Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [02] Μέτρα στήριξης για τον τουρισμό
  • [03] Επί ποδός οι Γάλλοι μαθητές
  • [04] Συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τον προϋπολογισμό
  • [05] Στο φως τα μυστικά της Παρθένου του Ντα Βίντσι
  • [06] Υψηλά επίπεδα παρασιτοκτόνων βρέθηκαν σε αναψυκτικά
  • [07] Ιράκ: Συλλήψεις για απόπειρα αναβίωσης του Μπάαθ
  • [08] Πτώση του τζίρου έως και 20%
  • [09] Στη δίνη της κρίσης
  • [10] Απαγορευτικό απόπλου
  • [11] Bουλή: δεύτερη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού
  • [12] Υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ: Κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος
  • [13] Στο Προεδρικό Μέγαρο η γενιά των 700 ευρώ
  • [14] Παραδόθηκε η βαλλιστική έρευνα
  • [15] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    [01] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Κλίμα έντασης επικρατεί γύρω από τη Νομική καθώς νεαροί που βρίσκονται μέσα στο κτίριο της σχολής, έχουν στήσει οδόφραγμα στην οδό Σόλωνος, έχουν ανέβει στην ταράτσα της σχολής και πετούν πέτρες, όπως και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απαντούν με χρήση χημικών. Νωρίτερα νεαροί έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο χρηματαποστολής στην οδό Σόλωνος και σε δύο αυτοκίνητα στην Ακαδημίας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίτερα, λίγο πριν την ολοκλήρωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, που διοργάνωσαν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ. Η αφορμή δόθηκε όταν, στο Σύνταγμα, αντιεξουσιαστές πέταξαν βόμβες μολότωφ σε άνδρες των ΜΑΤ, που απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Η Αστυνομία έχει κάνει ήδη προσαγωγές.

    Όλα ξεκίνησαν την ώρα που η διαδήλωση διαλυόταν και η κεφαλή της πορείας είχε πια στραφεί προς την οδό Πανεπιστημίου. Ομάδες νεαρών πέταξαν πέτρες και νεράντζια στους παραταγμένους αστυνομικούς. Λίγο μετά, κουκουλοφόροι άρχισαν να εκσφενδονίζουν μολότοφ, γεγονός που προκάλεσε αντίδραση της Αστυνομίας με δακρυγόνα.

    Οι νεαροί οπισθοχώρησαν και ξεκίνησε κυνηγητό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να αναζητήσουν καταφύγιο στη Νομική Σχολή, όπου και παραμένουν, ενώ κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια.

    Αντίθετα, η διαδήλωση, που οργανώθηκε από το συντονιστικό όργανο των μαθητών στην Ομόνοια, εξελίχθηκε ομαλά.

    Σε δηλώσεις του για τα επεισόδια, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι: "Τη στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες δεν μπορούν να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα,τη στιγμή που βλέπουμε μανάδες με παιδιά να τρέχουν για να προφυλαχτούν 200 μέτρα πιο πέρα,ο πρωθυπουργός ανακοινώνει 15 μέτρα για τον τουρισμό.Και έχει το θράσος να μιλήσει για την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Να μας πει ότι καταξιώθηκε ως ασφαλής και φιλόξενος προορισμός η χώρα που του παραδόθηκε το 2004.Και βλέπουμε όλοι τη χώρα που θα παραδώσει συντόμως. Ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του (και ότι) η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση,γιατί σήμερα δεν έχει".

    Συνεχίζοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για "απρόκλητη μαζική ρίψη δακρυγόνων σε όλο το κέντρο της Αθήνας από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στη διάρκεια ενός πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και μιας ειρηνικής διαδήλωσης. Η ευκολία με την οποία έγινε αυτό πραγματικά μας εντυπωσιάζει όλους. Και αναρωτιόμαστε, εάν είναι ο μοναδικός τρόπος γι' αυτή την κυβέρνηση, για να μπορέσει να διασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών, στο να διαδηλώνουν ειρηνικά, να ζουν και να περπατούν στην πόλη τους".

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει: "Η συνεχιζόμενη προβοκατορική δράση κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας επιβεβαιώνει αυτό που το ΚΚΕ υπογράμμιζε πάντα: Ότι οι μηχανισμοί καταστολής δεν ελλοχεύουν μόνο στους επίσημους κρατικούς μηχανισμούς, αλλά και στις κρυφές δομές του κράτους, ενώ αξιοποιήθηκαν όλα τα χρόνια από της κυβερνήσεις, για το κτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ως "αντίπαλον δέος" του.

    Ορισμένα ΜΜΕ και αστικά έντυπα, που προβάλουν το "νέο πολιτικό υποκείμενο των εξεγερμένων", είναι υπόλογοι απέναντι στο λαό. Το ίδιο και όσοι αναγορεύουν τους κουκουλοφόρους σε λαϊκή εξέγερση, για να αλλάξουν ρότα μετά την εις βάρος τους κατακραυγή. Τώρα όλοι κάνουν λόγο για «παρακρατικούς μηχανισμούς"!

    Η μόνη απάντηση στην προσπάθεια να κτυπηθεί το κίνημα, δεν είναι η κοινωνική γαλήνη που ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, δηλαδή η υποταγή, αλλά η ενιαία λαϊκή δράση. Αυτή θα βάλει στη θέση τους όλους προβοκάτορες ντόπιων και ξένων κέντρων".

    Είδηση: 16872

    [02] Μέτρα στήριξης για τον τουρισμό

    Πολιτική

    Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, εν μέσω της διεθνούς κρίσης, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατά 50% αύξηση δαπανών για την προβολή της χώρας, μείωση του ενιαίου τέλους ακινήτων για το 2009-2010, αναστολή ενός έτους του συνόλου των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και η χρηματοδότηση τους στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας.

    Επίσης το ταμείο εγγυοδοσίας θα χορηγήσει πλήρη επιδότηση των τόκων έως 350.000 ευρώ για νέες επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στον τουρισμό και αναστέλλεται για ένα έτος η καταβολή εισφοράς του νόμου 128 του '75 για το σύνολο των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

    Σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο μετατρέπεται το εποχικό επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης και αυξάνονται τα δελτία κοινωνικού τουρισμού. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες εφόσον χρειαστεί για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου.Θετικά έκρινε τα μέτρα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    "Τα μέτρα στήριξης για τον τουριστικό τομέα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Πρωθυπουργό αναμένεται να βοηθήσουν τόσο στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, όσο και να ενισχύσουν στο άμεσο μέλλον την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού" επισημαίνει σε ανακοίνωσή ο ΣΕΤΕ, τονίζοντας ότι αφενός ικανοποιούνται μεν ορισμένα από τα διαχρονικά αιτήματα του τουριστικού τομέα, αφετέρου δε τίθενται οι βάσεις για ορθολογική ανάπτυξη στο άμεσο Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τα μέτρα στήριξης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα αναμένεται να ανακουφίσουν τον τουριστικό τομέα που εισέρχεται σε μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης.Σχολιάζοντας τα μέτρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι "το πρόβλημα του τουρισμού είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία" και πρόσθεσε: "Και 45 μέτρα να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, αυτό που βλέπουν οι ξένοι να συμβαίνει στην Ελλάδα, φοβούμαι ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά".

    Κάποιοι δυστυχώς στην χώρα δεν συμπεριφέρονται ως πολιτικοί ταγοί αλλά ως τουρίστες, σημείωσε ο ΛΑΟΣ.ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 16870

    [03] Επί ποδός οι Γάλλοι μαθητές

    Ευρώπη

    Περισσότεροι από 50.000 νέοι διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Γαλλία σήμερα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη μεταρρύθμιση για τα λύκεια που προτείνει ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκός. Οι σημερινές διαδηλώσεις είναι οι τελευταίες μετά από δύο εβδομάδες έντονων διαμαρτυριών στους δρόμους του Παρισιού, οι οποίες ανάγκασαν τον υπουργό Παιδείας να αναβάλλει την προγραμματισμένη για την Τρίτη ανακοίνωση της μεταρρύθμισης στα λύκεια. Πάντως οι μαθητές επέλεξαν να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα, ενώ πολλοί διαμαρτυρήθηκαν και κατά των προγραμματισμένων περικοπών 13.500 θέσεων απασχόλησης στο εκπαιδευτικό σύστημα η οποία αναμένεται για το έτος 2009.

    Η μεταρρύθμιση για την δεύτερη τάξη (μαθητές δεκαέξι ετών) αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει νέα οργάνωση του χρόνου και μια νέα διαίρεση των μαθημάτων σε υποχρεωτικά και προαιρετικά. Οι καθηγητές και οι μαθητές αμφισβητούν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς θεωρούν ότι δίνεται λιγότερη έμφαση σε μαθήματα όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, ενώ τονίζουν και τον απαραίτητο περιορισμό των θέσεων εργασίας.

    Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα ζητήματα παιδείας της χώρας.

    Τα κόμματα της αριστεράς υποστήριξαν τις διαδηλώσεις των μαθητών. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Χαμόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει "αναμμένη μια φωτιά που αποτυγχάνει να ελέγξει", ενώ ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έχει κατηγορήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι θέλει να δημιουργήσει εντάσεις, αφού καλεί τα μέλη του να διαδηλώνουν ανάμεσα στους μαθητές.

    Είδηση: 16880

    [04] Συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τον προϋπολογισμό

    Ειδήσεις

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται την Παρασκευή 19/12/08 και ώρα 3μμ στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η συγκέντρωση γίνεται "για τον αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό της ανεργίας, των φόρων, της λιτότητας, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών (Υγείας, Παιδείας, πρόνοιας κλπ.).Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και οι δυνάμεις της εργασίας αταλάντευτα και σταθερά αντιπαλεύουν τις αντεργατικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που πλήττουν τους εργαζόμενους την κοινωνία, και τη νέα γενιά".

    Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στην οποία αναφέρεται ότι "κανείς δεν αντέχει για Πέμπτη χρονιά, ακόμα έναν αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό λιτότητας. Απαιτείται από όλους μια δυναμική και δημοκρατική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζει να διαιωνίζει τις φιλελεύθερες πολιτικές".

    Παράλληλα η ΓΣΕΕ με δεύτερη ανακοίνωσή της, αναφέρεται στην κατάληψη του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία της, σχολιάζοντας ότι: "Όσοι νομίζουν ότι ΓΣΕΕ και συνδικάτα είναι ένα κτίριο πλανώνται οικτρά. Η ΓΣΕΕ είναι συλλογικός οργανωτής και καθοδηγητής των αγώνων όλων των εργαζομένων. Καλούνται οι εργαζόμενοι απ' όλους τους εργασιακούς χώρους να δώσουν μαζικό και δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3μμ στη Βουλή για να εκφραστεί η πανεργατική απαίτηση αλλαγής της ασκούμενης αντεργατικής πολιτικής".

    Είδηση: 16881

    [05] Στο φως τα μυστικά της Παρθένου του Ντα Βίντσι

    Ειδήσεις

    Την "εξαιρετική ανακάλυψη" τριών σχεδίων, πιθανότατα δια χειρός Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ανακοίνωσε σήμερα το Μουσείο του Λούβρου. Τα σχέδια ανακαλύφθηκαν στο πίσω μέρος του πίνακά του "Η Παρθένος και το θείο Βρέφος με την Αγία Άννα", ο οποίος εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου και παρουσιάζει την Αγία Άννα, την κόρη της Παρθένο Μαρία και τον Ιησού Χριστό ως νήπιο να αγκαλιάζει ένα προβατάκι, ενώ η μητέρα του προσπαθεί να τον συγκρατήσει.

    Η ανακάλυψη έγινε όταν, κατά τη διάρκεια συντήρησης του πίνακα στο εργαστήριο, ένας συντηρητής παρατήρησε στην πίσω πλευρά του δύο σχεδόν αδιόρατα σχέδια που αναπαριστούν το μεν πρώτο, ένα κεφάλι αλόγου ύψους 18 εκατοστών και πλάτους 10 εκατοστών στραμμένο ελαφρά στο πλάι, το δε δεύτερο, το ήμισυ ενός κρανίου μεγέθους 16,5 επί 10 εκατοστά. Στη συνέχεια ο πίνακας απεστάλη για αναλυτικότερη εξέταση στο Κέντρο Ερευνών και Αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας, όπου επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη των δύο σχεδίων, ενώ αποκαλύφθηκε και τρίτο που αναπαριστά το θείο Βρέφος πάνω σε αμνό.

    Τα σχέδια, σχεδόν αόρατα με γυμνό μάτι, φωτογραφήθηκαν με τη βοήθεια υπέρυθρων ακτίνων. Το μουσείο ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει περαιτέρω μελέτες επί των σχεδίων για να προσδιορίσει την προέλευσή τους, ενώ η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετική επειδή τα προσχέδια στο πίσω μέρος πινάκων είναι πολύ σπάνια και μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί κανένα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

    Είδηση: 16868

    [06] Υψηλά επίπεδα παρασιτοκτόνων βρέθηκαν σε αναψυκτικά

    Η πρώτη παγκόσμια έρευνα της περιεκτικότητας σε παρασιτοκτόνα των αναψυκτικών και χυμών που βασίζονται σε φρούτα, έδειξε ότι σε αρκετές χώρες υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα, ειδικά στην Μ. Βρετανία και την Ισπανία.

    Η έρευνα, που έγινε από τους Αντόνιο Μολίνα-Ντίαζ και Αμαντέο Φερνάντεζ-Αλμπα, δημοσιεύτηκε στο χημικό περιοδικό "Analytical Chemistry" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily.

    Η μελέτη επισημαίνει ότι ναι μεν υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί που περιορίζουν τα επίπεδα των παρασιτοκτόνων στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το πόσιμο νερό.Όμως, οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν δείξει λιγότερη προσοχή στην παρουσία παρασιτοκτόνων στα αναψυκτικά με βάση φρούτα.

    Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυξάνει η ανησυχία για την πιθανή επίπτωση των χυμών φρούτων με παρασιτοκτόνα στην υγεία των παιδιών, τα οποία συνήθως καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τέτοιων προϊόντων.

    Η έρευνα έλεγξε δείγματα άνω των 100 χυμών και αναψυκτικών φρούτων από 15 χώρες [πολλά εξ αυτών προϊόντα εταιριών με γνωστά εμπορικά σήματα που διανέμονται διεθνώς], ειδικά για παρασιτοκτόνα που μπορούν να παραμείνουν στα φρούτα ακόμα και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους.Στα περισσότερα δείγματα βρέθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων, μερικά εκ των οποίων έχουν άτομα χλωρίνης στο μόριο τους.

    Οι ερευνητές ζητούν να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση αυτών των χημικών ουσιών από τα ποτά, με την αλλαγή του τρόπου παραγωγής τους.

    Είδηση: 16864

    [07] Ιράκ: Συλλήψεις για απόπειρα αναβίωσης του Μπάαθ

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Δεκάδες υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού συνελήφθησαν με την κατηγορία απόπειρας αναβίωσης του άλλοτε πανίσχυρου κόμματος Μπάαθ του πρώην δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως γράφει η εφημερίδα Νιου Γιόρκ Τάιμς, μία αντιτρομοκρατική επίλεκτη δύναμη που αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, συνέλαβε περίπου 35 αξιωματικούς, ορισμένοι από τους οποίους κατηγορούνται για απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης. Όπως δήλωσε ο υποστράτηγος Αμπντούλ Καρίμ Χάλαφ, οι αξιωματικοί που συνελήφθησαν βαρύνονται με την υπόνοια ότι είναι μέλη του κόμματος Awda (Επιστροφή), το οποίο θεωρείται μετεξέλιξη του Μπάαθ.

    "Πλέον ανακρίνονται υπό την επίβλεψη της ιρακινής δικαιοσύνης", δήλωσε ο Χάλαφ σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι οι βαθμοί τους κυμαίνονται από υπολοχαγό μέχρι ταξίαρχο. Είπε ακόμα ότι στην υπόθεση δεν εμπλέκονται ειδικές δυνάμεις.

    Ο ταξίαρχος Αλάα αλ Τάι, επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του υπουργείου, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συλληφθέντες δεν κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα, αλλά ότι σκόπευαν να κάψουν το υπουργείο, πιθανώς για να εξαφανίσουν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους.

    Νωρίτερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας είχε ανακοινώσει ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν στη Βαγδάτη 50 ανώτεροι αξιωματικοί, στελέχη του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, για "απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα σε αυτούς τους ανώτερους αξιωματικούς είναι ο στρατηγός Αχμαντ Αμπουλ Ριφ, αρμόδιος για την ασφάλεια του υπουργείου Εσωτερικών.

    Είδηση: 16878

    [08] Πτώση του τζίρου έως και 20%

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Σχεδόν οι μισοί από τους 520 καταστηματάρχες της Αθήνας που επλήγησαν από τα επεισόδια, εισέπραξαν το βοήθημα των δέκα χιλιάδων ευρώ, από την Αγροτική Τράπεζα και μέχρι τη Δευτέρα υπολογίζεται να αποζημιωθούν όλοι. Ακόμη και μεγάλα πολυκαταστήματα υποστηρίζουν ότι έχουν πτώση του τζίρου έως και 20%. Στις μικρότερες επιχειρήσεις η συρρίκνωση της καταναλωτικής κίνησης ισοδυναμεί, όπως λένε, με τον οικονομικό θάνατο του εμποράκου.

    Η πόλη μπορεί να άναψε τα φωτά της για να υποδεθεί τα Χριστούγεννα αλλά προς το παρόν στην αγορά επικρατεί εμπορικό σκοτάδι.

    Καταστηματάρχης στην Ερμού που στις 14 Δεκεμβρίου πέρυσι έβαλε στο ταμείο του 11.500 ευρώ, την ιδία ημέρα φέτος ο τζίρος του έπεσε στα 4.800 ευρώ σημειώνοντας πτώση έως 139%.

    Και ενώ μικροί και μεγάλοι πέφτουν στην μάχη των προσφορών για να ξορκίσουν την ύφεση, απώλειες ύψους 1,5 δισ ευρώ στο Χριστουγεννιάτικο τζίρο περιμένουν παράγοντες της αγοράς.

    Στους εμπορικούς δρόμους της πόλης που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, μέσα σε 10 ήμερες η πτώση των πωλήσεων έφτασε στα ανδρική ρούχα από 60% έως 80%, στα γυναίκεια ρούχα από 30% έως 50%και στην υπόδηση από 60% έως 70% .

    Αν δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις χιλιάδες καταστήματα δεν θα μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα λένε οι υπάλληλοι που φοβούνται ότι μετά τις γιορτές θα βρεθούν στο δρόμο.

    Ακόμη και μεγάλοι παίκτες της αγοράς εκτιμούν πως θα κλείσουν την χρονιά με πτώση των πωλήσεων έως και 20%, εποχή που παραδοσιακά πραγματοποιούσαν το 30 με 40% του ετήσιου τζίρου τους.

    Με την ενίσχυση των 10.000 ευρώ προσδοκούν να αναστήσουν τις επιχειρήσεις 520 καταστηματάρχες της Αθήνας.

    235 πληγέντες πήραν ήδη στο χέρι το πιστοποιητικό από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών για την είσπραξη της αποζημίωσης από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχουν δοθεί όλες οι αποζημιώσεις

    Χιλιάδες είναι και οι αιτήσεις στις τράπεζες από τους μικρούς επιχειρηματίες για την χορήγηση ατόκων δανείων έως 350.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Δημοσίου.

    Είδηση: 16876

    [09] Στη δίνη της κρίσης

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι το 2009 θα υπάρξει έκρηξη της ανεργίας διεθνώς, καθώς η κρίση θα παρασύρει σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η Ρωσία ανακοίνωσε την όγδοη κατά σειρά από το Νοέμβριο υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, η Γερμανία ομολογεί ότι βιώνει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών, ενώ η Βρετανία έριξε τις τιμές των προϊόντων στο μισό για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς. Στο πάλαι ποτέ ακριβό Λονδίνο, παραμονές Χριστουγέννων, παντού διαφημίζονται εκπτώσεις.

    Η κρίση που έχει χτυπήσει το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα έστρεψε τους Λονδρέζους στην άμεση λύση των μεγάλων εκπτώσεων. Τα εμπορικά κέντρα ρίχνουν τις τιμές κοντά στο κόστος για να συγκρατήσουν τη δραματική πτώση της κατανάλωσης.

    Η κρίση στην αγορά του Λονδίνου εντούτοις μοιάζει με παρωνυχίδα μπροστά στο πρόβλημα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η άλλοτε ακλόνητη Κράισλερ κλείνει όλα τα εργοστάσια της για ένα μήνα σε μια προσπάθεια να αποφύγει το άμεσο λουκέτο

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζελικ που προβλέπει για το 2009 έκρηξη της ανεργίας θεωρεί ότι μόνο η Κίνα μπει να βγει αλώβητη από την κρίση. Την σώζουν τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματά και τα κυβερνητικά πλεονάσματα της.

    Τα μαντάτα είναι άσχημα όμως για Γερμανούς και Ρώσους. Στο Βερολίνο ετοιμάζονται να εισέλθουν στην πιο σοβαρή ύφεση των τελευταίων 50 ετών και στη Μόσχα το Ρούβλι κινδυνεύει να γίνει απλό κομμάτι χαρτί μετά την νέα 8η υποτίμηση του από τις 11 Νοεμβρίου.

    Είδηση: 16874

    [10] Απαγορευτικό απόπλου

    Γενικό απαγορευτικό απόπλου έχει επιβληθεί καθώς στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που φθάνουν τα 9 και τοπικά τα 10 Μποφόρ. Κατά περίπτωση, πάντως, εκτελούνται ορισμένα δρομολόγια. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν τις επόμενες ώρες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία. Ξαφνικό μπουρίνι στάθηκε η αφορμή το μεσημέρι για να προσκρούσει στην προβλήτα του λιμανιού της Σαμοθράκης το ταχύπλοο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Cora Express 3", την ώρα που μόλις είχε "δέσει" και αποβίβαζε επιβάτες και οχήματα από την Αλεξανδρούπολη.

    Από την πρόσκρουση, το πλοίο υπέστη μικρό ρήγμα πάνω από την ίσαλο γραμμή και «έχασε» την άγκυρά του, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και σε τρία παρακείμενα αλιευτικά σκάφη. Ουδείς εκ των 180 επιβατών τραυματίσθηκε.

    Το πλοίο ξεκόλλησε από τον προβλήτα με τη βοήθεια αλιευτικών και ετοιμάζεται για επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα "δέσει" με τη βοήθεια ρυμουλκού.

    Στο πλοίο παραμένουν οι επιβάτες του, οι οποίοι επίσης θα επιστρέψουν στην Αλεξανδρούπολη.

    Είδηση: 16873

    [11] Bουλή: δεύτερη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού

    Πολιτική

    Συνεχίζεται στην Βουλή για δεύτερη μέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2009, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Στην ομιλία της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε ότι: "Ο προϋπολογισμός καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης για καταρράκωση του κοινωνικού κράτους". Την διάσταση του πολιτισμού ανέδειξε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, λέγοντας:

    "Κάτω από το βάρος δυσάρεστων καταστάσεων, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό του 2009. Ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις, στις οποίες επιχειρείται η αποτίμηση των τελευταίων γεγονότων, δράττομαι της ευκαιρίας να θυμίσω το ρόλο του πολιτισμού ως όχημα εξόδου από κάθε κοινωνική κρίση". "Η κυβέρνηση μιλά για υπευθυνότητα όταν η ίδια συμπεριφέρεται ανεύθυνα", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Εμπροσθοφυλακή του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την κίνηση πολιτών "Η γενιά των 700 ευρώ", σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία της. "Η ελληνική κοινωνία θα γίνει πλουσιότερη σε ιδέες και αποφασιστικότερη από το δικό σας αγώνα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας. Την ίδια ώρα, η ανεργία στο τρίτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 7,2% του εργατικού δυναμικού από 7,9% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

    Είδηση: 16883

    [12] Υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ: Κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος

    Κοινωνία

    Συνεχίστηκε ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων η δίκη των τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση εκβίασης της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2006. Στην κατάθεσή του ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ κ. Συμεωνίδης, αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ κ. Παπαδάκη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και με τους κατηγορούμενους Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο και Κώστα Κωνσταντινίδη όπου οι δύο τελευταίοι τους είχαν προτείνει να συνεργαστούν μαζί τους προκειμένου να απαλειφθεί επικείμενο πρόστιμο της επιτροπής ανταγωνισμού προς την εταιρεία. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, στο ραντεβού εκείνο κλείστηκε κατόπιν συνεννόησης που είχε ο ίδιος με τον κατηγορούμενο κ. Αναγνωστόπουλο, τον οποίο γνώριζε από παλιά.

    Είδηση: 16882

    [13] Στο Προεδρικό Μέγαρο η γενιά των 700 ευρώ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Εμπροσθοφυλακή του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την κίνηση πολιτών "Η γενιά των 700 ευρώ", σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της. "Η ελληνική κοινωνία θα γίνει πλουσιότερη σε ιδέες και αποφασιστικότερη από το δικό σας αγώνα" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπούλιας. και διαμήνυσε ότι οι αγώνες της νεολαίας για ένα καλύτερο μέλλον θα εμπλουτίσουν την ελληνική κοινωνία. Οι νέοι καταδίκασαν τη βία απ΄οπου κι αν προέρχεται και κάλεσαν τους συνομηλίκους τους σε αφύπνιση και αγώνα.

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, συνάντησε σήμερα το μεσημέρι στο προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών "Η γενιά των 700 ευρώ- G700".

    Ο κ. Παπούλιας είπε προς τους εκπροσώπους της Κίνησης ότι γνωρίζει τους αγώνες τους και τους παρακολουθεί.

    "Είστε η πρωτοπορία ενός αγώνα που είναι πάρα πολύ σημαντικός. Αυτό που λέτε για την διαγενεακή δικαιοσύνη νομίζω ότι είναι μέρος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά εσείς είστε η αιχμή του δόρατος. Είστε η εμπροσθοφυλακή αυτού του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη", τόνισε ο κ. Παπούλιας, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπειρία του από την εξέγερση του 1968 στη Γερμανία, λέγοντας ότι τα παιδιά εκείνα δεν είχαν το πρόβλημα της εξασφάλισης των μέσων για ζωή, αλλά ήταν μια ιδεολογική σύγκρουση με το γερμανικό κατεστημένο.

    "Είμαι βέβαιος ότι η γερμανική κοινωνία είναι πλουσιότερη σε ιδέες ύστερα από το 1968", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι "νομίζω και το πιστεύω αυτό ότι και η ελληνική κοινωνία θα γίνει πλουσιότερη σε ιδέες και αποφασιστικότερη σε αποφάσεις από τον δικό σας αγώνα".

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κίνησης Δημήτρης Γκουγκλάς, τόνισε ότι "η δική μας γενιά δυστυχώς είναι η μεγάλη χαμένη της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, καθώς μεγαλώσαμε καλά και πλουσιοπάροχα, όμως αυτή η ευημερία είναι επίπλαστη.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Γκουγκλάς σε δηλώσεις του καταδίκασε τη βία των τελευταίων ημερών στέλνοντας δύο μηνύματα, ένα προς τους πολιτικούς και ένα προς τους νέους. Για τους πολιτικούς είπε ότι πρέπει να σταματήσουν να φορτώνουν τους νέους με τις πολιτικές τους επιλογές και να σχεδιάσουν το μέλλον της χώρας με δικαιοσύνη. Είπε ακόμη ότι το διαγενεακό ζήτημα είναι εθνικό και θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών.

    Προς τους νέους είπε ότι με κοινωνική αφύπνιση και ειρηνικούς αγώνες και αναλαμβάνοντας το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν, μπορούν να διεκδικήσουν το μέλλον που τους αξίζει.

    Είδηση: 16869

    [14] Παραδόθηκε η βαλλιστική έρευνα

    Κοινωνία

    Στα χέρια του 9ου Τακτικού Ανακριτή που ερευνά την υπόθεση του θανάτου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, βρίσκεται το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης που διενήργησε η Ασφάλεια. Αμέσως μετά την παραλαβή του πορίσματος ο Ανακριτής κάλεσε τους δικηγόρους της οικογένειας του παιδιού, αλλά και των ειδικών φρουρών και τους γνωστοποίησε τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η ΝΕΤ, στο πόρισμα αν και δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη "εξοστρακισμός" ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να τύχουν περαιτέρω εξέτασης, οπότε η εξαγωγή του συμπεράσματος πλέον εναπόκειται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα. Όπως τόνισε η εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κα Σεργάκη η άποψη της πολιτικής αγωγής ότι πρόκειται περί ανθρωποκτονίας από πρόθεση, δεν αλλάζει από τη στιγμή που σωρεία αυτοπτών μαρτύρων έχουν καταθέσει ότι ο αστυνομικός στόχευσε κατευθείαν προς το σημείο που βρισκόταν το θύμα και η παρέα του.Εν τω μεταξύ, αγωγή και μήνυση κατά του Αλέξη Κούγια κατέθεσε ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος για τις δηλώσεις του πρώτου όταν παραιτήθηκε της υπεράσπισης των ειδικών φρουρών.

    Ο Εισαγγελέας θα αποφανθεί

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάνω στο βλήμα ανιχνεύθηκαν: φώσφορος και ασβέστιο, που αποδίδονται σε επαφή με τα οστά, κάλλιο και νάτριο που παραπέμπουν στο δέρμα και τον ιδρώτα, αλλά και οξείδιο του πυριτίου που ενδεχομένως παραπέμπει σε μεταλλικές επιφάνειες, όπως για παράδειγμα ο φανοστάτης.

    Η βαλλιστική αναφέρει επίσης ότι η βολή είχε κατεύθυνση ευθεία και λοξά, κάτι που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα των αυτοπτών μαρτύρων.

    Θα πρέπει να γίνει η βλητική εξέταση και η αυτοψία του χώρου, έρευνες που εγκρίθηκαν σήμερα κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων της οικογένειας, προτού εξαχθούν σαφείς απαντήσεις.

    Σε δήλωσή της η κα Σεργάκη, ανέφερε ότι τόσο η ιατροδικαστική έκθεση όσο και η βαλλιστική έρευνα "χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης, οι οποίες, χωρίς την βλητική εξέταση του χώρου, όπως έχουν ζητήσει και οι τεχνικοί σύμβουλοι, λόγω πιθανών αλλοιώσεων, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα".

    Επίσης, σε όλες τις πλευρές δόθηκαν και 150 φωτογραφίες του παιδιού προκειμένου να μελετηθούν.

    Μήνυση και αγωγή στον κ. Κούγια κατέθεσε ο κ. Καπερνάρος

    Μήνυση και αγωγή κατά του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, για συκοφαντική δυσφήμιση και ηθική βλάβη, κατέθεσε ο συνάδελφός του, Βασίλης Καπερνάρος, για δηλώσεις του μηνυόμενου, μετά την παραίτηση του μηνυτή από την υπεράσπιση των ειδικών φρουρών, που κατηγορούνται για το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Ο κ. Καπερνάρος διεκδικεί με την αγωγή του αποζημίωση ενός εκατομμυρίου. ευρώ από τον κ. Κούγια για ηθική βλάβη, που υποστηρίζει ότι υπέστη, στην επαγγελματική του υπόσταση, εξαιτίας δηλώσεων του κ. Κούγια, τις οποίες χαρακτηρίζει συκοφαντικές.

    Σε δήλωσή του, μετά την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, ο κ. Καπερνάρος ανέφερε: "Σήμερα άσκησε τα έννομα δικαιώματά του ως μέτρο άμυνας στην επιθετικότητα και χυδαιότητα των καιρών μας. Τα δικαστήρια είναι μια αποκαλυπτική διαδικασία και όλα θα φανούν εκεί".

    Σαφή προειδοποίηση στους δικηγόρους να μην μεταφέρουν στα τηλεοπτικά παράθυρα υποθέσεις, που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, και να τηρούν την μυστικότητα της προδικασίας, απηύθυνε με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ).

    Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΔΣΑ κάνει λόγο για "συμπεριφορές, που θα κριθούν τελικά από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου", ενώ υπενθυμίζει ότι ο δικηγόρος "πρέπει να τηρεί την προσήκουσα ευπρέπεια και μετριότητα εκφράσεων κατά τον γραπτό και προφορικό του λόγο".

    Είδηση: 16867

    [15] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Κοινωνία

    Εμμένουν στις θέσεις τους οι αγρότες των Σερρών, που παρά την έκτακτη συνάντησή τους το μεσημέρι της Πέμπτης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων. Ήδη έχουν αποκλείσει επ' αόριστον τον κόμβο του Στρυμώνα στο ύψος Κερδυλλίων, την Εγνατία οδό και την παλιά Εθνική Θεσσαλονίκης-Δράμας και το δρόμο προς Προμαχώνα (ελληνοβουλγαρικά σύνορα) στον κόμβο Πετριτσίου. Όπως δήλωσαν ζητούν άμεσα επιπλέον οικονομική ενίσχυση για βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτάρι. Οι θεσσαλονικείς αγρότες από την πλευρά τους έδωσαν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Όπως τόνισαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τους υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει από κοινού με τον Υπουργό Οικονομίας τις επιπλέον δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης που ζητούν. Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Λάρισας, που σταδιακά αρχίζουν να αποχωρούν από τον κόμβο της Γυρτώνης. Ωστόσο, δηλώνουν πως θα επανέλθουν στις 16 Ιανουαρίου αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8Σχετικά άρθρα: Επί ποδός οι αγρότες

    Είδηση: 16861


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 December 2008 - 17:58:11 UTC