Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ειρηνικές διαμαρτυρίες αλλά και επεισόδια
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή
  • [03] Βατοπαίδι: Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής
  • [04] Τη Δευτέρα η κηδεία του Τάσσου Παπαδόπουλου
  • [05] Προς νέα μείωση παραγωγής ο ΟΠΕΚ
  • [06] Ποζάρει γυμνή για ανδρικό περιοδικό η Άνιστον
  • [07] Πυρκαγιά με έξι νεκρούς στο Όσλο
  • [08] Από Δευτέρα το εορταστικό ωράριο

    [01] Ειρηνικές διαμαρτυρίες αλλά και επεισόδια

    Κοινωνία

    Πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ειρηνικές στην πλειοψηφία τους, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με αφορμή τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις καθιστικές διαμαρτυρίες στο Λευκό Πύργο, αλλά και στο Σύνταγμα όπου μαθητές από το σχολείο του Αλέξη συγκεντρώθηκαν στο χώρο μπροστά στη Βουλή και πραγματοποίησαν σιωπηλή καθιστική διαμαρτυρία. Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και αυτή την εβδομάδα. Νέες οδομαχίες σημειώθηκαν τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας ενώ έγιναν 86 προσαγωγές. Το Συντονιστικό όργανο των μαθητών αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα της Κυριακής, για να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις του αγώνα τους. Μέχρι τώρα, πάντως, σε πολλά σχολεία, οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα.

    Το Σάββατο, σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, μαθητές συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές πλατείες και διαδήλωσαν για τη δολοφονία του συμμαθητή τους. Από την ερχόμενη εβδομάδα πάντως, μαθητές και φοιτητές, προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις. Στα Εξάρχεια πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

    Τη νύτα ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων έριξαν πέτρες, πέταξαν βόμβες μολότοφ και προκάλεσαν καταστροφές. Στην Κάνιγγος και την οδό Τζωρτζ οι μολότοφ έπεσαν βροχή και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών. Νεαροί που έκαναν επίθεση στο ΑΤ Εξαρχείων, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και στη συνέχεια πηγαν στη Χαριλάου Τρικούπη όπου έκαψαν κάδους κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Παρόμοιο το σκηνικό γύρω από την ΑΣΣΟΕ. Οι νεαροί εφορμούσαν από το Πανεπιστήμιο έβαζαν φωτιές σε κάδους και προκάλεσαν φθορές σε τρία υποκαταστήματα τραπεζών και ένα κατάστημα του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Πατησίων.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκαν οι δύο πορείες που πραγματοποιήθηκαν από το μεσημέρι του Σαββάτου και υπό βροχή στο κέντρο της πόλης. Η πρώτη πορεία, την οποία οργάνωσαν μέλη της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, διαδήλωσε ειρηνικά μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Η δεύτερη πορεία οργανώθηκε από αντιεξουσιαστές στην Καμάρα και κατέληξε στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην οπισθοφυλακή της δεύτερης πορείας προκλήθηκαν επεισόδια από νεαρούς, που φορούσαν κουκούλες και κράνη και οι οποίοι έσπασαν μία κάμερα υποκαταστήματος της Γενικής Τράπεζας, αναποδογύρισαν κάδους σκουπιδιών και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του μητροπολιτικού ναού της Θεσσαλονίκης.

    Στυλιανίδης: Βγάλτε τις κουκούλες και εκφραστείτε ελεύθερα

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος της Κυριακής, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Ευρ. Στυλιανίδης, καλεί τους νέους, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στους δρόμους να βγάλουν τις κουκούλες και να εκφραστούν ελεύθερα. Ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι καμιά ακραία ομάδα δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί τη νέα γενιά ως βαποράκι ιδεών που απέρριψε η ίδια η κοινωνία. "Αν με ρωτάτε λοιπόν, τι έχω να πω σε αυτά τα παιδιά, μία είναι η απάντηση. Αυτή που θα έδινε κάθε γονιός που αγαπά το παιδί του. Αυτή που θα έδινε κάθε ενσυνείδητος δάσκαλος που ξέρει το χρέος του: Βγάλτε τις κουκούλες! Κανένας δεν δικαιούται να κρύβει τα πρόσωπά σας. Εκφραστείτε ελεύθερα κι εμείς θα σας ακούσουμε".

    Επισήμανε επίσης ότι οι μαθητές μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του υπουργείου

    <!-- var prefix = '&#109;a' + 'i&#108;' + '&#116;o'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy17243 = 'f&#111;n&#105;t&#111;nm&#97;th&#105;t&#111;n' + '&#64;'; addy17243 = addy17243 + 'yp&#101;pth' + '&#46;' + 'gr'; document.write( '' ); document.write( addy17243 ); document.write( '' ); //-->\n <!-- document.write( '' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    <!-- document.write( '</' ); document.write( 'span>' ); //-->

    Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογεί για τα γεγονότα, για τα οποία τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς δεν είναι αμέτοχοι, δηλώνει στη REAL NEWS η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, και ψέγει εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη γνήσια και άδολη οργή κάποιων παιδιών για κομματικούς και μικροπολιτικούς λόγους.

    Στη ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην ψάχνει ενόχους στις γραμμές του κόμματός του, ενώ κατηγορεί τη ΓΓ του ΚΚΕ ότι δαιμονοποιεί ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16692

    [02] Γ. Παπανδρέου: Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή

    Πολιτική

    Έχει τελειώσει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης της ΝΔ. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο ασχολήθηκε με την κρίση που βιώνει η χώρα και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Το ΠΑΣΟΚ τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι εδώ για να ενώσει και να εμπνεύσει τον λαό καθώς δεν είναι ώρα για πολιτικές και κοινωνικές πολώσεις τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση σέρνει την χώρα σε περιπέτειες σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι την λύση θα δώσει ο λαός. Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών έκανε λόγο για ψυχρή δολοφονία του 15χρονου μαθητή η οποία αποκάλυψε την βαθύτατη κρίση που βιώνει η χώρα και η νέα γενιά, μια κρίση που αφορά το σήμερα αλλά και το μέλλον.

    Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, έχει ευθύνη να θέσει με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές τα μεγάλα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις σε αυτά. Θέτοντας ο ίδιος τα ερωτήματα προσδιόρισε τα θέματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις ως εξής: Τι κοινωνία φτιάχνουμε σήμερα; Ποια κοινωνία κληροδοτούμε στη νεολαία; Ποιο κράτος, ποια δικαιοσύνη, ποια οικονομία, ποια πόλη, ποιο φυσικό περιβάλλον, ποιο σχολείο, ποιες αξίες, ποια αξιοπρέπεια, ποια ελπίδα, ποια οράματα, ποιες ανθρώπινες σχέσεις; Σε όλα αυτά πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και να μετουσιώσουμε την οργή των νέων και του λαού σε δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Το μήνυμά μας, υπογράμμισε, πρέπει να είναι απλό και διαυγές: "Μπορούμε διαφορετικά".

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν θέλει να διχάσει καθώς, όπως τόνισε, δεν είναι ώρα, τώρα που βιώνουμε την κρίση, για τυφλές πολιτικές ή κοινωνικές πολώσεις και αντιπαραθέσεις. Θέλουμε να ενώσουμε το λαό και τις προοδευτικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που προτείνουμε, από το ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγής με μια νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία.

    Η Δημοκρατία δεν φορά κουκούλα

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του Κινήματος στη βία και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Η Δημοκρατία έχει πρόσωπο η Δημοκρατία δεν φοράει κουκούλα υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου καταδικάζοντας τις καταστροφές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και εκφράζοντας την στήριξή του στους πληγέντες. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του Κινήματος στη βία και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

    Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του κ. Παπανδρέου στη νεολαία η οποία, όπως τόνισε, βιώνει πιο έντονα την κρίση και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο εξεγείρεται, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Πρέπει, πρόσθεσε, να εξοπλίσουμε τους νέους ώστε να αισθάνονται ικανοί να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα οι νέοι στη χώρα μας δεν αισθάνονται ότι η Ελλάδα τους ανήκει, αλλά ότι ανήκει σε όσους έχουν κολλητούς, στους κουμπάρους και τους ημέτερους. Και γι' αυτό φτιάχνουν τη δική τους εικονική πραγματικότητα στο διαδίκτυο. Γι' αυτό πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ξανακάνουμε τους νέους να αγαπήσουν τη χώρα, να είναι περήφανοι για την Ελλάδα.

    Για την υπόθεση Βατοπαιδίου

    Aναφερόμενος στην υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίιο τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπερδεύει με το ζήτημα αυτό, με την ανάληψη μιας απλής πολιτικής ευθύνης. Για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, σύσταση προανακριτικής επιτροπής και δεύτερον, παραίτηση της κυβέρνησης.

    Έτοιμοι να κυβερνήσουμε

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και στο ερώτημα που τίθεται τελευταία για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

    Η απάντηση είναι κατηγορηματική και θετική, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και είναι αποφασισμένο να σταματήσει το μεγάλο κατήφορο στον οποίο οδηγείται η χώρα.

    Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, γιατί έχουμε μάθει από τα λάθη μας, έχουμε έμπειρα στελέχη, έχουμε πρόγραμμα, ξέρουμε και πως να κυβερνήσουμε και έχουμε συναίσθηση της ιστορικής πορείας της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα της Ελλάδας στο διεθνή Τύπο και τη χαμένη της αξιοπιστία στο εξωτερικό και τόνισε ότι ο ίδιος όταν τον ρωτούν ξένοι δημοσιογράφοι γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα απαντά ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα και τους καλεί να θυμηθούν την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, των μεγάλων έργων, της ΟΝΕ, της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα της ειρήνης. Ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και μαζί με τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα πανίσχυρο και ανίκητο ποτάμι αλλαγής το οποίο θα παρασύρει όλα τα εμπόδια που θα βάλει στο δρόμο του η νεοσυντήρηση.

    Είδηση: 16700

    [03] Βατοπαίδι: Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής

    Πολιτική

    Στον πρόεδρο της Βουλής θα παραδοθεί τη Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου. Η συζήτηση επί του πορίσματος προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης, 16 Δεκεμβρίου. Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, είπε ότι ήδη κατατέθηκε σχετικό αίτημα συζήτησης του πορίσματος από τη ΝΔ. Εν τω μεταξύ με επιστολή της προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, η Μονή προτείνει την επιστροφή όλων των ακινήτων που περιήλθαν στην κατοχή της από τις ανταλλαγές και ζητεί την αναγνώριση μόνο των λιμναίων και παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστωνίδας.

    "Εδημιουργήθη ήδη μέγας θόρυβος, όστις προσβάλλει την Ιεράν ημών Μονήν και την Εκκλησίαν γενικότερον. Προκειμένου να επέλθη ειρήνη, η Ιερά ημών Μονή, διά του παρόντος Ιεροσφραγίστου και ενυπογράφου Μοναστηριακού αυτής Γράμματος, προτείνει εις το Ελληνικόν Δημόσιον την επιστροφήν όλων των ακινήτων, των περιελθόντων εις αυτήν εκ των ανταλλαγών, με νομικάς διευθετήσεις, και δεν απαιτεί παρά του Ελληνικού Δημοσίου την αναγνώρισιν της κυριότητός της επί των λιμνιαίων και παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδος, το ιδιοκτησιακόν καθεστώς των οποίων θα κριθή υπό των δικαστηρίων" αναφέρεται στην επιστολή την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής του Ηγουμένου Εφραίμ, ιερομόναχος Γερμανός.

    Το διάδοχο σχήμα στη Μονή Βατοπαιδίου θα ανακοινωθεί επίσημα το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που πρέπει και να επικυρώσει την απόφαση της αδελφότητας αφού αυτή η ιδιότυπη δυαρχία στη διοίκηση μιας Μονής δεν προβλέπεται στο Καταστατικό Χάρτη.

    Την Παρασκευή, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, απάντησαν με υπομνήματα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για την άρνησή τους να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής. Όπως υποστήριξαν, δεν μπορούν να καταθέτουν ως μάρτυρες, τη στιγμή που στην ίδια υπόθεση καλούνται ως ύποπτοι και προσθέτουν, ότι "απεδέχθη ουσιαστικά η Βουλή το σκεπτικό αυτό, καθώς παρέλαβε τα υπομνήματα που είχαν παραδώσει". Οι δύο μοναχοί επικαλούνται υπόθεση του 1996, όταν μάρτυρας είχε αρνηθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή, επικαλούμενος την κλήση του σε κατάθεση από τον εισαγγελέα.

    Στο μεταξύ, ο βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης έθεσε στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά το σύνολο της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, τους λογαριασμούς του "για οποιοδήποτε έλεγχο", προκειμένου, όπως σημειώνει σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη, "να αποφευχθεί το 'παιχνίδι εντυπώσεων' που μέρες τώρα παίζεται εις βάρος μου". Ο κ. Βουλγαράκης διευκρινίζει ότι οι λογαριασμοί που συμμετέχει ως συνδικαιούχος έχουν ελεγχθεί από τα αντίστοιχα τραπεζικά καταστήματα "χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συσχέτιση με την υπόθεση" καθώς και ότι στους λογαριασμούς του "δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα ευρώ από την Μονή ή την ΚΕΔ".

    Το μέλος της Εξεταστικής επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας μιλώντας στην συνεδρίαση του εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες και στο πόρισμα που θα καταθέσει αύριο τεκμηριώνονται με ιδιαίτερη προσοχή , λέξη προς λέξη για τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε , δεν κατασκευάζει ενόχους ποινικού δικαίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν περιφρονεί κανένα στοιχείο που πρέπει να ερευνήσει η προανακριτική επιτροπή , διότι σχετίζονται με ποινικές ευθύνες. Η συγκάλυψη και η παραγραφή του σκανδάλου βαραίνει την ΝΔ σημείωσε ο κος Ρόβλιας σημειώνοντας ότι η ΝΔ έχει την πλειοψηφία από την οποία εξαρτάται η προστασία της τιμής της πολιτικής ζωής της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έκανε το καθήκον του, είπε ο κ. Ρόβλιας .

    "Εμείς από την πρώτη στιγμή, αναφορικά με την υπόθεση Βατοπεδίου λέγαμε, όλα στο φως. Από την στιγμή όμως, που δεν προσήλθαν όλοι οι εμπλεκόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση, δυστυχώς όλα οδηγούνται στο σκοτάδι" είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος για τα επικείμενα αποτελέσματα της Εξεταστικής.

    Κλήσεις υπόπτων

    Κι ενώ η Εξεταστική βαίνει προς το τέλος της, για την εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε πριν περίπου τρεις μήνες, φτάνει η ώρα των υπόπτων.

    Εκτός απροόπτου εντός της εβδομάδας οι εισαγγελείς Σπυροπούλου-Στραγάλης αποστέλλουν κλήσεις σε 30 και πλέον άτομα με ανάμειξη στις ανταλλαγές, τα οποία με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους ζημίωσαν το Δημόσιο.

    Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της εκβίασης και της απάτης -σε βαθμό κακουργήματος- βρίσκονται ο Μιχάλης Κουκουβίνος και η σύντροφός του Σταματίνα Σωτηροπούλου. Ολοκληρώνοντας την προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε μετά την προβολή του βίντεο όπου διακρίνεται ο Μ. Κουκουβίνος να διαπραγματεύεται ανταλλάγματα από τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη προκειμένου να "μπλοκάρει" τις διεκδικήσεις ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού με επίκεντρο ακίνητα που παραχωρήθηκαν τελικώς στη Μονή Βατοπαιδίου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μαδεμλής προχωρά στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των δύο δικηγόρων.

    Όπως έγινε γνωστό, οι διώξεις αφορούν τις πράξεις της κακουργηματικής εκβίασης από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συρροή. Επιπλέον, ασκούνται διώξεις και για την πράξη της κακουργηματικής απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση για χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Η πράξη αυτή αφορά σε μία περίπτωση ακτήμονα που φέρεται να εξαπατήθηκε από τους δύο δικηγόρους, οι οποίοι "καρπώθηκαν" το ποσό των 30.000 ευρώ.

    Νέα εισαγγελική έρευνα για το βίντεο του εκβιασμού

    Μία ακόμη εισαγγελική έρευνα πραγματοποιείται σχετικά με το βίντεο του εκβιασμού.

    Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε Πταισματοδίκη προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται σε βάρος του επιχειρηματία Μ. Καραμπέρη το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου προφορικής συνομιλίας, αφού στο γραφείο του υπήρχε η κάμερα κλειστού κυκλώματος που κατέγραψε τη συνάντησή του με τον Μ. Κουκουβίνο.

    Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, εκτός από τον Καραμπέρη, θα κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος διάπραξης αδικήματος και ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, που φέρεται να έδειξε το βίντεο σε δύο δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης. Οι τελευταίοι θα καταθέσουν ως μάρτυρες. Ως μάρτυρας θα καταθέσει και ο Μ. Κουκουβίνος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16694

    [04] Τη Δευτέρα η κηδεία του Τάσσου Παπαδόπουλου

    Ειδήσεις

    Αύριο Δευτέρα στις 11.00, θα τελεστεί η κηδεία του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου στο Στρόβολο, προάστιο της Λευκωσίας, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί από τον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας του κοιμητηρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρωθυπουργός νωρίς το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια. Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην κηδεία του Τ. Παπαδόπουλου δείχνει την προσωπική του εκτίμηση, αλλά και την εκτίμηση όλης της Ελλάδας στο πρόσωπο του τέως Προέδρου και συνιστά αναγνώριση της προσφοράς και του αγώνα του για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Για την κηδεία του Τάσσου Παπαδόπουλου θα μεταβούν επίσης στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Ο Κώστας Καραμανλής συνδεόταν με προσωπική φιλία με τον εκλιπόντα Κύπριο ηγέτη και το πρώτο ζήτημα, με το οποίο ασχολήθηκε το 2004 μόλις εξελέγη πρωθυπουργός ήταν το Κυπριακό και ιδιαίτερα η διαχείριση του σχεδίου Ανάν. Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 χρόνων, χτυπημένος από μεταστατικό μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων. Ο θάνατος του επήλθε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

    Συλλυπητήρια μηνύματα

    Συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια αναφέρει: "Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, υπηρέτησε πιστά την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία και τον τίμησε αναδεικνύοντάς τον στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της. Αγωνίσθηκε με πάθος και συνέπεια για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και για τα πιστεύω του, στο πλαίσιο πάντα της δημοκρατικής νομιμότητας την οποία υπερασπίσθηκε σε δύσκολες στιγμές. Επί Προεδρίας του, η Κύπρος βρήκε την θέση που της αξίζει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει την δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, για την οποία όλοι αγωνιζόμαστε. Είχα την τύχη και την τιμή να συνεργασθώ με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, και να τον γνωρίσω προσωπικά, ως άνθρωπο και πολιτικό ηγέτη. Με συγκίνηση, υποκλίνομαι στην μνήμη του αγαπητού μου φίλου. Στον λαό και στην κυβέρνηση της Κύπρου, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και συμπαρίσταμαι στο βαθύτατο πένθος τους".

    "Με βαθειά συγκίνηση και θλίψη αποτίω, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πατριώτη. Ολόκληρος ο Ελληνισμός, ολόκληρη η αγωνιζόμενη Κύπρος χάσαμε σήμερα, έναν αλύγιστο μαχητή, έναν αγωνιστή που υπηρέτησε με πίστη και πάθος τα δίκαια και τα δικαιώματα της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου" δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας και πρόσθεσε: "Η απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι παρακαταθήκες που άφησε θα είναι πάντα ζωντανές. Η μνήμη του θα είναι αιώνια".

    Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε μια ιστορική μορφή του Κυπριακού Ελληνισμού, τον οποίο υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση όλη του τη ζωή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα: "Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπηρέτησε την Κύπρο σε όλη του την ζωή. Αγωνίστηκε για την ελευθερία του Nησιού και στην συνέχεια για την οικοδόμηση μίας σύγχρονης δημοκρατίας. Ήταν ο πολιτικός, ο άνθρωπος, ο φίλος, που μαζί ολοκληρώσαμε την δύσκολη προσπάθεια για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε εσάς και σε ολόκληρο τον Kυπριακό λαό και σας παρακαλώ να μεταφέρετε στην οικογένειά του την αμέριστη συμπαράστασή μου".

    "Τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια ενός πεπειραμένου και θαρραλέου πολιτικού που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του κυπριακού αγώνα από τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη περίοδο. Παρακαλώ να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μου και στην οικογένεια του εκλιπόντος" αναφέρει τηλεγράφημα που απέστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προς την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

    "Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος υπήρξε σημαντική πολιτική προσωπικότητα σε όλη την ιστορική διαδρομή του Κυπριακού κράτους. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του καθώς και στο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου υπήρξε ηγέτης για πολλά χρόνια», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΝ.

    "Έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος ηγέτης του Ελληνισμού. Ο Τάσος Παπαδόπουλος όρθωσε το ανάστημα του στις επιβουλές και τις επιβολές των Αμερικανών στο σχέδιο ΑΝΑΝ. Αιωνία του η μνήμη, ο Ελληνισμός έγινε φτωχότερος", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Κρατζαφέρης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16695

    [05] Προς νέα μείωση παραγωγής ο ΟΠΕΚ

    Ειδήσεις

    Το Ιράν, η δεύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει μια μείωση κατά 1,5 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια της ημερήσιας παραγωγής του καρτέλ κατά την έκτακτη συνοδό του που θα γίνει στο Οράν της Αλγερίας στις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna. Το καρτέλ πραγματοποιεί τη σύνοδο την Τετάρτη με στόχο να υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου που έχουν μειωθεί λόγω της πτώσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, Σακίμπ Χελίλ, έχει ήδη απευθύνει έκκληση για σημαντικές μειώσεις προσφοράς. Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΟΠΕΚ σε πιθανές μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου. Την Παρασκευή η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε κάτω από τα 46 δολάρια, καθώς η κατάρρευση των συνομιλιών στην αμερικανική Γερουσία για το πακέτο διάσωσης των δοκιμαζόμενων αυτοκινητοβιομηχανιών ενίσχυσε τις ανησυχίες για πλήγμα στη ζήτηση για καύσιμα. Εν τω μεταξύ η Goldman Sachs, η οποία προ μηνών έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη εκτίναξη της τιμής του αργού στα 200 δολάρια το βαρέλι, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το 2009 και αναμένει πλέον μέση τιμή στα 45 δολάρια το βαρέλι, ενώ δεν αποκλείει περαιτέρω υποχώρηση της τιμής στα 30 δολάρια το βαρέλι το πρώτο τρίμηνο, καθώς φθίνει η ζήτηση.

    Εκτιμήσεις και επιφυλάξεις

    Η ομάδα αναλυτών της Goldman με επικεφαλής των Αρτζουν Μούρτι, ο οποίος προκάλεσε το 2005 κραδασμούς προβλέποντας την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια, εκτιμά ότι στις αρχές του 2009 οι τιμές θα αγγίξουν τα κατώτατα όρια τους και ότι η μετατόπιση από την "καταστροφή της ζήτησης" στην "καταστροφή της προσφοράς" θα θέσει, τελικά, σε ανοδική τροχιά και πάλι τις τιμές.

    "Εκτιμούμε ότι απαιτείται επιπλέον μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το 2009, παράλληλα με μία μείωση κατά 600.000 βαρέλια της παραγωγής των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών, για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά", τονίζεται στην έκθεση της ομάδας αναλυτών υπό τον Τζέφρι Κάρι.

    Την ίδια ώρα και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αναμένει ανάκαμψη, μετά τη θεαματική μείωση που καταγράφεται φέτος για πρώτη φορά από το 1983 λόγω της επιβράδυνσης του αναπτυξιακού ρυθμού της οικονομίας.

    Στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεση της, η Υπηρεσία η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, βασιζόμενη στην εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2009, προβλέπει άνοδο της ζήτησης και των τιμών κατά την ίδια περίοδο.

    Η εκτίμηση της IEA έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εκτίμηση της Energy Information Administration, της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ: "είναι σαφές ότι εάν βαδίζουμε προς μια παρατεταμένη και παγκόσμια ύφεση, τότε η αύξηση κατά 0,5% που αναμένουμε του χρόνου ενδέχεται να μη λάβει χώρα", τονίζεται στην έκθεση.

    Καθώς μειώνεται η ζήτηση, τα διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ σημειώνουν απότομη αύξηση. Στα τέλη Οκτωβρίου, είχαν ανέλθει σε επίπεδα επαρκή για κάλυψη αναγκών για 56,8 ημέρες, αρκετά πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

    Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να μειώσει την παραγωγή του κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια τη ημέρα, κατά τη συνάντηση στο Οράν, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου που έχουν χάσει πάνω από 100 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που σημειώθηκε στις αρχές Ιουλίου.

    Είδηση: 16701

    [06] Ποζάρει γυμνή για ανδρικό περιοδικό η Άνιστον

    Η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Ανιστον, η οποία έγινε γνωστή από το ρόλο της στην αμερικανική σειρά "Φιλαράκια" εμφανίζεται γυμνή στο εξώφυλλο, αλλά και σε άλλες σελίδες του τελευταίου τεύχους του ανδρικού περιοδικού GQ. Η 40χρονη ηθοποιός δήλωσε στο περιοδικό ότι αισθάνεται καλύτερα με το σώμα της σήμερα από ό,τι όταν ήταν 20 ετών. Η Ανιστον πρόσθεσε εξάλλου ότι έχει πάντα επαφή με τον πρώην σύζυγό της Μπραντ Πιτ, ο οποίος την εγκατέλειψε για την Αντζελίνα Ζολί. "Κάθε φορά που πρέπει να ευχηθούμε για κάποιο λόγο ο ένας στον άλλο, υπάρχει επάφή", τόνισε η Ανιστον, μια από τις δέκα πιο ακριβοπληρωμένες σταρ του Χόλιγουντ. Η Ανιστον αρνήθηκε ότι έχει επαφές με την Αντζελίνα Ζολί, όπως επίσης αρνήθηκε ότι σκοπεύει να αποκτήσει παιδί.

    Είδηση: 16697

    [07] Πυρκαγιά με έξι νεκρούς στο Όσλο

    Ειδήσεις

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Όσλο πρωτεύουσα της Νορβηγίας, κι ανάγκασε τους πυροσβέστες να αποδυθούν σε μια αγωνιώδη προσπάθεια διάσωσης των κατοίκων της, χρησιμοποιώντας τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής, "έξι άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους", ενώ "ένας τραυματίσθηκε σοβαρά". Οι πυροσβέστες, που ειδοποιήθηκαν για την πυρκαγιά στις 03:43 τοπική ώρα (04:43 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου περιέγραψαν την κατάσταση, όταν έφθασαν στο σημείο, ως "χαοτική". Όπως δήλωσε ο πυραγός Νιλς Κρίστιανσεν στην Διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας VG, οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το κτίριο, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι σοροί τους "ανακαλύφθηκαν στο χωλ της εισόδου κι όχι στα διαμερίσματά τους".

    Συνολικά 33 άνθρωποι διασώθηκαν από το φλεγόμενο κτίριο, εκ των οποίων οι 12 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την πυροσβεστική, που ανέφερε ότι έθεσε γρήγορα υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

    Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι 24 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και ορισμένοι στην εντατική μετά την διάσωσή τους από το κτίριο, που ανήκει σε εταιρία ακινήτων του Όλαφ Τον, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Νορβηγία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί μια έξοδος κινδύνου είχε κλειδωθεί με βίδες -ωστόσο ο Κρίστιανσεν είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB ότι δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο. "Το κτήριο πληρούσε τις προδιαγραφές πυρασφάλειας. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία γι' αυτό", δήλωσε.

    Είδηση: 16698

    [08] Από Δευτέρα το εορταστικό ωράριο

    Ξεκινάει από Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας προς τα μέλη του, θα είναι διευρυμένη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα Σάββατα 20 και 27 Δεκεμβρίου που προτείνεται λειτουργία των καταστημάτων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Τις καθημερινές προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βραδυ ενώ μόνο για τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και τις Τετάρτες 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου επίσης προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της εργασίας της Κυριακής 21/12/2008. Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 επανέρχεται το ωράριο που ακολουθούν τα καταστήματα προ των εορτών.

    Είδηση: 16693


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 December 2008 - 17:53:19 UTC