Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφυγε ο Γιώργος Κοίλιαρης
  • [02] Ταξίδια μηδενικής βαρύτητας για τολμηρούς
  • [03] Εξωπλανήτες σε γοητευτικά ενσταντανέ

    [01] Εφυγε ο Γιώργος Κοίλιαρης

    Συντετριμμένη είναι η δημοσιογραφική οικογένεια, από την απώλεια του μάχιμου δημοσιογράφου, Γιώργου Κοίλιαρη, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά την διάρκεια αποστολής στο Αφγανιστάν. Ο Γιώργος Κοίλιαρης κατέληξε αργά απόψε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, έπειτα από την πολυήμερη μάχη, για να κρατηθεί στη ζωή. Η δημοσιογραφική οικογένεια της ΕΡΤ, η διοίκηση οι τεχνικοί και όλοι οι συνάδελφοι του, εκφράζουν τα ειλικρινή, βαθιά και θερμά συλλυπητήρια, στους οικείους του. Τα συλλυπητήρια εξέφρασε η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος.

    Ο Γιώργος Κοίλιαρης, τραυματίστηκε στις 8 Οκτωβρίου, στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, σε τροχαίο στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια αποστολής του στην εμπόλεμη ζώνη. Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες των ελληνικών αρχών, επέστρεψε μέσω Άμπου Ντάμπι, με C-130 στην Ελλάδα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ατυχημάτων ΚΑΤ.

    Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα, στις αρχές της δεκαετίας του 80 και υπήρξε θιασώτης της δημοσιογραφίας, των αποστολών, σε διακεκαυμένες ζώνες της υφηλίου, καλύπτοντας με κίνδυνο της ζωής του, ρεπορτάζ, ως πολεμικός ανταποκριτής, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

    Στάθηκε συνεπής και στις αξίες της ζωής και του επαγγέλματος που υπηρετούσε βοηθώντας όπου κι αν βρέθηκε τους αδύναμους και κατατρεγμένους, μέσω προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικών αποστολών. κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σε δήλωση του έκανε λόγο για ένα μάχιμο δημοσιογράφος που σε όλη του την επαγγελματική διαδρομή αναζητούσε με αφοσίωση την αλήθεια. "Τον χαρακτήριζε η ευαισθησία, η προσοχή στην λεπτομέρεια και το αυθεντικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, όπως άλλωστε απέδειξε και με το τελευταίο και μοιραίο ταξίδι του στο Αφγανιστάν Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στους οικείους του.", είπε.

    Είδηση: 15589

    [02] Ταξίδια μηδενικής βαρύτητας για τολμηρούς

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) χρειάζεται κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις διαστημικές του έρευνες. Έτσι, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μπει κι αυτός σιγά-σιγά στο παιγνίδι του διαστημικού τουρισμού, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να αγοράσει την εμπειρία μιας πτήσης διάρκειας 11 λεπτών σε συνθήκες σχεδόν μηδενικής βαρύτητας. Οι πτήσεις θα γίνονται με αεροπλάνα που θα κάνουν πολλές φορές απότομη άνοδο προς το διάστημα υπό γωνία 45 μοιρών και "βουτιά" με γωνία 30 μοιρών, σύμφωνα με το Ρόιτερς και το New Scientist. Κάπου στο ενδιάμεσο, οι επιβάτες θα αισθάνονται ξανά και ξανά (για περίπου 22 δευτερόλεπτα κάθε φορά) το αίσθημα της απώλειας του βάρους τους.

    Η τεχνική αυτή, που αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τον κανονικό διαστημικό τουρισμό μέσα σε διαστημόπλοια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γή ή "δένουν" στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έχει χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των αστροναυτών, τον έλεγχο του διαστημικού εξοπλισμού και την επιστημονική έρευνα. Τα σχετικά αεροπλάνα της NASA φέρουν το εύγλωττο όνομα "κομήτες εμετού".

    Η ESA χρησιμοποιεί ένα ειδικά τροποποιημένο αεροπλάνο Airbus A300, το οποίο ανήκει στη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES και συνήθως πετά για εκπαιδευτικούς λόγους πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό.

    Σύμφωνα με το γάλλο αστροναύτη Ζαν-Φρανσουά Κλερβουά, επικεφαλής της μονάδας πτήσεων της CNES, οι πτήσεις για επιβάτες με εισιτήριο θα αρχίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο και η τιμή θα κυμαίνεται στα 3.000 ευρώ.

    Σε λίγες εβδομάδες οι ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για το ύψος του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και πιέσεων στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ESA, περίπου 3 δισ. ευρώ, είναι το ένα πέμπτο του αντίστοιχου της αμερικανικής NASA.

    Μια ιδιωτική αμερικανική εταιρία, η Zero Gravity Corp., με έδρα τη Φλόριντα, ήδη προσφέρει ανάλογες πτήσεις μηδενικής βαρύτητας με αεροπλάνο και εισιτήριο 4.950 δολαρίων. Μεταξύ άλλων, έδωσε την ευκαιρία στο διάσημο βρετανό φυσικό Στέφεν Χόκινγκ, να ξεχάσει το αναπηρικό καροτσάκι του και να βιώσει την ανεπανάληπτη στιγμή της απώλειας βάρους.

    Οι πιο "προχωρημένοι" διαστημικοί τουρίστες πληρώνουν πολύ περισσότερο, γύρω στα 30-35 εκατ. δολ., προκειμένου να βρεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη, αν και η εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας είναι ακριβώς ίδια.

    Είδηση: 15588

    [03] Εξωπλανήτες σε γοητευτικά ενσταντανέ

    Τηλεσκόπια στην επιφάνεια της Γης για πρώτη φορά κατόρθωσαν να πάρουν τις πρώτες πραγματικές (οπτικές, δηλαδή στο ορατό φως) εικόνες εξωπλανητών -και μάλιστα τριών ταυτόχρονα- που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο. Παράλληλα, το τροχιακό τηλεσκόπιο "Χαμπλ" ανακάλυψε το δικό του εξωπλανήτη, τον πρώτο που φωτογραφήθηκε από το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο οπτικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Ρόιτερ, το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.

    Στην πρώτη περίπτωση, που περιγράφεται στο περιοδικό "Science", επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Χέρτσμπεργκ και το Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια, χρησιμοποίησαν δύο τηλεσκόπια στη Χαβάη και κατάφεραν να πάρουν εικόνες που δείχνουν τρεις γιγάντιους εξωπλανήτες (δηλαδή πλανήτες έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα), οι οποίοι περιφέρονται γύρω από το άστρο HR8799 στον αστερισμό του Πήγασου, σε απόσταση περίπου 130 ετών φωτός από τη Γη. Οι εξωπλανήτες έχουν μάζα 5 έως 13 φορές μεγαλύτερη του Δία.

    "Επιτέλους, για πρώτη φορά έχουμε πραγματική εικόνα από ένα ολόκληρο σύστημα εξωπλανητών", δήλωσε ο αστροφυσικός Μπρους Μάκιντος, που συμμετείχε στην ανακάλυψη. "Είναι ένα ορόσημο στην αναζήτηση εξωπλανητών".

    Περίπου 300 εξωπλανήτες έχουν μέχρι τώρα βρεθεί σε τροχιά γύρω από άστρα, κυρίως όμως με έμμεσο τρόπο, ανιχνεύοντας την επίδραση που ασκούν στο βαρυτικό πεδίο του μητρικού άστρου τους. Τώρα όμως ήρθε η πρώτη άμεση οπτική παρατήρηση - έστω και αν οι εικόνες είναι θολές. "Για οκτώ χρόνια προσπαθούσαμε, χωρίς επιτυχία να φωτογραφήσουμε έναν εξωπλανήτη και τώρα έχουμε εικόνες από τρεις ταυτόχρονα!", δήλωσε ο Μάκιντος.

    Η άμεση ανίχνευση του φωτός από εξωπλανήτες θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν τη σύνθεση της επιφάνειάς τους και της ατμόσφαιράς τους λεπτομερώς, κάτι που δεν μπορεί να γίνει όταν ο εξωπλανήτης εντοπίζεται έμμεσα.

    Στη δεύτερη περίπτωση, που επίσης δημοσιεύεται στο περιοδικό "Science", ομάδα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, υπό τον αστρονόμο Πολ Κάλας, χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο "Χαμπλ", που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, και κατόρθωσε να τραβήξει κανονικές (στο ορατό φως) φωτογραφίες ενός εξωπλανήτη, που ονόμασε "Formalhaut b", ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το μητρικό του άστρο "Formalhaut", σε απόσταση 25 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Νότιου Ιχθύος.

    Ο εξωπλανήτης, με μάζα περίπου όσο ο Δίας, κάνει μια πλήρη περιφορά κάθε 872 χρόνια σε απόσταση 11 δισ. μίλια από το άστρο του και περιβάλλεται από ένα ογκώδη δακτύλιο σκόνης. Θεωρείται ο συγκριτικά πιο ψυχρός και με μικρότερη μάζα εξωπλανήτης που έχει ποτέ βρεθεί.

    Κανείς από τους νέους εξωπλανήτες δεν θεωρείται πάντως ότι μπορεί να φιλοξενεί ζωή, επειδή είναι πολύ μεγάλοι και καυτοί και οι τροχιές τους είναι σε μεγάλες αποστάσεις από το άστρό τους. Οι αστρονόμοι ευελπιστούν όμως ότι κάποια στιγμή θα κατορθώσουν να εντοπίσουν άλλα ηλιακά συστήματα με μικρότερους βραχώδεις πλανήτες σαν τη Γη και τον Άρη, πράγμα όμως πολύ δυσκολότερο.

    Είδηση: 15587


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 November 2008 - 21:52:01 UTC