Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσία: Ένωση τριών κομμάτων για το σχηματισμό νέου φιλελεύθερου
  • [02] ΠΓΔΜ: Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στον μεσολαβητή
  • [03] Πολυτεχνείο: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

    [01] Ρωσία: Ένωση τριών κομμάτων για το σχηματισμό νέου φιλελεύθερου

    Τρεις πολιτικοί σχηματισμοί ενώθηκαν την Κυριακή 16 Νοεμβρίου για να σχηματίσουν ένα νέο φιλελεύθερο κόμμα που ονομάστηκε "Ο Δίκαιος Σκοπός" (La cause juste). Οι εκπρόσωποι συνήλθαν σε ξενοδοχείο της Μόσχας και ψήφισαν με ανάταση της χειρός για την δημιουργία του νέου κόμματος. Τα κόμματα που δεν μπόρεσαν να μπουν στην Δούμα (κάτω βουλή) στις εκλογές του 2007, ένωσαν τις δυνάμεις τους με βλέψεις στις επόμενες εκλογές το 2011. Στο ιδρυτικό συνέδριο τα μέλη που είχαν την πρωτοβουλία ανέφεραν ότι την συζήτησαν με το Κρεμλίνο, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας. Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης των Δίκαιων Δυνάμεω (Union of Just Forces-SPS) Λεονίντ Γκόσμαν δήλωσε ότι το νέο κόμμα δημιουργήθηκε με την βοήθεια του Κρεμλίνου,αλλά όχι της ρωσικής κυβέρνησης. Μαζί με τον SPS ενώθηκαν το "Δημοκρατικό Κόμμα" και η "Δύναμη Πολιτών". Εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης επέκριναν την κίνηση και υποστήριξαν ότι το νέο κόμμα θα είναι πολύ κοντά στο Κρεμλίνο. Το SPS συν-χρηματοδοτείτο από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι μέχρι την φυλάκισή του το 2003. Το "Δημοκρατικό Κόμμα" ιδρύθηκε το 1990 και ήταν η μοναδική πολιτική εναλλακτική επιλογή στο "Κομμουνιστικό Κόμμα". Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το κόμμα έχασε την περισσότερη υποστήριξή του. Η "Δύναμη Πολιτών" (Citizen Force) ιδρύθηκε το 2004 με το όνομα "Ελεύθερη Ρωσία".

    Είδηση: 15616

    [02] ΠΓΔΜ: Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στον μεσολαβητή

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε την Κυριακή στα Σκόπια, ότι η κυβέρνηση της χώρας, δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πρόσωπο που θα προτείνει για νέο εκπρόσωπο της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, πρόσθεσε όμως ότι θα φροντίσει γι αυτό, σχετικά σύντομα. "Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξετάζουμε ποιο πρόσωπο θα προτείνουμε για νέο εκπρόσωπο. Λαμβάνουμε υπόψη μας ορισμένα πρόσωπα. Θα κοιτάξουμε να ορίσουμε νέο εκπρόσωπο το συντομότερο δυνατό, καθότι είμαστε διατεθειμένοι, σε φιλικό πνεύμα με την Ελλάδα, να συνεχίσουμε τις συνομιλίες σχετικά με την εκκρεμότητα για το συνταγματικό όνομα της χώρας μας", ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, ως επικρατέστεροι για τη θέση του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, φέρονται ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, Μπλάγκογιε Χαντζίνσκι, ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι και ο καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ. Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις αυτές, τοποθετείται από τον πρόεδρο της χώρας, κατόπιν σχετικής πρότασης από την κυβέρνηση. Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απομάκρυνε τον εκπρόσωπο της χώρας στις διαπραγματεύσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Είδηση: 15615

    [03] Πολυτεχνείο: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

    Με το προσκλητήριο των νεκρών και την πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία τη Δευτέρα το απόγευμα, θα κορυφωθεί ο τριήμερος εορτασμός της 35ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών κατά της Χούντας, τον Νοέμβρη του 1973. Οι μνήμες από τις ημέρες του Νοέμβρη ζωντανεύουν, άγριες και ηρωικές. Το ερώτημα παραμένει βασανιστικό: υπήρξε δικαίωση; Οι γονείς αδράχνουν την ευκαιρία να δώσουν στα παιδιά τους ένα μάθημα ιστορίας. Είναι το χρέος απέναντι στη νέα γενιά που ίσως καταφέρει να εκπληρώσει τα οράματα. Στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου πλήθος κόσμου βρέθηκε προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και που αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Στεφάνια έχουν καταθέσει εκπρόσωποι φορέων, συνδικάτων, νεολαίας και κομμάτων. Χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός για να περιφρουρήσουν τους δρόμους από όπου θα περάσει η πορεία. Σε επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ως περιφρούρηση καθηγητές, φοιτητές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

    O Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κινήματος, κατέθεσε στεφάνι την Κυριακή στο Μνημείο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβούλιου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η προσφορά της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι και παραμένει μεγάλη και διαχρονική. Ουσιαστικά, είναι ένα μπόλιασμα κάθε νέας γενιάς με τις πολύτιμες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της γνώσης. Όσο οι νέες γενιές θα εμφορούνται και εμπνέονται από τις πολύτιμες αξίες του Πολυτεχνείου, η Ελλάδα θα προοδεύει".

    ΠΑΣΟΚ-Σημαία Πολυτεχνείου 1973-Επιστολή Ραγκούση στο ΕΜΠ και τον ΣΦΕΑ

    Το ΠΑΣΟΚ, παρουσία του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες να παραδώσει την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Προεδρείο της Βουλής, αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη και τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974, Δ. Πρωτοψάλτη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης. Με την επιστολή του αυτή, ο κ. Ραγκούσης, απαντά στο αίτημα του ΕΜΠ για παράδοση της σημαίας, ώστε αυτή να αποτελέσει έκθεμα του υπό δημιουργία μουσείου ιστορικής μνήμης. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ραγκούσης, μετά το 1980 "η ΠΑΣΠ λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ ανέλαβε ως η τότε πλειοψηφούσα παράταξη το καθήκον της φύλαξης και ανταποκρίθηκε με απόλυτη ευθύνη στο χρέος της", προσθέτοντας ότι "η ΠΑΣΠ, η Ν. ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει επανειλημμένα να συγκροτηθεί το Προεδρείο του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, ώστε να αναλάβει και την ευθύνη για τη διαφύλαξη της σημαίας". "Έως ότου το Κ.Σ. της ΕΦΕΕ αποφασίσει πιστεύουμε ότι, η σημαία μπορεί να φυλάσσεται στη Βουλή των Ελλήνων το προεδρείο της οποίας θα μπορεί να παραδίδει τη σημαία κάθε χρόνο στις φοιτητικές παρατάξεις για τις ανάγκες του εορτασμού" σημειώνει ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι "πιστεύουμε δε, ότι ουδείς θα έχει αντίρρηση τη σημαία να παραλαμβάνει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, τιμής ένεκεν για τη πολύχρονη φύλαξη της σημαίας από την παράταξη".

    Μήνυμα του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη

    "Τιμούμε την προσφορά των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών, που είχαν το σθένος, στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αγωνισθούν για τα δημοκρατικά ιδεώδη. Για την ελευθερία του ανθρώπου, τη Δημοκρατία, για ισονομία και ισοπολιτεία. Τριανταπέντε χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η Δημοκρατία στον Τόπο μας δεν απειλείται. Το πολίτευμα δεν κινδυνεύει. Οι ελευθερίες μας είναι κατοχυρωμένες. Σήμερα, η πρόκληση για όλους μας είναι να διασφαλίσουμε για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, και ιδίως για τις νεότερες γενιές, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ζωής. Να προχωρήσουμε στις αλλαγές που απαιτούνται, για τη βελτίωση της παρεχόμενης Παιδείας, για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, για μια καλύτερη Ελλάδα".

    Στεφάνι την Κυριακή ατέθεσε η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Παπανικολάου, εκ μέρους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ ο Γραμματέας Εμμανουήλ Κασσελάκης και εκ μέρους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ ο Γραμματέας Αντώνιος Μάγκλαρης. "35 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου για ελευθερία και δημοκρατία παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Ο αγώνας της νέας γενιάς για καλύτερη παιδεία, για ένα καλύτερο μέλλον συνεχίζεται καθημερινά. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα είναι η ενεργή συμμετοχή όλων". Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα, γεγονός που καταμαρτυρεί το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που διακατέχει όλες τις πολιτικές Νεολαίες.

    Στο μήνυμά του για την επέτειο ο Υπ. Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρεται στο ρόλο της νέας γενιάς στη διεκδίκηση των δημοκρατικών ιδεωδών: "... αναμφισβήτητα στην πρώτη γραμμή αυτών των διεκδικήσεων βρίσκονται οι νέοι του τόπου μας οι οποίοι ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι σε όποιον επιχειρεί να τους στερήσει το δικαίωμα να ονειρεύονται έναν κόσμο πιο ανθρώπινο πιο ελεύθερο πιο δημοκρατικό. Γιατί οι καρδίες των νέων "δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο".

    Η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία να τιμήσουν την εξέγερση και τονίζει: "Το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκφράζεται σήμερα στο σύνθημα "καμιά θυσία για την πλουτοκρατία". Ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Πρέπει να αποτύχουν οι προσπάθειες των μηχανισμών του συστήματος και της ΕΕ να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της οικονομικής κρίσης. Να αποκρουστούν οι απειλές και η τρομοκρατία της εργοδοσίας στους εργασιακούς χώρους.

    Σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρει: "Σπουδαίος αγώνας που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί πλήρως. Ούτε το απόλυτο της Εθνικής κυριαρχίας έχουμε πετύχει 35 χρόνια μετά, και πολύ περισσότερο, το στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης".

    Με το προσκλητήριο των νεκρών και την πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία τη Δευτέρα το απόγευμα, θα κορυφωθεί ο τριήμερος εορτασμός της 35ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών κατά της Χούντας, τον Νοέμβρη του 1973. Από το πρωί και αναλόγως της κατάστασης , θα κλείσουν οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο, δηλαδή: Πατησίων, Στουρνάρι, Τοσίτσα, Μπουμπουλίνας, Μπόταση, Τζωρτζ, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Χαλκοκονδύλη, Βερανζέρου, Σπ. Τρικούπη, και από το μεσημέρι οι δρόμοι που θα ακολουθήσει η πορεία προς πρεσβεία ΗΠΑ, δηλαδή: Σταδίου, Πανεπιστημίου, Β. Σοφίας, Ακαδημίας, Αθηνάς, πλ. Ομονοίας, πλ. Συντάγματος, Αιόλου, Πειραιώς, Ερμού, Βας. Αμαλίας, Μεσογείων, Κηφισίας, Μιχαλακοπούλου, καθώς και οι πρώτοι κάθετοι και παράλληλοι αυτών.

    Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου είχαν μεγάλο αντίκτυπο στο εξωτερικό. Αυτό ισχύει και για τη Γερμανία, όπου οι ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις και οι κοινότητες των μεταναστών διοργάνωσαν αμέσως συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους εξεγερμένους φοιτητές. Ενεργό ρόλο στη συμπαράσταση έπαιξε και το ελληνικό τμήμα του ραδιοσταθμού Ντόιτσε Βέλε, που εξέπεμπε σε όλη την Ελλάδα και μπορούσε έτσι να πληροφορεί λεπτομερειακά τους πάντες για τα δραματικά γεγονότα στην Αθήνα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15612


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 November 2008 - 21:52:21 UTC