Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε. Κ. Τ: Συζήτηση για πληθωρισμό και πιθανή μείωση επιτοκίων
  • [02] Μελατονίνη: Προστατεύει από την καρκινογένεση
  • [03] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Σεγκολέν Ρουαγιάλ
  • [04] Υπόθεση Μονής Βατοπεδίου
  • [05] Διαζύγιο με μισό σπίτι κυριολεκτικά
  • [06] Παρατηρητές στη Γεωργία
  • [07] Τέλος στις περούκες των Βρετανών δικαστών

    [01] Οικονομία

    Γερμανία

    Ε. Κ. Τ: Συζήτηση για πληθωρισμό και πιθανή μείωση επιτοκίων

    2/10/2008 7:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) διατήρησε σήμερα το βασικό επιτόκιο στο 4,25%, όμως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ζαν Κλόντ Τρισέ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέτασαν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης υποχωρεί ενώ περιορίζονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.

    Ειδικότερα ο Ζ.Κ.Τρισέ δήλωσε -κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη σημερινή συνεδρίαση- πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναγνώρισαν "το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο της αβεβαιότητας που απορρέει από τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές". Όπως είπε "η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη εξασθενεί με περιοριζόμενη εσωτερική ζήτηση και πιο στενούς όρους χρηματοδότησης".

    Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε πως "ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει αρκετά πάνω από τα επίπεδα που αρμόζουν στη σταθερότητα των τιμών για ένα διάστημα", αλλά, όπως πρόσθεσε "με τη μείωση της ζήτησης, οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό, χωρίς όμως να έχουν εξαφανιστεί".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τρισέ ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε σήμερα και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Όπως σημείωσε "για να πάρουμε την απόφαση μας εξετάσαμε δύο περιπτώσεις - η πρώτη ήταν να διατηρήσουμε τα επιτόκια αμετάβλητα και η δεύτερη να μειώσουμε τα επιτόκια" και κατέληξε ότι "το συμπέρασμα μας είναι ότι ήταν σωστό, να λάβουμε την απόφαση για να παραμείνουν τα επιτόκια όπως είχαν".

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι και οι 81 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Ρόιτερ, ανέμεναν τη σημερινή απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων στο ίδιο επίπεδο για 3ο συνεχόμενο μήνα, εξαιτίας της ανησυχίας σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις. Έχοντας "πιάσει" ποσοστό της τάξης του 4% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,6% το Σεπτέμβριο, αλλά παραμένει αρκετά πάνω από το στόχο του 2%.

    Πάντως, μεταξύ των οικονομολόγων είναι ευρεία η πεποίθηση ότι η μείωση των επιτοκίων είναι αναπόφευκτη, το μόνο ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι το πότε.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η άποψη του για το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ενός σχεδίου διάσωσης των τραπεζών στην Ευρώπη, στα πρότυπα του σχεδίου Πόλσον στις ΗΠΑ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε πως "δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και συνεπώς η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που έγινε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν ταιριάζει στην πολιτική δομή της Ευρώπης, με τη δομή των θεσμών της Ευρώπης". Όμως, όπως σημείωσε, "υπάρχουν περιπτώσεις που χρειαζόμαστε αποφάσεις από τις κυβερνήσεις", εξηγώντας ότι αυτό αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι το διακύβευμα και η ΕΚΤ έχει πράξει όλα όσα θα μπορούσε.

    Ζαν-Κλοντ Τρισέ:"Είναι γεγονός πρωτοφανές"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σχολιάζοντας σήμερα την παρούσα διεθνή οικονομική κρίση ανέφερε ότι "είναι γεγονός πρωτοφανές, που δεν έχει το όμοιό του, μάλιστα, καθ όλη τη χρονική περίοδο από του τέλους του Β Παγκόσμιου πολέμου έως και τη σημερινή εποχή". "Τίποτε από αυτό το παρελθόν (το μεταπολεμικό) δεν μάς παραπέμπει σε ο,τι αντιμετωπίζουμε τούτη την ώρα" στο πεδίο της οικονομίας, επισήμανε ο ίδιος, μιλώντας στο δορυφορικό γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο "Φρανς 24". "Για τη μεταπολεμική χρονική περίοδο, τώρα είναι που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα, που ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν στο ανωτέρω χρονικό διάστημα" τα οποία γεγονότα τα χαρακτηρίζει, όπως ο αξιωματούχος επίσης ανέφερε "η υπερβολική, η απόλυτη οικονομική αβεβαιότητα".

    [02] Υγεία

    4ου Παγκόσμιο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

    Μελατονίνη: Προστατεύει από την καρκινογένεση

    2/10/2008 9:48:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα καρδιακά επεισόδια και η υπέρταση σχετίζονται με τη μελατονίνη, μια ορμόνη με πολλαπλές δράσεις η οποία μεταξύ άλλων φαίνεται ότι είναι φυσικός ογκοστατικός παράγοντας και προστατεύει από την καρκινογένεση. Η ορμόνη αυτή παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από ένα αδένα στο πίσω μέρος του, την επίφυση, και η έκκριση της αρχίζει όταν υπάρχει σκοτάδι και είναι μεγάλη κατά τη διάρκεια της νύκτας ενώ το αντίθετο συμβαίνει την ημέρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση έχουν κατά τις βραδινές ώρες χαμηλά επίπεδα μελατονίνης. Ολλανδοί ερευνητές, με βάση τα δεδομένα αυτά εξέτασαν κατά πόσο η μελατονίνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια θεραπεία για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που έπαιρναν τη μελατονίνη κάθε βράδυ για 3 εβδομάδες, παρουσίαζαν μια σημαντική πτώση της πίεσης τους κατά τη χρονική περίοδο της έρευνας. Επίσης παρατηρήθηκε ότι αυτοί που έπαιρναν τη μελατονίνη, κοιμόντουσαν καλύτερα, αλλά αυτό δεν οφειλόταν αναγκαστικά στη μείωση της αρτηριακής τους πίεσης.

    Αυτά επισημαίνονται σε ομιλία του καθηγητή καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Εντίρνε (Αδριανούπολη) Αλτούν Αρμαγάν που πραγματοποιείται την Πέμπτη στο πλαίσιο του 4ου Παγκοσμίου Συνεδρίου με θέμα "Ποιότητα και ιατρική πρακτική" το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Η μείωση του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης που παρατηρούνται κατά τον ύπνο, έχουν αποδοθεί στη δράση της μελατονίνης, της οποίας η συγκέντρωση κατά τις νυκτερινές ώρες είναι μεγαλύτερη. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι κατά τις πρωινές ώρες, η συχνότητα των καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι αυξημένη. Το φαινόμενο αυτό έχει συσχετισθεί με τις μεταβολές που παρατηρούνται στους βιολογικούς ρυθμούς και στις διακυμάνσεις της μελατονίνης. Ο ρυθμός της (κιρκάδιος ρυθμός) είναι από τους πιο σταθερούς που υπάρχουν, εξακολουθεί δε να παραμένει και όταν λείπουν περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Η μελατονίνη υπάρχει φυσιολογικά σε διάφορα στοιχεία της διατροφής μας, όπως είναι τα κρεμμύδια, τα κεράσια, οι μπανάνες, τα δημητριακά, το καλαμπόκι, η βρώμη, το ρύζι, το κρασί, τα αρωματικά φυτά, ο δυόσμος, το θυμάρι, το φασκόμηλο, η λουΐζα κ.α.

    Σε μια ενδιαφέρουσα ερευνητική εργασία, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γρενάδας και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ισπανίας, βρέθηκε ότι η κατανάλωση μελατονίνης εξουδετερώνει τις οξειδωτικές βλάβες και καθυστερεί τις εκφυλιστικές διαδικασίες του νευρικού συστήματος που προκαλούνται από τη γήρανση. Η ορμόνη μελατονίνη φαίνεται ότι είναι ένας γενικός αντιοξειδωτικός παράγοντας, που έχει δράση σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Συμμετέχει στη ρύθμιση του ανοσιακού συστήματος και εμφανίζει ανοσοενισχυτική δράση. Φαίνεται επίσης ότι έχει ισχυρή εμπλοκή στις διεργασίες της στεφανιαίας νόσου. Από ερευνητικά in vitro και in vivo δεδομένα προκύπτει ότι η μελατονίνη είναι ένας φυσικός ογκοστατικός παράγοντας και συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την καρκινογένεση.

    Μέχρι σήμερα η μελατονίνη έχει συνδεθεί με πολλές δραστηριότητες του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και πολλές παθολογικές καταστάσεις. Η έκκριση της μελατονίνης είναι μικρή κατά τη γέννηση και αυξάνεται σημαντικά μέχρι την ηλικία των 3-5 ετών. Από την ηλικία των 6 ετών και μετά τα νυκτερινά επίπεδα της μελατονίνης ελαττώνονται βαθμιαία. Παλιότερα θεωρήθηκε ότι η εμφάνιση της εφηβείας συνδέεται με την ελαττωμένη έκκριση της μελατονίνης, κάτι που δεν υποστηρίζεται σήμερα. Τα επίπεδα της μελατονίνης που παρατηρούνται στην ενήλικο ζωή εμφανίζονται κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής, διατηρούνται μέχρι την τέταρτη έως πέμπτη και κατόπιν σταδιακά ελαττώνονται, μέχρις ότου, κατά το γήρας, παρατηρούνται συνήθως πολύ χαμηλά επίπεδα της ορμόνης. Στα παιδιά και στους νέους η παραγωγή της μελατονίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά 12 φορές, ενώ στους ενήλικες κατά 3 φορές. Με το πέρασμα των χρόνων ελαττώνεται η παραγωγή της μελατονίνης και τα επίπεδά της στους 80χρονους αντιστοιχούν μόνο στο 10% των επιπέδων των 20χρονων.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Σεγκολέν Ρουαγιάλ

    2/10/2008 9:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2008 10:25:10 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι με την πρώην προεδρική υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που βρίσκεται στην Αθήνα, στην οποία παρέθεσε γεύμα εργασίας. "Δεν μπορεί αυτή η κρίση, δεν θα δεχθούμε εμείς οι σοσιαλιστές, αυτή η κρίση, να φορτωθεί στη μεσαία τάξη και στους λιγότερο ευνοημένους. Γι αυτό, θα παλέψουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες και, είναι σίγουρο ότι, θα έχουμε στενή συνεργασία και με τη Σεγκολέν και με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης για τους στόχους αυτούς" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή τους. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι σοσιαλιστές έχουν ήδη πάρει πρωτοβουλίες τις οποίες και θα συνεχίσουν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε "να υπάρξουν νέες πολιτικές, κανόνες λειτουργίας της αγοράς και προστασίας του εισοδήματος των μεσαίων και χαμηλόμισθων οικογενειών".

    Από την μεριά της η κ. Ρουαγιάλ είπε ότι η παρούσα κρίση "αποδεικνύει ότι οι αξίες της Αριστεράς επιστρατεύονται σήμερα για να δώσουν μια λύση σε αυτήν". Η κ. Ρουαγιάλ είπε ότι πρέπει "η πολιτική να προηγηθεί της οικονομικής λογικής, στην ανάγκη μιας πιο δίκαιης κατανομής του πλούτου και, κυρίως, σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που να βρίσκεται στην υπηρεσία της οικονομίας και, σε μία οικονομία, που να βρίσκεται στην υπηρεσία της ανθρώπινης ανάπτυξης". "Συνειδητοποιούμε, δηλαδή, τελικά, ότι όλοι οικειοποιούνται προς όφελός τους τις σοσιαλιστικές αξίες και τις αξίες της Αριστεράς. Βλέπουμε στη Γαλλία μέχρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρθρώνει έναν αριστερό λόγο. Βλέπουμε ξαφνικά μέχρι και τον κ. Μπους, που ήταν ο πιο εχθρικός απέναντι στην κρατική παρέμβαση, να εθνικοποιεί τις τράπεζες και να βρίσκει, από τη μία στιγμή στην άλλη, 700 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν δεν τα έβρισκε για να ανακουφίσει την παγκόσμια κρίση τροφίμων" είπε η κ. Ρουαγιάλ προσθέτοντας ότι οι λόγοι των σοσιαλιστών θα έχουν αποδεχθεί ωφέλιμοι "μόνο αν θέλουμε, πραγματικά, αυτοί οι λόγοι να γίνουν πράξεις και, η κρίση να αποδειχθεί ευεργετική, δηλαδή, να επιτρέψει μια εις βάθος αλλαγή, τόσο των πολιτικών, όσο και του συστήματος, και όχι ένα πρόχειρο μέσο που θα επιτρέψει απλώς την αναπαραγωγή του συστήματος". Το βράδυ της Πέμπτης η κ. Ρουαγιάλ μίλησε στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα "Το μέλλον της Αριστεράς και η Παγκοσμιοποίηση".

    Ομιλία της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στο Μέγαρο Μουσικής

    "Πρέπει να βάλουμε περισσότερη δημοκρατία στην παγκοσμιοποίηση", τόνισε η βουλευτής του γαλλικού Κοινοβουλίου και υποψήφια των περσινών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Στην εκδήλωση, που αφορούσε "το μέλλον της αριστεράς και την παγκοσμιοποίηση", η Γαλλίδα πολιτικός ξεκίνησε την ομιλία της εξήγησε πως και η αριστερά: "έχει πολιτική ευθύνη, πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να καταλαβαίνει και να μην φοβάται την παγκοσμιοποίηση. Αν αποδώσει στην παγκοσμιοποίηση τα χαρακτηριστικά του δαίμονα, τότε αυτόματα θα ενισχυθεί ο εθνικισμός".

    Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Πέτρος Ευθυμίου, Μαρία Δαμανάκη, οι πρώην βουλευτές Γιάννος Παπαντωνίου, Τάσος Γιαννίτσης κ.α.

    Η κ. Ρουαγιάλ, αναφερόμενη στην περσινή προεκλογική της εκστρατεία υπενθύμισε ότι από τότε είχε μιλήσει για την ανάγκη μιας "δίκαιης τάξης. Η δεξιά ωφελείται από την αταξία", ενώ συμπλήρωσε πως " έχουμε την ευθύνη να εφεύρουμε έναν καλύτερο κόσμο και όχι να μπαλώσουμε ένα διεστραμμένο σύστημα". Αναφερόμενη στο αμερικανικό πακέτο σωτηρίας του καταρρέοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος η κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ υπογράμμισε πως "όσα δεν είχαν βρεθεί για τη φτώχεια βρέθηκαν τώρα. 700 δισ. δολάρια είναι τεράστιο ποσό. Εξάλλου αποδείχθηκε πως το χρήμα εξυπηρετεί το κέρδος, καθώς 1800 δισ. δολάρια κυκλοφορούν καθημερινά σε συναλλαγές και σε κινήσεις κεφαλαίου για κερδοσκοπικές τοποθετήσεις.

    Ο καπιταλισμός άρχισε να τρελαίνεται. Ο φιλελευθερισμός μας απειλεί όλους και χρειάζεται μια ριζοσπαστική οξυδέρκεια". Η σοσιαλίστρια πολιτικός υπογράμμισε ακόμη "πως στην παρούσα κρίση τα κέρδη βρέθηκαν πάνω από τις αξίες της ζωής και προασπίστηκαν τα συμφέροντα των τίτλων και όχι των πολιτών". Καταλήγοντας η κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ σημείωσε πως "υπάρχει σήμερα ένα δίλημμα: να σώσουμε τις τράπεζες, μερικές από τις οποίες υπήρξαν ένοχες ή να αρνηθούμε τη βοήθεια θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωσή μας". Απαντώντας σ αυτό το ερώτημα η κ. Ρουαγιάλ ζήτησε "η δημόσια βοήθεια να δοθεί σε συνδυασμό με μια μεταρρύθμιση που θα είναι σε βάθος και με μια ανάπτυξη κοινής πολιτικής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ποτέ ο κόσμος δεν είχε τόση ανάγκη την Ευρώπη" κατέληξε, συμπληρώνοντας "και ιδιαίτερα την ειρήνη. Διότι η παρούσα κρίση μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της βίας και στην απόρριψη της πολιτικής".

    [04] Πολιτική

    Εξετάστηκαν δεκαπέντε μάρτυρες

    Υπόθεση Μονής Βατοπεδίου

    2/10/2008 8:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2008 9:06:30 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Δεκαπέντε μάρτυρες έχουν ήδη εξεταστεί στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν οι εισαγγελείς Εφετών Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Οι μάρτυρες που έχουν εξεταστεί, στην πλειοψηφία τους έχουν ζητήσει μόνοι τους να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας, καθώς έχουν καταγγείλει παράτυπες ενέργειες σε υποθέσεις με ακίνητα της Μονής. Ο κ. Κολιούσης ενδέχεται να μεταβεί στις επίμαχες περιοχές, καθώς κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να διαπιστωθεί επίσημα εάν η Βιστωνίδα είναι λίμνη ή λιμνοθάλασσα. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που είναι λιμνοθάλασσα θεωρείται εξαιρετικά δυσχερές να μπορεί οποιοσδήποτε να εγκαθιδρύσει δικαίωμα κυριότητάς της.

    Η υπόθεση Βατοπεδίου τέθηκε την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Ιεραχίας της Ελλάδος και έντονος ήταν ο προβληματισμός για τις απόψεις που εκφράζονται ανοιχτά πλέον στην κοινωνία για την ανάγκη να υπάρξει χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους και να φορολογηθεί ή να δημευτεί φορολόγηση ή δήμευση η εκκλησιαστική περιουσία. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγινε αποδέκτης παραπόνων από αρκετούς ιεράρχες που του ζήτησαν να πάρει πρωτοβουλίες, εκείνος ωστόσο τονίζει οτι χρειάζεται η αρμονική συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία, επ ωφελεία του λαού.

    [05] Παράξενα

    Πνομ Πενχ

    Διαζύγιο με μισό σπίτι κυριολεκτικά

    2/10/2008 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ένα ζευγάρι στην Καμπότζη αποφάσισε να παρακάμψει τα διεφθαρμένα δικαστήρια της χώρας στην υπόθεση διαζυγίου του και να χωρίσει στην κυριολεξία στη μέση το σπίτι του, όπως μετέδωσαν την Πέμπτη τα μέσα ενημέρωσης. Η εφημερίδα Koh Santepheap κυκλοφόρησε με φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της του ...πρώην σπιτιού του Μεουόν Ρίμα και της πρώην συζύγου του, Νανγκ, 40 ετών αμφότεροι, κομμένου στη μέση και μάλιστα με χειρουργική ακρίβεια. Ρίμα, ο οποίος κατέθεσε αίτηση διαζυγίου με το αιτιολογικό ότι η σύζυγός του αρνήθηκε να τον βοηθήσει σε μια σύντομη περιπέτεια που είχε με την υγεία του, εθεάθη να απομακρύνεται από το χωριό του μεταφέροντας το...μισό του σπίτι. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, το ζευγάρι ευτυχώς δεν χώρισε και τα δύο παιδιά του στη μέση. Η Νανγκ αποφάσισε να τα αφήσει και τα δύο στον πρώην σύζυγό της.

    [06] Κόσμος

    Παρατηρητές στη Γεωργία

    2/10/2008 7:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2008 10:31:04 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Άρχισε την Τετάρτη η αποστολή των Ευρωπαίων παρατηρητών στη Γεωργία, όπου θα επιβλέπουν την εκεχειρία και την διαδικασία αποχώρησης των Ρωσικών δυνάμεων μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο του Αυγούστου που συντάραξε τη χώρα του Καυκάσου. Οι παρατηρητές της Αποστολής Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMM) μετέβησαν επίσης στην υπό ρωσικό έλεγχο αποστρατικοποιημένη ζώνη στη Νότια Οσετία παρά τις δηλώσεις της Μόσχας ότι δεν θα την άφηνε να εισέλθει στην περιοχή αμέσως. "Η έναρξη των επιχειρήσεων της EUMM εξελίχθηκε ομαλά. Οι περίπολοι πραγματοποίησαν την πρώτη επαφή με τις αρχές και τον πληθυσμό", ανέφερε η αποστολή σε ανακοινωθέν της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Χάνσγιοργκ Χάμπερ, η δράση της θα επικεντρωθεί στις περιοχές γύρω από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, προς το παρόν. Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρά περιστατικά και ότι οι επαφές με τους Ρώσους θα συνεχιστούν. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα τιμήσει την δέσμευσή της να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις αποστρατικοποιημένες ζώνες που αποτελούν αναντίρρητα γεωργιανό έδαφος έως την 10η Οκτωβρίου, την καθορισμένη ημερομηνία στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας για την επίτευξη της οποίας διαμεσολάβησε η ΕΕ. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο στη Στρέλνα, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι "έως την 10η Οκτωβρίου οι (Ρώσοι) κυανόκρανοι θα έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της Γεωργίας". Η Μόσχα δεν θεωρεί ως έδαφος της Γεωργίας την επικράτεια της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη.

    Μέρκελ: Αδιαπραγμάτευτο το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας

    H εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας "δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συνομιλιών", δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο συνάντησής της με το Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μενβέντεφ στην Αγία Πετρούπολη. "Εκτιμούμε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας δεν μπορεί να τύχει συζήτησης. Είναι κάτι μη διαπραγματεύσιμο", τόνισε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν πολύ επικριτική στην ρωσική επέμβαση στη Γεωργία που έγινε στις αρχές Αυγούστου, καθώς και στο ζήτημα της αναγνώρισης από τη Μόσχα των ανεξάρτητων πρώην γεωργιανών περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, στην οποία παρών ήταν και ο ρώσος πρόεδρος, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι οι χώρες θα πρέπει να αποφασίζουν μόνες τους εάν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

    Προειδοποίηση Πούτιν για παραδόσεις ουκρανικών όπλων στη Γεωργία

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε, την Πέμπτη, "έγκλημα" (...) "τις παραδόσεις ουκρανικών όπλων στη Γεωργία" στο τέλος των συνομιλιών που είχε με την ουκρανή πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο. "Δεν μπορούμε να διανοηθούμε μεγαλύτερο έγκλημα από τις παραδόσεις όπλων σε εμπόλεμες ζώνες", υπογράμμισε ο κ. Πούτιν στο τέλος αυτών των συνομιλιών, που έγιναν στην κατοικία του στο Νόβο Ογκάρεβο -πλησίον της Μόσχας -κατηγορώντας ταυτοχρόνως το Κίεβο ότι και τον Αύγουστο παρείχε εξοπλισμό στους Γεωργιανούς. "Πριν λίγα χρόνια, δεν διανοείτο κανένας πόλεμο Ρώσων και Ουκρανών, εντούτοις τούτο έγινε -τον Αύγουστο -και το χαρακτηρίζω έγκλημα", δήλωσε καταλήγοντας ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας. Πράγματι, κατά τους παρατηρητές, τον Αύγουστο φέτος το Κίεβο υποστήριξε σθεναρά το Τμπιλίσι.

    [07] Κόσμος

    Λονδίνο

    Τέλος στις περούκες των Βρετανών δικαστών

    2/10/2008 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: REUTERS

    Μια παράδοση αιώνων καταργείται στη Βρετανία προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις. Οι δικαστές θα πρέπει εφεξής να αποχωριστούν την περούκα τους εκτός από εκείνους που δικάζουν ποινικές υποθέσεις, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση που αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τα δικαστήρια. Οι περούκες υπήρξαν έμβλημα του βρετανικού νομικού συστήματος από τον 17ου αιώνα. Οι υπέρμαχοι της παράδοσης διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι η περούκα δίνει στον δικαστή έναν αέρα αμεροληψίας και εξουσίας αλλά και ανωνυμία, προστατεύοντάς τον έτσι από πιθανή έντονη αντίδραση κάποιου εναγόμενου. Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, την περυσινή χρονιά το 70% των εργαζομένων στα δικαστήρια ήθελαν τη διατήρηση της περούκας, ενώ για τους απλούς πολίτες το ποσοστό αυτό ήταν 42%.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 October 2008 - 20:49:55 UTC