Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός
  • [02] Ανάκαμψη στην Ασία
  • [03] Για δεύτερη ημέρα χωρίς Μετρό
  • [04] Κατέρρευσε ο Αμερικανός υπ. Δικαιοσύνης
  • [05] Βατοπαίδι: Στα ύψη η πολιτική αντιπράθεση

    [01] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

    Κατατέθηκε το πρωί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2009, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή την ώρα, τις λεπτομέρειες παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο νέος προυπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% και μείωση του ελλείμματος στο 2%. Νωρίτερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διεθνή οικονομική συγκυρία, τονίζοντας ότι ο κόσμος δε γνώρισε ανάλογη κρίση στην μεταπολεμική ιστορία. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι όλοι πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερα αυξημένη ευθύνη και να ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων και επανέλαβε ότι στόχος είναι η στήριξη των ασθενέστερων και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Διαμήνυσε δε στους υπουργούς ότι πρέπει να εργάζονται σκληρά, να έχουν επαφή με την κοινωνία και να επιδεικνύουν ομαδικό πνεύμα.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στα βασικά του μεγέθη σε σχέση με το προσχέδιο, καθώς οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις δεν επιβάλλουν συγκράτηση στις κοινωνικές παροχές. Παράλληλα προβλέπει συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τοποθετείται στο στόχο του 2,5%, αντί του αρχικού 3,5%, ενώ ανοδικά στο 2,5% αναθεωρείται το έλλειμμα. Η πρόβλεψη του προσχεδίου για επιπλέον έσοδα 7,4 δισ ευρώ το 2009, μειώνεται λόγω της κρίσης. Στο μέτωπο των παροχών, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις μέσω του Εθνικού Ταμείου Συνοχής, το οποίο θα ενισχυθεί με πρόσθετους πόρους. Οι αυξήσεις προβλέπονται πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ αυξημένο είναι και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

    "Η οικονομία αναδεικνύεται σε μείζονα εθνική υπόθεση. Η πρόκληση είναι για όλους. Είναι πρόκληση για την κυβέρνηση, αλλά αφορά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων" υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής έχει συνοψίσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης σε πέντε άξονες:

    - Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση των πιστωτικών κινδύνων.- Στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.- Θωράκιση της απασχόλησης.- Ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας -Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

    Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης του υπουργού Οικονομίας και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε και επί των άρθρων -με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ- το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας.

    "Το σχέδιο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, και θα βοηθήσει στη θωράκιση της αγοράς από τις συνέπειες της κρίσης", επανέλαβε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ εκτίμησε ότι θα ενταχθούν όλες οι τράπεζες.

    "Λευκή επιταγή προς τις τράπεζες", χαρακτήρισε τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Την πρόταση του για ισχυρή παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, επανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Είδηση: 15808

    [02] Ανάκαμψη στην Ασία

    Ανάκαμψη τις τελευταίες ώρες στα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τις αρχικές απώλειες. Με άνοδο 2,70% έκλεισε το Τόκιο, ενώ σημειώνονται κέρδη 5,8% στη Σεούλ και 4,5% στο Χονγκ Κονγκ. Αμετάβλητο παρέμεινε στο άνοιγμά του το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη Footsie-100 να κερδίζει μόλις 0,10. Με μικρή άνοδο 0,83% άνοιξε το Χρηματιστήριο του Παρισιού, με ακόμη μικρότερη - 0,19%- το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ανοδικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στις 10.45, ο γενικός δείκτης τιμών βρισκόταν στις 1.835,52 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 1,04%. Στο -5,56% έκλεισε την Πέμπτη ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη, απώλειες πάνω από 4% κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πτώση 4,24% έκλεισε και ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Την ίδια ώρα, ελαφρά ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου: Λίγο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15809

    [03] Για δεύτερη ημέρα χωρίς Μετρό

    Συνεχίζεται σήμερα η 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει από χθες οι εργαζόμενοι στο Μετρό, με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2008. O υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι του Μετρό δεν μπορούν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, οι οποίοι συμφώνησαν να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση της ΓΣΕΕ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικό άρθρο: Κυκλοφοριακό χάος λόγω απεργίας στο ΜΕΤΡΟ

    Είδηση: 15806

    [04] Κατέρρευσε ο Αμερικανός υπ. Δικαιοσύνης

    Κατέρρευσε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μάικλ Μουκάσι, στη διάρκεια ομιλίας του για θέματα εθνικής ασφάλειας, σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον, και μεταφέρθηκε αμέσως στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο "George Washington". Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο 67χρονος Μουκάσι έχει τις αισθήσεις του και επικοινωνεί, ενώ, οι ενδείξεις των ζωτικών οργάνων είναι καλές και ο ίδιος έχει καλή διάθεση. "Οι γιατροί θα τον κρατήσουν τη νύχτα στο νοσοκομείο για παρακολούθηση" πρόσθεσε ο ίδιος.

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕCNN: Attorney general collapses giving speech; he's alert in hospital

    Είδηση: 15800

    [05] Βατοπαίδι: Στα ύψη η πολιτική αντιπράθεση

    Θερμό το μέτωπο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και τη συνάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον επιχειρηματία Αθανάσιο Πάπιστα. Για τεράστιο πολιτικό και ηθικό θέμα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος και αναρωτήθηκε αν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ενήμερος για τη συνάντηση και κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου. Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου, για κατήφορο της κυβέρνησης μίλησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Για σήψη και πολιτική δυσοσμία με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο η αντιπολίτευση. Σήμερα διαβιβάζονται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών στην Εξεταστική τα στοιχεία δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων της Μονής Βατοπαιδίου συνολικού ποσού 67 εκ. ευρώ που είχε διαταχθεί από τον Εισαγγελέα κ. Κολιούση.

    Εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ενημέρωσε τον αρχηγό του έκανε ένα ακόμη ατόπημα. Η λογική πάντως λέει ότι θα τον ενημέρωσε, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Μιλώντας και ο Φίλιππος Πετσάλνικος στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ είπε πως ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ορθότατα δεν αναμίχθηκε και πως η ΝΔ κατέφυγε σε αντιπερισπασμό, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις.

    Χθες ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης έθεσε στην Εξεταστική θέμα κλήτευσης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους συναδέλφους του και το θέμα θα συζητηθεί όταν θα καταρτίζεται η λίστα για τα πολιτικά πρόσωπα. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης που ρωτήθηκε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κλήτευσης λέγοντας ότι θα εξεταστεί στην πορεία.

    Η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, στην κατάθεση που παραχώρησε χθες βράδυ υποστήριξε πως η μόνη πολιτική υπόδειξη που έχει δεχτεί "ήταν ένα τηλεφώνημα του πρώην υπουργού, Γιώργου Δρυ το 2003, να δεχθώ τον πατέρα Αρσένιο για ένα θέμα του. Εκείνος, μου είπε ότι "διεκδικούμε αυτά, είναι δικά μας με χρυσόβουλα".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Νιώτης γνωστοποίησε πως ο Γιώργος Δρυς επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά, διαψεύδοντας κατηγορηματικά την αναφορά της κ. Μαντέλη.

    Στην Επιτροπή κατέθεσε επίσης ο Ιωάννης Μπίκος, πρώην αντινομάρχη Θεσσαλονίκης , ο οποίος ανέφερε ότι η μεταβολή στους κτηματολογικούς πίνακες, έγινε από τον διευθυντή Πολιτικής Γης, της Νομαρχίας, Ανδρέα Βόλη, χωρίς να ενημερωθεί ο ίδιος, ή ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Στη δική του κατάθεση ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς, τόνισε ότι "υπάρχουν ευθύνες για όλες τις κυβερνήσεις από το 1998 μέχρι σήμερα". Ανέφερε ακόμη ότι στην Ουρανούπολη, 2000 στρέμματα δάσους, αφαιρέθηκαν μετά την εκτίμηση των ορκωτών λογιστών από την έκταση, προκειμένου να ανταλλαχθεί το υπόλοιπο,"με 128 ευρώ το στρέμμα, όταν το κάθε οικόπεδο έχει τουλάχιστον 50.000 ευρώ το στρέμμα".

    Η Κωνσταντίνα Κάνου, φίλη του ζεύγους των δικηγόρων από τη Θεσσαλονίκη, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση με τα ακίνητα του Βατοπαιδίου, υποστήριξε χθες ότι υπήρξε εκβιασμός αλλά και προσπάθεια να εμπλακούν τα ονόματα του πρωθυπουργού και του νομάρχη Θεσσαλονίκης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Βατοπαίδι: Μετωπική κυβέρνησης_ΠΑΣΟΚΑντεπίθεση από Γ. Παπακωνσταντίνου

    Είδηση: 15816


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 November 2008 - 9:54:10 UTC