Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψάχνοντας διέξοδο από την κρίση
  • [02] Δωρεάν τέστ για την οστεοπόρωση
  • [03] Πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία στις 14 Δεκεμβρίου
  • [04] Στηρίζει Ομπάμα ο Κόλιν Πάουελ
  • [05] Αδειάζει η κλεψύδρα για το κτηματολόγιο
  • [06] "Ανάσα"για τις τράπεζες μέσω του πακέτου των 28 δισ.
  • [07] Κάλεσμα συμμετοχής στο συνέδριο του ΚΚΕ

    [01] Οικονομία

    Ψάχνοντας διέξοδο από την κρίση

    20/10/2008 22:33:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με αλλεπάλληλες τροφοδοσίες ρευστού συνεχίζεται η ενίσχυση των τραπεζικών συστημάτων προκειμένου να εξέλθουν από την πιστωτική κρίση. Όμως ο στόχος των κυβερνήσεων είναι τα χρήματα αυτά να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις για να ξεπαγώσουν οι αγορές. Στις χρηματαγορές επικράτησε και σήμερα σχετική ηρεμία γεγονός που μεταφράστηκε σε θετικό κλείσιμο των δεικτών σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη. Στο ΧΑΑ Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.124,80 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,35%. Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η κατάσταση "οδεύει προς εξομάλυνση", ωστόσο εφιστάται η προσοχή όλων γιατί η κρίση θα επηρεάσει δραματικά την ανάπτυξη και την απασχόληση παγκοσμίως. Και σήμερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο. Στο ΧΑΑ, ο γενικός δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο παρουσιάζοντας άνοδο 0,35%.

    Σχέδια επί σχεδίων και ενέσεις ρευστού

    Η κρίση θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία.

    Ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Μπεν Μπερνανκε προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει αδύναμη για πολλά από τα ερχόμενα τρίμηνα και θα χρειαστεί και νέο πακέτο κινήτρων για την ανάκαμψη της. Το έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών διογκώνεται εξαιτίας της εξασθένησης της οικονομίας.

    Παράλληλα, χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι πιθανό να χαθούν ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Merrill Lynch από τη Bank of America. Η Merrill Lynch πρόσφατα περιόρισε το προσωπικό της κατά 5.000 άτομα, αλλά εξακολουθεί να απασχολεί 60.000 εργαζόμενους. H αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει επί πέντε εβδομάδες το εργοστάσιό της παραγωγής κινητήρων στην Κολωνία λόγω μείωσης της ζήτησης. Η μείωση θα πλήξει 820 εργαζόμενους.

    Την ίδια ώρα, η καναδική κυβέρνηση βρίσκεται στο σημείο να εγγυηθεί τα δάνεια της διατραπεζικής αγοράς, ώστε το καναδικό τραπεζικό σύστημα να μην πληγεί από τον ξένο ανταγωνισμό στο σημείο αυτό, γράφουν σήμερα οι καναδικές εφημερίδες

    Και στην Ευρώπη τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν και πάλι η μία την άλλη αλλά και τους πελάτες τους για να ξεπαγώσει η αγορά.

    Τραπεζικοί όμιλοι, όπως η ολλανδική ING, που πήρε από το κράτος 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και χώρες όπως η Ουγγαρία έχουν πληγεί από την αναταραχή.

    Τα τελευταία χρόνια οι Ούγγροι συνέρρεαν στις τράπεζες για να πάρουν τα κάποτε φτηνά δάνεια σε ελβετικά φράγκα και ευρώ. Έτσι τώρα το 90% των δανείων έχει συναφθεί σε συνάλλαγμα το οποίο γίνεται ολοένα και πιο ακριβό και το χρέος της χώρας διογκώνεται.

    Τραγική είναι η κατάσταση και στην Ισλανδία που ετοιμάζεται να λάβει βοήθεια 6 δισεκατομμυρίων δολλαρίων στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Βρετανία υποχώρησε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, διευρύνεται το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και ακόμα και τα έργα για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2012 έχουν σταματήσει.

    Η γερμανική κυβέρνηση καθόρισε αυστηρά κριτήρια για τις τράπεζες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο οικονομικό πακέτο σωτηρίας των 500 δις ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται περιστολές στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών τους, προκύπτει από το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου.

    Το γαλλικό κράτος πρόκειται να επενδύσει 10, 5 δις ευρώ στις έξι κυριώτερες τράπεζες της χώρας μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λεγκάρντ.

    Η κυβέρνηση της Φινλανδίας παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ με σκοπό να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε περίπτωση σοβαρών επιπτώσεων από τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Και το αυστριακό κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα με ομοφωνία ένα σχέδιο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να σταθεροποιήσει τον τραπεζικό τομέα

    Τέλος και η Ρωσία ανακοίνωσε κρατική ενίσχυση με 383 δισεκατομμύρια σε 83 ρωσικές τράπεζες και έπεται συνέχεια, ενώ επιπλέον 120 τράπεζες έχουν επίσης υποβάλει αίτημα βοήθειας από το ρωσικό κράτος.

    [02] Υγεία

    Δωρεάν τέστ για την οστεοπόρωση

    20/10/2008 23:22:00

    Η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Μελέτης του Μεταβολισμού των Οστών και τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση την Εβδομάδα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για την Οστεοπόρωση, από τις 20 έως 25 Οκτωβρίου 2008.

    Η Υπερνομαρχία καλεί τους πολίτες του Λεκανοπεδίου, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 65 ετών να ελεγχθούν δωρεάν με μία απλή και ολιγόλεπτη αιματολογική εξέταση. Η διαδικασία της εξέτασης είναι απλούστατη, καθώς απαιτείται μόνο η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας χωρίς παραπεμπτικά και δικαιολογητικά.

    Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210- 69 96 596.

    Στόχος της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς, όπως δήλωσε η υπερνομάρχης Κ. Μπέη είναι «να ενεργοποιήσει κάθε κοινωνικό παράγοντα που μπορεί να συμβάλει στον αγώνα για ευαισθησία και αλληλεγγύη». «Η μάχη απέναντι στις ασθένειες που μας ταλαιπωρούν καθημερινά δεν φθάνει να δίνεται μόνο από τους γιατρούς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με τη συνένωση τω δυνάμεων της εθελοντικής δράσης, των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, των ιδιωτών και της αυτοδιοίκησης μπορούμε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

    [03] Κόσμος

    Κίεβο, Ουκρανία

    Πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία στις 14 Δεκεμβρίου

    20/10/2008 22:36:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μεταφέρει από τις 7 στις 14 Δεκεμβρίου την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, και το κοινοβούλιο, που έχει διαλυθεί, θα επαναλάβει τις εργασίες του για μερικές ημέρες για να υιοθετήσει νόμους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. "Έλαβα την απόφαση να μεταφερθεί η ημερομηνία της ψηφοφορίας στις 14 Δεκεμβρίου 2008. Διαπιστώνω με λύπη μου ότι το διάταγμα μου για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 7 Δεκεμβρίου δεν υλοποιήθηκε πραγματικά μέχρι σήμερα", δήλωσε στην τηλεόραση ο αρχηγός του κράτους. "θα υπογράψω σήμερα διάταγμα για την επανάληψη των εργασιών της Verkhovnaya Rada (Κοινοβούλιο) για μερικές ημέρες", πρόσθεσε ο Γιούσενκο, για να ψηφίσουν οι βουλευτές "τις τροπολογίες στον προϋπολογισμό και μερικές δεκάδες νόμους για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης".

    [04] Κόσμος

    Υπεροχή Ομπάμα σε όλους τους "δείκτες"

    Στηρίζει Ομπάμα ο Κόλιν Πάουελ

    20/10/2008 22:28:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    O προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενδιαφέρεται να ζητήσει από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, να υπηρετήσει ως ένας από τους συμβούλους του στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο. "Θα μπορούσε να έχει ένα ρόλο ως ένας από τους συμβούλους μου", τόνισε σήμερα ο κ. Ομπάμα μιλώντας στην τηλεόραση του NBC. "Έχει ήδη υπηρετήσει στον τομέα αυτό, πολύ πριν με υποστηρίξει". Ο κ. Πάουελ απόστρατος στρατηγός και από καιρό Ρεπουμπλικάνος σύμβουλος του τότε προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν και του κ. Μπους πατρός πριν γίνει ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ στην πρώτη θητεία του νυν προέδρου της χώρας, δήλωσε την Κυριακή στον Τύπο ότι σαφώς υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Ομπάμα. Σημειώνεται ότι τόσο ο Ομπάμα, όσο και ο Μακέιν επιθυμούσαν την υποστήριξη Πάουελ. Η προτίμησή του στον Μπαράκ Ομπάμα θα βοηθήσει πολύ τον γερουσιαστής του Ιλινόι, ενώ η πείρα του στα διεθνή θέματα και στα στρατιωτικά θα είναι πολύτιμη για τον κ. Ομπάμα. Πάντως ο 71χρονος Κόλιν Πάουελ την Κυριακή μετά τη δήλωση υποστήριξης στον Ομπάμα φάνηκε επιφυλακτικός για το εάν θα δεχτεί ή όχι κάποια θέση εξουσίας είτε εκλεγεί είτε ο ένας είτε ο άλλος υποψήφιος, αλλά δεν απέκλεισε καμία πιθανότητα. "Στην περίπτωση που αποδεχτεί να αναλάβει κάποιον ρόλο πιστεύω ότι θα είναι κάτι καλό για τον ίδιο και νομίζω ότι είναι κάτι που μπορούμε εγώ και αυτός να το συζητήσουμε", τόνισε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα.

    [05] Κοινωνία

    Ανοιχτά την Τρίτη τα γραφεία κτηματογράφησης

    Αδειάζει η κλεψύδρα για το κτηματολόγιο

    20/10/2008 22:11:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αποδεικτικό εμπρόθεσμης προσέλευσης χορηγούν από τη Δευτέρα έως και τις 31 Οκτωβρίου όλα τα γραφεία κτηματογράφησης σε όσους πολίτες δεν έχουν ακόμα στην κατοχή τους δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσής τους στο κτηματολόγιο. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο, καθώς ουρές άρχισαν να σχηματίζονται και πάλι στα γραφεία, 11 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

    [06] Οικονομία

    "Ανάσα"για τις τράπεζες μέσω του πακέτου των 28 δισ.

    20/10/2008 21:51:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με το Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τη συνέχιση των προσπαθειών προκειμένου οι ευρωπαϊκές οικονομίες να αντεπεξέλθουν στους κραδασμούς. Οι εγχώριες τράπεζες πάντως βρίσκονται σε φάση προβληματισμού για τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουν χρήση του εθνικού σχεδίου στήριξης, φοβούμενες ότι όποια κάνει πρώτη την κίνηση θα δεχθεί πλήγμα στη φήμη της. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως αναποτελεσματικά και ζητούν πρόσθετες ρυθμίσεις υπέρ των πολιτών και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων.

    Όχι λευκή επιταγή στις τράπεζες

    Στην κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου το θέμα συζητήθηκε εκτενώς.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η ελληνική οικονομία οδηγείται στο κόκκινο εξαιτίας των νεοσυντηρητικών πολιτικών και των φιλελεύθερων εμμονών, την αδιαφάνεια και την ασυδοσία της εξουσίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι υπάρχει σήμερα στην ελληνική αγορά πιστωτική ασφυξία, η οποία τείνει να οδηγήσει σε κατάρρευση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και απέδωσε γι αυτό τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση, τόσο για την πολιτική της όσο και για την αδικαιολόγητη, όπως είπε, ολιγωρία της.

    Είναι ώρα ευθύνης και σοβαρών αποφάσεων, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, η οποία όμως δεν θα ισοδυναμεί με λευκή επιταγή. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και τη σύσταση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών, η οποία θα συνδεθεί με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

    Αυτές οι πολιτικές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχουν ως προϋπόθεση μια αξιόπιστη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν έχει τη βούληση να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη. Και γι αυτό, όπως είπε, είναι ώρα να αποκτήσει η χώρα σοβαρή αξιόπιστη και υπεύθυνη κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε τις εξελίξεις στην οικονομία με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ημερών, τονίζοντας ότι γι αυτούς τους λόγους ο Έλληνας πολίτης διαμαρτύρεται και απεργεί και για αυτό ζητά να αλλάξει πορεία η χώρα.

    ΣΥΡΙΖΑ: Διαφάνεια στη διάθεση των χρημάτων

    Διαφανή διάθεση του ποσού των 28 εκ ευρώ και αλλαγή των όρων λειτουργίας των τραπεζών πρότεινε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι βουλευτές Γιαν. Δραγασάκης και Παν. Λαφαζάνης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε, επιδοτεί τα κέρδη των τραπεζών, ενώ αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας και έκαναν λόγο για μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο και αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου λεηλασία των φορολογούμενων πολιτών.

    Αντιπρότειναν έναν εναλλακτικό σχέδιο που: - να συνοδεύεται από δεσμευτικούς κανόνες για ουσιαστικές μειώσεις των επιτοκίων από τις τράπεζες, -να εξασφαλίζει διαφανείς όρους και κριτήρια με τα οποία θα χορηγηθεί και θα κατανεμηθεί η όποια στήριξη, η οποία πρέπει να αφορά στην αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων, - να διασφαλίζει βιωσιμότητα και σταθερότητα στο τραπεζικού συστήματος μέσα από την ανατροπή του νεοφιλελεύθερου θεσμικού πλαισίου - να διασφαλίζει τον ρόλο των εργαζομένων στις τράπεζες

    Ζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πλαισίου για τη λειτουργία της πίστης και του χρηματοπιστωτικού συστήματος: - με νέους κανόνες αποτελεσματικής εποπτείας και ρύθμισης από ενιαία αρχή δημοκρατικά νομιμοποιημένη και ουσιαστικά ελεγχόμενη από τη βουλή, -με νέα κριτήρια αποδοτικότητας μακριά από κερδοσκοπικές λογικές που να βασίζονται στη μεγιστοποίηση της αναπτυξιακής και κοινωνικής αποτελεσματικότητας, -με ένα ισχυρό δημόσιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο, με κεντρικό πυλώνα του την Εθνική Τράπεζα, υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και τη λειτουργία άλλων δημόσιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τραπεζών, όπως η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς και τράπεζες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα καλύπτουν ειδικές ανάγκες και θα αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα τμημάτων του πληθυσμού και περιφερειών.

    Συνάντηση Προβόπουλου με τραπεζίτες

    Τη βούλησή τους να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ εξέφρασαν οι τραπεζίτες της χώρας, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν σήμερα το βράδυ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, και στη συνέχεια και με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκουφη.

    Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τους βασικούς όρους του πακέτου ενίσχυσης των τραπεζών και μέχρι τέλος της εβδομάδας, θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομίας, οι τραπεζίτες επιθυμούν να κάνουν χρήση του πακέτου στήριξης άμεσα αλλά και συντονισμένα.

    [07] Πολιτική

    Από τη γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα

    Κάλεσμα συμμετοχής στο συνέδριο του ΚΚΕ

    20/10/2008 21:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2008 22:49:47)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ενόψει του 18ου συνεδρίου του κόμματος, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας σε ανοικτή συγκέντρωση στη Νίκαια, η γενική γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα. Στόχος του συνεδρίου, όπως είπε η κ. Παπαρήγα, είναι το κόμμα να αξιοποιήσει τους παράγοντες ώθησης που έχουν διαμορφωθεί για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση του λαϊκού κινήματος. Τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται σε πορεία καταδίκης από το λαό είπε η κ. Παπαρήγα και επισήμανε ότι δεν φτάνει η αποδύναμωσή τους εάν αυτή δεν συνοδευτεί με την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος. Τόνισε, ακόμη, ότι το ΚΚΕ είναι σήμερα πιο ώριμο και έγκυρο και έχει ως στόχο τη σύγκρουση και τη ρήξη με την πλουτοκρατία και την ανατροπή της. Ρήξη και ανατροπή, όπως είπε, σε κάθε κλάδο και γειτονιά στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Νίκη δεν είναι η παραίτηση ενός υπουργού ή στελέχους, τόνισε, αλλά η ανατροπή της γενικότερης πολιτικής.

    Όσον αφορά στο θέμα του Βατοπαιδίου η γγ του ΚΚΕ είπε ότι ανεξάρτητα με το τι θα κάνουν οι δύο επιτροπές ο λαός πρέπει να μετατραπεί σε δικαστή και να καταδικάσει τα δύο κόμματα.

    Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση είπε ότι αυτή δεν έφθασε ακόμη στην Ελλάδα, αλλά αργά η γρήγορα θα χτυπήσει και την πόρτα της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι προετοιμασμένο. Η κ. Παπαρήγα είπε, ακόμη, ότι στόχος του συνεδρίου είναι και η δημιουργία προϋποθέσεων για μια επιστημονική απάντηση της έως τώρα πορείας του σοσιαλισμού. Πρόσθεσε δε, ότι το ΚΚΕ πρέπει να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης στους νέους κλάδους εργασίας και τομείς οικονομίας στους οποίους υστερεί και να είναι έτοιμο ώστε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 October 2008 - 20:49:58 UTC