Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματική ισοπαλία;
  • [02] Συντριβή αεροσκάφους στο Κονγκό
  • [03] Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Α. Αλαβάνος
  • [04] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα
  • [05] Αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων
  • [06] "Απαισιόδοξος" για την ονομασία

    [01] Κόσμος

    Επικοινωνιακή αντεπίθεση της Μόσχας

    Διπλωματική ισοπαλία;

    2/9/2008 8:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2008 10:21:41 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

    Το ηγετικό δίδυμο του Κρεμλίνου Μεντβέντεφ και Πούτιν χαρακτήρισε ως ρεαλιστική την απόφαση, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι θα τηρήσει τη δέσμευση για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το γεωργιανό έδαφος.

    Όμως, ταυτοχρόνως η Μόσχα προειδοποιεί ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την προκλητική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Τον ρωσικό εκνευρισμό επιτείνει η επικείμενη περιοδεία του αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι στις χώρες του Καυκάσου.

    Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι αναμένεται στη Γεωργία, κι ο οποίος εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ιταλία.

    Ικανοποίηση εκφράζει η Μόσχα για την ισορροπημένη -όπως τη χαρακτηρίζει- απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στον Καύκασο, η οποία δεν προχώρησε σε κυρώσεις, αλλά, ανέστειλε την έναρξη των συνομιλιών για αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας, έως ότου η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Γεωργία στις θέσεις που κατείχαν πριν από τις 7 Αυγούστου.

    Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ εξέφρασε τη λύπη του για την αναστολή των διαπραγματεύσεων, ενώ ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. διαβεβαίωσε ότι οι 500 στρατιώτες που παραμένουν στη Γεωργία, θα αποσυρθούν συντόμως.

    Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Υπ. Εξ. Σεργκέι Λαβρώφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προκάλεσε τη σύγκρουση στη Γεωργία με την πώληση όπλων στην κυβέρνηση της Τιφλίδας.

    Θετική χαρακτήρισε την απόφαση της Ε.Ε. ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακ/νου, καλώντας ωστόσο την κυβέρνηση να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

    Η Ε.Ε. φορώντας το προσωπείο της ειρηνευτικής δύναμης επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες της για την σημερινή κρίση στον Καύκασο, τους ιμπεριαλιστικούς στόχους και αντιθέσεις της, αναφέρει το ΚΚΕ.

    Σχολιάζοντας την απόφαση των 27, ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η λύση στα σύνθετα διεθνή προβλήματα βρίσκεται στην κατεύθυνση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

    Άτυπα συνάντηση ΥΠΕΞ τριών Βαλτικών Χωρών για την κρίση Ρωσίας - Γεωργίας.

    Τρεις ΥΠΕΞ των Βαλτικών Χωρών συζήτησαν το θέμα της Γεωργίας κατά τη διάρκεια σημερινών ανεπίσημων συνομιλιών στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Τζουρμάλα στη Λετονία.

    Οι ΥΠΕΞ της Λετονίας Μάρις Ρίκστινς, της Εσθονίας Ούρμας Πάερ, και της Λιθουανίας Πέτρας Βαϊτιεκούνας, συζήτησαν τον τρόπο κατά τον οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τη Γεωργία, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς χορήγησης βίζας στους υπηκόους από αυτή τη χώρα.

    Οι τρεις υπουργοί συναντήθηκαν πριν την σύνοδο των ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο. Οι Βαλτικές Χώρες υποστηρίζουν μία αυστηρότερη στάση της Ε.Ε. έναντι της Μόσχας στην κρίση που ξέσπασε τον Αύγουστο μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας.

    Ο Λευκός Οίκος εξετάζει τη σχέση του με το Κρεμλίνο. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν τη σχέση τους με τη Ρωσία μετά τη σύγκρουση στη Γεωργία και δεν αποκλείουν ενδεχόμενες κυρώσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ερωτηθείσα για τις πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η αμερικανικές κυρώσεις δεν είναι στην ημερησία διάταξη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο απάντησε: "Δεν θα έδινα μεγάλη βάση σε αυτά που λέει το Κρεμλίνο, σε ό,τι αφορά αυτό που είναι ή αυτό που δεν είναι στην ημερησία διάταξη σε μίαν άλλη χώρα".

    "Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μία απόφαση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πάνω στο ζήτημα αυτό", πρόσθεσε.

    Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να επανεξετάσουν το σύνολο των σχέσεων τους με την Ρωσία μετά από την μερική κατοχή εδαφών της Γεωργίας από ρωσικά στρατεύματα.

    [02] Κόσμος

    Συντριβή αεροσκάφους στο Κονγκό

    2/9/2008 10:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Ένα αεροσκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, 17 επιβάτες και πλήρωμα και αγνοείτο στην περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό συνετρίβη σε ορεινή περιοχή και εκφράζονται φόβοι ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, ανακοίνωσε υπεύθυνος του ελέγχου πτήσεων.

    Ένα αντίγραφο του καταλόγου επιβατών αναγράφει ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν έξι ξένοι, από τη Γαλλία, την Ινδία, τον Καναδά, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Νότια Αφρική και τη Βρετανία. Οι δύο τελευταίοι ήταν πιλότοι. Οι υπόλοιποι 11 ήταν όλοι υπήκοοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

    Σωστικά ελικόπτερα εντοπίστηκαν νωρίς στην περιοχή που συνετρίβη το αεροσκάφος, το 19/θέσιο Beechcraft, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Μπουκαβού, κοντά στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με τη Ρουάντα.

    Το αεροσκάφος κατευθυνόταν στην πόλη Μπουκαβού από την πόλη Κισανγκάνι όταν έχασε επαφή με τους πύργους ελέγχου, κι ενώ βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης. Στην περιοχή επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

    [03] Πολιτική

    Σε περιοδεία του στην Κρήτη

    Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Α. Αλαβάνος

    2/9/2008 9:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Εθνικές εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές ζήτησε από την Κρήτη, όπου περιοδεύει, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες "να συμμετάσχουν στο κίνημα αμφισβήτησης της πολιτικής της ΝΔ". Στο Ηράκλειο ο κ. Αλαβάνος έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτεται από τις δηλώσεις των συνταγματολόγων Μάνεση και Αλεβιζάτου ότι το θέμα σχετίζεται με το γεγονός ότι η ΝΔ προσπαθεί να παρακάμψει το άρθρο 16 για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Σχολιάζοντας το άρθρο 16 για τα ΚΕΣ, ο κ. Αλαβάνος είπε: "Έχουμε ένα άρθρο, που επιβεβαιώθηκε και μια προσπάθεια νοθείας του από τη ΝΔ μέσα από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και νομίζω ότι θα πρέπει να προσέξουν πολύ, για να μην μεταθέτουμε τα προβλήματα από τα ουσιαστικά ζητήματα, όπως είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της δημόσιας εκπαίδευσης, στα οποία αποφεύγουν να πάρουν θέση. Εμείς σ αυτή τη νοθεία ενάντια θα δώσουμε τη μάχη με σκληρό τρόπο και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του εκπαιδευτικού κινήματος να ενεργοποιηθεί ενάντια στις αποφάσεις και τη λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών ως πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πια, με την σφραγίδα της παρανομίας της ΝΔ".

    Αναφερόμενος στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Έχουμε μια νέα μορφή διασπάθισης και κατασπατάλησης δημόσιας περιουσίας, με τις ευλογίες της ΝΔ. Μερικά από τα Μοναστήρια έχουν γίνει πρακτορεία Real Estate. Πρέπει να γίνει δικαστικά μια διερεύνηση σε βάθος αυτού του προβλήματος, στο οποίο υπάρχουν, και τα ίχνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε παραιτηθεί από την παρέμβαση του δημοσίου στις δικαστικές διαδικασίες για να διαφυλάξει την περιουσία του και τα δικαιώματά του".

    Επίσης, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον Καποδίστρια 2, σημειώνοντας πως η όποια αλλαγή στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνει μέσα από διάλογο με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [04] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα

    2/9/2008 8:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την "καταπολέμηση της βίας με αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες διατάξεις". Στις αθλητικές οργανώσεις ανατίθεται, σε μεγάλο βαθμό το θέμα της αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα. Επίσης καταργούνται οι αναγνωρισμένοι από την Πολιτεία σύνδεσμοι φιλάθλων με τη μορφή που είχαν σήμερα και εντάσσονται πλέον μέσα στο οργανωτικό πλαίσιο του ίδιου του συλλόγου, από τον οποίο και θα ελέγχονται. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις και για θέματα Ιπποδρόμου, Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ και θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος.

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αθλητισμού, Σοφία Σακοράφα, αναφερόμενη στο αθλητικό νομοσχέδιο, δήλωσε: "Μόλις πριν μισή ώρα, πήραμε στα χέρια μας το περιβόητο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο υποτίθεται θα αφορούσε στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης του ντόπινγκ και για το οποίο διαβάσαμε δεκάδες διαρροές όλες αυτές τις μέρες σε όλο τον Τύπο. Αυτό που παραλάβαμε στα χέρια μας μόλις πριν μισή ώρα είναι το απόλυτο τίποτα. Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη κοινοβουλευτική και πολιτική σοβαρότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που τραυματίζει βαθιά τα αθλητικά ιδεώδη και την αθλητική κοινωνία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε άμεσα τις εξηγήσεις των αρμόδιων υπουργών".

    [05] Οικονομία

    Σε τούρκους η εκμετάλλευση των αεροδρομίων της ΠΓΔ

    Αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων

    2/9/2008 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    H Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τη διερεύνηση των προσφορότερων μεθόδων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο την αξιοποίηση και την αναβάθμιση των υποδομών και την περαιτέρω ανάπτυξη των κρατικών αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν πτήσεις πολιτικής αεροπορίας και υπάγονται στην εποπτεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    Όσον αφορά τους συμβούλους της Κυβέρνησης για το έργο αυτό θα ορισθούν με νεότερη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

    Η αξιοποίηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων θα συμβάλλει στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομιών, θα πρέπει να θεωρείται ως αυτονόητο το ότι δεν θα θίγεται το καθεστώς των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών χαιρέτησε τη σημερινή απόφασή της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για τη διερεύνηση των προσφορότερων μεθόδων σχετικά με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για αξιοποίηση και την αναβάθμιση των υποδομών και την περαιτέρω ανάπτυξη των κρατικών αεροδρομίων.

    Σχετικά με τη σημερινή απόφαση της ΔΕΑ το ΥΜΕ διευκρινίζει ότι πρόκειται για τα περιφερειακά αεροδρόμια με στόχο την ανάπτυξή τους, κι ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται τα έργα σε δώδεκα αεροδρόμια, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, προγραμματίζονται έργα σε δεκαέξι αεροδρόμια ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, εφοδιάζονται τα αεροδρόμια με εξοπλισμό αεροναυτιλίας ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ και με εξοπλισμό ασφαλείας ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ και προχωρεί η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου στην Κρήτη, το νέο μεγάλο αεροδρόμιο της Κρήτης, το οποίο θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης και υπό την κατασκευαστική ευθύνη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..

    Η Ελλάδα έχει 40 περιφερειακά αεροδρόμια τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη -αναλογικά με το μέγεθός της- ενώ η αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας δημιουργεί κάθε χρόνο ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε πολλά από αυτά.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών η χώρα μας έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά στην επιλογή της ρεαλιστικής οδού που επέλεξαν εδώ και 20 περίπου χρόνια με ταχύτητες διαφορετικές οι περισσότερες χώρες, δηλαδή, την μετατροπή των αεροδρομίων σε πραγματικές οικονομικές οντότητες, μέσω διαφόρων μορφών συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

    Επίσης, το ΥΜΕ -όπως και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών- καθιστά σαφές ότι η όλη προσπάθεια της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν αφορά τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας κι αεροπορικής ασφάλειας και γενικότερα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θιγεί το καθεστώς των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε τίποτα απολύτως.

    Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη ο κ. Κωστής Χατζηιωάννου αναλαμβάνει συντονιστής εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων.

    Σε τουρκική εταιρία η εκμετάλλευση των αεροδρομίων της ΠΓΔΜ

    Οι εξελίξεις στον τομέα της αεροπλοΐας στην Βαλκανική είναι συνεχείς και μάλιστα, με πολλές προεκτάσεις.

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επέλεξε την "TAV Airports Holding" ως ανάδοχο για τη λειτουργία των δύο αεροδρομίων και την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού εμπορευμάτων στην ΠΓΔΜ.

    Η τουρκική εταιρία ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά στο σχετικό διαγωνισμό πριν από μία εβδομάδα.

    Η "TAV Airports Holding" θα αναλάβει τη λειτουργία των δύο διεθνών αεροδρομίων -ένα στα Σκόπια κι ένα στην Οχρίδα- για περίοδο 20 χρόνων καθώς και την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού εμπορευμάτων στην πόλη Στιπ.

    Η τουρκική αυτή εταιρία διαχειρίζεται τρία αεροδρόμια στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και το αεροδρόμιο "Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης, δύο αεροδρόμια στη Γεωργία, κι ένα στην Τυνησία.

    Ο πρόεδρος της TAV κ. Μουσταφά Σανί Σενέρ, πριν από μερικές ημέρες είχε χαρακτηρίσει "ευνοϊκή" την πρόταση που κατέθεσε η εταιρία του για τη διαχείριση των αεροδρομίων της ΠΓΔΜ. "Μιλάμε για επένδυση περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ετήσια δυνατότητα "φιλοξενίας" επιβατών από τα αεροδρόμια είναι μόλις 680.000 άτομα", είχε αναφέρει ο κ. Σενέρ και πρόσθεσε πως "εάν η προσφορά αυτή γίνει τελικά αποδεκτή από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ", όπως κι έγινε, "η εταιρία του θα προσπαθήσει να καταστήσει τα αεροδρόμια αυτά μεταξύ των πλέον ανταγωνιστικών στην περιοχή".

    Ενδιαφέρον για το διαγωνισμό αυτό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχαν επιδείξει κι άλλες μεγάλες εταιρίες του χώρου, όπως η γερμανική "Hochtief", η αυστριακή "Vienna International Airport" και η γαλλο-βρετανική "EGIS - Koupthing Singer & Friedlander". Ωστόσο, οι εταιρίες αυτές δεν κατέθεσαν προσφορές επειδή, σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, η επένδυση θεωρήθηκε από αυτές ασύμφορη. Σημείο αιχμής για τις εταιρίες που απέσυραν το ενδιαφέρον τους ήταν το γεγονός ότι στο "πακέτο" της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την εκχώρηση των αεροδρομίων των Σκοπίων και Οχρίδας συμπεριλαμβανόταν και η υποχρέωση για την κατασκευή τερματικού σταθμού εμπορευμάτων στην πόλη Στιπ.

    [06] Κόσμος

    Οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν εξωτερική πολιτική

    "Απαισιόδοξος" για την ονομασία

    2/9/2008 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δηλώσεις με "νόημα" έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο να προκύψει λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, από το νέο γύρο διαβουλεύσεων, ο οποίος υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο, ο Νίκολα Γκρούεφσκι εμφανίσθηκε "απαισιόδοξος".

    "Εκ φύσεως είμαι πάντοτε αισιόδοξος, αλλά, την άποψή μου γύρω από τον γύρο των συνομιλιών του Σεπτεμβρίου την έχω ήδη διατυπώσει. Δεν είναι και πάρα πολύ αισιόδοξη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρούεφσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε δηλώσεις του προς τον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "Α-1", από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για να παραστεί στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, ανέφερε ακόμη, ότι δεν αναμένει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μετά τις αμερικανικές εκλογές.

    "Έχοντας υπ όψιν τη μέχρι στιγμής πρακτική, οι ΗΠΑ συνήθως δεν αλλάζουν εύκολα την εξωτερική πολιτική τους και συνεπώς αναμένω κι αυτή τη φορά τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν. Οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις ισχύουν πάντοτε. Ακόμη κι όταν αλλάξει η ηγεσία τους, οι ΗΠΑ διατηρούν όλες τις εταιρικές σχέσεις", δήλωσε ευθέως ο κ. Γκρούεφσκι.

    Σε ερώτηση αν εν όψει της ετήσιας σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έλαβε κάποιο νέο μήνυμα από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε: "Όχι. Το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, να βρούμε συμβιβαστική λύση και να κλείσει αυτό το πρόβλημα, ώστε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και τα πράγματα να προχωρήσουν. Αυτοί λένε γενικά ότι είναι καλό να βρεθεί λύση. Τι είδους λύση, απομένει να το δούμε κατά την ερχόμενη περίοδο, εάν βρεθεί".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 September 2008 - 20:49:55 UTC