Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νοσηλεύεται στο Αττικό ο Κ. Παπούλιας
  • [02] Xριστούγεννα με διαδηλώσεις
  • [03] Aλληλεγγύη δικηγόρων, γιατί πέταξε παπούτσια στον Μπους
  • [04] Κατάληψη στην Altec Telecoms
  • [05] Θεατρικά βραβεία 2008
  • [06] ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ
  • [07] « Η ΝΔ, αναλαμβάνει ένα κομμάτι πολιτικών ευθυνών για ένα κομμάτι της υπόθεσης του Βατοπαιδίου.»
  • [08] Παράταση παραστάσεων της Πόλις
  • [09] Eurostat: Αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας λόγω μεταναστών
  • [10] «Θα είναι κρίμα και απιστία προς τον ελληνικό λαό, αν δεν διερευνήσουμε που πήγε αυτό το χρήμα.
  • [11] 70 χρόνια Δημόσιας Ραδιοφωνίας
  • [12] Δύο πτώματα βρέθηκαν στην Αρχαία Κόρινθο
  • [13] Κινητοποιήσεις αγροτών στη Λάρισα
  • [14] Αύριο ο Τηλεμαραθώνιος της UNICEF
  • [15] Στοπ στην κινδυνολογία
  • [16] Απελευθέρωση 224 Παλαιστινίων κρατουμένων
  • [17] Συλλήψεις μεταναστών και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

    [01] Νοσηλεύεται στο Αττικό ο Κ. Παπούλιας

    Στο Αττικό Νοσοκομείο εισήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προκειμένου να υποβληθεί σε προγραμματισμένο προληπτικό έλεγχο. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι κατά τις ιατρικές εξετάσεις διαπιστώθηκε δυσλειτουργία του φλεμβοκόμβου και για το λόγο αυτό εμφυτεύθηκε βηματοδότης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

    Η κατάσταση του Προέδρου χαρακτηρίζεται αρίστη και θα παραμείνει νοσηλευόμενος σε απλό θάλαμο νοσηλείας, έως την Τρίτη, υπό παρακολούθηση στη Β' πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Κάρολο Παπούλια από την Κύπρο,όπου βρέθηκε για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Είδηση: 16737

    [02] Xριστούγεννα με διαδηλώσεις

    Κοινωνία

    Mε αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή Α. Γρηγορόπουλου. Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις, με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ. Παράλληλα σε διάφορα σημεία της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν αποκλεισμοί δρόμων. Στον Πειραιά περίπου 300 μαθητές πραγματοποίησαν διαδήλωση, ενώ στον Κορυδαλλό, περίπου 50 άτομα ατόμων πέταξαν πέτρες στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και αποχώρησαν. Σε κύκλο γενικών συνελεύσεων σε γυμνάσια, λύκεια και φοιτητικές σχολές αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι και τα Χριστούγεννα. σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και το συντονιστικό των μαθητών που συνεδρίασε την Κυριακή.

    Έξω από το υπουργείο Παιδείας συγκεντρώθηκαν μαθητές από σχολεία των βορείων προαστίων και φώναξαν συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του συμμαθητή τους. Στο Χαλάνδρι παραμένει υπό κατάληψη το ΚΕΠ, στο παλιό δημαρχείο, παρά τη νυχτερινή επεισοδιακή απόπειρα πολιτών να τη σταματήσουν. Όπως καταγγέλουν οι φοιτητές, που συμμετέχουν στην κατάληψη, στις 5πμ υπήρξε επίθεση ατόμων, εκ των οποίων ο ένας οπλοφορούσε.

    Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου. Συγκεντρώσεις έγιναν και έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και γενικά στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου οι μαθητές παρέμειναν επίσης για αρκετές ώρες διαμαρτυρόμενοι. Το ίδιο συνέβη και στην περιοχή Κορυδαλλού και Περιστερίου.

    Σε κατάληψη του δημαρχείου Συκεών στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν το πρωί σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που διαμαρτύρονταν για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εξαιτίας της κατάληψης, οι υπάλληλοι εξυπηρετούν μόνο τις έκτακτες ανάγκες των δημοτών.

    Οι καταληψίες ζήτησαν το βράδυ να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και έλαβαν την άδεια. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά.

    Παράλληλα συνεχίστηκαν και οι παρεμβάσεις σε ΜΜΕ, με καταλήψεις μικρής χρονικής διάρκειας. Σήμερα Δευτέρα ομάδα φοιτητών κατέλαβε την της ΕΡΑ Αιγαίου, στη Μυτιλήνη διεκδικώντας τη μετάδοση προγράμματος δικής τους παραγωγής, που αφορά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Τελικά λίγη ώρα αργότερα, η ίδια ομάδα κατέλαβε τους μουσικούς τοπικούς σταθμούς "Ράδιο Αίολος", "KISS FΜ" και "ΑΣΤΡΑ radio". Από τον τελευταίο οι φοιτητές μετέδωσαν το πρόγραμμα, που είχαν ετοιμάσει. Αντίστοιχο ραδιοφωνικό μήνυμα μεταδώθηκε από καταληψίες νεαρούς από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Επίσης στα Ιωάννινα υπέστησαν ζημιές από νεαρούς τα γραφεία της εφημερίδας "Πρωινά νέα".

    Πολιτικές εξελίξειςΤην καταδίκη της κυβέρνησης στα κρούσματα βίας απ' όπου, όπως είπε και αν προέρχονται, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με πολύ ξεκάθαρο τρόπο για τον άδικο χαμό του 15χρονου μαθητή και η έρευνα επ' αυτού είναι αντικείμενο της Δικαιοσύνης στη λειτουργία της οποίας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη η κυβέρνηση" τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναφερόμενος στα επεισόδια των τελευταίων ημερών ξεκαθάρισε:

    "Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι θα υποστούν τις συνέπειες. Το είπε και ο πρωθυπουργός. Απορώ γιατί επιμένετε να τον αγνοείτε. Έχουμε ξεκάθαρη θέση καταδίκης της βίας από οπουδήποτε κι αν προέρχεται", τόνισε.

    Αναφερόμενος στις σημερινές κινητοποιήσεις, αποχές και καταλήψεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που διαφαίνεται είναι ότι από την κυβέρνηση υπάρχει μια στρατηγική να περιμένει την εκτόνωση όλων αυτών των φαινομένων στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων.

    Ωστόσο, όπως τόνισε, η εκτόνωση θα υπάρξει όταν η κοινωνία καταλάβει ότι κάποιοι ανέλαβαν την ευθύνη και κυρίως αν αυτή είναι η συντεταγμένη πολιτεία, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και αυτή του Υπουργείου Παιδείας στην οποία καταλόγισε ανάρμοστη συμπεριφορά.

    Παράλληλα, όμως εξέφρασε και τη θέση του ΠΑΣΟΚ για ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια.

    Την ίδια ώρα στην αντεπίθεση περνά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέκο Αλαβάνο να επαναλαμβάνει - μιλώντας στην "Πρώτη Γραμμή" - ότι το κόμμα του είναι αντίθετο σε κάθε μορφή βίας.

    "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη βία. Όμως βλέπουμε το κοινωνικό φαινόμενο και βλέπουμε το δίκαιο της κοινωνικής διαμαρτυρίας και θα είμαστε δίπλα στους νέους ανθρώπους", τόνισε.

    Με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ο πρώην πρόεδρος του Συνασπσισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος αφού καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να προβληματιστεί και να προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις πάνω σε όλα τα θέματα που ταλανίζουν εσωκομματικά το ΣΥΝ, τονίζει - αναφερόμενος στην κόντρα με το ΚΚΕ:

    "Και Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος να γίνει, η ηγεσία του ΚΚΕ θα έχει στο μυαλό της πώς θα πλήξει το ΣΥΝ. Για τη ΝΔ φταίνε οι ηγεσίες της αντιπολίτευσης, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης φταίει η κυβέρνηση και για το ΚΚΕ φταίει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά του καταγγέλλει συνεργασία Ν.Δ και ΚΚΕ".

    Την ίδια ώρα, με αφορμή επανειλημμένες φθορές στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, η κομματική οργάνωση του ΚΚ της πόλης, σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

    "Οι επιθέσεις στα γραφεία του ΚΚΕ αποκαλύπτουν ξεκάθαρα και τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τις κουκούλες και τους εμπνευστές τους. Η δράση του κόμματος και της ΚΝΕ θα ενταθεί ώστε να βγει ο λαός και η νεολαία στο προσκήνιο".

    Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως - σε μια προσπάθεια ερμηνείας των επιθέσεων που δέχονται - διακρίνουν, μεταξύ άλλων και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

    "Να σκεφτούμε πως οι αγώνες των εργαζομένων και των νέων γίνονται όχι για να καταστραφούν οι ήδη θνήσκουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για να οικοδομήσουμε για όλους μας ένα καλύτερο μέλλον. Κάθε κινητοποίηση που πλήττει τον μικροεπιχειρηματία, οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες ακόμα εργαζομένους, ενώ τα πολυκαταστήματα του κεφαλαίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα εις βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Κλείνοντας μια μικρή επιχείρηση ανοίγουμε διάπλατα τις θύρες στα καρτέλ", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις.

    Ο πρωθυπουργός στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ θα αναφερθεί λεπτομερώς σε όλα τα ανοιχτό θέματα που απασχολούν τη χώρα, ενώ αναμένεται να κοινοποιήσει τη στρατηγική της πολιτικής που θα ακολουθήσει με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος και την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών.

    Δικαστικές εξελίξειςΣτο δικαστική πλευρά της υπόθεσης, αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού περιστατικού, το οποίο που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 15χρονος μαθητής, εμφανίζονται αυτοβούλως στον ανακριτή, από την Παρασκευή, για να υποστηρίξουν, ότι ο ειδικός φρουρός πυροβόλησε ευθέως σε βάρος των νεαρών, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του περί εξοστρακισμού. Σήμερα, στον ανακριτή προσήλθε θαμώνας καφετέριας, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε ότι ο ειδικός φρουρός στράφηκε με το όπλο του εναντίον των νεαρών χωρίς να αντιμετωπίζει κίνδυνο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.

    Για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του 15χρονου,από την πλευρά των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας του 15χρονου ζητείται να γίνει επιτόπια αυτοψία και βλητική στο σημείο που σκοτώθηκε . Αυτό σημαίνει ότι ειδικοί επιστήμονες θα πρέπει να ελέγξουν την κλίση του εδάφους ,το ύψος και τη γωνία από την οποία πυροβόλησε ο ειδικός φρουρός καθώς και άλλα στοιχεία από τα οποία προσδιορίζεται το σημείο από το οποίο εβλήθη ο 15χρονος. Στο σημείο για να γίνει αυτό πρέπει να κληθούν και αυτόπτες μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει.

    Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών που έχουν προφυλακιστεί για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ζητά την αποφυλάκιση τους, με προσφυγή του που κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, κατά του εντάλματος της προσωρινής κράτησης τους.

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 31ου τακτικού ανακριτή, τέσσερις νεαροί, που συνελήφθησαν για επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη εβδομάδα. Σε βάρος των νεαρών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος των εκρήξεων και παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, καθώς και για τις πλημμεληματικές της διατάραξης κοινής ειρήνης και αντίστασης κατά της αρχής.

    Ψευδείς και ανυπόστατους χαρακτηρίζει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών τους ισχυρισμούς του ιατροδικαστή Ιωάννη Αϊβατίδη ότι παρακάμφθηκε σκόπιμα από τη νεκροψία του μαθητή Αλεξανδρου Γρηγοροπουλου κατά την εφημερία της περασμένης Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, βάση της πάγιας πρακτικής εκλήθη ο πρώτος εφημερεύων ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης ενώ ο κ. Αϊβατίδης εφημέρευε ως δεύτερος ιατροδικαστής.

    Είδηση: 16723

    [03] Aλληλεγγύη δικηγόρων, γιατί πέταξε παπούτσια στον Μπους

    Κύμα υποψήφιων υπερασπιστών ιρακινού δημοσιογράφου καταγράφεται στο Ιράκ. Περίπου 200 δικηγόροι διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και ο Χαλίλ Ντουλάιμι, πρώην δικηγόρος του Σαντάμ Χουσείν, δηλώνουν στο πλευρό του δημοσιογράφου.Αποδέκτης της δωρεάν εθελοντικής δικηγορικής υποστήριξης, είναι ο 29χρονος Μουντάζερ αλ Ζάιντι, δημοσιογράφος του ιρακινού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μπαγκντάντια, ο οποίος την Κυριακή, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι στη Βαγδάτη, εκτόξευσε τα παπούτσια του εναντίον του Τζορτζ Μπους, τον οποίο αποκάλεσε "σκυλί".

    Στήριξη στο συλληφθέντα δημοσιογράφο παρείχε και ο εργοδότης του στο Κάιρο, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.Κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής του ο δημοσιογράφος φώναξε στον Τ. Μπους: "Είστε υπεύθυνοι για τον θάνατο χιλιάδων Ιρακινών!"Η ιρακινή κυβέρνηση χαρακτήρισε την ενέργεια του δημοσιογράφου "επονείδιστη" και ο δημοσιογράφος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών εάν διωχθεί για "προσβολή ξένου αρχηγού κράτους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράκ". Η εκσφενδόνιση παπουτσιών συμβολίζει το πόσο οι Ιρακινοί και οι Άραβες απεχθάνονται" τον Αμερικανό πρόεδρο."Η υπερασπιστική μας γραμμή για τον αλ Ζάιντι θα βασιστεί στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν το Ιράκ και ότι η αντίσταση είναι θεμιτή με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της εκσφενδόνισης παπουτσιών", σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ντουλάιμι. Σε αντιαμερικανική διαδήλωση ιρακινών, οι συμμετέχοντες κράταγαν παπούτσια, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο συλληφθέντα.

    Είδηση: 16727

    [04] Κατάληψη στην Altec Telecoms

    Ειδήσεις

    Υπό το καθεστώς κατάληψης βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρίας ALTEC Telecoms, από τους εργαζόμενους της επιχείρησης, μετά την υπαναχώρηση της διοίκησης της εταιρίας, από τη συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί με τους εργαζόμενους την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου και προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε όσους εργαζόμενους επιθυμούν να παραμείνουν στην εταιρεία, πληρωμή όλων των νόμιμων και δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

    Όπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων στην ALTEC σε ανακοίνωσή του: "Η υπογραφή της συμφωνίας ανεβλήθη επ' αόριστον, με το πρόσχημα ότι η τράπεζα μπλόκαρε τα χρήματα με τα οποία επρόκειτο να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα μας. Κι αυτό μας ανακοινώθηκε εν είδη "αιφνίδιας εξέλιξης" την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας, ενώ είχαμε δώσει στη Διοίκηση περιθώριο δύο εβδομάδων προκειμένου να συνταχθεί το τελικό κείμενο, να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες και να βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθεί το - αμοιβαία συμφέρον και για τις δύο πλευρές - σχέδιο λύσης".

    Είδηση: 16734

    [05] Θεατρικά βραβεία 2008

    Ειδήσεις

    Ο Αντώνης Δωριάδης, ο Φοίβος Μπότσης και η Μαρία Μιχαλούδη, είναι οι τρεις πρώτοι νικητές των κρατικών θεατρικών βραβείων 2008, που απονέμει το Τμήμα Θεάτρου του υπουργείου Πολιτισμού, για τη συγγραφή θεατρικού έργου, νέου θεατρικού συγγραφέα και παιδικού θεατρικού έργου, αντίστοιχα.

    Στην κατηγορία συγγραφής θεατρικού έργου, από τα 35 υποβληθέντα έργα, η επιτροπή απένειμε βραβεία στους:

    * Το Α΄ Βραβείο στον Αντώνη Δωριάδη, για το έργο του «Οpium», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αριάνα Ορίων». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι εννέα χιλιάδες ευρώ (9.000 β¬)

    * Το Β΄ Βραβείο στο Γιώργο Μπέλλο, για το έργο του «Παιχνίδι ζωής», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Γιάννης Γιαννόπουλος». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 β¬)

    * Το Γ΄ Βραβείο από κοινού στη Νάνσυ (Αθανασία) Σπετσιώτη, για το έργο της «Ταμπλό Βιβάν», που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο «Ζωή Ξένου» και την Ελένη Τιμπλαλέξη για το έργο της «Έχεις μια τρύπα στο τζην σου», που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο «Άγνωστος Χ-Ψ». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 β¬)

    Στην κατηγορία νέων θεατρικών συγγραφέων, από τα 58 έργα που υποβλήθηκαν, απονεμήθηκαν:

    * Το Α΄ Βραβείο στο Φοίβο Μπότση για το έργο του «Φλαμίνγκος», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Barisk Joel». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι οχτώ χιλιάδες ευρώ (8.000 β¬)

    * Το Β΄ Βραβείο στο Γιώργο Χριστοδούλου για το έργο του «Γιαννούλης Χαλεπάς: Η κοιμωμένη μου», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Τζον-Τζον». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 β¬)

    * Το Γ΄ Βραβείο από κοινού στον Αγαμέμνονα Ζαχαράτο για το έργο του «Πατήσια-Γηροκομείο», που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο «Διονύσης Σπανός» και στο Σάββα Γιαγτζόγλου για το έργο του «Ατρείδες», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ι. Μεγαλοχωρίτης». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 β¬).

    Στην κατηγορία συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου, από τα 32 έργα που υποβλήθηκαν, απονεμήθηκαν:

    * Το Α΄ Βραβείο στη Μαρία Μιχαλούδη για το έργο της «Τα νήματα της Ατενόιραμ», που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο «Φάση Φασίνα». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι οχτώ χιλιάδες ευρώ (8.000 β¬)

    * Το Β΄ Βραβείο στη Μάγια Δεληβοριά για το έργο της «Η Άλφα-Βήτα της Εφηβείας», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Μαφάλντα». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 β¬)

    * Το Γ΄ Βραβείο στην Ειρήνη Μαργαρίτη και τη Βασιλική Δαλίσκα για το έργο τους «Ο Ύπνος, ο Άυπνος... και η μικρή Κατερίνα», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Μπαμ και μπουμ». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 β¬)

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 16742

    [06] ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

    Συνεντεύξεις ΝΕΤ 105.8

    ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ: « Η ΝΔ, αναδέχεται συνολικά την ευθύνη για τον τρόπο εκτέλεσης των νόμιμων αποφάσεων που λήφθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.» Συνέντευξη στην εκπομπή « Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κυβερνητική πλειοψηφία στο πόρισμά της, της εξεταστικής επιτροπής, κάνει αναφορά σε αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες.» Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Η ΝΔ για πρώτη φορά- απβ όσο εγώ τουλάχιστον γνωρίζω- στα πολιτικά χρονικά, έρχεται και αναδέχεται συνολικά την ευθύνη για τον τρόπο εκτέλεσης των νόμιμων αποφάσεων που λήφθηκαν κατά το διάστημα όλων αυτών των χρόνων. Ό,τι κι αν έγινε στραβό, ό,τι κι αν δεν πήγε καλά, έστω κι αν οι αποφάσεις των υπουργών μας ήταν νόμιμες αποφάσεις και βασίστηκαν σε γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων του κράτους, αναδεχόμαστε την ευθύνη για τα τρομερά, για τα σημαντικά, για τα λάθη απλώς, που έγιναν κατά την εκτέλεση αυτών των αποφάσεων. Αυτό, πρέπει κανείς να το αντιπαραβάλλει με τον μικρόψυχο τρόπο που η τωρινή αξιωματική αντιπολίτευση διατύπωσε τη σκέψη της. Σας σημειώνω, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε να πει ούτε ένα απλό συγγνώμη στην ελληνική κοινωνία, για τον τρόπο που οι δικοί της υπουργοί χειρίστηκαν τα θέματα το διάστημα που ασκούσαν εξουσία.»

    Είδηση: 16743

    [07] « Η ΝΔ, αναλαμβάνει ένα κομμάτι πολιτικών ευθυνών για ένα κομμάτι της υπόθεσης του Βατοπαιδίου.»

    Συνεντεύξεις ΝΕΤ 105.8

    ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ:

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έφτασε η ώρα απόδοσης των πολιτικών ευθυνών;»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Για πρώτη φορά, ένα κόμμα όπως είναι η ΝΔ που κυβερνάει, αναλαμβάνει ένα κομμάτι πολιτικών ευθυνών για ένα κομμάτι της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, το οποίο εμπεριέχεται στη διακυβέρνησή της, και με περισσή ειλικρίνεια λέει στους πολίτες ότι η δυσλειτουργία του κράτους, η περίεργη συμπεριφορά διοικητικών παραγόντων νομικού συμβουλίου και γνωμοδοτικών επιτροπών, παρέσυρε υπουργούς οι οποίοι ανυποψίαστοι τα απεδέχθησαν και αυτό αφορά και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και τους υπουργούς της ΝΔ και οδήγησε εδώ που οδήγησε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και ονοματίζονται οι υπουργοί;»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Όχι, δεν ονοματίζονται. Το πόρισμά μας, έχει μία χρονολογική απαρίθμηση και εξιστόρηση αποφάσεων, γνωμοδοτήσεων και υπουργικών αποφάσεων. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για δύο πράγματα: πρώτον, για το γεγονός ότι ανυποψίαστοι και καλοί τη πίστει υπουργοί δέχθηκαν και δεύτερον, γιατί δεν επόπτευσαν σκληρά, σφιχτά τους οργανισμούς και τα διοικητικά όργανα τα οποία είναι εποπτευόμενα απβ το υπουργείο. Χωρίς δόλο, χωρίς πολιτικό χρήμα, χωρίς κίνητρο, χωρίς σχεδιασμό κεντρικό, με το ελαφρυντικό ότι κανένας εξβ αυτών δεν γνώριζε το όλον της υπόθεσης. Κάναμε την ίδια αξιολογική κρίση, με τα ίδια μέτρα και σταθμά, για τη διακυβέρνηση επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ. Δυστυχώς, συνάδελφοί μας του ΠΑΣΟΚ έκαναν εντελώς διαφορετικά. Δηλαδή, τους μεν συναδέλφους τους επί ΠΑΣΟΚ τους έβγαλαν περιστερές. Κατά τα άλλα, ζητούν ποινικές ευθύνες για δικούς μας συναδέλφους. Το ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να βλέπει την πραγματικότητα και την αλήθεια με πράσινους διαθλαστικούς φακούς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι δημοσκοπήσεις, είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στην πρόσφατη κρίση. Το μήνυμα, νομίζω το έχετε πάρει.»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Και το έχουμε πάρει και μας προβληματίζει. Προσωπικά δεν με ανησυχεί, υπό την έννοια ότι γνωρίζω τις εφεδρείες της παράταξης. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να ανασκουμπωθούμε. Οι πολίτες, δεν θέλουν να επιστρέψουν σε μία διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι περιμένετε αύριο, από την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα;»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Θεωρώ ότι η ομιλία του, θα είναι βαρυσήμαντη. Υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη. Περιμένουμε απβ αυτόν, την ανάλυση μιας στρατηγικής που θα βγάλει πάλι την παράταξη ψηλά. Αλλά και οι πολίτες, περιμένουν εμάς. Έχουν πάει στην πλευρά των αναποφάσιστων, αλλά δεν έχουν αλλάξει πολιτική στέγη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο ανασχηματισμός, πρέπει να είναι μία κίνηση που πρέπει να γίνει άμεσα;»

    Είδηση: 16740

    [08] Παράταση παραστάσεων της Πόλις

    Ειδήσεις

    Η Θεατρική Εταιρεία Πόλις παρατείνει την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος στον χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, (πρώην Κρατητήρια της Κομαντατούρ) στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής της οδού Κοραή, στην Αθήνα. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2009 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15. Ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε κατά τη γερμανική κατοχή ως χώρος βασανιστηρίων, ανήκει στην Εθνική Ασφαλιστική και 64 χρόνια μετά, μας παραχωρείται για την παρουσίαση της συγκεκριμένης παράστασης.

    Το καινούργιο νεοελληνικό κείμενο της Αιμιλίας Βάλβη, εξ' αφορμής του χώρου, επιχειρεί να μιλήσει για τους σύγχρονους τόπους αλλά και τρόπους βασανιστηρίων. Τα βασανιστήρια σήμερα δεν έχουν σαν στόχο την πληροφορία που πιθανά γνωρίζει ο κρατούμενος αλλά τον ίδιο ως προσωπικότητα. Οι άνθρωποι που σήμερα βασανίζονται στον πλανήτη δεν βασανίζονται γι' αυτά που γνωρίζουν αλλά γι' αυτό που είναι. Αυτό που ενοχλεί είναι οι επιλογές ζωής των κρατουμένων που πρέπει όχι απλώς ν' αλλάξουν αλλά να πάψουν να υπάρχουν ως τέτοιες, γεγονός που συνεπάγεται την ολοκληρωτική εξόντωση του κρατουμένου. Τα σύγχρονα βασανιστήρια είναι "έξυπνα" δεν αφήνουν σημάδια, δεν αποδεικνύονται, η βία ασκείται με τους πιο ύπουλους και ταυτόχρονα τους πιο επιστημονικούς τρόπους. Η εξασφάλιση της "ασφάλειας" παραμένει, για τους μηχανισμούς εξουσίας, πάντα, μια καλή δικαιολογία που επιτρέπει την άσκηση βίας και την ανοχή μας στην αθλιότητα των βασανιστηρίων. Ο "πολιτικός" λόγος αρθρώνεται πλέον κάτω απ' αυτό το πρίσμα και είναι λόγος παραπλανητικός, λόγος α - νόητος. Οι μηχανισμοί εξουσίας μέσω του λόγου στήνουν και συντηρούν την "παρεξήγηση" που έχει σα μοναδικό σκοπό τον έλεγχο και την αυτοπροστασία τους. Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-44 μέσω της παράστασης συνομιλεί με τη σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα, ανοίγεται ως τόπος συνδέοντας, το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, με το παρόν και μ' ένα πιθανό μέλλον.

    Η παράσταση αφηγείται την ιστορία μιας τυφλής γυναίκας και του συντρόφου της που ζουν σ' ένα απολυταρχικό καθεστώς. Η ίδια τους η ζωή, μια ζωή που υπερασπίζεται το όνειρο, τον έρωτα, τις ουσιαστικές σχέσεις, την ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική δράση, είναι αιρετική. Για το λόγο αυτό, η γυναίκα συλλαμβάνεται, και ο φορέας της εξουσίας χρησιμοποιεί κάθε προσωπική στιγμή του ζευγαριού για να μεταστρέψει τον άντρα από σύντροφο, σε βασανιστή.Όπως τονίζει η θεατρική εταιρία "Πόλις" σε ανακοίνωσή της: "Η δουλειά μας ξεκίνησε με τη μορφή ανοιχτής πρόβας, σε 15 παρουσιάσεις, με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού το Μάιο 2008, προκειμένου να ανακαλύψουμε μαζί με το κοινό που τις παρακολούθησε, τις ιδιαιτερότητες και το φορτίο του χώρου πριν προχωρήσουμε στην τελική διαμόρφωση της παράστασης. Μαζί με τους θεατές ερευνήσαμε τον τρόπο που μπορεί κανείς να αγγίξει έναν τόσο φορτισμένο χώρο μνήμης και ιστορίας. Αναζητήσαμε τον τρόπο να σταθούμε με σεβασμό στη μνήμη αυτή, αλλά και να βιώσουμε εκ νέου την αλήθεια ενός πολύ σύγχρονου μηνύματος, που λέει πως εξακολουθούμε να μην είμαστε ελεύθεροι και να διαιωνίζουμε με την αδιαφορία, τόπους σύγχρονων βασανιστηρίων. Αυτός ο προβληματισμός εξακολουθεί να διέπει ολόκληρη τη διαδικασία της απόπειρας μας από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε : Πώς η ιστορία συναντά τη σημερινή αλήθεια, πώς η δική μου αλήθεια μίας σύγχρονης καθημερινότητας αποκτά κοινά στοιχεία με μία ζοφερή και συγκλονιστική αλήθεια ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, και πως αυτά τα κοινά στοιχεία αποκτούν οικουμενική αξία".Πληροφορίες: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώΤο ενδιαφερόμενο κοινό πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνεί διότι οι θέσεις θεατών είναι περιορισμένες. Τηλ. κρατήσεων Κοραή 4: 2103243581 και 6974316537 (καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00 - 21:00)

    Είδηση: 16741

    [09] Eurostat: Αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας λόγω μεταναστών

    Κοινωνία

    Η αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας, από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως την 1η Ιανουαρίου 2009, οφείλεται κατά 88% στην προσέλευση μεταναστών και κατά 12% στο δείκτη φυσικής αύξησης του πληθυσμού (ποσοστό γεννήσεων μείον ποσοστό θνησιμότητας). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat για τα δημογραφικά στοιχεία της ΕΕ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο πληθυσμός της Ελλάδας, την 1η Ιανουαρίου του 2009, θα φτάσει τα 11,262 εκατομμύρια κατοίκους (αύξηση κατά 4,3 ανά 1000 κατοίκους σε σχέση με πέρυσι).

    Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2009, ο πληθυσμός της ΕΕ των 27 χωρών μελών θα φτάσει το μισό δισεκατομμύριο. Σε σχέση με πέρυσι, ο πληθυσμός της ΕΕ των 27 αυξήθηκε κατά 4,4 ανά 1000 κατοίκους. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά 75% στην προσέλευση μεταναστών από τρίτες χώρες και κατά 25% στο δείκτη φυσικής αύξησης του πληθυσμού.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα, την Ελλάδα, το 2008, ο δείκτης γεννήσεων διαμορφώθηκε σε 9,8 ανά 1000 κατοίκους (10,8 ανά 1000 στην ΕΕ των 27) και ο δείκτης θνησιμότητας σε 9,3 ανά 1000 κατοίκους (9,7 ανά 1000 στην ΕΕ των 27). Ο δείκτης φυσικής αύξησης του πληθυσμού διαμορφώθηκε σε 0,5 ανά 1000 κατοίκους (1,1 ανά 1000 στην ΕΕ των 27), ενώ ο δείκτης μετανάστευσης διαμορφώθηκε σε 3,8 ανά 1000 κατοίκους (3,3 ανά 1000 στην ΕΕ των 27).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, o υψηλότερος δείκτης φυσικής αύξησης του πληθυσμού εκτιμάται στην Ιρλανδία (12 ανά 1000 άτομα), στη Γαλλία (4,5 ανά 1000), στο Λουξεμβούργο (4,3 ανά 1000), στην Κύπρο (3,9 ανά 1000) και στη Μ. Βρετανία (3,6 ανά 1000).

    Ωστόσο, σε οκτώ κράτη μέλη ο δείκτης φυσικής αύξησης του πληθυσμού είναι αρνητικός. Η μεγαλύτερη πτώση εκτιμάται στη Βουλγαρία (-4,8 ανά 1000), στη Λετονία (-3,2 ανά 1000), στην Ουγγαρία (-3,1 ανά 1000), στη Λιθουανία (-2,6 ανά 1000) και στη Γερμανία (-2 ανά 1000).

    Τέλος, ο υψηλότερος δείκτης μετανάστευσης διαμορφώθηκε στην Ιρλανδία (14,1 ανά 1000 κατοίκους), στην Σλοβενία (12,6 ανά 1000), στο Λουξεμβούργο (11,9 ανά 1000), στην Κύπρο (11,7 ανά 1000) και στην Ισπανία (10,2 ανά 1000).

    Είδηση: 16739

    [10] «Θα είναι κρίμα και απιστία προς τον ελληνικό λαό, αν δεν διερευνήσουμε που πήγε αυτό το χρήμα.

    Συνεντεύξεις ΝΕΤ 105.8

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής:

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης με τον Γιώργο Πεταλωτή, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πριν από λίγο μιλούσαμε με τον βουλευτή της ΝΔ, τον κο Τζαμτζή, ο οποίος καταλόγισε κομματική σκοπιμότητα από το πόρισμα που καταθέσατε, ότι επιδιώκετε το κομματικό όφελος και ότι έχουν αποσαφηνιστεί τα πράγματα από την διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής.»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Αυτό που λέει ο κος Τζαμτζής κατ εμάς τουλάχιστον δεν στέκει, εμείς ως ΠΑΣΟΚ ήμασταν οι πρώτοι, οι οποίοι και αναδείξαμε το τεράστιο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου, σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο, αλλά και προτού αναγκαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ζητήσαμε την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών, την λεγόμενη προανακριτική επιτροπή, όταν η ΝΔ αποχώρησε ακριβώς για να μην συναινέσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Αναγκάστηκε να έρθει στην εξεταστική επιτροπή βτότε με την παραίτηση των δύο εισαγγελέων- και πραγματικά μέλημα της ΝΔ κατά τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής -με προεξάρχοντα δυστυχώς τον πρόεδρο της επιτροπής, τον κο Μαρκογιαννάκη,- ήταν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων της ΝΔ, παρόλο που σε γενικές γραμμές οφείλω να πω, ότι και οι 23 συνάδελφοι -βουλευτές έκαναν μια κοπιώδη προσπάθεια, απλώς υπάρχει διαφορετική αξιολόγηση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό που σας προσάπτει η ΝΔ είναι ότι δεν αποδεχθήκατε τις πολιτικές ευθύνες του κου Δρυ και του κου Φωτιάδη. Δεν έχουν ευθύνες, πολιτικές τουλάχιστον;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Εμείς ήμασταν σαφέστατοι και ξεκάθαροι. Ως προς τον κο Δρυ, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από την άποψη ότι ήρθε και επικύρωσε με υπουργική του απόφαση την γνωμοδότηση του γνωμοδοτικού συμβουλίου, το οποίο αποφαινόταν να μην προβληθούν δικαιώματα κυριότητας του δημοσίου επί ενός αριθμού στρεμμάτων που αφορούν μια νησίδα, πράγμα το οποίο ήρθε και αναγνώρισε μεταγενέστερα το Πρωτοδικείο Ροδόπης. Συνεπώς αυτά που είπε ότι δεν ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο ο κος Δρυς, αναγνωρίστηκαν με δικαστική απόφαση. Άρα για τον κο Δρυ, σαφέστατα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για ευθύνες πολιτικές. Για τον κο Φωτιάδη, ήμασταν σαφείς και στο πόρισμά μας, ότι και για τον Φωτιάδη θα υπήρξαν πολιτικές ευθύνες, αν δεν φρόντιζε με την αναπομπή και την αντιδικία να καλύψει νομικά και πολιτικά το σφάλμα του. Νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική διάσταση και αυτή την διάσταση δώσαμε. Και ειλικρινά προβληματιστήκαμε πολύ, γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να κατηγορούμε και να αποδίδουμε ευθύνες ακόμη και πολιτικές σε συναδέλφους βουλευτές, όχι από άποψη συντεχνιακή, αλλά γιατί είναι μεγάλο το ρίσκο και το πόνημα που κάνει κανείς να αποδώσει ευθύνες. Αλλά για τον κο Φωτιάδη πιστεύω πραγματικά ότι αυτή ήταν η διάσταση την οποία και αποδώσαμε. Τώρα αν δεν βολεύει στη ΝΔ, αυτό είναι άλλο θέμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ζητάτε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανακατάθεσης πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Έτσι είναι, θα είμαστε ανακόλουθοι, εάν τώρα μετά από το φάκελο της υπόθεσης που έχουμε στα χέρια μας και μετά από όλες αυτές τις διεργασίες της εξεταστικής επιτροπής -που σημαίνει ότι έχουμε πλήθος συμπληρωματικών στοιχείων-, αν δεν μιλούσαμε για προανακριτική επιτροπή. Και εδώ να πω το εξής, ότι με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δη του κου Μαρκογιαννάκη αφέθηκε ακάλυπτος ένας τεράστιος πυλώνας του σκανδάλου, οι λεγόμενοι λογαριασμοί. Άνοιξαν ελάχιστοι λογαριασμοίβ¦.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στην Ελλάδα έχουν ανοίξει όλοι οι λογαριασμοί;»

    Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Όχι δεν άνοιξαν και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από 15 μέρες περίπου, όταν περιμέναμε να ανοίξουν οι λογαριασμοί, δεν είχε κατατεθεί καν αίτημα γραπτό από την επιτροπή για άνοιγμα λογαριασμών. Και ενώ ο κος Μαρκογιαννάκης μας διαβεβαίωνε ότι ο κος Γκρόζος, πρόεδρος της υπηρεσίας καταπολέμησης του μαύρου και βρώμικου χρήματος, ότι θα ανοίξει τους λογαριασμούς, μας είπε ο κος Γκρόζος ότι ήταν προφορική η αίτηση και για αυτό δεν άνοιξαν. Υπάρχουν λογαριασμοί που πρέπει να δούμε στην Ελλάδα, προσωπικοί λογαριασμοί, λογαριασμοί οι οποίοι είναι στην Κύπρο καθώς και ένα πλήθος άλλων λογαριασμών, οι οποίοι θα προκύψουν με το άνοιγμα των λογαριασμών. Αυτά δεν εξετάστηκαν καθόλου, έκλεισαν μια εξεταστική επιτροπή χωρίς να εξεταστούν αυτά τα βασικά στοιχεία. Ευκαιρία της προανακριτικής επιτροπής, πιστεύουμε ότι επιτέλους θα ανοίξουν και αυτοί οι λογαριασμοί για να δούμε την διαδρομή του χρήματος και να δούμε, αν υπάρχει βρώμικο χρήμα, που κατευθύνθηκε και σε πολιτικά πρόσωπα. ή σε κόμματα ακόμη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αφήνετε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο;»

    Είδηση: 16738

    [11] 70 χρόνια Δημόσιας Ραδιοφωνίας

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Με οδηγό το πολύτιμο αρχείο της, η Ελληνική Ραδιοφωνία γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια της στο Ζάππειο, με μια μεγάλη έκθεση αλλά και σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 το βράδυ ενώ συνεντευξη τύπου έδωσαν πριν απο λίγο στο πλαίσιο της έκθεσης ο πρόεδρος και διευθυνων σύμβουλος της ΕΡΤ και η διοίκηση του Ραδιοφώνου.

    Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση για τα 70 χρόνια της δημόσιας ραδιοφωνίας εγκαινιάζεται απόψε, στο Ζάππειο Μέγαρο, από το υπόγειο του οποίου, το 1938, άρχισε το ταξίδι της η ελληνική ραδιοφωνία μετά τη συμφωνία του ελληνικού κράτους με την Telefunken για εγκατάσταση του ραδιοφωνικού σταθμού.

    Ο πρώτος ραδιοφωνικός θάλαμος του 1938 με τη ξύλινη κονσόλα και το ηχητικό σήμα κατατεθέν του "Τσοπανάκου", σηματοδοτεί την αρχή της συναρπαστικής έκθεσης και διαπερνά μέσα από 500 φωτογραφίες και 199 ταυτοποιημένα ηχητικά ντοκουμέντα (ο επισκέπτης προμηθεύεται δωρεάν στην είσοδο MP3), την ιστορία της Ελλάδας -πολιτική, ψυχαγωγική, εκπαιδευτική, αθλητική, καλλιτεχνική- όπως καταγράφηκε μέσα από τη ραδιοφωνία.

    Ολοκληρώνεται δε, με τη μελλοντική ψηφιακή ραδιοφωνία, μέσα από οθόνες κομπιούτερ και 5 ραδιοφωνικούς θαλάμους, ανοικτούς στους νεαρούς επισκέπτες να ηχογραφήσουν και να αναπτύξουν τη δική τους εκπομπή, με ελεύθερο θέμα και τη βοήθεια των τεχνικών της ΕΡΑ.

    "Το καλύτερο θα βραβευτεί", είπαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, παρόντος και του προέδρου της ΕΡΤ, Χρήστου Παναγόπουλου, οι συντονιστές της έκθεσης, Αντώνης Ανδρικάκης, διευθυντής της ΕΡΑ, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, διευθύντρια Β΄προγράμματος, Ζηνοβία Βογιατζόγλου, διευθύντρια ΕΡΑ 5, υπεύθυνη για τις ημερίδες που θα πραγμτοποιηθούν στα πλαίσια της έκθεσης και ο Νίκος Σφέτσας, υπεύθυνος του αρχείου της ΕΡΑ.

    Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Όλγα Πατούνη και επιστημονικοί σύμβουλοι οι Γιώργος Μανιάτης και Βάλια Σερέτη, οι οποιοι επιμελήθηκαν και το πλούσιο λεύκωμα, που συνοδεύει την έκθεση.

    Ο κ. Παναγόπουλος ευχήθηκε "καλή ακρόαση" απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να επισκεφθούν την "ηχητική έκθεση, μέσα από πλούσιο υλικό με σημαντικές φωνές, που παραπέμπουν στην ιστορία του τόπου".

    Μια διαδραστική έκθεση, που όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, απαιτεί περίπου 2,5 ώρες επίσκεψης και θα συνοδεύεται σε όλη τη διάρκειά της από συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ημερίδες.

    Είδηση: 16733

    [12] Δύο πτώματα βρέθηκαν στην Αρχαία Κόρινθο

    Κοινωνία

    Δύο πτώματα, άνδρα και γυναίκας, αφρικανικής καταγωγής, 25 με 30 ετών περίπου, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εντοπίσθηκαν το πρωί στην αγροτική περιοχή «Πουρνερί» της Αρχαίας Κορίνθου, μέσα σε αμπελώνα, σε απόσταση τριών μέτρων από τον αγροτικό δρόμο της περιοχής.

    Η γυναίκα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία, φέρει χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ και τα δύο θύματα έφεραν ρούχα, αλλά όχι παπούτσια.

    Στο σημείο έσπευσαν ιατροδικαστής και άνδρες της Σήμανσης της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών. Προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια Κορίνθου.

    Είδηση: 16732

    [13] Κινητοποιήσεις αγροτών στη Λάρισα

    Κοινωνία

    Στους δρόμους βγήκαν και σήμερα οι αγρότες του νομού Λάρισας, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

    Από το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν 250 τρακτέρ στον κόμβο της Γυρτώνης επί της ΠΑΘΕ και 80 στον άλλο του Πλατυκάμπου και παρατάχθηκαν εκατέρωθεν του οδοστρώματος, χωρίς ως στιγμής να επηρεάζουν την κυκλοφορία.

    Πριν λίγο, ωστόσο, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο της εθνικής οδού έως τις 9 το βράδυ.

    Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή της ΕΑΣ Λάρισας κάλεσε για αύριο το μεσημέρι στα Τέμπη, τις Επιτροπές αγροτών, που κινητοποιούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να εκδώσουν κοινό ψήφισμα, που θα αποσταλεί στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να εξετάσουν η δυνατότητα πανελλαδικού συγχρονισμού σε ό,τι αφορά τη μορφή και το χρόνο των κινητοποιήσεων.

    Προς τον Προμαχώνα κατευθύνονται οι Σερραίοι αγρότες, οι οποίοι σε συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν, θα αποφασίσουν αν θα κλείσουν το δρόμο στον κόμβο Πετριτσίου προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

    Οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι μεταξύ άλλων:

    -Άμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ, τουλάχιστον για τρία χρόνια.

    -Οικονομική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, όπως αποφασίστηκε για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

    -Μείωση του κόστους παραγωγής.

    -Ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στο 15%.

    -Άμεση οικονομική στήριξη των βασικών αγροτικών προϊόντων, που κατέρρευσαν (δημητριακά, λάδι, γάλα, βιομηχανικό ροδάκινο και αχλάδι).

    -Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ιδιαίτερα για τη βαμβακοκαλλιέργεια.

    -Άμεση καταβολή των χρημάτων από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία στις επαρχίες του νομού Λάρισας.

    -Άμεση προσαρμογή του επιτοκίου της ΑΤΕ για τους αγρότες, στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    -Προστασία του ελληνικού φρέσκου γάλακτος από την κυβέρνηση με την ψήφιση του καινούριου κώδικα τροφίμων και ποτών.

    -Υλοποίηση της δέσμης του πρωθυπουργού, το Σεπτέμβρη του 2005, για μετατροπή του εργοστασίου ζάχαρης της Λάρισας σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης υπό κρατικό έλεγχο.

    Είδηση: 16731

    [14] Αύριο ο Τηλεμαραθώνιος της UNICEF

    Κοινωνία

    Αύριο Τρίτη 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης κατά της πείνας και του υποσιτισμού, από την ΕΤ1 και το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, με τη συμμετοχή δεκάδων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF και η Διοίκηση της ΕΡΤ, αποφάσισαν την αναβολή του προγραμματισμένου για τις 8 Δεκεβρίου Τηλεμαραθωνίου, λόγω των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί, μετά το θάνατο του 15χρονου μαθητή Α. Γρηγορόπουλου.

    Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF ιδρύθηκε το 1977 και μέχρι σήμερα εργάζεται για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς και για να υποστηρίξει ουσιαστικά τα προγράμματα βοήθειας της UNICEF. Είναι μία ανεξάρτητη οργάνωση όπως και οι άλλες 37 εθνικές επιτροπές που υπάρχουν σε χώρες του βιομηχανικού κόσμου που από κοινού υποστηρίζουν το έργο της UNICEF σε 157 σημεία του πλανήτη.

    Είδηση: 16730

    [15] Στοπ στην κινδυνολογία

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Για κινδυνολογία που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα κάνει λόγω το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου για το περιθώριο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. "Η κινδυνολογία για την ελληνική οικονομία έχει και τα όριά της", αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, στο οποίο προστίθεται ότι η αύξηση των περιθωρίων των επιτοκίων των ομολόγων, που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, οφείλεται στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις συνθήκες πίεσης που έχει προκαλέσει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

    Το υπουργείο Οικονομίας τονίζει ακόμα ότι η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζεται επίσης από το υψηλό δημοσίο χρέους που συσσωρεύτηκε στο παρελθόν, αλλά και από τα πρόσφατα γεγονότα.

    "Το ελληνικό δημόσιο καλύπτει κανονικά τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον και η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη" καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου."Η Ελλάδα εξυπηρετεί πάντοτε όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση", τόνισε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση εξαιτίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία επισήμανε ότι από τη θέση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να κινδυνολογήσει ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι όπως η στάση πληρωμών σε μερικούς μήνες και γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι ως κόμμα .

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κριτική του λαμβάνοντας υπόψη μόνο στοιχεία που προέρχονται από επίσημες μελέτες και αναλύσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε.

    "Τι να προϋπολογίσει κανείς, όταν η Ελλάδα είναι πνιγμένη στα χρέη μέχρι το λαιμό. Όταν δανειστήκαμε πέρσι 40 δις Ευρώ και οι ακάλυπτες επιταγές τρέχουν με τη μορφή χιονοστιβάδας. Ακόμα μια φορά, προϋπολογισμός, μια απ' τα ίδια. Ανεδαφικός και Ανεφάρμοστος.", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος.Αύξηση των ακάλυπτων επιταγώνΤην ίδια ώρα εκρηκτική αύξηση παρουσίασαν τον προηγούμενο μηνά οι οφειλές στην αγορά. Οι ακάλυπτες επιταγές αυξηθήκαν κατά 161% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2007.

    Συνολικά, από τις αρχές του έτους ,οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν το 1,2 δις ευρώ από περίπου 1 δις ευρώ που ήταν στο ενδεκάμηνο του 2007.

    Κατάθεση αιτήσεων μικρών επιχειρήσεων για αντληση δανείων Άρχισε από σήμερα εξάλλου από σήμερα η κατάθεση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα "Εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου δανείων κεφαλαίου κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων" που υλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, ενημερώνει τα μέλη του μέσω ανακοίνωσης για τα εξής:

    Οι επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν άτοκο δάνειο για να το χρησιμοποιήσουν όπως αυτές κρίνουν.

    Θα μπορούν επίσης να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους, να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενα δάνεια, να πληρώσουν προμηθευτές, ή άλλες υποχρεώσεις τους. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν χρήματα ή ακίνητη περιουσία που ενδεχομένως ήταν δεσμευμένα ως κάλυψη για άλλα δάνεια ή που θα τους δέσμευε η τράπεζα για το συγκεκριμένο δάνειο αν δεν είχαν την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.

    Ωστόσο, κάποια υποκαταστήματα τραπεζών δεν δέχονταν αιτήσεις δηλώνοντας αγνοία. Πρόκειται για μεμονωμένα κρούσματα που θα απαληφθούν τις επόμενες μέρες, έκρινε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

    Ο Υπουργός συναντήθηκε με την Ομοσπονδία τραπεζοϋπαλλήλων ενόψει της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο περί εισπρακτικών εταιριών που καταρτίζει.

    Δήλωσε αποφασισμένος να θέσει σαφείς κανόνες λειτουργίας αυτών των εταιριών με τρόπο που να διασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών. Όπως ανέφερε το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.

    Είδηση: 16729

    [16] Απελευθέρωση 224 Παλαιστινίων κρατουμένων

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Κίνηση καλής θέλησης του Ισραήλ, προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, αποτελεί η απελευθέρωση 224 Παλαιστινίων κρατουμένων, από συνολικά 11.000 που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Από τους απελευθερωθέντες, που επελέγησαν από ειδική επιτροπή της ισραηλινής κυβέρνησης, κανένας δεν είναι μέλος της Χαμάς, ούτε και είχε πάρει μέρος σε ενέργεια που είχε στόχο το θάνατο Ισραηλινών.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Μαρκ Ρέγκεβ, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρ: "Ελπίζουμε ότι οι απελευθερώσεις αυτές θα εκληφθούν ως μία σημαντική κίνηση ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις (ειρηνευτικές) διαπραγματεύσεις". Επίσης ο κ. Ρέγκεβ ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο αφέθηκαν ελεύθεροι περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, δεν έδωσε όμως στοιχεία για το πόσοι συνελήφθησαν την ίδια χρονική περίοδο.Οι απελευθερωθέντες θα συναντηθούν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Είδηση: 16726

    [17] Συλλήψεις μεταναστών και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

    Χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα, συνελήφθησαν το απόγευμα της Κυριακής στο λιμάνι της Πάτρας, από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος τέσσερις αλλοδαποί, οι οποίοι βρέθηκαν κρυμμένοι στον χώρο του φορτίου φορτηγού οχήματος, μετά από υπόδειξη του οδηγού του, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

    Στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου "Πράσσο" της Σάμου, εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, από πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, δύο σκάφη με τρεις 22χρονους αλλοδαπούς, χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα, ενώ παράλληλα, ομολόγησαν ανακρινόμενοι ότι νωρίτερα είχαν αποβιβάσει, στις ελληνικές ακτές σημαντικό αριθμό αλλοδαπών, οι οποίοι αναζητούνται. Τα δύο σκάφη κατασχέθηκαν.Τέλος στην Ηγουμενίτσα, το βράδυ της Κυριακής, δύο αλλοδαποί επιχείρησαν να επιβιβαστούν παρανόμως σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό. Συνελήφθησαν και διενεργείται προανάκριση, από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

    Δύο μετανάστες από το Μπαγκλαντες βρέθηκαν δολοφονημένοι από πιστόλι σε αγροτική περιοχή στην Αρχαία Κόρινθο.Η ασφάλεια Κορίνθου αναζητεί από τα στοιχεία των ταυτοτήτων τους το φιλικό τους περιβάλλον αλλά και το πού εργάζονταν.

    Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο διοργανώνουν το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, που για το λόγο αυτό παραχώρησαν σήμερα Δευτέρα συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ των φορέων που υποστηρίζουν τη διοργάνωση είναι η "Επιτροπή κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ", η Πακιστανική Κοινότητα, η γραμματεία μεταναστών της ΓΣΕΕ, ενώ αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι γενικές συνελεύσεις της Νομικής, της ΑΣΟΕΕ και του Πολυτεχνείου. Την Πέμπτη και Παρασκευή, στον χώρο των Προπυλαίων, θα οργανωθεί αντιρατσιστική κατασκήνωση με έκθεση φωτογραφίας.

    Στη συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Επιτροπής ζήτησαν να μην εφαρμοστεί το Σύμφωνο και να ασκηθεί ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους.

    Συγκεκριμένα, οι ομιλητές κ. Γ Αλεβιζάκης (ΓΣΕΕ), Γ. Σηφακάκης (Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο), Δ. Σαραφιάνος (ΔΣΑ), Τζαβέτ Ασλάμ και Ζασέρ Μοχάματ από Πακιστανική και Αφγανική Κοινότητα αναφερόμενοι στο Σύμφωνο είπαν ότι απαγορεύει τη μετανάστευση και εντατικοποιεί την απέλαση. Ακόμη με αφορμή την ψήφιση πρόσφατου ν/σ με ρυθμίσεις μακράς διαμονής για τα παιδιά των μεταναστών ο κ. Αλεβιζάκης έκανε λόγο για άρνηση από την πλευρά της κυβέρνησης απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας.

    Είδηση: 16725


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 December 2008 - 17:54:00 UTC