Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έμφαση στο κυβερνητικό έργο
  • [02] Επιστολή-βόμβα μοναχών στη Βουλή
  • [03] Απέρριψε το διάλογο η ΟΣΠΑ
  • [04] Problems Continue
  • [05] Απαγωγή δύο "Γιατρών του Κόσμου"
  • [06] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ακτοπλοΐα
  • [07] Με κατάθεση της Νατέλας ολοκληρώθηκε η διαδικασία
  • [08] Εισαγγελέας: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση
  • [09] Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,25%
  • [10] Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ένα σοβαρό πρόβλημα για την όραση
  • [11] Τσίπρας: Μέτρα για τη γενιά των 700 ευρώ
  • [12] Περιοδεία Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη
  • [13] Καθησυχάζουν για το γάλα
  • [14] Αυξήσεις στα τιμολόγια νερού
  • [15] Αλιτάλια: Ενα βήμα πριν από τις υπογραφές
  • [16] To 2010 θα φτάσει το Μετρό στο Ελληνικό
  • [17] Επιστολή - καταπέλτης κατά Εφραίμ
  • [18] Σε Έλληνα μαθηματικό το διεθνές βραβείο "Πριγκοζίν"

    [01] Πολιτική

    Συνεδρίαση της Κ.Ε. την Παρασκευή

    Έμφαση στο κυβερνητικό έργο

    25/9/2008 7:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα απευθύνει ο Κώστας Καραμανλής. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενώ παράλληλα θα θέσει προ των ευθυνών τους όλα τα στελέχη. Ο κ. Καραμανλής σύμφωνα με τις πληροφορίες θα επισημάνει ότι πάνω από τις προσωπικές επιδιώξεις βρίσκεται το συμφέρον της παράταξης και κυρίως το συμφέρον της χώρας. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται το κατά πόσο θα υπάρξει τοποθέτηση από πλευράς στελεχών που το τελευταίο διάστημα ασκούν κριτική στη κυβερνητική πολιτική και έχουν ζητήσει την αντικατάσταση υπουργών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε σήμερα ότι κάθε κριτική και κάθε άποψη είναι σεβαστή και διατυπώνεται ελεύθερα, προσθέτοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι η κυβερνητική πολιτική και η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα σημείωσε, πως δεν υπάρχει ούτε η σκέψη, ούτε η απειλή των εκλογών, διέψευσε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, και χαρακτήρισε σενάρια φαντασίας, τα περί παραιτήσεως του.

    Ομοψυχία και προσήλωση στην πραγματική πολιτική

    Ομοψυχία , φυγή από την εσωστρέφεια και προσήλωση στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής ζητούν κυβερνητικά στελέχη ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

    "Η πραγματική πολιτική είναι αυτή που ενδιαφέρει", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέροντας ως παράδειγμα την Ολυμπιακή Αεροπορία, την εξυγίανση του ΟΣΕ, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, τις προσπάθειες αντιμετώπισης της διεθνούς κρίσης. "Σ αυτά δίνουν απάντηση καθημερινά με το έργο τους όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης", είπε.

    Ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει ο Κώστας Καραμανλής σχετικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ, σημείωσε ότι " η κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα και θα προχωρήσει μπροστά". "Έχουμε δουλειά να κάνουμε, πολύ σημαντική για τον τόπο και τους Έλληνες και θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Σε αυτό επενδύουμε και ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε", πρόσθεσε. Απαντώντας, για το ενδεχόμενο μετά το νέο έτος ο πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές, ο Κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι "η κυβέρνηση έχει πολύ δουλειά να κάνει. Κοιτάμε μπροστά και προχωράμε στο πεδίο της πολιτικής".

    "Η πολιτική αποκρατικοποιήσεων είναι μια πολιτική που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε με δύσκολες αποφάσεις από τη δική μας Κυβέρνηση. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να συνεχίζουμε ο ένας το έργο του άλλου και όχι να το γκρεμίζουμε", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση.

    Δεν έλειψαν και οι αναφορές στο βαρύ κλίμα των ημερών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση περνάει μια δύσκολη περίοδο. "Κάθε κυβέρνηση έτσι και αυτή περνάει μια δύσκολη στιγμή. Ο πρωθυπουργός έχει όλες τις αναλύσεις και τα δεδομένα για να προχωρήσει στις αναγκαίες και ικανές αποφάσεις με τη συμπαράσταση όλων μας", δήλωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος

    Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσουν οι λεγόμενοι αντάρτες βουλευτές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Θανάσης Γιάννοπουλος προσανατολίζονται στο να μην μιλήσουν, ο Πέτρος Τατούλης μάλλον θα ζητήσει το λόγο, ενώ δεν έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις ο Γιάννης Μανώλης.

    Σχόλιο ΠΑΣΟΚ

    Οι Έλληνες έχουν προεξοφλήσει τις κινήσεις του πρωθυπουργού και έχουν προεξοφλήσει πως δεν γίνεται αλλαγή πορείας με ανακύκλωση προσώπων, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι αλλαγή πορείας και πολιτικής με μια διαφορετική κυβέρνηση, τόνισε.

    [02] Πολιτική

    Καυστικοί χαρακτηρισμοί και καταγγελίες

    Επιστολή-βόμβα μοναχών στη Βουλή

    25/9/2008 5:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 7:36:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ιδιαίτερη αίσθηση εξακολουθεί να προκαλεί η 10σέλιδη επιστολή που εστάλη σήμερα προς τους 300 της ελληνικής Βουλής και στα ΜΜΕ, σχετικά με την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Η επιστολή, που φέρει ως συντάκτες "σεβαστούς γέροντες των Ιερών κελιών του Αγίου Όρους Αθωνος Ιερού Περιβολίου της Παναγίας" στρέφεται με ιδιαίτερα καυστικούς χαρακτηρισμούς κατά του ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ Κουτσού, κάνοντας λόγο για εκδίωξη γερόντων, οικειοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, ανεκτίμητων ιερών κειμηλίων αλλά και τεράστιων ποσών από επιχορηγήσεις για ανακαινίσεις κελιών. Η επιστολή αναφέρεται στη σύσταση από τον ηγούμενο χρηματιστηριακής εταιρείας, όπως και στην ανάμειξη και τις σχέσεις ηγουμένων με πολιτικά πρόσωπα, συνενοχή των πολιτικών διοικητών του Αγίου Όρους και χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης.

    Στο μεταξύ, τη συγγνώμη τους προς τον ελληνικό λαό για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Ιερών Μονών του Αγίου Ορούς με σχετική τους ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα μετά την έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη. Οι Αγιορείτες δεν έκαναν ονομαστική αναφορά στον ηγούμενο Εφραίμ, παρά έμμεσες αναφορές στη δραστηριότητα του. "Όσον αφορά στο θέμα ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Μονής και του ελληνικού Δημοσίου, τούτο εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης", ανέφεραν, ενώ ταυτόχρονα διευκρινίζουν ότι το Άγιο Όρος δέχεται τις διαδικασίες έλεγχου της νομιμότητας και αποκατάστασης κάθε παρατυπίας σχετικά με οικονομικές συναλλαγές.

    Από την πλευρά της, η Μονή Βατοπαιδίου, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος ζητά με επιστολή, που εστάλη μέσω των δικηγόρων της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανάκληση της αγοραπωλησίας των εκτάσεων της Βιστωνίδας. Η σχετική υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, απάντησε το Υπουργείο και έστειλε την επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά αλλά και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

    Παράλληλα, προχωρά η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Σήμερα κατέθεσαν στον εισαγγελέα Ηλία Κολιούση ως μάρτυρες ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Θανάσης Ξινίδης.

    Καταγγελίες κατά Εφραίμ

    Η επιστολή-κόλαφος, που δεν φέρει ονομαστικές υπογραφές και δεν έχει σταθεί δυνατό μέχρι στιγμής να διασταυρωθεί η ακριβής προέλευσή της, κοινοποιήθηκε και στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και σε 20 ιερές μονές.

    Στο κείμενο της υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι "ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου κατέλαβε παρανόμως την Ιερά Μεγίστη Μονή, υλοτόμησε δάση και πηγές που ανήκαν σε μοναχούς και κατέλαβε τα κελιά τους παίρνοντας ανεκτίμητα αντικείμενα που φυλάσσονταν εκεί "ανά τους αιώνες".

    Για τους οι γέροντες που σύμφωνα με την επιστολή εκδιώχθηκαν από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, αναφέρεται πως, "είχαν στα κελιά τους ομόλογα και έγγραφα για να ανακαινίσουν τα κατεστραμμένα κελιά τους".

    "Ο πονηρός Εφραίμ Κουτσού, όταν παρέλαβε παρανόμως αυτό το μοναστήρι εξαφάνισε όλα αυτά τα έγγραφα και τα απολυτήριά τους (των μοναχών) και έκανε δικές του ιδιωτικές μελέτες με Κύπριους πολιτικούς μηχανικούς για να εισπράξουν όλες τις επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν για τα ιερά κελιά μεταφέροντας αυτά σε ελβετικές τράπεζες σε προσωπικούς λογαριασμούς", αναφέρεται στην επιστολή. Τονίζεται, ακόμη, ότι "οι τελευταίοι σεβαστοί γέροντες πέθαναν μετά το 1990 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες".

    Επίσης σημειώνεται ότι "στο Βατοπαίδιο υπάρχει σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και σε όλες τις σουίτες των επισήμων υπάρχουν κάμερες για να τους έχουν όλους στο χέρι εάν χρειαστεί, με ήχο και εικόνα".

    Οι ανώνυμοι μοναχοί καταγγέλλουν, ακόμη, ότι ο ηγούμενος της Μονής είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχει ιδρύσει Χρηματιστηριακή Εταιρία.

    Συγγνώμη από τους Αγιορείτες

    Συγγνώμη από τον ευσεβή ελληνικό λαό για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

    Σε σημείο της ανακοίνωσή που συνέταξε η Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη αναφέρεται πως "επιθυμεί να διατρανώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε πράξη που τυχόν θα αποδεικνυόταν αξιόμεμπτη διότι εν πάσει περιπτώσει δεν θεώρει θεμιτή ή επιδιωκτέα οποιαδήποτε αδιαφανή σύμπραξη με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών, αλλά αντιθέτως αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές".

    Ακόμη, στην ανακοίνωση τους οι Μοναχοί, χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη γενίκευση που έγινε από τα ΜΜΕ για το θέμα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην πολύχρονη πολιτισμική προσφορά του Αγίου Όρους στην Ελλάδα αλλά και την οικονομική στήριξη όταν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή παραχώρησε 1,2 εκ στρέμματα για την αποκατάσταση των ακτημόνων στη βόρεια Ελλάδα.

    Καταλήγοντας, τονίζουν ότι δεν επιθυμούν την ειδική μεταχείριση και επιείκεια κανενός αλλά και δεν διαπραγματεύονται έναντι ουδενός τιμήματος "ό,τι παρέλαβαν από τους Αγίους Πατέρες της πίστης μας και τους κτήτορες των ιερών καθιδρυμάτων μας."

    "Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι μοναχοί μονάζουν και δεν στέλνουν διαγγέλματα και επιστολές τόνισε, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαραίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ. Κατηγόρησε υπουργούς της κυβέρνησης που από ευλαβείς προσκυνητές κατέληξαν σύμβουλοι και καθοδηγητές των μοναχών, ενώ υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε μπίζνες με το Άγιο Ορος όπως η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Καταθέσεις στον Εισαγγελέα

    Κατάθεση στον Εισαγγελέα Εφετών Ηλία Κολιούση,που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, έδωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

    Ο Μητροπολίτης κλήθηκε καθώς στις 9 Φεβρουαρίου 2004 είχε αποστείλει στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό, επιστολή στην οποία κατήγγειλε τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, για την παράδοση 27 χιλιάδων στρεμμάτων στη Μονή Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Παντελεήμων ζητούσε να αναζητηθούν ευθύνες από υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τον αρμόδιο υφυπουργό.

    Νωρίτερα, ο εισαγγελέας έλαβε κατάθεση από τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Θανάση Ξινίδη.

    Ο κ.Ξινίδης με τους τότε προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης, είχαν αποστείλει τον Ιούλιο του 2004 επιστολή στον τότε υφυπουργό Οικονομικών, τον οποίον ενημέρωναν για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, επισημαίνοντάς του ότι αν προχωρήσει η υπόθεση των ανταλλαγών θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

    Στο εισαγγελικό γραφείο διαβιβάστηκαν σήμερα επτά κούτες με έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση από τα αρμόδια γνωμοδοτικά συμβούλια, την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, συμβόλαια κα.

    [03] Πολιτική

    Συνεργασία Καραμανλή - Χατζηδάκη για την Ολυμπιακή

    Απέρριψε το διάλογο η ΟΣΠΑ

    25/9/2008 11:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 6:35:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προσχηματικό χαρακτήρισε το απόγευμα της Πέμπτης, το διάλογο που προτείνει ο κ. Χατζηδάκης, η ΟΣΠΑ μετά απο συνεδρίασή της και δεν πρόκειται να πάρει μέρος. Νωρίτερα, το μέλλον της Ολυμπιακής μετά και την έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου για την αποκρατικοποίησή της, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεργασίας, που είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον υπουργό Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη.

    Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά επιτελώντας το καθήκον της για την εξεύρεση λύσης. Προχωρούμε μπροστά, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, με ευαισθησία για τους εργαζόμενους και λογική για τους Έλληνες φορολογούμενους. Απαντώντας εμμέσως στους συνδικαλιστές της Ολυμπιακής, είπε ότι "οι εργαζόμενοι δεν είναι παραπληροφορημένοι και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση τους προστατεύσει χωρίς να τσιγκουνευτεί".

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η λύση που δίνεται είναι κοινωνικά δίκαιη, όχι μόνο γιατί θα υπάρχει πλήρης κάλυψη των εργαζόμενων, αλλά "κυρίως σταματάνε τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για ένα βαρέλι δίχως πάτο". Ο κ.Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Ολυμπιακή είναι η πιο ζημιογόνα εταιρία στην Ευρώπη ανάλογα με το μέγεθός της και τόνισε ότι η η κυβέρνηση δεν μπορούσε να μείνει αδρανής. "Προχωράμε μπροστά επιλύνοντας ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα επί 30 χρόνια", είπε.

    Ο διαγωνισμός για την Ολυμπιακή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους πρόσθεσε ο Υπουργός.

    [04] Bezas-Strikers Meeting Crucial

    Problems Continue

    25 Σεπ 2008 11:00:00 (Last updated: 25 Σεπ 2008 15:33:18)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA

    As a result of the customs officers strike, petrol stations have dried up in most of Greece, while shortages have been recorded in the market with foodstuffs. Drivers have been queuing since early Thursday at petrol stations that still have petrol, while long queues with trucks can be seen at customs stations, as customs officers are continuing with their strike.

    Meanwhile, todays meeting between the Customs Officers Presidium and Deputy Economy Minister Ant. Bezas has been described crucial, as it will determine the future of the customs officers mobilizations. "It is absurd that that a sector of well-paid public servants is trying to take the Greek economy and society hostage, because they want to be in charge of the special account, at a time when special accounts are to be abolished in all ministries," commented State Minister Theodoros Roussopoulos. He then went on to add that the Government would not back down to practices of the past, further stressing that it would file a petition to have the strike dismissed as illegal. Head of SYRIZAs (Coalition of the Radical Left) parliamentary group Alekos Alavanos called on Economy Minister Giorgos Alogoskoufis to enter into a dialogue with the customs officers.

    Thessaloniki Runs Dry

    Those wishing to purchase unleaded oil should have coupons in most petrol stations inThessaloniki, while long queues with hundreds of trucks, cars and coaches can be seen at the Evzoni customs station in Kilkis.

    In an attempt to serve most consumers, petrol station owners are selling not more than 20 euros of unleaded petrol per vehicle. Long queues of vehicles can be seen in central and western Thessaloniki and shorter ones in the eastern part of the city, with petrol station owners warning that if the supply of petrol does not take immediately, then petrol stations will begin closing Friday.

    Finally, the situation has been worsened due to the rain in Evzoni with truck drivers being forced to remain in their vehicles. Many drivers have abandoned their parked trucks at the Evzoni customs station, while the Thessaloniki port is congested.

    Related News:

    Queuing for Fuel

    [05] Κόσμος

    Στην Αιθιοπία

    Απαγωγή δύο "Γιατρών του Κόσμου"

    25/9/2008 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Δύο εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκονταν σε αποστολή με την οργάνωση στο Όγκαντεν της Αιθιοπίας, έπεσαν θύματα απαγωγής, τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008. Αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία της απαγωγής των δύο μελών, οι Γιατροί του Κόσμου (γαλλική αντιπροσωπεία) συγκρότησαν μία "Ομάδα Επείγουσας Ανάγκης", η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές της χώρας, τις ομάδες εθελοντών των ΓτΚ στο πεδίο αλλά και με τις υπόλοιπες ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρεμβαίνουν στην Αιθιοπία. Παράλληλα, οι "Γιατροί του Κόσμου" βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις οικογένειες των δύο εθελοντών.

    [06] Πολιτική

    Υπέρ η κυβέρνηση, κατά η αντιπολίτευση

    Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ακτοπλοΐα

    25/9/2008 6:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το νομοσχέδιο που αναφέρεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών και των μεταφορέων της Ακτοπλοΐας, συζητήθηκε στη Βουλή, με τους βουλευτές των κομμάτων να παραθέτουν τα επιχειρήματά τους. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να το καταψηφίζουν. Την πεποίθησή του ότι το νομοσχέδιο θα αποδώσει καρπούς και θα διασφαλίσει σε απόλυτο βαθμό εκείνους που διακινούνται με τα πλοία, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αναστάσης Παπαληγούρας, κατά την πρώτη του ομιλία του ως επικεφαλής του Υπουργείου στη Βουλή, επί του σχετικού νομοσχεδίου.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπαληγούρας: "Στα ωφελήματα του νομοθετήματος είναι η καθιέρωση ενιαίων διαδικασιών για την αντιμετώπιση θεμάτων επιστροφής εισιτηρίων, ποσοστού ναύλου και αποζημιώσεων προς τους επιβάτες (επί παραδείγματι σε περιπτώσεις καθυστέρησης απόπλου) η διασφάλιση σύγχρονων υπηρεσιών, τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων για την διαταραχή του ταξιδιού, την λήψη μέτρων για προστασία και διευκόλυνση των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, τη βελτίωση των υπηρεσιών πληροφόρησης των επιβατών ώστε να είναι σε θέση να ασκούν τα δικαιώματά τους, τη θεσμοθέτηση διαδικασίας εξώδικης επίλυσης της διαφοράς".

    Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Αντ.Καρπούζας τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 1958 θεσπίζεται νομικό καθεστώς προστασίας των χρηστών των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και κώδικας συμπεριφοράς των εταιρειών προς το επιβατικό κοινό, με στόχο πρωτίστως την διασφάλιση σύγχρονων υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς.

    Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Λαμπίρης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "επικοινωνιακού τύπου" και αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από αποκλεισμό επιβατών λόγω των προβλημάτων στην Ακτοπλοΐα, έλλειψη επαρκών δρομολογίων προς τα νησιά, υψηλές τιμές ναύλων, δρομολόγηση πλοίων σε κακή κατάσταση, παροχή κακών προσφερόμενων υπηρεσιών. Για υπαναχώρηση της κυβέρνησης σε εφοπλιστικές πιέσεις, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, που αναφέρθηκε στην ασυδοσία του κεφαλαίου (γηρασμένα πλοία, υψηλοί ναύλοι) και κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα σαν θιασώτες της απελευθέρωσης της Ακτοπλοΐας με δυσμενείς συνέπειες.

    "Αδύνατη είναι η αυτονόμηση του ζητήματος των δικαιωμάτων των επιβατών, των μεταφορέων και των υποχρεώσεων αντίστοιχα, από την συνολική νησιωτική πολιτική και κυρίως το ζήτημα της νησιωτικής ιδιαιτερότητας", τόνισε ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να αγοράσει το κράτος επτά καράβια ώστε να εκτελεί τα δρομολόγια των άγονων γραμμών, ζήτησε ο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνος Καμμένος και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, από την κυβερνητική πλευρά, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο.

    [07] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη - Η δίκη για τον 11χρονο Άλεξ

    Με κατάθεση της Νατέλας ολοκληρώθηκε η διαδικασία

    25/9/2008 6:17:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την κατάθεση της Νατέλας Ινσουαΐντσε -μητέρας του 11χρονου Άλεξ- και μέσα σε ήρεμο κλίμα, ξεκίνησε το πρωί στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης η δίκη των πέντε ανηλίκων που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του άτυχου αγοριού από τη Βέροια, το Φεβρουάριο του 2006.

    Με νηφάλιο και ήρεμο τρόπο, η τραγική μητέρα, κατά την τρίωρη κατάθεσή της, φέρεται να ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων από τα χρόνια που ζούσε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την πτώση του καθεστώτος μέχρι την εγκατάστασή της στη Βέροια, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια και το παιδί της το πρώτο διάστημα της παραμονής τους στη χώρα μας και την επίμαχη μέρα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, οπότε χάθηκαν τα ίχνη του 11χρονου μοναχογιού της.

    Έχοντας μπροστά της τους πέντε κατηγορούμενους -χωρίς όμως να τους βλέπει στα μάτια γιατί καθόταν ακριβώς από πίσω τους, για λόγους χωροταξικούς- η κ. Ινσουαΐντσε αναφέρθηκε διεξοδικά στη βραδιά που εξαφανίστηκε ο Άλεξ, περιγράφοντας στο δικαστήριο το τρόπο με τον οποίο βίωσε εκείνες τις ώρες και τις προσπάθειες που έκανε με το σύντροφό της να τον εντοπίσουν.

    Ήταν το σημείο που η μητέρα του Άλεξ ξέσπασε σε δάκρυα, επιρρίπτοντας στον εαυτό της ευθύνες για το γεγονός ότι καθυστέρησε να κινητοποιηθεί για να ψάξει το παιδί.

    Εξάλλου, η κ. Ινσουαΐντσε φέρεται να έκανε αυτοκριτική γιατί δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα που όπως τις εκμυστηρευόταν ο Άλεξ, αντιμετώπιζε στο σχολείο σε σχέση με τη συμπεριφορά των συμμαθητών του. Μάλιστα, το 11χρονο παιδί τα Χριστούγεννα ζήτησε από τη μητέρα του να μη συμμετάσχει σε σχολική εκδρομή. Παράλληλα, η κ. Ινσουαΐντσε άσκησε κριτική στους εκπαιδευτικούς του Άλεξ που δεν εντόπισαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε το παιδί της στο σχολείο. Επικριτική ήταν επίσης αναφερόμενη στους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

    Η διαδικασία διεκόπη στις 3 το απόγευμα, λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί αύριο στις 9.30 το πρωί με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της μητέρας τους Άλεξ.

    [08] Κοινωνία

    Εις βάρος του συζυγοκτόνου

    Εισαγγελέας: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση

    25/9/2008 5:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 36χρονου καθηγητή που ομολόγησε ότι πριν λίγες μέρες σκότωσε τη σύζυγό του και την έθαψε στο πάρκο της Φιλοθέης.

    Ο καθηγητής έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο στον ανακριτή. Ο συνήγορός του κ. Γιάννης Ματζουράνης, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "στις ανακρίβειες, στις υπερβολές και στις κακοήθειες, η μόνη απάντηση είναι πως όταν πρόκειται για οικογενειακή και προσωπική τραγωδία απαιτείται περισσότερη ευαισθησία".

    [09] Οικονομία

    Χρηματιστήριο Αθηνών - Στις 3.070,40 μονάδες

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,25%

    25/9/2008 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μικρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ακολουθώντας την ανοδική κίνηση των δεικτών στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.070,40 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,25%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 244,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 49,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε θετική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι εξής: των Ασφαλειών σε ποσοστό 5,72%, των Μέσων Ενημέρωσης κατά 1,44% και των Τραπεζών κατά 1,18%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Κατασκευών σε ποσοστό 3,28%, των Τροφίμων-ποτών κατά 2,16%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 2,07% και του Πετρελαίου-Αερίου κατά 1,66%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,41%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,43% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 0,88%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 140 ενισχύθηκαν, 95 υποχώρησαν και 43 παρέμειναν αμετάβλητες.

    [10] Υγεία

    Δράμα

    Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ένα σοβαρό πρόβλημα για την όραση

    25/9/2008 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) αποτελεί την κύρια αιτία σοβαρής απώλειας όρασης σε άτομα άνω των 50 ετών. Υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 400.000 Έλληνες πάσχουν από εκφυλιστική ωχροπάθεια και ότι από αυτούς 100.000 έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια σοβαρό πρόβλημα οράσεως. Και δυστυχώς, οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς ο μέσος όρος επιβίωσης όλο και μεγαλώνει.

    Αυτά επισήμαναν ο πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Θράκης-Ανατολικής Μακεδονίας και Νήσων Βορείου Αιγαίου (Ο.Ε.Θ.Α.Μ.Β.Α.) Περικλής Ταχιάος και ο οφθαλμίατρος και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Δημήτριος Σαρακώτσης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το συνέδριο με θέμα «Τελευταίες εξελίξεις στην Οφθαλμολογία», που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου στη Δράμα.

    Όσοι καπνίζουν τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρής μορφής ηλικιακή εκφύλιση, ενώ εκείνοι που έχουν μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό, έχουν μέχρι και 70% μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή μείωση της όρασης. Εξάλλου, όσοι πάσχουν από υπέρταση κινδυνεύουν περισσότερο από όσους έχουν φυσιολογική πίεση σε ποσοστό που φτάνει το 50% και όσοι έχουν στην οικογένειά τους κάποιον με ΗΕΩ, έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν και οι ίδιοι. Από την άλλη πλευρά η έλλειψη αντιοξειδωτικών παραγόντων από τη διατροφή μπορεί να διπλασιάσει τη συχνότητα σοβαρής μορφής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς, γι αυτό και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου.

    Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς ξεκινά με ελαφρά συμπτώματα από το ένα μάτι, που συνήθως ξεφεύγουν από την προσοχή. Η όραση «θαμπώνει», αποχρώσεις του γκρι δεν είναι διακριτές ή το κοντράστ των αντικειμένων μειώνεται. Οι εικόνες με το ένα μάτι μπορεί να φαίνονται μικρότερες, μεγαλύτερες ή ελαφρά παραμορφωμένες σε σχέση με το άλλο μάτι. Οι ευθείες γραμμές να φαίνονται τεθλασμένες ή καμπυλωμένες. Στο κέντρο μιας εικόνας μπορεί να υπάρχει σκοτεινιά ή τα χαρακτηριστικά των προσώπων να μην αναγνωρίζονται εύκολα. Τα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου εκδηλώνονται και στο άλλο μάτι, ενώ είναι δυνατόν να καταλήξουν σε σοβαρή και δυστυχώς πολλές φορές μη αναστρέψιμη βλάβη της όρασης. Μέσα σε δύο χρόνια από την αρχική διάγνωση πολλά από τα προσβεβλημένα μάτια, θα έχουν σοβαρότατη απώλεια όρασης, ενώ περίπου στους μισούς αρρώστους η απώλεια θα αφορά και τα δύο μάτια.

    Συχνά οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, για να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους και με τη σκέψη «Τι περιμένω στην ηλικία μου;» αποφεύγουν να εκδηλώσουν τα συμπτώματά τους. Όμως, όπως όλες τις ασθένειες, έτσι και στην ΗΕΩ, όσο γρηγορότερα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για καλύτερη έκβαση. Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο μεγάλη αξία έχει η σημασία που θα δώσει ο ίδιος ο άρρωστος σε κάποια πρώιμα συμπτώματα.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρά βήματα στην αντιμετώπιση της νόσου και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Εκεί που παλαιότερα οι γιατροί σήκωναν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να επέμβουν, τώρα όχι μόνο μπορούν να εμποδίσουν την επιδείνωση, αλλά και να επιτύχουν σημαντική βελτίωση της όρασης. Τα νέα φάρμακα, οι περίφημοι αντιαγγειοενετικοί παράγοντες, χορηγούνται ενδοφθάλμια, δρουν απ ευθείας, δεν έχουν συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες και ουσιαστικά αντικατέστησαν τα laser και τη φωτοδυναμική θεραπεία με visudyne. Η θεραπεία είναι μακροχρόνια και εφαρμόζεται τόσο σε κρατικά όσο και σε ιδιωτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

    Πάντως, αν και τα φάρμακα εγκρίνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι πολλές φορές είναι απαγορευτική. Τον τελευταίο χρόνο περίπου 2.500 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία και παρ όλο που ο αριθμός των αρρώστων αυξάνεται κάθε χρόνο, εξακολουθεί να υπολείπεται του πραγματικού αριθμού αυτών που έχουν ανάγκη αντιμετώπισης.

    [11] Πολιτική

    Τσίπρας: Μέτρα για τη γενιά των 700 ευρώ

    25/9/2008 4:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της "γενιάς των 700 ευρώ" παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει του Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα για την εξέλιξη του φαινομένου, λέγοντας ότι το αντιμετωπίζουν περίπου ως φυσικό φαινόμενο, ενώ, όπως είπε, είναι συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, εξάλλου, ότι εξαιτίας της κατάρρευσης του δικομματικού συστήματος όλοι μιλούν για συνεργασίες. Εμείς, πρόσθεσε, απαντάμε ότι μας ενδιαφέρει η συνεργασία, όχι αυτή που εννοούν οι άλλοι, αλλά η μόνιμη συνεργασία και σχέση με μια γενιά που δεν έχει δικαιώματα και ονομάστηκε "γενιά των 700 ευρώ".

    Η επισφαλής εργασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, διευρύνεται και πλέον μιλάμε για κοινωνία των 700 ευρώ και αυτή η κατάσταση είναι δυσανάλογη με τους επίσημους δείκτες της οικονομίας.

    Ο κ.Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν οι πόροι για να εφαρμοστούν οι προτάσεις που καταθέτει, τονίζοντας ότι ο φόρος κεφαλαίου σήμερα στην Ελλάδα είναι 17%, ενώ στην Ευρώπη είναι 29% και ότι αν αυξηθεί ο φόρος στο 29% θα εξοικονομηθούν πόροι 15 δισ. ευρώ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι υπάρχει πολιτική ρευστότητα, σημείωσε, όμως, ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού.

    Με αφορμή άλλη ερώτηση, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά της κεντροαριστερής συνεργασίας, λέγοντας ότι λύση δεν είναι η κεντροαριστερά, αλλά η αριστερά και αυτός είναι ο στόχος του Συνασπισμού, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

    Ο κ.Τσίπρας ζήτησε επίσης από τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων να κάνουν αυτοκριτική, αλλά και να ζητήσουν συγνώμη για τις πολιτικές που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια και που είχαν ως συνέπεια την γενιά των 700 ευρώ και μια σειρά αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - επεξεργασία προγραμματικών θέσεων". Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν αύριο το απόγευμα με ομιλία του κ. Τσίπρα.

    Οι 12 προτάσεις

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρότεινε τα ακόλουθα μέτρα:

    1. Να γίνει πιο γνωστό το πρόβλημα της νέας γενιάς. 2. Να ενταθεί η πίεση στο μεγάλο κεφάλαιο για αλλαγή στάσης. 3. Να πιεστούν οι κυβερνώντες για αλλαγή πολιτικής. 4. Ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ. 5. Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. 6. Να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ. 7. Να μονιμοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 8. Να καταργηθούν μορφές εργασίας, όπως ενοικίαση εργαζομένων. 9. Να επανέλθει το όριο των 50 ενσήμων για την απόκτηση βιβλιαρίου υγείας. 10. Να αναγνωριστεί η στρατιωτική θητεία ως χρόνος ασφάλισης. 11. Να δοθεί στους νέους κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα Μέσα Μεταφοράς και πολιτιστική κάρτα για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. 12. Να επεκταθεί η επιδότηση του ενοικίου για όλους τους νέους

    [12] Πολιτική

    Περιοδεία Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

    25/9/2008 4:40:00 μμ

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή περιοδεία στην Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα στις 10 το πρωί θα επισκεφθεί την «Ολυμπιακή», στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στις 12:00 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ στις 13:30 θα επισκεφθεί την Siemens.

    Επίσης η κα Παπαρήγα, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ.

    [13] Κοινωνία

    Ιταλία - EFSA

    Καθησυχάζουν για το γάλα

    25/9/2008 4:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κανέναν κίνδυνο δεν διατρέχουν τα παιδιά στην Ευρώπη που είχαν μία μέση κατανάλωση προϊόντων που έχουν μολυνθεί από το κινεζικό γάλα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA).

    "Τα παιδιά που έχουν μία μέση κατανάλωση σε μπισκότα, καραμέλες και σοκολάτες δεν ξεπερνούν την αποδεκτή ημερήσια δόση", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η EFSA, η οποία εδρεύει στην Ιταλία.

    Η EFSA έκρινε ωστόσο ότι τα παιδιά που είχαν μια αυξημένη κατανάλωση προϊόντων, όπως καραμέλες, μπισκότα και σοκολάτες, που ήταν μολυσμένα σε υψηλό επίπεδο, θα μπορούσαν να δουν την κατάσταση της υγείας τους να απειλείται, αλλά σημείωσε ότι αγνοεί αν υπάρχει πιθανότητα να ισχύει ένα τέτοιο σενάριο στην Ευρώπη.

    "Στο χειρότερο από τα σενάρια, που αφορά στο πιο υψηλό επίπεδο μόλυνσης, τα παιδιά που καταναλώνουν πολλές καραμέλες, σοκολάτες και μπισκότα, τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες γάλακτος σε σκόνη (...) μπορεί ενδεχομένως να ξεπερνούν έως και τρεις φορές την εγκεκριμένη ημερήσια δόση", προσθέτει η EFSA.

    "Η EFSA σημειώνει ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει προς το παρόν αν τέτοια θεωρητικά σενάρια μεγάλης έκθεσης μπορεί να υπάρξουν στην Ευρώπη", σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

    Το χειρότερο από τα σενάρια είναι, σύμφωνα με την υπηρεσία, ένα προϊόν διατροφής που περιέχει την υψηλότερη αναλογία σε γάλα σε σκόνη και αυτό είναι με τη σειρά του μολυσμένο στον υψηλότερο βαθμό από μελαμίνη.

    Η EFSA διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης για τους ενήλικες είναι ανύπαρκτος.

    Δύο μέτρα από Ε.Ε

    Έπίσης δύο μέτρα λαμβάνει από αύριο η Ε.Ε ως απάντηση στο σκάνδαλο των κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Θα προβαίνει σε ελέγχους 100% των προϊόντων από την Κίνα που περιέχουν περισσότερο από 50% γάλα σε σκόνη, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα υπόλοιπα προϊόντα και θα απαγορευτούν όλα τα προϊόντα για παιδιά και νέους που περιέχουν οποιαδήποτε αναλογία γάλακτος.

    ...και η Ινδία απαγορεύει

    Η Ινδία αποφάσισε να απαγορεύσει για τρεις μήνες τις εισαγωγές κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων μετά τον εντοπισμό μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος στην Κίνα, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τεσσάρων μωρών στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα η ινδική κυβέρνηση.

    "Η εισαγωγή από την Κίνα γαλακτοκομικών προϊόντων (...) απαγορεύεται για τρεις μήνες με άμεση ισχύ και μέχρι νεωτέρας εντολής", αναφέρει η ινδική διεύθυνση Εμπορίου σε ανακοίνωσή της, στην οποία δεν διευκρινίζονται οι εταιρείες ή τα προϊόντα που αφορά η απαγόρευση αυτή.

    Το μέτρο αυτό λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, διευκρινίζοντας ότι η Ινδία δεν έχει πραγματοποιήσει ελέγχους στα κινεζικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

    Κι άλλες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη ή η Ταϊβάν, έχουν επίσης απαγορεύσει την εισαγωγή ή την πώληση κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

    [14] Οικονομία

    Κατά 3% από την 1η Οκτώβριου

    Αυξήσεις στα τιμολόγια νερού

    25/9/2008 3:50:00 μμ

    Αυξάνονται κατά 3% από την 1η Οκτώβριου τα τιμολόγια ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ καθώς και τα τέλη αποχέτευσης τα οποία από το 65% επί της αξίας του καταναλισκόμενου νερού ανέρχονται στο 70% με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας.

    Η αναπροσαρμογή αυτή σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ είναι σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό των 20 μηνών που μεσολάβησαν από την προηγούμενη που έγινε την 1η Φεβρουαρίου του 2007.

    [15] Οικονομία

    Πράσινο φως στη συμφωνία ιδιωτικοποίησης

    Αλιτάλια: Ενα βήμα πριν από τις υπογραφές

    25/9/2008 3:44:00 μμ

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

    Σε διευθέτηση οδηγείται η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της Αλιτάλια. Σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων των μεγαλύτερων τηλεοπτικών καναλιών στην Ιταλία, ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις, οι διαπραγματεύσεις βγήκαν από το αδιέξοδο.

    Ο Τζάννι Λέττα, στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού, κοινοποίησε ότι το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, η Cgil (που ως τώρα τηρούσε αρνητική στάση), δέχθηκε, τελικά, τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης. Ο γραμματέας του συνδικάτου, όμως, Σέρτζιο Κοφφεράτι, δήλωσε ότι πριν υπογράψει, θέλει να μελετήσει αναλυτικά το τελικό κείμενο και "ιδίως τις παραγράφους, που αφορούν την τύχη των έκτακτων υπαλλήλων".

    Η προτεινόμενη λύση συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή, στη νέα επιχείρηση, που θα "υιοθετήσει" την Αλιτάλια, και μιας ξένης αεροπορικής εταιρίας. Μετά την χθεσινή επίσημη πρόταση της Air France, όλοι οι Ιταλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι πρόκειται για το γαλλικό κολοσσό, ο οποίος, όμως, δεν πρόκειται -με τα ως τώρα στοιχεία- να αποκτήσει πλέον του 25% των μετοχών τής υπό σύσταση κοινοπραξίας.

    Οι Ιταλοί επιχειρηματίες της Cai, Compagnia Aerea Italiana (Ιταλική Αεροπορική Εταιρία), παραμένουν οι κύριοι πρωταγωνιστές της προσπάθειας, αλλά οι τελευταίες διαπραγματεύσεις οδήγησαν στη βελτίωση των προτεινόμενων όρων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων.

    Οι πιλότοι, ακόμη κι αν έχουν δώσει, σε γενικές γραμμές, τη συγκατάθεσή τους, ζήτησαν μικρή πίστωση χρόνου, καθώς για τις 15.00 (ώρα Ιταλίας) έχουν συγκαλέσει γενική συνέλευση στο αεροδρόμιο "Φιουμιτσίνο" της Ρώμης, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με την ψήφο της "βάσης" των εργαζομένων όλων των κατηγοριών.

    Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πιλότων, πάντως, ελπίζουν ότι με την συμμετοχή της Air France στην προσπάθεια διάσωσης του εθνικού αερομεταφορέα της Ιταλίας, θα διατηρηθούν περισσότερες διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις της Αλιτάλια και θα παραμείνει, εντός εταιρίας, πολύτιμη τεχνογνωσία αλλά και ανώτεροι υπάλληλοι ικανοί να σχεδιάσουν στρατηγικά το μέλλον της.

    Από το "στρατόπεδο" Μπερλουσκόνι, πάντως, έγινε γνωστό ότι η διαπραγμάτευση παραμένει "ανοικτή", ως τις οκτώ το βράδυ (ώρα Ιταλίας), οπότε θα πρέπει να μπουν και οι τελικές υπογραφές.

    [16] Κοινωνία

    Στην Ηλιούπολη o μετροπόντικας

    To 2010 θα φτάσει το Μετρό στο Ελληνικό

    25/9/2008 2:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα δοθεί στην κυκλοφορία η επέκταση του μετρό από Αγ. Δημήτριο μέχρι Ελληνικό. Το έργο ήταν να παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2009, αλλά υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση, λόγω της εύρεσης σημαντικών αρχαιοτήτων κυρίως στην περιοχή του Αλίμου.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, παρακολούθησε σήμερα την άφιξη του "μετροπόντικα" από το σταθμό του Ελληνικού στο σταθμό της Ηλιούπολης, με την οποία ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας της επέκτασης που περιλαμβάνει δύο ακόμη ενδιάμεσους σταθμούς, στον Αλιμο και την Αργυρούπολη.

    Όπως είπε ο υπουργός, η επέκταση θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 80.000 επιβάτες και η διαδρομή από το Ελληνικό μέχρι το Σύνταγμα, που καλύπτεται σήμερα με το ΙΧ αυτοκίνητο σε 40 λεπτά, με το μετρό θα καλύπτεται σε 15 λεπτά.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι έχουν εξευρεθεί στα έργα της επέκτασης του μετρό σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

    Εξάλλου, έχει προβλεφθεί να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης σε όλους τους σταθμούς, αλλά και σταθμοί μετεπιβίβασης σε αστικά λεωφορεία.

    Επίσης, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της επέκτασης του μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά, ενώ με μεγάλη ταχύτητα προχωρούν οι διαδικασίες μελέτης και δημοπράτησης της καινούργιας γραμμής μετρό από το Γαλάτσι στο Σύνταγμα και από εκεί στο Μαρούσι, συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων.

    [17] Κοινωνία

    Επιστολή - καταπέλτης κατά Εφραίμ

    25/9/2008 1:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 2:18:32 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δεκασέλιδη επιστολή με καταγγελίες- καταπέλτη κατά του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ Κουτσού απέστειλαν προς όλους τους βουλευτές τους κρατικούς φορείς και τα ΜΜΕ της Ελλάδας, καλόγεροι απο τα ιερά κελιά του Αγ. Όρους. Η ανοικτή επιστολή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της διπλής σύναξης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι μοναχοί καταγγέλλουν τον ηγούμενο Εφραίμ για εκδίωξη γερόντων και οικειοποίηση όχι μόνον των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και ανεκτίμητων ιερών κειμηλίων Επίσης καταγγέλλουν αγοραπωλησίες και οικειοποίηση τεράστιων ποσών απο επιχορηγήσεις για ανακαινίσεις κελιών, καθώς και για σύσταση από τον ηγούμενο χρηματιστηριακής εταιρείας. Η επιστολή κάνει λόγο για ανάμειξη και σχέσεις ηγουμένων με πολιτικά πρόσωπα, συνενοχή των πολιτικών διοικητών του Αγίου Όρους και χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης.

    [18] Κοινωνία

    Σε Έλληνα μαθηματικό το διεθνές βραβείο "Πριγκοζίν"

    25/9/2008 12:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 6:26:19 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με το διεθνές βραβείο Πριγκοζίν του 2008 τιμήθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, Γιάννης Αντωνίου, για την συμβολή του στη θεμελίωση της μαθηματικής θεωρίας του χάους και των πολύπλοκων ανοιχτών συστημάτων, που πρωτο-ανέπτυξε ο δάσκαλός του και νομπελίστας, Ηλίας Πριγκοζίν. Πρόκειται για ένα νέο σχετικά μαθηματικό μοντέλο, που άρχισε να μελετάται από το 1970 και έπειτα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ερευνήσουν συστήματα που δεν μπορεί κανείς να αναλύσει απλά. Για παράδειγμα μπορούν να περιγράψουν τις κινήσεις ενός εκκρεμούς, τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η ζωή, πως σχηματίζονται τα σύννεφα, πως γονιμοποιείται ένα ωάριο, ακόμη και πως προκύπτουν οι σεισμοί κ.α. Το μαθηματικό μοντέλο πολύπλοκων ανοιχτών συστημάτων και του χάους μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση τέτοιων φαινομένων που δεν προβλέπονται εύκολα, σε συνεργασία και με άλλες επιστημονικές ειδικότητες. Το βραβείο έχει θεσπιστεί από το ιταλικό πανεπιστήμιο της Σιένα και το Αγγλικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Wessex, και απονέμεται κάθε χρόνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 September 2008 - 16:50:37 UTC