Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγγυημένες οι καταθέσεις
  • [02] Επιστροφή ή παραίτηση
  • [03] Ανακαλούνται οι αποφάσεις για τη Μ. Βατοπαιδίου
  • [04] Focus on the US
  • [05] Διεθνές δικαστήριο για περιπτώσεις πειρατείας
  • [06] Επενδυτική συμπεριφορά ανδρών και τεστοστερόνη
  • [07] Οι πιστοί πονούν λιγότερο απ' τους άθεους
  • [08] Πρόστιμο της ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ
  • [09] Η ώρα των ρομπότ πλησιάζει
  • [10] Σοκ από διαδραστικό παιχνίδι
  • [11] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Ν. Οσετία
  • [12] Ασθενής ο "Galileo"
  • [13] Η απιστία φέρνει πονοκέφαλο
  • [14] Συνάντηση Παπαληγούρα-Φασούλα
  • [15] "Μαϊμού" ταξιδιωτικό πρακτορείο
  • [16] Βρήκαν το θάνατο από ασφυξία
  • [17] Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη
  • [18] Η οικονομία στο επίκεντρο των επαφών της Σεγκολέν
  • [19] Σε απόσταση αναπνοής
  • [20] Στην Ικαρία η Α. Παπαρήγα
  • [21] Ανασχηματισμός στη Βρετανία
  • [22] Ανάκληση ανατιμήσεων

    [01] Οικονομία

    Εγγυημένες οι καταθέσεις

    3/10/2008 3:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2008 7:19:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Οι καταθέσεις των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες" τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή τις φήμες και την νευρικότητα που επικρατεί σε σχέση με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Ο υπουργός επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο. Η απόφαση της Ιρλανδίας να εγγυηθεί για το σύνολο των καταθέσεων αλλά και της Ελλάδας, να ακολουθήσει το ιρλανδικό μοντέλο ως πολιτική δέσμευση, προκαλεί κλυδωνισμούς στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν η πορεία της οικονομίας και τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού τη Δευτέρα και των συμβουλίων Eurogroup και EcoFin στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, έγινε επίσης αποτίμηση των επιπτώσεων από τη διεθνή οικονομική κρίση. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνουν την κριτική στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

    "Δεν υπάρχει θέμα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας"

    Ελλάδα και Ιρλανδία είναι οι δύο χώρες που παρέχουν απόλυτες εγγυήσεις στις τραπεζικές καταθέσεις. Ακολουθούν οι Γαλλία με 70.000 ευρώ και η Μεγάλη Βρετανία με 50.000 στερλίνες.

    Αύξηση του πλαφόν ζητά και η Ισπανία, μετά την αυθαίρετη όπως κατήγγειλε η Κομισιόν απόφαση της Ιρλανδίας για κρατική ομπρέλα εγγυήσεων σε όλες τις καταθέσεις.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν υπάρχει θέμα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση για το αν η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν ενημερώσει, σχετικά, την Επιτροπή.

    "Φρένο" στην αλόγιστη ανάληψη κινδύνων από τις τράπεζες βάζουν προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες υποβλήθηκαν προς έγκρισή στο συμβούλιο υπουργών EcoFin.

    Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χορηγούν δάνεια μεγαλύτερα από το 25% των ιδίων κεφαλαίων τους ενώ παράλληλα οι εποπτικές αρχές θα έχουν καλύτερη εικόνα των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων.

    Την ίδια ώρα, οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε κατάργηση των προσφορών στα στεγαστικά, των προνομιακών επιτοκίων και αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους, με πρώτη να "σέρνει το χορό" η Εθνική.

    Τα σταθερά επιτόκια φτάνουν πλέον πάνω από το 6% ενώ τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού κατέγραψαν νέα ρεκόρ, με το Euribor τριών μηνών να φτάνει στο 5,34%.

    Στόχος της Κυβέρνησης, είναι:

    η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η προστασία των δανειοληπτών, η καταβολή επιδομάτων για τη στήριξη των ασθενών κοινωνικών ομάδων, η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και η καλύτερη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος,

    ενέργειες που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία.

    Κριτική από την αντιπολίτευση

    Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή, ο Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε ότι στη διεθνή οικονομία περναμε μία δύσκολη περίοδο με επιπτώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και στην Ελλάδα. Για περισσότερες όμως λεπτομέρειες, πρόσθεσε ο κ.Αλογοσκούφης, "θα περιμένετε τη Δευτέρα".

    Αιχμές για την έως τώρα στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της διεθνούς οικονομικής κρίσης διατύπωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος , λέγοντας ότι όταν ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες μίλαγε για την διεθνή κρίση κάποιοι έκλειναν τα μάτια και έλεγαν ότι η κυβέρνηση δήθεν χρησιμοποιούσε το επιχείρημα για να καλύψει την πολιτική της. Η Ελλάδα δεν είναι νησί, είπε ο κ. Αντώναρος και πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για στήριξη ομάδων πληθυσμού με μεγαλύτερη είναι άμεση συνέπεια των δεσμεύσεων της στον ελληνικό λαό.

    Καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν διανοήθηκε να χρησιμοποιήσει τη διεθνή οικονομική κρίση ως άλλοθι, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση και μάλιστα σοβαρή, και για την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα για να ανακουφίσει τους Έλληνες πολίτες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι απέρριψε τρεις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, την ώρα που η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλούσε το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν το έδινε, ενώ για τη ρύθμιση σχετικά με τους δανειολήπτες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με γνώμονα τα οφέλη.

    Με αφορμή τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για κοροϊδία των Ελλήνων πολιτών, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει πρόταση νομού που θα αλλάζει το ισχύον καθεστώς των 20.000 ευρώ υπέρ των καταθετών. Όλα τ άλλα είναι λόγια του αέρα, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών ζητά μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν καν να απαλύνουν την ακραία φτώχεια.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΝ, όπως "στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων με διορθωτικό ποσό, προστασία των καταθετών για ένα ανώτατο όριο καταθέσεων πολλαπλάσιο από τις 20.000, που έχει αποφασιστεί για σήμερα, και ουσιαστικά μέτρα για τους δανειολήπτες", που σημαίνει "μείωση της δόσης, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου, επιδότηση του επιτοκίου".

    Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης εάν επαρκούν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους δανειολήπτες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς για για αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών. "Εμείς λέμε όχι στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Εάν επιμένουν, τουλάχιστον να βάλουν έναν όρο να μην γίνεται πλειστηριασμός για το ίδιο χρέος, δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά. Να προστατεύσουμε εκείνους οι οποίοι έπεσαν θύματα της δανειοληψίας, από Τράπεζες οι οποίες με διαφημίσεις, τους παρέσυραν σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο" δήλωσε ο ίδιος.

    [02] Πολιτική

    Επιστολή Δαϊλάκη στον Πρωθυπουργό

    Επιστροφή ή παραίτηση

    3/10/2008 12:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2008 6:56:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιστολή στον Πρωθυπουργό απέστειλε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Δαϊλάκης με την οποία ζητά να επανεξεταστεί άμεσα η επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έξω από την οποία, όπως αναφέρει, δεν μπορεί να λειτουργήσει πολιτικά. Ο πρόσφατα διαγραφείς από το κυβερνών κόμμα βουλευτής αναφέρει ότι πέραν της συγγνώμης που εκφράζει προς τον Πρωθυπουργό, οι δηλώσεις που οδήγησαν στη διαγραφή του δεν είχαν στόχο να πλήξουν, αλλά αντιθέτως να στηρίξουν τον Κ. Καραμανλή και το κόμμα. Ο κ. Δαϊλάκης τονίζει επίσης ότι σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός δε δεχθεί την επιστροφή του, υποβάλλει την παραίτησή του για το καλό της παράταξης. Σημειώνεται ότι το σενάριο επιστροφής ή παραίτησης Δαϊλάκη ισοδυναμεί με την ενίσχυση της ΚΟ της ΝΔ κατά μία έδρα. Εκτιμάται η κίνηση του βουλευτή Δράμας και θα εξεταστεί, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. Για φαρσοκωμωδία έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ

    Η επιστολή

    Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

    "Κύριε Πρόεδρε,

    Οι όποιες πρόσφατες δηλώσεις μου είχαν ως μόνο γνώμονα τη στήριξή σας. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία και για το αν με αυτές θίγεσθε εσείς, ή πρόσωπα που ανέφερα, θέλω να διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι ουδεμία πρόθεση είχα να δημιουργήσω πρόβλημα σε ένα κόμμα στο οποίο ανήκα, ανήκω και θα ανήκω.

    Με αυτήν μου τη δήλωση και πέρα από έκφραση της συγγνώμης μου, θεωρώ ότι δε μπορώ να υπάρξω πολιτικά έξω από τη Νέα Δημοκρατία.

    Παρακαλώ να επανεξεταστεί άμεσα η επιστροφή μου σε αυτήν και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Υπό διαφορετικούς όρους, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας".

    Αντώναρος: "Η κίνηση του βουλευτή θα εξεταστεί"

    "Εκτιμούμε την κίνηση του βουλευτή κ. Στ. Δαϊλάκη κι η κίνηση αυτή θα εξεταστεί", ήταν η απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Ευ. Αντώναρου σχετικά με την επιστολή του βουλευτή προς τον πρωθυπουργό, το περιεχόμενο της οποίας απέφυγε να σχολιάσει. Ο κ. Αντώναρος δεν διευκρίνισε το πότε θα δοθεί απάντηση στον κ. Στ. Δαϊλάκη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας πως υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα.

    Σχετικά με πληροφορίες που φέρουν κι άλλο βουλευτή να έχει δώσει συνέντευξη και να είναι επικριτικός, πέρα από τα όρια, για την κυβέρνηση, ο κ. Αντώναρος είπε ότι δεν ασχολείται με σενάρια.

    Σε ερώτηση αν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς συνάντησε, ως ειδικός μεσολαβητής, τον κ. Π. Τατούλη και τί εγγυήσεις του έδωσε εκείνος, ο κ. Αντώναρος δήλωσε δεν τοποθετείται σε θέματα που έχουν σχέση με την παραπολιτική και πρόσθεσε πως ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ "με την πείρα που τον διακρίνει, αν θέλει να πει κάτι δημόσια θα το πει".

    Ερωτηθείς για το γεύμα του κ. Γ. Σουφλιά με την κα Ντ. Μπακογιάννη, είπε ότι δεν σχολιάζει συναντήσεις υπουργών, οι οποίες, όπως σημείωσε, είναι συνήθεις, με αφορμή δε άλλη ερώτηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί στο πλαίσιο των καθηκόντων της, με πλειοψηφία, πέρα από κάθε αμφισβήτηση και με στόχο να πάει τη χώρα μπροστά και να κάνει πράξη το μεταρρυθμιστικό έργο. "Σ αυτό συμβάλουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου", ανέφερε.

    Να σημειώθεί ότι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα το πρωί, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το Σάββατο ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ.

    Αντιδράσεις

    Για φαρσοκωμωδία έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να μην ξέρουμε τελικά αν η ΝΔ έχει 150,151 ή 152 βουλευτές. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι η ελληνική κοινωνία έχει άλλα θέματα και μεγάλα προβλήματα για να ασχοληθεί και για τα οποία θα ήθελε να δει λύσεις από την κυβέρνηση ωστόσο η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει .

    Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να συρθεί στις εκλογές από τον κ. Δαϊλάκη και τους ομοίους του αλλά από την αδυναμία της να απαντήσει στα φλέγοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ,των εργαζομένων και της νεολαίας, ανέφερε ο Συνασπισμός.

    "Ας κάνουν τις εκλογές όποτε να ναι. Εμείς τουλάχιστον λέμε καλοδεχούμενες, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη δράση για τα λαϊκά προβλήματα στο όνομα ας πούμε ότι πάμε για εκλογές", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από την Ικαρία.

    "Η κυβέρνηση έχει πάρει εντολή τετραετίας. Αν κάποιος πάντως μας αμφισβητήσει τότε είμαστε εδώ" δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο υφυπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανείς από τους βουλευτές δεν θα δώσει αφορμή.

    Η φθορά και το αδιέξοδο της κυβέρνησης είναι δεδομένο, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να δώσει τη μάχη του σε περίπτωση εκλογών, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής Τηλέμαχος Χυτήρης.

    [03] Πολιτική

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Ανακαλούνται οι αποφάσεις για τη Μ. Βατοπαιδίου

    3/10/2008 12:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2008 3:43:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αναστέλλονται με υπουργική απόφαση όλες οι αποφάσεις των υπουργών και τα πρωτόκολλα παράδοσης των εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για διαχρονικό σκάνδαλο και επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι "το σκάνδαλο φέρει την υπογραφή της ΝΔ", ενώ ευθύνες και στα δύο κόμματα επέρριψαν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Στην ανάκληση τόσο των υπουργικών αποφάσεων που έκαναν δεκτές τις γνωμοδοτήσεις για αναγνώριση της κυριότητας των εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου όσο και των πρωτοκόλλων παράδοσης προχωρά η κυβέρνηση με την υπογραφή, σήμερα, σχετικής υπουργικής απόφασης.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, με αφορμή τη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    "Σήμερα υπογράφεται υπουργική απόφαση με την οποία ανακαλούνται και έχουν αναδρομική ισχύ όλες οι υπουργικές αποφάσεις που έκαναν δεκτές τις γνωμοδοτήσεις αναγνώρισης της κυριότητας εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου, καθώς και όλα τα πρωτόκολλα παράδοσης των εκτάσεων στη Μονή", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και παράλληλα επισήμανε ότι "είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με την υποβολή του Ε9 και του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ), για να εξακριβωθεί ποια Νομικά Πρόσωπα, ανάμεσα τους και οι Μονές, δεν τα έχουν υποβάλει".

    Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι δόθηκε εντολή να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στη Μονή Τοπλού και διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό δημόσιο θα παρουσιαστεί για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του, στη δίκη που θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, όπου θα συζητηθεί η αγωγή του δήμου Τριγλίας και κατοίκων κατά της Μονής Βατοπαιδίου.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, έκανε λόγο για "συστηματικό, διαχρονικό διακομματικό σκάνδαλο, και επανέλαβε τη πρόταση του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με διευρυμένο ορίζοντα".

    "Έχουμε ένα συστηματικό, διαχρονικό δικομματικό σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπαιδίου. Η πρώτη φάση ήταν η κλοπή και η δεύτερη φάση η κλεπταποδοχή. Πρώτη κλοπή ήταν με την λίμνη Βιστωνίδας που χαρίστηκε στον Ευφραίμ και στη παρέα του και η δεύτερη, ακόμη χειρότερη, έρχεστε εσείς και κάνετε τη κλεπταποδοχή. Τη δίνετε στη παρέα του Ευφραίμ ο οποίος δεν μπορεί μάλιστα να κυκλοφορεί ελεύθερος και κάνει δηλώσεις. Ας μην παίζουμε τον Ηλία του 16ου. Το Βέγγο με το Χατζηχρήστο για το ποιος φταίει", τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Μπέζα, ο οποίος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για ανεύθυνη στάση:

    "Δεν είστε εσείς οι θεματοφύλακες του δημόσιου συμφέροντος, δημαγωγείτε και πετάτε πυροτεχνήματα και δυναμιτίζετε σχέσεις εκκλησίας κράτους, ισοπεδώνετε τα πάντα. Δεν είναι, κ. Αλαβάνο, οίκος εμπορίου το Άγιο Όρος. Έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση δημόσιου συμφέροντος. Οι προτάσεις σας αποδεικνύουν ότι ένα πολύ σοβαρό θέμα το προσεγγίζετε με λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Εμείς σε αυτό το δρόμο ανευθυνότητας δεν θα σας ακολουθήσουμε" του απάντησε.

    Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για "συνειδητό σκάνδαλο", που φέρει την υπογραφή της ΝΔ, ενώ ΚΚΕ και ΛΑΟΣ επέρριψαν ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεύθυνη στάση και επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, τον οποίο κατηγόρησε ότι παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους μη στέλνοντας το σχετικό φάκελο στη Βουλή.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Γείτονα:

    "Το σκάνδαλο αυτό έχει την υπογραφή της ΝΔ. Η σκανδαλώδης απόφαση παραχώρησης εκτάσεων του δημοσίου στη Μονή Βατοπαιδίου φέρει την δική σας υπογραφή, των υπουργών σας, των οποίων την καρατόμηση ζητούν στελέχη σας".

    "Εμείς θα παλέψουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις, μεταβιβάσεις και ανταλλαγές, γιατί πολλές από αυτές κρύβουν συνειδητό δόλο", επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, και επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα.

    Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνονται για το, όπως είπε, μεγάλο σκάνδαλο:

    "Δυστυχώς τα λαμόγια του δικομματισμού ΑΕ έχουν αλώσει ήδη τα ασημικά του ελληνικού κράτους. Το μεν ΠΑΣΟΚ έστρωσε το έδαφος παραχωρώντας τις εκτάσεις, η δε ΝΔ έκανε τις ανταλλαγές. Το ένα έστρωσε τις ράγες του άλλου".

    Αντώναρος: Πολύ σύνθετο νομικό ζήτημα

    Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες για το θέμα του Βατοπαιδίου καθώς όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος ομάδα νομικών εξετάζει περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων για το ζήτημα της ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ Δημοσίου και Μονής.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων αλλά και προχειρότητα, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι απόρροια 3 υπουργικών αποφάσεων των κυρίων Δρυ και Φωτιάδη, οι οποίοι μάλιστα τον Ιούνιο του 2003 υπέγραψαν ειδικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής.

    Πυροτέχνημα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τις σημερινές κυβερνητικές αποφάσεις για τη Μόνη Βατοπαίδιου τονίζοντας ότι πρόκειται για αποφάσεις εξαιρετικά αμφίβολης νομιμότητας και άρα μη αποτελεσματικές ιδίως για τους δικαιούχους οι οποίοι παραμένουν έκθετοι.

    Υποστήριξε ότι η νομοθετική ρύθμιση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρή και σωστή καθώς διασφαλίζει νομικά τους δικαιούχους ώστε να διεκδικήσουν το δίκαιο τους και μάλιστα με τη στήριξη του ελληνικού δημοσίου.

    Το πρόβλημα είναι ότι επί κυβέρνησης ΝΔ έγινε ανταλλαγή εκτάσεων και όχι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τόνισε καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    [04] Crucial Voting

    Focus on the US

    03 Οκτ 2008 09:45:00 (Last updated: 03 Οκτ 2008 18:36:00)

    Sources: ΝΕΤ, ΑNA, AFP

    Tension and uncertainty have prevailed in international Markets this week. The House of Representatives now remains to decide on the US bailout plan, with President of the European Central Bank Jean-Claude Trichet insisting that Paulsons plan shojld pass. Meanwhile, Asian Markets suffered losses, while European Stock Markets are loosing ground. In parallel, the euro has been suffering the biggest slide in the last year. President Nicolas Sarkozys plan for a Fund amounting to 300 billion euros has not been enjoying extensive support for the time being. The economic crisis will top the agenda of talks of the four most economically robust EU countries and the Presidents of the Commission and the European Central Bank in Paris.

    Jean-Claude Trichet: "It Should Pass"

    The lack of cash has been wobbling the European and Asian Markets; wile the revised bailout plan will stand the House of Representatives test for final approval. The so-called Partizans of the Republican Party are preparing to raise a fresh obstacle demanding an agreement for a bearer check for problematic banks with an amount of 250 billion dollars and not 700 billion as provided by the bill.

    The President of the European Central Bank Jean-Claude Trichet stated that Paulsons plan should pass; adding that nobody can take for granted its approval.

    The European Central Bank has announced today that it it will channel 50 billion dollars to the eurozone banks within the framework of joint measures with the US Fed so that tensions in the Market settle.

    Europe's Powerful Nations Meet

    Meanwhile, Europeans are seeking guarantee for their deposits in Banks.

    Irelands decision to guarantee for all deposits and Greeces decision to adopt the Irish model has caused wobbles in Europe.

    Greece and Ireland are the two countries that fully guarantee deposits in Banks.

    France follows with 70.000 and Great Britain with &#8356;50,000.

    Meanwhile, after the Commission described Irelands decision arbitrary to guarantee deposits, Spain has also asked for a ceiling limit.

    At the same time, as per the European Commissions proposals submitted to the ECOFIN Ministerial Committee for approval banks should not take high risks.

    As per the new rules, Banks will not be allowed to offer loans bigger than 25% of their capital, while the supervising authorities will have a better picture of bi-border Bank Groups.

    Related News:

    Green Light from Congress

    Uncertainty and Concern

    [05] Κόσμος

    Κοπεγχάγη, Δανία

    Διεθνές δικαστήριο για περιπτώσεις πειρατείας

    3/10/2008 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Δανία, που είναι επικεφαλής της ναυτικής πολυεθνικής δύναμης Task Force 150 η οποία έχει αναλάβει να καταδιώξεις τους πειρατές που δρουν στα ανοιχτά της Σομαλίας, θα ήθελε οι περιπτώσεις πειρατείας να οδηγούνται σε διεθνές δικαστήριο, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σόρεν Γκάντε. "Το κυνήγι των πειρατών είναι διεθνές πρόβλημα και εμείς πιστεύουμε ότι η δίκη τους είναι αρμοδιότητα διεθνούς δικαστηρίου", τόνισε. Η Δανία θα απευθυνθεί για το θέμα αυτό στα Ηνωμένα Έθνη. Ο υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι "δεν τίθεται θέμα σύστασης ενός νέου, δαπανηρού δικαστηρίου" και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα σώμα εντός του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ που θα εξέταζε περιπτώσεις πειρατείας. Το δανικό ναυτικό υποχρεώθηκε τον περασμένο μήνα να αφήσει ελεύθερους δέκα πειρατές που είχε συλλάβει στον Κόλπο του Άντεν επειδή η Κοπεγχάγη έκρινε πως δεν ήταν δυνατό, με βάση τη δανική νομοθεσία, να προσαχθούν σε δικαστήριο. "Ξέραμε ότι ήταν πειρατές και είχαμε κατασχέσει όπλα και συσκευές επικοινωνίας. Όμως αν τους είχαμε προσάγει στη δικαιοσύνη δεν θα καταδικάζονταν γιατί δεν πιάστηκαν επ αυτοφώρω σε κάποιο πλοίο", είπε ο υπουργός. Ο Γκάντε συζήτησε το θέμα αυτό με τους ομολόγους του της ΕΕ χθες και την Πέμπτη στη Ντοβίλ της Γαλλία. Όπως αποκάλυψε, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Κύπρος, μεταξύ άλλων, στηρίζουν την πρόταση της Κοπεγχάγης.

    [06] Υγεία

    Επενδυτική συμπεριφορά ανδρών και τεστοστερόνη

    3/10/2008 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Όσον αφορά τις οικονομικές επενδύσεις των ανδρών, τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με την ριψοκίνδυνη συμπεριφορά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που ρίχνει φως στην εξελικτική λειτουργία και τη βιολογική καταγωγή ενός ανθρώπινου - και ιδίως ανδρικού - χαρακτηριστικού: της ανάληψης ρίσκου. Η έρευνα έγινε από την Άννα Ντρέμπερ, του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Σχολής Οικονομικών της Στοκχόλμης, και την Κόρεν Απικέλα, του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Χάρβαρντ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Evolution and Human Behavior" (Εξέλιξη και Ανθρώπινη Συμπεριφορά). Η έρευνα φωτίζει καλύτερα τα κίνητρα για την ανάληψη οικονομικού ρίσκου, που αποτελεί κεντρικό στοιχείο στην οικονομική θεωρία και πρακτική. Αν και οι προτιμήσεις των ανθρώπων για περισσότερο ή λιγότερο κίνδυνο είναι καθοριστικές, "κανείς δεν ξέρει γιατί διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, γιατί μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου ή τι είναι αυτό που κάνει τους άνδρες να παίζουν περισσότερο στις χρηματοοικονομικές αγορές", δήλωσε η Ντρέμπερ.

    Προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily, έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες είναι πιο πρόθυμοι, σε σχέση με τις γυναίκες, να αναλάβουν ρίσκα, ενώ μια άλλη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι οι χρηματιστές πραγματοποιούν μεγαλύτερα κέρδη τις μέρες που η τεστοστερόνη τους είναι πάνω από το μέσο όρο. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε άμεσα τη σχέση ανάμεσα στη συγκεκριμένη ορμόνη και την ανάληψη επενδυτικού-οικονομικού ρίσκου. Διαπίστωσε ότι ένας άνδρας με τεστοστερόνη πάνω από το μέσο όρο επενδύει 12% μεγαλύτερα ποσά σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις σε σχέση με τον άνδρα που η τεστοστερόνη του βρίσκεται στο μέσο όρο. Επίσης, ένας άνδρας με αρρενωπό πρόσωπο (που σχετίζεται με το ύψος της τεστοστερόνης στην εφηβεία) πάνω από το μέσο όρο επενδύει περισσότερο από 6% σε σχέση με το μέσο άνδρα.

    [07] Υγεία

    Η νευρολογική ερμηνεία

    Οι πιστοί πονούν λιγότερο απ' τους άθεους

    3/10/2008 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι έντονες θρησκευτικές εμπειρίες και πεποιθήσεις έχουν συχνά συσχετισθεί με την ικανότητα των ανθρώπων να αντέχουν τον πόνο, όπως π.χ. δείχνουν οι εικόνες πιστών χριστιανών στις Φιλιππίνες που σταυρώνονται εθελοντικά στη διάρκεια θρησκευτικών εορτών. Ομάδα νευρολόγων, ψυχολόγων, θεολόγων και φιλοσόφων των βρετανικών πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, για πρώτη φορά ανακάλυψε τη σχέση της αυξημένης αντίστασης στον πόνο που επιδεικνύουν οι πιστοί, με μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την έρευνα, υπό τη νευροεπιστήμονα της Οξφόρδης Katja Wiech, η απεικόνιση των εγκεφάλων των εθελοντών που υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ, έδειξε ότι οι πιστοί ρωμαιοκαθολικοί ένιωθαν λιγότερο πόνο από τους άθεους και τους αγνωστικιστές, όταν τους έδειχναν μια εικόνα της Παναγίας.

    Στους πιστούς μια περιοχή του εγκεφάλου, που έχει συσχετισθεί με την καταπίεση των αντιδράσεων στις απειλητικές καταστάσεις, ενεργοποιείτο όταν έβλεπαν την εικόνα, σύμφωνα με τον "Γκάρντιαν". Στους εθελοντές (12 θρησκευόμενους και 12 που δήλωναν άθεοι ή αγνωστικιστές) δείχθηκαν δύο πίνακες ζωγραφικής, ένας της Παναγίας του 17ου αιώνα και ένας μη θρησκευτικού περιεχομένου, του Λεονάρντο ντα Βίντσι (Η κυρία με την ερμίνα). Αφού κοιτούσαν την εικόνα επί μισό λεπτό, οι εθελοντές υποβάλλονταν για 12 δευτερόλεπτα σε ηλεκτροσόκ και μετά κατέγραφαν την ένταση του πόνου τους με μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100.

    Τόσο οι πιστοί ρωμαιοκαθολικοί, όσο και οι μη πιστοί, ανέφεραν ουσιαστικά παρόμοια επίπεδα πόνου όταν έβλεπαν τον κοσμικό πίνακα του Λεονάρντο. Όταν όμως οι ερευνητές τους έδειχναν το θρησκευτικό πίνακα με την Παναγία, οι καθολικοί βίωναν 12% λιγότερο πόνο. Παράλληλα, οι απεικονίσεις του εγκεφάλου (fMRI) των δύο ομάδων έδειχναν διαφορετικά πράγματα: στους πιστούς είχε ενεργοποιηθεί μια συγκεκριμένη περιοχή, ο πλαγιοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός, που είναι ήδη γνωστό από άλλες έρευνες ότι εμπλέκεται στην αναλγησία, τη συναισθηματική απόσπαση, το φαινόμενο "πλασέμπο" κ.α. και ο οποίος επιτρέπει στους ανθρώπους να "επανερμηνεύουν" τον πόνο και να τον κάνουν λιγότερο απειλητικό. Ερεθίσματα όπως η εικόνα της Παναγίας μπορούν να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα σε έναν πιστό, καθώς ο πόνος επαναξιολογείται και γίνεται πιο υποφερτός, ενώ μερικές φορές θεωρείται ακόμα και ως ευλογία - άρα επιθυμητός. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, είναι πολύ πιθανό πάντως ότι και οι μη θρησκευόμενοι μπορούν να φθάσουν σε μια παρόμοια ικανότητα ελέγχου του πόνου μέσω διαλογισμού ή άλλων νοητικών τεχνικών. "Δεν προτείνουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα συνδέεται αποκλειστικά με τη θρησκεία και δεν έχουμε βρει το σημείο του Θεού στον εγκέφαλο. Η έρευνά μας έχει να κάνει με την κατάσταση του νου που μπορεί κανείς να πετύχει", δήλωσε η Wiech. Οι επιστήμονες έχουν ήδη αποδείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να ελέγξει τον τρόπο που νιώθουμε τον πόνο. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο φοβόμαστε τον πόνο, τόσο πιο αφόρητος μας φαίνεται.

    [08] Οικονομία

    Πρόστιμο της ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ

    3/10/2008 6:36:00 μμ

    Νέα τσουχτερά πρόστιμα σε βάρος του ΟΤΕ, επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ για διάφορες παραβάσεις σχετικά με θέματα Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο.

    Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειάς της αποφάσισε την επιβολή προστίμου που εγγίζουν τα 11 εκατομμύρια ευρώ γιατί δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τα Προσωρινά Μέτρα που της είχαν επιβληθεί για θέματα Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο- ΑΠΤΒ

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης και με βάση τα Προσωρινά Μέτρα η ΟΤΕ Α.Ε. όφειλε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την παροχή ΑΠΤΒ και ειδικότερα: α) Να ικανοποιήσει τα εκκρεμή και ήδη "εκπρόθεσμα" (αιτήματα ενεργοποίησης των ενεργών βρόχων εντός 5 εργασίμων ημερών, καθώς και τα αιτήματα των ανενεργών βρόχων εντός 10 εργασίμων ημερών, β) να ενεργοποιήσει-παραδώσει τα ήδη εκπρόθεσμα Εσωτερικά Καλώδια (ΕΣΚ) στους χώρους Φυσικής Συνεγκατάστασης εντός 15 εργασίμων ημερών και γ) να υλοποιήσει τα εκκρεμή "εκπρόθεσμα" αιτήματα Φρεατίων Υποδοχής Παρόχων (ΦΥΠ) εντός 30 εργασίμων ημερών.

    Στην ίδια συνεδρίαση, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ αποφάσισε την παράταση μέχρι τις 20 Μαίου του 2009, της εφαρμογής της ισχύος του πακέτου "συνδυασμένων" υπηρεσιών "All- in -one" που προωθεί ο ΟΤΕ. Μετά από τις 20 Μαϊου ή τη συμπλήρωση των 70.000 πελατών, η ΕΕΤΤ επιφυλάσσεται να επανεξετάσει το συγκεκριμένο πακέτο, βάσει των στοιχείων που θα υποβάλει η ΟΤΕ Α.Ε

    [09] Τεχνολογία

    Η ώρα των ρομπότ πλησιάζει

    3/10/2008 6:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/The Economist

    Ίσως η επιστημονική φαντασία δημιούργησε πρόωρες προσδοκίες -και ανησυχίες παράλληλα - για την επερχόμενη εποχή των ρομπότ, που φάνηκε τελικά να καθυστερεί. Όμως τώρα πια, μετά από άπειρες δοκιμές και αποτυχίες που οδήγησαν σε ποικίλες βελτιώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, τα ρομπότ φαίνεται πως έχουν γίνει σαφώς εξυπνότερα και ικανότερα: η ώρα τους να εξαπλωθούν (για να μας βοηθήσουν στην καθημερινή μας ζωή, όχι να μας κατακτήσουν!) δεν είναι μακριά.

    Ο "Τιτάν", προϊόν της γερμανικής εταιρίας Κuka, είναι το δυνατότερο ρομπότ στον κόσμο. Μπορεί να σηκώσει μια BMW στον αέρα με το ένα του χέρι, να την κάνει μια στροφή και να την ακουμπήσει ξανά στο ίδιο ακριβώς σημείο, χωρίς το παραμικρό τρέμουλο. Ψηλός όσο μια καμηλοπάρδαλη και ικανός να σηκώσει 1.000 κιλά βάρος, πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία, απασχολείται στον κατασκευαστικό τομέα, όπου σηκώνει τεράστια μπλοκ τσιμέντου ή ράβδους χάλυβα.

    Από την άλλη, υπάρχουν μικρόσωμα ανθρωποειδή ρομπότ, όπως το ύψους 1,4 μέτρων ρομπότ Partner (Συνεταίρος) της Τογιότα, πολύ πιο ευέλικτο, που αντί να είναι βιδωμένο στο πάτωμα, όπως ο "Τιτάν", κάνει βόλτες σε δύο πόδια, ενώ μπορεί ακόμα και να τρέξει λίγο. Διαθέτει πέντε ευκίνητα δάκτυλα στα δύο του χέρια, με τα οποία παίζει ακόμα και βιολί!

    Τα πρώτα βιομηχανικά ρομπότ εμφανίσθηκαν στις γραμμές παραγωγές των εργοστασίων στη δεκαετία του ΄60 και μπορούσαν αρχικά να κάνουν μόνο απλά και μονότονα πράγματα, κυρίως να μετακινούν αντικείμενα λίγο πιο εκεί - όπως οι σκλάβοι που ο Κάρελ Τσάπεκ περιέγραψε το 1920 στο βιβλίο του, που εισήγαγε διεθνώς τον όρο ρομπότ από την τσεχική λέξη "robota" (καταναγκαστική εργασία). Μέχρι τη δεκαετία του ΄90 τα εργοστασιακά ρομπότ μπορούσαν πια να κόβουν, να στριφογυρίζουν, να συγκολλούν, να συναρμολογούν, να δουλεύουν σε αποθήκες κ.α.

    Το κόστος τους έχει πλέον πέσει δραματικά σε σχέση με τα ανθρώπινα ημερομίσθια, γεγονός που έχει αυξήσει τον αριθμό τους σε πάνω από 1 εκατ. διεθνώς. Τα περισσότερα ρομπότ κατασκευάζονται στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ενώ τα μισά περίπου "δουλεύουν" στην Ασία. Η αυτοκινητοβιομηχανία, που πρωτοπόρησε στην εισαγωγή τους, συνεχίζει να απασχολεί περίπου το 60% του συνόλου.

    Σήμερα πια, χάρη στις τεχνολογικές προόδους στην πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη, τα πιο σύγχρονα ρομπότ έχουν πολύ εξελιγμένα συστήματα που τους επιτρέπουν να βλέπουν, να αισθάνονται, να κινούνται και να εργάζονται μαζί. Οι μηχανικοί των ρομπότ αποκαλούν τη νέα επιστήμη "μηχατρονική" (mechatronics), δηλαδή την ένωση της μηχανικής, της οπτικής, της ηλεκτρονικής και της πληροφορικής. Ορισμένα εργοστασιακά ρομπότ μάλιστα είναι αρκετά έξυπνα για να τα απελευθερώνουν από τους κλωβούς ασφαλείας τους και να τα αφήνουν να εργάζονται μαζί με τους ανθρώπους. Και σταδιακά, όσο προοδεύουν, τα ρομπότ μετακινούνται από τα εργοστάσια στα γραφεία και τα σπίτια, στον τομέα των υπηρεσιών.

    Ήδη μερικά μονο-λειτουργικά ρομπότ, που κάνουν ένα δηλαδή πράγμα, είναι γνωστά: καθαρίζουν το πάτωμα ή κόβουν το γρασίδι ή φυλάνε το σπίτι όταν οι ένοικοι λείπουν. Σε μερικές κλινικές μεταφέρουν φάρμακα ή ιατρικούς φακέλους ή καθαρίζουν τζάμια. Στο στρατό χιλιάδες ήδη "υπηρετούν", όπου εξουδετερώνουν βόμβες, κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις στον αέρα ή υποβρύχιες περιπολίες μέσα στη θάλασσα. Συνήθως δεν έχουν ανθρωποειδή εμφάνιση, μπορεί να μοιάζουν με έντομα, για παράδειγμα. Αλλά και τα ρομπότ στα σπίτια δεν είναι ανάγκη να είναι πάντα ανθρωποειδή. Μπορεί π.χ. να μοιάζουν μια αναπηρική καρέκλα που μεταφέρει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.

    Οι τέσσερις βασικές τάσεις στη ρομποτική αγορά

    Χρειάζεται πάντως ακόμη πολλή δουλειά στα ερευνητικά εργαστήρια πριν ανθρωποειδή πολυ-λειτουργικά ρομπότ (πολλαπλών ικανοτήτων, όπως π.χ. το Asimo της Χόντα) κυκλοφορούν γύρω μας - όπως πάντως θα συμβεί αργά ή γρήγορα. Προς το παρόν τέτοια ρομπότ υποδέχονται, χαιρετούν ή και ξεναγούν τους επισκέπτες σε εκθέσεις, αλλά αντιμετωπίζονται ως κάτι αξιοπερίεργο και όχι κάτι που θα βάλει κανείς σπίτι του. Η Τογιότα και η Χόντα είναι σίγουρες όμως ότι στο μέλλον τα οικιακά ανθρωποειδή ρομπότ θα αποτελέσουν μια τεράστια αγορά ως οικιακοί βοηθοί.

    Στην φετινή ρομποτική έκθεση Automatica του Μονάχου, παρουσιάσθηκαν μηχανές που μπορούν να πετάνε, να πιάνουν, να μιλάνε, ακόμα και να κάνουν λεπτές νευροχειρουργικές επεμβάσεις. Φέτος τον Μάιο έγινε, στην Ιατρική Σχολή του Κάλγκαρι στον Καναδά, η πρώτη αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο γυναίκας με τη βοήθεια του ρομπότ NeuroArm. Η κορυφαία εταιρία στην ιατρική ρομποτική, η αμερικανική Intuitive Surgical, έχει ήδη πουλήσει πάνω από 800 ρομπότ "Ντα Βίντσι" σε νοσοκομεία όλου του κόσμου, όπου τοποθετούν βαλβίδες στην καρδιά ή χειρουργούν όγκους.

    Όπως φάνηκε στην έκθεση, τέσσερις είναι γενικότερα οι κυρίαρχες τάσεις στο χώρο των ρομπότ: γίνονται ολοένα πιο συνεργάσιμα κι έξυπνα, πιο φθηνά, πιο εύκολα στον προγραμματισμό τους και πιο ασφαλή. Μεταξύ άλλων, στο Μόναχο για πρώτη φορά επιδείχτηκε ο Roboshaker της γερμανικής εταιρίας ΡΑΑL, ο οποίος ως καλός μπάρμαν φτιάχνει κοκτέηλ. Η ικανότητα μηχανικής όρασης επιτρέπει στα ρομπότ να απασχοληθούν πλέον και σε κλάδους όπως τα τρόφιμα-ποτά, όπου ελέγχουν αν τα μπουκάλια είναι γεμάτα στο σωστό ύψος ή αν έχουν τη σωστή ετικέτα, βάζουν σοκολάτες μέσα σε κουτιά, ξεσκαρτάρουν τα σάπια φρούτα, φτιάχνουν σαλάτες, κόβουν φέτες κέικ σε φούρνους ή δουλεύουν στα σφαγεία ζώων (κρατώντας μαχαίρια!).

    Οι αισθητήρες που τους δίνουν όλο και καλύτερη ικανότητα αφής, κάνουν εξάλλου τα ρομπότ πιο απαλά και ευαίσθητα στο χειρισμό αντικειμένων και μάλιστα μερικά ρομπότ αλλάζουν χέρια ανάλογα με το πιάσιμο που απαιτείται κάθε φορά.

    Το κόστος πέφτει - η πρόκληση της ασφάλειας

    Τα μεγάλα ρομποτικά συστήματα, π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία, κοστίζουν ακόμα εκατομμύρια δολάρια, αν και το κόστος του ίδιου του ρομπότ συχνά δεν είναι παρά το ένα τέταρτο του συνολικού κόστους εγκατάστασης και συντήρησης. Παρόλα αυτά τα ρομπότ συνεχώς φθηναίνουν. Ένα μέσο ρομπότ ικανό να στοιβάζει εμπορεύματα σε παλέτες, σήμερα κοστίζει γύρω στα 30.000 ευρώ.

    Η SMErobot, μια πρωτοβουλία της ΕΕ, προσπαθεί να πείσει τις μικρομεσαίες ευρωπαϊκές εταιρίες να κάνουν το άλμα και να αγοράσουν ένα ρομπότ, τονίζοντας ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη πως μόνο οι μεγάλες εταιρίες μπορούν και πρέπει να μπουν στη ρομποτική εποχή. Υπάρχουν πλέον μικρά και ελαφρά ρομπότ, τα οποία μπορούν να κάτσουν στον πάγκο ενός τεχνίτη, π.χ. σε ένα ξυλουργείο ή μηχανουργείο. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός του ευκολότερου προγραμματισμού τους, π.χ. μέσα από έναν προσωπικό υπολογιστή, ενώ μερικά ρομπότ κατανοούν ακόμα και τις φωνητικές εντολές, οπότε προσαρμόζονται εύκολα στο αντικείμενο εργασίας.

    Αν όμως τα ρομπότ μπουν για τα καλά στα γραφεία και τα σπίτια, πρωτίστως θα πρέπει να είναι ασφαλή, ακολουθώντας τον πρώτο νόμο της ρομποτικής του οραματιστή συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ: ένα ρομπότ δεν πρέπει να βλάψει άνθρωπο ή, μέσα από την αδράνεια του, να επιτρέψει ένας άνθρωπος να πάθει κακό. Πολλά ρομπότ σήμερα αντιμετωπίζονται ακόμα ως άγρια ζώα, φυλαγμένα μέσα σε κλουβιά ασφαλείας στα εργοστάσια.

    Για να γίνουν πιο ασφαλή τα ρομπότ, βασικά πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση του περιβάλλοντός τους. Να καταλαβαίνουν π.χ. πότε τα πλησιάζει ένας άνθρωπος και να σταματούν τη μηχανική εργασία τους ή έστω να την επιβραδύνουν. Το επόμενο βήμα θα είναι να υπάρξει το κατάλληλο λογισμικό, που θα θέσει σε εφαρμογή το δεύτερο νόμο του Ασίμοφ: ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει τις εντολές από έναν άνθρωπο, εκτός κι αν αυτές αντιφάσκουν με τον πρώτο νόμο (αν δηλαδή κάποιος βάλει ένα ρομπότ να βλάψει έναν άλλο άνθρωπο).

    [10] Τεχνολογία

    Σοκ από διαδραστικό παιχνίδι

    3/10/2008 6:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σοκ προκάλεσε στη Φινλανδία ένα διαδραστικό παιχνίδι που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, στο οποίο οι παίκτες περιπλανώνται οπλισμένοι σε ένα νηπιαγωγείο και σκοτώνουν μικρά παιδιά. Το παιχνίδι με τίτλο "δολοφόνος νηπιαγωγείου", ανέβηκε στο Ιντερνετ μία εβδομάδα μετά το μακελειό σε επαγγελματική σχολή της χώρας, και μάλιστα σε ιστοσελίδα που την επισκέπτονται ανήλικοι. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το παιχνίδι αποσύρθηκε.

    Αποσύρθηκε μετά την κατακραυγή

    Βία, αίμα, θάνατος, είναι το πνεύμα του βίντεο γκέϊμ που εξελίσσεται μέσα σε ένα νηπιαγωγείο. Θύματα παιδάκια προσχολικής ηλικίας.

    Το παιχνίδι αποσύρθηκε από τον δικτυακό τόπο που επισκέπτονται παιδιά, μία εβδομάδα μετά το μακελειό σε επαγγελματική σχολή της πόλης Καουχαγιόκι, όπου 22χρονος φοιτητής σκόρπισε το θάνατο σε 10 συμφοιτητές του.

    Ένα χρόνο νωρίτερα, 18χρονος είχε σκοτώσει οκτώ μαθητές και δασκάλους σε επαρχιακό γυμνάσιο πριν αυτοκτονήσει. Και οι δύο είχαν διοχετεύσει βίντεο στο διαδίκτυο αποκαλύπτοντας τις προθέσεις τους. Τώρα αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για αυστηρό έλεγχο του διαδικτύου από τις αρχές.

    Οι ειδικοί καλούν τους γονείς να ελέγχουν τα παιχνίδια των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

    Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας τόνισε πως οι αρχές πρέπει να εξετάσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του πολίτη, περιλαμβανομένων των πιθανών αλλαγών στο διαδίκτυο και στο νόμο περί οπλοκατοχής.

    [11] Κόσμος

    Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Ν. Οσετία

    3/10/2008 5:48:00 μμ

    Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στον Καύκασο μετά από έκρηξη αυτοκινήτου, που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, στην πρωτεύουσα της Ν.Οσετίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 6 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε αρχηγείο ειρηνευτικών δυνάμεων που όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανήκει στο ρωσικό στρατό. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η υπηκοότητα των θυμάτων.

    [12] Τεχνολογία

    Ασθενής ο "Galileo"

    3/10/2008 4:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο δεύτερος δοκιμαστικός δορυφόρος του Galileo, του ευρωπαϊκού συστήματος εντοπισμού θέσης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο αμερικανικό GPS (Global Positioning System), τέθηκε εκτός λειτουργίας για πάνω από δύο εβδομάδες λόγω επικίνδυνης διαστημικής ακτινοβολίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και του BBC.

    Ο δορυφόρος Giove-B, που εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο φέτος, σταμάτησε να λειτουργεί από τις 9 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Φράνκο Μπονασίνα, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που εποπτεύει την ανάπτυξη του δορυφορικού συστήματος Galileo. Η μεταφορά του δορυφόρου σε λειτουργία "safe mode" (όπου λειτουργούσαν μόνο τα ζωτικά κυκλώματά παροχής ηλιακής ενέργειας) έγινε αυτόματα προκειμένου ο δορυφόρος να προστατεύσει τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματά του από τις επιβλαβείς κοσμικές ακτίνες.

    Οι μηχανικοί της ESA, που δεν περίμεναν τόσο σοβαρό πρόβλημα, επανέφεραν τελικά τη λειτουργία του δορυφόρου και τώρα μελετούν τι συνέβη. "Σπάνιο φαινόμενο" χαρακτήρισε το συμβάν ο εκπρόσωπος της Astrium, που μαζί με την Thales Alenia Space, κατασκευάζει τους δορυφόρους.

    Ο Giove-Β, βάρους 500 κιλών, είναι ο δεύτερος στο διάστημα ευρωπαϊκός δορυφόρος μετά την εκτόξευση του Giove-Α (που κατασκεύασε η βρετανική εταιρία SSTL), το Δεκέμβριο 2005, με στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα στις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν από το σύστημα "Γαλιλαίος". Ο Giove-Β μεταφέρει τις τεχνολογίες που θα ενσωματώσει το Galileo, όταν αυτό τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία, μεταξύ άλλων τα ατομικά ρολόγια που επιτρέπουν τον ακριβή χρονισμό, αναγκαίο για όλα τα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης.

    Οι Giove-Β και Giove-Α είναι οι πρώτοι ευρωπαϊκοί δορυφόροι που περιφέρονται στο υψηλής ακτινοβολίας περιβάλλον της μέσης τροχιάς, γύρω στα 24 χλμ. Η ζώνη αυτή του διαστήματος έχει υψηλή πυκνότητα γρήγορα κινούμενων σωματιδίων που μπορούν να διαταράξουν τα ηλεκτρονικά των διαστημικών οχημάτων. Ο Giove-A δεν αντιμετώπισε πάντως ανάλογο πρόβλημα με αυτό του Giove-Β.

    Οι δύο πειραματικοί δορυφόροι θα ακολουθηθούν από περίπου 30 δορυφόρους σε μόνιμη τροχιά σε ύψος 20.000 χλμ. Το σύστημα Galileo -που θεωρείται υψηλής προτεραιότητας έργο από την ΕΕ - σχεδιάζεται να είναι πλήρως λειτουργικό το 2013. Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2007 οι αρμοδιοι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 (η χρηματοδότηση περιλαμβάνει και το σχετικό πρόγραμμα Egnos, που βελτιώνει την τρέχουσα υπηρεσία GPS που ήδη λαμβάνεται στην Ευρώπη).

    Στόχος του Galileo είναι να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα και την ακρίβεια των σημάτων δορυφορικού εντοπισμού θέσης, που παίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στον τομέα της πλοήγησης, αλλά επίσης στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, τη λειτουργία του Ίντερνετ, την ασφάλεια των χρηματοοικονομικών συναλλαγών κ.α

    [13] Υγεία

    Η απιστία φέρνει πονοκέφαλο

    3/10/2008 4:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι παράνομες ερωτικές σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν τρομερούς πονοκεφάλους, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο, δήλωσαν Ιταλοί ερευνητές, σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ένας συγκεκριμένος τύπος πονοκεφάλου μπορεί να γίνει αφόρητος και μάλιστα κατά τη διάρκεια του παράνομου σεξ, σύμφωνα με το νευρολόγο καθηγητή Λορέντζο Πινέσι της Ιταλικής Εταιρίας Ημικρανίας. Όπως είπε, ο συγκεκριμένος πόνος επηρεάζει περίπου το 15% του ιταλικού πληθυσμού, κυρίως άνδρες.

    Αυτό το είδος πονοκεφάλου, σύμφωνα με τον Πινέσι, μπορεί να επιδεινωθεί επίσης από άλλους παράγοντες, όπως η αφροδισιακή τροφή, τα φάρμακα που βελτιώνουν τις σεξουαλικές επιδόσεις, το φυσικό και το ψυχολογικό στρες, που προκαλείται από την ανάγκη να παραμείνει μυστική μια παράνομη σχέση. Μια κατάσταση τέτοια μπορεί, όπως είπε, να πυροδοτήσει φοβερά ισχυρούς πονοκεφάλους με διάρκεια μέχρι τρεις ώρες.

    Ο Πινέσι τόνισε ότι οι πάσχοντες από αυτούς τους πόνους, πρέπει να μιλήσουν "ανοικτά" στους γιατρούς τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο 3 - 4% των περιπτώσεων οι πονοκέφαλοι αυτοί μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε εγκεφαλικό ανεύρυσμα, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

    Ο νευρολόγος συστήνει στους ασθενείς του, μεταξύ άλλων, να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν, να απομακρυνθούν, για ένα διάστημα τουλάχιστον, από την παράνομη σχέση και να κάνουν μια τομογραφία στον εγκέφαλό τους.

    [14] Πολιτική

    Συνάντηση Παπαληγούρα-Φασούλα

    3/10/2008 4:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τον δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα συναντήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ο υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας. Στη συνάντηση, που είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πόλη του Πειραιά.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Φασούλα τα βασικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη και να καθιδρύσουμε μια καλή, στενή συνεργασία, διότι, κατ΄ανάγκη, έχουμε κοινά θέματα, που μας απασχολούν και ασφαλώς θα χρειαστεί ο ένας τη βοήθεια του άλλου.

    Από την πλευρά του ο κ.Φασούλας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι "αυτά τα προβλήματα είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων και εφόσον υπάρχει καλή θέληση, μπορούμε να φτάσουμε σε καλά αποτελέσματα".

    "Σε μια εθιμοτυπική συνάντηση δεν θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα. Απλά μόνον να πω ότι μετά την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ ξεκινούν νέα προβλήματα. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο για μας ο Πειραιάς να μην έχει σύνδεση με το εθνικό δίκτυο ενώ δεν μπορούμε να δεχτούμε την επιβάρυνση και άλλων βαρέων οχημάτων στην πόλη μας. Στην προσπάθειά μας να κάνουμε τον Πειραιά πιο βιώσιμο, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από το ΥΠΕΧΩΔΕ, βάζουμε συμμέτοχο και τον υπουργό" σημείωσε ο δήμαρχος Πειραιά.

    [15] Κοινωνία

    "Μαϊμού" ταξιδιωτικό πρακτορείο

    3/10/2008 4:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άφαντοι έγιναν οι ιδιοκτήτες του ταξιδιωτικού πρακτορείου "Marousi Travel" που εδρεύει στο Μαρούσι. Το γραφείο πουλούσε τουριστικά πακέτα διακοπών χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας. Οι ανυποψίαστοι πελάτες προσπάθησαν μάταια να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους του γραφείου αφού τα τηλέφωνα δεν απαντούσαν και οι πόρτες του γραφείου ήταν κλειστές.

    Ο ΕΟΤ σε ανακοίνωση του, έκανε γνωστό ότι έπειτα από καταγγελίες προχώρησε σε έλεγχο του γραφείου στις 25 Σεπτεμβρίου, όπου διαπιστώθηκε η μη τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών λειτουργίας. Ο ιδιοκτήτης κλήθηκε σε απολογία εντός 15 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος. Χωρίς ακόμα να έχει παρέλθει το απώτατο χρονικό όριο ΕΟΤ διενήργησε σήμερα δεύτερο έλεγχο στο ταξιδιωτικό πρακτορείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε σταματήσει τη λειτουργία του.

    "Ο ΕΟΤ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται άμεσα και να διερευνά οποιαδήποτε καταγγελία αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς τιμωρώντας παραδειγματικά όσους λειτουργούν εκτός του υφιστάμενου πλαισίου νόμου θίγοντας αυτό που είναι κατάκτηση όλων μας: το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [16] Κοινωνία

    Βρήκαν το θάνατο από ασφυξία

    3/10/2008 4:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σαμοθράκη πιθανότατα από ασφυξία.

    Ο 32χρονος και η 28χρονη φίλη του βρέθηκαν νεκροί από φίλο τους μέσα σε πυκνό καπνό στο σπίτι τους στα Λουτρά Σαμθράκης.

    Οι δύο νέοι που κατάγονταν από την Αθήνα ασχολούνταν με την παρασκευή κομπόστας.

    Εκτιμάται ότι ξέχασαν το σκεύος στην κουζίνα και αποκοιμήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στο δωμάτιο τους, όπου δεν υπήρχε παράθυρο και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Παύλο Παυλίδη ο θάνατος τος προκλήθηκε από ασφυξία λόγω έλλειψης αέρα.

    [17] Πολιτική

    Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη

    3/10/2008 4:18:00 μμ

    Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης για να μπει "φρένο" στην καθυστέρηση απονομής της και την αρνησιδικία, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης. Στο χαιρετισμό του, στην Παλαιά Βουλή, για την εορτασμό της μνήμης του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη, προστάτη των δικαστικών λειτουργών, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι "η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης θα πρέπει να αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα και θα πρέπει να ιεραρχείται ως η νέα μεγάλη προτεραιότητα όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της".

    Αιχμές κατά συνδικαλιστών

    Ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ζήτημα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων και μετά τις 3 το μεσημέρι, ενώ άσκησε κριτική σε όσους, όπως είπε, εξακολουθούν να παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης και παρότρυνε τους ίδιους τους δικαστές να παραμείνουν μακριά από επηρεασμούς.

    "Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ανέφερε, ότι η πολιτική και το δίκαιο αναπτύσσονται πλέον σε ένα περιβάλλον, όπου οι παλαιοί όροι του παιχνιδιού έχουν ριζικά αλλάξει. Η Δικαιοσύνη όμως οφείλει να παραμείνει, νηφάλια, αδέκαστη, ανεξάρτητη και κυρίως μακριά από τους επηρεασμούς και τους εντυπωσιασμούς των Μέσων. Δεν θα αφήσω, δηλαδή, επ ουδενί να γίνει σάκος του μποξ και εύκολη λεία λαϊκίστικων παιχνιδιών. Παιχνίδια εναντίον της Δικαιοσύνης δεν νοούνται", τόνισε.

    Αναφερόμενος στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο θεσμό της Δικαιοσύνης, άφησε αιχμές και κατά συνδικαλιστών του χώρου, κρίνοντάς τους υπεύθυνους για την κατάσταση. "Δυστυχώς, όμως, σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της κατάκρισης και αμφισβήτησης του κύρους της Δικαιοσύνης παρασύρονται, ενίοτε, και συνδικαλιστές του χώρου της Δικαιοσύνης με εύκολες υπερβολές και γενικεύσεις" είπε.

    "Για βολές που δέχονται η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της από ορισμένους», αλλά και για την αμφισβήτηση δικαστικών αποφάσεων" έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χ. Αθανασίου υπογραμμίζοντας: "Πρέπει να γνωρίζουν εκείνοι, που καταφέρονται άκριτα και αβασάνιστα κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, ότι με τη συμπεριφορά τους αυτή δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή, νοθεύουν την πραγματική ελευθερία του πολίτη, διαβρώνουν τον πνευματικό και ηθικό μας πολιτισμό και υπονομεύουν τα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος".

    Στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α και πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δ. Παξινός, αναφέρθηκε σε «μία πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, απαξίωσης θεσμών και ισοπέδωσης αξιών». Διατύπωσε δε τη βούληση των δικηγόρων να είναι παρόντες για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, πάταξης της διαφθοράς και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε "βαρύτατο" το έργο του δικαστή, ο οποίος "πρέπει μεν να ενεργεί σύμφωνα με το δίκαιο που η πόλη, ο δήμος και η πολιτεία θέτουν, έχοντας όμως ως πρότυπο τις ανώτερες πνευματικές αξίες, που μας κληρονόμησε ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός".

    [18] Πολιτική

    Η οικονομία στο επίκεντρο των επαφών της Σεγκολέν

    3/10/2008 3:29:00 μμ

    Η οικονομική κρίση και οι τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με τη υποψήφια πρόεδρο των σοσιαλιστών στις τελευταίες εκλογές στη Γαλλία Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η γαλλίδα πολιτικός υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να προχωρούμε σε κινήσεις πανικού και πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είμαστε αλληλέγγυες μεταξύ μας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τη δική τη συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης Νωρίτερα η κ. Ρουαγιάλ έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό, χωρίς να γίνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

    [19] Πολιτική

    0,7 % μπροστά το ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση

    Σε απόσταση αναπνοής

    3/10/2008 1:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2008 4:15:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για την εφημερίδα "Σφήνα", με την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

    Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,1%, το ΠΑΣΟΚ 31,8, το ΚΚΕ 7,3, 8,7 ο Συνασπισμός, 4,5 ο ΛΑΟΣ, ενώ 12,8 είναι οι αναποφάσιστοι.

    Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θεωρεί το 42% των ερωτηθέντων, ενώ κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ βλέπει το 34,2%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι σύμφωνα με το 41,6% των ερωτηθέντων ο Κώστας Καραμανλής, ενώ 33,2 συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Το 55,2% των πολιτών ζητούν μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ σχεδόν 9 στους 10 θεωρούν μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας την οικονομία.

    [20] Πολιτική

    Διήμερη περιοδεία

    Στην Ικαρία η Α. Παπαρήγα

    3/10/2008 12:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επίθεση κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε το βράδυ της Πέμπτης η Αλέκα Παπαρήγα σε πολιτική ομιλία της στην Ικαρία. Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως το μόνο που ενδιαφέρει τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πως να κρατηθούν στην εξουσία ακόμα και χρησιμοποιώντας προς το συμφέρον τους τον εκλογικό νόμο. Ο ΣΥΝ, τόνισε η κ. Παπαρήγα, νεανίζει χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τα προβλήματα του ελληνικού λαού και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να δώσει διέξοδο. Η κ. Παπαρήγα στην ομιλία της για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, αφού έκανε αναδρομή στην ιστορία του κόμματος, έκλεισε λέγοντας όλοι διδασκόμαστε. Το πρωί της Παρασκευής η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επισκέφθηκε το σχολικό συγκρότημα (ΕΠΑΛ - ΓΕΛ) Ευδήλου και στις 12 το μεσημέρι πήρε μέρος σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ικαρίας και Φούρνων για τους πολιτικούς εξόριστους στο Μουντέ.

    [21] Κόσμος

    Ανασχηματισμός στη Βρετανία

    3/10/2008 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε ανασχηματισμό προχώρησε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, μετά την παραίτηση της υπουργού Μεταφορών Ρουθ Κέλι και του υπουργού Εμπορίου Ντίγκμπι Τζόουνς. Αίσθηση προκαλεί η επιστροφή του κοινοτικού επιτρόπου Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Επιχειρήσεων. Υπό την πρωθυπουργία Μπλερ, ο Μάντελσον είχε διατελέσει δύο φορές υπουργός. Παράλληλα, συγκροτείται και επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Η Κέλι ανακοίνωσε επίσης αργά την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί και από τη βουλευτική της ιδιότητα, ενώ δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά της.

    Ο Μπράουν δεν προχωρεί σε αλλαγές στο "βαρύ πυροβολικό" της κυβέρνησής του, καθώς τρία από τους ισχυρότερα στελέχη της -ο υπουργός Υγείας Άλαν Τζόνσον, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Τζεφ Χουν και ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ- ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν να μετακινηθούν.

    [22] Οικονομία

    Ανάκληση ανατιμήσεων

    3/10/2008 2:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2008 3:19:59 μμ)

    Σε ανάκληση των αυξήσεων που είχαν αναγγείλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησαν δεκαεπτά μεγάλες εταιρίες μετά από κοστολογικό έλεγχο που έγινε από το Υπουργείο και από τον οποίο προέκυψε ότι οι αυξήσεις δεν ήταν δικαιολογημένες. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος σημειώνοντας στο χρονικό διάστημα από την 1ης έως την 26η Σεπτεμβρίου 39 εταιρίες ανακοίνωσαν αλλαγές τιμών σε περίπου 4.500 προϊόντα. Όπως διαπιστώθηκε σε αυτές τις αλλαγές τιμών μειώσεις υπήρχαν μόνο σε 144 προϊόντα, ενώ οι υπόλοιπες κινούνταν αυξητικά. Μετά από κλήση των εταιριών για να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις τους, οι 17 από αυτές προχώρησαν σε ανάκληση.

    Καμία ανατίμηση χωρίς έλεγχο

    Σε ανάκληση ανατιμήσεων που φτάνουν μέχρι και 70,86% σε 3443 κωδικούς προϊόντων προχώρησαν 17 από τις 39 εταιρείες λιανικού εμπορίου που είχαν ενημερώσει το υπουργείο Ανάπτυξης από 1 έως και 26 Σεπτεμβρίου ότι θα προβούν σε μεταβολές τιμών.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος "το λιανικό εμπόριο διακινεί στη χώρα μας περίπου 100.000 κωδικούς από δεκάδες εταιρείες. Από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι και 26 Σεπτεμβρίου 39 εταιρείες που διακινούν 14.881 κωδικούς ανακοίνωσαν μεταβολές σε συνολικά 4.578 κωδικούς από τους οποίους 4.434 παρουσιάζουν αύξηση και 144 παρουσιάζουν μείωση. Μετά από εντατικούς ελέγχους και αναλυτική διερεύνηση στα κοστολόγια των εταιρειών, μέχρι στιγμής 17 εταιρείες ανακαλούν τις αυξήσεις σε 3443 κωδικούς, ενώ εξετάζονται ακόμη τα κοστολόγια των υπολοίπων κωδικών που εμφανίζονται να αυξάνονται και τις προσεχείς ημέρες θα προχωρήσουμε σε νέες ανακοινώσεις για τους κωδικούς που εμφανίζονται να αυξάνονται και βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης".

    Ο Υφυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι καμία ανατίμηση δεν θα περάσει στο μέλλον χωρίς έλεγχο, χωρίς εξηγήσεις και χωρίς στοιχεία στη λιανική πώληση.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε πρόστιμο 68.000 ευρώ στην εταιρεία Έδεσμα ΑΕΒΕ Παραγωγή και Εμπορία Τροφίμων και 77.000 ευρώ στην εταιρεία Αφοι Φακλάρη Εμπορία και Τυποποίηση Ελαιολάδου - Σπορελαίου γιατί δεν τηρήθηκε η προθεσμία μεταξύ αναγγελίας και εφαρμογής του τιμοκαταλόγου και για μη υποβολή κοστολογίων και λοιπών στοιχείων που τους ζητήθηκαν από το υπουργείο.

    Επαφές και για το πετρέλαιο

    Επίσης σήμερα ο υφυπουργός είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης οι οποίοι ανέφεραν την εκτίμησή τους ότι το πετρέλαιο θέρμανσης - με βάση τα σημερινά στοιχεία - θα ξεκινήσει να πωλείται στις 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στα 82 λεπτά το λίτρο και 86 λεπτά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ότι τους ζήτησε να περιορίσουν το περιθώριο κέρδους τους και, όπως είπε, δεσμεύτηκαν ότι θα προσπαθήσουν. Με τους εκπροσώπους του κλάδου θα συναντηθεί ο υφυπουργός πάλι σε λίγες μέρες οπότε και θα του καταθέσουν τις θέσεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 October 2008 - 16:51:10 UTC