Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρεμιέρα για το μεγαλύτερο πείραμα
  • [02] "Bing Bang" Experiment under way
  • [03] Κλειστός ο ΧΥΤΑ της Φυλής
  • [04] Συνεχίζεται ο θόρυβος για τη Μονή Βατοπεδίου
  • [05] Κυβερνητική και Υπουργικό Συμβούλιο
  • [06] Πυρκαγιές στη Β.Ελλάδα
  • [07] Κίνα: Παρατημένο νεογέννητο στη "Φωλιά του Πουλιού"
  • [08] Βολιβία: Εντείνεται η σύγκρουση Κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
  • [09] Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
  • [10] Προβάδισμα Ομπάμα

    [01] Τεχνολογία

    Πρεμιέρα για το μεγαλύτερο πείραμα

    10/9/2008 10:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2008 11:13:09)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Δέκα χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες θα προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν τη γέννηση του σύμπαντος, εκτελώντας το μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, στον τεράστιο υπόγειο, μήκους 27 χλμ, Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN).

    Η έναρξη της λειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή, μήκους 27 χιλιομέτρων, η οποία άρχισε σήμερα στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) αναμεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα του κέντρου ερευνών CERN και από κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Η διαδικασία προχωρά κανονικά, παρά τα μικρά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν νωρίτερα.

    Οι επιστήμονες περιμένουν με αγωνία να επιβεβαιώσουν κεντρικές θεωρίες της φυσικής και της κοσμολογίας, για παράδειγμα αν υπάρχει το λεγόμενο σωματίδιο του Θεού, που υποτίθεται ότι έδωσε μάζα στην ύλη.

    Το πείραμα έδωσε λαβή για να διατυπωθούν ακόμη και καταστροφολογικά σενάρια, όπως ότι η μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί στο εργαστήριο θα καταπιεί ολόκληρη τη γη, επιφέροντας τη Συντέλεια του κόσμου.

    Πάντως, το κέντρο CERN διαβεβαιώνει ότι "ο Επιταχυντής είναι ασφαλής και ότι οι εικασίες περί κινδύνων είναι σκέτη μυθοπλασία".

    Το πείραμα θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τα Χριστούγεννα.

    [02] "Bing Bang" Experiment under way

    10 Σεπ 2008 10:45:00

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ten thousand international scientists, among them Greek scientists will attempt to recreate the "Big Ban" in the hope that new sub-atomic particles will emerge, revealing fundamental insights into the nature of the cosmos and unlock many of the remaining secrets of particle physics. The power up of the Large Hadron Collider (LHC) which will seek to collide two beams of particles at nearly the speed of light will be covered live by CERN Research Center website and many European television channels. The experiment started shortly after 10:00 despite some small technical problems. Scientists are anxious explain the origins of the universe and how it came to harbor life. The experiment has given rise to destruction of the Earth scenarios, CERN, however, has re-assured that the Large Hadron Collider is safe. The experiment will be carried on for at least 10 years while first results are expected at Christmas.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    Read the story on other sources:

    The Large Hadron Collider - CERN

    [03] Κοινωνία

    Κλειστός ο ΧΥΤΑ της Φυλής

    10/9/2008 10:22:00

    Κλειστός θα παραμείνει σήμερα ο ΧΥΤΑ της Φυλής και το εργοστάσιο απορριμμάτων στα Άνω Λιόσια, με απόφαση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής αντιδρώντας στις καθυστερήσεις των έργων για την κατασκευή των ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πρωτεύουσας, λόγω της διαφωνίας των Δήμων της Ανατολικής Αττικής.

    [04] Κοινωνία

    Συνεχίζεται ο θόρυβος για τη Μονή Βατοπεδίου

    10/9/2008 10:06:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν από τους εισαγγελείς οι πρώτοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των ακινήτων που απέκτησε η Μονή Βατοπεδίου από το Δημόσιο. Όπως προκύπτει και από τη δικαστική παραγγελία Σανιδά, πολλές απορίες δημιουργούν οι γνωμοδοτήσεις και οι εκτιμήσεις κρατικών λειτουργών για την έκταση και την αξία των ακινήτων που αντηλλάγησαν. Υπήρξαν για παράδειγμα περιπτώσεις χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική ή την Ουρανούπολη, ιδιοκτησίες του Δημοσίου που εκτιμήθηκαν επτά και οκτώ φορές κάτω απο την αξία τους πριν παραχωρηθούν στη Μονή. Κάλυψη στους αρμόδιους υπουργούς που την χειρίστηκαν παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσσοπουλος τονίζοντας πως ενέργησαν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου. ''Το ΠΑΣΟΚ και σ' αυτή την υπόθεση αποκάλυψε και η ΝΔ συγκάλυψε'', σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη και χαρακτήρισε τουλάχιστον ασυνήθιστο φαινόμενο στην εισαγγελική παραγγελία να υπάρχει η φράση για "παραπλανηθέντες υπουργούς". ''Ότι ανήκει στο λαό θα πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία είτε υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι ή όχι'', σχολίασε το ΚΚΕ, ενώ σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση ο Αλέκος Αλαβάνος. ''Η Εκκλησία παρακολουθεί το θέμα'', δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και αναφέρθηκε στο αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους.

    [05] Πολιτική

    Κυβερνητική και Υπουργικό Συμβούλιο

    10/9/2008 9:57:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο την επικύρωση των κρίσεων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης θέμα που σε μια ώρα θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, αναμένεται να καλυφθούν οι επτά θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

    [06] Κοινωνία

    Πυρκαγιές στη Β.Ελλάδα

    10/9/2008 9:51:00

    Έκταση με πεύκα καίει φωτιά που εκδηλώθηκε σε ορεινή και δύσβατη περιοχή στο Άνω Γραμματικό του δήμου Βεγορίτιδας στην Πέλλα. Στην περιοχή επιχειρούν 30 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 9 οχήματα, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από τη Λάρισα και το Βόλο. Σε εξέλιξη παραμένει, επίσης, η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή "Κίτκα" στο δημοτικό διαμέρισμα Προμάχων στην Αριδαία Πέλλας. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 9 οχήματα με 20 πυροσβέστες. Έκταση με έλατα και οξιές συνεχίζει να καίει η φωτιά που εκδηλώθηκε, την Κυριακή, στο όρος Μπέλες στο Κιλκίς. Στο σημείο, που είναι δύσβατο, επιχειρεί πεζοπόρο τμήμα 50 πυροσβεστών, ενώ γίνεται επιτήρηση των εστιών της φωτιάς, που έχουν κατασβεστεί.

    Εξάλλου σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε, πριν 4 μέρες, σε δασική και χορτολιβαδική έκταση στο Ανταρτικό του δήμου Πρεσπών Φλώρινας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 14 οχήματα με 70 πυροσβέστες. Ωστόσο, 150 στρέμματα δασικής έκτασης αποτέφρωσε, προτού τεθεί υπό μερικό έλεγχο, φωτιά που ξέσπασε στο δήμο Χασίων στα Γρεβενά. Στο σημείο επιχείρησαν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 15 πυροσβέστες. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, επίσης, και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή "Παπράνιτσα" στην Αριδαία Πέλλας.

    [07] Κόσμος

    Κίνα: Παρατημένο νεογέννητο στη "Φωλιά του Πουλιού"

    10/9/2008 9:45:00

    Μια επισκέπτρια στη "Φωλιά του Πουλιού" -το νέο εθνικό ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου- δοκίμασε μια δυσάρεστη έκπληξη όταν ανακάλυψε εγκαταλελειμμένο σε μια από τις τουαλέτες ένα νεογέννητο, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη. Το βρέφος, που όπως έγινε γνωστό είναι κορίτσι, βρέθηκε από μια γυναίκα στις τουαλέτες του σταδίου όπου διεξάγονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, σύμφωνα με την εφημερίδα Τάιμς του Πεκίνου. "Η γυναίκα είπε στο προσωπικό του σταδίου ότι υπήρχε ένα νεογέννητο στην τουαλέτα, με αίματα ακόμη στο σώμα του". Εθελοντές και μέλη του προσωπικού αναζήτησαν επί δύο ώρες την μητέρα του βρέφους χωρίς επιτυχία, και φρόντισαν να διακομιστεί το μωρό σε νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του βρέφους χαρακτηρίζεται καλή και τρέφεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλέστηκε πηγές που βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση. Ωστόσο το ποια είναι και πού βρίσκεται η μητέρα παραμένει άγνωστο. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    [08] Κόσμος

    Βολιβία: Εντείνεται η σύγκρουση Κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

    10/9/2008 9:32:00

    Οπαδοί της αντιπολίτευσης στη Βολιβία, κραδαίνοντας ρόπαλα και πέτρες, εφόρμησαν σε δημόσια κτήρια στο ανατολικό τμήμα της χώρας χθες Τρίτη, απαιτώντας από τον Πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες να παραχωρήσει μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων από τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής στις αυτοδιοικήσεις των επαρχιών και να ακυρώσει το σχέδιό του να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την κύρωση νέου Συντάγματος. Εκατοντάδες νεαρών στη Σάντα Κρους έκαναν εφόδους σε γραφεία της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών σε φορολογικές υπηρεσίες, στο ινστιτούτο αναδιανομής της γης και τα τοπικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης. Η Σάντα Κρους θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης και λίκνο των αυτονομιστικών διαθέσεων που καλλιεργούνται στις πλουσιότερες επαρχίες της Βολιβίας. Τα επεισόδια που ακολούθησαν χαρακτηρίσθηκαν ως τα χειρότερα στη Βολιβία εδώ και μήνες. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση απεικονίζονται αστυνομικοί να εκτοξεύουν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος και στρατιώτες αιμόφυρτοι μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές.

    "Δε θα αφήσουμε τον Έβο Μοράλες να εγκαταστήσει μια δικτατορία", είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρομπέρτο Γκουτιέρες στο τηλεοπτικό δίκτυο ATB, προσθέτοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως ότου ο αριστερός Μοράλες, πρώτος ιθαγενής Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, υποχωρήσει.

    Στην περιοχή Τσάκο, η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε σταθμό ελέγχου ροής των αγωγών, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να διακόψουν τη διαμετακομιδή του καυσίμου στη Βραζιλία.

    Τα επεισόδια καταδίκασαν στελέχη της Κυβέρνησης Μοράλες, που έχει εμπλακεί σε μια όλο και σκληρότερη σύγκρουση με την δεξιά αντιπολίτευση -η οποία εκπροσωπεί λευκούς κτηματίες και επιχειρηματίες-, από το 2007.

    "Φασίστες, βίαιοι, ρατσιστές επιτέθηκαν σε θεσμούς, που ανήκουν σε όλους τους Βολιβιανούς", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Ράντα μετά από κατεπείγουσα συνάντηση με τον Μοράλες στη Λα Πας. Οι διαδηλώσεις αποτελούν μέρος μιας απόπειρας επιβολής "πολιτικού πραξικοπήματος", συνέχισε, αποδίδοντας τις ταραχές στον Κυβερνήτη της Σάντα Κρους, Ρούμπεν Κόστας, και τον μεγαλοκτηματία Μπράνκο Μαρίνκοβιτς.

    Καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών και αποκλεισμοί δρόμων σημειώθηκαν επίσης στις επαρχίες Μπένι και Πάντο, όπου η αντιπολίτευση έχει σημαντική ισχύ.

    Στην σύγκρουση παρενέβη ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, καλώντας την Κυβέρνηση Μοράλες να "ακούσει" τα αιτήματα των διαδηλωτών. Ο Μοράλες έχει καταδικάσει τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς τα "αυτονομιστικά" αιτήματα των κυβερνητών των επαρχιών. Την περασμένη εβδομάδα ο Γκόλντμπεργκ είχε κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου του επιδόθηκε διαμαρτυρία, σύμφωνα με το δίκτυο Press TV.

    [09] Οικονομία

    Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ

    10/9/2008 9:16:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 520.000 βαρέλια την ημέρα, εξ αιτίας της πτώσης της τιμής του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Σακίμπ Χελίλ, εκτελών χρέη προέδρου της Συνόδου του Οργανισμού στη Βιέννη, μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίς σήμερα Τετάρτη. Σύμφωνα με το Χελίλ, η παραγωγή θα επιστρέψει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2007. Εξαιρουμένων τριών μελών του ΟΠΕΚ -της Αγκόλας, του Ιράκ και της Ινδονησίας-, ο νέος στόχος όσον αφορά την παραγωγή θα είναι 28,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά τον ίδιο. Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Απρίλιο καθώς οι έμποροί εκτιμούσαν ότι η Σύνοδος του ΟΠΕΚ θα διατηρούσε την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα. Στη Σύνοδο των μελών του ΟΠΕΚ, που ξεκίνησε χθες βράδυ στη Βιέννη με σκοπό να συζητήσουν τις προοπτικές της παραγωγής πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία είχε αφήσει άφησει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη περικοπών.

    Με την προοπτική αυτή το Μπρεντ έκλεισε στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 99,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό στα 103,26 δολάρια.

    Οι τιμές έχουν σημειώσει κάθετη πτώση καθώς τον Ιουλίου είχαν φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι.

    Πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΟΠΕΚ ο Υπουργός Ενεργείας της Βενεζουέλας είχε δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης των επιπέδων της παραγωγής χωρίς καμιά αλλαγή. "Πρέπει μα διατηρήσουμε τα πράγματα ως έχουν", δήλωσε ο Ραφαέλ Ραμίρεζ.

    [10] Κόσμος

    Προβάδισμα Ομπάμα

    10/9/2008 9:02:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Μπροστά στην πρόθεση ψήψου βρίσκεται ξανά ο υποψήφιος πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα, αφήνοντας πίσω του τον αντίπαλό του Τζον ΜακΚέιν του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατά μία μονάδα, 47% έναντι 46%, όμως ουσιαστικά οι δύο διεκδικητές του ύπατου αξιώματος στις ΗΠΑ είναι ισόπαλοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

    Το προβάδισμα του Ομπάμα, που ήταν 3% τον Αύγουστο και 6% τον Ιούλιο, έχει ουσιαστικά εξανεμισθεί, σημείωσε το τηλεοπτικό δίκτυο στην διαδικτυακή του εκδοχή.

    Η έρευνα διεξήχθη από το Σάββατο έως τη Δευτέρα κι έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±3,3%. Τα ευρήματά της συνάδουν με εκείνα άλλων δημοσκοπήσεων, που καταδεικνύουν ότι η αναμέτρηση Ομπάμα-ΜακΚέιν προβλέπεται εξαιρετικά αμφίρροπη καθώς η εκστρατεία προχωρά.

    Σημειώνεται ότι δημοσκόπηση των Washington Post/ABC News κατέδειξε ότι ο ΜακΚέιν καταλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία όσον αφορά την πρόθεση ψήφου των λευκών γυναικών - κάτι που ερμηνεύθηκε ως στροφή όσων υποστήριζαν την Χίλαρυ Κλίντον στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο εξαιτίας της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας της Σάρα Πέιλιν για την αντιπροεδρία, εκτίμηση που η εκστρατεία Ομπάμα χαρακτήρισε "εσφαλμένη".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 September 2008 - 8:50:17 UTC