Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Statements and Reactions
  • [02] Τσίπρας:"Όχι στο ναυάγιο του δικομματισμού"
  • [03] Υπεραντλαντική η οικονομική κρίση

    [01] On Giannopoulos Interview

    Statements and Reactions

    28 Σεπ 2008 00:01:00 (Last updated: 28 Σεπ 2008 21:05:54)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ANA-MPA

    Commitment to real politics and exit from introversion was the crystal clear message Prime Minister Kostas Karamanlis sent to everyone and mostly to the so-called rebel lawmakers during his Friday speech at the sitting of the partys Central Committee. "The message was received," said the Conservative Ministers and party officials. However, Conservative deputy Thanassis Giannopoulos interview with Sunday paper "Proto Thema" has caused sensation. Giannopoulos urged State Minister and government spokesman Theodoros Roussopoulos to step down and reiterated that a slim majority does not mean that cadres should not speak their minds. In a statement Giannopoulos sent in writing, he claimed that the interview in question had preceded the Prime Ministers speech, which, as he said, satisfied him completely.

    The day after for the ruling party was portrayed in the words Kostas Karamanlis used and in the stern message he sent. Holding everyone responsible, he outlined his future course of actions.

    He reiterated his determination to go on with the reforms as planned within the set timelines. Among his keynote priorities are a protection-umbrella over the citizens with regard to high cost of living, the continuation of major and minor works throughout Greece, works that amount to 18.5 billion euros, the promotion of reforms and the drafting of the new state budget.

    Reactions

    The opposition reacted strongly to the prime ministers speech.

    PASOK (Socialists) spokesman Giorgos Papakonstantinou stated that despite his threats Mr Karamanlis did not manage to solve his intraparty problems, adding that the people believe the PM is now weak. "It appears he neither wishes nor is able to solve their problems," he said.

    KKE (Communist Party of Greece) Secretary General Aleka Papariga called on the people to react so a solution is found.

    Meanwhile, LAOS (Popular Orthodox Rally) leader G. Karatzaferis stated from Chania that early elections might be declared, calling the PM to realize that the present Parliament can elect a new government with pro-popular direction. Otherwise, Messrs Papandreou and Alavanos would take over, a development that would prove disastrous for Greece.

    Related News:

    Clear Message

    Only Tatoulis Was Biting

    Karamanlis Ultimatum

    [02] Πολιτική

    Τσίπρας:"Όχι στο ναυάγιο του δικομματισμού"

    28/9/2008 9:28:00 μμ

    Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Πεδίον του Άρεως, κορυφώθηκαν την Κυριακή οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νεολαίας του Συνασπισμού. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, επιτέθηκε στον δικομματισμό και αναφέρθηκε στην δυνατότητα του ΣΥΝ να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΝ δεν είναι νηπιακό ή δημοσκοπικό φαινόμενο.

    "Από άλλο ανέκδοτο"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι τον Συνασπισμό δεν τον αφορά η διαχείριση του ναυαγίου που λέγεται δικομματικό πολιτικό σύστημα και που τρώει πια από τις σάρκες αυτής της χώρας και ότι δεν έχει σχέση με τον δήθεν καθωσπρεπισμό και ρεαλισμό , αλλά είναι "από άλλο ανέκδοτο" και σημείωσε ότι το κόμμα του βρέθηκε στη σημερινή θέση πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, ανατρέποντας τα δεδομένα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαίνεσε τη δράση της νεολαίας και ιδιαίτερα την οργανωμένη νεολαία που στάθηκε όρθια "σε μια εποχή που δεν ήταν καθόλου της μόδας να οργανώνεσαι στην αριστερά και μάλιστα στην αριστερά που στέκεται κριτικά στα πράγματα και δεν καταπίνει αμάσητες τις γραμμές και τα δόγματα του παρελθόντος" και πρόσθεσε ότι "δε ξεσκονίσαμε τα τρόπαια των αγώνων της αριστεράς στις προθήκες των μουσείων της πολιτικής ιστορίας, ούτε ανασύραμε από το μπαούλο τα τιμημένα λάβαρα των αγώνων του χθες. Τα τιμάμε και τα σεβόμαστε αυτά τα λάβαρα, αλλά σήμερα εμείς φτιάχνουμε τους δικούς μας αγώνες, τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας σημαίες".

    Η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων και να μας οδηγήσει σε ένα διαφορετικό μέλλον, είναι η δύναμη που κρύβει μέσα της η ίδια η κοινωνία, είναι η δύναμη που απελευθερώνεται από την συλλογική δράση των νέων ανθρώπων, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πριν από κάποια χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται σήμερα εδώ ήταν μικρά παιδιά, κάποιοι εξήγγειλαν με τυμπανοκρουσίες το τέλος της ιστορίας.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε αναλυτικά στην προσφορά της νεολαίας στους κοινωνικούς αγώνες των τελευταίων ετών, με έμφαση στις κινητοποιήσεις για την παιδεία και υποστήριξε ότι η νεολαία νίκησε και θα ξανανικήσει γιατί "η ιστορία δε τελειώνει ποτέ και γιατί το μέλλον διαρκεί πολύ".

    [03] Οικονομία

    Υπεραντλαντική η οικονομική κρίση

    28/9/2008 9:09:00 μμ

    Στο χείλος της κατάρρευσης, βρίσκονται δύο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης. Αργά το βράδυ του Σαββάτου σήμανε συναγερμός στο Βέλγιο και την Ολλανδία με αφορμή την διαρκώς επιδεινούμενη θέση του τραπεζικού και ασφαλιστικού οργανισμού Φόρτις. Στο Άμστερνταμ συνεδρίασε η διοίκηση της Ολλανδικής κεντρικής Τράπεζας και στις Βρυξέλλες συγκλήθηκε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο η κυβέρνηση Μπράουν αναζητά λύση για την σωτηρία της τράπεζας Μπραντφορντ και Μπίγκλει χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο κρατικοποίησής της.

    Συναγερμός σε Λονδίνο, Άμστερνταμ και Βρυξέλλες

    Επτά μήνες μετά την κρατικοποίηση της Νορθερν Ροκ μια ακόμη τράπεζα της Βρετανίας, η 6η μεγαλύτερη, αναζητά σωτηρία. Η ηγεσία της Μπραντφορντ και Μπίγκλει συζητά με τις ρυθμιστικές αρχές, με την κυβέρνηση και με χρηματοοικονομικούς κολοσσούς.

    Η τράπεζα ειδικεύεται σε δάνεια για αγορά ακινήτων με σκοπό όχι την ιδιοκατοίκηση αλλά την ενοικίαση, έναν τομέα της αγοράς εξαιρετικά ευάλωτο.

    Μετά τις απώλειες στην τιμή της μετοχής της στο τέλος της εβδομάδας και τις απολύσεις 370 εργαζομένων με στόχο την εξοικονόμηση κεφαλαίων, η Μπραντφορντ και Μπίγκλει έχει δύο επιλογές. Η μία είναι να πουληθεί ολόκληρη σε μια άλλη τράπεζα.

    Η άλλη λύση που εξετάζεται είναι να διασπαστεί η τράπεζα σε τομείς και στη συνέχεια να πουληθεί σε όποιον ενδιαφερθεί. με την κυβέρνηση να εμφανίζεται διατεθειμένη να κρατικοποιήσει τους τομείς που δεν θα εξαγοραστούν από ιδιώτες.

    Την ίδια ώρα στο κτίριο της κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας επικρατεί αναβρασμός.

    Η ηγεσία της τράπεζας και ίσως ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών συζητούν για την διάσωση του Βέλγο- Ολλανδικού τραπεζικού και ασφαλιστικού κολοσσού Φόρτις.

    Συσκέψεις επί συσκέψεων σε εξέλιξη και στις Βρυξέλλες ακόμη και σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.

    Το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση έστω και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας για να προληφθούν οι παρενέργειες στις αγορές.

    Η μετοχή της Φόρτις απώλεσε το ένα τρίτο της αξίας της μέσα σε 2 εβδομάδες μετά τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν για την οικονομική της κατάσταση.

    Ο γαλλικός όμιλος BNP Paribas και ο Ολλανδικός ING εμφανίζονται ως οι πιο πιθανοί αγοραστές αλλά ζητούν εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις του Βελγίου και της Ολλανδίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 September 2008 - 20:49:59 UTC