Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελαστικό ωράριο προτείνει ο ΕΒΕΑ-Έντονες αντιδράσεις
  • [02] Το ελληνικό σχέδιο για την οικονομία
  • [03] Φωτιά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
  • [04] Βαρκελώνη: Κρίσιμη η κατάσταση των τραυματιών από έκρηξη
  • [05] Σ. Χατζηγάκης: Σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα υιοθεσιών
  • [06] Επίθεση Κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική
  • [07] Ιστορικά ντοκουμέντα σε ψηφιακή μορφή
  • [08] ΠΓΔΜ: εγκαταλείπει το διάλογο
  • [09] Δεν τίθεται θέμα διαδοχολογίας.

    [01] Ελαστικό ωράριο προτείνει ο ΕΒΕΑ-Έντονες αντιδράσεις

    Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να μην προχωρήσουν οι εταιρείες σε απολύσεις ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά την συνάντηση που είχαν οι εργοδότες με την διοίκηση του ΙΚΑ. Η πρόταση αυτή την οποία ζητά ο κύριος Μίχαλος να κατοχυρωθεί και νομοθετικά συνάντησε την καθολική αντίδραση της ΓΕΣΕΒΕ των εμπόρων και κυρίως των εργαζομένων. Άμεση ήταν η απάντηση της Υπουργού Απασχόλησης, Φάνης Πάλλης- Πετραλιά, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική εργασία.

    Νομοθετική ρύθμιση των εβδομαδιαίων ήμερων απασχόλησης από τις πέντε σε τρεις ή τέσσερις με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών πρότεινε ο Πρόεδρος του του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

    Η εργοδοτική πρόταση κατατέθηκε στη Διοίκηση του ΙΚΑ, στο πλαίσιο συνάντησης για την ενημέρωση των εργοδοτών σε ασφαλιστικά ζητήματα και με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Μίχαλος αποκάλυψε ότι πέντε μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που απασχολούν περισσότερα από 500 άτομα έχουν προχωρήσει στην καθιέρωση τεσσάρων ή ακόμα τριών εργάσιμων ημερών την εβδομάδα και δήλωσε ότι είναι πολύ προτιμότερη η ελαστικοποίηση του ωραρίου από το να προβεί κάποιος επιχειρηματίας σε απολύσεις. Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης δια μέσω της αρμόδιας Υπουργού Απασχόλησης κ. Πετραλιά."Η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική εργασία. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στην κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις", υπογράμμισε κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση του ΕΒΕΑ.Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Μέργος άφησε ανοικτή την τοποθέτησή του απέναντι στην πρόταση αν και υπογράμμισε ότι δεν την έχει μελετήσει.

    Αποστάσεις κράτησαν οι έμποροι (ΕΣΕΕ) ενώ σαφή απόρριψη εξέφρασαν οι επαγγελματοβιοτέχνες της ΓΕΣΕΒΕΕ.

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την πρόταση Μίχαλου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

    "Μέσα στις συνθήκες της κρίσης που ζούμε πρόκειται για μια απαράδεκτη, άδικη, αντικοινωνική, αναποτελεσματική πρόταση. Θα έλεγα ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Τα σκληρά εργοδοτικά συμφέροντα θέλουν να απομυζήσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Εμείς δεν θα το δεχτούμε θα αγωνιστούμε να αποτραπούν τέτοιες εξελίξεις που υποβαθμίζουν την ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωσή μας. Στη Γενική Απεργία στις 10 Δεκέμβρη που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα μας βρουν μπροστά τους, εργαζόμενους, συνταξιούχους άνεργους", τόνισε.Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    "Σε αυτή την συγκυρία, η επίκληση ελαστικών μορφών απασχόλησης γίνεται εκ του πονηρού. Έτσι η κυβέρνηση βρίσκει πάτημα, για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις για την ανυπαρξία σχεδίου για την απασχόληση, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση των εποπτικών μηχανισμών της αγοράς εργασίας. Καλούμε την κυβέρνηση, όχι μόνο να σταματήσει να υποθάλπει, αλλά να βάλει ένα οριστικό τέλος στα σενάρια περί ελαστικοποίησης της εργασίας", τόνισε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη ΧριστοφιλοπούλουΜε πρόσχημα την κρίση και με απειλή την απόλυση οι εργοδότες αξιώνουν από τους εργαζόμενους να δεχτούν μειώσεις στους ήδη χαμηλούς μισθούς, αύξηση των εργάσιμων ωρών και ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας. Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που χρόνια τώρα κέρδισαν και συσσώρευσαν τεράστιο πλούτο.", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Είδηση: 16249

    [02] Το ελληνικό σχέδιο για την οικονομία

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οικονομική κρίση έδωσε ο Υπουργός Οικονομίας,, και τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επιπλέον τρόπους για να βοηθηθούν τα χαμηλά εισοδήματα, όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας αλλά και οι δανειολήπτες. Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του κεντρικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για το 2009 από το 27 στο 25%, ισχύει ως έχει, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει μείωση του συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας.

    Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αναμένεται να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και τη ζήτηση στην οικονομία, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση για την επίσπευση της μείωσης του κεντρικού συντελεστή από το 25% στο 24%, η οποία ήδη έχει προαναγγελθεί για το 2010.

    Σε ότι αφορά τα τεκμήρια ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις αποφάσεις της το αμέσως επόμενο διάστημα, οι οποίες πάντως, όπως σημείωσε, δεν θα διαφέρουν από τις προτάσεις των φορέων.

    Αναφερόμενος στη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, ανέφερε ότι το ECOFIN αποφάσισε ότι μια γενικευμένη και προσωρινή μείωση δεν είναι το καταλληλότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης και αυτό διότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η μείωση του φόρου αυτού θα έχει επίπτωση στις τιμές.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ΦΠΑ στην Ελλάδα, είπε ότι είναι ήδη χαμηλός και ότι οι περισσότεροι τομείς που έχουν σχέση με τον τουρισμό είναι ενταγμένοι σε χαμηλό συντελεστή.

    Υπάρχουν, πρόσθεσε, καλύτεροι τρόποι από τη μείωση ΦΠΑ και μάλιστα εάν η μείωση αυτή είναι προσωρινή.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών του Eurogroup και του ECOFIN είπε ότι επιβεβαιώθηκαν οι αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η έγκριση του ελληνικού προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας και χαρακτήρισε το σχέδιο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημαντικά βελτιωμένο και πολύ πιο κοντά στις απόψεις των κρατών-μελών.

    Αυτό οπωσδήποτε διευκολύνει και την εφαρμογή του δικού μας σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, και πρόσθεσε ότι περιμένουμε τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και τα σχέδια ενίσχυσης της ρευστότητας των χωρών που δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα.

    Χαρακτήρισε εξάλλου, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εφαρμοστεί με ευελιξία και θα αφεθούν να λειτουργήσουν στη φάση αυτή οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές. Δηλαδή, εάν λόγω της οικονομικής κατάστασης υπάρξουν υπερβάσεις στα ελλείμματα, δεν θα απαιτηθεί η άμεση διόρθωση των ελλειμμάτων αυτών.

    Μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουμε, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, επισήμανε ο Υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσει αυτούς που ενδεχομένως θα πληγούν από την κρίση, εκείνους που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας ή αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα δάνεια που έχουν.Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ήδη άρχισε να υπάρχει ύφεση, η ανεργία έχει αρχίσει κι ανεβαίνει και ασφαλώς χρειάζεται συντονισμένη απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα, πρόσθεσε και τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες επιπτώσεις από την κρίση.

    Ελπίζω ότι θα τις προλάβουμε, υπογράμμισε ο κ. Αλγοοσκούφης και σημείωσε ότι το γεγονός πως στη χώρα μας οι επιπτώσεις είναι μικρότερες, αποτελεί μια σημαντική απόδειξη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής που ακολούθησε ην κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι υψηλότερος, δεν έχουν φανεί ακόμα αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και υπάρχει και ο παράγοντας της αύξησης των μισθών για το 2009 που θα είναι υψηλότερες από τον πληθωρισμό είπε και ανέφερε ότι η ζήτηση στηρίζεται και ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,9% το Νοέμβρη και θα συνεχίσει να μειώνεται.

    Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα τρέξουν μέσα στο 2009, ενώ αισιόδοξος έδειξε και για την πορεία των επενδύσεων του επενδυτικού νόμου.

    Τέλος, αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, είπε ότι πρόκειται για μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία αλλά και ότι λόγω της διεθνούς κρίσης δεν μπορούμε να βάλουμε σε προτεραιότητα το δημοσιονομικό θέμα. Μόλις περάσει η κρίση, πρόσθεσε, θα περάσουμε στη β' φάση δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Είδηση: 16245

    [03] Φωτιά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός που αποτελούνταν από γκαζάκια, εξερράγη στις 17:50 το απόγευμα της Τετάρτης στην είσοδο των γραφείων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην οδό Μηλιώνη 5 στο Κολωνάκι. Στα γραφεία, την ώρα εκείνη ήταν δύο υπάλληλοι, οι οποίοι προσπάθησαν να σβήσουν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, ενώ λίγο αργότερα έφτασε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα η φωτιά να κατασβηστεί περίπου μετά από μισή ώρα. Από τις φλόγες προκλήθηκαν ζημιές κυρίως στην πρόσοψη των γραφείων του κτιρίου.

    Είδηση: 16260

    [04] Βαρκελώνη: Κρίσιμη η κατάσταση των τραυματιών από έκρηξη

    Όπως ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι, δεκαοκτώ από τους 28,σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σε κτίριο στην πόλη Γκάβα κοντά στην Βαρκελώνη είναι σε κρίσιμη κατάσταση αφού φέρουν εγκαύματα στο τουλάχιστον 60% του σώματός τους.

    Μεταξύ των τραυματιών είναι τουλάχιστον επτά παιδιά.

    Από την έκρηξη προκλήθηκε φωτιά που έγινε αιτία να καταρρεύσει το μεγαλύτερο τμήμα του τριώροφου κτιρίου. Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν περί τα 50 άτομα από γειτονικά κτίρια.

    Γίνονται έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια της έκρηξης. Τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι μπορεί να οφείλεται σε διαρροή αερίου.

    Είδηση: 16248

    [05] Σ. Χατζηγάκης: Σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα υιοθεσιών

    "Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές πραγματοποιούνται σημαντικές βελτιώσεις στο όλο σύστημα των υιοθεσιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από δικαστικές εγγυήσεις, επιτάχυνση των διαδικασιών και καταπολέμηση της εμπορίας βρεφών και παιδιών".

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις για το καθεστώς των υιοθεσιών οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή και περιλαμβάνονται στο νέο νόμο 3719/2008 (ΦΕΚ Α 241/26-11-08).

    Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νέου νόμου η συναίνεση των γονέων για υιοθεσία του τέκνου τους αναπληρώνεται με αιτιολογημένη δικαστική απόφαση στις εξής περιπτώσεις:

    - Αν οι γονείς είναι άγνωστοι ή το παιδί είναι έκθετο.

    - Αν και οι δύο γονείς δεν έχουν δικαίωμα γονικής μέριμνας ή βρίσκονται σε καθεστώς στερητικής δικαστικής συμπαράστασης που τους αφαιρεί και την ικανότητα να συναινούν για την υιοθεσία του παιδιού τους.

    - Αν οι γονείς έχουν άγνωστη διαμονή.

    - Αν το παιδί προστατεύεται από αναγνωρισμένη κοινωνική οργάνωση, έχει αφαιρεθεί από τους γονείς η άσκηση της επιμέλειας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1532 και 1533, και αυτοί αρνούνται καταχρηστικά να συναινέσουν στην υιοθεσία και

    - Αν το παιδί έχει παραδοθεί με τη συναίνεση των γονέων σε οικογένεια για φροντίδα και ανατροφή, με σκοπό την υιοθεσία και έχει ενταχθεί σε αυτήν επί χρονικό διάστημα ενός τουλάχιστον έτους. Εφόσον οι γονείς αρνούνται να συναινέσουν στην υιοθεσία, τότε το δικαστήριο αναπληρώνει με αιτιολογημένη απόφασή του τη συναίνεση.

    Ακόμη, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι με απόφαση του δικαστηρίου αναπληρώνεται και η συναίνεση του επιτρόπου για την υιοθεσία του ανηλίκου, εφόσον ο τελευταίος αρνείται καταχρηστικά να συναινέσει στην υιοθεσία.

    Επιπλέον, το δικαστήριο μπορεί με την απόφασή του περί υιοθεσίας να επιτρέψει στον υποψήφιο θετό γονέα, ύστερα από αίτησή του, να προσθέσει στο κύριο όνομα του θετού τέκνου και άλλο όνομα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί το δικαστήριο, ύστερα από αίτηση του θετού γονέα, να επιτρέψει την απάλειψη του κυρίου ονόματος που έφερε το θετό παιδί πριν από την υιοθεσία εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του.

    Όπως τόνισε ο κ. Χατζηγάκης, οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν το πρώτο βήμα για μια ριζική αναμόρφωση του όλου θεσμού των υιοθεσιών και για το σκοπό αυτό συγκροτείται σύντομα ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για την αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την υιοθεσία θα λάβει υπόψη της, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τις προτάσεις που έχουν γίνει για το θέμα αυτό από βουλευτές όλων των κομμάτων και από τους κοινωνικούς φορείς.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 16250

    [06] Επίθεση Κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική

    Αφορμή για σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για κλήση στην Εξεταστική και νέων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για το τίμημα της αγοράς του ολυμπιακού ακινήτου και των άλλων ακινήτων που η Μονή μεταβίβασε σε τρίτους, καθώς και ειδική συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί απεγνωσμένα να κλητεύσει μάρτυρες που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση για να επιμηκύνει το έργο της Εξεταστικής και ενδεχομένως να ευτελίσει τη λειτουργία της. Παράλληλα τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει το πόρισμα της Επιτροπής της οποίας η εργασίες ολοκληρώνονται με τη σύνταξη πορίσματος στις 15 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τονίζουν ότι θα περιμένουν το πόρισμα για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

    "Το ΠΑΣΟΚ προφανώς κρίνει ότι από τις μέχρι τώρα μαρτυρίες δεν έχουν προκύψει τα στοιχεία που θα ήθελε ώστε δήθεν να στοιχειοθετήσει κάποιες υποψίες εναντίον πολιτικών προσώπων", ανέφερε.

    Με αφορμή άλλη ερώτηση, ανέφερε πως ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να πέφτει σε αντιφάσεις και ανέφερε ως παράδειγμα όσα είπε χθες απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με διαφορά 1 - 1,5 λεπτού.

    "Αν αυτό δεν είναι αντίφαση τότε τι είναι αντίφαση;" αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως πρόκειται για αυτοακύρωση των όσων λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό με δήλωσή του να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της υπόθεσης, ο εκπρόσωπος είπε πως δεν γνωρίζει καμία τέτοια εισήγηση, ενώ σε παρεμφερή ερώτηση για σχετικές τοποθετήσεις του κ. Ευ. Μεϊμαράκη και βουλευτών της ΝΔ παρέπεμψε σε δήλωση του υπουργού άμυνας και σημείωσε πως δεν σχολιάζει δηλώσεις βουλευτών.

    Σε επόμενη ερώτηση αν υπάρχει σκέψη να κάνει κάτι τέτοιο ο Κώστας Καραμανλής, απάντησε πως ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας και το πόρισμα.

    "Δεν έχω να πω τίποτε άλλο απ' όσα έχω πει",είπε ερωτηθείς αν επιμένει πως οι υπουργοί παραπλανήθηκαν αλλά και αν εξακολουθεί να λέει πως δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να μείνει ανοικτή η Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αντώναρος απάντησε πως αυτό αφορά τη λειτουργία της επιτροπής και είναι κοινοβουλευτική διαδικασία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16247

    [07] Ιστορικά ντοκουμέντα σε ψηφιακή μορφή

    Εκδήλωση με θέμα: "Κρατική ταινιοθήκη: Ψηφιοποίηση και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού", διοργάνωσε το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

    "η διάσωση των 600 ωρών υλικού ζωντανεύει την ιστορία και μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να το βλέπουν, να το ακούν και να γίνεται η έρευνα που πρέπει". Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΙΟΜ Ροδόλφος Μορώνης, ανέφερε πως: "το οπτικοακουστικό υλικό που έχει παραχθεί είναι τεράστιο και χρειάζεται χρήστες για να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του για το μέλλον.Μεταξύ των 600 ωρών που ψηφιοποιήθηκαν περιλαμβάνονται οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο πρώτος Παγκόσμιος, η μικρασιατική εκστρατεία, η εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Μεταξά, η κήρυξη του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, οι δεκαετίες του '50 και του '60 μέχρι την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών και η περίοδος της μεταπολίτευσης μέχρι το 1996.Σημαντικές συλλογές είναι τα διάρκειας 90 ωρών ντοκιμαντέρ καθώς και 60 ώρες που αφορούν τη δίκη της χούντας. To έργο της ψηφιοποίησης των 600 ωρών διήρκεσε 16 μήνες, από τον Ιούλιο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2008 και ο προϋπολογισμός του ανήλθε σε 500 χιλιάδες ευρώ για την ψηφιοποίηση, 60.000 για την τεκμηρίωση και 150 χιλιάδες ευρώ για την ανάλυση του λογισμικού. Aξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της τεκμηρίωσης βοήθησαν και αρκετοί πανεπιστημιακοί.

    Είδηση: 16239

    [08] ΠΓΔΜ: εγκαταλείπει το διάλογο

    Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο, αφού η άλλη πλευρά έχει εγκαταλείψει το διάλογο υπέρ της προπαγάνδας και της κωλυσιεργίας, επισημαίνει σε άρθρο του ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος στο περιοδικό Balkan Insight.

    Είδηση: 16238

    [09] Δεν τίθεται θέμα διαδοχολογίας.

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το θέμα του Βατοπεδίου είναι ένα θέμα που πλήττει σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο.»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Δεν θέλω σε καμία περίπτωση δήθεν να υποβαθμίσω οτιδήποτε για να αποσείσω τις όποιες ευθύνες υπάρχουν -ας πούμε στη ΝΔ-. Η μισή υπόθεση εξελίχθηκε επί κυβερνήσεως της ΝΔ, άρα αντικειμενικά σαφώς και υπάρχουν ευθύνες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί τόσος θόρυβος για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, είναι προφανείς; Δεν είναι;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Αυτό το πράγμα το έχει δεχθεί οποιοδήποτε στέλεχος της ΝΔ από την πρώτη στιγμή. Κάποιοι επιχείρησαν να προσωποποιήσουν τις ευθύνες, να εξατομικεύσουν τις περιπτώσεις και να πουν ότι για την υπόθεση Βατοπεδίου φταίει ο τάδε υπουργός, ο δείνα υπουργός και τα λοιπά. Αυτό είναι που εμείς δεν δεχθήκαμε λέγοντας, ότι αν δεν γίνει η εξεταστική επιτροπή, λοιπόν εμείς ήρθαμε και θέλουμε πάνω και πέρα από όλους να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, -όχι για τίποτα άλλο- γιατί καταρχήν εμάς βαρύνει περισσότερο από όλους αυτή η υπόθεση. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς ή ευτυχώς, πολλά δελτία ειδήσεων είναι μονοθεματικά και ασχολούνται σχεδόν από την αρχή έως το τέλος βεκτός από ελάχιστες αναφορές σε κάποια άλλα ζητήματα- με την μονή Βατοπεδίου. Αλλά από την άλλη πλευρά, επειδή εδώ περισσεύει και η υποκρισία, 4 υποθέσεις στην περίοδο 2000-04 που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, που βοούσε το σύμπαν ότι «κάτι συνέβαινε στη Δανιμαρκία σάπιο» και λέγαμε «πάμε για εξεταστική», οι κυβερνήσεις του κου Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν, -όλοι οι σημερινοί ή τα περισσότερα, τα σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός, ο κος Παπανδρέου- ηρνούντο την εξεταστική.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τελικά είναι σκάνδαλο το Βατοπέδι; Τι είναι; Γιατί αρνείστε να το δεχθείτε, όπως πραγματικά είναι;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Δεν νομίζω ότι αρνείται κανείς να δεχθεί την ηθική διάσταση του θέματος. Σε 10- 12 μέρες περίπου τελειώνει ουσιαστικά τις εργασίες η εξεταστική και τότε θα έχουμε μορφώσει μια άποψη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποια στάση θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα σας στην αναμενόμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Εμείς έχουμε αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Βλέποντας και συνεκτιμώντας τα πάντα, τότε θα αποφασίσουμε για το επόμενο βήμα. Δηλαδή ανήκω σε αυτούς και -πιστεύω στη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ- που αφήνουμε ανοικτό το ενδεχόμενο και για τη σύσταση προανακριτικής, αν τελικά καταδειχθεί ότι πράγματι υπάρχουν ποινικές ευθύνες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουμε κλυδωνισμούς και από το θέμα της διαδοχολογίας. Γιατί σε αυτή τη χρονική στιγμή προέκυψε κάτι τέτοιο;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Θεωρώ ότι εδώ δόθηκε υπερβολική- υπερβολική δημοσιότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μα όταν βγαίνει ένας υπουργός⦻

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Δεν τίθεται θέμα διαδοχολογίας, γιατί δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση μέσα στη ΝΔ για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ταλανίστηκε η ΝΔ από τέτοια φαινόμενα, δεν αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα, κανέναν δεν απασχολεί τέτοιο ζήτημα, διότι δεν υπάρχει αυτό το θέμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Βεβαίως, πιστεύω.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με ποιον τρόπο; Ποια είναι η πρώτη πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβετε, ώστε κάπως να ανακάμψει;»»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Να επανέλθει η πολιτική στη καθημερινή ατζέντα και να απαντήσουμε με πιο συγκεκριμένα μέτρα, με περισσότερα μέτρα -αν το θέλετε- στα καθημερινά προβλήματα των ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο που υπάρχει κρίση. Εξαιτίας όλων αυτών των συγκυριών, η ΝΔ αυτή τη στιγμή υφίσταται μια φθορά, μια φθορά που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, διατηρεί τις πρωτοβουλίες και μπορεί πράγματι να αντιστρέψει το κλίμα. Και εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι ο πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής θα πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες πολύ σύντομα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ένας ανασχηματισμός θα έδινε κάποια διέξοδο;»

    Είδηση: 16241


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 December 2008 - 18:13:49 UTC