Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΕ εγγυάται € 50.000, 100.000 η Ελλάδα
  • [02] Εγρήγορση στη μάχη κατά της ακριβείας
  • [03] Επαφές Χατζηδάκη με εργαζόμενους της Ολυμπιακής
  • [04] Δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό το 2009
  • [05] Πετραλιά: Η κυβέρνηση εγγυάται συντάξεις - παροχές
  • [06] Διαδικασίες εξπρές για κτηνοτροφικές επενδύσεις
  • [07] Ζούμε μέσα σε γιγαντιαία κοσμική φούσκα;
  • [08] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπατούσε τράπεζες
  • [09] "Φλέγεται" η Μπανγκόκ
  • [10] Ελλάδα: Αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ από νέους
  • [11] Όχι στην αποφυλάκιση του πρώην μητροπολίτη Αττικής
  • [12] Ανθρώπινο σφάλμα η βλάβη στον επιταχυντή αδρονίων (;)
  • [13] Παράταση δρομολογίων στα Τρόλεϊ
  • [14] Λουλούδια με σουπερ-άρωμα
  • [15] Την Τετάρτη η νέα πρόταση Νίμιτς
  • [16] Παρουσίαση του νέου προγράμματος της ΕΡΤ
  • [17] Σε κινητοποιήσεις οι έμποροι
  • [18] Προτάσεις για την οκονομική κρίση ετοιμάζει ο ΣΥΝ
  • [19] Κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας
  • [20] Ρίο: Αντιδράσεις για το κέντρο υποδοχής μεταναστών
  • [21] Στον Εισαγγελέα κατέθεσε η Χαλκιά
  • [22] Αυστραλία: 30 τραυματίες κατά τη διάρκεια πτήσης
  • [23] Αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων
  • [24] Κάτω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο
  • [25] Σε ΗΠΑ-Ιαπωνία το Νόμπελ Φυσικής

    [01] Οικονομία

    Δίχτυ ασφαλείας στους καταθέτες

    Η ΕΕ εγγυάται 50.000, 100.000 η Ελλάδα

    7/10/2008 2:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2008 7:09:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι 27 υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο αποφάσισαν να υπερδιπλασιάσουν, από 20.000 σε τουλάχιστον 50.000, το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους, στο πρώτο κοινό και συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. "Συμφωνήσαμε ότι για αρχική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους όλα τα κράτη μέλη θα δώσουν εγγύηση για την προστασία των καταθέσεων των ιδιωτών για συνολικό ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ", υπογραμμίζεται σε κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε σήμερα από το Ecofin. Στο κείμενο επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλά κράτη της ΕΕ επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο, ανεβάζοντας το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε 100.000 ευρώ. Νωρίτερα οι υπουργοί είχαν επισημάνει ότι οι παρεμβάσεις για την έξοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση θα γίνονται σε εθνικό επίπεδο, κάτω από μια ενιαία ομπρέλα συντονισμού. Η Ευρώπη είναι ενωμένη απέναντι στη χρηματοπιστωτική κρίση και αποφασισμένη να δράση συντονισμένα, είπε σήμερα η Γαλλίδα υπ. Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Δήλωση Αλογοσκούφη

    Στις 100.000 ευρώ προτίθεται να αυξήσει την νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων η Ελλάδα, έναντι των 50.000 ευρώ, που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ, ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.

    "Προτιθέμεθα άμεσα, πολύ σύντομα σκοπεύουμε να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή, να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας.

    Σημείωσε, ακόμη, ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα κάνει ο,τιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Είναι μία πολιτική δέσμευση, την οποία ρητά έχουμε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης.

    Αύξηση του εγγυημένου ορίου στις 100.000 ευρώ ανακοίνωσαν πολλά ακόμα κράτη της ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Δανία και η Φιλανδία, καθώς και τα νέα κράτη - μέλη από την πρώην ανατολική Ευρώπη γνωστοποίησαν νωρίτερα ότι ένα τέτοιο ποσό θα ήταν πολύ βαρύ για τους προϋπολογισμούς τους, γεγονός που απέτρεψε τον αρχικό στόχο του Ecofin, να αυξηθεί το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών στα 100.000 ευρώ για όλους.

    Διακυμάνσεις στις χρηματαγορές, κλυδωνισμοί στις τράπεζες

    Νευρικότητα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών , εν μέσω διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε τελικά στις 2625,04 μονάδες, με αρνητικό πρόσημο κατά 0,6 %.

    Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να αγοράσει χρεόγραφα ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά. Ανοδικά κατά 0,7% κινήθηκε ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στην έναρξη της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ .

    Στην Ασία , η νευρικότητα των πρωινών συναλλαγών κατέληξε σε πτώση - μάλιστα ο δείκτης Νικέι στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες πάνω από 3%.

    Το απόγευμα Λονδίνο και Παρίσι καταγράφουν άνοδο που ξεπερνά το 2%, ενώ μικρές απώλειες σημειώνονται στη Φρανκφούρτη.

    Σήμερα τα δύο χρηματιστήρια της Ρωσίας δεν άνοιξαν, ενώ ο πρόεδρος Μεντβέντεφ τάχθηκε υπέρ της λήψης έκτακτων μέτρων διεθνώς για να μετριαστούν οι συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα πως χορηγεί πιστώσεις ως 950 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, δηλαδή περίπου 26,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στις κύριες ρωσικές τράπεζες. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, τα οποία προσφέρονται για πέντε χρόνια, θα διοχετευτούν μέσω των δύο μεγαλύτερων τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, των Sberbank και VTB.

    Στην Ισλανδία, ομόφωνα ενέκρινε η βουλή τον πλήρη κρατικό έλεγχο επί των τραπεζών, αλλά ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει ενδεχόμενο εθνικής χρεοκοπίας, καθώς το οικονομικό σύστημα κλονίζεται και το νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 30%. Η Ρωσία εξετάζει θετικά το αίτημα της Ισλανδίας για τη χορήγηση πίστωσης, δήλωσε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, κάτι που νωρίτερα είχε διψευσθεί από τον Υφυπουργό, Ντιμίτρι Πάνκιν.

    Στη Μεγάλη Βρετανία , οι μετοχές των μεγαλύτερων βρετανικών τραπεζών υποχωρούν, με πρώτη την Royal Bank of Scotland, η μετοχή της οποίας έφθασε να χάνει μέχρι και το 39% της αξίας της. Εκπρόσωποι της τράπεζας διαβεβαιώνουν πάντως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας ή κεφαλαιοποίησης.

    Με μεγάλη πτώση έκλεισε σήμερα εν μέσω ατμόσφαιρας πανικού το Χρηματιστήριο του Καϊρου. Ο δείκτης Case-30 υποχώρησε κατά 16,47% στις 5.896 μονάδες, που είναι το πιο χαμηλό επίπεδο εδώ και δύο χρόνια. "Είναι ο πανικός, όλα βρίσκονται σε ύφεση, είναι απίστευτο", σχολίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου του Καΐρου ο Άχμαντ Χεφνάουϊ, αναλυτής της EFG Hermes, κορυφαίας τράπεζας επενδύσεων της περιοχής.

    Η γερμανική τράπεζα Hypo Real Estate ανακοίνωσε την παραίτηση του επικεφαλής της, του Γκέοργκ Φούνκε, μετά τη διάσωσή της από την πτώχευση για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα.

    Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, η οποία προχώρησε σήμερα σε μια απρόσμενα απότομη μείωση του βασικού επιτοκίου της , της τάξεως του 1%, κάτι που είχε να συμβεί 16 χρόνια, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν πολλές τράπεζες διεθνώς.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το απόγευμα, με 1,36 δολάρια, έναντι 1,3504 δολαρίων αργά το βράδυ της Δευτέρας.

    Παράλληλα, διευρύνει τα χθεσινά κέρδη που σημείωσε η τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια από τις κλυδωνιζόμενες χρηματιστηριακές αγορές.

    Άνοδο σημειώνουν και οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, στα 91,10 δολάρια το βαρέλι το αργό και στα 85,40 δολάρια το μπρεντ.

    [02] Οικονομία

    Στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο Πρωθυπουργός

    Εγρήγορση στη μάχη κατά της ακριβείας

    7/10/2008 2:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2008 4:35:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τη μεγίστη δυνατή εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και την εξάντληση της αυστηρότητας στις περιπτώσεις αισχροκέρδειας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο για να ενημερωθεί για την κατάσταση στην αγορά. Πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από τις χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς ανέφερε ο κ. Καραμανλής και μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο δήλωσε πλήρως ενήμερος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι.

    Μέτρα για την κρίση και την ακρίβεια

    Την άμεση προώθηση των νομοσχεδίων που αφορούν την ρύθμιση για τη σύσταση της υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλα και την αποτροπή στις αποκλίσεις των τιμών του ίδιου προϊόντος ανάμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι, για να ενημερωθεί για την κατάσταση στην αγορά.

    Ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, ζήτησε επίσης από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τη μέγιστη δυνατή εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και την εξάντληση της αυστηρότητας στις ποινές για τις βεβαιωμένες παραβάσεις σε θέματα αισχροκέρδειας.

    Ανέφερε ακόμη ότι ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης στην κατεύθυνση του ελέγχου της ακρίβειας και ζήτησε επιτάχυνση των κυβερνητικών δράσεων με μεγαλύτερη τόλμη και αποτελεσματικότητα.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, έκανε λόγο για κλυδωνισμό οικονομιών και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός δέχεται έντονες πιέσεις.

    Τόνισε επίσης ότι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά, διευρύνουν την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά.

    "Ξέρω καλά, πολύ καλά, ότι οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και γενικά τα χαμηλά εισοδήματα τα φέρνουν πέρα δύσκολα", είπε ο κ. Καραμανλής και χαρακτήρισε δύσκολο και σύνθετο το πρόβλημα της ακρίβειας τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών στην αγορά από την οικονομική κρίση.

    Ο Πρωθυπουργός ότις επόμενες ημέρες θα κάνει κι άλλες αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε υπουργεία αιχμής για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί ξανά τα υπουργεία όπως είχε κάνει και στο παρελθόν και δεν υπάρχει καμία ερμηνεία στη σειρά με την οποία θα πραγματοποιήσει αυτές τις επισκέψεις.

    "Η κυβέρνηση εξελέγη πριν ένα χρόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται να κάνει πράξη όλα όσα έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    "Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν την ακρίβεια. Ρύθμιση της αγοράς και ανταγωνιστικότητα προς όφελος του λαού δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος για να προστατευτούν από την ακρίβεια η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα είναι να αντιπαλέψουν αποφασιστικά τα μονοπώλια και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που τα υπηρετούν", τόνισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού το ΚΚΕ.

    [03] Οικονομία

    Επαφές Χατζηδάκη με εργαζόμενους της Ολυμπιακής

    7/10/2008 7:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παρατείνεται μέχρι τέλος της εβδομάδος η προθεσμία που έληγε σήμερα, για το πλαίσιο των συζητήσεων που έχει ξεκινήσει ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με τα σωματεία των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, προκειμένου να τους ενημερώσει και προσωπικά για το νέο καθεστώς που δημιουργείται στην εταιρία και έχει σχέση με το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων. Και τούτο, γιατί ορισμένα σωματεία άλλαξαν τη στάση τους και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό.

    Σήμερα ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, ενώ σήμερα ζήτησαν συνάντηση και οι τεχνικοί της Αεροπλοΐας. Ο υπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη και παραγωγική τη συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, άκουσε τις προτάσεις των εργαζομένων και σύντομα θα τους απαντήσει.

    Ο υπουργός Μεταφορών κατέστησε σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς στις 31 Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία σε σχέση με την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους επενδυτών, οι οποίοι, όπως είπε, θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς ποιο είναι το τοπίο στην εταιρία. Για το λόγο αυτό ο κ. Χατζηδάκης έδωσε παράταση μέχρι τέλος της εβδομάδος για να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του με τους εργαζόμενους και, όπως ανακοίνωσε, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν οι τελικές προτάσεις του υπουργείου, που θα περιληφθούν στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Ο κ. Χατζηδάκης δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση αν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές και προέτρεψε τους δημοσιογράφους να περιμένουν την 31η Οκτωβρίου.

    [04] Πολιτική

    Δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό το 2009

    7/10/2008 7:24:00 μμ

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ανάγκη να τεθεί ο τουρισμός πάνω και πέρα από τις όποιες μικροπολιτικές επισήμανε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης την Τρίτη, μιλώντας στο 7ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος προέβλεψε ότι το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και απαιτείται ρεαλισμός στους σχεδιασμούς.

    Ο τουρισμός αποτελεί το μέλλον και την προοπτική της χώρας, επισήμανε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ χαρακτήρισε μονόδρομο την επιστροφή στην ποιότητα για τον τουριστικό κλάδο.

    Ο τουρισμός είναι ο ζωντανός κλάδος της οικονομίας που παράγει ακόμα εισόδημα, τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ εξέφρασε και την προσωπική του άποψη για την πορεία του τουρισμού το 2009, επισημαίνοντας ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά παγκοσμίως.

    Και για το 2009 η ελληνική τουριστική ηγεσία θα στρέψει το βλέμμα στις νέες αγορές, αλλά και στις αναδυόμενες, με έμφαση στη Ρωσία, τη Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Κίνα κα. Μάλιστα, το υπουργείο θα υλοποιήσει ξεχωριστό στρατηγικό σχέδιο μάρκετιγκ για τις αγορές των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας.

    Ο υπουργός είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στην αναρχία που επικρατεί στην αγορά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, και ανάφερε ότι το νομοσχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση έχει ήδη ολοκληρωθεί.

    Η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι γι αυτήν, σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ακόμη την σημασία της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    [05] Οικονομία

    Πετραλιά: Η κυβέρνηση εγγυάται συντάξεις - παροχές

    7/10/2008 6:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις και τις παροχές των ενοποιημένων ταμείων, έδωσε η υπουργός Απασχόλησης, με αφορμή έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία προβλέπεται μείωση των συντάξεων και παροχών.

    Η κ. Πετραλιά προανήγγειλε αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ πάνω από τον πληθωρισμό και στο ΕΚΑΣ, και επεσήμανε ότι τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί στο νέο προϋπολογισμό είναι αυξημένα κατά 11% σε σχέση με πέρυσι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως οι ενοποιήσεις των ταμείων δεν έχουν καμία σχέση με κινδύνους που συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο.

    Η Υπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της Εργατικής Εστίας είχε σύσκεψη με την ηγεσία του Οργανισμού και έδωσε εντολές για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των προγραμμάτων του.

    [06] Οικονομία

    Εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

    Διαδικασίες εξπρές για κτηνοτροφικές επενδύσεις

    7/10/2008 5:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 5.000 κτηνοτρόφοι της χώρας αναμένεται να κάνουν χρήση του νέου μέτρου που εξήγγειλε σήμερα από τα Ιωάννινα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, για τη βελτίωση της ζωικής παραγωγής.

    Το νέο σχέδιο του υπουργείου, αφορά επενδύσεις μέχρι 50.000 ευρώ οι οποίες θα ολοκληρώνονται με διαδικασίες εξπρές, παρακάμπτοντας πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το συνολικό κόστος αναμένεται να φθάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 100 εκατομμύρια θα είναι δημόσια δαπάνη και τα υπόλοιπα των κτηνοτρόφων.

    Στα Γιάννινα ο κ. Κοντός, είχε συναντήσεις με κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αγρότες με τους οποίους συζήτησε θέματα που τους απασχολούν, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προήδρευσε σύσκεψης με τον νομάρχη Αλέκο Καχριμάνη και δημάρχους του νομού και επιθεώρησε στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων αρδευτικά έργα.

    Τον Υπουργό συνόδευαν στην επίσκεψή του στα Γιάννινα, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, διευθυντικά στελέχη και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρός.

    [07] Τεχνολογία

    Ζούμε μέσα σε γιγαντιαία κοσμική φούσκα;

    7/10/2008 5:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η σκοτεινή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης φυσικής, αλλά πριν καν αποδειχθεί ότι αυτή υπάρχει, ίσως αποδειχθεί ότι δεν είναι παρά μια αυταπάτη, σύμφωνα με μια νέα θεωρία φυσικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

    Το πρόβλημα των αστροφυσικών, μεταξύ άλλων, είναι ότι πρέπει να εξηγήσουν γιατί το σύμπαν συνεχώς επεκτείνεται και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό. Η πιο συνηθισμένη πλέον εξήγηση (αλλά ακόμα αναπόδεικτη) είναι ότι υπάρχει κάποια δύναμη, που αποδίδεται σε μια μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια, η οποία ωθεί στην επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος. Σύμφωνα με την κυριαρχούσα σήμερα αντίληψη, το 74% του σύμπαντος αποτελείται από σκοτεινή ενέργεια, το 21% από σκοτεινή ύλη και μόλις το 5% από την "κανονική" ύλη.

    Οι φυσικοί της Οξφόρδης Τίμοθι Κλίφτον, Πέδρο Φερέιρα και Κέητ Λαντ, σε υπό δημοσίευση άρθρο τους στο περιοδικό "Physical Review Letters", προτείνουν μια ακόμα πιο εξωφρενική εναλλακτική λύση: Είναι δυνατό - οι άνθρωποι στη Γη - να ζούμε απλώς σε μια πολύ ειδική περιοχή του σύμπαντος, συγκεκριμένα σε ένα τεράστιο κενό όπου η πυκνότητα της ύλης είναι υπερβολικά χαμηλή. Ο πλανήτης μας μπορεί να είναι παγιδευμένος σε μια αφύσικη φούσκα του χωροχρόνου, ιδιαίτερα κενή από ύλη, γεγονός που, στα μάτια μας, οδηγεί στη φαινομενική διαστολή όλου του σύμπαντος. Αν ζούμε σε μια αφύσικα αραιή από ύλη περιοχή του διαστήματος, τότε τα πράγματα μπορεί να φαίνονται μακρύτερα ό,τι είναι στην πραγματικότητα, πράγμα που καταργεί την ανάγκη της σκοτεινής ενέργειας ως ερμηνευτικού εργαλείου για τις αστρονομικές παρατηρήσεις που έχουν διαπιστώσει συνεχή διαστολή του σύμπαντος.

    Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν αρχικά την επιταχυνόμενη διαστολή, όταν είδαν ότι ορισμένες αστέρες σουπερνόβα απομακρύνονταν από τη Γη ταχύτερα από ό,τι θα αναμενόταν. Ο τύπος Ιa των σουπερνόβα αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμο δείκτη, γιατί οι εκρήξεις τους πάντα έχουν την ίδια εγγενή φωτεινότητα. Εφόσον το φως γίνεται πιο αδύναμο, όσο μακρύτερα ταξιδεύει, αυτό σημαίνει ότι όταν η έκρηξη σουπερνόβα φαίνεται αμυδρή σε μας, είναι πολύ μακριά, ενώ όταν φαίνεται πιο φωτεινή, είναι κοντύτερα.

    Όμως αν ίσχυε η επαναστατική θεωρία των φυσικών της Οξφόρδης και ζούσαμε σε μια περιοχή του σύμπαντος όπου υπάρχει λιγότερη ύλη από τη συνηθισμένη, τότε ο χωρόχρονος γύρω μας (μέσα στην αραιή "φούσκα" μας) θα ήταν διαφορετικός από το χωρόχρονο έξω από αυτήν, στο υπόλοιπο σύμπαν, γιατί η διαφορετική ύλη στρεβλώνει διαφορετικά το χωρόχρονο. Έτσι, το φως που ταξιδεύει προς εμάς από ένα σουπερνόβα έξω από τη "φούσκα" μας, θα φαινόταν αχνότερο γιατί θα αποκλίνει περισσότερο από ό,τι θα περιμέναμε να συμβεί μέσα στη "φούσκα" μας.

    Μια τέτοια ερμηνεία όμως αντιβαίνει στην καθιερωμένη επί σχεδόν 450 χρόνια αρχή του Κοπέρνικου ότι δεν ζούμε σε καμία ειδική περιοχή του Κόσμου, μια αρχή που συνέβαλε στην αντικατάσταση του γεωκεντρικού από το ηλιοκεντρικό αστρονομικό μοντέλο. Το τωρινό κυρίαρχο κοσμολογικό μοντέλο βασίζεται στην ιδέα ότι η Γη βρίσκεται σε μια τυπική, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, περιοχή του σύμπαντος. Οποιαδήποτε θεωρία ότι μπορεί η Γη να βρίσκεται σε μια ειδική περιοχή και σε συνθήκες που δεν επικρατούν κατ ανάγκη οι ίδιες και στο υπόλοιπο σύμπαν, σοκάρει πολλούς επιστήμονες.

    Οι ερευνητές της Οξφόρδης αισιοδοξούν ότι τα επόμενα χρόνια θα ξεκαθαρίσει τι ισχύει: σκοτεινή ενέργεια ή κενό-φούσκα (ή κάτι άλλο...). Το 2014 ή 2015 προγραμματίζεται η κοινή αποστολή της NASA και του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ με τίτλο "Κοινή Αποστολή Σκοτεινής Ενέργειας", ένας δορυφόρος που θα εκτοξευθεί για να μετρήσει επακριβώς τη διαστολή του σύμπαντος παρατηρώντας περίπου 2.300 σουπερνόβα. Οι οξφορδιανοί θεωρούν ότι η παρατήρηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού σουπερνόβα θα επιτρέψει να διακρίνουμε αν τα αντικείμενα στο διάστημα πράγματι απομακρύνονται από εμάς ή αν το φως τους απλώς στρεβλώνεται διαφορετικά σε ένα κενό.

    [08] Κοινωνία

    Τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπατούσε τράπεζες

    7/10/2008 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κομπίνα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που κατάφερναν να αποσπάσουν από τράπεζες με πλαστά δικαιολογητικά είχαν στήσει τα μέλη κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής.

    Οι αστυνομικοί συνέλαβαν ως εγκέφαλους της κομπίνας δύο Έλληνες, 51 και 48 ετών, καθώς και δύο 49χρονους συνεργούς τους, ενώ κατηγορήθηκε ένας ακόμα 42χρονος ο οποίος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι εγκέφαλοι της σπείρας από τον περασμένο Μάρτιο βρήκαν τους άλλους τρεις στη Γερμανία όπου ήταν άνεργοι και τους έφεραν στην Αθήνα με την υπόσχεση ότι θα τους εξασφάλιζαν δουλειές και δάνεια. Στη συνέχεια και αφού τους είχαν ενημερώσει για την απάτη τους εγκατέστησαν σε διαμερίσματα για να φαίνεται ότι έχουν μόνιμη κατοικία και τους εφοδίασαν με πλαστές βεβαιώσεις μισθοδοσίας, εικονικά εκκαθαριστικά της Εφορίας και άλλα δικαιολογητικά με τα οποία τους οδηγούσαν σε διάφορες τράπεζες και έβγαζαν δάνεια στο όνομά τους.

    Οι δύο 49χρονοι συνελήφθησαν τη στιγμή που εξαργύρωναν από δύο τράπεζες στα Πατήσια και την Καλλιθέα 180.000 και 255.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ λίγο αργότερα συνελήφθησαν και οι άλλοι δύο.

    Από το Μάρτιο μέχρι χθες υπολογίζεται ότι είχαν εκταμιεύσει συνολικά 700.000 ευρώ από διάφορες τράπεζες.

    Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος δικαιολογητικών για τη χορήγηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, ανάλογες συμβάσεις με τράπεζες, βιβλιάρια καταθέσεων, εκκαθαριστικά Εφορίας και άλλα πειστήρια.

    Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν και άλλα δάνεια από τραπεζικά καταστήματα.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

    [09] Κόσμος

    Πάνω από 100 οι τραυματίες

    "Φλέγεται" η Μπανγκόκ

    7/10/2008 5:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters

    Αναζωπυρώθηκαν οι πολιτικές ταραχές που ταλανίζουν την Ταϊλάνδη τους τελευταίους μήνες. Η αντικυβερνητική διαδήλωση γύρω από το κοινοβούλιο βάφτηκε σήμερα στο αίμα, με τουλάχιστον ένα νεκρό και σχεδόν 116 τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά, ενώ μια γυναίκα σκοτώθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την περιοχή των συγκρούσεων. Οι διαδηλωτές, που αξιώνουν την παραίτηση των μελών της κυβέρνησης, πολιόρκησαν το κοινοβούλιο, επιχειρώντας να εμποδίσουν το νέο πρωθυπουργό Σομτσάι Ουονγκσαουάτ να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις του. Στην προσπάθεια τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, την οποία συνέδραμε αργότερα και ο στρατός. Ο πρωθυπουργός Σομτσάι Ουονγκσαουάτ δήλωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το αιματοκύλισμα παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα θύματα και δηλώνοντας ότι η στάση των δυνάμεων ασφαλείας δεν ήταν σύμφωνη με αυτά για τα οποία ο ίδιος είχε δεσμευτεί.

    Βίαιες συγκρούσεις

    Οι διαδηλωτές, μέλη της Συμμαχία του Λαού για τη Δημοκρατία (PAD), είναι ένας ετερόκλητος συνασπισμός αντιπολιτευομένων που περιλαμβάνει στις τάξεις του εθνικιστές, βασιλόφρονες και συνδικαλιστές και αυτοπροβάλλεται ως δύναμη υπεράσπισης του βασιλέα Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέτζ.

    Κατηγορούν τον νυν πρωθυπουργό όπως και τον προκάτοχό του Σαμάκ Σουνταραβέτζ ότι είναι "μαριονέτες" του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα (ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006 και σήμερα ζει αυτοεξόριστος στο Λονδίνο), αντιτίθενται σε σχέδιο τροποποίησης του Συντάγματος και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Οι διαμαρτυρόμενοι -που έχουν αποκλείσει την έδρα της κυβέρνησης στη Μπανγκόκ από τις 26 Αυγούστου - από χθες άρχισαν να πολιορκούν και την έδρα του κοινοβουλίου με στόχο να εμποδίσουν το νέο πρωθυπουργό να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

    Βουλευτές και γερουσιαστές αποκλείστηκαν μέσα στο κτήριο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εθεάθη να εγκαταλείπει το κοινοβούλιο σκαρφαλώνοντας πάνω από φράχτη με αγκαθωτό σύρμα στο πίσω μέρος του κτηρίου.

    Η αστυνομία προχώρησε σε ευρεία χρήση δακρυγόνων τρεις φορές προκειμένου να διαλύσει τους 8.000 διαδηλωτές προκαλώντας τον τραυματισμό 116, οι 21 από τους οποίους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Στο πλευρό των αστυνομικών παρατάχθηκε αργότερα με εντολή της πολιτικής ηγεσίας και ο στρατός. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν δεν είναι οπλισμένοι και απλώς θα περιπολούν τους δρόμους μαζί με την αστυνομία.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς την ώρα που η αστυνομία προσπαθούσε να ανοίξει έναν διάδρομο ασφαλείας για να επιτρέψει στους βουλευτές που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στον περίβολο του κοινοβουλίου να βγουν. Όπως ανακοινώθηκε δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυρά.

    Ο αντιπρόεδρος της ταϊλανδικής κυβέρνησης Τσαβαλίτ Γιονγκτσαϊγιούντ, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του μετά τα βίαια επεισόδια.

    [10] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη- Ελληνική Εταιρία Μελέτη Ήπατος

    Ελλάδα: Αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ από νέους

    7/10/2008 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανησυχητική είναι η αύξηση του αριθμού των νέων που καταναλώνουν αλκοόλ, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στην Ελλάδα, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων ηλικίας 15 με 20 χρόνων πίνουν τουλάχιστον δέκα φορές το μήνα, ενώ το 4% των εφήβων σε όλο τον κόσμο πίνουν σε καθημερινή βάση.

    Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πλέον και οι γυναίκες κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, παρόλο που οργανικά είναι λιγότερο ανθεκτικές σε αυτό, συγκριτικά με τους άνδρες.

    Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) Ευάγγελος Ακριβιάδης, το ποσοστό των νέων που καταναλώνουν τουλάχιστον 10 φορές το μήνα αλκοόλ, στη χώρα μας αγγίζει το 17% για τα αγόρια και το 9% για τα κορίτσια.

    "Η κατάχρηση αλκοόλης ευθύνεται για το 15-20% των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κίρρωση και περίπου το 10% των ασθενών που παρουσιάζει πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος", είπε ο κ. Ακριβιάδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή ημερίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    "Σε μία μόνον κλινική της πόλης αντιμετωπίζουμε δύο με τρεις νέους ασθενείς σε καθημερινή βάση, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας εξ αιτίας αλκοολικής ηπατοπάθειας. Αυτό πριν μερικά χρόνια ήταν παράδοξο", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Η.

    Παράδοξο στο παρελθόν θα ήταν επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ακριβιάδη, οι γυναίκες ασθενείς. "Σήμερα, οι γυναίκες πίνουν περισσότερο και δυστυχώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές είναι πιο επικίνδυνη", τόνισε.

    Όπως εξήγησε, το αλκοόλ στις γυναίκες, επειδή έχουν από τη φύση τους περισσότερο λίπος από τους άνδρες, έχει μεγαλύτερη τοξική επίδραση.

    "Η γραμμή που διαχωρίζει την κατανάλωση από την κατάχρηση είναι πολύ λεπτή", επισήμανε, "δυστυχώς όμως φαίνεται πως ολοένα και περισσότεροι, ανεξαρτήτου ηλικίας χάνουν το μέτρο".

    Πρόσθεσε ότι το κρασί που αποτελεί και παραδοσιακό προϊόν για τη χώρα μας, φαίνεται πως δεν έχει την ίδια τοξική επίδραση με τα άλλα ποτά και επειδή καταναλώνεται σε συνδυασμό με φαγητό δεν έχει την ίδια απορρόφηση.

    [11] Κοινωνία

    Πενταμελές εφετείο αναστολών

    Όχι στην αποφυλάκιση του πρώην μητροπολίτη Αττικής

    7/10/2008 4:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απέρριψε το πενταμελές εφετείο αναστολών την αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων.

    Ο κ. Παντελεήμων, επικαλούμενος λόγους υγείας, ζητούσε να αρθεί η κράτησή του με την επιβολή περιοριστικών όρων.

    Σε βάρος του πρώην μητροπολίτη επιβλήθηκε, τον περασμένο Ιούνιο, ποινή κάθειρξης έξι ετών για την κατηγορία της υπεξαίρεσης ποσού 190.000 ευρώ από την ιερά μονή οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη την περίοδο 1995-1996. Σε πρώτο βαθμό ο κ. Παντελεήμων είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών.

    [12] Τεχνολογία

    Ελβετία - CERN

    Ανθρώπινο σφάλμα η βλάβη στον επιταχυντή αδρονίων (;)

    7/10/2008 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Το συμβάν που προκάλεσε τη διακοπή ως την άνοιξη του 2009 του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) οφείλεται μάλλον σε ανθρώπινο σφάλμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN).

    "Πιστεύω ότι ανθρώπινο σφάλμα" ευθύνεται για το περιστατικό της 19ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο υπεύθυνος του σχεδίου LHC στον CERN Λιν Έβανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα οφείλεται "πολύ πιθανώς" σε έναν ελαττωματικό σύνδεσμο από τους 10.000 μεγάλου μεγέθους που συνδέουν τους υπεραγώγιμους μαγνήτες του LHC.

    Ο σύνδεσμος υπερθερμάνθηκε, όπως φαίνεται, προκαλώντας οπή στο κύκλωμα και την απελευθέρωση υγρού ηλίου, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι οι ομάδες που έχουν επιφορτιστεί με την επισκευή του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων δεν έχουν ακόμη μπορέσει να επαληθεύσουν αυτές τις υποθέσεις.

    [13] Κοινωνία

    Παράταση δρομολογίων στα Τρόλεϊ

    7/10/2008 3:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά το Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, που επεκτείνουν μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα το ωράριο λειτουργίας τους κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το μέτρο επεκτείνεται και στα Τρόλεϊ.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκη αποφασίστηκε η παράταση της λειτουργίας και της γραμμής τρόλεϊ 12 Ζάππειο-Περιστέρι (Αγ. Ιερόθεος), η οποία θα ισχύσει από την Παρασκευή 10/10/2008.

    Τα προγραμματισμένα δρομολόγια της γραμμής θα είναι ανά 20 λεπτά με ανταπόκριση στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ Αγ. Αντώνιος και κατά τις ώρες της παράτασης η γραμμή θα λειτουργεί από τον Αγ. Ιερόθεο ως την Ομόνοια. Το τελευταίο τρόλεϊ θα αναχωρεί από την Ομόνοια για Αγ. Ιερόθεο στη 01.50 και από τον Αγ. Ιερόθεο για Ομόνοια στις 02.20.

    [14] Τεχνολογία

    Λουλούδια με σουπερ-άρωμα

    7/10/2008 3:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Βαϊνστάιν, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τρόπο για να βελτιώσει με γενετικές μεθόδους το άρωμα των λουλουδιών, μια εξέλιξη που μπορεί επίσης στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για να καλλιεργηθούν υπερ-γευστικά φρούτα και λαχανικά.

    Η ανακάλυψη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα βοηθήσει να δημιουργηθούν λουλούδια με εντονότερα και ωραιότερα αρώματα, καθώς και να δημιουργηθούν νέα συστατικά αρωμάτων. Οι επιστήμονες βελτίωσαν στο δεκαπλάσιο τα αρώματα μερικών λουλουδιών και τα ανάγκασαν να διαχέουν το άρωμά τους τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

    Η ένταση του φυσικού αρώματος των λουλουδιών εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων, όπως το φως της μέρας, η ηλικία του φυτού και ο καιρός.

    Η εμπορική εκμετάλλευση της νέας ανακάλυψης θα βοηθήσει το Ισραήλ, που ήδη είναι από τις κορυφαίες χώρες εξαγωγής κομμένων λουλουδιών, με έσοδα αξίας 145 εκατ. ευρώ ετησίως.

    [15] Πολιτική

    Την Τετάρτη η νέα πρόταση Νίμιτς

    7/10/2008 3:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέο κύκλο συναντήσεων για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ξεκινά ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    Απόψε το βράδυ, ο κ. Νίμιτς θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ενώ την Τετάρτη στις 4:45 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), θα έχει κοινή συνάντηση με τους αντιπροσώπους των δύο πλευρών, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οπότε και αναμένεται να καταθέσει επίσημη πρόταση. Μετά τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς θα προβεί σε δηλώσεις.

    Στο θέμα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο οποίος δήλωσε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι σταθερή και δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Σε ό,τι αφορά τη νέα πρόταση Νίμιτς είπε ότι δεν θα σχολιάσει τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και πρόσθεσε πως το κείμενο που αναμένεται να καταθέσει ο ειδικός μεσολαβητής, είτε με μορφή προτάσεων, είτε με μορφή ιδεών, θα αξιολογηθεί.

    Την ίδια ώρα, η ΠΓΔΜ δυσκολεύεται να καταλήξει σε κοινή θέση για τη στάση με την οποία πρέπει να προσέλθει η χώρα στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας. Η σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και στην οποία μετείχαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

    Διάσκεψη των υπουργών Άμυνας χωρών ΝΑ Ευρώπης

    Εξάλλου, από σήμερα έως τις 9 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στην πόλη Οχρίδα της ΠΓΔΜ η 10η διάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM). Σήμερα αναμένονται οι αφίξεις των συμμετεχόντων, ενώ ο κύριος κορμός των εργασιών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη διάσκεψη ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Από πλευράς ΗΠΑ, θα συμμετάσχει ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος στο περιθώριο των εργασιών, θα έχει -μεταξύ άλλων- συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

    [16] Πολιτισμός

    Ανανέωση με σταθερά βήματα

    Παρουσίαση του νέου προγράμματος της ΕΡΤ

    7/10/2008 3:07:00 μμ

    Το πρόγραμμα της ΕΡΤ για τη νέα τηλεοπτική σεζόν, παρουσιάστηκε από η διοίκηση της εταιρείας. Η ΝΕΤ θα καλύψει όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά και αθλητικά γεγονότα, ενώ η ΕΤ-1 στοχεύει στις προσωπικές προτιμήσεις του καθένα από εμάς. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι "από πέρυσι η ΝΕΤ έχει βρει πλέον το χαρακτήρα και το ύφος της και το 90% του προγράμματος δεν αλλάζει", ενώ επισήμανε ότι η θετική ανταπόκριση του κοινού καταγράφεται και στις μετρήσεις τηλεθέασης.

    Αναφερόμενος στην ΕΤ1, είπε ότι ήδη από πέρυσι διαμορφώνει το νέο της χαρακτήρα, με εξειδικευμένες ζώνες, νεανικά προγράμματα και ξένες σειρές, ελληνικά σίριαλ και ποιοτικές ταινίες, ελληνικές και ξένες. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό το νέο πεδίο μπορεί να αναπτυχθεί περατέρω, καθώς η φιλοσοφία του βασίζεται στο να προσφέρει "στον καθένα ξεχωριστά και σε ξεχωριστή ώρα".

    Ο Πάνος Λουκάκος, εντεταλμένος σύμβουλος, ανέφερε ότι "βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο πείραμα στην ψηφιακή τηλεόραση που πάει πολύ καλά και έχει απήχηση στον κόσμο". Ο κ. Λουκάκος αναφέρθηκε και στο ζωντανό πρόγραμμα που εκπέμπεται από το νέο ψηφιακό στούντιο της ΕΡΤ.

    Ο Δημήτρης Μιχαλέλης, γενικός διευθυντής ενημέρωσης, αναφέρθηκε στη νέα φιλοσοφία όσον αφορά την ενημέρωση, τονίζοντας ότι σε μια χρονική συγκυρία που πολλά ιδιωτικά κανάλια προβάλλουν την πολυθεματική ενημέρωση, η ΕΡΤ θα επιχειρήσει να διευρύνει την κοινωνική της βάση, με το να γίνει πιο σύγχρονη, πιο λαμπερή, πιο μοντέρνα και λιγότερο "σοβαροφανής", εντάσσοντας μια νέα ζώνη ενημέρωσης κάθε βράδυ μεταξύ 9-11.

    Στο ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ σε αυτή τη σεζόν εντάσσεται και η εκπομπή με τον Σεραφείμ Φυντανίδη που θα μεταδίδεται κάθε Κυριακή μεσημέρι.

    Ο Δημήτρης Γόντικας, γενικός διευθυντής τηλεόρασης, μίλησε για τα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ1 και ειδικότερα ανέφερε ότι στη ΝΕΤ κάθε απόγευμα 7-9 θα υπάρχει ζώνη ελληνικής ταινίας και κάθε βράδυ στις 11.15, μετά τις εκπομπές λόγου, θα υπάρχει ζώνη ξένου κινηματογράφου.

    Διατηρείται επίσης η παιδική-οικογενειακή ταινία κάθε Παρασκευή βράδυ. Κάθε Κυριακή, η Έλενα Κατρίτση μετά την εκπομπή του Σεραφείμ Φυντανίδη, θα έχει εκπομπή με τίτλο "Προσωπικά", η οποία θα αναφέρεται σε θέματα που αφορούν την κοινωνία.

    Στην ΕΤ1, από τις 9 έως τις 11 το βράδυ το πρόγραμμα θα παραμείνει σταθερό, κάθε Παρασκευή βράδυ θα υπάρχουν ξένες σειρές του BBC και της RAI και επίσης στο πρόγραμμα θα ενταχθούν δυο ελληνικές σειρές, "Ο ψεύτης παππούς" της Αλκης Ζέη με το Γιώργο Μιχαλακόπουλο και "Η ζωή του Κώστα Καρυωτάκη".

    Όπως τόνισε ο κ. Γόντικας, στη νυχτερινή ζώνη θα γίνει προσπάθεια ανάδειξης του υλικού που έχει η εταιρεία, καθώς και του υλικού από διεθνείς συμπαραγωγές της ΕΡΤ.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στις επιμέρους ζώνες της ΕΤ1 που διαμορφώνονται ως εξής: 10-12 το πρωί ελληνικές ταινίες, κυρίως κωμωδίες. Από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, "ζωντανή" εκπομπή με τη Ρίκα Βαγιάνη, από 2.30 μμ έως 6 το απόγευμα πρόγραμμα που αφορά τη σχολική μέχρι εφηβική ηλικία και 6-8 το βράδυ εκπομπές λόγου και τέχνης.

    Στις εκπομπές λόγου θα συμπεριληφθεί και ο Θανάσης Λάλας με τις συνεντεύξεις που είχε πάρει και έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα "Βήμα". Κάθε βράδυ, πριν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, θα υπάρχει δεκάλεπτη εκπομπή με τον τίτλο "El culture.gr" που θα είναι ένα μικρό πανόραμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Όσον αφορά τις ζώνες κινηματογράφου, κάθε Σάββατο θα υπάρχει το "Νέο σινεμά" με ταινίες από όλο τον κόσμο, κάθε Κυριακή το "Σινε-σινεμά" με βραβευμένες ταινίες και κάθε Κυριακή μετά τις 9 ταινίες μεγάλων δημιουργών.

    Όπως είπε ο κ. Γόντικας, αυτό που επιδιώκεται είναι η ανάδειξη της ταυτότητας του καναλιού, ως ενός καναλιού που απευθύνεται στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

    Τέλος, ο Τζώνυ Καλημέρης, σύμβουλος προγράμματος, αναφέρθηκε στις μεγάλες διοργανώσεις (events) που θα προβληθούν φέτος από την ΕΡΤ και που είναι το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, δέκα τηλεοπτικά σόου με τις αδελφές Μαγγίρα, τέσσερα τηλεοπτικά σόου με τη "Σπείρα-Σπείρα" και τον Σταμάτη Κραουνάκη, η παρουσίαση του πάρτι του δήμου Πατρέων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τις αδελφές Μαγγίρα, τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, τα 70 χρόνια Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και η παρουσίαση της Eurovision.

    [17] Οικονομία

    Σε κινητοποιήσεις οι έμποροι

    7/10/2008 3:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε κλείσιμο των καταστημάτων τους θα προχωρήσουν στις 22 Οκτωβρίου έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις διοικήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε ένδειξη αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική.

    Η πολιτική της Κυβέρνησης στο φορολογικό και ασφαλιστικό οδηγεί σε συρρίκνωση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος ο οποίος τόνισε ότι οι άλλες κυβερνήσεις στην ΕΕ, πέρα από τα μέτρα που λαμβάνουν λόγω της διεθνούς κρίσης, λαμβάνουν μέτρα και για την ενίσχυση των μικρομεσαίων ενώ η Ελληνική κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δ. Αρμενάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον προϋπολογισμό είπε: εμείς δώσαμε. Δεν αντέχουμε άλλο. Σε άλλα εισοδήματα θα πρέπει να στραφεί για φορολόγηση η Κυβέρνηση.

    Ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει να ασχολείται η κυβέρνηση μόνο με την περιστολή των δαπανών και να προωθήσει μέτρα που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και "θα πέσουν λεφτά την αγορά" όπως είπε.

    Σε ερώτηση εάν προβλέπει αυξήσεις στην αγορά λόγω της κρίσης, ανέφερε ότι όπου υπάρχουν ολιγοπώλια ενδέχεται να υπάρχουν και αυξήσεις.

    [18] Πολιτική

    Προτάσεις για την οκονομική κρίση ετοιμάζει ο ΣΥΝ

    7/10/2008 2:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2008 3:35:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα εξετάστηκαν στη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο . Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τη διεθνή κρίση που -όπως είπε- έχει ήδη επηρεάσει τα ελληνικά νοικοκυριά με τις αυξημένες δόσεις των δανείων και ζήτησε την προστασία των δανειοληπτών και ιδιαίτερα των μικροκαταθετών με ισχυρή κρατική εγγύηση. Όπως ανακοίνωσε ο Συνασπισμός σύντομα θα καταθέσει προτάσεις για την προστασία των καταθετών και δανειοληπτών. "Εκφράσαμε στο Διοικητή την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η κρίση έχει ήδη περάσει στην πραγματική οικονομία. Όχι βεβαίως στις τράπεζες, αλλά στα νοικοκυριά, στους δανειολήπτες. Διότι η αύξηση του Euribor, που είναι συνδεδεμένο με τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, έχει μετακυλιστεί στα ελληνικά νοικοκυριά που είναι ήδη αναγκασμένα να βλέπουν μια αύξηση της μηνιαίας δόσης για στεγαστικά δάνεια στο ύψος του 25%. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, με την ακρίβεια, με τον υψηλό πληθωρισμό, που ιδίως πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα, δημιουργεί μια ασφυκτική, μια δραματική κατάσταση", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας.

    [19] Κοινωνία

    Στάσεις εργασίας και καταλήψεις

    Κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας

    7/10/2008 1:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δίωρη στάση εργασίας από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι κήρυξε για την Πέμπτη η ΟΛΜΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ομοσπονδία στο υπουργείο Παιδείας με κύριο αίτημα την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τεχνική εκπαίδευση. Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, φοιτητές διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ζητώντας μεταξύ άλλων να μη αναγνωριστούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται μαθητικές καταλήψεις σε πέντε σχολεία της Τρίπολης, διεκδικώντας τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και καλύτερες κτιριακές υποδομές. Στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπό κατάληψη τελεί η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, όπως αποφάσισε ομόφωνα η γενική συνέλευση των φοιτητών της σχολής. Υπό κατάληψη βρίσκεται το 48ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην πλατεία Κολιάτσου και μάλιστα μετά από απόφαση των ίδιων των γονέων, με αίτημα να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα.

    [20] Κοινωνία

    Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

    Ρίο: Αντιδράσεις για το κέντρο υποδοχής μεταναστών

    7/10/2008 12:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αναταραχή έχει δημιουργήσει στους δημότες του Δήμου Ρίου Αχαΐας και των φορέων της περιοχής, η ανακοίνωση για κατασκευή κέντρου υποδοχής μεταναστών, δυναμικότητας 1.000 ατόμων, στην περιοχή Δρέπανο Αχαΐας, επιλογή που έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ρίου. Απόψε, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την οργάνωση κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Σπύρου Σπυρίδωνος, η λειτουργία του κέντρου δεν θα απειλήσει την κοινωνική ειρήνη, καθώς πρόκειται για ένα οργανωμένο ελεγχόμενο χωριό, όπου θα υπάρχει ενημέρωση των μεταναστών για τα δικαιώματά τους. Στο χώρο του κέντρου προβλέπεται να υπάρχουν έτοιμα προκατασκευασμένα σπίτια, κοιτώνες, χώροι εστίασης, ιατρεία και κοινόχρηστοι χώροι.

    [21] Κοινωνία

    Στον Εισαγγελέα κατέθεσε η Χαλκιά

    7/10/2008 11:52:00 πμ

    Με την ιδιότητα του υπόπτου κλήθηκαν και κατέθεσαν το πρωί η ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά και ο προπονητής της Γιώργος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της εισαγγελικής ερευνάς που διενεργείται για τα κρούσματα ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Κι οι δυο παρέδωσαν υπόμνημα στον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτσόγλου που τους κάλεσε να δώσουν εξηγήσεις για τη διάπραξη αδικημάτων, που αφορούν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με παράνομες ουσίες.

    [22] Κόσμος

    Αυστραλία: 30 τραυματίες κατά τη διάρκεια πτήσης

    7/10/2008 11:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2008 12:38:18 μμ)

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι φέρουν κατάγματα και άλλοι εκδορές, όταν ένα επιβατικό αεροσκάφος που πραγματοποιούσε πτήση από Σιγκαπούρη προς Περθ, έπεσε σε ισχυρές αναταράξεις σήμερα και πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση σε απομακρυσμένο αεροδρόμιο της δυτικής Αυστραλίας. Ενώ το αεροπλάνο πετούσε στο επιτρεπτό όριο ύψους της πτήσης του, έπεσε ξαφνικά σε αναταράξεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί σε μέλη του πληρώματος και επιβάτες, κυρίως σε όσους ήταν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η αυστραλιανή Υπηρεσία Ασφάλειας των Αερομεταφορών. "Το πλήρωμα εξέπεμψε σήμα κινδύνου και οδήγησε το αεροσκάφος στο Λίαρμονθ, κοντά στο Εξμάουθ, όπου το προσγείωσε χωρίς να υπάρξει άλλο περιστατικό", διευκρίνισε. Η αστυνομία αρχικά ανέφερε ότι το αεροσκάφος ήταν ένα Airbus A320 με 370 επιβάτες αλλά η εταιρία Qantas αργότερα ανακοίνωσε ότι ήταν η πτήση QF72 που εκτελούσε ένα Α330-300 με 303 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα.

    "Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία μέλη του πληρώματος και σχεδόν 30 επιβάτες υπέστησαν τραύματα, μεταξύ τους οι 15 σοβαρά, κυρίως κατάγματα και εκδορές", πρόσθεσε η Υπηρεσία Ασφάλειας των Αερομεταφορών.

    Ο αερολιμένας του Λίαρμονθ έχει μόνο έναν διάδρομο, μήκους σχεδόν 3.000 μέτρων και χρησιμοποιείται κυρίως από πετρελαϊκές εταιρίες και εταιρίες φυσικού αερίου. Η πλησιέστερη πόλη είναι το λιμάνι του Εξμάουθ, σχεδόν 1.100 χλμ. βορείως του Περθ.

    Οι αυστραλιανές αερογραμμές Qantas έχουν πληγεί πρόσφατα από διάφορα ανάλογα περιστατικά.

    Σε ένα από τα επεισόδια αυτά, επιθεωρητές της Υπηρεσίας Ασφαλείας διαπίστωσαν ότι μια φιάλη οξυγόνου που εξερράγη εν πτήσει, όταν το αεροσκάφος 747 βρισκόταν σε ύψος 8.800 μέτρων, προκάλεσε ρήγμα στην άτρακτο. Ακολούθησε αποσυμπίεση της καμπίνας και το αεροσκάφος πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στη Μανίλα τον περασμένο μήνα.

    Στις 25 Ιουλίου ένα Qantas 747-400 υπέστη ξαφνική απώλεια της πίεσης της καμπίνας στη διάρκεια πτήσης από το Χονγκ Κονγκ στη Μελβούρνη και το αεροσκάφος πραγματοποίησε κάθοδο πριν κατευθυνθεί στις Φιλιππίνες. Ο πιλότος προσγείωσε το αεροσκάφος με τη βοήθεια των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Μανίλα και οι 346 επιβάτες και το 19μελές πλήρωμα αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.

    [23] Οικονομία

    Αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων

    7/10/2008 2:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Σε αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων τους με αυξήσεις 8% έως 12% αναμένεται να προχωρήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από το καλοκαίρι του 2009 εξαιτίας της κοινοτικής αύξησης των κατώτατων ορίων αποζημίωσης σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα.

    Αυτό ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα τη συμπεριφορά των πολιτών του λεκανοπεδίου Αττικής σε θέματα που αφορούν την πρόληψη ατυχημάτων, ζημιών και καταστροφών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών - 97% - θεωρεί σημαντική τη λήψη προληπτικών μέτρων, ωστόσο μόνο ο ένας στους τρείς δηλώνει ότι λαμβάνει επαρκή μέτρα για αποφυγή ατυχημάτων, ζημιών και καταστροφών. Το 46% ανέφερε ότι λαμβάνει κάποια μέτρα τα οποία όμως δεν τα θεωρεί επαρκή ενώ ένας στους πέντε πολίτες ομολογεί ότι δεν λαμβάνει κανένα προληπτικό μέτρο.

    Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο προνοητικές σε σχέση με τους άνδρες, ενώ το ποσοστό των ευαισθητοποιημένων αυξάνεται με βάση την ηλικιακή κατηγορία. Η αμέλεια αναφέρεται ως ο βασικός λόγος μη λήψης επαρκών μέτρων προστασίας (62,6%).

    Στον τομέα οδικής ασφάλειας οι 7 στους 10 οδηγούς του λεκανοπεδίου παραδέχονται ότι έχουν παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη, το 56,3% προσπερνά μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και το 30% φαίνεται ότι οδηγεί και μετά από κατανάλωση αλκοόλ ενώ οι 9 στους 10 δήλωσαν ότι φορούν ζώνη ασφαλείας και το 75,8% φοράει πάντα κράνος όταν οδηγεί δίκυκλο.

    [24] Οικονομία

    Κάτω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο

    7/10/2008 11:43:00 πμ

    Ανοδικά αλλά κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, λόγω των ανησυχιών για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης εξαιτίας της παρατεταμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραφε άνοδο κατά 1,08 δολάρια στα 88,89 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ ήταν επίσης ενισχυμένη κατά 65 σεντς στα 84,33 δολάρια το βαρέλι. Χθες, η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε κατά 6,07 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε κάτω από τα 90 δολάρια στη Νέα Υόρκη λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη.

    [25] Τεχνολογία

    Σε ΗΠΑ-Ιαπωνία το Νόμπελ Φυσικής

    7/10/2008 3:00:00 μμ

    Στον Αμερικανό Γιοϊσίρο Ναμπού και στους Γιαπωνέζους Μακότο Κομπαγιάσι και Τοσιχίντε Μασκάουα απονέμεται το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2008. Το βραβείο απονέμεται στον Γιοϊσίρο Ναμπού, Αμερικανό που έχει γεννηθεί στο Τόκιο, για την ανακάλυψή του μηχανισμού της "αυθόρμητης διάρρηξης της συμμετρίας στην υποατομική φυσική" και στους Γιαπωνέζους Μακότο Κομπαγιάσι και Τοσιχίντε Μασκάουα, για την εργασία τους η οποία εντόπισε την ύπαρξη τουλάχιστον τριών ειδών σωματιδίων στη φύση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 October 2008 - 16:50:59 UTC