Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής
  • [02] Εφ όλης της ύλης συνέντευξη Καραμανλή
  • [03] Κύπρος: απεβίωσε ο Τ. Παπαδόπουλος
  • [04] Συνάντηση Κακλαμάνη με Καρατζαφέρη & Τσίπρα
  • [05] Ιταλία: Ανησυχία για υπερχείλιση του Τίβερη
  • [06] Πτωτικά τα ασιατικά χρηματιστήρια
  • [07] Συνεχίζονται οι αποσύρσεις βοδινού κρέατος Ιρλανδίας
  • [08] Συστάσεις από το Ε.Σ.Ρ.
  • [09] Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [10] Ζιμπάμπουε: θερίζει η χολέρα, κατηγορεί τη Βρετανία
  • [11] Παράταση για την επιδότηση ενοικίου
  • [12] Αλέκος Αλαβάνος: Να εξεταστούν τα προβλήματα
  • [13] Ινδία: οι δικηγόροι δεν υπερασπίζουν τον τρομοκράτη
  • [14] Ρωσία: Δώδεκα εργάτες νεκροί σε ορυχείο
  • [15] Υπομνήματα ξαναέστειλαν Εφραίμ και Αρσένιος
  • [16] Οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή
  • [17] Χιλιάδες απολύσεις ανακοινώνει η Bank of America
  • [18] Ευθύνες στο Ράμσφελντ για το Αμπού Γράιμπ

    [01] Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Αποφάσεις για τη διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβώνας και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας, έλαβαν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των 27 κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, ύψους 200 δισ. ευρώ, ενώ η Ιρλανδία υποσχέθηκε να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα για την κύρωση της συνθήκης της Λισσαβώνας, παίρνοντας, ωστόσο ισχυρά ανταλλάγματα. Τέλος, κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις κλιματικές αλλαγές.

    Τα σημαντικά σημεία στα οικονομικά θέματα : Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας που ισοδυναμεί περίπου με το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 200 δισ. ευρώ περίπου. Όπως υπογραμμίζεται, η Ευρώπη καθόρισε συντονισμένα τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν πλήρως αυτές τις διευκολύνσεις που τους παρέχονται για να διατηρήσουν και να υποστηρίξουν τα δάνεια για την στήριξη της οικονομίας καθώς και να μετακυλήσουν τις μειώσεις των κεντρικών επιτοκίων στους δανειολήπτες.

    Σε θέματα ενέργειας και αλλαγής του κλίματος:

    Η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 20% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2020. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι, εάν στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη για την αλλαγή του κλίματος (την μετά το 2012 περίοδο), οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεσμευθούν να επιτύχουν συγκρίσιμες μειώσεις εκπομπών και οι πλέον οικονομικά προηγμένες αναπτυσσόμενες χώρες θα συμβάλουν ανάλογα με τις αντίστοιχες ευθύνες και δυνατότητές τους, η ΕΕ δεσμεύεται να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2020.

    Συνθήκη Λισαβόνας-Ιρλανδία:

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του 2009, ενώ η κυβέρνησή της δεσμεύθηκε να προχωρήσει στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος πριν από την 1η Νοεμβρίου 2009, οπότε λήγει η θητεία της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως, "αντάλλαγμα" τα κράτη μέλη, λαμβάνουν υπόψη και ικανοποιούν όλες τις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Ιρλανδικός λαός που τον οδήγησαν στην απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας, μέσω δημοψηφίσματος, τον Ιούνιο του 2008. Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, οι 27 αναφέρουν ότι εξασφαλίζεται η διατήρηση της πολιτικής ουδετερότητας της Ιρλανδίας, ότι οι όροι της Συνθήκης δεν θα επηρεάσουν τη συνεχή εφαρμογή των διατάξεων του Ιρλανδικού Συντάγματος και ότι ο τομέας της φορολογίας της Συνθήκης, ουδόλως μεταβάλλει την εμβέλεια ή την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης.

    Αντιδράσεις

    Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου αποτελούν εφαλτήριο για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Προωθούν τη γενικευμένη εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τον τεμαχισμό του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό και την ανεξέλεγκτη αύξηση των ωρών δουλειάς (65ωρο), επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Προωθούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της πρόνοιας. Φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και ενισχύουν τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις με «μποναμά» - ζεστό χρήμα - 200 δις ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Επιδεικνύουν πολιτική πυγμής απέναντι στον ιρλανδικό λαό υποχρεώνοντας τον σε νέο δημοψήφισμα προκειμένου να επιβάλλουν γενικότερα στους λαούς την αποδοχή του μετονομασμένου "ευρωσυντάγματος" της αντιδραστικής "Συνθήκης της Λισσαβόνας". Επιδιώκουν διεξόδους για την καπιταλιστική κρίση της υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής, διασφαλίζοντας κέρδη στο κεφάλαιο μέσα από νέους τομείς της λεγόμενης πράσινης οικονομίας. Ενισχύουν την θέση της ΕΕ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τις δυνατότητες της για στρατιωτικές επεμβάσεις, ενισχύοντας τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ και πολλαπλασιάζοντας την στρατιωτική τους παρουσία σε τρίτες χώρες, αυξάνοντας τους κινδύνους για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Η κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου", σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ΚΚΕ και την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, είναι ο μονόδρομος του λαού".

    Είδηση: 16654

    [02] Εφ όλης της ύλης συνέντευξη Καραμανλή

    Πολιτική

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Για τα επεισόδια, την υπόθεση Βατοπεδίου, την οικονομία και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και διαδοχής τοποθετήθηκε στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Για τα επεισόδια, την υπόθεση Βατοπεδίου, την οικονομία και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και διαδοχής τοποθετήθηκε στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    Για την εσωτερική πολιτικήΣχετικά με τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τεθεί άμεσα τέλος στις πράξεις τυφλής βίας, τις οποίες χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνες, τόσο για την κοινωνία, όσο και για τη δημοκρατία.Για τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, ο Καραμανλής τόνισε ότι εθνική υποχρέωση όλων είναι να καταδικάσουμε την προσφυγή στη βιαιότητα και να την απομονώσουμε.Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία των νέων, αλλά, αυτή δεν μπορεί να συγχέεται με τη δράση και τη καταστροφική μανία ακραίων στοχεύων.Αντιμετωπίσαμε ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο σε πρωτοφανείς συνθήκες έντασης, έκτασης και βιαιότητας και μάλιστα βιώσαμε εν τραγικό γεγονός του θανάτου ενός νέου παιδιού που τραυμάτισε όλη την ελληνική κοινωνία και την αστυνομία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καταδικάσουν αποφασιστικά τις πράξεις βίας, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ιδεολογική κάλυψη των ακραίων στοιχείων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η χώρα μας έχει ισχυρή κυβέρνηση και η ισχύς της μετριέται με τη βούληση και τον προγραμματισμό που κάνει. Αντιμετωπίζουμε, είπε, μία μεγάλη οικονομική κρίση και χρειάζεται συνέπεια και υπεύθυνη πολιτική, πηδάλιο και στιβαρό χέρι. Αυτό είναι το μέλημά μου και όχι τα σενάρια διαδοχής και εκλογών.«Η χώρα έχει ισχυρή κυβέρνηση, που δεν μετριέται από τον αριθμό των βουλευτών, αλλά, από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου ο πρωθυπουργός είπε πως θεωρεί προφανές το ότι σε ένα τόσο μεγάλο θέμα -που εξελίχθηκε στα τελευταία 10 χρόνια- η πολιτεία δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και ότι αντικειμενικά η πολιτεία έχει την ευθύνη. Όμως, συμπλήρωσε ότι θα περιμένει το πόρισμα της Εξεταστικής για να κάνει μία ολοκληρωμένη επί του θέματος τοποθέτηση.

    Στο ζήτημα της οικονομίας ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Πάντως, επισήμανε ότι απαιτείται σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο κ. Καραμανλής απέρριψε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι μέλημά του είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.Είπε ακόμη, ότι η χώρα διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση, η δύναμη της οποίας δεν μετριέται με τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά, από τη βούληση να πράξει έργο.Επίσης, απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση για διαδοχή.

    Όσον αφορά την Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε σήμερα η Σύνοδος και τόνισε ότι η Ε.Ε., υπό την εξαιρετικά πετυχημένη γαλλική προεδρία κατάφερε να διαμορφώσει μια ενιαία στάση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

    Για την ευρωπαϊκή πολιτικήΣε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου ο πρωθυπουργός τόνισε:«Γενική αρχή μας είναι να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη, να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή μας δυναμική και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα πραγματικά εισοδήματα», ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας παράλληλα, ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις όλων των κρατών - μελών θα είναι σύμφωνες, τόσο με την ευελιξία που παρέχει το σύμφωνο σταθερότητας, όσο και με τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, ο Έλλην πρωθυπουργός αφού υπενθύμισε ότι αντέχει περισσότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και ότι η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και το πρόγραμμά της είναι μεταξύ των πρώτων που οι Βρυξέλλες ενέκριναν, ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης θα συνεχισθούν κυρίως προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό που προέχει δεν είναι οι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα παρεμβάσεις, αλλά, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη, ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος που διαμορφώθηκε τα τελευταία των τριάντα χρόνια και για τη μείωση του οποίου, χρειάζεται η εφαρμογή μακροπρόθεσμων πολιτικών.

    Για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός επικρότησε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ανέρφερε ότι από ελληνικής πλευράς έχει ήδη γίνει μια ενδελεχής συζήτηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν.

    Σε σχέση με τα διεθνή θέματα, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της Ιρλανδίας να προχωρήσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, εντός του 2009.

    ΑντιδράσειςΜε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώθηκε το πλήρες αδιέξοδο της χώρας μας, καθώς έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, την οποία παρακολουθεί μέσω τηλεόρασης, χάνοντας το μέτρο. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, δεν έχει πρωθυπουργό.Αναφερόμενος στη θέση του ΠΑΣΟΚ για τα όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι υπάρχουν κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά στην αντίδραση της νεολαίας.Όμως, όσον αφορά τα επεισόδια και για το αν υποκινούνται από κύκλους ανωμαλίας και παρακράτους, παρέπεμψε στην κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα δυσεξήγητα φαινόμενα που παρατηρούνται.Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι υπάρχει ηθικό πρόβλημα για τον υπουργό Παιδείας, Ευρυπίδη Στυλιανίδη και αφού κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν αναλαμβάνει καμμία πολιτική ευθύνη, υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα που έχει η χώρα μέσω εκλογών.

    Είδηση: 16652

    [03] Κύπρος: απεβίωσε ο Τ. Παπαδόπουλος

    Ειδήσεις

    Έφυγε από τη ζωή στη 1.07 το μεσημέρι, έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934. Ήταν παντρεμένος με τη Φωτεινή-Λωράνς Λεβέντη και είχε τέσσερα παιδιά. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία, στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και άσκησε με μεγάλη επιτυχία το επάγγελμα του δικηγόρου. Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορα πόσταΕνός λεπτού σιγή τήρησε η Βουλή των Ελλήνων μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Σε δηλώσεις ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στο θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου τόνισε ότι συνεργαστήκαν από κοινού και έδωσαν μάχες για την Κύπρο. Στη συνέχεια εξέφρασε την εκτίμησή του για τον άνθρωπο που έφυγε σημειώνοντας πως θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

    Συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και ήταν ο ένας από τους δυο αντιπροσώπους που ψήφισε εναντίον της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Ήταν επίσης ένας από τους 4 αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κύπρου.

    Υπήρξε σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή για το Κυπριακό Γλαύκου Κληρίδη και μετά διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής μέχρι τον Ιούλιο του 1978. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 5ης Ιουλίου του 1970 με το Ενιαίο Κόμμα και στις εκλογές της 19ης Μαΐου του 1991 βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, την προεδρία του οποίου ανέλαβε στις 7 Οκτωβρίου του 2000. Υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια ως υπουργός της Δημοκρατίας, και διαδοχικά ως υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της Κύπρου από το 2003 έως το 2008 και αντιτάχθηκε στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν το 2004 παρά τις εξωτερικές πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρεττανία, αλλά και από το εσωτερικό, κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση. Στις 29 Αυγούστου 2006, ο Τάσσος Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ το 2008 τον διαδέχθηκε στην προεδρία της χώρας ο Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ακόμη, διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος των Επιτροπών Επιλογής και Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου.

    Ευχαριστίες προς τον υπουργό Υγείας, τους θεράποντες γιατρούς και προσωπικό του νοσοκομείου για την υποδειγματική νοσηλεία, που προσέφεραν στον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά και το πλήθος των Κυπρίων και μη, που μοιράστηκαν μαζί της την αγωνία για την πορεία της υγείας του, εκφράζει με δημόσια δήλωσή της, η οικογένεια του εκλιπόντος πρώην προέδρου.

    Τη Δευτέρα θα τελεσθεί, δημοσία δαπάνη, η κηδεία και όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, που συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής, θα γίνει στις 11πμ, στο Στόβουλο, προάστιο της Λευκωσίας, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεσθεί από τον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας του κοιμητηρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου. Στην κηδεία θα παραστουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

    Αναλυτικά το βιογραφικό του

    1955-59: Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λευκωσία. Έλαβε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις, αρχικά ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ, ΠΕΚΑ.

    1959: Λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και καταψήφισε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

    1959-60: Διατελεί μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής, που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απρίλιος 1959: Διορίζεται υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης.

    Αύγουστος 1960: Διορίζεται υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Ιανουάριος 1964: Διορίζεται και υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Επιπλέον, διατελεί υπουργός Υγείας.

    1970: Εκλέγεται βουλευτής Λευκωσίας του Ενιαίου Κόμματος.

    1976: Επανεκλέγεται βουλευτής, ως ανεξάρτητος.

    Απρίλιος - Οκτώβριος 1976: Ορίζεται πρόεδρος της Βουλής.

    1976-78: Είναι σύμβουλος του πρώτου διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, Γλ. Κληρίδη. Τον Απρίλιο του 1976 διορίζεται ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία παραμένει έως τον Ιούλιο του 1978. Αντιπροσωπεύει την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    1980: Ιδρύει το κόμμα Ένωση Κέντρου.

    1981: Αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής.

    1989: Η Ένωση Κέντρου συγχωνεύεται με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

    1991: Διατελεί βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

    Στις 7 Οκτωβρίου του 2000 εκλέγεται, χωρίς αντίπαλο, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, διαδεχόμενος τον ιδρυτή και πρόεδρο του κόμματος, τότε πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Στις 27 Μαΐου του 2001το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει ποσοστό 14,84% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές και έρχεται τρίτο, με πρώτο το ΑΚΕΛ και δεύτερο τον ΔΗΣΥ. Ο ίδιος επανεκλέγεται βουλευτής Λευκωσίας.

    Στις 16 Φεβρουαρίου του 2003 κερδίζει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 51,51% των ψήφων, έναντι 38,80% του τότε προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, το ΚΙΣΟΣ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και η Κίνηση Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας.

    Αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου.

    Στις 16 Απριλίου του 2003 υπογράφει στη Στοά του Αττάλου, επί ελληνικής προεδρίας, τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

    Την 1η Μαΐου του 2004, η Κύπρος γίνεται μέλος της ΕΕ.

    Στις 26 Φεβρουαρίου του 2005 ανακηρύσσεται πρόεδρος του ΔΗΚΟ, χωρίς αντίπαλο, για την επόμενη τετραετία.

    Στις 21 Μαΐου του 2006 το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει το 17,92% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας αύξηση 3,08% σε σχέση με το 2001, παραμένει όμως τρίτο κόμμα, με πρώτο το ΑΚΕΛ και δεύτερο τον ΔΗΣΥ, που και τα δύο καταγράφουν απώλειες.

    Στις 29 Αυγούστου του 2006 υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

    Στις 7 Οκτωβρίου του 2006 αποχωρεί και τυπικά από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

    Στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 έρχεται τρίτος, με ποσοστό 31,79% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και αποκλείεται από το δεύτερο γύρο, στον οποίο αναμετρώνται ο Ι. Κασουλίδης (33,51%) και ο Δ. Χριστόφιας (33,29%). Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών και το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

    Στις 24 Φεβρουαρίου του 2008 πρόεδρος εκλέγεται στο δεύτερο γύρο ο Δ. Χριστόφιας με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστώνμ που στον πρώτο γύρο είχαν υποστηρίξει τη δική του υποψηφιότητα. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου.

    Βραβεία - Διακρίσεις

    Στις 25 Νοεμβρίου του 2003 ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

    Στις 26 Νοεμβρίου του 2003 η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη του απονέμει το Μετάλλιο Αξίας της πόλης των Αθηνών.

    Στις 11 Μαΐου του 2007 κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ του απονέμει το Μεγαλόσταυρο Τιμής της Αυστρίας.

    Στις 4 Ιουνίου 2007 κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, η πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε Φραϊμπέργκα του απονέμει το παράσημο του Ταξιάρχη του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος των Τριών Αστέρων.

    Είδηση: 16644

    [04] Συνάντηση Κακλαμάνη με Καρατζαφέρη & Τσίπρα

    Πολιτική

    Συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, είχε ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη Αθήνα λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών που κλονίζουν την πρωτεύουσα της χώρας μας.

    ''Η Αθήνα θα μείνει όρθια, όποιοι πιστεύουν ότι θα φοβηθούν και θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια την Αθήνα, κάνουν λάθος'', είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Λ.Α.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη το μεσημέρι στα γραφεία του εν λόγω κόμματος.

    Ευχαρίστησε τον κ. Καρατζαφέρη για την ηθική στήριξη στην προσπάθεια του δήμου και είπε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνει οριστική εκτίμηση των ζημιών σε κτίρια, δρόμους και πεζοδρόμια αν δεν τελειώσουν τα επεισόδια.

    Επίσης, ζήτησε από τον ευρωβουλευτή του Λ.Α.Ο.Σ. πρέσβη κ. Γεωργίου να διερευνήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης της ανοικοδόμησης της Αθήνας.

    Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα στολιστεί το δέντρο, το οποίο είναι ένα σύμβολο για τα παιδιά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συνεχάρη τον κ. Κακλαμάνη για τη μεγάλη προσπάθεια του δήμου στην αποκατάσταση των ζημιών στην πόλη και είπε ότι "η δημοτική αρχή κατάφερε και ανταπεξήλθε στις ανάγκες της περιόδου αυτής. Όμως, η πολιτική αρχή, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων".

    Ο πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ. είπε ακόμη ότι "οι πολλοί πρέπει να βρουν το ηθικό σθένος να απομονώσουν τους λίγους και κακούς". Επίσης, αναφέρθηκε στις εορταστικές ημέρες και είπε ότι "αυτές τις μέρες πιστεύω ότι θα συνειδητοποιήσουν ακόμη και οι εξτρεμιστές της κοινωνικής ζωής, ότι δεν μπορούν να διαταράσσουν την ειρήνη".

    Εκτίμησε ότι από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυναμωμένοι και πιο σοφοί, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε καλύτερα αυτιά και καλύτερα αντανακλαστικά.

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να εξετάσουμε πολύμορφα», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη ο πρόεδρος του ΣΥΝ.«Από τη μία έχουμε οργανωμένες ομάδες που προξενούν βίαιες καταστροφές», συνέχισε ο κ. Α. Τσίπρας στη δήλωσή του «και από την άλλη πλευρά 16άρηδες μαθητές που προσπαθούν να εκφράσουν την οργή τους».Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να προσεγγίσουμε ως πολιτεία τις αιτίες του φαινομένου και να δώσουμε λύση εκτόνωσης».

    Είδηση: 16659

    [05] Ιταλία: Ανησυχία για υπερχείλιση του Τίβερη

    Ειδήσεις

    Συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις σε όλη την κεντρική Ιταλία και υπάρχει έντονη ανησυχία για πιθανή υπερχείλιση του ποταμού Τίβερη, η στάθμη του οποίου εξακολουθεί να ανεβαίνει. Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Τίβερης, έσπασε τα φράγματα λίγο έξω από την πρωτεύουσα, στην περιοχή Magliano Sabino. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας, Γκουίντο Μπερτολάσο, ο Τίβερης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα ετών. Πολλές από τις ξύλινες εξέδρες, αλλά και βάρκες, που βρίσκονται μόνιμα αγκυροβολημένες στις όχθες του ποταμού έχουν μεταφερθεί στη μέση του ποταμού και διαγράφεται κίνδυνος να φράξουν τις καμάρες κάτω από τις γέφυρες, ανακόπτοντας την ροή του νερού. Οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις, για να βοηθήσουν ιδιοκτήτες καταστημάτων, που είχαν πλημμυρίσει, ή ενοίκους ισόγειων διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες.

    Μετά από απόφαση του δημάρχου της Ρώμης, Τζάννι Αλεμάννο, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής θα κατεδαφιστούν όλες οι εξέδρες, (γνωστές ως barconi) για να μην πλημμυρίσει, σε κεντρικά της σημεία, η ιταλική πρωτεούσα. Ο Πιέρο Μαρράτσο, πρόεδρος της περιφέρειας του Λατίου, που συμπεριλαμβάνει και την Αιώνια Πόλη, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά το στάδιο Ολύμπικο και την ιστορική γέφυρα Πόντε Μίλβιο, απ' όπου οι πολίτες κλήθηκαν να μετακινήσουν τα αυτοκίνητά τους, καθώς θεωρείται πιθανό να προκληθεί πλημμύρα από τις αποχετεύσεις, που δεν θα μπορούν να καταλήξουν στον Τίβερη.

    Στην περιοχή Φιουμιτσίνο, κοντά στο αεροδρόμιο της Ρώμης, όπου εκβάλλει ο ποταμός, πολλά σπίτια έχουν καλυφθεί από το νερό. Στο μεταξύ, οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται σε όλη την κεντρική Ιταλία και ο Τίβερης, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι, έσπασε τα φράγματα λίγο έξω από την πρωτεύουσα, στην περιοχή Magliano Sabino. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας, Γκουίντο Μπερτολάσο, ο Τίβερης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα ετών.

    Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία

    Είδηση: 16660

    [06] Πτωτικά τα ασιατικά χρηματιστήρια

    Ειδήσεις

    Με μεγάλες απώλειες "έκλεισαν" σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία, στον απόηχο της απόρριψης του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και λόγω των απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας στους Ασιάτες εξαγωγείς. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 5,56%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix με απώλειες 4,22%. Παράλληλα, η είδηση ότι το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών πυροδότησε πιέσεις στο δολάριο, το οποίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση έναντι του γεν στα τελευταία 13 χρόνια, καταφέρνοντας νέο πλήγμα στους Ιάπωνες εξαγωγείς. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 4,48% και στη Σαγκάη, ο δείκτης SCI με απώλειες 3,81%. Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TAIEX έκλεισε με απώλειες 3,74% και στη Σεούλ ο δείκτης Kospi με απώλειες 4,38%.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16637

    [07] Συνεχίζονται οι αποσύρσεις βοδινού κρέατος Ιρλανδίας

    Ευρώπη

    Συνεχίζονται οι αποσύρσεις μορταδέλας και βοδινού κρέατος προέλευσης Ιρλανδίας από τον ΕΦΕΤ, σε συνέχεια των ελέγχων που διενεργεί όσον αφορά στην επιμόλυνση με διοξίνες κρεάτων και προϊόντων αυτών, προέλευσης Ιρλανδίας.

    Συγκεκριμένα: - Μέχρι σήμερα, έχει αποσυρθεί από την αγορά σχεδόν η συνολική ποσότητα της μορταδέλας, που διακίνησε η ελληνική εταιρεία "ΤΣΕΛΕΜΠΗΣ Β. & ΣΙΑ Ο.Ε. - ΑΥΛΟΣ", δηλαδή, από τη συνολική ποσότητα των 1.350 kg μορταδέλας έχουν αποσυρθεί περίπου 1.250 kg και- η ελληνική εταιρεία "ΜΑΚΡΟ Cash & Carry", σε συνέχεια ενημέρωσης που είχε από τον ΕΦΕΤ, αποσύρει προληπτικά βοδινό κρέας, προέλευσης Ιρλανδίας, ώστε να διενεργηθούν όλοι οι σχετικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα, η απόσυρση αφορά σε τέσσερις κωδικούς βόειου νωπού κρέατος [Angus] και χωρίς να υπάρχουν εργαστηριακά αποτελέσματα, με ημερομηνία λήξης 05.01.2009, ήτοι φιλέτο [κωδικός 76700], μπριζόλα με οστό [κωδικός 76800], μπριζόλα άνευ οστού [κωδικός 76900] και κόντρα χωρίς οστό [κωδικός 77000]. Η εταιρεία παρέλαβε περίπου 480 kg, από τα οποία έχουν ήδη αποσυρθεί περίπου τα 200 kg. Η διαδικασία απόσυρσης συνεχίζεται. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με επίσημη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας το δυνητικώς επιμολυσμένο με διοξίνες βοδινό κρέας ανέρχεται περίπου στο 0,2% της συνολικής ετήσιας παραγωγής.

    Ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συνεχίζει να διενεργεί καθημερινά ελέγχους στην ελληνική αγορά, σε συνεργασία πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Επίσης, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι μπορεί να πληροφορείται όσα αφορούν στο συγκεκριμένο διατροφικό επεισόδιο, από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ, www.efet.gr, στην υπο-ενότητα "Διοξίνες σε χοιρινά κρέατα Ιρλανδίας".

    Είδηση: 16658

    [08] Συστάσεις από το Ε.Σ.Ρ.

    Κοινωνία

    Σε ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σημειώνεται ότι κατά τον τρόπο παρουσίασης των τελευταίων γεγονότων από τα δελτία ειδήσεων και άλλες εκπομπές υφίσταται κίνδυνος παραβάσεως της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Καλεί τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να επιδείξουν προσοχή καθώς και την απαιτούμενη σύνεση στον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων που σχετίζονται με τον τραγικό θάνατο του 15χρονου μαθητή και υπογραμμίζει:

    Να αποφεύγεται η προβολή σκηνών ακραίας βίας και επεισοδίων με τρόπο που είναι δυνατό να ερμηνευτεί ως ενθάρρυνση για επίδειξη ακραίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

    Να αποφεύγεται η υποκατάσταση των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών.

    Να αποφεύγεται η δημοσιοποίηση εγγράφων και άλλων στοιχείων που αποτελούν αντικείμενο ποινικής προδικασίας.

    Επίσης στην οδηγία του ΕΣΡ γίνεται αναφορά στα εξής άρθρα της νομοθεσίας:

    Είδηση: 16657

    [09] Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Ευθείες βολές στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία, που δικαιολογημένα εκφράζει την οργή της, όταν κάποιοι ξεφεύγουν από τους ελέγχους, λεηλατώντας το δημόσιο πλούτο ενώ την ίδια στιγμή δολοφονείται ένας 15χρονος. Αναφερόμενος στην εικόνα της Ελλάδας, όπως αυτή καταγράφεται αυτές τις ημέρες από τα διεθνή ΜΜΕ, έκανε λόγο για εικόνα αναξιοπιστίας, που θα έχει το κόστος της στην πορεία της χώρας.

    Είδηση: 16655

    [10] Ζιμπάμπουε: θερίζει η χολέρα, κατηγορεί τη Βρετανία

    Ειδήσεις

    Σοβαρές κατηγορίες κατά της Βρετανίας, εξαπέλυσε το καθεστώς Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο υπουργός Πληροφόρησης της Ζιμπάμπουε Σιχανίσο Ντλόβου, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι βρίσκεται πίσω από την επιδημία χολέρας που πλήττει την αφρικανική χώρα.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η επιδημία χολέρας στη Ζιμπάμπουε είναι ένα όπλο βιολογικού και χημικού πολέμου, μία γενοκτονική επίθεση κατά του λαού της Ζιμπάμπουε από τους Βρετανούς. Πρόκειται για μία γενοκτονία κατά του λαού μας". Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τον Αύγουστο που ξέσπασε η επιδημία στην αφρικανική χώρα, έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 792 θάνατοι.και περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί.

    Είδηση: 16653

    [11] Παράταση για την επιδότηση ενοικίου

    Κοινωνία

    Μέχρι την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από δικαιούχους του Οργανισμού για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, που διεκπεραιώνεται πανελλαδικά μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα ΚΕΠ όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

    Είδηση: 16646

    [12] Αλέκος Αλαβάνος: Να εξεταστούν τα προβλήματα

    Πολιτική

    Με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. "Ένα από τα μεγάλα προβλήματα, είναι ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει την αστυνομία, ως στρατό", δήλωσε μετά τη συνάντησή ο κ. Αλαβάνος. Όπως τόνισε "αν η μία όψη του νομίσματος είναι ο νέος, ο οποίος μπορεί να ζει με ασφάλεια, με ελευθερία και με δημοκρατικά δικαιώματα, η άλλη του όψη είναι ο αστυνομικός πολίτης. Ο αστυνομικός, που αισθάνεται αξιοπρέπεια, ο αστυνομικός, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος και ο αστυνομικός που λειτουργεί μέσα στην κοινωνία". Επιπλέον, υπογράμμισε ότι "δεν πιστεύουμε εμείς ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι τραμπούκοι. Πιστεύουμε όμως, ότι από την κυβέρνηση και μάλιστα μετά τους νέους πειθαρχικούς κανονισμούς, υπάρχει ένα σύστημα, που σπρώχνει τους αστυνομικούς να βγάλουν το τραμπούκικο κομμάτι, που ο καθένας μας μπορεί να κρύβει μέσα στην ψυχή του και να μην βγαίνουν οι καλές πλευρές". Ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε επίσης και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι συμφώνησε πλήρως με την Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, για την ανάγκη ύπαρξης διακομματ"«οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται κατανοητές" και πρόσθεσε ότι "στόχος είναι οι αδικίες του συστήματος και δεν είναι βιτρίνες, ούτε αυτοκίνητα".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρ. Φωτόπουλος, δήλωσε ότι έμεινε πλήρως ικανοποιημένος από την στήριξη του κ. Αλαβάνου στο αίτημά του κλάδου για περισσότερο εκδημοκρατισμό στην Ελληνική Αστυνομία και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τον αγώνα για να υπάρξει αυτή η περισσότερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού.

    Είδηση: 16661

    [13] Ινδία: οι δικηγόροι δεν υπερασπίζουν τον τρομοκράτη

    Ειδήσεις

    Υπακούοντας στα κελεύσματα της ηθικής, οι δικηγόροι της Βομβάης, αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση του μοναδικού τρομοκράτη που επέζησε από τις επιθέσεις. Δεν πρόκειται μόνο για ατομικές επιλογές δικηγόρων, αλλά και για συλλογική στάση, αφού ο τοπικός δικηγορικός σύλλογος, που αριθμεί περί τα 1.000 μέλη, έλαβε σχετική απόφαση.

    Είδηση: 16645

    [14] Ρωσία: Δώδεκα εργάτες νεκροί σε ορυχείο

    Ευρώπη

    Τουλάχιστον δώδεκα εργάτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά όταν έκρηξη σημειώθηκε σε ορυχείο της περιοχής Μούρμανσκ στη βόρεια Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό Ιντερφαξ επικαλούμενο αξιωματούχους στη Μόσχα. Η έκρηξη σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας την ώρα που εργάτες τοποθετούσαν 55 τόνους εκρηκτικών σε ορυχείο απατίτη, φωσφορικού ορυκτού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπασμάτων, κοντά στο Κίροβσκ, 1.500 χλμ. βόρεια της Μόσχας. "Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν", μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Είδηση: 16643

    [15] Υπομνήματα ξαναέστειλαν Εφραίμ και Αρσένιος

    Κοινωνία

    Υπομνήματα απέστειλαν και πάλι στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Πιέρο, δια του συνηγόρου τους Ηλία Αναγνωστόπουλου, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι αν και είχαν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αρνήθηκαν να απαντήσουν δια ζώσης στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.

    Όπως υποστηρίζουν και οι δυο μοναχοί στα υπομνήματά τους, δεν μπορούν να καταθέτουν ως μάρτυρες, κατά τη στιγμή που στην ίδια υπόθεση καλούνται ως ύποπτοι και προσθέτουν, ότι «απεδέχθη ουσιαστικά η Βουλή το σκεπτικό αυτό, καθώς παρέλαβε τα υπομνήματα που είχαν παραδώσει».

    Επίσης, για να υποστηρίξουν τη θέση και τον ισχυρισμό τους, επικαλούνται υπόθεση του 1996, όταν μάρτυρας είχε αρνηθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή, επικαλούμενος την κλήση του σε κατάθεση από τον εισαγγελέα.

    Την Τρίτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής, το οποίο θα παραδοθεί τη Δευτέρα.

    Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτικές ήταν οι απαντήσεις των τραπεζών στο αίτημα των κυπριακών αρχών για τις κινήσεις των εταιρειών, Rassadel και Madeus, που σχετίζονται με την υπόθεση του Βατοπαιδίου.Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" της Κύπρου σε έναν τραπεζικό λογαριασμό εντοπίστηκαν κατατεθειμένα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση ενημερώθηκαν γραπτώς οι ελληνικές αρχές.

    Επίσης, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της εκβίασης και της απάτης -σε βαθμό κακουργήματος- βρίσκονται οι δικηγόροι Μιχάλης Κουκουβίνος και η σύντροφός του Σταματίνα Σωτηροπούλου.Παράλληλα, άλλη μία εισαγγελική έρευνα πραγματοποιείται σχετικά με το βίντεο του εκβιασμού. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε Πταισματοδίκη προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται σε βάρος του επιχειρηματία Μ. Καραμπέρη το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου προφορικής συνομιλίας, αφού στο γραφείο του υπήρχε η κάμερα κλειστού κυκλώματος που κατέγραψε τη συνάντησή του με τον Μ. Κουκουβίνο.Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας αυτής, εκτός από τον Καραμπέρη, θα κληθεί να καταθέσει -ως ύποπτος διάπραξης αδικήματος- και ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, που φέρεται να έδειξε το βίντεο σε δύο δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες, όπως και ο Μ. Κουκουβίνος.

    Είδηση: 16641

    [16] Οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υφυπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη και τους βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ Ντίνο Βρεττό και του ΛΑΟΣ ¶δωνη Γεωργιάδη σημειώθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, με αφορμή τα τελευταία επεισόδια στην Αθήνα και το θάνατο του 15χρονου Αλέξη. Ο κ. Χηνοφώτης δήλωσε ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας που θα επανεξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση όπλων από τους αστυνομικούς, ενώ παράλληλα τίθεται άμεσα σε ισχύ η ετήσια υποχρεωτική παρακολούθηση της υγείας τους. Ο κ. Βρεττός χαρακτήρισε θέατρο την υποβολή παραίτησης της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ό κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δόθηκε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να μείνει αδρανής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Χηνοφώτη.

    Προσαρμογές στο πλαίσιο χρήσης των αστυνομικών όπλων αλλά και τακτικότερη υγειονομική εξέταση του προσωπικού της ΕΛΑΣ προανήγγειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αττικής του ΠΑΣΟΚ Κ. Βρεττού. Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα "ενδελεχούς εξέτασης των κατάλληλων προσαρμογών, που ενδεχομένως απαιτείται να επέλθουν στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση των όπλων", ο κ. Χηνοφώτης είπε ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας για να μελετήσει αυτό το θέμα, ενώ, τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής θα υποβληθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Όπως είπε ο κ. Χηνοφώτης, ικανή και αναγκαία συνθήκη, και ασχέτως της πορείας της μελέτης, πρέπει να έιναι η κατάλληλη εκπαίδευση, "καθώς επίσης και η σωματική και ψυχική καταλληλότητα των αστυνομικών οργάνων σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον παρόντα νόμο τον 3169/2003". Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα προταθεί άμεσα η καθιέρωση ετήσιας υποχρεωτικής υγειονομικής εξέτασης, από κατάλληλα νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου το προσωπικό της ΕΛΑΣ, να παρακολουθεί και να παρακολουθείται η υγεία του.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βρεττός είπε ότι εάν δεν υπήρχαν όπλα δεν θα είχε σκοτωθεί ούτε ο Καλτεζάς, ούτε ο Γρηγορόπουλος. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάνε όπλα στις συγκεντρώσεις οι αστυνομικοί, ούτε στις περιπολίες εκτίμησε ο βουλευτής. Αναφερόμενος στα γεγονότα των ημερών είπε ότι "η κυβέρνηση έχει πλέον χάσει τον έλεγχο". Μίλησε επίσης για προσωπική ευθύνη του κ. Χηνοφώτη υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να επιμείνει στην παραίτηση που είχε υποβάλει.

    Οι τόνοι ανέβηκαν στο πλαίσιο συζήτησης έτερης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ ¶. Γεωργιάδη για τη στάση της αστυνομίας στα επεισόδια, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, είχε λάβει διαταγή να μη δράσει. "Σας καλώ επισήμως να αποδείξετε ότι εδόθη εντολή στην αστυνομία να μην κάνει τίποτα" είπε ο κ. Χηνοφώτης. Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός, μπορεί να υποχρεώσει τον υφυπουργό να παραμείνει στη θέση του, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει κλίμα εναντίον του κ. Χηνοφώτη στην αστυνομία και στα ΜΑΤ ότι δεν τους άφησε να κάνουν τη δουλειά τους".

    Ο κ. Χηνοφώτης απάντησε ότι δεν είναι καρεκλοκένταυρος, και ότι δεν διστάζει να αναλάβει τις ευθύνες του οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί, "αλλά δεν μπορεί στη μέση αυτού του αγώνα, αυτής της μάχης να παραιτείσαι. Είναι αναξιοπρεπές. Είναι άνανδρο" είπε ο κ. Χηνοφώτης.

    Όσο για τις επικρίσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο εξωτερικό, είπε ότι αυτοί κάνουν την κριτική τους "βλέποντας τα γεγονότα μέσα από δικό τους νομικό πρίσμα, το οποίο ισχύει στις χώρες τους".

    Στο μεταξύ, στην ανάγκη σεβασμού προς τη μνήμη του νεκρού αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης, λίγο πριν απαντήσει στην ερώτηση του κ. Βρεττού: "Δυστυχώς, επειδή δεν συνέβη από πλευράς του κατηγορουμένου, και χωρίς να θέλω να υπεισέρθω στο δικονομικό του όλου θέματος, ζητώ εγώ συγγνώμη με παρρησία, ευθέως γι' αυτό το οποίο συνέβη, και αυτό αντικατοπτρίζει τα πραγματικά μου συναισθήματα" είπε ο κ. Χηνοφώτης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8Σχετικά άρθρα: Νέα συλλαλητήριαΘύελλα αντιδράσεωνΚόντρα στη Βουλή- Ενός λεπτού σιγή για τον Αλέξη

    Είδηση: 16640

    [17] Χιλιάδες απολύσεις ανακοινώνει η Bank of America

    Αμερική-ΗΠΑ

    Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η Bank of America, ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να περικόψει 30.000-35.000 θέσεις εργασίας μέσα σε τρία χρόνια, αφού ολοκληρώσει την εξαγορά της Merrill Lynch, λόγω του "κακού οικονομικού κλίματος". Στην ανακοίνωσή της η Bank of America σημειώνει ότι η μείωση προσωπικού θα αφορά και τις δύο τράπεζες, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων τους. Προσθέτει ότι στις αρχές του 2009 θα υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των απολύσεων. Ο αριθμός που ανακοίνωσε σήμερα πάντως αφορά περίπου το 11% του εργατικού δυναμικού της. Η Bank of America απασχολεί 247.000 άτομα και η Merrill περίπου 61.000. Και οι δύο μαζί δηλαδή απασχολούν 308.000 εργαζομένους.

    Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις τέσσερις εβδομάδες αφότου η Citigroup Inc ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 52.000 θέσεις εργασίας, ή το 15% του προσωπικού της στις αρχές του 2009. Οι μέτοχοι της Bank of America και της Merrill ενέκριναν τη συγχώνευση στις 5 Δεκεμβρίου, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη τράπεζα όσον αφορά το ενεργητικό στις ΗΠΑ.

    Είδηση: 16638

    [18] Ευθύνες στο Ράμσφελντ για το Αμπού Γράιμπ

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ευθύνες στον πρώην υπουργό ¶μυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους για τα βασανιστήρια κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, στο Ιράκ και στο Γουαντάναμο, επιρρίπτονται σε έκθεση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας. Σε σύνοψη της σχετικής έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Καρλ Λέβιν και τον Ρεπουμπλικανό Τζον ΜακΚέιν, αναφέρεται ότι ο Ράμσφελντ συνέβαλε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτρέποντας τακτικές επιθετικής ανάκρισης των κρατουμένων. Παρόλο που ο Ράμσφελντ απέσυρε τη σχετική απόφαση έξι εβδομάδες μετά την έκδοσή της, στους κύκλους του αμερικανικού στρατού εξακολούθησε να ακολουθείται η λογική της ανάκρισης κρατουμένων με ακραίες τεχνικές. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι οι πολιτικές αποφάσεις του Ράμσφελντ αποτελούν "ευθέως την αιτία για τα βασανιστήρια κρατουμένων" στο Γουαντάναμο και "επηρέασαν και συνέβαλαν στη χρήση επιθετικών τεχνικών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ".

    "Ο βασανισμός κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ, στο τέλος του 2003 δεν ήταν απλά το αποτέλεσμα αυτενέργειας ορισμένων στρατιωτών", γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας. "Τεχνικές ανάκρισης όπως το γδύσιμο των κρατουμένων, η καθήλωσή τους σε στάσεις που προκαλούν στρες και η χρήση σκυλιών του στρατού εναντίον τους, εμφανίστηκαν στο Ιράκ μόνο αφού είχαν εγκριθεί για χρήση στο Αφγανιστάν και στο Γουαντάναμο", επισημαίνεται στην έκθεση.

    Είδηση: 16631


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 December 2008 - 17:59:23 UTC