα, την οποία ελέγχει από τον Ιούνιο του 2007 η Χαμάς.

    Ο Χάλπερ είπε ακόμη ότι οι αρχές τον ενημέρωσαν πως σχεδιαζόταν η αποστολή των ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωσή του εάν απαγόταν. Όμως, διαβεβαίωσε ότι ένοιωσε να απειλείται πολύ περισσότερο στα Ισραηλινά κρατητήρια από ό,τι στη Γάζα. "Ορισμένοι δεξιοί κρατούμενοι έμαθαν ότι ήμουν στη Γάζα και νομίζω πως ήθελαν να με λυντσάρουν", εξήγησε.

    Ο δικηγόρος του Χάλπερ Γιαβόν Γκατ είπε ότι ο πελάτης του συνελήφθη διότι "εισήλθε παράνομα σε περιοχή υπό περιορισμό".

    Ο Χάλπερ ήταν ανάμεσα σε 44 ανθρώπους από 17 χώρες που απέπλευσαν από την Κύπρο με προορισμό τη Γάζα το Σάββατο με δυο καΐκια, παραβιάζοντας τον Ισραηλινό αποκλεισμό. Αν και η κυβέρνηση του Ισραήλ αρχικά είχε απειλήσει να τους εμποδίσει να φθάσουν στις ακτές της, τελικά επέτρεψε στα δύο σκάφη να ελλιμενιστούν για να αποφύγει μια ανοικτή σύγκρουση.

    Οι συμμετέχοντες μετέφεραν 200 ακουστικά βαρηκοΐας και βοήθεια προς τους κατοίκους της Γάζας, τονίζοντας πάντως ότι βασικός τους στόχος ήταν να κάνουν γνωστά τα δεινά που υφίστανται οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας και να σπάσουν τον αποκλεισμό.

    Οι ακτιβιστές επιστρέφουν στην Κύπρο σήμερα Πέμπτη.

    Μετά την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς, ο στρατός του Ισραήλ "σφράγισε" την περιοχή, επιτρέποντας μόνο την διέλευση ορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [04] Κόσμος

    Επισφράγιση της υποψηφιότητας Ομπάμα

    28/8/2008 9:16:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

    Φωνάζοντας ρυθμικά "ναι, μπορούμε" - αμέσως μετά και από τις ομιλίες που εξέφρασαν πειστικά τη στήριξη των εσωκομματικών αντιπάλων του, Μπιλ και Χίλαρυ Κλίντον, στο πρόσωπό του - οι Δημοκρατικοί έδωσαν κι επίσημα το χρίσμα του κόμματος για την διεκδίκηση της προεδρίας στις εκλογές του Νοεμβρίου στον Μπαράκ Ομπάμα, επισφραγίζοντας την ιστορική πρώτη της υποψηφιότητας ενός Αφροαμερικανού για το κορυφαίο αξίωμα στις ΗΠΑ.

    Ο Ομπάμα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο, γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζον ΜακΚέην, αποδεχόμενος κι επίσημα τον διορισμό του.

    Ένθερμη στήριξη από τον Μπιλ Κλίντον

    "Νομίζω ότι το συνέδριο πήγε αρκετά καλά ως τώρα. Τι λέτε;", είπε ο Ομπάμα στο πλήθος των επευφημούντων συνέδρων, αφού αγκαλιάστηκε με τον Μπάιντεν και τη σύζυγό του, Τζιλ, επί σκηνής.

    Νωρίτερα, η ομιλία του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είχε κάνει σκληρές επιθέσεις στον αντίπαλο της συζύγου του στην εκστρατεία για την ανάδειξη του υποψηφίου, προκάλεσε τέτοιο ενθουσιασμό από πλευράς του κοινού, που ο Κλίντον αναγκάστηκε να τους ζητήσει να σταματήσουν. "Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι έτοιμος να ηγηθεί της Αμερικής και να αποκαταστήσει την αμερικανική ηγεσία στον κόσμο", υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος. "Είναι έτοιμος να γίνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών".

    Ο Μπάιντεν επισήμανε στη δική του ομιλία ότι η κυβέρνηση Μπους διαπραγματεύεται την αποχώρηση μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, για να καταλήξει: "ο Τζον ΜακΚέην είχε άδικο, κι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δίκιο".

    "Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια κατάσταση που δεν αντέχουμε. Έχουμε την δύναμη να την αλλάξουμε", είπε ο 65χρονος Μπάιντεν, εξαίροντας την ευφυΐα του 47χρονου Ομπάμα.

    Έτοιμος για αντεπίθεση ο ΜακΚέην

    Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τζων ΜακΚέην, στο μεταξύ, έχει "αποφασίσει" ποιον θα επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρο και θεωρείται πιθανό να το ανακοινώσει την Παρασκευή, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος.

    Ο ΜακΚέην θα βρίσκεται στο Ντέιτον του Οχάιο την Παρασκευή, μια ημέρα μετά το τέλος του Συνεδρίου των Δημοκρατικών. Εκτιμάται ότι η επιλογή της ημερομηνίας έχει στόχο να αναστρέψει το ευνοϊκό για τον Ομπάμα κλίμα.

    Ανάμεσα στα ονόματα που ακούστηκαν πολύ είναι αυτά του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και παραδοσιακού Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνι, του ανεξάρτητου δημοκρατικού γερουσιαστή Τζο Λίμπερμαν, του γερουσιαστή Τιμ Πωλέντυ, της πρώην διευθύνουσας συμβούλου του E-Bay Μεγκ Ουίτμαν και άλλων

    [05] Κόσμος

    Την Παρασκευή σε απολογία ο Κάρατζιτς

    28/8/2008 9:03:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ενώπιον του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία θα οδηγηθεί αύριο, Παρασκευή, για δεύτερη φορά, ο πρώην ηγέτης της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς για να απολογηθεί, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Ο 63χρονος Κάρατζιτς συνελήφθη τον περασμένο μήνα στο Βελιγράδι, αφού καταζητείτο επί μία δεκαετία. Εάν αρνηθεί να αντικρούσει τις κατηγορίες, όπως έκανε και την πρώτη φορά που βρέθηκε ενώπιον των δικαστών, το δικαστήριο θα θεωρήσει ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς δηλώνει αθώος.

    Από την πρώτη στιγμή που συνελήφθη, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς έχει καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος θα υπερασπιστεί τον εαυτό του και έχει ήδη ζητήσει την παρουσία στο δικαστήριο του πρώην μεσολαβητή των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπράιν. Επιπλέον ο Κάρατζιτς έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συνολικής διαδικασίας εναντίον του.

    Ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων δύο κατηγορίες για γενοκτονία, αδικήματα που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο και στη Σρεμπρένιτσα, όπου δολοφονήθηκαν, το 1995, 8.000 μουσουλμάνοι.

    Στην πρώτη εμφάνισή του ενώπιον των δικαστών μετά τη μεταφορά του στη Χάγη, ο Κάρατζιτς υποστήριξε ότι με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπήρχε μυστική συμφωνία ότι δεν θα διωκόταν εάν εξαφανιζόταν από το προσκήνιο μετά τον πόλεμο. Ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι η δίκη είναι παράνομη κατόπιν της συμφωνίας με τον Χόλμπρουκ. Ωστόσο ο Αμερικανός διπλωμάτης, που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε μυστική συμφωνία με τον Κάρατζιτς.

    [06] Ιράκ

    Στο εδώλιο για εκτέλεση Ιρακινών

    28/8/2008 9:00:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες ότι εκτέλεσαν τέσσερις Ιρακινούς με μία σφαίρα στο κεφάλι, έγκλημα που διαπράχθηκε στη Βαγδάτη το 2007, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών, όπως αποκαλύπτουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Η εφημερίδα επικαλείται το κείμενο των καταθέσεων των τριών στρατιωτών, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της από "πρόσωπο του περιβάλλοντος των στρατιωτών, που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του".

    Οι ανακρίσεις των τριών έγιναν τον Ιανουάριο, στο Σβάινφουρτ της Γερμανίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, δικηγόροι που εκπροσωπούν άλλους στρατιώτες εκτιμούν ότι οι τρεις - δύο λοχίες και ένας νοσηλευτής - θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της δολοφονίας.

    Στην κατάθεσή τους, οι δύο από τους τρεις στρατιώτες ομολόγησαν ότι ο καθένας σκότωσε τουλάχιστον έναν Ιρακινό, στην όχθη ενός καναλιού, με μία σφαίρα στο κεφάλι. Οι Ιρακινοί είχαν συλληφθεί για κατοχή αυτομάτων όπλων και χειροβομβίδων. Οι δύο στρατιώτες στην κατάθεσή τους αναφέρουν ότι σκότωσαν τους αιχμαλώτους κατόπιν εντολών του επικεφαλής της διμοιρίας τους, Τζον Χάτλεϊ, ο οποίος φέρεται ότι σκότωσε άλλους δύο Ιρακινούς.

    [07] Κοινωνία

    Φωτιές σε εξέλιξη

    28/8/2008 8:47:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές σε Καβάλα και Χίο. Σε ύφεση η φωτιά στη Θεσπρωτία. Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, χθες βράδυ, κοντά στους Φιλίππους της Καβάλας και σε χωματερή, στην περιοχή της Βολισσού, στη Χίο.

    Χθες, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο δημοτικό Δραγασιάς του δήμου Τσοτιλίου στην Κοζάνη αποτέφρωσε δέκα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, προτού τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Άλλα, 150 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και πενήντα στρέμματα δάσους έκαψε η φωτιά στο δημοτικό διαμέρισμα Μεταμορφώσεως του δήμου Βιτσίου, στην Καστοριά.

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Πέμπτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για: Αθήνα, Ανατολική και Δυτική Αττική, Πειραιά, Κύθηρα, Έβρο, Σαμοθράκη, Λέσβο και Λήμνο, Μαγνησία και Σποράδες, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    [08] Κόσμος

    2.700 νεκροί το 2008

    Μεξικό: "εμφύλιος" για τα ναρκωτικά

    28/8/2008 8:47:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Βαρύς είναι ο φόρος αίματος στο Μεξικό, στον πόλεμο ανάμεσα στους διακινητές ναρκωτικών και την αστυνομία. Στο τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αστυνομικοί και 17 πολίτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 2.700, μόνο για φέτος. Πρόκειται κυρίως για θύματα εκτελέσεων μαφιόζικου τύπου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και τα κρούσματα απαγωγών. Περίπου 36.000 στρατιώτες και ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ το 2,3% του ΑΕΠ της χώρας, αντίστοιχο με 18 δισεκατομμύρια δολλάρια σε ετήσια βάση, καλύπτει δαπάνες σχετικές με την έλλειψη ασφάλειας.

    [09] Κόσμος

    Θεαματική μεταστροφή

    Ονδούρα: από τις ΗΠΑ στον Τσάβες

    28/8/2008 8:35:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερς

    Στήριξη στις επιλογές του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, προσφέρει η Ονδούρα, καθώς με απόφαση του προέδρου της Μανουέλ Σελάγια, η χώρα εντάχθηκε στην ALBA, μια πολιτικοοικονομική συμφωνία της Λατινικής Αμερικής της οποίας ηγείται ο Τσάβες. Σύμφωνα με τον κ. Σελάγια, η επιλογή αυτή "ενεργειακή ασφάλεια για 100 χρόνια". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δημιουργεί το γεγονός ότι η Ονδούρα υπήρξε για χρόνια στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και ακόμα φιλοξενεί στο έδαφός της στρατιωτική βάση του αμερικάνικου στρατού. Η μη στήριξη της χώρας από τις ΗΠΑ σε θέματα καταπολέμησης της φτώχειας και η παρέμβαση του Ούγκο Τσάβες που υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 400 εκατ. δολαρίων στην Ονδούρα, οδήγησαν στη συνεργασία, που αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας. "Η σχέση εξάρτησης από τις ΗΠΑ, που διαρκεί δεκαετίες, δεν ωφέλησε όλους τους πολίτες της Ονδούρας. Ο πόλεμος ανάμεσα στους κομμουνιστές και τους δεξιούς τέλειωσε, κι αυτό που έχουμε τώρα δεν φέρνει αποτέλεσμα, πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές λύσεις όπως η ALBA, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα κι η Δομινικανή Δημοκρατία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις επιχειρηματιών της χώρας, οι οποίοι φοβούνται ότι έτσι υπονομεύονται οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, που είναι βασικός εμπορικό εταίρο τους.

    [10] Κόσμος

    Έρευνες από πολεμικό αεροσκάφος

    Θαλάσσια τραγωδία στη Μάλτα

    28/8/2008 8:19:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερς

    Ορατό είναι το ενδεχόμενο μιας νέας θαλάσσιας τραγωδίας, με θύματα και πάλι Αφρικανούς μετανάστες, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη. Οκτώ από αυτούς διασώθηκαν από αλιευτικό σκάφος της Μάλτας, από μισοβυθισμένο πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν. Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις των διασωθέντων, αρχικά στο πλοιάριο επέβαιναν 79 άτομα, ανάμεσά τους οκτώ γυναίκες και ένα παιδί. Το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες, έμεινε για μέρες ακυβέρνητο λόγο μηχανικής βλάβης, ενώ έρευνες στη θαλάσσια περιοχή πραγματοποίησε πολεμικό αεροσκάφος της Μάλτας, χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

    [11] Κόσμος

    Στόχος λεωφορείο της αστυνομίας

    Πολύνεκρη επίθεση στο Πακιστάν

    28/8/2008 8:04:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό, Ρόιτερς

    Αιματηρή επίθεση με έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σημειώθηκε στο Πακιστάν. Στόχος της επίθεσης ήταν λεωφορείο της αστυνομίας, που περνούσε δίπλα από το παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Μπάνου, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, εκ των οποίων οι εννέα είναι αστυνομικοί, όπως μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο PTV. Σε 12 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών. Η αστυνομία αποδίδει την έκρηξη, όχι σε επίθεση καμικάζι, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά στην ανατίναξη με τηλεχειρισμό. Στην περιοχή συχνά είναι τα περιστατικά ανταρτοπόλεμου, με δυνάμεις ισλαμιστών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 August 2008 - 8:50:26 UTC