Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετική αντίδραση
  • [02] Παπανδρέου: Πιο ελαστικό το Σύμφωνο Σταθερότητας
  • [03] ΗΠΑ: Προηγείται με τέσσερις μονάδες ο Ομπάμα
  • [04] Από την Τετάρτη το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [05] First Reactions Viewed as Positive
  • [06] Εξαγορά της Proton από την Πειραιώς;
  • [07] Κίνα: Δημόσια συγνώμη για το γάλα
  • [08] Εισαγγελική έρευνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
  • [09] Σερβία: Έντονη δυσαρέσκεια για τα Σκόπια
  • [10] Μεξικό: Τρεις νεκροί από την επέλαση του Νόρμπερτ
  • [11] Ισραήλ: Κοντά σε συμφωνία Καντίμα-Εργατικοί

    [01] Οικονομία

    Σε άνοδο τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρία

    Θετική αντίδραση

    13/10/2008 8:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2008 11:26:57 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Θετική ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, στην ανακοίνωση του σχεδίου των 15 της ΕΕ για την για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίση. Ενισχύονται οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν κατά το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο+5,11% ο δείκτης FTSE-100 του Λονδίνου, στο 5%, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινείται στο +5,36%. Με άνοδο 5,12% άνοιξε το χρηματιστήριο της Ζυρίχης, με άνοδο 5,51% άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, ενώ με +2,53% άνοιξε το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Άνοδο μεγαλύτερη του 4% καταγράφει και ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ανοδικά κινούνται και οι δείκτες σχεδόν σε όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο +10,3% έκλεισε το Χονγκ Κονγκ. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Παρίσι οι δεκαπέντε ηγέτες και ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφωνήσαν σε σχέδιο έξι σημείων για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με διασφάλιση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, κρατική προστασία των τραπεζών και διασφάλιση της δανειοληπτικής τους ικανότητας. Την υποστήριξή του στο σχέδιο εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    ΤΟ ΔΝΤ στηρίζει το σχέδιο

    Το σχέδιο βασίστηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη στη Βρετανία - και προβλέπει:

    -διασφάλιση της ρευστότητας -dιατραπεζικό δανεισμός με κρατικές εγγυήσεις -επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -εξυγίανση της διοίκησης και της λειτουργίας των τραπεζών και -εκσυγχρονισμό των λογιστικών προτύπων

    Την υποστήριξή του στο σχέδιο εξέφρασε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.

    Ο Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες, ιδιαιτέρως το σχέδιο δράσης του G7 και το πλάνο που υιοθέτησαν οι χώρες στη ζώνη του Ευρώ, είναι "ακριβώς το είδος των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβουμε".

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, από την πλευρά του δήλωσε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δείχνει την ανάγκη "κοινής δράσης" με στόχο "την οικοδόμηση ενός καλύτερου συστήματος για το μέλλον".

    Την αισιοδοξία του ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα επεκταθεί περαιτέρω αν το "πείραμα" της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης των διεθνών χρηματοοικονομικών ομιλων -κολοσσών που βρίσκεται σε εξέλιξη πετύχει, εξέφρασε ο Μάικλ Κλάιν, επικεφαλής οικονομολόγος του IFC, επενδυτικού βραχίονα του ΔΝΤ.

    Ο κ.Κλαιν επισήμανε ότι "κλειδί" για την έξοδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία χαρακτήρισε πολύ σοβαρή, είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση των χρηματοοικονομικών ομίλων, ακόμη και η κρατικοποίηση τραπεζών και τόνισε ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη, και ο χρονικός ορίζοντας εξόδου άγνωστος ακόμη.

    Στα πλαίσια του σχεδίου για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών RBS, HBOS και Lloyds TSB εως και του ποσού των 37 δισεκατομμυρίων στερλινών (46,6 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Η βρετανική τράπεζα Barclays από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει σταδιακά τη ρευστότητάς της με περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες (8,2 δισεκατομμύρια ευρώ), χωρίς την βοήθεια της κυβέρνησης.

    Η Fed εξαγοράζει την Wachovia

    Στις ΗΠΑ, η αμερικανική κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα Fed ενέκρινε αργά το βράδυτης Κυριακής την εξαγορά της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ Wachovia από την ανταγωνίστριά της Wells Fargo.

    Η Wells Fargo είχε ανακοινώσει την πρόταση εξαγοράς της Wachovia στις 3 Οκτωβρίου, έναντι 15,1 δις δολαρίων σε μετοχές και χωρίς τη βοήθεια του δημοσίου, ενώ οι αμερικανικές αρχές προωθούσαν τη λύση που προέβλεπε την εξαγορά της Wachovia από την Citigroup, την πρώτη τράπεζα στις ΗΠΑ.

    Τελικά, έπειτα από κοπιώδεις δικαστικές αντιπαραθέσεις, η Citigroup άφησε ελεύθερο το πεδίο στην Wells Fargo, αποσύροντας το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Wachovia. Την ίδια ώρα η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley προσπάθησε χθες ν αποσπάσει από τον ιαπωνικό τραπεζικό όμιλο Mitsubishi UFJ Financial τη δέσμευση ότι θα εξαγοράσει το 21% του κεφαλαίου της έναντι 9 δις δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο τραπεζικούς ομίλους θεωρούνται κεφαλαιώδους σημασίας για την πορεία των χρηματαγορών, καθώς αυτές θ αποβούν κατά το μάλλον, ή ήττον καθοριστικές για το μέλλον της Morgan Stanley, κι εμπλέκονται ενεργά στη διεξαγωγή τους το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το ιαπωνικό δημόσιο.

    H Morgan Stanley είναι μαζί με την Goldman Sachs οι δύο τελευταίες επενδυτικές τράπεζες στην Ουόλ Στριτ που δεν έχουν εξαγορασθεί.

    Παράλληλα σύμφωνα με δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος Santander εμφανίζεται από χθες βράδυ έτοιμος να επισφραγίσει τη συμφωνία που θα του παραχωρεί τον πλήρη έλεγχο της αμερικανικής τράπεζας Soverign.

    Η Santander κατέχει ήδη το 24,9% του κεφαλαίου της αμερικανικής τράπεζας, που έχει την έδρα της στη Φιλαδέλφεια.

    "Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κι ελπίζουν να επισφραγίσουν τη συμφωνία τη Δευτέρα", τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη "καλά πληροφορημένες πηγές".

    [02] Πολιτική

    Παπανδρέου: Πιο ελαστικό το Σύμφωνο Σταθερότητας

    13/10/2008 9:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2008 11:21:23 πμ)

    Να γίνει πιο ελαστικό το Σύμφωνο Σταθερότητας προκειμένου να πάρουν ανάσα τόσο οι ευρωπαϊκές οικονομίες όσο και η ελληνική, προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα στο ΝΕΑ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητεί παράλληλα να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να δημιουργηθεί ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα επενδύει στο μέλλον. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξάλλου, ανακοινώνει σειρά μέτρων που προτείνει το κόμμα του, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η επαναφορά του αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση των τεκμηρίων και η ενεργοποίηση μηχανισμών για πάταξη της κερδοσκοπίας κι της αισχροκέρδειας.

    [03] Κόσμος

    ΗΠΑ: Προηγείται με τέσσερις μονάδες ο Ομπάμα

    13/10/2008 9:14:00 πμ

    Με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα του Τζον ΜακΚέιν στην πρόθεση ψήφου για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Ο Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό 48% και ο ΜακΚέιν 44%. Η δημοσκόπηση έχει ποσοστό λάθους +/-2,9% και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.207 ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τον Τζον Ζόγκμπι, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής που δείχνουν ότι ο Ομπάμα έχασε μια ποσοστιαία μονάδα και ο ΜακΚέιν κέρδισε επίσης μία είναι χαρακτηριστικά της δύσκολης αναμέτρησης ανάμεσα στους δύο υποψήφιους λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. "Τα αποτελέσματα μιας ημέρας δεν δείχνουν την τάση που επικρατεί, αλλά ίσως ο ΜακΚέιν να σταμάτησε την αιμορραγία - γιατί υπήρχε αιμορραγία", επισήμανε ο ίδιος. Ο Ζόγκμπι τόνισε ακόμα ότι ο Ομπάμα προηγείται με 17% ανάμεσα στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, αλλά το ό,τι το ποσοστό του αυτό μειώθηκε κατά 3% μέσα σε μια ημέρα δείχνει ότι χρειάζεται να πείσει ορισμένους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας.

    "Αν δούμε ότι το ποσοστό μειώνεται και αύριο, τότε ίσως θα πρέπει να μιλάμε για μια πραγματική κούρσα", επισήμανε ο Ζόγκμπι. Οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν για τρίτη και τελευταία φορά την Τετάρτη στο Χάμστεντ της Νέας Υόρκης. Σε άλλη δημοσκόπηση που επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, ο Ομπάμα προηγείται με 10% του αντιπάλου του Τζον ΜακΚέιν.

    Όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκεντρώνει ποσοστό 53% και των Ρεπουμπλικάνων 43%. Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων την Τρίτη σε δείγμα 1.101 ενηλίκων με ποσοστό λάθους +/-3%.

    Στο μεταξύ ο Τζον Μακέιν ζήτησε από τους οπαδούς του, στην έδρα της προεκλογικής του εκστρατείας στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, να διεξάγουν όλοι μία "αξιοπρεπή εκστρατεία".

    Ο ΜακΚέιν, που βρίσκεται στην έδρα του επιτελείου του για να προετοιμασθεί για την προσεχή τηλεοπτική αναμέτρησή του με τον δημοκρατικό ανταγωνιστή του Μπαράκ Ομπάμα την προσεχή Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης, κατέβηκε περί τις 23.15, ώρα Ελλάδος, χθες, στα γραφεία της εκστρατείας του στη Βιρτζίνια, στο ισόγειο του ιδίου κτηρίου.

    "Σέβομαι απόλυτα τον γερουσιαστή Ομπάμα. Θα διεξάγουμε μία αξιοπρεπή εκστρατεία και θα προσπαθήσουμε να το ακολουθήσουν αυτό οι πάντες κι αυτό είναι σημαντικό", τόνισε ο ΜακΚέιν ενώπιον περίπου πενήντα εθελοντών που εργάζονται στην προεκλογική εκστρατεία του κι οι οποίοι τον επευφήμησαν θερμά.

    Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύντομης αυτής δημηγορίας του, στο πλευρό της συζύγου του Σίντι, ο ΜακΚέιν τόνισε αναφερόμενος στον δημοκρατικό αντίπαλό του πως "θα τον κλωτσήσω γνωρίζετε που" κατά τη διάρκεια της προσεχούς αναμέτρησης, φράση που συνέγειρε το ακροατήριό του, προκαλώντας τα γέλια και τα χειροκροτήματά του.

    Κατόπιν ο ΜακΚέιν υπενθύμισε πως υπάρχουν "μεγάλες διαφορές" ανάμεσα στους δύο υποψηφίους και τόνισε πως θα είναι στις επάλξεις "24 ώρες το 24ωρο κι 7 ημέρες την εβδομάδα" στις υπόλοιπες Πολιτείες που θα πραγματοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

    Οι επιθέσεις από το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο κατά του Ομπάμα έχουν πολλαπλασιασθεί την τελευταία εβδομάδα, ακόμη και στις ανοικτές συγκεντρώσεις, όπου πολλοί μέσα από το πλήθος φωνάζουν κατά του δημοκρατικού υποψηφίου ύβρεις και χαρακτηρισμούς όπως "τρομοκράτη", "σοσιαλιστή", "ψεύτη", φθάνοντας μάλιστα στη Φλόριδα να κραυγάζουν "σκοτώστε τον".

    [04] Οικονομία

    Από την Τετάρτη το πετρέλαιο θέρμανσης

    13/10/2008 9:59:00 πμ

    Από την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου αναμένεται η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμές που θα κυμανθούν γύρω στα 73 λεπτά το λίτρο για ποσότητες άνω των 1000 λίτρων. Το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των πρατηριούχων και των εταιρειών διακίνησης πετρελαιοειδών.

    [05] To the Rescue Plan of the "15"

    First Reactions Viewed as Positive

    13 Οκτ 2008 08:40:00 (Last updated: 13 Οκτ 2008 11:07:54)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ANA/MPA

    European markets reacted positively to the rescue plan the Eurozone member states adopted to address the financial crisis, as they opened Monday morning with considerable profits. In particular, Londons FTSE-100 is up by 5.11 percent, Frankfurts DAX by 5 percent, while Paris CAC 40 stands at 5.36 percent. The Athens market is up by more than 4 percent. Australias market also posted a major increase, while stock markets in New Zealand, South Korea and Hong Kong have opened with profits, indicating signs of a recovery. At the unscheduled summit in Paris, the 15 Eurozone leaders and the British Prime Minister gave thumbs up for a six-point rescue plan that secures liquidity in the inter-bank market, offers state protection to banks and cements their borrowing capacity. The International Monetary Fund offered its backing to the plan.

    IMF Backs the Plan

    Based upon the measures already taken in Britain, the rescue plan:

    -secures liquidity -allows inter-bank lending with state guarantees -foresees the recapitalization of banks -consolidates bank operation -modernise accounting standards

    International Monetary Fund head Dominique Strauss-Khan offered its backing to the plan, arguing that the recent initiatives, the action plan adopted by the G7 nations and the rescue plan the Eurozone members agreed on were exactly the kind of initiatives that had to be undertaken.

    World Bank Group President Robert B. Zoellick commented that the financial crisis highlighted the need for a joint action with a view to constructing a better system for the future.

    Chief economist for the International Finance Cooperation (IFC) Michael Klein estimated that the global financial crisis would not assume greater dimensions provided that the experiment for the capital restructure of the world financial giant which is underway proved successful.

    He then went on to note that the key to break the impasse, which he called rather serious, was to recapitalize financial groups, even nationalize banks, further stressing that recovery would be harsh.

    In the framework of the plan, sources near the British government said that the countrys central Bank could channel more that $46.6 billion into three major banks, Royal Bank of Scotland, HBOS and Lloyds TSB, hit by the crisis even within Monday.

    Barclays, on its part, said it would gradually enhance its liquidity with more than 8.2 billion euros, without state help.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Karamanlis: "Greece Has Shown Better Reflexes"

    European Rescue Plan

    Al. Tsipras: "European Leaders Are Also Responsible"

    Alogoskoufis: "European and Coordinated Response"

    [06] Οικονομία

    Εξαγορά της Proton από την Πειραιώς;

    13/10/2008 11:39:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ένα βήμα πριν την απορρόφηση της Proton Bank, βρίσκεται η τράπεζα Πειραιώς. Οι δύο πλευρές σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Το Χρηματιστήριο αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο τραπεζών, από σήμερα 13 Οκτωβρίου 2008, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνοντας υπόψη σχετικά αιτήματα των εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες εφ όσον καταλήξουν οι συζητήσεις η συγχώνευση θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και σε αναλογία μία μετοχή της Πειραιώς για 5 ή 5,5 της Proton. Οι εξελίξεις αυτές σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εντάσσονται στο πλαίσιο της πιστωτικής κρίσης και στα προβλήματα που φέρεται να αντιμετωπίζουν ορισμένες μικρές ελληνικές τράπεζες.

    [07] Κόσμος

    Κίνα: Δημόσια συγνώμη για το γάλα

    13/10/2008 11:18:00 πμ

    Τρεις εταιρίες γαλακτοκομικών προϊόντων ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη για την ανάμειξή τους στο διατροφικό σκάνδαλο με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα παιδιά. Οι εταιρίες Inner Mongolia Yili Industrial Group, Mengniu Dairy και Bright Dairy Group βρέθηκε ότι παρήγαγαν γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη. Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει ραγδαία πτώση στις μετοχές των εμπλεκομένων εταιριών, ενώ τον περασμένο μήνα οδήγησε την αλυσίδα καταστημάτων καφέ Starbucks, με έδρα το Σιάτλ, να αποσύρει το γάλα Mengniu από τα 300 και πλέον καταστήματά της στην Κίνα. "Αισθάνομαι ότι απογοήτευσα τους πάντες. Έκανα τόσα πολλά κι όμως έκανα κακό", φέρεται ότι δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρίας Mengniu, Ζάο Γιουανχουά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Νέων του Πεκίνου. Ο Ζάο και υψηλόβαθμα στελέχη της Mengniu και της Bright Dairy υποσχέθηκαν επίσης στους καταναλωτές ότι οι τιμές των προϊόντων δεν θα αυξηθούν παρά το υψηλότερο κόστος των ελέγχων ποιότητας. Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 10.700 βρέφη και παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται μετά την κατάποση τοξικού γάλακτος.

    [08] Πολιτική

    Εισαγγελική έρευνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    13/10/2008 10:05:00 πμ

    Την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρονται να εξετάζουν να ζητήσουν οι εισαγγελικές Αρχές, προκείμενου να διαπιστωθεί εάν και ποιες ευθύνες έχει σχετικά με κοινοτικές επιδοτήσεις στην Ανώνυμη Εταιρεία ΙVΕΝ. Ο βουλευτής της Ν.Δ., σε ανακοίνωση του, διευκρινίζει ότι μόνο για έξι μήνες διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙVΕΝ και αυτό εκπροσωπώντας την Εθνική Τράπεζα, σε θυγατρική της οποίας διετέλεσε στέλεχος. Επίσης, τονίζει στη δήλωσή του ότι θα δώσει όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που θα γνωμοδοτήσει για την άρση ή μη της ασυλίας του.

    [09] Κόσμος

    Σερβία: Έντονη δυσαρέσκεια για τα Σκόπια

    13/10/2008 9:35:00 πμ

    Την έντονη δυσαρέσκεια του για την απόφαση της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της σερβικής Κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς. Σε συνέντευξη του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό RTV PINK ο κ. Ντάτσιτς σχολιάζοντας ειδικότερα την στάση των Σκοπίων τόνισε ότι "η "Μακεδονία" (ΠΓΔΜ) δεν εκτίμησε ακόμη και το γεγονός πως η Σερβία την αναγνώρισε με το συνταγματικό της όνομα παρά της αντιρρήσεις, μιας ίσως μεγαλύτερης φίλης, της Ελλάδας". Ο αντιπρόεδρος της σερβικής Κυβέρνησης αποκάλυψε ότι "υπήρχαν ιδέες (σ.σ. στη σερβική Κυβέρνηση) να ανακληθεί η αναγνώριση και να επιστραφεί με το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα τους που είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ο κ. Ντάτσιτς καταλήγοντας ανέφερε πως η Σερβία περιορίστηκε να αντιδράσει με βάση το "σχέδιο δράσης" χρησιμοποιώντας διπλωματικά μέτρα επισήμανε, ωστόσο, ότι οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο σίγουρα θα επιδεινωθούν εξαιτίας της στάσης τους στο ζήτημα του Κοσόβου.

    [10] Κοινωνία

    Μεξικό: Τρεις νεκροί από την επέλαση του Νόρμπερτ

    13/10/2008 9:28:00 πμ

    Τρείς νεκροί είναι ο απολογισμός από τη νέα επέλαση του τυφώνα Νόρμπερτ από το Μεξικό, προκαλώντας ραγδαίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες κατά τη διάβασή του από την περιοχή της χερσονήσου της Μπάχα Καλιφόρνια, ανακοίνωσε χθες η αστυνομία. Τα θύματα βρήκαν τον θάνατο από πνιγμό σε ποταμό κοντά στην πόλη Άλαμος στη βόρεια Πολιτεία της Σονόρα, την οποία έπληξε ο Νόρμπερτ, με ένταση τυφώνα κατηγορίας 1, το βράδυ του Σαββάτου, με ανέμους έντασης 85 χλμ/ώρα. Οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας απομάκρυναν εκατοντάδες ανθρώπους απ ορεινές περιοχές, οι οποίες αντιμετώπιζαν κίνδυνο κατολισθήσεων, κι από τις παρόχθιες περιοχές ποταμών, οι οποίοι ήσαν επίφοβοι να πλημμυρίσουν. Άλλα δύο άτομα αγνοούνται στην ίδια περιοχή, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ήταν το δεύτερο πέρασμα του Νόρμπερτ από την Μπάχα Καλιφόρνια, την οποία είχε πλήξει νωρίτερα ως τυφώνας κατηγορίας 2. Εξάλλου μία νέα τροπική καταιγίδα, με την κωδική ονομασία Νανά, έχει δημιουργηθεί από χθες στ ανατολικά τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού, όπως ανακοίνωσε από το Μαϊάμι το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (ΝΗC).

    Η καταιγίδα τα μεσάνυκτα απείχε περίπου 1485 χλ από τις δυτικές ακτές των Νήσων του Πράσινου Ακρωτηρίου, τονίζει το Κέντρο.

    Η καταιγίδα μετατοπίζεται με ταχύτητα 11 χλμ/ώρα προς δυτική-βορειοδυτική κατεύθυνση, συνοδευόμενη από ανέμους έντασης 65 χλμ/ώρα, ενώ αναμένεται να υποβαθμισθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

    [11] Μ. Ανατολή

    Ισραήλ: Κοντά σε συμφωνία Καντίμα-Εργατικοί

    13/10/2008 8:26:00 πμ

    Το κόμμα Καντίμα και το Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας, υπό την Τζίπι Λίβνι, μία εξέλιξη που φέρνει τη Λίβνι κοντά στη συγκρότηση κεντρώας Κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ραδιοφωνίας του στρατού. Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι θα πρέπει να πείσει και άλλα κόμματα για να στηρίξουν την Κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η Λίβνι έχει λάβει εντολή από τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες για να σχηματίσει Κυβέρνηση, διαδεχόμενη τον Εχούντ Όλμερτ, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος σκανδάλου για διαφθορά. Ο Όλμερτ εξακολουθεί να ασκεί χρέη υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, αλλά εάν η Λίβνι δεν καταφέρει να συγκροτήσει Κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα προκηρυχθούν και πάλι εκλογές.

    "Ο σχηματισμός μίας Κυβέρνησης με την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο πράγμα για το Ισραήλ και γνωρίζω ότι η κοινή γνώμη δεν θα συγχωρήσει αυτούς που θα στείλουν το Ισραήλ σε εκλογές αυτή την περίοδο", δήλωσε η Λίβνι, μιλώντας σε μέλη του κόμματος Καντίμα.

    Συνεργάτης της Λίβνι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι μία συμφωνία με το Εργατικό Κόμμα για κυβερνητική συνεργασία μπορεί να υπογραφεί τη Δευτέρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 October 2008 - 8:53:18 UTC