Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις
  • [02] Ραντεβού στα Τέμπη δίνουν οι αγρότες
  • [03] Ινδία: Συναγερμός ασφαλείας σε τρία διεθνή αεροδρόμια
  • [04] ΗΠΑ: Χαμένες 250.000 θέσεις εργασίας
  • [05] Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά
  • [06] Στη φυλακή για μπλουζάκια
  • [07] Πέθανε σε ηλικία 109 ετών η γηραιότερη των Νορβηγών
  • [08] Χάθηκαν φουσκωτά στήθη στη θάλασσα
  • [09] Κίνδυνος εμφάνισης άσθματος σε παιδιά που γεννιούνται με καισαρική
  • [10] Το σαπούνισμα χαλαρώνει τους αυστηρούς
  • [11] Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας
  • [12] Σε λευκή πολιορκία μεγάλο μέρος της Ευρώπης

    [01] Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις

    Με την κατάθεση του Θόδωρου Ρουσόπουλου κλείνει σήμερα ο κύκλος μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Την Τετάρτη, εν μέσω αντεγκλήσεων, οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν το νέο κατάλογο μαρτύρων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κλείσει άρον άρον την Επιτροπή, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη. Απαντώντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για "στημένη ενέργεια" με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται από την Τράπεζα της Ελλάδος η λίστα με την κίνηση επίμαχων λογαριασμών. Χθες, κατέθεσαν ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, και ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας.

    Στην κατάθεσή του, ο Πέτρος Δούκας είπε ότι την υπόθεση του Βατοπαιδίου την κληρονόμησε τελειωμένη και όλες του οι ενέργειες ήταν απόλυτα σύννομες, ενώ πρόσθεσε ότι υπέγραψε μόνον επίσημες αποφάσεις και εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, δηλαδή του αρμόδιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Νωρίτερα, ο Αντώνης Μπέζας κατέθεσε ότι δεν ανακάλεσε την απόφαση του κ. Δούκα, γιατί αυτή δεν παρήγε έννομες συνέπειες.

    Ο Ευάγγελος Μπασιάκος υποστήριξε ότι η υπουργική απόφαση Φωτιάδη του 2003 καθόρισε τις αρμοδιότητες ανταλλαγών και εφαρμόστηκε κατά γράμμα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που τις υλοποίησε.

    Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι η ανταλλαγή ολοκληρώθηκε μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, αντέτεινε το ΠΑΣΟΚ. Για κατασκευή δήθεν στοιχείων, κατήγγειλαν την αξιωματική αντιπολίτευση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά της, η κυπριακή Αρχή ενάντια στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ανοίξει τους λογαριασμούς των εταιρειών RASSADEL και MADEUS, παρότι της ζητήθηκε αυτό από την ελληνική ομόλογη Επιτροπή. Σύμφωνα όμως με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου, η ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή υπέβαλε προφορικά και όχι γραπτά το αίτημά της, όπως απαιτείται στην Κύπρο. Μόλις το λάβουμε θα το διαβιβάσουμε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω, τόνισε.

    Είδηση: 16277

    [02] Ραντεβού στα Τέμπη δίνουν οι αγρότες

    Στον κόμβο Πλατυκάμπου στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα παρατάξουν στις 11 τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Θεσσαλίας. Στη συνέχεια οι αγρότες της Κεντρικής Ελλάδας με διοργανωτή τη Νέα Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι απέχει από τα κόμματα προκειμένου να διαδηλώσουν τη δική τους αντίθεση στην αγροτική πολιτική, θα μεταβούν στην κοιλάδα των Τεμπών. Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν αγρότες από τη βόρεια Φθιώτιδα, τα Φάρσαλα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Πρόθεση των διοργανωτών είναι να κλείσουν τα Τέμπη, ωστόσο αυτό θα εκτιμηθεί επί τόπου από την συντονιστική επιτροπή που θα εκλεγεί εκεί η οποία και θα καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων. Μεταξύ άλλων η νέα ΠΑΣΕ ζητά άτοκο δάνειο 50 ευρώ το στρέμμα σε βαμβάκι και σιτηρά με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και μείωση του κόστους παραγωγής.

    Είδηση: 16283

    [03] Ινδία: Συναγερμός ασφαλείας σε τρία διεθνή αεροδρόμια

    Συναγερμό ασφαλείας κήρυξε η Ινδία σε τρία μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ανάμεσά τους το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, εκείνο της πόλης Μπανγκαλόρ και της Τσινάρι, ενώ ενισχύθηκαν οι έλεγχοι από τις αρχές στα οχήματα και τις αποσκευές των επιβατών μετά από προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι. Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας ακολουθούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μουμπάι, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 171 άνθρωποι. Όπως επισημαίνουν αξιοματούχοι, στις 6 Δεκεμβρίου είναι η επέτειος από την κατεδάφιση, το 1992, ενός τεμένους του 16ου αιώνα από ινδουιστικές ομάδες, στη βόρεια πόλη Αγιόντια, ένα γεγονός το οποίο πυροδότησε βίαια επεισόδια ανάμεσα σε ινδουιστές και μουσουλμάνους με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από χίλιοι άνθρωποι.

    Περιοδεία αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στις πυρηνικές δυνάμεις της Ασίας πραγματοποιεί η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επίσκεψη της Κοντολίζα Ραίς σε Ινδία και Πακιστάν επισκιάστηκε από το νέο συναγερμό για τρομοκρατικό πλήγμα από αέρος. Αεροπειρατεία και ανατίναξη αεροσκαφών σε πολιτικούς στόχους, είναι το εφιαλτικό ενδεχόμενο για το οποίο προειδοποίησαν οι ινδικές αρχές. Σύμφωνα πάντως με την ινδική τηλεόραση, ο συναγερμός εκδόθηκε μετά από ένα e-mail από τους "Μουτζαχεντίν του Ντεκάν", την ίδια οργάνωση η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Μουμπάι. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός της ινδίας NDTV, η Υπηρεσία Αερομεταφορών της χώρας σήμανε συναγερμό για την πιθανότητα εκδήλωσης αεροπειρατείας για τα τρία αυτά αεροδρόμια μετά την προειδοποίηση μέσω e-mail ότι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να πραγματοποιήσουν αεροπειρατεία σε αυτά τα αεροδρόμια το Σάββατο στις 6 Δεκεμβρίου. Μάλιστα προβλήθηκαν πλάνα από τοπική τηλεόραση με ένοπλους αστυνομικούς να φρουρούν τις εισόδους στο διεθνές αεροδρόμιο του Νέου Δελχί. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν πληροφορίες για το θέμα. "Οι επιβάτες καλούνται να φθάνουν τρεις ώρες νωρίτερα από την ώρα αναχώρηση της πτήσης. Γίνονται πιο προσεκτικοί έλεγχοι. Όλες οι αποσκευές ελέγχονται κατά 100%", δήλωσε αξιωματούχος.

    Είδηση: 16291

    [04] ΗΠΑ: Χαμένες 250.000 θέσεις εργασίας

    Συνεχίζει να επιδεινώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγάλη κρίση στην αγορά εργασίας, όπου ο ιδιωτικός τομέας τον μήνα Νοέμβριο έχασε 250.000 θέσεις εργασίας. Αυτό προκύπτει από μελέτη του Γραφείου Automatic Data Processing (ADP) που δόθηκε στη δημοσιότητα και τα στοιχεία αυτά ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για την κατάργηση 200.000 θέσεων εργασίας. Στη μελέτη ωστόσο διευκρινίζεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις της επιστροφής 27.000 μηχανικών της εταιρείας αεροναυτικής Boeing, μετά τη συμφωνία που έθεσε τέλος στην απεργία τους στα τέλη Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν απόδειξη ότι η εξασθένηση της αγοράς εργασίας συνεχίζεται, συμπεραίνει το ADP.

    Είδηση: 16284

    [05] Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά

    Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών καθιστά ταω μικρόβια ανθεκτικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φάρμακα να είναι αναποτελεσματικά. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί, αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους χρήσης των ήδη υπαρχόντων αντιβιοτικών μέσα στους κανόνες φαρμακολογίας. Όπως τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη του 1ου ετήσιου συνεδρίου με θέμα τις "Σύγχρονες εξελίξεις της λοιμωξιολογίας", "χρειάζονται 10 χρόνια για να δημιουργηθεί ένα αντιβιοτικό και ένας μόνο χρόνος για να αχρηστευτεί". Ένα καινούργιο αντιβιοτικό, ευρέως φάσματος που καταπολεμά μικρόβια νοσοκομειακών λοιμώξεων, δηλαδή λοιμωγόνους παράγοντες, που προκαλούν πνευμονίες, ενδοκοιλιακές χειρουργικές λοιμώξεις και λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων πρόκειται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

    "Πρόκειται για την φαρμακευτική ουσία που ονομάζεται ντοριπενέμη. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ουσίας είναι ότι δρα εναντίον μικροβίων ανθεκτικών στα ήδη χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Π.χ. το 30% των ψευδομονάδων, που είναι ανθεκτικά σε προηγούμενα αντιβιοτικά είναι ευαίσθητα στην ντοριπενέμη. Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαϊδης, "το αντιβιοτικό έχει πάρει άδεια από τον ΕΟΦ και βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης από τα νοσοκομεία, για τη χορήγησή του".

    Είδηση: 16287

    [06] Στη φυλακή για μπλουζάκια

    Τρεις άνδρες από τη Σιγκαπούρη οδηγήθηκαν στη φυλακή για ασέβεια προς το δικαστήριο καθώς εμφανίσθηκαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πόλης φορώντας μπλουζάκια στα οποία απεικονίζονταν καγκουρό με δικαστική τήβεννο. Οι δυο καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση επτά ημερών ενώ ο τρίτος σε φυλάκιση 15 ημερών. Και στους τρεις επιδικάσθηκε πρόστιμο 5.000 δολαρίων Σιγκαπούρης (3.305 δολάρια ΗΠΑ).

    Είδηση: 16290

    [07] Πέθανε σε ηλικία 109 ετών η γηραιότερη των Νορβηγών

    Πέθανε σε ηλικία 109 ετών η γηραιότερη των Νορβηγών, Γκούντα Χαράνγκεν, η οποία απέδιδε τη μακριόβιότητά της στο κονιάκ και στο ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ, μετέδωσαν τα νορβηγικά ΜΜΕ. Η Χαράνγκεν, το μεγαλύτερο παιδί μιας οικογένειας με επτά παιδιά, είχε γεννηθεί στις 28 Δεκεμβρίου του 1898. Όταν κάποτε ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροβιότητάς της, η Χαράνγκεν την απέδωσε στο ποτηράκι κονιάκ που έπινε καθημερινά και στην απουσία συζύγου που τη γλίτωσε από τους καυγάδες. Σύμφωνα με τον ανιψιό της, η Χαράνγκεν πέθανε ήσυχα στον ύπνο της, στις 25 Νοεμβρίου.

    Είδηση: 16289

    [08] Χάθηκαν φουσκωτά στήθη στη θάλασσα

    Ναυάγησαν στην κυριολεξία τα σχέδια για την προώθηση του πρωτοχρονιάτικου τεύχους ενός ανδρικού περιοδικού στην Αυστραλία καθώς το περιεχόμενο του κοντέινερ που μετέφερε 130.000 φουσκωτά στήθη τα οποία θα διατίθεντο στους αναγνώστες μαζί με το περιοδικό, χάθηκε στη θάλασσα. "Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τι συνέβη, εκτός εάν τα έκλεψαν Σομαλοί πειρατές", σχολίασε ο εκδότης του περιοδικού Ralph, Σάντι Πιντάντο. "Εάν κάποιος βρει κανένα σε κάποια παραλία να το έχει ξεβράσει η θάλασσα, τον παρακαλούμε να μας ενημερώσει", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Πιντάντο, το κοντέινερ που είχε αποπλεύσει από την Κίνα έφθασε άδειο στο Σίδνεϊ και πλέον είναι αργά.

    Είδηση: 16288

    [09] Κίνδυνος εμφάνισης άσθματος σε παιδιά που γεννιούνται με καισαρική

    Σύμφωνα με Ελβετούς ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Ζυρίχης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο. Άν και εδώ και καιρό υπάρχουν αντιφατικές ενδείξεις σχετικά με τη συσχέτιση του άσθματος με την καισαρική, ο μεγάλος αριθμός παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνά τους, καθώς και η μεγάλη χρονική περίοδος που αυτή διήρκεσε, ενισχύουν αυτή τη συσχέτιση, αναφέρουν σε σχετική εργασία που δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό "Thorax" (Θώρακας). Οι ερευνητές τονίζουν ακόμα ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν τους δυνητικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη Δύση, οι οποίες όλο και συχνότερα επιλέγουν να αποφεύγουν τον φυσιολογικό τοκετό.

    Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Καρολίν Ροντουί, "ο αυξημένος ρυθμός καισαρικών τομών οφείλεται σε ένα βαθμό στη ζήτηση από την πλευρά των μητέρων, χωρίς να συντρέχει κανένας ιατρικός λόγος", ωστόσο "στην περίπτωση αυτή, η μητέρα θα πρέπει να είναι ενήμερη για τον κίνδυνο άσθματος του παιδιού της, ειδικά όταν οι γονείς έχουν ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος οι ίδιοι".

    Το άσθμα, που ταλαιπωρεί πάνω από 300 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, είναι η πιο συχνή χρόνια παιδική ασθένεια, με συμπτώματα όπως η δυσκολία αναπνοής, το αγκομαχητό, ο βήχας και το βάρος στο στήθος. Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική, δεν εκτίθενται στα βακτήρια της μητέρας τους, όπως συμβαίνει όταν γεννιούνται με φυσικό τρόπο και διασχίζουν το "κανάλι" της γέννησης, κάτι που ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μπορεί να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο του άσθματος, σύμφωνα με τους Ελβετούς γιατρούς. Η έρευνα βασίσθηκε σε παρακολούθηση περίπου 3.000 παιδιών μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών, από τα οποία, μέχρι τότε, είχε εμφανίσει άσθμα το 12% και έκανε φαρμακευτική θεραπεία. Το 9% από αυτά τα παιδιά είχαν γεννηθεί με καισαρική, αλλά εμφάνιζαν κατά 80% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος σε σύγκριση με όσα γεννήθηκαν δια της φυσιολογικής οδού. Η πιθανότητα άσθματος ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν και οι δύο γονείς ήσαν ήδη αλλεργικοί και έκαναν θεραπεία για άσθμα.

    Η ελβετική έρευνα έρχεται μετά από μια σχετική νορβηγική έρευνα, η οποία, τον Ιούλιο φέτος, είχε διαπιστώσει μεσαίο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική. Άλλες όμως μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει συσχέτιση ανάμεσα στην καισαρική και στη μακροπρόθεσμη υγεία ενός παιδιού - του άσθματος συμπεριλαμβανομένου.

    Είδηση: 16286

    [10] Το σαπούνισμα χαλαρώνει τους αυστηρούς

    Όταν κάποιος είναι και αισθάνεται καθαρός σωματικά, είναι ταυτόχρονα λιγότερο ηθικά απαιτητικός και αυστηρός στις κρίσεις του για τις πράξεις των άλλων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη) της αμερικανικής Ένωσης για την Ψυχολογική Επιστήμη. Η έρευνα, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι άλλοι παράγοντες, πέρα από την ορθολογική κρίση, όπως η διαίσθηση, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντίληψη του καθενός για το τι είναι σωστό και τι λάθος. "Όταν κρίνουμε κάποιον ή κάτι, πιστεύουμε ότι κάνουμε μια συνειδητή ορθολογική κρίση, όμως η έρευνα δείχνει πως υποσυνείδητα επηρεαζόμαστε για τις κρίσεις μας από το πόσο καθαροί ή αγνοί νιώθουμε", αναφέρει η υπεύθυνη της έρευνας Σιμόν Σναλ, του βρετανικού πανεπιστημίου του Πλύμουθ. Όπως επεσήμανε η κ. Σναλ, για παράδειγμα, αν ένας ένορκος δικαστηρίου ή ένας ψηφοφόρος έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους, η κρίση τους θα είναι λιγότερο αυστηρή είτε για τον κατηγορούμενο είτε για τον υποψήφιο πολιτικό.

    Όπως είπε η Σναλ, "κάποιος μπορεί να παραβλέψει ευκολότερα το ατόπημα ενός πολιτικού, αν πριν ψηφίσει, έχει κάνει μια πράξη καθαρισμού και νιώθει καθαρός". Η έρευνα, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily, αφορούσε δύο πειράματα με εθελοντές, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, όταν πριν είχαν πλύνει καλά τα χέρια τους με σαπούνι και μετά παρακολούθησαν μια "απεχθή" ταινία, με σκηνές σοκαριστικές από ηθική πλευρά, οι κρίσεις τους ήσαν πολύ πιο επιεικείς σε σχέση με όσους πριν δεν είχαν πλυθεί. Όπως παρατηρεί, με το γνωστό βρετανικό χιούμορ, ο "Εκόνομιστ" σε σχετικό δημοσίευμα, η έρευνα δείχνει ότι η καθαριότητα καταντά να σχετίζεται με την αθεΐα και το σαπούνισμα να φέρνει μεν την εξωτερική καθαριότητα, αλλά να αμβλύνει την ηθική καθαρότητα. Η σύνδεση φυσικής καθαριότητας και τελετουργικού ψυχικού εξαγνισμού συναντάται σε πολλές θρησκείες του κόσμου, με το σκεπτικό ότι η πρώτη βοηθά τη δεύτερη. Όμως η έρευνα της Σναλ μάλλον δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού η φυσική καθαριότητα φαίνεται να παράγει μια πιο "χαλαρή" στάση στα θέματα της ηθικής. Και ίσως, κατά τον "Εκόνομιστ", θα μπορούσε κάποιος να θυμηθεί τον Πόντιο Πιλάτο που έπλυνε τα χέρια του πριν σταυρώσει τον Χριστό.

    Είδηση: 16285

    [11] Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Συνεχίζουν την κατάληψη της εισόδου του υπουργείου Υγείας οι περίπου 200 νοσηλευτές, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσηλευτών Ελλάδας, οι οποίοι πριν από λίγο είχαν συνομιλίες -έξω από το υπουργείο- με τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι συνδικαλιστές ζητούν την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 5.000 νοσηλευτών, την καταβολή επιδόματος και την ένταξή τους στα βαρέα κι ανθυγιεινά. Στη δέσμευσή του υπουργού ότι τα αιτήματα τους θα ικανοποιηθούν, εκείνοι απάντησαν ότι περιμένουν γραπτό κείμενο υπογεγραμμένο από τους συναρμόδιους υπουργούς και ορίστηκε σε μία ώρα εκ νέου συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Νωρίτερα, οι συγκεντρωμένοι είχαν αρνηθεί να συνομιλήσουν με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ενώ, κλειστή παραμένει η οδός Αριστοτέλους.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 16278

    [12] Σε λευκή πολιορκία μεγάλο μέρος της Ευρώπης

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Η κακοκαιρία συνεχίζεται στην Ευρώπη, με σφοδρές χιονοπτώσεις σε Γερμανία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία ενώ η Βενετία παραμένει πλημμυρισμένη. Οι δρόμοι θυμίζουν ριψοκίνδυνες πίστες για πατινάζ. Το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα και τα εκχιονιστικά μηχανήματα παλεύουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Στο Βερολίνο η βροχή έλιωσε το λευκό σεντόνι που κάλυπτε την πρωτεύουσα τις πρωινές ώρες. Το Αμβούργο και οι περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Δανία επλήγησαν περισσότερο από την χιονόπτωση. Χιονοθύελλες και ισχυροί άνεμοι πλήττουν και την κεντρική και βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία. Παρόμοιο ήταν το τοπίο και στην Ολλανδία, ιδίως στα νότια, όπου το χιόνι δημιούργησε παχύ στρώμα στο έδαφος. Την ίδια ώρα, η Βενετία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες της τελευταίας εικοσαετίας. Πολύ θυελλώδεις νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες είναι τα χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

    Στον Ελλαδικό χώρο, απαγορευτικό απόπλου ισχύει στα λιμάνια της Βορείου Ελλάδας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη. Εξαιτίας του καιρού, κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Πρίνου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από Ουρανούπολη για Άγιο Όρος και από Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη.Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει απαγορευτικό απόπλου στο Θερμαϊκό, ωστόσο για σήμερα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων. Εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια από Κεραμωτή για Λιμένα Θάσου με πλοία κλειστού τύπου.

    Είδηση: 16296


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 December 2008 - 9:53:58 UTC