Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονες διεργασίες ενόψει "μάχης"
  • [02] Κλείνει τις στρόφιγγες ο ΟΠΕΚ
  • [03] EU's Initiative-US
  • [04] Διευκρινίσεις για το Κτηματολόγιο
  • [05] Αφγανιστάν: φονική επίθεση Ταλιμπάν
  • [06] 30 νεκροί αντάρτες από βομβαρδισμό στο Πακιστάν
  • [07] Έρευνα για δημοσίευμα σε βάρος αστυνομικού
  • [08] Βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [09] Συνελήφθησαν "αετονύχηδες" των ΑΤΜ
  • [10] Βιντεοσκοπούσε ανήλικες
  • [11] Το Ιράκ θα μπορεί να δικάζει Αμερικανούς

    [01] Πολιτική

    Έντονες διεργασίες ενόψει "μάχης"

    19/10/2008 14:59:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2008 18:01:02)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη συζήτηση στο πλαίσιο της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην υπόθεση του Βατοπαιδίου επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση προετοιμάζει μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τη σειρά του προσδοκά να κερδίσει τις εντυπώσεις και να θεμελιώσει το δικό του αίτημα για προανακριτική επιτροπή, που θα εξεταστεί την Παρασκευή. ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ και των δύο επιτροπών, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται προς την ίδια κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ κρατά τα χαρτιά του κλειστά και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί δια της κοινοβουλευτικής του ομάδας, εκτιμώντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα "είναι συνένοχοι και συνεπεύθυνοι για το μεγάλο σκάνδαλο". "Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και τίποτα να κρύψει" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και γι αυτό, όπως τονίζει "θέλει να μαθευτεί όλη η αλήθεια γύρω από την υπόθεση του Βατοπαιδίου". Αναφορικά με το θέμα της κατάθεσης του φακέλου της υπόθεσης στη Βουλή, ο κ. Χατζηγάκης δηλώνει ότι "οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες και οι συζητήσεις στη Βουλή θα ξεκαθαρίσουν το θέμα". Σύμφωνα πάντως με κύκλους της Εισαγγελίας Εφετών, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή, εφόσον ζητηθεί από την Εξεταστική Επιτροπή, η σύσταση της οποίας θα αποφασιστεί την Τετάρτη.

    Ανταλλαγή φραστικών επιθέσεων

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε μέσω του Κυριακάτικου "Αδέσμευτου Τύπου" η Ντόρα Μπακογιάννη, καταλογίζοντας του μικροπολιτική και σκανδαλολογία.

    Η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ήταν μια άμεση και καθαρή απάντηση στο ΠΑΣΟΚ το οποίο προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών

    Διαψεύδει εμμέσως τις φήμες ότι η Ν.Δ θα απέχει από την ψηφοφορία για την Προανακριτική Επιτροπή, για να μην σημειωθούν διαρροές και σημειώνει πως το ΠΑΣΟΚ ελπίζει ότι στη μυστική ψηφοφορία θα έχει απώλειες η ΝΔ: "όμως χτίζει παλάτια στην άμμο γιατί η ΚΟ έχει συνοχή και ενότητα", τονίζει.

    Ωστόσο η κ. Μπακογιάννη συμφωνεί με την αντιπολίτευση στο θέμα της κατάθεσης στη Βουλή του φακέλου της υπόθεσης. "Τώρα, πλέον, ο φάκελος στο σύνολό του πρέπει άμεσα να έρθει στη Βουλή" αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενη στα εσωκομματικά θέματα, η κ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζει θετική την κριτική που ασκείται από την βάση, ενώ επισημαίνει, ότι "οι απόψεις των βουλευτών πρέπει να ακούγονται, είτε είναι θετικές είτε είναι αρνητικές". Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εκλογές τονίζει ότι "δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές στην ατζέντα" και προσθέτει ότι "η ατέρμονη εκλογολογία δεν υπηρετεί τον τόπο".

    Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια σε βάθος χρόνου δήλωσε στη ΝΕΤ ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα είναι παρούσα στην ψηφοφορία για την προανακριτική και ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από βουλευτές της.

    Να σημειωθεί πως με δηλώσεις τους οι βουλευτές Πέτρος Τατούλης και Γιάννης Μανώλης, που έχουν ασκήσει κατά διαστήματα κριτική, ξεκαθάρισαν ότι στη Βουλή θα στηρίξουν τις θέσεις της κυβέρνησης.

    Η προανακριτική εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων δήλωσε επίσης στη ΝΕΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ συνέδεσε τη σχετική πρόταση του κόμματός του με την παραίτηση των δύο εισαγγελέων, που όπως είπε, έδειξε ότι υπάρχει κάτι παραπάνω στην υπόθεση.

    Από την πλευρά του μιλώντας στο "Πρώτο Θέμα" ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης αρνείται κατηγορηματικά την άσκηση πιέσεων και την ανάμιξη στη έργο της Δικαιοσύνης υπουργών ή άλλων κυβερνητικών παραγόντων. Επίσης δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Σανιδά λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση.

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο "Έθνος της Κυριακής", τονίζει ότι υπάρχουν δύο σκάνδαλα, ένα της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας και ένα της επιχείρησης συγκάλυψης. Παράλληλα καλεί τα κόμματα της αριστεράς να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

    Για τις φήμες περί ανασχηματισμού ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει σύνθεση η κυβέρνηση, αλλά να αλλάξει κυβέρνηση η χώρα. Οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και δεν θα είναι επιλογή του κ. Καραμανλή, αλλά ανάγκη στην οποία θα υποταχθεί, σημειώνει.

    Ο Κώστας Λαλιώτης σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" δηλώνει πως η υπόθεση του Βατοπαιδίου ότι "έχει μετατραπεί σε βαλτοπέδιο και ναρκοπέδιο", ενώ κάνει λόγο για "καθοδηγούμενη και ενορχηστρωμένη λεηλασία του δημόσιου πλούτου", που θυμίζει και "τα άλλα σκάνδαλα του ΟΤΕ, των ομολόγων, των υποκλοπών και των κουμπάρων".

    "Με την προσπάθειά τους να περιορίσουν την πολιτική συζήτηση αποκλειστικά γύρω από το ζήτημα των επιτροπών για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυρίως στοχεύουν να κρύψουν ότι οι κοινοί τους μύθοι γύρω από την καπιταλιστική ανάπτυξη καταρρέουν. Ότι το Μάαστριχτ, η ΟΝΕ, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου αποδεικνύονται δρόμος επικίνδυνος για το λαό" σχολίασε το ΚΚΕ και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης.

    Φραστική επίθεση προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα της 6ης Συνόδου του Κεντρικού Συμβούλιου της Νεολαίας του ΣΥΝ, λέγοντας κατηγορώντας τα δυο κόμματα εξουσίας ότι αυτοί που δημιούργησαν τα σκάνδαλα, κάνουν τους τιμητές της κάθαρσης και της εξυγίανσης.

    Χαρακτήρισε την υπόθεση Βατοπαιδίου ως καραμπινάτο σκάνδαλο το όποιο εξελίχθηκε, όπως είπε, σε δυο φάσεις, της κλοπής με υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ και της κλεπταποδοχής με υπεύθυνη τη ΝΔ. Ζήτησε και πάλι να έρθει στη Βουλή ο σχετικός φάκελος και να σταματήσει το θέατρο σκιών.

    "Ο Ρουσόπουλος του 2008, είναι ο Κουτσόγιωργας του 1988. Τραγικές φιγούρες του πολιτικού κόσμου. Την ίδια δόξα, την ίδια κατάπτωση, ελπίζουμε ότι δεν θα έχει το ίδιο τέλος" σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ.

    Τη Δευτέρα καταθέτει ο Εφραίμ

    Στο δικαστικό πεδίο, η έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου θα συνεχιστεί κανονικά από τις εισαγγελικές αρχές. Τη Δευτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δικαστή. Πρόκειται για μία υπόθεση που διερευνά αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και αφορά μία δίκη του 2003 σχετικά με την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας για την οποία δεν βγήκε ποτέ απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο αναμένεται να καταθέσουν υπόμνημα μέσω των συνηγόρων τους.

    [02] Οικονομία

    Κλείνει τις στρόφιγγες ο ΟΠΕΚ

    19/10/2008 15:25:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα κράτη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OΠEK) θα εξετάσουν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου τους στις 24 Οκτωβρίου μία μείωση της παραγωγής τους από ένα έως τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ιράν, Μοχάμεντ Αλι Χατίμπι. Σήμερα η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ ανέρχεται στα 28,8 εκατομμύρια βαρέλια. Με τη θέση του Ιράν συμφωνεί και το Κατάρ.

    Η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ θα πρέπει να είναι σημαντική, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Σακίμπ Χελίλ, που ασκεί την προεδρία του οργανισμού. "Ο ΟΠΕΚ θα πάρει την σωστή απόφαση ώστε παραμείνει σταθερή η αγορά", πρόσθεσε.

    Η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού, οδήγησαν τον ΟΠΕΚ στη σύγκληση της έκτακτης Συνόδου. Η τιμή του βαρελιού από τα 147 δολάρια το βαρέλι που είχε φθάσει τον Ιούλιο, ήταν την περασμένη εβδομάδα γύρω στα 70 εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η θεαματική μείωση προκαλείται από την πτώση στη ζήτηση του αργού από τις μεγάλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του ΟΠΕΚ τα μέλη του Οργανισμού θέλουν μια τιμή ανάμεσα στα 70 και τα 90 δολάρια το βαρέλι.

    [03] EU's Initiative-US

    19 Οκτ 2008 10:16:00

    Sources: ANA, MNA

    President Bush and European leaders, agreed Saturday night to take steps toward a series of international meetings to address the economic crisis, the White House said.

    After a private dinner at Camp David, Mr. Bush, President Nikolas Sarkozy of France and the president of the European Commission, Jos&#233; Manuel Barroso, issued a joint statement saying they agreed to reach out to other world leaders to propose an international summit meeting to be held soon after the United States presidential election, with the possibility of more gatherings after that. During the first meeting leaders will review progress being made to address the current crisis and to seek agreement on principles of reform needed to avoid a repetition and assure global prosperity in the future.

    Co Operation at Focus

    Just hours before the joint statement, Mr. Bush, in an appearance with Mr. Sarkozy and Mr. Barroso at Camp David, said, Given that the world has never been more interconnected, it is essential that we work together because were in this crisis together. He added, For this meeting to be a success, we must welcome good ideas from around the world.

    After 3 hours of discussion in Mr. Bushs country house European officials sent the message of the EU Summit Meeting-G-8 must meet in order to reform the financial system in an international scale.

    Japan stated that it is ready to co operate in an international meeting with the pre condition that there will be an effective action plan that will target at the solution of the problem and asked for the participation of other countries too like Australia and New Zealand.

    Deputy FM G. Velinakis referred on the above issue and underlined the need "for co operation".

    Translated by Sofia Gartziou

    [04] Κοινωνία

    Διευκρινίσεις για το Κτηματολόγιο

    19/10/2008 18:52:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Διευκρινίσεις για την υποβολή δηλώσεων στο εθνικό κτηματολόγιο ενόψει της λήξης προθεσμίας, δίνονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όσοι δεν έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα υποθηκοφυλακεία ή τα πρωτοδικεία αλλά έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, θα μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις κτηματογράφησης και μετά τις 31 Οκτωβρίου. Θα πρέπει όμως μέχρι το τέλος του μηνός να έχουν προσέλθει στα αρμόδια γραφεία για να πάρουν δικαιολογητικά εμπρόθεσμης προσέλευσης.

    Προτελευταία Κυριακή η 19η Οκτωβρίου που ήταν ανοιχτά τα Γραφεία Κτηματογράφησης και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και πήγαν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.

    Στο Γραφείο Κτηματογράφησης στο Μετρό του Συντάγματος έως τις 12 το μεσημέρι είχαν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 400 πολίτες. Ο χρόνος αναμονής δεν ξεπερνούσε τη μισή ώρα.

    Έως τις 31 Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων τα κεντρικά γραφεία θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08.00 - 20.00 και τα υπόλοιπα από 08.00 - 17.00, ενώ όλα τα γραφεία θα είναι ανοιχτά το τελευταίο Σαββατοκύριακο 25-26 Οκτωβρίου από τις 08.30 - 15.30

    Με απόφαση της Κτηματολόγιο ΑΕ για την εξυπηρέτηση όσων δικαιούχων δεν έχουν στην κατοχή τους απαραίτητα δικαιολογητικά χωρίς δική τους υπαιτιότητα εφαρμόζεται το σύστημα επιβεβαίωσης εμπρόθεσμης προσέλευσης.

    Η ρύθμιση αυτή αφορά όσους:

    -δεν έχουν αντίγραφα τίτλων κτήσης των δικαιωμάτων τους και έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση αντιγράφων στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία -έχουν αποκτήσει δικαίωμα με κληρονομιά αλλά δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε πράξη αποδοχής και έχουν υποβάλει αίτηση στα αρμόδια Πρωτοδικεία για χορήγηση των σχετικών πιστοποιητικών

    Αν και η Κτηματολόγιο ΑΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι η 31 Οκτωβρίου είναι η τελευταία ημερομηνία προσέλευσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, εκτιμώντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ζητά με επιστολή της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για ακόμη τρεις μήνες.

    [05] Κόσμος

    Αφγανιστάν: φονική επίθεση Ταλιμπάν

    19/10/2008 18:18:00

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-AFP

    Οι Ταλιμπάν συνέλαβαν ομήρους και σκότωσαν σήμερα, Κυριακή, δεκάδες επιβάτες ενός λεωφορείου στην επαρχία Κανταχάρ, ένα από προπύργιά τους στο νότιο Αφγανιστάν, ;όπως ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή. Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της επαρχίας, τον Ματιουλάχ Κατέι κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 40 ενώ οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για 27 νεκρούς στρατιώτες.

    Οι αντάρτες σταμάτησαν δύο λεωφορεία στην περιοχή Μαϊουάντ της επαρχίας αυτής που είχαν αναχωρήσει από την Καμπούλ με προορισμό την Χεράτ. Ο οδηγός του ενός λεωφορείου προσπάθησε να απομακρυνθεί και τότε οι αντάρτες άρχισαν να πυροβολούν σκοτώνοντας ένα παιδί και τραυματίζοντας ένα άνδρα μεταξύ των επιβατών. Οι 50 επιβάτες του άλλου λεωφορείου συνελήφθησαν όμηροι, αλλά δέκα από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι άλλοι 40 σκοτώθηκαν, ανέφερε ο Κατέι.

    Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν με δήλωσή εκπροσώπου τους ανέφερανότι συνέλαβαν και σκότωσαν 27 Αφγανούς στρατιώτες "που επάνω τους βρέθηκαν επίσημα έγγραφα"και άφησαν ελεύθερους όλους τους άλλους επιβάτες.

    Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η πληροφορία για τις απώλειες από ανεξάρτητη πηγή επειδή δεν υπάρχει ευχέρεια πρόσβασης στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, αρνήθηκε πάντως ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε στην αποστολή της στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας πως "η σταθερότητα της χώρας δεν μπορεί να θεωρηθεί μια αδύνατη αποστολή". Ο ίδιος επισήμανε πως οι δραστηριότητες των Ταλιμπάν έχουν περιοριστεί στο 10% του αφγανικού εδάφους, όπου ζει το 6% του πληθυσμού της χώρας.

    [06] Κόσμος

    30 νεκροί αντάρτες από βομβαρδισμό στο Πακιστάν

    19/10/2008 18:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2008 18:10:24)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 30 ενόπλους στην περιοχή Σουάτ, σήμερα, Κυριακή, την ώρα που ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης συζητεί με την ηγεσία της χώρας πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ανέφεραν αξιωματούχοι. Η περιοχή βρίσκεται 250 χιλιόμετρα ΒΔ του Ισλαμαμπάντ και ήταν δημοφιλής τουριστικός προορισμός μέχρι τις αρχές του 2007. "Μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Πακιστάν βομβάρδισαν ένα οχυρό ισλαμιστών ανταρτών στο Σουάτ και σκότωσαν τουλάχιστον 30 αντάρτες μεταξύ των οποίων και ένα διοικητή τους, τον Αλαμγκίρ", δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, Μουράτ Χαν.

    Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ που έφθασε στο Ισλαμαμπάντ το Σάββατο σε μία μη ανακοινωθείσα εκ των προτέρων επίσκεψη, είχε συνομιλίες με τον Πακιστανό πρόεδρο Ασίφ Αλι Ζαρντάρι, σήμερα σχετικά με την βία των ενόπλων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των αφγανικών συνόρων.

    Οι συναντήσεις του Μπάουτσερ γίνονται την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο εξαιτίας της πρόσφατης έντασης των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον ενόπλων που έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή όπου διαμένουν φυλές και συνορεύει με το Αφγανιστάν.

    Ο Ζαρντάρι επαναβεβαίωσε την δέσμευση της χώρας του να πολεμήσει την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν στο έδαφός της, αλλά παρατήρησε ότι ένοπλοι από το Αφγανιστάν διεισδύουν σε περιοχές όπου διαμένουν φυλές για να υποστηρίξουν τους ισλαμιστές αντάρτες μετέδωσε το κανάλι Dawn News επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους.

    [07] Κοινωνία

    Δημοσίευμα για απαράδεκτη συμπεριφορά

    Έρευνα για δημοσίευμα σε βάρος αστυνομικού

    19/10/2008 16:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2008 17:54:25)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Επείγουσα έρευνα διατάχθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για τα όσα δημοσιεύθηκαν σε κυριακάτικη εφημερίδα σχετικά με αστυνομικό έλεγχο σε βάρος αλλοδαπού υπόπτου στο κέντρο της Αθήνας, τον οποίο οι αστυνομικοί ανάγκασαν να βγάλει τα ρούχα του μέσα στο δρόμο. Η εφημερίδα δημοσιεύει και φωτογραφίες από τις σκηνές οι οποίες δόθηκαν από την Οργάνωση "Συμμαχία-Σταματήστε τον πόλεμο". Όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του αρχηγείου, η έρευνα ανατέθηκε στη γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες αστυνομικής επέμβασης και το ακριβές ιστορικό της υπόθεσης που προσβάλλει την ΕΛ.ΑΣ και εφόσον επιβεβαιωθεί η καταγγελία και αποσαφηνισθούν τα πραγματικά περιστατικά, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

    [08] Ιράκ

    Βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

    19/10/2008 12:53:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο-Γερμανικό Πρακτορείο

    Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις στην Βαγδάτη, ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους αστυνομικοί, σε έκρηξη βόμβας κοντά σε ένα πρατήριο καυσίμων στην περιοχή Ζαφαρανίγια στην ανατολική Βαγδάτη.

    Στην ίδια περιοχή, όπου διαμένουν κυρίως σιίτες, επτά άτομα-τέσσερις άμαχοι και τρεις αστυνομικοί-τραυματίστηκαν από την έκρηξη ενός άλλου εκρηκτικού μηχανισμού σε αγορά. Οι άγνωστοι που τον είχαν τοποθετήσει, είχαν στόχο αστυνομική περίπολο.

    Εξάλλου, η αστυνομία ανακάλυψε ένα ομαδικό τάφο με 11 πτώματα στη Σαμάρα, 120 χιλιόμετρα ΒΑ της Βαγδάτης, μετέδωσε το πρακτορείο VOI. Πιστεύεται ότι τα θύματα είχαν απαχθεί από το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάϊντα και σκοτώθηκαν πέρυσι

    [09] Κοινωνία

    Συνελήφθησαν "αετονύχηδες" των ΑΤΜ

    19/10/2008 12:42:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο Ρουμάνους συνέλαβαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία ότι ανήκαν σε σπείρα, τα μέλη της οποίας πλαστογραφούσαν κάρτες ανάληψης μετρητών ανύποπτων πελατών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εν συνεχεία έκαναν αναλήψεις από αυτόματες τραπεζικές μηχανές (ΑΤΜ).

    Η σπείρα παγίδευε τα ΑΤΜ ορισμένων υποκαταστημάτων, υπέκλεπτε δεδομένα τραπεζικών καρτών και των αντίστοιχων κωδικών πρόσβασης (ΡΙΝ), μετέφερε τα στοιχεία σε πλαστές κάρτες - «κλώνους», όπως αποκαλούνται (μέθοδος «skimming») και στη συνέχεια προχωρούσε στις παράνομες αναλήψεις.

    Οι δύο Ρουμάνοι, ηλικίας 22 και 23 ετών, συνελήφθησαν επ αυτοφώρω τη στιγμή που επιχειρούσαν να πάρουν μετρητά από ΑΤΜ τράπεζας στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας κάρτες «κλώνους».

    Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 30 κάρτες «κλώνοι» αλλά και το χρηματικό ποσό των 2.035 ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως προερχόταν από παράνομες αναλήψεις μετρητών.

    Από την έρευνα που διενήργησαν οι αστυνομικοί, προέκυψε πως οι δύο συλληφθέντες διαμένουν μόνιμα στη Ρουμανία, καθώς και ότι μαζί με άλλους δύο ομοεθνείς τους, αφίχθησαν στη χώρα μας τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, 16 Οκτωβρίου.

    [10] Κοινωνία

    Βιντεοσκοπούσε ανήλικες

    19/10/2008 12:38:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έναν 28χρονο συνέλαβαν χτες το απόγευμα αστυνομικοί, με την κατηγορία ότι βιντεοσκοπούσε, με φορητή ψηφιακή κάμερα, τα αποδυτήρια των κοριτσιών στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης.

    Το περιστατικό σημειώθηκα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των κολυμβητικών σωματείων του ΠΑΟΚ.

    Τον 28χρονο αντιλήφθηκε ένας γονέας, ο οποίος κάλεσε τους αστυνομικούς και κατήγγειλε πως ο νεαρός βιντεοσκοπούσε ανήλικα κορίτσια.

    [11] Ιράκ

    Μελετάται σχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ

    Το Ιράκ θα μπορεί να δικάζει Αμερικανούς

    19/10/2008 12:30:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ιρακινή δικαιοσύνη θα έχει τη δυνατότητα να δικάζει Αμερικανούς στρατιώτες για εγκλήματα που διέπραξαν εκτός των βάσεών τους και ενώ δεν βρίσκονταν σε αποστολή, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που συζητούν το Ιράκ και οι ΗΠΑ.

    Ο βαθμός ασυλίας που απολαμβάνουν οι αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που καθυστέρησαν τη διαμόρφωση της συμφωνίας σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς που θα διέπει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να εφαρμόζουν τη δικαστική τους δικαιοδοσία στα μέλη των στρατιωτικών τους δυνάμεων και τους πολίτες τους όταν τα περιστατικά λαμβάνουν χώραν στις βάσεις τους ή κατά τη διάρκεια αποστολής εκτός των βάσεων". Αντίθετα η ιρακινή "δικαστική δικαιοδοσία θα εφαρμόζεται επί (αμερικανών) στρατιωτών και πολιτών που έχουν διαπράξει εκ προμελέτης εγκλήματα εκτός των βάσεων και ενώ δεν βρίσκονταν σε αποστολή", αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας.

    Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους τον Φεβρουάριο με την προοπτική ολοκλήρωσής τους στο τέλος Ιουλίου, αλλά η πολυπλοκότητα των θεμάτων και οι διαφωνίες των δύο πλευρών καθυστέρησαν τη διατύπωση του κειμένου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 19 October 2008 - 16:50:11 UTC