Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζουν πτωτικά
  • [02] Επίσκεψη Παπανδρέου στα νοσοκομεία Παίδων
  • [03] Καταδικάστηκε γιατρός για φακελάκι
  • [04] 71 νεκροί σε αιματηρές μάχες στη Σρι Λάνκα
  • [05] Χάνει έδαφος ο Γκόρντον Μπράουν
  • [06] Στα ύψη οι οφειλές των νοικοκυριών
  • [07] Χωρίς μετρό 12μμ-16μμ
  • [08] Χαλάει ο καιρός
  • [09] Κόσοβο: Αρχίζει η ανάπτυξη της EULEX
  • [10] Πειρατεία ανοιχτά της Σομαλίας
  • [11] Νέα συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ
  • [12] Στην "κορυφή" του Φορμπς και πάλι ο Γκέιτς
  • [13] ΗΠΑ: Ένατη εκτέλεση θανατοποινίτη στο Τέξας
  • [14] Ισραήλ: Νίκησε η Λίβνι
  • [15] Κίνα: Και τέταρτο βρέφος νεκρό
  • [16] 19 ύποπτοι για την επίθεση στην Υεμένη
  • [17] 7 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στο Ιράκ

    [01] Οικονομία

    Τα διεθνή χρηματιστήρια

    Συνεχίζουν πτωτικά

    18/9/2008 9:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2008 11:00:09)

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, AFP

    Συνεχίζεται η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές. Νέα "βουτιά" καταγράφουν σήμερα τα χρηματιστήρια στην Ασία και τον Ειρηνικό μετά την κατακόρυφη πτώση που σημείωσε χθες η Γουόλ Στρητ, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για νέες καταστροφές στον χρηματοπιστωτικό τομέα, παρά τη θεαματική επιχείρηση σωτηρίας του ασφαλιστικού κολοσσού AIG από την αμερικανική κυβέρνηση. Κλειστό παραμένει το πρώτο χρηματιστήριο της Μόσχας. Μεικτή εικόνα καταγράφεται στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ενέσεις ρευστού από μεγάλες τράπεζες για στήριξη των συναλλαγών.

    Το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραφε απώλειες 5,84% στα μέσα της συνεδρίασης με πρώτα "θύματα" τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο γενικός δείκτης υποχωρούσε το πρωί κατά 112,61 μονάδες στις 1.816,44 μονάδες. Χθες η Σαγκάη έκλεισε με απώλειες 2,90%.

    Στο Τόκιο, ο δείκτης Νικκέι υποχωρούσε λίγο πριν το κλείσιμο κατά 3,18% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Η τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διοχετεύσει στην τραπεζική αγορά άλλα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την χρηματοπιστωτική κρίση στην Αμερική. Χθες είχε διοχετεύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την ρευστότητα.

    Στο Χονγκ Κονγκ ,ο δείκτης Χανγκ Σενγκ υποχωρούσε κατά 5,02%,στη Σιγκαπούρη ο γενικός δείκτης κατέγραφε πτώση 3,56%,ο δείκτης Κόσπι στη Σεούλ κατά 3,25% και το χρηματιστήριο του Σίδνει κατά 3,83%.

    Την ίδια ώρα, στη Μανίλα το χρηματιστήριο υποχωρούσε κατά 3,40% και στην Ταιπέι κατά 3,65%.

    Εν τω μεταξύ, το πρώτο χρηματιστήριο της Μόσχας, το RTS, το οποίο έκλεισε χθες στο μέσον της συνεδρίασης, και καθώς ο δείκτης καταποντιζόταν για τρίτη συνεχή ημέρα, δεν λειτούργησε σήμερα. "Οι συναλλαγές δεν έχουν αρχίσει. Δεν έχουμε λάβει άδεια από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματιστηριακών Αγορών", δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου.

    Στη Νέα Υόρκη ο Ντάου Τζόουνς έκλεισε χθες με απώλειες 4,06% και ο βιομηχανικός δείκτης Νάσντακ με 4,94%. Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου σήμερα, στο άνοιγμά τους καταγράφεται μεικτή εικόνα.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να ακολουθεί την καθοδική τάση των δεικτών των διεθνών χρηματιστηρίων. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών, στις 10:45 η ώρα, βρισκόταν στις 2.916,06 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες κατά 1,42%.

    Αποτέλεσμα της χρηματιστηριακής κρίσης είναι και η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου, που τις τελευταίες ημέρες είχαν υποχωρήσει σημαντικά. Το αμερικανικό αργό έκλεισε στα 97,16 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 6,01 δολαρίων, ενώ το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έκλεισε στα 94,84 δολάρια, με άνοδο 5,62 δολαρίων το βαρέλι. Αυτήν την ώρα η διαπραγμάτευση του αργού είναι στα 97 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    "Οι φόβοι αυξάνονται για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος" εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας Calyon.

    Εξαγορές και συγχωνεύσεις

    Στη Βρετανία, τις ανησυχίες κλιμάκωσε και η ειδηση που μεταδόθηκε από το BBC - οτι η τράπεζα Lloyds TSB συμφώνησε να εξαγοράσει την αντίπαλη τράπεζα HBOS - τη μεγαλύτερη στο χώρο της χορήγησης στεγαστικών δανείων. Η επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς έγινε σήμερα, Πέμπτη και όπως έγινε γνωστό, η HBOS πουλήθηκε στη Lloyds έναντι του ποσού των 12,2 δισεκατομμυρίων στερλίνων (15,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Οι "Τάιμς" της Νέας Υόρκης γράφουν ότι η Μόργκαν Στάνλεϊ, που είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 50% την τελευταία εβδομάδα, διαπραγματεύεται τη συγχώνευσή της με την τράπεζα Wachovia. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC πάντως, η Μόργκαν Στάνλει διαπραγματεύεται με την κινεζική τράπεζα CITIC.

    [02] Πολιτική

    "Εγκατάλειψη του ΕΣΥ"

    Επίσκεψη Παπανδρέου στα νοσοκομεία Παίδων

    18/9/2008 11:31:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τα νοσοκομεία Παίδων, Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία, επισκέφτηκε το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους τομεάρχες Υγείας του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, αφού ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νοσοκομείου από τη διοίκηση, τόνισε με έμφαση ότι επίκεντρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι ο άνθρωπος και η υγεία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    [03] Κοινωνία

    Καταδικάστηκε γιατρός για φακελάκι

    18/9/2008 11:17:00

    Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο δικαστήριο σε γιατρό - γυναικολόγο του γενικού νοσοκομείου Σερρών, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματίστηκε από το σύζυγο ασθενούς. Η σύλληψη του γιατρού έγινε επ αυτοφώρω την περασμένη Τρίτη μέσα στο νοσοκομείο Σερρών, από άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο σύζυγος της ασθενούς, ο γιατρός απαίτησε "φακελάκι" 400 ευρώ, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ συνελήφθη την ώρα που εισέπραττε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ τα οποία είχαν προσημειωθεί. Ο γιατρός άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

    [04] Κόσμος

    Αποχώρησαν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

    71 νεκροί σε αιματηρές μάχες στη Σρι Λάνκα

    18/9/2008 11:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2008 11:22:37)

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, AFP

    Τουλάχιστον 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη, σε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες μαχών, από τότε που οι ένοπλες δυνάμεις της Σρι Λάνκα κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης "Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ", προκειμένου να τερματίσουν 36 χρόνια αυτονομιστικής εξέγερσης, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτική πηγή.

    Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν χθες όλη την ημέρα με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειεις να καταγράφονται στο βορειοδυτικό λιμάνι Νατσικούντα, θέατρο των επιχειρήσεων, στην περιοχή Κιλινότσι, σχεδόν 300 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Κολόμπο. Οι ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν περιοχή 1,5 χλμ. κοντά στο Νατσικούντα.

    Σαράντα αντάρτες Ταμίλ και 10 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσε δήλωσε αυτή την εβδομάδα οι δυνάμεις του θα ανακτήσουν έως το τέλος της χρονιάς την πολιτική "πρωτεύουσα" των ανταρτών της οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ (LTTE) στη βόρεια περιοχή Κιλινότσι καταστρέφοντας συνεπώς το μινι-κρατίδιο που ουσιαστικά ελέγχουν οι αντάρτες.

    Το βράδυ της Τετάρτης οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις αποχώρησαν από τη βόρεια Σρι Λάνκα. "Οι διεθνείς οργανώσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους από το Ουάνι, μια βόρεια περιφέρεια της χώρας", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει στις 9 Σεπτεμβρίου ότι θα αποχωρούσαν από την περιοχή αυτή, ύστερα από αίτημα των αρχών του Κολόμπο και παρά τους φόβους για την τύχη δεκάδων χιλιάδων αμάχων Ταμίλ στις περιοχές της Σρι Λάνκα που έχουν σχεδόν αποκοπεί από τον κόσμο.

    "Οι μάχες δεν σταματούν να κλιμακώνονται. Απομακρύναμε και τους 35 εργαζομένους μας και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού", είπε εκπρόσωπος του ΟΗΕ Γκόρντον Βάις.

    Την ίδια απόφαση έλαβαν οι ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η CARE, η γερμανική ΖΟΑ.

    "Δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους. Πρέπει συνεπώς να φύγουν", επανέλαβε τη Δευτέρα στον ξένο Τύπο ο Μαχίντα Ρατζαπάκσε.

    Μόνο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έχει παραμείνει καθώς εποπτεύει σημείο διέλευσης για τους αμάχους ανάμεσα στις περιοχές των Ταμίλ και των κυβερνητικών δυνάμεων. Η διεθνής οργάνωση εποπτεύει επίσης την ανταλλαγή σορών μετά τις μεγάλες μάχες.

    "Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης για 200.000 με 300.000 αμάχους", προειδοποίησε ο διευθυντής του Κέντρου για μια πολιτική εναλλαγή, οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το Κολόμπο θέλει να αποφύγει μια επανάληψη της σφαγής που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2006 στην ανατολική Σρι Λάνκα, όταν 17 εργαζόμενοι στην περιοχή της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Δράση κατά της Πείνας, δολοφονήθηκαν, πιθανώς από άνδρες των ενόπλων δυνάμεων ή παραστρατιωτικούς.

    [05] Κόσμος

    Εκτιμάται ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση

    Χάνει έδαφος ο Γκόρντον Μπράουν

    18/9/2008 11:01:00

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Η επιρροή του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν στα μέλη της κυβέρνησής του συνεχώς αδυνατίζει και σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της απογευματινής εφημερίδας του Λονδίνου "Ιβινινγκ Στάνταρτ", στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Γκόρντον Μπράουν αντιμετωπίσθηκε "ταπεινωτικά και σχεδόν αγνοήθηκε από ορισμένους υπουργούς του".

    Ένας απ΄αυτούς, ισχυρίζεται το σχετικό δημοσίευμα της "Ιβινινγκ Στάνταρτ", απαιτούσε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να του εξηγήσει γιατί η συζήτηση επικεντρώνεται στα προβλήματα των Συντηρητικών και αποφεύγεται κάθε συζήτηση για τους λόγους της καθίζησης του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

    Μάλιστα η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας "Ιπσος", η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών με την πολύ μεγάλη διαφορά των 24 ποσοστιαίων μονάδων. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησής του οι συζητήσεις για την πορεία του κόμματος" να γίνουν όταν θα τελειώσει η παρούσα οικονομική κρίση.

    Ένας από τους Εργατικούς βουλευτές, που μετέχουν στις κινήσεις για την ανατροπή του σημερινού πρωθυπουργού, ο πρώην υφυπουργός εσωτερικών Τζόρτζ Χάουαρθ δήλωσε στο πρόγραμμα της τηλεόρασης του BBC "Νιουσνάιτ", ότι "ο Γκόρντον Μπράουν είναι ο πρωθυπουργός με την χαμηλότερη δημοτικότητα από την εποχή του Νέβιλ Τσάμπερλν ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί το 1940".

    Ένας άλλος υπουργός ο οποίος δεν κατονομάσθηκε δήλωσε σε πρόγραμμα του τηλεοπτικού καναλιού 4. "Αυτό που κάνει τώρα ο Γκόρντον Μπράουν είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, λίγες εβδομάδες ή μερικούς μήνες, νομίζω, λίγες εβδομάδες".

    Ο Γκόρντον Μπράουν θα προσπαθήσει να σταματήσει το σε βάρος του ενδοκομματικό κλίμα με την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Μάντσεστερ. "Θα είναι η πολιτική ομιλία της ζωής του" , δήλωσε έγκυρος Βρετανός πολιτικός αναλυτής.

    [06] Οικονομία

    Στοιχεία από ΤτΕ και Γιούροστατ

    Στα ύψη οι οφειλές των νοικοκυριών

    18/9/2008 10:45:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στα 236 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούλιο οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων για δάνεια και εταιρικά ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο τα νοικοκυριά χρωστούν στις τράπεζες 113 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 46% του ΑΕΠ. Τα στεγαστικά δάνεια αγγίζουν τα 75 δισ. ευρώ, και τα καταναλωτικά τα 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. είναι για πιστωτικές κάρτες. Στα 18,1 δισ. ευρώ εξάλλου ανέρχεται το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας το εξάμηνο σημειώνοντας μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat.

    [07] Κοινωνία

    Χωρίς μετρό 12μμ-16μμ

    18/9/2008 10:25:00

    Χωρίς Μετρό από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα σήμερα η Αθήνα λογά στάσης εργασίας των εργαζομένων. Εξάλλου απεργούν και σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, οι οποίοι στις 11 το πρωί προγραμματίζουν συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Υγείας. Απεργία και για τους εργαζομένους στην Εθνική Ασφαλιστική, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίησή της.

    [08] Κοινωνία

    Χαλάει ο καιρός

    18/9/2008 10:21:00

    Επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες και ανέμους εντάσεως έως και 8 μποφόρ αναμένεται το Σαββατοκύριακο. Στο μεταξύ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης προειδοποιεί σήμερα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο Θερμαϊκό Κόλπο με σφοδρούς βορειοδυτικούς ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ. Το Λιμεναρχείο καλεί τους κυβερνήτες μικρών σκαφών να κατευθυνθούν σε ασφαλές αγκυροβόλιο

    [09] Κόσμος

    Κόσοβο: Αρχίζει η ανάπτυξη της EULEX

    18/9/2008 10:12:00

    Έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο, η EULEX, θα ξεκινήσει τη μαζική ανάπτυξη των μελών της, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου. Περίπου 100 μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί, θα αναπτυχθούν στην επικράτεια του Κοσόβου στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΜΜΕ της Πρίστινα, που επικαλούνται πηγές της EULEX. Η μαζική άφιξη στην περιοχή Ευρωπαίων αστυνομικών, δικαστών, εισαγγελέων και τελωνειακών υπαλλήλων θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, έως ότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμης, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Από τα συνολικά 2.000 μέλη που προβλέπεται να έχει η EULEX, μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο Κόσοβο 300 μόλις άτομα. Ο αρμόδιος για το Κόσοβο υπουργός της σερβικής Κυβέρνησης, κ. Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, διεμήνυσε στο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., κ. Στέφαν Λένε, ότι η Σερβία θεωρεί απαράδεκτη την προοπτική ανάπτυξης της EULEX στο Κόσοβο, χωρίς να υπάρχει σχετική εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

    [10] Κοινωνία

    Πειρατεία ανοιχτά της Σομαλίας

    18/9/2008 9:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2008 11:39:14)

    Κρατώντας βαρύ οπλισμό, 5 άνδρες έκαναν τα ξημερώματα ρεσάλτο στο ελληνόκτητο, με σημαία Μάλτας φορτηγό πλοίο "Σέντσουρι". Το έμφορτο με αλάτι και 25μελές αλλοδαπό πλήρωμα πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας με κατεύθυνση την Κένυα. Την πειρατεία γνωστοποίησε σήμερα στις 05.30 ο Φιλιππινέζος πλοίαρχος του πλοίου στην πλοιοκτήτρια εταιρία Ναβιγκέισον Μαριτάιμ που εδρεύει στην Γλυφάδα, αλλά χωρίς να κάνει γνωστά τυχόν αιτήματα των πειρατών. Το ελληνόκτητο πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Νασάου της Αιθιοπίας με τελικό προορισμό τη Μομπάσα της Κένυας, όπου και θα ξεφόρτωνε το αλάτι που μετέφερε. Να τονισθεί ότι και στις 17 Μαΐου 2008 στην ίδια περιοχή πειρατές είχαν καταλάβει το φορτηγό πλοίο με Ιορδανική σημαία "Victoria" το οποίο μετέφερε 4.200 τόνους ζάχαρης την οποία είχε δωρίσει η κυβέρνηση της Δανίας, στη Σομαλία, ενώ ένα μήνα πριν πάλι πειρατές είχαν καταλάβει το γαλλικό γιοτ Le Ponant, που τελικά απελευθερώθηκε στις 11 Απριλίου όταν οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, πραγματοποίησαν επιχείρηση συλλαμβάνοντας μάλιστα 6 από τους πειρατές που τώρα κρατούνται στις φυλακές του Παρισιού. Να σημειωθεί ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία ενημέρωσε για το περιστατικό το ΥΕΝΑΝΠ με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός -ΙΜΟ- που εδρεύει στο Λονδίνο.

    [11] Κόσμος

    Επί τάπητος το θέμα της διακυβέρνησης

    Νέα συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

    18/9/2008 9:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2008 9:51:19)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απ ευθείας διαπραγματεύσεων θα έχουν σήμερα στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Επί τάπητος το θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών: Σύμφωνα με τη διαδικασία, η οποία έχει συμφωνηθεί, σε πρώτη φάση θα γίνει κωδικοποίηση των θέσεων των δύο πλευρών με την καταγραφή των σημείων συμφωνίας, σύγκλισης και διαφωνίας.

    Ο κ. Χριστόφιας στη σημερινή συνάντηση αναμένεται ότι θα θέσει και θέμα παραβίασης εκ μέρους του κ. Ταλάτ της συμφωνίας για εμπάργκο δηλώσεων αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

    Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει σήμερα στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας, στην "νεκρή ζώνη" για να καλύψουν τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων

    Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις υπήρξαν στην Λευκωσία για τις δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Όλι Ρεν περί "νέας οντότητας" ύστερα από μια λύση του Κυπριακού.

    Την ερχόμενη Κυριακή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Ο κ. Χριστόφιας αναμένεται να φθάσει στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη μέρα για να συμμετάσχει στην 63η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Χριστόφιας θα παρακαθήσει σε γεύμα με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης θα έχει αρκετές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και με υπουργούς Εξωτερικών διαφόρων χωρών.

    [12] Οικονομία

    Στην "κορυφή" του Φορμπς και πάλι ο Γκέιτς

    18/9/2008 9:33:00

    Για 15η χρονιά εξακολουθεί να είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στις ΗΠΑ ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, αλλά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα είχαν ως συνέπεια να βγουν από τη λίστα του περιοδικού Forbes κάποιοι από τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς. Μεταξύ αυτών που έχασαν τη θέση τους από τον κατάλογο των πλουσίων είναι ο πρώην διευθυντής της ασφαλιστικής AIG, Μορίς Γκρίνμπεργκ και ο πρώην επικεφαλής της eBay, Μεγκ Γουίτμαν. Ο μεγιστάνας των καζίνο, Σέλντον Άντελσον είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 13 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη χρονιά και έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από οποιονδήποτε άλλο πλούσιο που περιλαμβάνεται στη λίστα Forbes, ενώ ο Κερκ Κερκοριάν, έχασε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της μείωσης της αξίας των μετοχών του στην εταιρία MGM Mirage, που ασχολείται με την εκμετάλλευση καζίνο. "Το γεγονός ότι οι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα. Υπάρχει ελάχιστη ρευστότητα στις αγορές και δεν μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες", δήλωσε ο διευθυντής του περιοδικού Forbes, Μάθιου Μίλερ.

    Παρόλο που ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει πρώτος στον κατάλογο με τους πιο πλούσιους Αμερικανούς, με περιουσία που υπολογίζεται στα 57 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οικονομικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η περιουσία του κατά 2 δισεκατομμύρια σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

    Δεύτερος στη λίστα είναι ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία που υπολογίζεται στα 50 δισεκατομμύρια, ενώ πέρυσι είχε περιουσία 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολουθεί ο ιδρυτής της εταιρίας Oracle, Λόρενς Έλιζον, με περιουσία που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Από την τέταρτη έως την έβδομη θέση της λίστας του περιοδικου Forbes βρίσκονται τέσσερα μέλη της οικογένειας Γουόλτον, που έχουν κληρονομήσει τον ιδρυτή της εταιρίας Wal-Mart, Σαμ Γουόλτον και οι περιουσίες τους εκτιμώνται στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στην όγδοη θέση είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, με περιουσία περίπου 20 δισεκατομμυρίων και ακολουθούν οι αδελφοί Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, που έχουν την βιομηχανία Koch Industries, και περιουσιακά στοιχεία ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας.

    Για να μπει κάποιος στη λίστα του περιοδικού Forbes πρέπει να έχει περιουσία τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμυρίου, ενώ ο μέσος όρος των περιουσιών που έχουν οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί είναι 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάτι που σημαίνει ότι οι 400 πιο πλούσιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία που φθάνουν στο 1,57 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερα από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Καναδά.

    Ο πιο νέος που βρίσκεται στον κατάλογο Forbes είναι ο 24χρονος ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με περιουσία που ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, από τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, οι 271 έκαναν μόνοι τους τις περιουσίες τους, ενώ 75 κληρονόμησαν τα χρήματα που διαχειρίζονται.

    [13] Κόσμος

    ΗΠΑ: Ένατη εκτέλεση θανατοποινίτη στο Τέξας

    18/9/2008 9:25:00

    Οι αρχές του Τέξας προχώρησαν χθες Τετάρτη στην εκτέλεση του 39χρονου Γουίλιαμ Μάρεϋ, που είχε καταδικασθεί στην εσχάτη των ποινών για το βιασμό και τη δολοφονία μιας 93χρονης γυναίκας το 1998 στην πόλη Κάουφμαν. Ο Μάρεϋ, κατά την ενάγουσα αρχή, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, ξυλοκοπήσει και στραγγαλίσει το θύμα του πριν αποδράσει παίρνοντας μαζί του λίγα χρήματα που ήταν κρυμμένα σε ένα βάζο κι ένα μαχαίρι. Η εκτέλεση ήταν η ένατη εφέτος στην Πολιτεία που θανατώνει περισσότερους κατάδικους από κάθε άλλη στις ΗΠΑ και η 414η μετά την επαναφορά της επιβολής της θανατικής ποινής στην Πολιτεία το 1982, μετά την ομοσπονδιακή άρση της απαγόρευσης το 1976. Στο Τέξας προγραμματίζονται άλλες 11 εκτελέσεις έως το τέλος του 2008 και τέσσερις για τις αρχές του 2009, μετά την "καθυστέρηση" που σημειώθηκε εξαιτίας του άτυπου μορατόριουμ από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, όσο το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε προσφυγές εναντίον της χρήσης της θανατηφόρου ένεσης. Τις απέρριψε τον Απρίλιο.

    [14] Μ. Ανατολή

    Ισραήλ: Νίκησε η Λίβνι

    18/9/2008 9:07:00

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι ανακηρύχθηκε και επίσημα σήμερα Πέμπτη η νικήτρια της μάχης για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Έχουντ Όλμέρτ στην ηγεσία του κόμματος Καντίμα αλλά και στην πρωθυπουργία. Ο δικαστής Νταν Άρμπελ, ο οποίος επέβλεψε την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες Τετάρτη, ενημέρωσε την εκστρατεία της 50χρονης Λίβνι ότι κέρδισε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ισραηλινό Ραδιόφωνο. Εκπρόσωπός της επιβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters ότι ανακηρύχθηκε νικήτρια. Η Λίβνι κέρδισε με οριακό ποσοστό ενώ αμέσως μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος, η νομικός, πρώην πράκτορας της Μοσάντ, είπε στους συνεργάτες της: "οι καλοί νίκησαν". Πάντως η νίκη της αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί στις δημοσκοπήσεις. Το τελικό ποσοστό της διαφοράς της από το Σαούλ Μοφάζ, πρώην στρατηγό, αρχηγό του γενικού επιτελείου και Υπουργού Άμυνας, ο οποίος κατελάμβανε έως σήμερα τη θέση του υπουργού Μεταφορών, είναι μικρότερο από μιάμιση μονάδα. Εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι τα τελικά ποσοστά των Λίβνι και Μοφάζ είναι 43,1% έναντι 42% αντίστοιχα - παρά το γεγονός ότι έρευνες της έδιναν προβάδισμα 10 έως 12 ποσοστιαίων μονάδων.

    "Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες απειλές ως Κυβέρνηση του Ισραήλ", τόνισε στις πρώτες επινίκιες δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, έξω από το σπίτι της στο Τελ Αβίβ, η Λίβνι. Δεν αναφέρθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγει τον τελευταίο χρόνο με Παλαιστινίους. Είπε ότι "εθνική μας αποστολή είναι να αποκατασταθεί η σταθερότητα γρήγορα", προσθέτοντας ότι "υπάρχει οικονομική αστάθεια". "Αύριο (σ.σ. σήμερα), συνέχισε, "θα αρχίσω συναντήσεις για να σχηματίσω το ταχύτερο μια Κυβέρνηση που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε".

    Από αξιωματούχους του κόμματος Καντίμα έγινε γνωστό ότι στις κάλπες για την ανάδειξη του διαδόχου του Όλμερτ προσήλθαν τα μισά από τα 74.000 μέλη του κόμματος. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Όλμερτ τηλεφώνησε ήδη στη Τζίπι Λίβνι για να την συγχαρεί για τη νίκη της. "Ο Πρωθυπουργός της ευχήθηκε επιτυχία και οι δύο συμφώνησαν να συναντηθούν. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τη Λίβνι", ανακοίνωσε το γραφείο του Εχούντ Όλμερτ.

    [15] Κόσμος

    Εξαιτίας του επιμολυσμένου γάλακτος

    Κίνα: Και τέταρτο βρέφος νεκρό

    18/9/2008 8:52:00

    Ένα ακόμα βρέφος έχασε τη ζωή του στην δυτική Κίνα, στο Σιντζιάν, εξαιτίας επιμολυσμένου γάλακτος, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση στο Ίντερνετ. Πρόκειται για το τέταρτο βρέφος που πεθαίνει από το γάλα αυτό, σε μορφή σκόνης, στο οποίο βρέθηκε η χημική ουσία μελαμίνη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται περισσότερα στοιχεία. Η μελαμίνη χρησιμοποιείται κανονικά στην κατασκευή πλαστικού και κόλλας, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται για να αυξηθεί τεχνητά η αναλογία των πρωτεϊνών. Χθες Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Τσεν Ζου είχε ανακοινώσει πως δύο βρέφη έχασαν τη ζωή τους στο Γκανσού και ένα στο Ζεζιάνγκ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα παιδιά που νοσηλεύονται φτάνουν τα 6.244, τα περισσότερα με σοβαρά προβλήματα στα νεφρά, που φτάνουν έως την οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

    [16] Κόσμος

    19 ύποπτοι για την επίθεση στην Υεμένη

    18/9/2008 8:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2008 8:57:49)

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Οι αρχές της Υεμένης προέβησαν στις συλλήψεις 19 "υπόπτων για σχέσεις με την Aλ Κάιντα" στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση στην αυστηρά φρουρούμενη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά, που στοίχισε τη ζωή σε 16 άτομα. Οι δύο ταυτόχρονες επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα χθες Τετάρτη στοίχισαν τη ζωή 16 ανθρώπων, περιλαμβανομένων και 6 δραστών. Δεν υπήρξαν απώλειες ή τραυματισμοί μεταξύ υπηκόων των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμικός Τζιχάντ ("Ιερός Πόλεμος") στην Υεμένη -δεν σχετίζεται με την ομώνυμη Παλαιστινιακή ένοπλη παράταξη-, διεκδίκησε την ευθύνη της ενέργειας κι απείλησε με νέες επιθέσεις με στόχους τις πρεσβείες της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτικών Εμιράτων στη χώρα.

    [17] Ιράκ

    7 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στο Ιράκ

    18/9/2008 8:43:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον επτά στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτώθηκαν από τη συντριβή μεταγωγικού ελικοπτέρου τύπου CH-47 Chinook στο νότιο τμήμα του Ιράκ σήμερα Πέμπτη, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι κατά τις πρώτες ενδείξεις, η συντριβή οφείλεται σε μηχανικό πρόβλημα. "Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπήρξε κάποια εχθρική δραστηριότητα. Φαίνεται ότι (η συντριβή) οφείλεται σε τεχνική δυσλειτουργία", είπε ο εκπρόσωπος. Το ελικόπτερο μετείχε σε σχηματισμό που πετούσε από το Κουβέιτ στην αμερικανική αεροπορική βάση Μπαλάντ στο Ιράκ. Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών στο Ιράκ στις 4.168 από τον Μάρτιο του 2003, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου και του icasualties.org.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 September 2008 - 8:50:50 UTC