Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτός ΝΔ ο Π. Τατούλης
  • [02] Υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου οι Τράπεζες
  • [03] ΠΑΣΟΚ: Πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης
  • [04] Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εισπρακτικές εταιρείες
  • [05] Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα εμπορίας γυναικών
  • [06] Επιχείρηση Ράτκο Μλάντις
  • [07] ΓΣΕΕ: Γενική απεργία στις 10 Δεκεμβρίου
  • [08] Νέα έρευνα για τους μετανάστες
  • [09] Παγκόσμια μάστιγα ο σακχαρώδης διαβήτης
  • [10] Β.Κορέα : Εντοπίστηκε γυναίκα που είχε απαχθεί το 1977
  • [11] Μπαράζ ληστειών
  • [12] Μέτρα για τους δανειολήπτες και απ΄ άλλες Τράπεζες
  • [13] Ε Έ: Βαθιά ανησυχία για καταστροφή παλαιστινιακών κατοικιών από Ισραηλινούς
  • [14] Συνεχίζουν ανοδικά
  • [15] Εφ' όλης της ύλης ο Σπέκχαρντ
  • [16] Παναττική διοργάνωση για ΑΜΕΑ
  • [17] Αίγυπτος: Αρνήθηκε άσυλο στο γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν

    [01] Εκτός ΝΔ ο Π. Τατούλης

    Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έθεσε τον βουλευτή Αρκαδίας, Πέτρο Τατούλη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Ύστερα από αυτήν την απόφαση του πρωθυπουργού, ο κ. Τατούλης παραμένει στη Βουλή ως ανεξάρτητος και το κυβερνών κόμμα έχει πλέον 151 έδρες αντί 152. Η επιστολή του πρωθυπουργού, που έφτασε στον κ. Σιούφα στη μία και τέταρτο το μεσημέρι, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 16 παρ. 5), θα ανακοινωθεί επισήμως το απόγευμα στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Αρκαδίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Έθνος" στρέφεται εναντίον του πρωθυπουργού και επικρίνει ευθέως τον κ. Καραμανλή για τις επιλογές του, τόσο ως προς την πολιτική της κυβέρνησης όσο και ως προς τα πρόσωπα. Με ανακοίνωση του γραμματέα της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτη, ο Πέτρος Τατούλης τίθεται και εκτός κόμματος.

    Βολές κατά του ΠρωθυπουργούΟ Πέτρος Τατούλης σε σημερινή συνέντευξή του στο "Έθνος" λέει για τον Κ. Καραμανλή, μεταξύ άλλων, ότι "κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όχι ανίκανος, αλλά συνένοχος από πολιτική άποψη φυσικά".Επίσης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα και πρωταρχικά υπεύθυνος για όλες τις κυβερνητικές επιλογές, πολιτικών και προσώπων.

    Εκφράζει την αντίθεσή του στο δίλημμα "Καραμανλής ή χάος" και υποστηρίζει ότι το τέλος των αυτοδυναμιών δεν σημαίνει χάος. "Τι μπορέσαμε να κάνουμε εμείς ως κεντροδεξιά παράταξη κατά την πρώτη μας θητεία με την ισχυρή μας πλειοψηφία; Η απάντηση είναι απλή: πολύ λιγότερα απ' όσα κάνουμε σήμερα με την δήθεν ισχνή πλειοψηφία", σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι "η εσωστρέφεια σε ένα κόμμα δεν τελειώνει ούτε με εντολές, ούτε με κραυγές, τελειώνει μόνο με πολιτικές που την υπερβαίνουν".

    Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκε και η συνέντευξη του βουλευτή Αρκαδίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.Σχόλια και αντιδράσειςΑναφερόμενος στους λόγους της διαγραφής του κ. Τατούλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως η συνέντευξη του βουλευτή "αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα τοποθετήσεων που έχει κάνει και πιστοποιούν ότι έχει αποκοπεί πολιτικά και ψυχικά από τον ευρύ πολιτικό χώρο που καλύπτει η ΝΔ".

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η συγκεκριμένη συνέντευξη (στο "Έθνος") χαρακτηρίζεται από οξύτητα και ακραίες εκφράσεις, σε ώρες κρίσιμες για τη χώρα, "όπου το ζητούμενο για όλους μας στη ΝΔ είναι η ενότητα και η υπεύθυνη συμπεριφορά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων".

    Ερωτηθείς αν θα ζητηθεί από τον κ. Τατούλη να παραιτηθεί και από το βουλευτικό του αξίωμα ο κ. Αντώναρος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ σχετικά με την αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει με την πλειοψηφία που έχει στη Βουλή να προχωρήσει σταθερά και αποφασιστικά προς όφελος όλων των Ελλήνων το μεταρρυθμιστικό της έργο.

    Επεσήμανε ότι διανύουμε ιδιαίτερα λεπτή και δύσκολη φάση, λόγω της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης και "η χώρα χρειάζεται και έχει σταθερή κυβέρνηση που παίρνει της πρωτοβουλίες και τα μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη της οικονομίας και όσων έχουν ανάγκη".

    "Όλοι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, αλλά με τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο τη σύμπνοια, την κοινή προσπάθεια, τον κοινό στόχο, που αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων", ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    "Ήταν μια ενέργεια που έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα κινήσεων που έδειξαν ότι ο κ. Τατούλης έχει αποκοπεί από την παράταξη. Λυπούμεθα που αυτό γίνεται σε μια συγκυρία που δίνουμε ένα πολύ σημαντικό αγώνα, ένα σοβαρό και υπεύθυνο αγώνα, για να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή οικονομική κρίση" δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, ερωτηθείς σχετικά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.Με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τα γραφεία της ΝΔ, ο κ. Ζαγορίτης ανακοίνωσε λίγο αργότερα την άρση των κομματικών ιδιοτήτων του Π. Τατούλη, που απέρρεαν από το αξίωμά του, ως μέλους της ΚΟ, βάσει του καταστατικού του κόμματος.Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος μίλησε για πολιτική και ψυχική απομάκρυνση του βουλευτή από το κόμμα, που επισφραγίζεται με τη συνέντευξη στο "Έθνος", μετά από μια σειρά τοποθετήσεων με το ίδιο περιεχόμενο."Είναι διαφορετικό να γίνεται μια κριτική για το καλό της παράταξης και άλλο πράγμα να βάλλεται ευθέως και προσωπικά ο πρωθυπουργός", είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Μανώλης, που χαρακτήρισε την τοποθέτηση Τατούλη προκλητική επίθεση κατά του Κ. Καραμανλή."Όσο δεν διαγράφονται τα προβλήματα διαγράφονται οι βουλευτές", ήταν το σχόλιο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου."Όσο δεν αντιλαμβάνεται τη φύση και τη βαρύτητα του θεσμικού και του πολιτικού του ρόλου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι αναμενόμενο να κάνει τέτοιες άστοχες δηλώσεις", ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ., Γ. Καρατζαφέρης, για τη διαγραφή του Πέτρου Τατούλη δήλωσε: "Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο είχαμε δύο διαγραφές από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο κ. Παπανδρέου διέγραψε τον κ. Βαλλιανάτο και ο κ. Καραμανλής τον κ. Τατούλη. Και οι δύο είναι ευφυείς και οι δύο είναι ταλαντούχοι, με διαφορετικές ιδιαιτερότητες. Σε μία τουλάχιστον από τις δύο πλευρές, ισχύει η πιο γνωστή γαλλική παροιμία, cherche la femme".

    Πηγές: NET, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15343

    [02] Υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου οι Τράπεζες

    Υπέρ του σχεδίου της Κυβέρνησης ύψους 28 δις ευρώ, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το Κυβερνητικό πακέτο. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ένωσης, τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και η υλοποίηση τους θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κα των νοικοκυριών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤ οι τράπεζες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που έχουν ενσκύψει στην ελληνική οικονομία λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και είναι έτοιμες σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της πελατείας τους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    Οι επιμέρους ενέργειες επαφίενται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση σε κάθε τράπεζα χωριστά καθώς λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, δεν μπορούν, να αποτελέσουν αντικείμενο διατραπεζικής συμφωνίας στο πλαίσιο της ΕΕΤ, δεδομένου επιπλέον ότι κάθε τράπεζα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.Η ΕΕΤ τέλος εκτιμά ότι η υλοποίηση των διατάξεων του νόμου, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

    Εν τω μεταξυ σε εντελώς διαφορετικό κλίμα κινήθηκε ο αντιπρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος τόνισε ότι "δεν μπορεί η Κυβέρνηση να ζητά από τις Τράπεζες μείωση επιτοκίων όταν την ιδία στιγμή το κόστος των καταθέσεων παραμένει υψηλό". Ανέφερε χαρακτηριστικά οτι "όταν ο ΟΣΕ έχει τοποθετήσει τα κεφάλαιά του σε Τράπεζα με επιτόκιο 8% πως είναι δυνατόν να ζητάμε από αυτή την Τράπεζα να δώσει στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 4%".Αναρωτήθηκε επίσης, αν η Κυβέρνηση πριν καταρτίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ρώτησε τον κο Λάτση που έχει το 50% της Eurobank, αν είναι διατεθειμένος να καλύψει ο ίδιος ενδεχόμενο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας στο μέλλον.Τέλος, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα με συναίνεση και κοινωνική ευαισθησία.

    Σήμερα η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το Κυβερνητικό πακέτο των 28 δις, χρηματοδοτώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με προϋποθέσεις και όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τον έλεγχο του δημοσίου και τη συγκράτηση του κόστους χρήματος. Παράλληλα αναφέρεται ότι όλες οι Συνεταιριστικές τράπεζες, συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε επίσης στην ΕΕΤ είναι η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με την προώθηση των εγγυημένων και επιδοτούμενων δανείων του προγράμματος. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής λήγει την Τετάρτη και ήδη αρκετές τράπεζες έχουν δηλώσει συμμετοχή.

    Σημαντική επίσης εκτιμάται ότι θα είναι και η ενίσχυση ρευστότητας που θα προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω των συμφωνιών χρηματοδότησης που προχωρεί με εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό οι εμπορικές τράπεζες αποκτούν την δυνατότητα δανειοδότησης των μικρομεσαίων με κόστος σημαντικά χαμηλότερο από το τρέχον της αγοράς. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο Τρίτη σε μεγάλο Συνέδριο που διοργανώνει η ΕΤΕπ στην Αθήνα.

    Το βράδυ ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Μέγαρο Μουσικής.Το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχο Σακελλάρη, με αφορμή τη συνεργασία της με εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσηςΣτο ζήτημα των τραπεζών αναφέρθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι: "Η κυβέρνηση έχει και δίνει 28 δισ. για την ενίσχυση των τραπεζών με κάποιους όρους και οι τραπεζίτες δεν θέλουν καν τους όρους. Η κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι θα τους επιβάλλει τους όρους και ότι έχει τον τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μετοχές ή μια τράπεζα και ο ΣΥΝ να πάρει μιάμιση ή δυο τράπεζες και να γίνουν δημόσιες. Είτε μία γίνει δημόσια, είτε μιάμιση, το τραπεζικό σύστημα κινείται στους όρους της αγοράς και δεν μπορείς να επιβάλλεις τους δικούς σου όρους", και πρόσθεσε:

    "Είναι έξω από την ουσία οι συζητήσεις που γίνονται. Δεν υπάρχει έλεγχος της αγοράς και αυτό έχει οδηγήσει στην ασυδοσία. Κοροϊδεύουν συνειδητά. Δεν υπάρχουν έλεγχοι στα μονοπώλια. Εάν θέλουν έλεγχο, πρέπει όλοι οι νόμοι να αλλάξουν να γίνουν προοδευτικοί και υπέρ των εργαζομένων. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα δεν τα δίνει για τους δανειολήπτες, τα δίνει γα να τα χρησιμοποιήσουν οι τραπεζίτες".

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η κρίση δεν έχει αγκαλιάσει ακόμη την Ελλάδα και δήλωσε σύμφωνη με όσους πιστεύουν ότι"«στην Ελλάδα, η κρίση θα είναι πιο παρατεταμένη λόγω της εξωστρέφειας και πιο βαθιά".

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτήρισε θράσος τις εξαγγελίες των τραπεζών και ζήτησε την εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, τον έλεγχο των επιτοκίων και την πτώση των επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες κάτω από το 10%. " Είναι θράσος όταν μειώνουν κατά μία μονάδα το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας και παρ' όλα αυτά είναι πάνω από το επιτρεπόμενο, με βάση του νόμους, επιτόκιο του 10%. Είναι θράσος, το πάγωμα για κάποια περίοδο της αποπληρωμής των δανείων, εφόσον αυτό δεν συνοδεύεται από την μη άντληση τόκων και χρεολυσίων, που τελικά θα επιβαρύνει πολλαπλά τον δανειολήπτη", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Eρωτηθείς ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης για την στάση των τραπεζών στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δήλωσε: "Βρισκόμαστε σε κρίση που αντιμετωπίζεται με ακρισία τόσο σε επίπεδο κομμάτων όσο και σε επίπεδο τραπεζών. Μας λείπει, τουλάχιστον η συνεννόηση. Η δε λήψη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση, η οποία συνεχώς αποδυναμώνεται, είναι αόριστη και ανούσιος. Σύσταση προς όλους: Ψυχραιμία, παιδιά".Σε ερώτηση για την σύγκρουση Τραπεζών Κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κ. Βελόπουλος δήλωσε:"Δεν γνωρίζω για ποια σύγκρουση μιλάτε. Εγώ ξέρω ότι για να υπάρξει σύγκρουση πρέπει να υπάρχουν δύο μέρη. Προς το παρόν βλέπω αντίδραση μόνο από τις τράπεζες. Η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής προσπαθεί να τις «λογικέψει» με παρακάλια. Μόνο ευχολόγια ακούμε και δεήσεις. Αυτό που της χρειάζεται για να συνέλθει είναι ένας καλός εξορκισμός".

    Είδηση: 15344

    [03] ΠΑΣΟΚ: Πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρουσίασε στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται πέντε δέσμες προτάσεων που αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά , τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας , τη στήριξη καταναλωτών και δανειοληπτών, την τόνωση της αγοράς , τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων , την ανακούφιση των ασθενέστερων ομάδων και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στις προτάσεις του οκ. Παπανδρέου επιμένει για το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των ασθενέστερων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως το τέλος του 2009.Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η οικονομική κατάσταση απαιτεί πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι ευχολόγια και λευκές επιταγές στις τράπεζες αλλά και οικονομικές πολιτικές που αδικούν.

    "Γι' αυτό και εμείς παίρνουμε πρωτοβουλίες όπως η σημερινή διαβούλευση για να προωθήσουμε μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις τη μέση ελληνική οικογένεια την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις προτάσεις μας τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής", επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών, είναι να δημιουργηθεί μια νέα εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική συμφωνία προς όφελος του πολίτη.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "η συγκυρία που ζούμε σήμερα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αναβλητικότητα, καθώς η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα" και επεσήμανε τέσσερα βασικά σημεία τα οποία χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην οικονομία:

    1. Υπάρχει ραγδαία επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας

    2. Υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια στα νοικοκυριά και στις παραγωγικές τάξεις, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στο ναδίρ.

    3. Καθημερινά γίνονται και νέες αυξήσεις στα επιτόκια για κεφάλαιο κίνησης, στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες, ενώ πολύ πιο επώδυνα είναι τα προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τα χαμηλά εισοδήματα.

    4. Υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια και σύγχυση σχετικά με τη διαχείριση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες,π ροκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση και παραμένει πιστή στις ίδιες αδιέξοδες επιλογές της, που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και επιζήμιες.

    Αντίθετα, πρόσθεσε, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι και συγκεκριμένες και ρεαλιστικές και συμπυκνώνονται στις λέξεις "ασφάλεια - ανάπτυξη - αναδιανομή -διαφάνεια -προοπτική".

    "Οι προτάσεις μας", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "αποτελούν και δεσμεύσεις και στοχεύουν:

    1. Στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

    2. Στη στήριξη των καταναλωτών και των δανειοληπτών

    3. Στην τόνωση της αγοράς και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    4. Στην ανακούφιση των ασθενέστερων ομάδων

    5. Στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία θα διογκωθεί επικίνδυνα αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα."Δηλώσεις εκπροσώπων κοινωνικών φορέωνΥπέρ της ενίσχυσης της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, καθώς όπως τόνισε οι έμποροι φοβούνται την ύφεση που έρχεται

    Ο κ. Αρμενάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θωράκιση των θέσεων εργασίας στο εμπόριο και τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, χωρίς να εξαιρούνται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

    "Θέλουμε τους εργαζόμενους να εργάζονται και όχι να επιδοτούνται", είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ενώ βρήκε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ θετικές.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να συμπληρωθούν και με άλλες, όπως με την απόσυρση του άρθρου 14 του φορολογικού νομοσχεδίου, με το οποίο καταργείται το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε «να τονωθεί η ψυχολογία της αγοράς», αφήνοντας, όμως, περιθώριο και για αναστολή στην καλύτερη περίπτωση της εφαρμογής του άρθρου για 2 χρόνια.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι "οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αποτελούν ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης" και σε ερώτηση για την εξαγγελθείσα μείωση επιτοκίων από ορισμένες τράπεζες, εκτίμησε ότι "αυτές βρίσκονται σε δεινή θέση απέναντι στην κοινωνία και προσπαθούν με ασπιρίνες να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο".

    Θετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, λέγοντας πως "υπάρχουν σημαντικές προτάσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν και να στηριχθούν στην κατεύθυνση απαραίτητης πλέον εθνικής, κοινωνικής συμφωνίας για την έξοδο από την κρίση".

    Ταυτόχρονα για την εξαγγελθείσα μείωση επιτοκίων από ορισμένες τράπεζες, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι "οι κινήσεις αυτές είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά καθυστερημένες" και τόνισε ότι "πρέπει συνολικά οι τράπεζες να κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή, για να σωθούν και οι ίδιες".

    Είδηση: 15345

    [04] Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εισπρακτικές εταιρείες

    Τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου ορθολογικού, διαφανούς, σύγχρονου και δίκαιου για τον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών προανήγγειλε με δηλώσεις του ο Υπουργός Ανάπτυξης. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Φώλιας ήδη έχει συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας και Δικαιοσύνης που θα διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο με στόχο έως το τέλος του έτους να έχει κατατεθεί στη Βουλή.

    Στο διάλογο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων, εισπρακτικών εταιριών και τραπεζών με συντονιστή το γγ Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου.

    Στόχος όπως δήλωσε ο κ. Φώλιας "να σταματήσει το καθεστώς αθέμιτων πρακτικών και πιέσεων σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα διογκωμένα χρέη τους".

    Οι δέκα βασικές ρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη δομή του νέου πλαισίου είναι:

    - Προστασία του αδυνατούντος για αντικειμενικούς λόγους να πληρώσει τα χρέη του. Ως εκ τούτου θα γίνεται σαφής διάκριση των περιπτώσεων δανειοληπτών που έχουν αντικειμενική δυσκολία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους από τις περιπτώσεις όσων οφειλετών δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους λόγω κακοπιστίας ή δυστροπίας.

    - Ρητή απαγόρευση πρόσβασης των εισπρακτικών εταιρειών σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτά ορίζονται στη νομοθεσία μας.

    - Ρητή πρόβλεψη ότι τυχόν διαπιστούμενη παρανομία του εισπρακτικού εταιρικού σκοπού καθιστά τις εταιρείες άκυρες με όλες τις συνέπειες.

    - Αυστηρός έλεγχος της σχέσης των τραπεζών με τις εισπρακτικές εταιρείες, ώστε να υπάρχει σαφές πλαίσιο συνεργασίας και σαφής επιμερισμός ευθυνών.

    - Συγκεκριμένοι όροι ως προς τη νομική μορφή, την έδρα, το κεφάλαιο, την τήρηση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας και την πιστοποίηση ποιότητας για την ίδρυση και λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών.

    - Θέσπιση βασικών αρχών σεβασμού της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του οφειλέτη ώστε να γίνεται απόλυτα σεβαστό το "τραπεζικό απόρρητο" και να μην υπάρχουν οχλήσεις που διευρύνουν την πίεση στους οικείους του οφειλέτη ή τον εκθέτουν στον επαγγελματικό και κοινωνικό του περίγυρο.

    - Υποχρεωτική δήλωση της πραγματικής ιδιότητας των υπαλλήλων εισπρακτικών εταιρειών και ρητή απαγόρευση να εμφανίζονται ως υπάλληλοι τραπεζών ή δικηγορικών γραφείων ή άλλων επαγγελμάτων καθώς στοιχειοθετείται το αδίκημα της αντιποίησης.

    - Ρητή απαγόρευση των εισπρακτικής διαδικασίας για χρέη που απορρέουν από περιπτώσεις παράνομων ή καταχρηστικών όρων των σχετικών συμβάσεων.

    - Θωράκιση της σχέσης εμπιστοσύνης και "καλής πίστης" που πρέπει να υπάρχει μεταξύ καταναλωτή και τράπεζας και

    Είδηση: 15346

    [05] Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα εμπορίας γυναικών

    Ένα από τα μεγαλύτερα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων και ειδικότερα προερχόμενων από τις ανατολικές χώρες γυναικών, τις οποίες ωθούσε με τη βία στην πορνεία «ξεπλένοντας» τις εισπράξεις, μέσω αλυσίδας αρτοποιείων στην Αθήνα, εξαρθρώθηκε από το τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

    Ήταν μια γιγαντιαία επιχείρηση, χθες το πρωί, σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου.

    Από την Αστυνομία συνελήφθησαν 15 μέλη της οργάνωσης και 16 γυναίκες που οι σωματέμποροι εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά, ενώ απελευθερώθηκαν και δύο κοπέλες από τη Ρωσία και τη Λιθουανία, που κρατούσαν ομήρους για να τις αναγκάσουν να εκδίδονται.

    Οι συλληφθέντες είναι υπήκοοι Ελλάδας, Καζακστάν, Μολδαβίας, Ρωσίας, Ρουμανίας, Λιθουανίας και Τσεχίας. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα οκτώ άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η οργάνωση τα δύο τελευταία χρόνια στρατολογούσε κοπέλες από τις ανατολικές χώρες, μέσω γραφείου ευρέσεως εργασίας που διατηρούσε στη Σιβηρία με το πρόσχημα ότι θα τους εξασφάλιζε δουλειά ως χορεύτριες στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, τα μέλη της τις έφερναν στην Αθήνα, όπου τους παρακρατούσαν τα νόμιμα έγγραφα και με τη βία ή απειλές για τη δική τους ζωή και μελών των οικογενειών τους, καθώς επίσης και με την προμήθεια ναρκωτικών, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε πελάτες νυχτερινών κέντρων στριπτίζ, που διατηρούσε η οργάνωση στην Αττική.

    Τα κέντρα στριπτίζ φαίνεται ότι ανήκουν σε κυπριακή «οφ σορ» εταιρία την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο αρχηγός της οργάνωσης. Ο ίδιος, μαζί με τον αδελφό του, «ξέπλεναν» τα χρήματα από τις εισπράξεις των κοριτσιών, μέσω αλυσίδας αρτοποιείων, που αριθμεί τουλάχιστον δώδεκα καταστήματα στην Αττική, καθώς και στην αγορά διαμερισμάτων και άλλων ακινήτων.

    Οι έρευνες της Αστυνομίας ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και την Γιουροπόλ και η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε, είχε την κωδική ονομασία "Λευκός Άρτος".

    Στην επιχείρηση συμμετείχαν 60 αστυνομικοί και επτά εισαγγελείς από την Αθήνα και τον Πειραιά, καθώς και υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι συλληφθέντες, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία, αρπαγή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα , αντίσταση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και άλλα αδικήματα, οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

    Για την υπόθεση ενημερώθηκαν επίσης το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑ) καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στην Ασφάλεια, προκειμένου να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη και νομική προστασία, στις γυναίκες θύματα.

    Είδηση: 15357

    [06] Επιχείρηση Ράτκο Μλάντις

    Οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντις σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Βέλιεβο της νότιο-ανατολικής Σερβίας, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο B92 επικαλούμενο αστυνομική πηγή.

    "Ερευνούμε μία πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο Ράτκο Μλάντιτς βρίσκεται εκεί", επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με το B92, οι δυνάμεις ασφαλείας, επικουρούμενες από τη χωροφυλακή, χτενίζουν το εργοστάσιο Βούγιτς στα περίχωρα του Βέλιεβο, που κατασκευάζει κουφώματα.

    Σύμφωνα με το δίκτυο, η επιχείρηση διεξάγεται με εντολή του εισαγγελέα που είναι αρμόδιος για τη δίωξη εγκληματιών πολέμου, του Βλαντίμιρ Βούκτσεβιτς.

    Είδηση: 15362

    [07] ΓΣΕΕ: Γενική απεργία στις 10 Δεκεμβρίου

    Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα για το πώς θα ενισχυθούν οι άνεργοι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, κατέθεσε η διοίκηση της ΓΣΕΕ, προαναγγέλλοντας απεργιακή κινητοποίηση για τις 10 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ προτείνει πλαφόν στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και καρτών, ενίσχυση των δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα, καθώς επίσης και επίδομα 600 έως 2600 ευρώ, για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 10.500 ευρώ και για τους άπορους.

    Κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του γραμματέα της κ. Πουπάκη ο οποίος αναφέρθηκε σε μηχανισμούς πίεσης των πολιτών από τις τράπεζες και κάλεσε την κυβέρνηση να μην ανέχεται ανάλογες συμπεριφορές από διοικητές τραπεζών που η ίδια διόρισε.

    Ο κ. Πουπάκης επιτέθηκε κατά του πρόεδρου της Εθνικής Τάκη Αράπογλου κατηγορώντας τις τράπεζες για αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ στράφηκε και κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε συμμέτοχη του Δημοσίου στις τράπεζες ως αντιπαροχή για τα 28 δισ και κρατικό έλεγχο της Εθνικής από κοινού με τα ασφαλιστικά Ταμεία.Στο μεταξύ άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και της υπουργού Απασχόλησης, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά σχετικά με τα προβλήματα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έκανε λόγο για υποχρεώσεις του κράτους που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ προς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ενώ η κα Πετραλιά επανέλαβε προς τους συνδικαλιστές ότι η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή του εφάπαξ προς τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Μετά από αυτό οι συνδικαλιστές των δημοσίων υπαλλήλων προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας στις 26 Νοέμβρη ενώ καλούν τον κλάδο τους να συμμετάσχει αποφασιστικά στη γενική απεργία της 10ης Δεκεμβρίου.Η απασχόληση στο επίκεντροΤο πρωί η κ. Πετραλιά συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά τόνισε σε ό,τι αφορά την ανεργία, ότι υπάρχει επαναστόχευση του κυβερνητικού προγράμματος με τις δράσεις του υπουργείου Απασχόλησης, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις."Κανένας πολίτης δεν θα μείνει μόνος του απέναντι σε αυτή την οικονομική κρίση" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Το θέμα αυτό όπως είπε η κα Πετραλιά συζητήθηκε αναλυτικά με τον Πρωθυπουργό, ενώ η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε πως η ανεργία έχει πέσει στο 7% από 11% που την είχε παραλάβει η κυβέρνηση.Ο Νίκος Αναλυτής πρόεδρος του ΕΤΑΚΠαράλληλα ο κ. Νίκος Αναλυτής αναλαμβάνει πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής όπως ανακοινώθηκε σήμερα μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε η άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου του ΕΤΑΚ το οποίο, έχει ως αποστολή να χρηματοδοτεί ολοκληρωμένα προγράμματα στοχευμένης εισοδηματικής ενίσχυσης στα φυσικά πρόσωπα ή νοικοκυριά που έχουν εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας.

    Είδηση: 15354

    [08] Νέα έρευνα για τους μετανάστες

    "Aθήνα πόλη μεταναστών" είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιεί την Τρίτη 11 Νοεμβρίου το Βρετανικό Συμβούλιο στο χώρο του βιβλιοπωλείου "Ιανός" στις 6μμ. Θα παρουσιαστεί η έρευνα Migrant Cities και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα τη μετανάστευση στις σύγχρονες κοινωνίες, την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή, αλλά και το διαπολιτισμικό διάλογο.

    Είδηση: 15363

    [09] Παγκόσμια μάστιγα ο σακχαρώδης διαβήτης

    Η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης στη παιδική και εφηβική ηλικία ευθύνονται για το σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 2), ο οποίος αποτελεί πλέον παγκόσμια μάστιγα, καθώς είναι η τέταρτη αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο, με 3,8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν σύγχρονες παγκόσμιες επιστημονικές μελέτες, γι' αυτό η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη τη διετία 2007-8 έχει αφιερώσει την "Ημέρα κατά του Διαβήτη" στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις συνέπειες της νόσου στα παιδιά και εφήβους.

    "Πράγματι όλες οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά θα πρέπει να θεωρείται νόσος της παιδικής ηλικίας", τόνισε ο διευθυντής του τμήματος Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού-Διαβητολογικού Κέντρου Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού." και μέλος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κ. Κώστας Φαινέκος.

    "Κι αυτό διότι, συνέχισε ο κ Φαινέκος, η προδιάθεση για την εμφάνισή του δημιουργείται από τις κακές συνήθειες διατροφής (φάστ φούντ και τροφές πλούσιες σε λιπαρά) και την έλλειψη φυσικής άσκησης ( τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιχνίδια, αντί για φυσική άσκηση ) που ακολουθούν τα παιδιά και οι έφηβοι μας στις χώρες του δυτικού κόσμου".

    Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας η νόσος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς το 10 % του πληθυσμού μας εμφανίζει Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και περισσότερα από 30.000 παιδιά πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ υπολογίζεται πως πάνω από 10.000 δεν γνωρίζουν ότι έχουν χτυπηθεί από τη νόσο.

    Όπως αναφέρει ο παιδίατρος-ενδοκρινολόγος κ Δημήτρης Χιώτης στη χώρα μας πάνω από 200 παιδιά ηλικίας 0-14 χρόνων κάθε χρόνο πρωτοεμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, δηλαδή διαβήτη που αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με 2-4 ενέσεις ινσουλίνης την ημέρα.

    "Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την αλματώδη αύξηση της παχυσαρκίας σε βαρύτητα και συχνότητα, αρχίζουμε να βλέπουμε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά και κυρίως στους εφήβους. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα θλιβερό, γιατί αυτός ο τύπος του σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να προληφθεί", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Χιώτης.

    Συμπτώματα- πρόληψη και θεραπεία

    Τα συμπτώματα του διαβήτη όταν εκδηλωθεί είναι κυρίως η πολυδιψία, η πολυουρία, η απώλεια βάρους, η εύκολη κόπωση, η πολυφαγία, συνυπάρχουσες φλεγμονές η τραύματα που δεν επουλώνονται και διαταραχές της όρασης.

    Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται πιο έντονα στο διαβήτη τύπου 1 όπου ο διαβήτης μπορεί να εμφανισθεί ξαφνικά με οξέωση και κώμα.

    Ο τύπος 2 του διαβήτη, σε αντίθεση με τον τύπο 1, μπορεί όχι μόνο να προληφθεί αλλά με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας πολλές φορές και να θεραπευθεί!

    Η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τα τελευταία χρόνια διότι:

    Η συχνότητα εκδήλωσής στο πληθυσμό αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Εκτιμάται ότι 280 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη και υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 380 εκατομμύρια το 2025!

    Eμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες ακόμη και σε παιδιά και εφήβους.

    Η έγκαιρη διάγνωση με τη κατάλληλη δίαιτα, φυσική αγωγή και φαρμακοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ίαση.

    Μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με τη μείωση του σωματικού βάρους κατά 7-10% και μέτρια αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. "Η μέτρια φυσική άσκηση, τα μικρά τακτικά γεύματα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά, όσπρια και ελαιόλαδο δεν οδηγούν μόνο στη πρόληψη του διαβήτη αλλά και γενικότερα στην προφύλαξή μας από τις κύριες αιτίες νόσησης και θανάτου όπως είναι ο καρκίνος και τα καρδιοκυκλοφοριακά νοσήματα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Φαινέκος, προσθέτοντας πως αυτό είναι το μήνυμα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη.

    Παγκόσμιο πρόβλημα ο σακχαρώδης διαβήτης

    Ο διαβήτης αποτελεί παγκοσμίως μία από τις σοβαρότερες αιτίες θνησιμότητας, νοσηρότητας, αναπηρίας και μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης. Η συχνότητα του αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς σε όλες τις χώρες και για πρώτη φορά μία μη λοιμώδης νόσος αντιμετωπίζεται σαν παγκόσμια επιδημία ανάλογη με αυτές των επιδημικών λοιμωδών νοσημάτων όπως το HIV/AIDS.

    Από πλευράς επιπολασμού οι περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και μέσης Ανατολής πλήττονται περισσότερο με ποσοστό 9,2%.

    Πέρα όμως από τον εμφανή κλινικά διαβήτη άτομα με διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης ( υπερβολική αύξηση του σακχάρου του αίματος μετά χορήγηση γλυκόζης από το στόμα) αποτελούν ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων διαβητικών. Υπολογίζεται ότι το 7,5% των ενηλίκων δηλαδή περίπου 308 εκατομμύρια έχουν διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης!

    Ο διαβήτης προκαλεί οξείες (όπως η διαβητική κετοοξέωση) και χρόνιες επιπλοκές οι κυριότερες των οποίων είναι η νεφροπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, η αμφιβληστροειδοπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, η νευροπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και ακρωτηριασμούς των άκρων και τα καρδιοκυκλοφορικά νοσήματα.

    Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1 -(που απαντάται κυρίως στα παιδιά και εφήβους, οφείλεται σε έλλειψη της παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας και δεν προλαμβάνεται), ο διαβήτης τύπου 2, (οφείλεται σε ανεπαρκή αλλά κυρίως μειωμένη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό), εμφανίζεται συνήθως στην ενήλικη ζωή και έχει σαν αιτία, πέρα από τη κληρονομική προδιάθεση, το σύγχρονο τρόπο ζωής που μας οδηγεί σε καθιστική ζωή και παχυσαρκία.

    Η πολιτική και κοινωνική παρέμβαση

    Από τη στιγμή που σχεδόν ένας στους δέκα πολίτες πάσχει από διαβήτη, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, τη ποιότητα ζωής, τη κοινωνική ένταξη και την οικονομία το πρόβλημα δεν είναι μόνο επιστημονικό αλλά και πολιτικό.

    Η Πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει μακρόχρονη πολιτική υγείας για τη πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, σωστή και εύκολη πρόσβαση σε θεραπεία και επαγγελματική διασφάλιση των ασθενών.

    Πέρα όμως από τη Πολιτεία η οικογένεια, το σχολείο, οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, τα ΜΜΕ πρέπει να ενταχθούν στη προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου. Αυτό προϋποθέτει εκπόνηση συνολικού σχεδίου πρόληψης σε εθνικό επίπεδο έτσι ώστε οι δράσεις όλων των συμμετεχόντων να είναι συντονισμένες και αμοιβαία υποστηρικτικές. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου και αξιολόγηση των δράσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Είδηση: 15340

    [10] Β.Κορέα : Εντοπίστηκε γυναίκα που είχε απαχθεί το 1977

    Ζωντανή είναι μία γυναίκα η οποία, σύμφωνα με την Ιαπωνία, απήχθη το 1977 από βορειοκορεάτες μυστικούς πράκτορες και οδηγήθηκε κρυφά στη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει στην εκπαίδευση κατασκόπων.

    Πρόκειται για την 60χρονη σήμερα Κιόκο Ματσουμότο, η οποία είχε εξαφανιστεί στη δυτική Ιαπωνία ενώ πήγαινε σε ένα μάθημα πλεκτικής και την οποία οι ιαπωνικές αρχές συμπεριλαμβάνουν στους 17 ιάπωνες πολίτες που τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, απήχθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πιονγκγιανγκ.

    Σύμφωνα με το επίσημο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο αδελφός της, ο Χαζίμε Ματσουμότο, υποστηρίζει ότι τον προηγούμενο μήνα συναντήθηκε στο Τόκιο με έναν κινέζο πολίτη, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως μεσάζοντας για λογαριασμό ενός ανώτατου βορειοκορεάτη αξιωματούχου που προσφέρθηκε να οργανώσει μία συνάντηση ανάμεσα στην Κιόκο και στην οικογένεια της.

    «Νομίζω ότι είναι βέβαιο ότι είναι ζωντανή και ίσως έλθει μία ημέρα που θα σωθεί, ελπίζω ότι θα μπορέσει να μείνει υγιής», είπε ο Χαζίμε Ματσουμότο, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τι συζήτησε με το μεσάζοντα καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο, η δημοσιότητα να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις.

    Όταν τέθηκε υπόψη του Χαζίμε, η πληροφορία μίας ιαπωνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με το θέμα των απαχθέντων, στην οποία τον προηγούμενο μήνα έφτασε μία πληροφορία, ότι μία γυναίκα στη Βόρεια Κορέα πέρασε ένα μήνυμα, ζητώντας πληροφορίες για έναν παλαιό της συνάδελφο, ο Χαζίμε εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι πρόκειται περί της αδελφής του.

    Το 2002, η Βόρεια Κορέα παραδέχτηκε ότι μυστικοί της πράκτορες έκαναν 13 απαγωγές και επέτρεψε σε πέντε θύματα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους, για οκτώ είπε ότι είχαν πεθάνει στο μεταξύ ενώ αρνήθηκε εντελώς τέσσερις απαγωγές, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Κιόκο Ματσουμότο.

    Το θέμα των απαγωγών απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη στην Ιαπωνία, η οποία ασκεί σοβαρή πίεση στις κυβερνήσεις που με τη σειρά τους ζητούν επιτακτικά περισσότερες πληροφορίες τόσο για τους οκτώ νεκρούς, όσο και για τα τέσσερα άτομα που η Πιονγκγιανγκ δεν παραδέχεται ότι έχει απάγει.

    Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το Τόκιο αρνήθηκε να παράσχει στη Βόρεια Κορέα, οποιαδήποτε ενεργειακή βοήθεια ως αντάλλαγμα για την εγκατάλειψη των πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιανγκ και τη διάλυση του πυρηνικής μονάδας στην Γιονγκμπιόν, εάν δεν λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

    Είδηση: 15361

    [11] Μπαράζ ληστειών

    Ληστεία στη Ν. Ερυθραία Δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν τα ξημερώματα σε σπίτι στη Νέα Ερυθραία όπου με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους δύο ενοίκους, τους ανάγκασαν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο και άρπαξαν από μέσα 25.000 ευρώ, χρυσές λίρες Αγγλίας, μπλοκ επιταγών, ρολόγια και χρυσά κοσμήματα.

    Στη συνέχεια, οι δράστες οι οποίοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παθόντων, ήταν πιθανότητα αλβανικής καταγωγής, άρπαξαν και τα τρία κινητά τηλέφωνα των ενοίκων και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους διεξάγονται έρευνες από την Ασφάλεια ΒΑ Αττικής.

    Περιοχή Ζωγράφου

    Ένοπλη ληστεία σε βάρος 28χρονου επιχειρηματία έγινε σήμερα το πρωί στην περιοχή του Ζωγράφου.Δύο άγνωστοι που οδηγούσαν κλεμμένο ΙΧ επιβατικό και ΙΧ φορτηγό έκλεισαν το αυτοκίνητο του επιχειρηματία, ο ένας από αυτούς τον απείλησε με πιστόλι και του άρπαξε 50.000 ευρώ που ήταν εισπράξεις αλυσίδας καταστημάτων τα οποία διατηρεί.

    Οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται.

    Κομοτηνή

    Σε 16.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό που άρπαξαν άγνωστοι από τη διάρρηξη ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Κομοτηνής.

    Η διάρρηξη έγινε γνωστή το μεσημέρι, όταν οι υπάλληλοι της τροφοδοσίας της τράπεζας, αντιλήφθηκαν την έλλειψη χρημάτων και κάλεσαν αμέσως την Αστυνομία.

    Η υπόθεση, ερευνάται από την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης

    Αλλοδαποί τραυμάτισαν οδηγό ταξί

    Είδηση: 15355

    [12] Μέτρα για τους δανειολήπτες και απ΄ άλλες Τράπεζες

    Σε δράσεις με στόχο την ανακούφιση οικονομικά ασθενέστερων ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, προχωρούν οι τράπεζες. Μετά την Eθνική και την Πειραιώς, δέσμες κοινωνικών μέτρων εξήγγειλαν τη Δευτέρα η Eurobank και η Attika Bank.

    Ειδικότερα, η Eurobank, ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων αμετάβλητα παρά την μείωση των επιτοκίων των δανείων που προσαρμόζονται αυτόματα στις αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς ΕΚΤ και Euribor/Libor.

    Παράλληλα αναστέλλει κάθε ενέργεια πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο 1ης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, για περίοδο 6 μηνών αλλά και τις δόσεις στεγαστικών δανείων για κεφάλαιο και τόκους στους ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ, έως το τέλος του 2009 κατόπιν σχετικού αιτήματος για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα

    Ταυτόχρονα μειώνει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έως και 1% και των καταναλωτικών δανείων έως και 0,5% αναλόγως του τύπου των προϊόντων, με ισχύ από 17.11.2008.

    Για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών η Eurobank θα διαθέσει 200 εκατ. ευρώ σε νέες εκταμιεύσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα χορηγήσει 30 εκατ ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των επιδοτούμενων και εγγυημένων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ.

    Επιπλέον, ήδη από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η Τράπεζα ακολουθεί μία ευέλικτη πολιτική αναδιάρθρωσης δόσεων των δανείων και διευκόλυνσης των δανειοληπτών που ανήκουν στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

    Παράλληλα και η Attica Bank ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων αμετάβλητα. και αναστέλλει κάθε ενέργεια πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ για περίοδο 6 μηνών, ενώ μειώνει τη δόση για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ κατά 50% μέχρι το τέλος του 2009 μετά από έγγραφη αίτηση του δανειολήπτη.

    Ταυτόχρονα προωθεί τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους και συμμετέχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των επιδοτούμενων και εγγυημένων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ.

    Τέλος επιστρέφει τόκους κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (2%) σε κατόχους ενήμερων καρτών με εγκεκριμένο όριο κάρτας έως 1.500 ευρώ (ισχύει από 12/12/2008 έως 12/12/2009).

    Τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) ανακοίνωσε σήμερα και η FBBank.

    Ήδη η Εθνική Τράπεζα πρώτη ανακοίνωσε την Παρασκευή δέσμη μέτρων με στόχο την υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων αναστολή για περίοδο 6 μηνών τις ενέργειες πλειστηριασμού ή κατάσχεσης που αφορούν απαίτησή της από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας αρχικού ύψους κεφαλαίου μέχρι 300.000 ευρώ καθώς και αναστολή για διάστημα 12 μηνών τις καταβολές δόσεων στεγαστικών δανείων για ανέργους δικαιούχους επιδόματος του ΟΑΕΔ.

    Μέτρα ανακοίνωσε και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς αποφάσισε επίσης μεταξύ άλλων για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας η Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες της που θα το ζητήσουν, να μειώσουν τη δόση του δανείου τους στο μισό, για όλο το 2009. Ενώ επίσης μειώνει το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΒΕΧ) για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις κατά 0,5%, ενώ μειώνει επίσης το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών έως και 1% και το επιτόκιο διαμορφώνεται από 14,75% έως 15,75%, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας. Επίσης, θα απέχει για έναν χρόνο από κάθε πρωτοβουλία πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ.

    Εν τω μεταξύ η ΑΤΕbank, με ανακοίνωσή της και με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας που σύμφωνα με την Τράπεζα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα καταλογίζοντας στην ΑΤΕ πρακτικές που καμία σχέση δεν έχουν με ό,τι συμβαίνει τονίζει για την πιστωτική πολιτική της:

    "Η ΑΤΕbank έχει κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των Αγροτών τα τέσσερα τελευταία χρόνια, γεγονός μοναδικό στην τραπεζική αγορά και ήταν από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στον Τραπεζικό χώρο, που όχι μόνο εφάρμοσε το Νόμο για τα πανωτόκια, αλλά υπερακόντισε στην εφαρμογή του, διαγράφοντας ληξιπρόθεσμα χρέη 1,8 δισ β¬, από τα οποία 1,1 δισ β¬ αφορούσαν χρέη Αγροτών, με το ποσοστό των διαγραφών να ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 70% του συνόλου των οφειλών".

    Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η ΑΤΕbank ήταν η πρώτη Τράπεζα που δήλωσε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ όπως αναφέρεται η πολιτική της στον τομέα των στεγαστικών δανείων έχει αποδείξει στην πράξη την ευαισθησία της προς τα νοικοκυριά και έχει σημαντική συμβολή στη συγκράτηση των επιτοκίων, που είναι τα καλύτερα στην ελληνική τραπεζική αγορά.

    Η ΑΤΕbank, που εντάχθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2007 στο πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων σε δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, συνεχίζει να προσφέρει το στεγαστικό δάνειο "Στέγη ΟΕΚ", με τους καλύτερους όρους. Η Αγροτική επίσης έχει αποδεχθεί τη συμμετοχή της στο σχέδιο της Κυβέρνησης, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην Ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι διαθέτει επαρκή ρευστότητα και έναν από τους καλύτερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις στην τραπεζική αγορά.

    Είδηση: 15352

    [13] Ε Έ: Βαθιά ανησυχία για καταστροφή παλαιστινιακών κατοικιών από Ισραηλινούς

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα "βαθιά ανησυχία" για την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και κάλεσε το Ισραήλ να εγκαταλείψει το ταχύτερο δυνατό αυτή την πρακτική.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις επιχειρήσεις καταστροφής παλαιστινιακών κατοικιών στις οποίες προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές αρχές σε πολλές συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ", δήλωσε στο Παρίσι ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ Φρεντερίκ Ντεζανιό.

    "Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι αυτές οι επιχειρήσεις που πλήττουν σκληρά τη ζωή των κατοίκων των συνοικιών αυτών, είναι παράνομες έναντι του διεθνούς δικαίου και καλούν τις ισραηλινές αρχές να τις σταματήσουν το ταχύτερο δυνατόν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Ο ίδιος κάλεσε παράλληλα το Ισραήλ "να απόσχει από κάθε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ιερουσαλήμ".

    Το Ισραήλ κατέστρεψε στις 5 Νοεμβρίου πέντε κτίρια στην ανατολική Ιερουσαλήμ, επειδή σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είχαν ανεγερθεί χωρίς άδεια. Η ενέργεια αυτή πυροδότησε επεισόδια σε μία αραβική συνοικία της ιερής πόλης.

    Όπως καταγγέλλει η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «B'Tselem», από το 2004 οι ισραηλινές αρχές έχουν καταστρέψει 350 σπίτια στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με το επιχείρημα ότι ανεγέρθηκαν χωρίς σχετική άδεια.

    Είδηση: 15351

    [14] Συνεχίζουν ανοδικά

    Διατηρείται το ανοδικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές με κέρδη που κυμαίνονται πάνω από το 2% σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, μια μέρα μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επενδύσει 600 δισ. δολάρια για να τονώσει την ανάπτυξη της χώρας. Τα δυο χρηματιστήρια της Μόσχας το RTS (+6,83%) και το Micex (+2,15%) έκλεισαν με μεγάλη άνοδο σήμερα, επωφελούμενα από την θετική δυναμική. Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να ακολουθεί την ανοδική κίνηση των διεθνών χρηματιστηρίων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.190,99 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,98%. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε σήμερα τις συναλλαγές του με άνοδο, ωστόσο γρήγορα το κλίμα μεταστράφηκε και πλέον καταγράφει απώλειες. Κέρδη επιφύλαξε το πρωί η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια: Με άνοδο 5,81% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο, ενώ ενισχυμένοι έκλεισαν και οι δείκτες σε Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ, Σίδνεϊ, Σεούλ, Σιγκαπούρη. Με διακυμάνσεις κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Στα 63,60 δολάρια το βαρέλι το αργό.

    Αισιοδοξία από την απόφαση της Κίνας

    Η προσπάθεια του Πεκίνου να δώσει το υπέρογκο ποσό των 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ως αντίδοτο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, και στην παγκόσμια καταναλωτική κρίση, αποδυναμώνει το δολάριο, και ενισχύει τη ζήτηση του πετρελαίου.

    Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, λέγοντας, ότι το κινεζικό μοντέλο έκτακτης ανάγκης, δεν αποτελεί πρότυπο, αλλά κατάχρηση, για τις οικονομίες που παρουσιάζουν ελλειμματικό προϋπολογισμό.Την ίδια ώρα, η Ισλανδία που έχει βρεθεί ήδη στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης ζήτησε σήμερα και επίσημα οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Στην Ισπανία οι μεγάλες τράπεζες τάσσονται υπέρ της αύξησης των ελέγχων στο διεθνές οικονομικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο με τους Ισπανούς τραπεζίτες.Ο Θαπατέρο ξεκίνησε σήμερα μια σειρά συναντήσεων ενόψει της συνόδου της G20 που θα διεξαχθεί το Σάββατο στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο των επαφών του είχε συνομιλίες με τους διευθυντές των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ισπανίας--μεταξύ αυτών ήταν και ο Εμίλιο Μποτίν, ο πρόεδρος του ομίλου Santander, της μεγαλύτερης τράπεζας της ευρωζώνης.

    Εν τω μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία χρηματοδότησης ενυπόθηκου χρέους Fannie Mae, η οποία τον Σεπτέμβριο τέθηκε υπό τον έλεγχο του αμερικανικού δημοσίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ζημίες της κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν στο κολοσσιαίο ποσό των 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.Πηγές: NET 105.8, ΑΠΕΣχετικά άρθρα: Με άνοδο άνοιξαν τα διεθνή χρηματιστήρια

    Είδηση: 15349

    [15] Εφ' όλης της ύλης ο Σπέκχαρντ

    Την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και την κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, θέτει ως κύρια προτεραιότητα η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των ΗΠΑ, επισήμανε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα, Δευτέρα με εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, ο πρέσβης Σπέκχαρντ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι ΗΠΑ θα δεχτούν το νέο όνομα, δήλωσε ότι "θα ενστερνιστούμε τη λύση που θα συμφωνηθεί από τα δύο μέρη".

    " Εσείς είστε τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να ενστερνιστούμε και να αποδεχτούμε την λύση. Στην πραγματικότητα βέβαια όλα αυτά είναι μέρος της λύσης. Ακόμη και το πώς θα αποκαλούν οι ΗΠΑ τη χώρα" είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

    Ερωτηθείς σχετικώς με το εάν η Ουάσιγκτον θα αλλάξει το όνομα που χρησιμοποιεί σήμερα, στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχωρήσει σε απλή σύσταση προς τις τρίτες χώρες, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι "πριν φτάσουμε στην οριστική λύση, τόσο η Αθήνα όσο και Σκόπια θα γνωρίζουν καλά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Όποιο πάντως και αν είναι το πακέτο λύσης με το οποίο οι δύο πλευρές μπορούν να προχωρήσουν, αυτό θα στηρίξουμε".

    Σε ό,τι αφορά τον χρόνο επίτευξης λύσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Σπέκχαρντ περιορίστηκε να επισημάνει την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις κατά την διάρκεια των μηνών που βρίσκεται ο ίδιος στην Ελλάδα, αλλά και να τονίσει ότι "θα ήταν λάθος να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της διαδικασίας, περιμένοντας τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ".

    Σχετικώς με την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και την εμφανιζόμενη ως δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τις πρόσφατες συμφωνίες συνεργασίας με την Ρωσία, ο κ. Σπέκχαρντ απέρριψε τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι, αντιθέτως, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ελληνική πολιτική σε αυτό το θέμα και τα σχέδια για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και για ποικιλία των πηγών.

    "Συνεργάζεστε με την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, την Βόρεια Αφρική και αυτό αποτελεί σώφρονα πολιτική. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Ουάσιγκτον, αλλά και πολλές χώρες στην Ευρώπη, είναι η εσωτερική πολιτική της Ρωσίας, με την κατοχή και την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και όχι τα σχετικά με την ενέργεια. Εμείς επιθυμούμε την συνεργασία με την Ρωσία, η οποία είναι σημαντικός προμηθευτής ενέργειας. Αυτό που θέλουμε ωστόσο είναι διαφάνεια και εφαρμογή των νόμων της ελεύθερης αγοράς στις διαδικασίες", δήλωσε.

    Σε ό,τι αφορά την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης ταξιδιωτικής θεώρησης για τους πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ ("visa waiver") ο κ. Σπέκχαρντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η διαδικασία προχωρά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της χώρας του για το Κυπριακό, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ παρέπεμψε στις προεκλογικές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον κάνει αυτό που πρέπει, παρακολουθώντας τις εξελίξεις από λίγο πιο μακριά.

    Ερωτηθείς σχετικώς με τα κριτήρια επιλογής της Τουρκίας να συμμετάσχει στην συνάντηση των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρέσβης έκανε λόγο για μια σημαντική οικονομία και μια μεγάλη χώρα, η οποία αντανακλά ένα συγκεκριμένο τμήμα του πλανήτη σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται από πλευράς ανάπτυξης.

    Είδηση: 15348

    [16] Παναττική διοργάνωση για ΑΜΕΑ

    Ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Περιστερίου, η Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ", ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων, διοργανώνουν την 3η Παναττική Αθλητική Διοργάνωση ΑΜΕΑ 2008, για παιδιά, νέους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή βράβευσης Παραολυμπιονικών αθλητών του Πεκίνου).

    Ημερομηνία διεξαγωγής της διοργάνωσης είναι η Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008 και τόπος το Κλειστό Γυμναστήριο "Ανδρέας Παπανδρέου" (οδός Τζων Κένεντυ και Γιαννιτσών, Περιστέρι. Οι ώρες διεξαγωγής των αθλημάτων θα είναι από τις 9πμ έως τις 12 το μεσημέρι.

    Αθλήματα: 1. Άλμα χωρίς φορά (τρεις προσπάθειες, μετράει η καλύτερη). Συμμετέχουν μέχρι τρία άτομα. Επίπεδο αλμάτων 1ο: Άλμα με προσγείωση στα δύο πόδια και επίδοση πάνω από 1m.2ο: Άλμα με προσγείωση στα δύο πόδια και επίδοση μέχρι 50 cm.3ο: Απλή αναπήδηση στο στρώμα.

    2. Εκτέλεση πέντε ελεύθερων βολών μπάσκετ (δυο πόντους η κάθε βολή). Συμμετέχουν μέχρι δύο άτομα.Επίπεδο βολών1ο: Σωστή τοποθέτηση χεριών και ευστοχία τέσσερις στις πέντε βολές από τη γραμμή του φάουλ. 2ο: Ευστοχία βολών μέχρι τρεις στις πέντε από όποιο σημείο του γηπέδου. 3ο: Ευστοχία βολών μέχρι δύο στις πέντε από όποιο σημείο του γηπέδου.

    3. Σκυταλοδρομία. Συμμετέχει μια ομάδα πέντε ατόμων από κάθε φορέα. (τέσσερις εκπαιδευόμενοι του φορέα και ένας παιδαγωγός-συνοδός). Οι συμμετέχοντες κρατούν ένα μπαλάκι στο χέρι και τρέχοντας το τοποθετούν στην απέναντι πλευρά του γηπέδου σε ένα στεφάνι στο πάτωμα και αμέσως ξεκινά ο επόμενος της ομάδας. Συναγωνίζονται ταυτόχρονα τέσσερις ομάδες. Νικάει η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη, η οποία παίρνει κύπελλο.)

    Προθεσμία υποβολής συμμετοχής: μέχρι την Τετάρτη 12/11/2008 στο fax: 210.8664100 / 210.9828150

    Αριθμός συμμετεχόντων ανά φορέα: μέχρι δέκα (10)

    Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει τον τελευταίο χρόνο να έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, που να βεβαιώνουν ότι μπορούν να πάρουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες.Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα.Κάθε συμμετέχοντας μπορεί να λάβει μέρος σε ένα αγώνισμα. Οι συμμετέχοντες στη σκυταλοδρομία δύνανται να συμμετέχουν και σε ένα ατομικό. Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία και συμμετοχή μπορούν να απευθυνθούν στα εξής τηλ.: 210 8664100 (τηλ/fax), 210-9828150, κιν.6932-242414 Ε-mail :

    <!-- var prefix = '&#109;a' + 'i&#108;' + '&#116;o'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy27808 = '&#97;d&#97;pt&#101;d_&#97;ct&#105;v&#105;t&#105;&#101;s' + '&#64;'; addy27808 = addy27808 + 'h&#111;tm&#97;&#105;l' + '&#46;' + 'c&#111;m'; document.write( '' ); document.write( addy27808 ); document.write( '' ); //-->\n <!-- document.write( '' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    <!-- document.write( '</' ); document.write( 'span>' ); //-->

    Είδηση: 15364

    [17] Αίγυπτος: Αρνήθηκε άσυλο στο γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν

    Η Αίγυπτος αρνήθηκε σήμερα Κυριακή την είσοδο στη χώρα του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν και της Βρετανής συζύγου του, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε πτήση για την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Πηγές του αεροδρομίου του Καΐρου ανέφεραν ότι ο Ομάρ μπιν Λάντεν, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δεν υποστηρίζει τη βία, ζήτησε να μεταβεί στο Κατάρ, όπου δεν θα τού αρνηθούν την είσοδο καθώς διαθέτει σαουδαραβικό διαβατήριο.

    Ο γιός του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν έφτασε το Σάββατο στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπως έγινε γνωστό από αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, μετά την άρνηση της Ισπανίας να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο.

    Ο Ομάρ Μπιν Λάντεν απέτυχε να του χορηγηθεί νωρίτερα φέτος άδεια εισόδου στη Βρετανία, βρίσκονταν για αρκετές ημέρες στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης διαπραγματευόμενος τη χορήγηση πολιτικού ασύλου με τις ισπανικές αρχές.

    "Ο ισπανικός νόμος δεν προβλέπει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου", δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέδο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα μιλώντας στην τηλεόραση και πρόσθεσε: "Η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει την ισπανική θέση και έτσι ο αιτών θα σταλεί πίσω στη χώρα απ' όπου προήλθε", εννοώντας την Αίγυπτο, τελευταίο σταθμό του πριν φτάσει στην Ισπανία.

    Η αγγλικής καταγωγής σύζυγός του Ζάινα αλ Σάμπαχ σε συνέντευξή της στο Ρόιτερ δήλωσε ότι το ζεύγος φοβάται πως θα γίνει απόπειρα δολοφονίας του εξαιτίας των απόψεων του συζύγου της που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές του πατέρα του.

    "Η Ισπανία ήταν η μόνη ελπίδα μας για να επιβιώσουμε", είπε και επανέλαβε ότι ο Ομάρ Μπιν Λάντεν "τάσσεται 100% υπέρ της ειρήνης".

    Πρόσθεσε ότι ο σύζυγός της, ένα από τα πολλά παιδιά του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έπαψε να ζει με τον πατέρα του πολύ πριν γίνουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ αφού κατέστησε σαφές ότι δεν υποστηρίζει τη βία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Είδηση: 15305


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 November 2008 - 17:53:36 UTC