Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Boυτιά"του Nikkei
  • [02] Σε σκληρούς τόνους η τελευταία τηλεμαχία
  • [03] "Athens Digital Week" στην Τεχνόπολη στο Γκάζι
  • [04] Ισπανία: Συλλήψεις ακραίων ισλαμιστών
  • [05] Κίνα: Φόβοι για νέο διατροφικό σκάνδαλο
  • [06] Ψηφίστηκε επί της αρχής το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης
  • [07] Στάσεις εργασίας σε μετρό και τραμ
  • [08] Εγκρίθηκε η σύμβαση για τον ΟΛΠ
  • [09] Πουέρτο Ρίκο: Αναβαθμίστηκε ο κυκλώνας Ομάρ
  • [10] Έκρηξη σε μπαρ στο Αιγάλεω
  • [11] Δεύτερη θητεία Αλίγεφ στο Αζερμπαϊτζάν

    [01] Οικονομία

    Μετά την πτώση στη Wall Street

    "Boυτιά"του Nikkei

    16/10/2008 8:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 11:26:57)

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ

    Σε ελεύθερη πτώση η πρωινή συνεδρίαση στα ασιατικά χρηματιστήρια, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της Wall Street -όπου ο Dow Jones σημείωσε πτώση-ρεκόρ της τάξεως του 8%- και το ανάλογο χθεσινό κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ο Nikkei κατέγραψε αρχικές απώλειες 10%, εξέλιξη που οδήγησε σε προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων. Τελικά ο ιαπωνικός δείκτης απώλεσε 11,4%, εν μέσω φόβων για ύφεση στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και σε παγκόσμιο επίπεδο. Νωρίτερα, αναλυτές έκαναν λόγο περί "ρευστοποιήσεων πανικού". "Μετά τη δεύτερη μεγάλη πτώση στην ιστορία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ήταν αναπόφευκτη η βουτιά και στο Τόκιο" ανέφερε ο αναλυτής Χιροάκι Χοουάτα της Toyo Securities. Κατά 9,4% έπεσε ο δείκτης στη Σεούλ, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι χρηματαγορές σε Χονγκ Κόνγκ, Σίδνεϋ, Σιγκαπούρη και Βομβάη.

    Με ισχυρή πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας. Το RTS υποχώρησε με το άνοιγμα κατά 7,21% στις 732,06 μονάδες και το Micex κατά 8,26% στις 632,72 μονάδες.

    Πτώση πάνω από 4% κατέγραφε στις 11.25 και το χρηματιστήριο Αθηνών. Με αρνητικό πρόσιμο έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές χθες, Τετάρτη.

    Πτώση και για το πετρέλαιο

    Κάτω από το όριο των 68 δολαρίων ανά βαρέλι έπεσε σήμερα η τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά από την 1η Ιουνίου 2007, φθάνοντας στα 67,50 δολάρια στο Λονδίνο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική ύφεση.

    Η τιμή του πετρελαίου Brent της Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Νοεμβρίου έφθασε το πρωί τα 67,95 δολάρια/βαρέλι, ενώ ταυτόχρονα η τιμή του ελαφρού αργού διαμορφωνόταν στα 71,82 δολ./βαρέλι.

    [02] Κόσμος

    Σε σκληρούς τόνους η τελευταία τηλεμαχία

    16/10/2008 8:52:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε θέματα οικονομίας επικεντρώθηκε η τρίτη και τελευταία 90λεπτη τηλεοπτική αναμέτρηση που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ των υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία Μπαράκ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέιν. Αμέσως μετά την τηλεμαχία, δύο δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και CBS κατέδειξαν ότι το κοινό θεώρησε "νικητή" τον Δημοκρατικό υποψήφιο. Ο Ομπάμα είχε παρουσιαστεί ως νικητής και των προηγούμενων δύο διαδικασιών. Οι δύο υποψήφιοι ξεκινούν το τελευταίο σκέλος της κούρσας, διαρκείας 19 ημερών, ως τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας σειρά προεκλογικών εμφανίσεων και ομιλιών σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους υποστηρίξουν. Εν τω μεταξύ, υπέρ της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την ονομασία των Σκοπίων και του σεβασμού των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Άγκυρα, τάχθηκε ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, με δήλωσή του στην ομογενειακή εφημερίδα "Greek News".

    Βολές εκατέρωθεν

    Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της φορολογίας , υποσχόμενοι να βοηθήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

    Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ΜακΚέιν άρχισε νωρίς τις επιθέσεις στον Δημοκρατικό αντίπαλό του, ασκώντας κριτική στα σχέδιά του να αυξήσει τη φορολογία για όσους κερδίζουν πάνω από 250.000 δολάρια το χρόνο, που, όπως είπε, θα πλήξει τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. "Γιατί θέλετε να αυξήσετε τους φόρους οποιουδήποτε τώρα; Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα", είπε. Ο Ομπάμα αντέτεινε ότι το σχέδιό του θα σημάνει λιγότερους φόρους για το 95% των Αμερικανών. "Και οι δύο μας θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους", είπε, προσθέτοντας "η διαφορά μας είναι ποιων (τους φόρους)". Ο ΜακΚέιν πρόταξε το σχέδιό του, ύψους έως και 300 δις δολαρίων, για την εξαγορά δανείων που δεν εξυπηρετούνται από τους δανειολήπτες σε μια προσπάθεια τερματισμού της παρατεταμένης κρίσης των δανείων υψηλού ρίσκου, υποστηρίζοντας ότι "θα αντιστρέψει τη συνεχιζόμενη μείωση της ιδιοκτησίας κατοικιών". Ο Ομπάμα αντεπιτέθηκε λέγοντας πως ανησυχεί ότι το σχέδιο ΜακΚέην θα εξελιχθεί σε "δωρεά χρημάτων στις τράπεζες".

    Όπως αναμενόταν από αρκετούς παρατηρητές, ο Τζον ΜακΚέιν επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στη σχέση του με έναν πρώην "εξτρεμιστή" της άκρας αριστεράς, ενώ κατηγόρησε ακόμη τον Δημοκρατικό αντίπαλό του ότι επιδιώκει έναν "ταξικό πόλεμο".

    Ο ΜακΚέιν απαίτησε από τον Ομπάμα να "δώσει εξηγήσεις" για τις σχέσεις του με τον Γουίλιαμ Άγιερς, πρώην μέλος της εκτός νόμου οργάνωσης Weather Underground, που προέβαινε σε εξτρεμιστικές ενέργειες την δεκαετία του '60. Ο Άγιερς είχε συνεργαστεί με τον γερουσιαστή του Ιλινόι στο Σικάγο. Ο Ομπάμα απάντησε με εμφανή εκνευρισμό: "Αρκετά. Ο κ. Άγιερς δεν έχει αναμιχθεί στην εκστρατεία μου, και δεν θα μου παρέχει συμβουλές στο Λευκό Οίκο".

    Ακόμη, ο ΜακΚέιν επιτέθηκε στον Ομπάμα σχολιάζοντας αρνητικά το ότι τον παρομοιάζει με τον απερχόμενο πρόεδρο: "Γερουσιαστή Ομπάμα, δεν είμαι ο Πρόεδρος Μπους. Αν θέλατε να αγωνιστείτε εναντίον του προέδρου Μπους, έπρεπε να είχατε θέσει υποψηφιότητα πριν τέσσερα χρόνια", είπε.

    Ο Ομπάμα αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι μερικές φορές δυσκολεύεται να διακρίνει τις διαφορές των δύο πολιτικών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. "Αν μερικές φορές μπέρδεψα τις πολιτικές σας νομίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικές του Τζορτζ Μπους, είναι διότι στα κομβικά οικονομικά ζητήματα που έχουν σημασία για τον Αμερικανικό λαό, για τη φορολογική πολιτική, για την ενεργειακή πολιτική, για τη δημοσιονομική πολιτική, είστε σθεναρός υποστηρικτής του Προέδρου Μπους".

    Και οι δύο υποψήφιοι πάντως παραδέχθηκαν ότι ο τόνος της εκστρατείας και της συζήτησης έγινε "αρκετά σκληρός " και αλληλοκατηγορήθηκαν για "αρνητισμό". Ο ΜακΚέιν ζήτησε από τον Ομπάμα να καταδικάσει τις δηλώσεις του Τζον Λιούις - ιστορικού αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος είχε συνδέσει πρόσφατα τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο με τον διαβόητο ιδεολόγο του φυλετικού διαχωρισμού Τζορτζ Γουάλας. "Αυτό για μένα ήταν πολύ οδυνηρό", είπε.

    Από την πλευρά του, ο Ομπάμα εξήρε την "ανεξαρτησία" του ΜακΚέιν έναντι επιλογών του Μπους "σε θέματα-κλειδιά όπως τα βασανιστήρια".

    Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει πως οι επιθέσεις του ΜακΚέιν προς τον Ομπάμα είχαν τα αντίθετα των προσηκωμένων αποτελέσματα. Ο Ομπάμα διαμαρτυρήθηκε για το ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης ξοδεύτηκε σε επιθέσεις και αντεπιθέσεις. "Γι αυτό", είπε, "ο αμερικανικός λαός έχει αναπτύξει τέτοιο κυνισμό έναντι της πολιτικής".

    Καμπάνια Ομπάμα στο διαδίκτυο

    Στο μεταξύ, ο Ομπάμα, με υπεραρκετά κεφάλαια στο ταμείο της εκστρατείας του, προέβη σε μια πρωτοβουλία χωρίς ιστορικό προηγούμενο, τοποθετώντας διαφημιστικά μηνύματα στις διαδικτυακές υπηρεσίες γνωστών παρόχων παιχνιδιών online, όπως το Xbox Live της Microsoft.

    Η διαφήμιση θα είναι ορατή στους χρήστες που θα εισέρχονται στο διαδίκτυο για να παίξουν μέσω αυτού ομαδικά 18 παιχνίδια με τη χρήση της υπηρεσίας, σε 10 κρίσιμες πολιτείες.

    Στόχος είναι το κοινό από 18 έως 34 ετών, σύμφωνα με αναλυτή.

    Η εκστρατεία του Ομπάμα επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσει ένα κοινό που "δεν βλέπει τηλεόραση, ούτε διαβάζει ιδιαίτερα" κατά τον ίδιο.

    [03] Τεχνολογία

    "Athens Digital Week" στην Τεχνόπολη στο Γκάζι

    16/10/2008 11:20:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Τεχνόπολη στο Γκάζι μεταμορφώνεται, από σήμερα, Πέμπτη, ως την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, σε μία διαδραστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας ψυχαγωγία και γνώσεις γύρω από τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εποχής.

    Ήδη από τη Δευτέρα η Πλατεία Συντάγματος ήταν το σημείο αναφοράς του Athens Digital Week με ειδικά happenings και διαδραστικές παρουσιάσεις, με σκοπό την εξοικείωση με την τεχνολογία και την ενημέρωση για την ψηφιακή Ελλάδα.

    Το Athens Digital Week διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στους τομείς των νέων τεχνολογιών, της ευρεσιτεχνίας, της ψυχαγωγίας, της δημιουργίας και του ψηφιακού πολιτισμού. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι μια πολυδιάστατη εκδήλωση με κεντρικό άξονα την καινοτομία και τους συναρπαστικούς δρόμους που ανοίγει η τεχνολογία. Αποτελεί μια ευκαιρία για πλήθος κόσμου να ζήσουν κυριολεκτικά την τεχνολογία, να εκφραστούν μέσα από αυτήν, να παίξουν και να επικοινωνήσουν μαζί της, να μιλήσουν για αυτήν και να μοιραστούν την ανακάλυψη.

    Η θεματολογία του Athens Digital Week θα καλύψει οκτώ διαφορετικούς τομείς του ψηφιακού κόσμου: Gaming ((ηλεκτρονικά παιχνίδια και παιχνίδια online), Telecom (τηλεπικοινωνίες, δίκτυα και κινητή τηλεφωνία), Visual Αrt (εφαρμοσμένες ψηφιακές τέχνες), Digital Μusic (μουσική, δημιουργία και εκτέλεση μέσω ψηφιακής τεχνολογίας), Open source (λογισμικό ελεύθερης διακίνησης), Robotics (εφαρμογές ρομποτικής), Modding (τροποποίηση, δημιουργία και διακόσμηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων gadgets με ειδικά υλικά), Space (Αστρονομία).

    Το Αthens Digital Week τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, ενώ υποστηρίζεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και πολλούς ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας κ.ά.

    [04] Κόσμος

    Ισπανία: Συλλήψεις ακραίων ισλαμιστών

    16/10/2008 10:58:00

    Τουλάχιστον τέσσερις φερόμενους ως ακραίους ισλαμιστές έχει συλλάβει η ισπανική αστυνομία από το πρωί στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία). Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για οκτώ συλληφθέντες. Οι κρατούμενοι θεωρούνται ύποπτοι για χρηματοδότηση τρομοκρατικών πυρήνων. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη Σάντα Κολόμα ντε Γκραμανέτ και στη Μπανταλόνα κοντά στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελόνη. Η αστυνομία έχει διεξάγει έρευνες σε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια. "Μια επιχείρηση που έχει σχέση με την ισλαμιστική τρομοκρατία είναι σε εξέλιξη στην Καταλονία", επιβεβαίωσε αστυνομική πηγή. Η επιχείρηση διεξάγεται παρουσία του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, μετέδωσε το ραδιόφωνο Cadena Ser, ενώ τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αρκετές συλλήψεις και έρευνες σε κατοικίες. Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε δίκτυο στρατολόγησης ακραίων ισλαμιστών και χρηματοδότησης για την υποστήριξη ενεργειών ισλαμιστών εκτός Ισπανίας.

    Αρκετές επιχειρήσεις έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές στην Ισπανία σε χώρους ισλαμιστών, κυρίως στην Καταλονία.

    Στις αρχές του έτους η ισπανική εθνοφρουρά εξάρθρωσε οργάνωση ακραίων ισλαμιστών, κυρίως Πακιστανών, ύποπτων για προετοιμασία επίθεσης στη Βαρκελόνη. Η επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη 15 ατόμων, μεταξύ τους 12 Πακιστανοί και δύο Ινδοί και στην κατάσχεση υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών και βομβών.

    Τον Ιούνιο οκτώ ισλαμιστές αλγερινής καταγωγής, φερόμενοι ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με την οργάνωση της αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγρέμπ, συνελήφθησαν στην ανατολική πόλη Καστελόν, στη Βαρκελόνη (βορειοανατολική Ισπανία) και στην Παμπλόνα της βόρειας Ισπανίας, στο πλαίσιο επιχείρησης της αστυνομίας υπό τον δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

    [05] Κόσμος

    Αποσύρθηκαν κατεψυγμάνα φασολάκια στην Ιαπωνία

    Κίνα: Φόβοι για νέο διατροφικό σκάνδαλο

    16/10/2008 10:56:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φόβοι για νέα διατροφική κρίση με κατεψυγμένα φασολάκια, επιμολυσμένα με φυτοφάρμακο, που εισάγονται από την Κίνα, εκφράζονται μετά την απόσυρσή τους απο σούπερ-μάρκετ της Ιαπωνίας. Η Κίνα δε διαθέτει στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι τα φασολάκια ήταν επιμολυσμένα με φυτοφάρμακο, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα", εν μέσω ανησυχιών για νέο διατροφικό σκάνδαλο με κινεζικά προϊόντα.

    Μια γυναίκα νοσηλεύτηκε με συμπτώματα, όπως εμετοί και μούδιασμα στο στόμα, μετά την κατανάλωση πράσινων φασολιών, που εισάγει η εταιρία Nichirei Foods και πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ της αλυσίδας Ito-Yokado, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι έλεγχοι έδειξαν ότι ένα πακέτο φασολάκια περιείχε κατά 34.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό επίπεδο το εξαιρετικά τοξικό φυτοφάρμακο διχλωρβός (dichlorvos), ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.

    Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν εντόπισαν ίχνη φυτοφαρμάκου στο συγκεκριμένο είδος διατροφής.

    "Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη δεν εντοπίστηκαν ίχνη από υπολείμματα φυτοφαρμάκου", μετέδωσε το Νέα Κίνα. Η νέα αυτή διατροφική κρίση σημειώνεται ένα μήνα αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με το κινεζικό γάλα, το οποίο ήταν επιμολυσμένο με την τοξική, βιομηχανική ουσία μελαμίνη που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα βρέφη στην Κίνα, έστειλε δεκάδες χιλιάδες άλλα στο νοσοκομείο και οδήγησε στην ανάκληση προϊόντων ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας.

    [06] Κοινωνία

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης

    16/10/2008 10:32:00

    Ριζοσπαστικό προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, που ψηφίστηκε χθες Τετάρτη επί της αρχής του, στην Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο, τόνισε ο Υπουργός, εξυπηρετεί σύγχρονες ανάγκες ενώ αναφερόμενος στο γιατί δεν περιλαμβάνονται σε αυτό και τα ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε ότι "η Κυβέρνηση έκρινε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσουμε παραπέρα γιατί θεωρούμε ότι οι ανάγκες της κοινωνίας φτάνουν μέχρι εδώ". Αποσπασματικό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ και το καταψήφισε, παρόν ψήφισε το ΚΚΕ και κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ.

    [07] Κοινωνία

    Στάσεις εργασίας σε μετρό και τραμ

    16/10/2008 10:29:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Νέα δίωρη στάση εργασίας πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ το από τις 20.00 έως τις 22.00 στο Τραμ, μετά την πρωινή που διήρκεσε από τις 8 έως τις 10. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Στάσεις εργασίας από αύριο, Παρασκευή 17 του Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 25 του μηνός έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στο Μετρό. Για αύριο, Παρασκευή, η στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 16.00 το απόγευμα και για το Σάββατο, από τις 12.15 τα μεσάνυχτα ως τις 2.15 τα ξημερώματα.

    [08] Κοινωνία

    Εγκρίθηκε η σύμβαση για τον ΟΛΠ

    16/10/2008 10:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 10:53:57)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Εγκρίθηκε η σύμβαση για την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά στη κινεζική εταιρεία COSCO. Ωστόσο, τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ, ο δήμαρχος Πειραιά και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς και ο νομάρχης Πειραιά και η ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζουν παράνομη την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του συμβουλίου του Οργανισμού, όπως είχε αποφασιστεί, και δηλώνουν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Για κατάργηση των νόμων από την κυβέρνηση κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ κατήγγειλε επίθεση των ΜΑΤ εναντίον αντιπροσωπείας του.

    [09] Κόσμος

    Πουέρτο Ρίκο: Αναβαθμίστηκε ο κυκλώνας Ομάρ

    16/10/2008 10:11:00

    Στην κατηγορία 3 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον αναβαθμίστηκε ο κυκλώνας Ομάρ, με ανέμους που πνέουν με 195 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς περνά πάνω από την βορειοανατολική Καραϊβική, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές, ανακοινώθηκε από το Αμερικανό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). "Το μάτι του κυκλώνα θα περάσει πάνω από τις Παρθένες Νήσους τις επόμενες ώρες", διευκρίνισε το NHC και πρόσθεσε πως οι άνεμοι φτάνουν τα 185 χλμ την ώρα. Από τροπική καταιγίδα ο Ομάρ αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα, το πρωί της Τετάρτης. Πολλά νησιά της Καραϊβικής, όπως το Σεν Μάρτιν, η Γουαδελούπη, τα Σεν Κιτς, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Ανιμπαλ Βίλα αποφάσισε να διακοπεί η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, των σχολείων και των τραπεζών για να μπορέσουν οι κάτοικοι να προετοιμαστούν για τον κυκλώνα. Η τοπική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως οι καταιγίδες μπορεί να πλήξουν περιοχές στις οποίες πριν τρεις εβδομάδες το ύψος των βροχοπτώσεων έφτασε τα 76 εκατοστά. "Το έδαφος στις περιοχές αυτές έχει ήδη διαβρωθεί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών και κατολισθήσεων", δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Ισραέλ Μάτος. Αν ο κυκλώνας ακολουθήσει την ίδια πορεία θα κατευθυνθεί στον Ατλαντικό, περνώντας από τα Νησιά Λίγουαρντ, χωρίς να απειλήσει τις ΗΠΑ.

    [10] Κοινωνία

    Έκρηξη σε μπαρ στο Αιγάλεω

    16/10/2008 9:50:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 4.40 τα ξημερώματα στην οδό Σμύρνης 46, στο Αιγάλεω. Άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιο και μπροστά σε μπαρ της περιοχής. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο μπαρ και σε άλλα πέντε καταστήματα, καθώς και σε τέσσερα αυτοκίνητα. Επειδή στον τόπο δεν βρέθηκαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα ήταν δυναμίτιδα με εκρηκτική ύλη βάρους περίπου ενός κιλού και βραδύκαυστο φυτίλι. Τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι στόχος ήταν πιθανότατα το μπαρ, ωστόσο το συγκεκριμένο κατάστημα δεν έχει απασχολήσει ποτέ για κάτι παράνομο. Πιθανολογείται ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση είναι ίσως κυκλώματα της νύχτας, χωρίς μέχρι στιγμής να αποκλείεται οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο.

    [11] Κόσμος

    Καραγγελίες από την αντιπολίτευση

    Δεύτερη θητεία Αλίγεφ στο Αζερμπαϊτζάν

    16/10/2008 9:31:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγεφ εξασφάλισε δεύτερη θητεία, με πολύ υψηλά ποσοστά, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι μόνος στόχος των εκλογών ήταν να παραταθεί η παραμονή της οικογένειας Αλίγεφ στην εξουσία, σε αυτή την πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Ασίας.

    Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι με βάση τα αποτελέσματα από το 70% των εκλογικών τμημάτων ο Αλίγεφ επανεκλέγεται με ποσοστό 89%. Η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 77%, παρόλο που η αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει ότι μποϊκοτάρει τις προεδρικές εκλογές.

    "Ο Ιλχάμ Αλίγεφ κέρδισε", ανακοίνωσε ο Αλί Αχμέντοφ, γραμματέας του Κόμματος του Νέου Αζερμπαϊτζάν, του Αλίγεφ, απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Μπακού. "Η νίκη του είναι νίκη του αζερικού λαού", πρόσθεσε ο Αχμέντοφ.

    "Πρόκειται για φάρσα, για κωμικοτραγική κατάσταση. Οι αρχές προσπαθούσαν να στείλουν με τη βία τους πολίτες να ψηφίσουν", δήλωσε ο Ίσα Γκαμπάρ, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κόμματος Μουσαβάτ. Η αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει μποϊκοτάζ των εκλογών καταγγέλλοντας ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου καθιστούσαν ανούσια τη συμμετοχή της στην εκλογική διαδικασία.

    Πολιτικοί της αντιπολίτευσης επισημαίνουν επίσης ότι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατεβάσει τους τόνους στην κριτική τους για τη δημοκρατία στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς φοβούνται μήπως χάσουν έναν στρατηγικής σημασίας σύμμαχο και την πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα της Κασπίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 October 2008 - 8:50:24 UTC