Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προώθηση μεταρρυθμίσεων
  • [02] Επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο
  • [03] Πυρετός επαφών ενόψει ΔΕΘ
  • [04] Απελευθερώνονται τα "κλειστά" επαγγέλματα
  • [05] Promotion of Reforms
  • [06] Αύξηση τιμών πετρελαίου εν όψει τυφώνα «Άικ»
  • [07] Σε εξέλιξη τρεις φωτιές
  • [08] Ρομπότ διασώστης made in ΑΠΘ
  • [09] Νέο βίντεο από την Αλ Κάιντα
  • [10] Πακιστάν: Βομβαρδισμός θρησκευτικού σχολείου
  • [11] Σανιδάς: "Άκυροι οι τίτλοι της Μονής Βατοπεδίου"
  • [12] 48 οι νεκροί από την τραγωδία στο Κάιρο
  • [13] Στο 4,7% ο πληθωρισμός

    [01] Πολιτική

    Στον απόηχο της συν/ξης Καραμανλή

    Προώθηση μεταρρυθμίσεων

    8/9/2008 15:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2008 19:00:22)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, την Υγεία και την Παιδεία και σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ και η Ολυμπιακή, επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, σήμερα, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ερωτηθείς για δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με τον κ. Βουλγαράκη, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως το θέμα έχει εξαντληθεί, ενώ κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση της MRB που δείχνει ότι το 74,7% των πολιτών "πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση", ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι: "η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να μην είναι ευχάριστη αλλά είναι χρήσιμη σε κρίσιμες διεθνείς συγκυρίες". Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

    Ρουσόπουλος: Πολιτικές σταθερές και ειλικρινείς

    "Οι Έλληνες πολίτες παρακολούθησαν τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου και γνωρίζουν ότι έχουν έναν πρωθυπουργό που λέει την αλήθεια, περιγράφει μια πραγματικότητα που ζούμε όλοι στο διεθνές περιβάλλον και στη χώρα μας και δίνει λύσεις μέσα από πολιτικές σταθερές, σίγουρες, ουσιαστικές και πάνω απ όλα ειλικρινείς", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σημείωσε ότι πρόσφατα έκανε δηλώσεις ο κ. Κ. Χατζηδάκης και πως το θέμα είναι σε καλό δρόμο. Τόνισε δε, τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του και ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι θα γίνει στην Ολυμπιακή της νέας εποχής.

    Για το αν επίκειται αλλαγή στην ηγεσία της ΔΕΗ ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πως υπάρχει σχέδιο της διοίκησης ώστε η εταιρεία να γίνει καλύτερη.

    Για τη δημοσκόπηση της MRB, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι: "πρόσφατα σε άλλη δημοσκόπηση τα ποσοστά ήταν διαφορετικά για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης".

    Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό "εκτός τόπου και χρόνου", ο οποίος, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει χάσει τελείως την επαφή του με την πραγματικότητα στη χώρα μας, ενώ δεν έδωσε απαντήσεις, ούτε για την οικονομία, ούτε για τα πολιτικά ζητήματα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ότι ο κ. Καραμανλής παρουσίασε την εικόνα ενός "αδύναμου πρωθυπουργού, ο οποίος δεν μπορεί να ηγηθεί της χώρας, ενώ εξαναγκάζεται να καλύψει τους υπουργούς του".

    Χαρακτήρισε το περασμένο Σαββατοκύριακο ως "ένα από τα χειρότερα για τη χώρα", ενώ για τη φετινή ΔΕΘ είπε ότι "είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια τόσο κακή έκθεση".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε τέλος ότι "ο κ. Καραμανλής ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη έχοντας στην πλάτη του σημαντικά προβλήματα, στα οποία προστέθηκε και το "θεσμικό ατόπημα στη Βουλή", και πρόσθεσε ότι "ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τίποτα".

    Το ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός πέρασε από τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή, στην απεριόριστη ανοχή. "Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει χάσει κάθε επαφή με πραγματικότητα και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη χώρα και κυρίως για τα πλατιά λαϊκά στρώματα" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

    Τέλος ο ΛΑΟΣ χαρακτήρισε όμηρο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως ανέφερε, εμφανίστηκε αλαζονικός προς το εκλογικό σώμα, απαξιωτικός προς τους δημοσιογράφος και ανερμάτιστος προς τα οικονομικά.

    Στήριξη στο πρόσωπο του Γ. Βουλγαράκη

    Τη στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γιώργου Βουλγαράκη επαναβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σχετικά με δημοσίευμα της "Καθημερινής", σύμφωνα με το οποίο εταιρεία του κ. Βουλγαράκη αγόρασε τον 7ο όροφο του Πύργου των Αθηνών περίπου 900.000 ευρώ και δύο χρόνια μετά τον πούλησε 70.000 ευρώ, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και στην απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός για συναλλαγές που έχουν καταγραφεί στο πόθεν έσχες.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η εταιρεία "Αστική Ανάπτυξη - Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ" του Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη, που είχε ιδρυθεί το Μάρτιο του 2005, με μετοχικό κεφάλαιο 18.000 ευρώ, εξασφάλισε δάνειο για την αγορά γραφείων συνολικού εμβαδού 700 τ.μ. Κατά τα στοιχεία μεσιτών, υπολογίζεται ότι η εμπορική αξία ήταν 3,5-4,5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το δάνειο πληρωνόταν από τα ενοίκια που εισέπραττε η εταιρεία, ενώ ο ίδιος δεν εμφάνιζε το ακίνητο στο "πόθεν έσχες", αλλά μόνο τη συμμετοχή των 18.000 ευρώ στην εταιρεία. Κάποια στιγμή η δραστηριότητά της εταιρείας κρίθηκε ασύμφορη και ο κ. Βουλγαράκης με τη σύζυγό του πούλησαν το 2007 τη συγκεκριμένη εταιρεία μαζί με το ακίνητο, εισέπρατοντας μόλις 35.001 ευρώ έκαστος.

    Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράστηκαν σήμερα υπέρ του Υπουργού Ναυτιλίας.

    Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105.8 ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης σημείωσε ότι δεν αμφισβητεί το ήθος του κ. Βουλγαράκη.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε πως ο κ. Βουλγαράκης αδικείται διότι κατηγορείται για πράγματα που έχει αναφέρει στο πόθεν έσχες του.

    "Ο κ. Βουλγαράκης, νομίζω ότι είχε τη δυνατότητα να δώσει κατά την άποψή μου πειστικές εξηγήσεις στον ελληνικό λαό με τις προχθεσινές του συνεντεύξεις. Ό,τι έκανε, ήταν μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Αν θέλει κάποιος να τον κρίνει, βεβαίως και μπορεί να τον κρίνει αλλά δεν υπάρχει ο παραμικρός να κατηγορήσει τον Γιώργο τον Βουλγαράκη ότι χρηματίστηκε, ότι ευνόησε κάποιον, ότι δωροδοκήθηκε ή οτιδήποτε άλλο" είπε στη ΝΕΤ 105.8, Θόδωρος Καράογλου.

    Δεν λείπουν όμως και οι διαφοροποιήσεις.

    "Στον πρωθυπουργικό κανόνα υπήρξαν εξαιρέσεις που προκαλούν την κοινή γνώμη διάγοντας πολυτελή βίο σε εποχές ισχνών αγελάδων. Όποιος όμως έχει τα γένια έχει και τα χτένια", ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στα "Νεα".

    Στο μεταξύ, η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει να εξαπολύει πυρά εναντίον του Γιώργου Βουλγαράκη.

    Ο κ. Ρουσόπουλος κληθείς να απαντήσει για το αν αισθάνεται ο ίδιος στοχοποιημένος, απάντησε χαρακτηριστικά "αν αισθανόμουν κάτι τέτοιο θα το έλεγα".

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή, ότι εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη, ως συνήγορος υπεράσπισης του κ. Βουλγαράκη και της οικογένειας Πελέκη.

    [02] Πολιτική

    Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο

    8/9/2008 11:56:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2008 17:43:22)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η "Επιχειρηματικότητα με Ανθρώπινο Πρόσωπο" είναι το αντικείμενο της διετούς διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής πού άρχισε το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ανοίγοντας τις εργασίες της ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία μιας συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων. Μίλησε, επίσης, για τις αξίες που θα πρέπει να διέπουν την επιχειρηματικότητα, τονίζοντας πως γίνεται ακόμα πιο πιεστική η ανάγκη να μην υπερισχύσουν οι "σειρήνες" που οδηγούν στην κοινωνική αναλγησία στην συμπίεση του μισθολογικού κόστους, στην ανασφάλιστη εργασία και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος με κατασπατάληση φυσικών πόρων.

    Τέσσερις άξονες

    "Η επιχειρηματικότητα είναι μία έννοια που ανοίγεται πολύ ευρύτερα από το καθαρά οικονομικό πεδίο δράσης. Είναι το γνώρισμα του ανθρώπου να χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες γνώσεις, τα ταλέντα και τις δεξιότητές του, για να επιλύει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει, για να βελτιώνει τους όρους της ζωής του ίδιου και των συνανθρώπων τους", είπε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

    Χαρακτήρισε ως παράδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη και αλλού που θεωρούν ότι η επιχειρηματικότητα είναι εξ ορισμού αντίθετη με κάθε έννοια κοινωνικής ευαισθησίας και ότι ταυτίζεται με την ανελέητη, όπως είπε, επιδίωξη του κέρδους, με έναν ανταγωνισμό που θέτει στο περιθώριο κάθε άλλη αξία και επιδίωξη.

    Όπως είπε ο ίδιος, τα σημερινά παγκόσμια πιεστικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική κρίση, μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε ως ανθρωπότητα.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεθνή συγκυρία και τόνισε ότι είναι χρέος μας να αποδείξουμε ότι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας μπορεί να ενισχυθεί με τρόπο που αρμόζει στη φυσιογνωμία της Ευρώπης και του πολιτισμού της.

    Όπως σημείωσε ο ίδιος, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να στραφούμε "στην επιχειρηματικότητα, με την ευρύτατη έννοια του όρου. Να ενθαρρύνουμε νέους συνδυασμούς γνώσεων και δυνατοτήτων που θα ανοίξουν νέους δρόμους δημιουργίας και προκοπής".

    Ο Πρωθυπουργός επεσήμανες ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, αν και το 47% των Ευρωπαίων πολιτών εκδηλώνουν προτίμηση για την ανεξάρτητη εργασία, μόνο το 17% καταφέρνει να υλοποιήσει την επιθυμία αυτή. "Στην Ευρώπη, ο κίνδυνος αποτυχίας ακυρώνει περίπου τα μισά επιχειρηματικά σχέδια, την ώρα που στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 1/3. Και μάλιστα, η σύγκριση αυτή γίνεται ακόμα πιο αρνητική για την Ευρώπη, αν συνυπολογίσουμε τη γήρανση του πληθυσμού και τη συνεπακόλουθη μείωση των ενεργών επιχειρηματικά ατόμων (εκείνων δηλαδή που βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 25 και 34 χρονών)", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της υπαρκτής πραγματικότητας:

    Πρώτον, να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των ήδη γνωστών και εφαρμοσμένων δράσεων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού. Δεύτερον, να ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία της γνώσης, της ποιότητας και της καινοτομίας, μέσα από την επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό. Τρίτον, να αναλάβουμε συγκεκριμένα μέτρα ώστε η Ένωσή μας να γίνει πέρα από ένωση κρατών και οικονομιών, μια πραγματική ένωση λαών και ανθρώπων που αντιλαμβάνονται και ενισχύουν, ακόμη περισσότερο, με το έργο και τη δράση τους, τους δεσμούς που συνέχουν άρρηκτα τις τύχες και τις προοπτικές τους. Τέταρτον, να θέσουμε ως στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας για την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στις υπηρεσίες, τις νέες τεχνολογίες αιχμής, τη μικρομεσαία επιχείρηση, που είναι και η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας.

    Αντιδράσεις

    Το ΚΚΕ αναφερόμενο στην ομιλία του Πρωθυπουργού για την Επιχειρηματικότητα με Ανθρώπινο Πρόσωπο τόνισε πως: "Ο Πρωθυπουργός δεν πρωτοτύπησε. Με την ομιλία του επανέλαβε τα γνωστά ιδεολογήματα, ότι μπορούν και τα κέρδη του κεφαλαίου να μεγεθύνονται και ταυτόχρονα να μην θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και το περιβάλλον. Η πολιτική της ΝΔ, όπως και των άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ, αυτό που αποδεικνύουν είναι ότι όσο υπάρχουν τα κέρδη του κεφαλαίου, θα βγαίνουν από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και την καταστροφή του περιβάλλοντος."

    [03] Πολιτική

    Συναντήσεις Παπανδρέου

    Πυρετός επαφών ενόψει ΔΕΘ

    8/9/2008 14:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2008 19:23:52)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συναντήσεις με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ και το ΣΕΒ βρίσκονται στη σημερινή ατζέντα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της επίσκεψης και της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΕ πρότεινε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει στις εξαγγελίες του το τρίπτυχο "μεγάλη αναδιανομή του εισοδήματος, επιπέδου 1981, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και του δημόσιου τομέα". Ο κ. Καραμανλής "δεν έδωσε καμία απάντηση και προοπτική στις ανάγκες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων", σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου, και σύσσωμη την αντιπολίτευση, να βρεθούν στο πλάι των κοινωνικών αγώνων που θα αναπτυχθούν στην επόμενη περίοδο.

    Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε ότι εφόσον δεν αλλάζουν οι κυβερνητικές πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση, απαιτείται η εκπόνηση εναλλακτικής πρότασης από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα. Για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι "μονόδρομος, η απάντηση, η ανατροπή και η μεταβολή των πολιτικών της κυβέρνησης" είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

    Την απόφαση τους, οι επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές στις 13 Οκτώβριου σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν οι επαγγελματοβιοτέχνες μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Γιώργο Παπανδρεου.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Ασημακόπουλος τόνισε, ότι "στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όπου κατοικούν 8000 ιδιοκτήτες off-shore εταιρειών δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοια μέτρα και δυσφήμιση των μικρών επιχειρηματιών, επειδή κάποιοι δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν τους όρους του κρατικού προϋπολογισμού". Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου, τη δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού και τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών.

    "Με τον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του συζητήσαμε τα συσσωρευμένα προβλήματα της οικονομίας που έφερε στο προσκήνιο η παγκόσμια κρίση. Το αντίδοτο σε αυτά τα προβλήματα δεν είναι οι φόροι γιατί επιβαρύνουν μια ήδη βεβαρημένη κατάσταση με κίνδυνο να πληγεί η παραγωγή, η αγορά και η απασχόληση. Μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη και χωρίς την επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος μετά τη συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής Εύη Χριστοφιλοπούλου, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έδωσαν το απόγευμα συνέντευξη Τύπου για την κοινωνική και οικονομική πολιτική μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί την Τρίτη για τη συμπρωτεύουσα και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με ομιλία το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο και συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι.

    [04] Οικονομία

    Επιβαρύνουν σημαντικά το ΑΕΠ

    Απελευθερώνονται τα "κλειστά" επαγγέλματα

    8/9/2008 16:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2008 18:47:11)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η επιβεβαίωση της απελευθέρωσης των λεγόμενων "κλειστών" επαγγελμάτων έγινε και δια στόματος Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε τη σημαντική ελάφρυνση των νοικοκυριών από το άνοιγμα των επαγγελμάτων αυτών. Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι εκπρόσωποι των κλάδων που καλούνται να μεταβάλουν τους κανόνες λειτουργίας τους, λέγοντας ότι θίγονται τα κεκτημένα τους. Το φιλόδοξο πρόγραμμα διοικητικού εκσυγχρονισμού θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος του 2009, σύμφωνα με την οδηγία της Κομισιόν.

    Ποιους κλάδους αφορά

    Ανοίγει το μέτωπο των κλειστών επαγγελμάτων που επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές με δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον το χρόνο στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. 4 δις ευρώ κοστίζουν ετησίως τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας που αναλογεί σε επιβάρυνση 1000 ευρώ το χρόνο, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

    Σύμφωνα μάλιστα, με μελέτη του ΚΕΠΕ, μόνο η απελευθέρωση 13 κλάδων στον τομέα των υπηρεσιών, πριμοδοτεί το ΑΕΠ κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα, αυξάνει άμεσα τους πραγματικούς μισθούς κατά 0,4%, ενισχύει το επίπεδο ευημερίας κατά 0,3%, ενώ μεσοπρόθεσμα μπορεί να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών έως 10,5%.

    Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Φαρμακοποιοί, Οδοντίατροι, Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Λογιστές, Ιδιοκτήτες Ταξί, Ιδιοκτήτες Φορτηγών Δ.Χ., είναι τα επαγγέλματα που συντηρούν ολιγοπωλιακές αγορές.

    Στο στόχαστρο μπαίνουν ο καθορισμός των τιμών, οι απαιτήσεις εισόδου στο επάγγελμα, η έκδοση αδειών επαγγέλματος και οι εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης.

    Οι κανόνες λειτουργίας εντοπίζονται:

    -Στους δικηγόρους- οι αμοιβές και οι παραστάσεις των οποίων καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.

    -Στους συμβολαιογράφους, το κράτος καθορίζει όριο στις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, ενώ οι αμοιβές καθορίζονται σε κεντρικό επίπεδο.

    -Στους φαρμακοποιούς, τίθενται πληθυσμιακοί - γεωγραφικοί περιορισμοί στην έκδοση αδειών.

    -Στους λογιστές, εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης.

    -Στους οδοντιάτρους καθορισμός κατώτατων τιμών.

    -Στους μηχανικούς και αρχιτέκτονες καθορισμένες κατώτατες αμοιβές και στρεβλώσεις κυρίως στον τομέα των μεγάλων δημόσιων έργων.

    -Σε ταξί και φορτηγά ΔΧ, ο ελεγχόμενος αριθμός αδειών από το κράτος.

    Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων αυτών συνεπάγεται τροποποιήσεις αλλά και κατάργηση νόμων. Ακολούθως επισημαίνονται:

    - Κέντρα ενιαίας εξυπηρέτησης με πλήρως ηλεκτρονική λειτουργία. - Κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών. - Άρση περιορισμών στη νομική μορφή εταιρειών. - Απλούστευση στη δανειοδότηση. - Κατάργηση περιορισμού στον αριθμό επιχειρήσεων. - Κατάργηση των κατώτατων κομίστρων σε ΤΑΧΙ/ Δ.Χ.Φ. - Κατάργηση στον περιορισμό αδειών.

    [05] Promotion of Reforms

    08 Σεπ 2008 15:19:00 (Last updated: 08 Σεπ 2008 18:43:16)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA-ΜNA

    State minister and governmental spokesman, Th. Roussopoulos repeated the governments dedication to the reforms regarding Social Security, OSE, DEH and Olympic Airways. As per Mr. Voulgarakis issue Mr. Rousopoulos stated that answers have been given. On recent MRB gallop according to which 74,7% of people asked "believe that the country is moving in the wrong direction", state minister said: "the policy adopted by the government may not be pleasant but is useful in crucial international circumstances". At the same time, the opposition partys reactions are strong.

    Dedication to the Reforms

    Greek citizens who listened to the Prime Ministers speech and his press conference know that they have a Prime Minister who is telling the truth, is describing a reality we all live in the international environment and our country, and is giving safe, meaningful and above all honest solutions", Mr. Rousopoulos stressed.

    On reference to the future of the Olympic Airways (OA), he underlined that Mr. Hatzidakis made statements on the issue recently and that it will be solved. He also stressed the Prime Ministers commitment- that not a single employee will loose his/her job- and pointed out that there is a complete plan about the new era of OA.

    As per "Kathymerini"s article speaking of Mr. Voulgarakis buying the 7th floor of Athens Tower for 900.000 and then selling it for 70.000, Mr. Rousopoulos referred on the Prime Minister and Mr. Voulgarakis statements that transactions; all transactions are recorded in Mr. Voulgarakis income tax statement.

    On MRB gallop state minister said: "The percentages regarding the financial measures of the government were different recently in other gallops".

    PASOK branded the Prime Ministers image sad, stressing that Mr. Karamanlis has lost contact with reality in our country, while he did not give any answers about the economy and political issues our country faces.

    KKE commented the Prime Ministers interview and said that the capital is the only way in the governments policy.

    SYRIZA stressed that the Prime Minister adopted in corruption, instead of zero tolerance, absolute tolerance.

    Translated by Sofia Gartziou

    [06] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Αύξηση τιμών πετρελαίου εν όψει τυφώνα «Άικ»

    8/9/2008 17:50:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανοδική τάση παρουσιάζει η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα ξεπερνώντας τα 108 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο τυφώνας "Άικ" κινείται προς τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού και η αγορά αναμένει τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ σχετικά με την πολιτική σε ότι αφορά την παραγωγή εκ μέρους του.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε το απόγευμα αύξηση 2,01 δολάρια το βαρέλι και βρισκόταν στα 108,24 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Σεπτεμβρίου- είχε αυξηθεί κατά 1,25 δολάρια και είχε ανέλθει στα 105,34 δολάρια το βαρέλι. Οι υπουργοί των κρατών μελών του ΟΠΕΚ που συναντιούνται στη Βιέννη αναμένεται να διατηρήσουν τους στόχους για την επίσημη παραγωγή αμετάβλητους, καθώς ο "Άικ" απειλεί τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, που ακόμα βρίσκονται σε φάση επιδιορθώσεων από το πέρασμα του τυφώνα "Γουστάβου", την προηγούμενη εβδομάδα. Ο "Άικ" εξασθένησε σήμερα στην κατηγορία "2" κινούμενος στην ακτογραμμή της βορειοανατολικής Κούβας, αναμένεται να ενισχυθεί, όμως, στην επικίνδυνη κατηγορία "3" καθώς θα εισέρχεται στον Κόλπο του Μεξικού, δηλαδή στην περιοχή που πραγματοποιείται το 25% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και το 15% της παραγωγής φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

    [07] Κοινωνία

    Στη Δ. Μακεδονία

    Σε εξέλιξη τρεις φωτιές

    8/9/2008 17:28:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο Ανταρτικό του δήμου Πρεσπών Φλώρινας, καίγοντας δασική και χορτολιβαδική έκταση.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 14 οχήματα με 30 πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα αποτελούμενα από 30 άτομα. Εξάλλου, από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο. Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής και οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν.

    Την ίδια ώρα, ξερά χόρτα καίει πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιεροπηγή Καστοριάς, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι οκτώ άνδρες της Πυροσβεστικής που επιχειρούν καταβάλλουν προσπάθεια να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επέκτασης της φωτιάς σε πευκοδάσος που υπάρχει στην περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν δεν βοηθούν το έργο των πυροσβεστών.

    Λίγο μετά τις 2 το απόγευμα εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά σε δρυοδάσος στην τοποθεσία Ποιμενικό του δήμου Βιτσίου. Η φωτιά είναι έρπουσα και στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με 8 άνδρες κι ένα πεζοπόρο τμήμα.

    [08] Τεχνολογία

    Ρομπότ διασώστης made in ΑΠΘ

    8/9/2008 17:08:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα ρομπότ διάσωσης και ένα καινοτόμο σύστημα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας παρουσίασε η Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.

    Το ρομπότ διάσωσης δημιούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματος PANDORA (Program for the Advancement of Non Directed Roboting Agent), 17 προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, και με αυτό κατέκτησαν την 9η θέση - ανάμεσα σε 18 άλλες ομάδες - σε παγκόσμιο διαγωνισμό που διεξήχθη τον Ιούλιο στην Κίνα.

    Πρόκειται για μία μικροσκοπική κατασκευή, μόλις 60 εκατοστών, ωστόσο πολυδύναμη, αφού διαθέτει 19 αισθητήρες, εντοπισμού θυμάτων, που συνδέονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, 13 κινητήρες και ειδικό σύστημα κίνησης για ανώμαλο έδαφος.

    Σε ειδικό βραχίονα είναι τοποθετημένοι οι αισθητήρες αναγνώρισης ήχων, θερμοκρασίας σώματος, χρώμα δέρματος, εκπνοής (αισθητήρας διοξειδίου του άνθρακα), κίνησης κ.α. δίνοντας δυνατότητα στο ρομποτάκι να εντοπίζει το θύμα φυσικών καταστροφών (π.χ. σεισμών). Εξάλλου, διαθέτει σύστημα αυτόματης πλοήγησης και μπορεί να χαρτογραφεί τον χώρο όπου κινείται, με σκάνερ λέιζερ, ώστε να ενημερώνει τα σωστικά συνεργεία για την ακριβή θέση του θύματος.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, αναπληρωτή καθηγητή, Λουκά Πέτρου, το ρομπότ λειτουργεί με μπαταρία αυτοδυναμίας 40 λεπτών, ωστόσο το πρόγραμμα πρόκειται να συνεχιστεί προκειμένου το ρομπότ να δεχθεί βελτιώσεις.

    Ευρυζωνικός Μετρητής Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας

    Ο πρώτος ελληνικός ευρυζωνικός μετρητής Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας δημιουργήθηκε από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Ραδιοεπικοινωνίας, Γιάννη Σάχαλο, τα μέχρι στιγμής συστήματα μετρήσεων προέρχονται από το εξωτερικό με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος τους. Ο πρώτος ελληνικός μετρητής, εκτός από το υποπολλαπλάσιο κόστος του (τουλάχιστον κατά πέντε φορές), έχει τη δυνατότητα μετρήσεων σε όλες τις περιοχές του φάσματος (από πολύ χαμηλές συχνότητες έως και ακτινοβολίες από κινητά τηλέφωνα 4ης γενιάς), ενώ διαθέτει υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά ακριβείας, εγκαθίσταται εύκολα, διαθέτει αυτονομία λειτουργίας και δυνατότητα καταγραφής σε 24ωρη βάση, μέσω μνήμης.

    Ο ελληνικός μετρητής πρόκειται να τοποθετηθεί σε 30 θέσεις δημόσιων κτιρίων ανά την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ένα δίκτυο πανελλαδικής μέτρησης της ακτινοβολίας, στο οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί περίπου 130 μετρητές. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ατομικού φορητού μετρητή, κυρίως για εργαζόμενους σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα.

    [09] Κόσμος

    Εν όψει της "μαύρης" επετείου

    Νέο βίντεο από την Αλ Κάιντα

    8/9/2008 16:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2008 18:05:34)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Η Αλ Κάιντα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο ενόψει της επετείου, την Πέμπτη, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, στο οποίο ο υπαρχηγός της Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κατηγορεί το Ιράν ότι παίρνει μέρος σε μια δυτική Σταυροφορία κατά του Ισλάμ, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    Σε απόσπασμα του βίντεο που μεταδόθηκε από το δίκτυο, ο Ζαουάχρι επιτίθεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αμφισβητώντας την αντιδυτική στάση της ισλαμικής δημοκρατίας.

    "Ο ηγέτης (του Ιράν) συνεργάζεται με τους Αμερικανούς στην κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν και αναγνωρίζει τα καθεστώτα μαριονέτες και στις δύο χώρες, την ώρα που προειδοποιεί για θάνατο και καταστροφή όποιον αγγίξει μια σπιθαμή του ιρανικού εδάφους", σημειώνει ο Ζαουάχρι.

    Η Αλ Κάιντα, σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση, επικρίνει συχνά το σιιτικό Ιράν, το οποίο έχει καλές σχέσεις με τους ηγέτες του Αφγανιστάν που τάσσονται κατά των Ταλιμπάν και την υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση του Ιράκ.

    Δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα δήλωσε στο Ρόιτερ ότι το δίκτυο έλαβε αντίτυπο του 90λεπτου βίντεο, το οποίο αποτελεί μια συρραφή, στην οποία περιλαμβάνεται και νέο υλικό.

    [10] Κόσμος

    Πακιστάν: Βομβαρδισμός θρησκευτικού σχολείου

    8/9/2008 16:40:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πύραυλοι που φαίνεται πως εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα σκότωσαν σήμερα 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 7 ισλαμιστές μαχητές, δύο γυναίκες και ένα μωρό σ ένα χωριό στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, όπου βρίσκεται ένα θρησκευτικό σχολείο (μαντράσα), το οποίο έχει ιδρύσει ένας παλιός φίλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών και αυτόπτες μάρτυρες.

    "Δύο μη επανδρωμένα αεροπλάνα εκτόξευσαν τρεις πυραύλους", δήλωσε ένας κάτοικος του χωριού Νταντί Νταρπαχέιλ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    Στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως στόχοι ήταν ένα σπίτι και ένα θρησκευτικό σχολείο το οποίο είχε ιδρύσει ο διοικητής των Ταλιμπάν Τζαλαλουντίν Χακάνι.

    Ο Χακάνι είναι βετεράνος διοικητής του υποστηριχθέντος από τις ΗΠΑ πολέμου των Αφγανών κατά της σοβιετικής εισβολής στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 και οι σχέσεις του με τον Μπιν Λάντεν ανάγονται στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

    Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε πως έξι άμαχοι και επτά ξένοι μαχητές σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, αλλά η εθνικότητα των ξένων δεν είναι ακόμη γνωστή.

    "Ουζμπέκοι καθώς και Άραβες ζούσαν στο σπίτι και στον γειτονικό ξενώνα. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά δεν γνωρίζω τις ταυτότητές τους", δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, "ένα μωρό έξι μηνών και δύο γυναίκες είναι επίσης μεταξύ των νεκρών", ενώ τραυματίσθηκαν συνολικά 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από νοσοκομειακή πηγή.

    Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα που μη επανδρωμένα αεροπλάνα, τα οποία διαθέτουν μόνον οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, εκτοξεύουν πυραύλους στην περιοχή του Πακιστάν όπου ζουν φυλές. Η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη πως η Αλ-Κάιντα και οι Αφγανοί Ταλιμπάν έχουν ανασυγκροτήσει στην περιοχή αυτή τις κύριες βάσεις τους των μετόπισθεν.

    Ένας από τους μικρότερους γιούς του Τζαλαλουντίν Χακάνι δήλωσε πως ο πατέρας του και ένας άλλος γιος του, ο Σιρατζουντίν δεν βρίσκονταν στην περιοχή όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Ο Τζαλαλουντίν Χακάνι πιστεύεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και των Ταλιμπάν πιστεύεται πως ηγείται ο Σιρατζουντίν.

    [11] Κοινωνία

    Σανιδάς: "Άκυροι οι τίτλοι της Μονής Βατοπεδίου"

    8/9/2008 16:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2008 19:12:41)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση για τις εκτάσεις της Μονής Βατοπεδίου που αντάλλαξε με το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ Σανιδά οι τίτλοι της Μονής είναι άκυροι και διάτρητοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

    Ήδη ανατέθηκε στους εισαγγελείς εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου ο φάκελος της υπόθεσης προκειμένου να εξακριβωθεί εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα και ιδιαίτερα αυτό της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου, κυρίως από τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, οκτώ μελών του Δ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τεσσάρων ορκωτών εκτιμητών όπως και κάθε άλλου συμμετόχου υπό οποιαδήποτε ιδιότητα και αν έχει.

    Οι παραχωρήσεις αφορούν εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα (ή Μπορού) και την όχθη της, τις δυο νησίδες Αγίου Νικολάου και Παναγίας Παντανάσσης στη λίμνη Μπορού των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και την ανταλλαγή εκτάσεων με τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

    Σύμφωνα με την παραγγελία, τα πρόσωπα, για τα οποία ζητείται η έρευνα, αναγνώρισαν κυριότητα εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, γνωμοδότησαν παραπλανώντας τους συναρμόδιους υπουργούς ότι μπορούσαν να ανταλλάξουν εκτάσεις του Δημοσίου με άλλες της Μονής και υπεκτίμησαν ακίνητα που παραχωρήθηκαν ή αντηλλάγησαν με τη Μονή, ενώ αντίθετα υπερεκτίμησαν ακίνητα που έλαβε η Μονή, με αποτέλεσμα η τελευταία να ωφελήθηκε λαμβάνοντας μεγαλυτέρων εκτάσεων ακίνητα.

    Η παραγγελία του Εισαγγελέα χαρακτηρίζει παραπλανηθέντες τους εκάστοτε Υπουργούς από τις σχετικές γνωμοδοτήσεις, αλλά και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που αποδέχθηκε τις συγκεκριμένες γνωμοδοτήσεις.

    Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, για τις τελευταίες εξελίξεις, στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, δήλωσε: "Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε στην Θεσσαλονίκη, ως συνήγορος υπεράσπισης του κ. Βουλγαράκη και της οικογένειας Πελέκη. Τώρα, μετά από την απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για έρευνα σε βάθος, για τα έργα της Μονής Βατοπεδίου, ο κ. Καραμανλής είναι σαφώς έκθετος".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, είπε ότι «περιμένουμε πολιτικές απαντήσεις από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε άλλη ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση αυτή, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτήν την στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τις περαιτέρω κινήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ερωτηθείς αν «υπάρχει αντίφαση μεταξύ της κριτικής που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην σύζυγο του κυβερνητικού εκπροσώπου και την ταυτόχρονη παρουσία στελεχών του Κινήματος στα δελτία ειδήσεων όπου σχολιάζει την επικαιρότητα η σύζυγος του κυβερνητικού εκπροσώπου», ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «δεν στηλιτεύουμε την παρουσία της, επισημαίνουμε και ζητάμε την ανάληψη ευθυνών για το γεγονός ότι η σύζυγος του υπουργού Τύπου σχολιάζει πολιτικά σε ένα κανάλι και έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στον χώρο αυτό. Θεωρούμε ότι αποτελεί πασίδηλο και αυτονόητο πρόβλημα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα».

    «Από εκεί και πέρα, αν το ΠΑΣΟΚ επέλεγε την παρουσία του στην τηλεόραση μόνο εκεί που θα είχε την απόλυτη σιγουριά ότι θα βρει μια κατάσταση όπου ούτε σύγκρουση συμφερόντων υπάρχει, ούτε -αν θέλετε- οποιεσδήποτε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με αυτές που θα περιμέναμε από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, δεν ξέρω σε πόσα κανάλια θα ήμασταν παρόντες» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς «γιατί το λέει αυτό», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «(το λέω) γιατί δεν επιλέγει πάντα κανένας το που και υπό ποιες συνθήκες θα πει τις απόψεις του. Εμείς λέμε τις απόψεις μας όπου μας καλούν και αυτό κάνουμε σε όλα τα κανάλια τα οποία όλα προφανώς σεβόμαστε, (όπως και) τις απόψεις τους και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν».

    [12] Κόσμος

    48 οι νεκροί από την τραγωδία στο Κάιρο

    8/9/2008 15:11:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν όταν τεράστιοι ογκόλιθοι αποκολλήθηκαν το Σάββατο από λόφο στη συνοικία Μανσιγέτ Νάσερ του βορειοανατολικού Καΐρου, καταπλακώνοντας μια παραγκούπολη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των υπηρεσιών ασφαλείας.

    "Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 48 νεκρούς και 54 τραυματίες", δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας.

    "Δεκάδες άνθρωποι μπορεί να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια αλλά δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κατεστραμμένων σπιτιών", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν λόγο για 500 παγιδευμένους κάτω στα ερείπια.

    Ο στρατός και οι υπηρεσίες διάσωσης άνοιξαν στενές διόδους ανάμεσα στα βράχια, κυρίως κόβοντας μέρος των ογκόλιθων ώστε να μην προκληθεί νέα κατολίσθηση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Υπηρεσίες του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ερυθράς Ημισελήνου προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στα θύματα της τραγωδίας.

    Οι αρχές εγκατέστησαν καταυλισμό με 60 σκηνές σε άλσος της συνοικίας Φοστάτ κοντά στη συνοικία Μανσιγέτ Νάσερ. Ορισμένοι από τους διασωθέντες αρνήθηκαν να μείνουν στον καταυλισμό, ζητώντας νέα σπίτια για τους άστεγους, γράφει η εφημερίδα Αλ-Μάσρι Αλ-Γιομ.

    Ο μέγας μουφτής της Αιγύπτου Αλί Γκόμα δήλωσε ότι όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους από την πτώση των ογκόλιθων ήταν "μάρτυρες".

    Οι περισσότερες πλινθόκτιστες κατοικίες και τα μικρά εργαστήρια της πληγείσας συνοικίας ήταν διώροφα.

    Ορισμένοι κάτοικοι απέδωσαν την ευθύνη για την τραγωδία αυτή στις εργασίες που άρχισαν πριν από αρκετές εβδομάδες στον λόφο δηλώνοντας ότι οι αρχές είχαν ενημερωθεί για τους κινδύνους.

    Την Κυριακή ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής έριξαν πέτρες σε αστυνομικούς που είχαν μεταβεί στην περιοχή καταγγέλλοντας την αδράνεια των δημοσίων υπηρεσιών.

    [13] Οικονομία

    Διαδοχικές συναντήσεις Αλογοσκούφη

    Στο 4,7% ο πληθωρισμός

    8/9/2008 14:56:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2008 17:17:05)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Αποκλιμάκωση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες σημειώθηκε στον πληθωρισμό, που έκλεισε στο 4,7 % , από 4,9% που ήταν τον Ιούλιο λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων και της συγκράτησης των τιμών στα σούπερ μάρκετ.

    Ο πληθωρισμός πάντως παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο πληθωρισμό της ευρωζώνης. Σε 12μηνη βάση η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρείται στα ζυμαρικά, στο αλεύρι, στο ψωμί, στα αυγά, στη βενζίνη και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η μεγαλύτερη μείωση τιμών παρατηρείται στις νωπές πατάτες.

    Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομίας απαντά σε δημοσιεύματα που μιλούν για την καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος, διευκρινίζοντας ότι η θέσπιση των τεκμηρίων διαβίωσης θα γίνει σε ρεαλιστική βάση και θα αφορά μόνον εκείνους που οι δηλώσεις φορολογίας των εισοδημάτων τους απέχουν σημαντικά από τα πραγματικά τους εισοδήματα.

    Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού και η ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό συζητήθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομιας, Γ. Αλογοσκούφη και Πολιτισμού, Μ. Λιάπη.

    Νωρίτερα ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχο Σακελλάρη, με τον οποίο συζήτησε τη νέα στρατηγική της τράπεζας στην Ελλάδα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2008 με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τα 45 χρόνια δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι από το 1981, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει στη χώρα μας δάνεια άνω των 17 δισ. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και για σημαντικά βιώσιμα επενδυτικά προγράμματα.

    "Μια μέρα μετά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κ. Καραμανλής εκτίθεται βαρύτατα στην κοινή γνώμη από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ.Η είδηση της διατήρησης και αυτού του επίπλαστου πληθωρισμού, που ανακοινώνει η ΕΣΥΕ, στα πανύψηλα επίπεδα του 4,7 % τον Αύγουστο, παρά τις θερινές εκπτώσεις και την κάμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου, αποτελεί "κόλαφο" για τον κ. Κ. Καραμανλή και τα όσα καθησυχαστικά μας είπε για την πορεία της οικονομίας" ανέφερε σε σχόλιό του ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 September 2008 - 16:50:47 UTC