Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Παπούλια στις Τράπεζες-Μέτρα ανακοίνωσε και η ΑΤΕ
  • [02] Σε ύφεση η ευρωζώνη-Συνοδος G20
  • [03] Διαβεβαιώσεις για τα Ταμεία απ΄τον Πρωθυπουργό
  • [04] Ευθανασία στην Ιταλία με δικαστική απόφαση
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη
  • [06] Εχθρικό το σύστημα υγείας της χώρας μας.
  • [07] Διαζύγιο για διαδικτυακή απιστίαβ¦
  • [08] Εικόνα χάους στο Πακιστάν
  • [09] Αισθάνομαι ταπεινός λέει ο Ομπάμα- υποψήφια ΥΠΕΞ η Χίλαρι
  • [10] Ομιλία Φ. Πετραλιά για το ασφαλιστικό

    [01] Μήνυμα Παπούλια στις Τράπεζες-Μέτρα ανακοίνωσε και η ΑΤΕ

    Η διεθνής οικονομική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας "Δίνεται μια μεγάλη μάχη και είναι πάρα πολύ σωστό ότι σε τέτοιες περιόδους οι Τράπεζες πρέπει να δείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία", , τόνισε ο υποδεχόμενος τον κ. Προβόπουλο και αναφέρθηκε στη συνάντηση των G-20. Πάντως οι τράπεζες εξακολουθούν να κρατούν σκληρή γραμμή-παρά τις πιέσεις- και οι περισσότερες δεν προχωρούν στη χορήγηση δανείων και στη μείωση των επιτοκίων, για να ανακουφίσουν την αγορά που δοκιμάζεται από την κρίση. Μείωση επιτοκίων, αναστολή πλειστηριασμών και πάγωμα δόσεων δανείων για ένα χρόνο ανακοινώσε η Αγροτική Τράπεζα.

    Ειδικότερα για τον ιδιωτικό τομέα

    1. Μειώνει κατά 0,50% το κυμαινόμενο επιτόκιο του βασικού προγράμματος στεγαστικών δανείων και όλων των κυμαινομένων επιτοκίων ιδιωτών που καθορίζονται από την Τράπεζα.

    2. Μειώνει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έως 1%. Τα νέα επιτόκια, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας, διαμορφώνονται από 14,20% έως 15,75%. Οι ενήμεροι κάτοχοι κάρτας επωφελούνται επιστροφής τόκων μίας ποσοστιαίας μονάδας, ανεξαρτήτως πιστωτικού ορίου.

    3. Παγώνει τις δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για ένα χρόνο και παρατείνει τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου έως 2 χρόνια, χωρίς τόκους ποινής, στους ανέργους δικαιούχους επιδόματος του ΟΑΕΔ.

    4. Δεν υλοποιεί προγράμματα πλειστηριασμών κατά δανειοληπτών στεγαστικών δανείων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με οφειλές κάτω των 100.000 ευρώ.

    5. Συνεχίζει να προσφέρει στους δικαιούχους επιδότησης επιτοκίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας το στεγαστικό δάνειο «Στέγη ΟΕΚ», με τους καλύτερους όρους της αγοράς.

    6. Για τη διευκόλυνση των κατόχων πιστωτικών καρτών και δανειοληπτών καταναλωτικών δανείων προσφέρεται η δυνατότητα διακανονισμού των υποχρεώσεων τους μέσω προγράμματος αναχρηματοδότησης οφειλών με επιτόκιο 8,25%.

    7. Συμμετέχει στο πρόγραμμα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Για τον αγροτικό τομέα

    1. Μειώνει κατά 0,50% το κυμαινόμενο επιτόκιο του προγράμματος στεγαστικών δανείων αγροτών. Αφορά 48.000 αγρότες

    2. Παγώνει, μετά από αίτηση, την καταβολή των δόσεων για ένα χρόνο των επενδυτικών-μεσοπρόθεσμων δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με παράλληλη παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου έως 2 χρόνια. Αφορά 43.000 αγρότες.

    3. Αυξάνει έως 20% το όριο των ενήμερων κεφαλαίων κίνησης των αγροτών (Ανοικτό Δάνειο Αγροτών), ώστε να προσφέρει ρευστότητα με στόχο την κάλυψη των αναγκών τους λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Αφορά 82.000 αγρότες.

    4. Ανανεώνει, αυτόματα για μια τριετία, το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Δάνειο Αγροτών, χωρίς υποχρέωση καταβολής κεφαλαίου και μόνο με εξόφληση τόκων, μετά από αίτηση του αγρότη.

    5. Παρά την αύξηση των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ. για 9 συνεχείς φορές(συνολική αύξηση 2,25%) από το Δεκέμβριο 2005, η Τράπεζα κρατά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων των αγροτών σε κεφάλαια κίνησης(3,75%).

    6. Η ΑΤΕbank τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις προς τον αγροτικό τομέα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που αφορούσαν 54.000 αγρότες με ένταξή τους στο Νόμο για τα Πανωτόκια. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διαγραφεί 2 δισ β¬ για συνεταιρισμούς, ενώ δεν έχει γίνει κανένας πλειστηριασμός για αγροτική εκμετάλλευση.

    Εν τω μεταξύ, ανακλήθηκε τελικά η εντολή που είχε δοθεί προ ημερών από την Εθνική Τράπεζα σε εισπρακτική εταιρεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δανειοληπτών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

    Η Υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά που παρενέβη στο θέμα δήλωσε:

    "Επιτέλους όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι σε μια τέτοια συγκυρία, ενέργειες, όπως η σημερινή, προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Καλώ τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να συναισθανθεί το μέγεθός της κοινωνικής της ευθύνης και να ανακαλέσει αυτή την απαράδεκτη απόφαση".Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος ερωτηθείς αν ανησυχεί την κυβέρνηση το θέμα των εισπρακτικών εταιρειών, που λειτουργούν για λογαριασμό τραπεζών, παρέπεμψε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που βάζει φρένο στις εισπρακτικές εταιρείες.

    Τόνισε πως η κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος πήρε πρωτοβουλία να τεθεί τέρμα σε τέτοιες απαράδεκτες μεθόδους και πρόσθεσε:

    "Όλοι αυτοί οι οποίοι τώρα βγαίνουν και λένε τι θα είχαν κάνει, θα μπορούσαν το είχαν κάνει πριν 5, 6, 20 χρόνια. Σημασία έχει ότι δεν το έκαναν. Εμείς σήμερα το κάναμε. Τότε κώφευαν. Τους άφηναν να δρουν εντελώς ανεξέλεγκτα".

    Επιστολή προς την διοίκηση της Eurobank απέστειλε ο υφυπουργός Aνάπτυξης Γιώργος Βλάχος ζητώντας την απαλοιφή όρων συμβάσεων πιστωτικών καρτών οι οποίες ελέγχονται για καταχρηστικότητα.

    Είδηση: 15553

    [02] Σε ύφεση η ευρωζώνη-Συνοδος G20

    Σε ύφεση εισήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία της η οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, την ίδια ώρα που οι G20 προετοιμάζονται για την κρίσιμη σύνοδο που θα γίνει το Σάββατο, στην Ουάσιγκτον για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, Τα συμπτώματα κοινά για 30 χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, με την ανεργία σε ρεκόρ δεκαπενταετίας, και την ανάπτυξη σε κωματώδη κατάσταση κάτω του 0,5% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

    Το μοναδικό θετικό πρόσημο, το σύν μηδέν κόμμα 14% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος που ανακοίνωσε η Γαλλία ενισχύει τις θέσεις του ΝΙκολά Σαρκοζί.Που απαξιώνει το δολάριο ως κυρίαρχο νόμισμα από το 1945 και αναχωρεί για την Ουάσιγκτον έτοιμος για διαξιφισμούς με τον υπέρμαχο της παλαιάς φρουράς του οικονομικού φιλελευθερισμού και οικοδεσπότη της συνόδου των είκοσι Τζώρτζ Μπους.

    Με την ύφεση να απειλεί την ρωσική οικονομία και την αξία του πετρελαίου μειωμένη ήδη κατά 60% ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ δηλώνει σύμμαχος των τριακοσίων εκατομμυρίων πολιτών και των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν από τη σύνοδο της Ουάσιγκτον μεταρρυθμίσεις του πυλώνες του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος εντός εκατό ημερών.

    Σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στη Νίκαια, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι οι ρωσικές προτάσεις για την οικονομική κρίση προσεγγίζουν πολύ στις ευρωπαϊκές, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα θεωρεί αναγκαίο να υπάρξουν περισσότερες σύνοδοι κορυφής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Οι θέσεις της ΕΕ και της Ρωσίας θα τεθούν στη Σύνοδο των είκοσι χώρων στην Ουάσιγκτον.

    Κανείς δεν περιμένει "θαύματα" από τη σύνοδο κορυφής της G20 αλλά βλέπει σε αυτήν την "έναρξη μιας διαδικασίας" για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

    "Βεβαίως, ελπίζω ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" (ΔΝΤ) και να ενεργήσουμε έτσι ώστε "οποιοδήποτε σημαντικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα να μπορεί να ελέγχεται", πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

    Διαπιστώνοντας ότι στην Ευρώπη "είμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης ύφεσης", ο πρόεδρος της Επιτροπής εκτιμά επίσης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν "άμεσα" μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας μέσω μιας εργαλειοθήκης, όμοιας με εκείνης που χρησιμοποιείται για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Όταν ρωτήθηκε από την ίδια εφημερίδα η καγκελάριος της Γερμανίας για τις προσδοκίες της από τη G20, η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι σε αυτή τη σύνοδο κορυφής θα διεξαχθούν "δύσκολες επαφές" αλλά πρέπει τουλάχιστον να αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις τους προσεχείς μήνες.

    Στη σύνοδο της G20 της Ουάσινγκτον μετέχουν τα μέλη της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G8: Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία, Βρετανία και Ρωσία), η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), 11 αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις (Αργεντινή, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό και Τουρκία). Η Γαλλία εκχώρησε στην Ισπανία μια από τις δύο έδρες που διαθέτει ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο.

    ΔΝΤ και ΦΟΣ προς τις Κεντρικές Τράπεζες του G20

    Eπιστολή προς τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών του G20, μία ημέρα πριν τη σύνοδό της στην Ουάσινγκτον, δημοσίευσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά και το "Φόρουμ για την Οικονομική Σταθερότητα" (ΦΟΣ). Βασικό σημείο της επιστολής, είναι η διαπίστωση - πρόταση προς αυτούς, ότι είναι αναγκαίο στο μέλλον να συνεργάζονται καλύτερα ώστε ο κώδωνας του συναγερμού, να ηχεί πολύ πριν να ξεσπάσει μία εκτεταμένη οικονομική κρίση."Εμείς, από την πλευρά μας, θα ασκηθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, αμφότεροι", αναφέρουν τόσο το ΔΝΤ, όσο και το ΦΟΣ, στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί Οικονομικών, διοικητές κεντρικών τραπεζών, εποπτικοί οικονομικοί οργανισμοί, από 12 κράτη. Το ΔΝΤ έχει 185 μέλη και από αυτό συντάσσονται σε ετήσια βάση λεπτομερείς εκθέσεις για το οικονομικό προφίλ κάθε μέλους του στο τέλος "των διαβουλεύσεων" που προβλέπονται στο Τέταρτο Κεφάλαιο του Καταστατικού του, ενώ για πολλά και σημαντικά από τα μέλη συντάσσεται και μία δεύτερη έκθεση στην οποία περιγράφεται κατά πόσο η σταθερότητα στο άμεσο μέλλον μπορεί να διέπει το οικονομικό σύστημά του. "Οι θεωρητικές συστημικές μεταβλητότητες αλλά και οι κίνδυνοι, από την μακροοικονομική σκοπιά", μιας εθνικής οικονομίας αφορούν το ΔΝΤ. Το Φόρουμ για την οικονομική σταθερότητα από τη δική του πλευρά επικεντρώνει τις αναλύσεις του στη μεταβλητότητα, που μπορεί να έχει ένα δεδομένο οικονομικό σύστημα λαμβάνοντας υπόψη του τις εκθέσεις του ΔΝΤ γι αυτό. Η χρηματοπιστωτική κρίση και η ένταση, αλλά και η έκτασή της, οδήγησαν ΔΝΤ και ΦΟΣ σε κοινή έκθεση για το πρόβλημα.

    Είδηση: 15549

    [03] Διαβεβαιώσεις για τα Ταμεία απ΄τον Πρωθυπουργό

    Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απρόβλεπτη την οικονομική κρίση, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέκου Αλαβάνου.Ο κύριος Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και επιτέθηκε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που υπερδιπλασίασαν το δημόσιο χρέος.Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους σε αυτό το φορτισμένο περιβάλλον εμφανίζονται με πακέτα υποσχέσεων ακοστολόγητά και ανεφάρμοστα όπως τα χαρακτήρισε, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει πρακτικές ανέξοδου και ανώφελου λαϊκισμού.Την ρητή διαβεβαίωση ότι το κράτος διασφαλίζει πλήρως και την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και όλες τις συντάξεις και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Από την πλευρά της η κυρία Παπαρήγα χαρακτήρισε αόριστη τη δέσμευση του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται τζόγος στο Χρηματιστήριο με τα λεφτά των ασφαλισμένων.

    "Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων είναι εγγυημένη από την ελληνική πολιτεία. Οι συντάξεις είναι απόλυτα εγγυημένες για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για κανένα συνταξιούχο και κανέναν ασφαλισμένο".

    Τη ρητή αυτή διαβεβαίωση επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, η οποία πρότεινε να καλυφθούν οι απώλειες των ταμείων από τη συμμετοχή τους στο χρηματιστήριο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα ταμεία σήμερα λειτουργούν σε θωρακισμένο πλαίσιο, ότι δεν έχουν λόγο να ρευστοποιήσουν ή να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία τους και υπογράμμισε ότι "σε κάθε περίπτωση, το κράτος εγγυάται απόλυτα όλες τις συντάξεις".

    Η κ. Παπαρήγα ζήτησε από την κυβέρνηση να αγοράσει τις μετοχές που έχουν στην κατοχή τους τα ταμεία, όχι στην τρέχουσα τιμή τους αλλά στην τιμή αγοράς "στο βαθμό που ισχύει ότι έχουμε τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ απώλειες από την τελευταία οικονομική κρίση". Εξέφρασε, δε, εκ νέου τη διαφωνία του Κομμουνιστικού Κόμματος στην τοποθέτηση των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο, το οποίο "εμείς ονομάζουμε τζόγο".

    Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής αναρωτήθηκε "εάν σπεύδαμε αυτή τη στιγμή σε μια λογιστική αποκατάσταση των ταμείων τι θα κερδίζαμε; Είναι ωφέλιμο να μετατρέπαμε μια λογιστική διαφορά σε πραγματική διαφορά; Είναι ωφέλιμο να βάλουμε αυτή τη στιγμή πρόσθετα βάρη στον προϋπολογισμό και να περιορίσουμε τα περιθώρια που έχει για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές; Ασφαλώς όχι. Εάν υιοθετούσαμε την πρόταση του ΚΚΕ, δεν θα καταφέρναμε τίποτα άλλο παρά μόνο να μεταθέσουμε στους φορολογούμενος ένα κόστος χωρίς κανένα όφελος" είπε ο πρωθυπουργός.

    Απάντηση στον Α. Αλαβάνο για τους εξοπλισμούςΣτην ώρα του Πρωθυπουργού οκ. Καραμανλής απάντησε και σε ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με την πρότασή του για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι τα χρήματα που δίνονται για τους εξοπλισμούς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι για πρώτη φορά είναι μειωμένες οι αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2009. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην οικονομική κρίση και ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ στην εποχή του οποίου υπερδιπλασιάστηκε το δημόσιο χρέος.Όπως είπε σε δηλώσεις της η Γ.Γ της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα μετά την συζήτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία στη Βουλή, «ύστερα από την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στο θέμα της κάλυψης των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχασαν πάνω από 2 δις ευρώ, λέγοντας "Στηρίζουμε τα ταμεία", αισθανόμαστε διπλά ανήσυχοι.Όταν ζητήσαμε να μας πει πως συγκεκριμένα θα στηρίξουν τα ταμεία, έκανε λόγο για "κοινωνικές μεταβιβάσεις", κι όταν λέει κοινωνικές μεταβιβάσεις, το 95% αφορούν σε γνωστά μέτρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει.Συγκεκριμένα πράγματα για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είπε. Τα ταμεία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, έχουν θιγεί από τις κυβερνήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1950 μέχρι σήμερα τους χρωστάνε και το μόνο που μας εξήγησε είναι ότι είναι σωστό τα ταμεία να παίζουν στο χρηματιστήριο, να παίζουν στον τζόγο όπως λέμε εμείς.Υπενθυμίζω το εξής πράγμα. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει οικονομική κρίση, τα χρηματιστήρια από χώρα σε χώρα, αλλά και στην Ελλάδα έχουν κρίση, γιατί οι μετοχές εκεί που επενδύονται μπορεί να γίνουν και λάθος, είτε η πρόβλεψη να είναι τέτοια που να πέσει έξω.Επομένως και μόνο το γεγονός ότι κάνεις προβλέψεις για να κερδίσεις οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, πολύ περισσότερο που η κρίση θα είναι παρατεταμένη και βαθιά. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.Πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε το εξής.Η κυβέρνηση να αγοράσει από τις τράπεζες τις μετοχές των ασφαλιστικών ταμείων στην τιμή αγοράς και όχι την σημερινή τιμή, να καλύψει τις απώλειες και να σταματήσει το τζογάρισμα».

    Σε ερώτηση για τις απολύσεις που θα φέρει η κρίση καν αν το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από τον προϋπολογισμό, είπε ότι «η κρίση δεν έχει αποκλειστική σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν είχαν αυτά τα γνωστά «ομόλογα». Έκαναν κυρίως επενδύσεις στο εξωτερικό. Η κρίση αρχίζει διεθνώς και στην Ελλάδα από την ίδια την παραγωγή. Έχουμε υπερ-συσσώρευση κερδών, κεφαλαίων και εμπορευμάτων, σε συνθήκες όπου η παραγωγή και οι επενδύσεις πραγματοποιούνταν άναρχα, σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, σε συνθήκες όπου έχει μεγαλώσει η εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας.Επομένως το ζήτημα ούτε με τον προϋπολογισμό αντιμετωπίζεται. Γι' αυτό εμείς ζητάμε άμεσα μέτρα που βελτιώνουν την θέση των εργαζομένων. Πρόκειται στην ουσία για αμυντικά μέτρα, κι από εκεί και πέρα, το ζήτημα είναι ο λαός να αντιταχθεί με τη γενική γραμμή πλεύσης.Όμως η κρίση δεν αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Απολύσεις γίνονταν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Γερμανία για παράδειγμα που μπαίνει σε τροχιά ύφεσης είχε «τοξικά ομόλογα»; Λοιπόν μην τα μπερδεύουμε αυτά. Το τραπεζικό σύστημα οξύνει την κρίση, την παροξύνει, αλλά, δεν την προκαλεί από μόνη του».

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διευκρίνισε λέγοντας πως «εγώ είπα ότι η ημερομηνία θα είναι μάλλον έκπληξη από την μεριά του πρωθυπουργού. Αυτό είπα. Πιστεύω κι εγώ ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να φθάσει μέχρι το 2010. Θα πάει πιο νωρίς σε εκλογές.Τώρα την ημερομηνία έκπληξη την έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός. Την έκπληξη που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι μία και μοναδική. Να καταφέρουμε πολύ καλύτερα, από ό,τι μέχρι τώρα, να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος.Αυτό συζητάμε τώρα και στο Συνέδριό μας και σε μια ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό ως εφαλτήριο για αλλαγές που θα έρθουν και στην πορεία».

    Δηλώσεις ΠαπακωνσταντίνουΣχολιάζοντας τη σημερινή εμφάνιση του πρωθυπουργού στη βουλή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι για μία ακόμη φορά ο κ. Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει στο παρελθόν χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.Η παράταξη της ΝΔ είναι αυτή που χρεώνει τη χώρα -επεσήμανε- κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο για ανικανότητα, όσον αφορά την υλοποίηση και σύνταξη του προϋπολογισμού.Πληρώνουμε την ανοησία της δημοσιονομικής απογραφής -σημείωσε- και υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δεν είναι υποσχέσεις, είναι υπεύθυνες και κοστολογημένες προτάσεις, με σκοπό την ανακούφιση των δανειοληπτών, την ενίσχυση του εισοδήματος και της απασχόλησης, καθώς επίσης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Όσον αφορά την επίθεση στον υπ. Οικονομίας, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες.

    Δηλώσεις Ευ. ΑντώναρουΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απαντώντας στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δήλωσε πως ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ξέρει πώς λειτουργούν οι διεθνείς αγορές και πρόσθεσε, πως είτε δεν ξέρει, είτε κάνει ότι δεν ξέρει.

    «Πάντως, και τα δύο, δείχνουν κάτι επικίνδυνο. Είτε άγνοια έχει, είτε προσπαθεί να παραπλανήσει τους έλληνες πολίτες», συνέχισε και ανέφερε ότι αυτό "δεν θα τα καταφέρει".

    «Με αυτά τα περίεργα ιδεολογήματα τα οποία εφευρίσκουν και προσπαθούν να παρουσιάσουν οι φωστήρες του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα. Με διατάγματα δεν πέφτουν τα επιτόκια και θα έπρεπε να το ξέρουν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο», τόνισε.

    Επίσης, ο κ. Αντώναρος, ερωτηθείς σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση, τόνισε πως η κυβέρνηση ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη για την διεθνή κρίση και με το σχέδιο της που είναι πλήρες και ουσιαστικό, εξασφαλίζει ρευστότητα στην οικονομία προς όφελος όλων των πολιτών.

    Είδηση: 15542

    [04] Ευθανασία στην Ιταλία με δικαστική απόφαση

    Για πρώτη φορά στην καθολική Ιταλία, ελήφθη δικαστική απόφαση για διενέργεια ευθανασίας.Με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Ιταλίας δίνεται η άδεια στον πατέρα μίας 37χρονης να αποσυνδέσει τα μηχανήματα τα οποία την κρατούν εν ζωή εδώ και 16 χρόνια.Η γυναίκα βρίσκεται σε βαθύ κώμα από το 1992 ύστερα από σοβαρό τροχαίου συμβάν.Η απόφαση ενδεχομένως να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογες περιπτώσεις στις οποίες η ιατρική φροντίδα δεν βοηθά στην ανάνηψη των ασθενών.Ήταν 21 ετών όταν ένα τροχαίο της άλλαξε τη ζωή. Η Ελουάνα Ενγκλάρο ζει από τότε στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου βυθισμένη σε βαθύ κώμα.

    Μετά από 10ετή δικαστικό αγώνα η οικογένειά της κατάφερε να πείσει το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας να προχωρήσει σε διακοπή της σίτισης.

    Άλλωστε, η Ελουάνα σε ανύποπτη στιγμή πριν το ατύχημά της είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να μείνει στη ζωή με τεχνητά μέσα.

    Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και κορυφαίοι καθηγητές της νομικής υπερασπίζονται την απόφαση. Κάνουν λόγο για απλή συναίνεση στην διακοπή της ιατρικής φροντίδας την οποία διαχωρίζουν από την ευθανασία που είναι παράνομη.

    Το Βατικανό κάνει λόγο για ευθανασία και στα νομοθετικά σώματα, οι χριστιανοδημοκράτες λένε ότι πρόκειται για δολοφονία που διατάσσεται από το κράτος.

    Στο πλευρό των δικαστών και της οικογένειας Εγκλάρο τάσσονται όσοι αγωνίζονται για την κατάργηση του νόμου περί ευθανασίας κάνουν λόγο για ιστορική απόφαση.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Είδηση: 15562

    [05] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

    Παρασκευή 14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη. Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), αναφέρει ότι το φετινό θέμα της Ημέρας είναι "ο Διαβήτης σε παιδιά και εφήβους". Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη για το 2008 έχει στόχο: Να αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα της IDF Ζωή για το Παιδί (Life for Child)- Ενημερώσει για τα προειδοποιητικά σημεία του διαβήτη. Να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες για τη μείωση της διαβητικής κετοξέωσης και να διανείμει υλικό για την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών. Να προωθήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής με σκοπό την πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά.

    Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι διαβητικοί προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο, ενώ η νόσος που επηρεάζει παιδιά και ενήλικες αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα με καταστρεπτικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων και σημαντική αύξηση του κόστους παροχής υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 250 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη και ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να ξεπεράσει τα 380 εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση (από τις 29) στον ευρωπαϊκό πίνακα για το σακχαρώδη διαβήτη και θεωρείται επιτακτική ανάγκη να υπάρξει οργανωμένο πρόγραμμα σε θέματα ενημέρωσης, πρόσβασης και πρόληψης.

    Είδηση: 15563

    [06] Εχθρικό το σύστημα υγείας της χώρας μας.

    Μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών, μόλις στη 19η θέση βρίσκεται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας, ως προς τη φιλικότητα προς τον πολίτη, αναφέρει ο σουηδικός οργανισμός μελέτης και ενημέρωσης Health Consumer Powerhouse.Οι κυριότεροι λόγοι για τη χαμηλή επίδοση της χώρας μας είναι η μη εφαρμογή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας, αλλά και οι πληρωμές "κάτω από το τραπέζι", το γνωστό σε όλους μας ως "φακελάκι".

    Η Ελλάδα είναι μια από τις 6 δυτικές χώρες, όπου οι ασθενείς χρειάζεται να δωροδοκήσουν γιατρούς για να λάβουν την κατάλληλη περίθαλψη, σύμφωνα με τους ευρωπαίους ερευνητές που κατατάσσουν τη χώρα μας χαμηλότερα από πέρυσι όσον αφορά το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.

    Σύμφωνα με τη μελέτη του Health Consumer Powerhouse, η χώρα μας συγκέντρωσε μόλις 599 στους 1.000 βαθμούς με άριστα το 1000, πολύ χαμηλότερα από την πρώτη στον "πίνακα κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας" Ολλανδία [839/1.000] και σε μικρή απόσταση από την τελευταία στον πίνακα Λετονία [449/1.000].

    Προφανώς, οι πληρωμές κάτω από το τραπέζι, παίζουν σημαντικό ρόλο στις κακές επιδόσεις της χώρας μας.

    Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα στοιχεία του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Παν/ου Αθηνών, ο 1 στους 3 που έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας [ΕΣΥ], έχει δώσει φακελάκι τουλάχιστον μία φορά, οι 2 στους 10 δηλώνουν ότι πείστηκαν από το γιατρό, μόλις στο 4% των περιπτώσεων ο γιατρός αρνήθηκε να πάρει πρόσθετη αμοιβή -γνωστότερη σε όλους μας ως "φακελάκι"- ενώ σε ένα 4% των περιπτώσεων, ο ασθενής αρνήθηκε να την καταβάλει.

    Πολλές φορές, εκτός από τους γιατρούς, αποδέκτες των πληρωμών κάτω από το τραπέζι είναι οι νοσηλευτές ή ακόμα και διοικητικοί υπάλληλοι.

    Δυσλειτουργίες του συστήματος, που έχουν δημιουργήσει συμφόρηση στα νοσοκομεία, έχουν οδηγήσει τους ασθενείς να δίνουν φακελάκι, απλώς και μόνο για να παρακάμπτουν τις λίστες αναμονής, προκειμένου να εξεταστούν ή να χειρουργηθούν όσο τω δυνατόν στην ώρα τους.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και η εφαρμογή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις συναλλαγές με φακελάκι.

    Είδηση: 15561

    [07] Διαζύγιο για διαδικτυακή απιστίαβ¦

    Αίτηση διαζυγίου υπέβαλε μία 28χρονη Βρετανίδα όταν ανακάλυψε ότι το αβατάρ [εικονικό alter ego] του άνδρα της, την απατούσε με μία εικονική γυναίκα στον φανταστικό κόσμο του Second Life, όπως αναφέρεται σε βρετανικές εφημερίδες.

    Όπως δήλωσε η Εϊμι Τέιλορ, ο γάμος της με τον 40χρονο Ντέιβιντ Πόλαρντ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ύστερα από τρία χρόνια συμβίωσης, όταν τον συνέλαβε -- για δεύτερη μάλιστα φορά -- να παρακολουθεί το εικονικό alter ego του (αβατάρ) να κάνει έρωτα με μία άλλη, εικονική γυναίκα.

    Το ζευγάρι γνωρίστηκε σε chatroom του Ιντερνετ το 2005 και παντρεύτηκε [στην πραγματική ζωή], αλλά και σε ένα φαντασμαγορικό, τροπικό σκηνικό του Second Life.

    Όμως, η Τέιλορ είχε πάντα κάποιες υποψίες για την on line πίστη του άνδρα της. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη βοήθεια ενός εικονικού ντετέκτιβ για να διαπιστώσει αν ο Ντέιβ Μπάρμι -όπως ονομάζεται το αβατάρ του Ντέιβιντ- την απατά, διότι και στο παρελθόν -πριν ακόμα παντρευτούν- τον είχε συλλάβει να κάνει σεξ με μία εικονική πόρνη.

    Τότε ανακάλυψε ότι το αβατάρ του άνδρα της είχε υποτροπιάσει, όταν τον συνέλαβε σε μία εύγλωττη στάση με μία άλλη, εικονική γυναίκα.

    "Τρελάθηκα. Πληγώθηκα αφάνταστα.", εξομολογήθηκε η Τέιλορ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, εξηγώντας την απόφασή της να ζητήσει διαζύγιο.

    Όσο για τον δικηγόρο στις υπηρεσίες του οποίου κατέφυγε, αν και πραγματικός, δεν δοκίμασε την παραμικρή έκπληξη. Όπως είπε, πρόκειται για τη δεύτερη αίτηση διαζυγίου που καλείται να εκδώσει στην πραγματική ζωή λόγω της εμπλοκής της εικονικής ζωής του Second Life.

    Το Second Life δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να δημιουργούν μία εικονική ζωή στην οποία το αβατάρ τους μπορεί να συνάπτει φιλίες, να αναπτύσσει σχέσεις, να αγοράζει ακίνητα και να ιδρύει επιχειρήσεις, όλα σε έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος -εκτός των άλλων- διαθέτει και το δικό του, εικονικό νόμισμα.

    Είδηση: 15554

    [08] Εικόνα χάους στο Πακιστάν

    Tα πυρά ενόπλων δέχτηκαν δύο δημοσιογράφοι στο Πακιστάν, στα περίχωρα της Πεσαβάρ, από τα οποία τραυματίστηκαν, ενώ από επίθεση αμερικανικών πυραύλων, σκοτώθηκαν 12 άτομα. Η επίθεση είχε στόχο οχυρό των Ταλιμπάν.

    Στο πρώτο περιστατικό η δημοσιογράφος Σάμι Γιουσαφζάι και ένας δημοσιογράφος από την ιαπωνική εφημερίδα Asahi, δέχθηκαν επίθεση από τρεις ενόπλους. "Σταμάτησαν το αυτοκίνητό μας και μου έβαλαν το πιστόλι στο κεφάλι. Τους απώθησα και άνοιξαν πυρ", ανέφερε η Γιουσαφζάι από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε με τραύματα στα χέρια και στον ώμο του. Από το γραφείο της Asahi στο Ισλαμαμπάντ ανακοινώθηκε ότι ο Μοτόκι Γιοτσουκούρα τραυματίστηκε στο πόδι και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο στο Ισλαμαμπάντ.Το δεύτερο περιστατικό, δεν είναι το μόνο που εξελίσσεται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με πυραυλικές επιθέσεις σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν, με θύματα συνήθως άμαχο πληθυσμό. Μάλιστα συχνά είναι τα παράπονα του Πακιστανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι ότι η πολυεθνής δύναμη δεν συντονίζει τις επιχειρήσεις της με τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, με τραγικά αποτελέσματα σε βάρος αμάχων. Προειδοποιώντας, μετά και την τελευταία επίθεση, το συμβούλιο των μουλάδων του δυτικού Αφγανιστάν απείλησε σήμερα με ιερό πόλεμο (τζιχάντ) κατά των συμμαχικών δυνάμεων εάν δεν σταματήσουν τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων. Η εντεινόμενη αστάθεια στη χώρα, δημιουργεί προβληματισμό, δεδομένου ότι το Πακιστάν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και μια ενδεχόμενη κατάσταση χάους, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.

    Είδηση: 15552

    [09] Αισθάνομαι ταπεινός λέει ο Ομπάμα- υποψήφια ΥΠΕΞ η Χίλαρι

    Υποψήφια για τη θέση της υπουργού εξωτερικών είναι η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, στη νέα κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, από τον οποίο δεν κατάφερε να λάβει το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος στις εσωτερικές προκριματικές εκλογές των δημοκρατικών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.Αισθάνομαι ταπεινός, δήλωσε ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος στην πρώτη του συνέντευξη.Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ ξενάγησε τον εκλεγέντα αντικαταστάτη του στην κατοικία του αντιπροέδρου στην Ουάσιγκτον.

    Την ανώτερη διπλωματική θέση στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ενδέχεται να λάβει η Χίλαρι Κλίντον, η οποία δεν παραλείπει αναφερόμενη στους υποστηρικτές των δημοκρατικών, να τους ζητά επί λέξει "να δουλέψετε σκληρά για τον Μπαράκ όπως κάνατε για μένα", ενώ εκφράζει και την ελπίδα της "οι πολίτες να έχουν κατανόηση και υπομονή με τον νέο Πρόεδρό μας, γιατί δεν θα αναλάβει μόνο την νέα ηγεσία, αλλά, θα προσπαθήσει να ενώσει το εσωτερικό της χώρας.

    Το όνομα της πρώην πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ανάμεσα στα τρία που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος εξετάζει για τη θέση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC, που επικαλείται μη κατονομαζόμενους συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα.

    Φήμες θέλουν η Χίλαρι Κλίντον να είχε μυστική συνάντηση με τον 44ο πρόεδρο της χώρας, κατά το ταξίδι αστραπή που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στο Σικάγο.

    Πάντως, από το γραφείο της ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες αποφάσεις εξαρτώνται από τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα άλλων δύο υποψηφίων για τη θέση. Του γερουσιαστή Τζων Κέρι, που έχασε τον προεδρικό θώκο από τον Τζωρτζ Μπους το 2004 και του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τσακ Χάγκελ, ο οποίος στήριξε τον Μπάρακ Ομπάμα στις φετινές εκλογές.

    Παρά τον φόρτο εργασίας που έχει ο Μπαράκ Ομπάμα, βρήκε χρόνο να δώσει συνέντευξη στο περιοδικό Έμπονι, που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Ιανουαρίου. Σε αυτήν αναφέρεται στην εκλογική του νίκη, στις διεθνείς αντιδράσεις, στις ελπίδες του και δεν παραλείπει να δηλώσει πως αισθάνεται πολύ ταπεινός.

    Παράλληλα, ο Ντικ Τσέϊνι ξενάγησε στην κατοικία του αντιπροέδρου στην Ουάσιγκτον τον νεοεκλεγέντα αντιπρόεδρο Τζο Μπάϊντεν.

    Είδηση: 15551

    [10] Ομιλία Φ. Πετραλιά για το ασφαλιστικό

    Στην ετήσια συνάντηση προϊσταμένων γραφείου Τύπου και επικοινωνίας εξωτερικού, την οποία διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, παραβρέθηκε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη- Πετραλιά. Στην ομιλία της για τις τρέχουσες εξελίξεις η κ. Πάλλη - Πετραλιά τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία οι κρατικές πολιτικές για τη στήριξη της απασχόλησης και για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν το βασικό ζητούμενο δισεκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο".

    Αναφερόμενη στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κ. Πετραλιά δήλωσε πως: "Κεντρικό στοιχείο της παρέμβασής μας αποτέλεσε η διοικητική - οργανωτική μεταρρύθμιση με τη μείωση του αριθμού των Φορέων και κλάδων από 133 σε13 φορείς (πέντε φορείς κύριας ασφάλισης, έξι φορείς επικουρικής, δύο φορείς πρόνοιας).Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα, στη μείωση της εισφοροδιαφυγής, στον αποτελεσματικότερο έλεγχο, σε ότι αφορά στις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη μείωση των διοικητικών δαπανών, που αυτονόητα προκύπτει από τη νέα δομή,Το δεύτερο στοιχείο της μεταρρύθμισης αφορούσε ειδικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις, με κύριο στόχο τον εξορθολογισμό της σχέσης του εργασιακού με το συνταξιοδοτικό χρόνο και την προσέγγιση των γενικών ορίων ηλικίας για το σύνολο των ασφαλισμένων".

    Συνεχίζοντας η υπουργός Απασχόλησης είπε: "Το τρίτο μέρος της μεταρρύθμισης περιλαμβάνει θεσμικά μέτρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η καθιέρωση από την 1/6/ 2009 του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΑΜΚΑ, ως του υποχρεωτικού και μοναδικού αριθμού κοινωνικής ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο. Θα αντικαταστήσει σταδιακά τον αντίστοιχο Αριθμό Μητρώου, ο οποίος σήμερα τηρείται στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και θα αποδίδεται από την ΗΔΙΚΑ, μέσω ΚΕΠ.Συγκεκριμένα, συγκροτούνται μικτά κλιμάκια ελέγχου με τη συνεργασία των Υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, τα οποία μαζί με τις ενιαίες διευθύνσεις επιθεώρησης που συστήνονται στους νέους ασφαλιστικούς φορείς, θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα κατά της εισφοροδιαφυγής.Τέλος, για να διασφαλίσουμε ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελλοντικών γενεών θεσπίσαμε το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο αλληλεγγύης των Γενεών, που θα παραμείνει «κλειδωμένο» μέχρι το 2019.Στο Κεφάλαιο αυτό θα εισρέει - εκτός από το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις και το 4% των ετήσιων εσόδων από το ΦΠΑ- και το 10% του κοινωνικού πόρου, που κυρίως προέρχεται από τα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά στρώματα".

    Τέλος η κ. Πετραλιά ανέφερε ότι: "Από την 1η Ιουνίου 2009 όλοι οι Έλληνες θα έχουν το δικό τους μοναδικό και υποχρεωτικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τον ΑΜΚΑ. Ήδη εντός του τρέχοντος έτους, μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ έχουν δημιουργηθεί 53.000 νέες θέσεις εργασίας για νέους, γυναίκες και άτομα που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης.Για το 2009, επανασχεδιάζουμε και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε νέα προγράμματα, με στόχο την κατάρτιση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για 150.000 περίπου δικαιούχους".

    Είδηση: 15550


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 November 2008 - 17:53:46 UTC