Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aνοιχτά τα καταστήματα στις 28/12 μόνο στην Αθήνα
  • [02] 2009: φέρνει αλλαγές στο ασφαλιστικό
  • [03] Απόβαση 1.000 μεταναστών στην Ιταλία
  • [04] Aνθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
  • [05] Νέα ένταση Πακιστάν - Ινδίας

    [01] Aνοιχτά τα καταστήματα στις 28/12 μόνο στην Αθήνα

    Ειδήσεις

    Αλλαγή πλεύσης σημειώθηκε στη στάση της Νομαρχίας Αθηνών, στο θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου. Η απόφαση που ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη, είναι υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, μόνο στο Δήμο της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι εμπορικοί σύλλογοι και από άλλες περιοχές (Κηφισιά, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Άλιμος, Ν.Ιωνία, Περιστέρι, κλπ).είχαν ζητήσει να λειτουργήσουν τα καταστήματα για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή.

    Ούτως ή άλλως αρνητική θέση για άνοιγμα στις 28 Δεκεμβρίου, είχαν εκφράσει οι εμπορικοί σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

    Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός σε δηλώσεις του τονίζει τα εξής:

    "Η Νομαρχία Αθηνών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008 στο γραφείο του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, έπειτα από πρόσκληση του, τάχθηκε εξαρχής υπέρ του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων στον Δήμο της Αθήνας, και μόνο σε αυτόν, όπως και μας ζητήθηκε από τον κ. Υφυπουργό αναγνωρίζοντας τις καταστροφές που υπέστησαν λόγω των τελευταίων τραγικών γεγονότων και της ραγδαίας πτώσης του τζίρου τους.

    Η μετέπειτα όμως δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια περί δυνατότητας ανοίγματος όλων των καταστημάτων της χώρας, κάτι που είχε την δυνατότητα να το πράξει νομοθετικά στο προηγούμενο διάστημα και δεν το έκανε, και η εξ' αυτής της δήλωσης του κ. Φώλια, κατηγορηματική αντίθεση όλων των θεσμικών φορέων που εκφράζουν εμπόρους, βιοτέχνες και εργαζομένους (ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕ, ΕΕΣΕ, ΕΚΑ, εμποροϋπάλληλοι, κτλ) οδήγησαν την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην συνεδρίαση της 24ης Δεκεμβρίου 2008 στην απόφαση απόρριψης του αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, όπως και παρεμφερών αιτημάτων άλλων εμπορικών συλλόγων Δήμων της Νομαρχίας, που ζητούσαν το άνοιγμα των καταστημάτων τους την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008.

    Έπειτα όμως από τις έντονες εκκλήσεις των καταστηματαρχών του κέντρου οι οποίοι και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, αλλά και εργαζομένων στα καταστήματα οι οποίοι ζήτησαν επίμονα την αποσύνδεση του δικού τους αιτήματος από τα αιτήματα των άλλων εμπορικών συλλόγων, για τους οποίους δεν συνέτρεχαν «οι έκτακτες κοινωνικές ανάγκες», όπως προβλέπει ο νόμος, και έπειτα από συνεργασία με την νομαρχιακή ομάδα της παράταξης μας και αρμόδιους φορείς, έλαβα την απόφαση να επιτρέψω το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο του Δήμου της Αθήνας καθώς συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, με εθελούσια συμμετοχή των εργαζομένων και με τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τα δικαιώματα τους από αυτή την απασχόληση.

    Η απόφαση αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι για μελλοντικές πρωτοβουλίες, από όπου και αν προέρχονται για αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές.

    Καλώ τα υπουργεία, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έστω και την υστάτη στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προστατεύσουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και να εφαρμόσουν τους νόμους".

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι: "Το Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν σαφές από την αρχή και ουδέποτε υπήρξε απόκλιση από την αρχική του θέση. Άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008.

    Η προσπάθεια απόδοσης της εσφαλμένης απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια έχει ως στόχο τη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων.

    Το Υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση του που επιτέλους η Νομαρχία Αθηνών έλαβε το πολιτικό μήνυμα και αντελήφθη τις ανάγκες της αγοράς".

    Το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων, κατηγορώντας το ΥΠΑΝ για ανικανότητα να λάβει μια απόφαση.

    Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή τάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ για την θετική στάση που κρατά.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε : "Εμείς εδώ και καιρό φωνάζουμε πως έχει γονατίσει η αγορά από την κρίση. Ήρθε και το τελευταίο δεκαπενθήμερο των επεισοδίων για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Αν θέλουμε να πάρει μια ανάσα η αγορά, εφόσον και ο εμπορικός κόσμος το επιθυμεί, θα πρέπει να λειτουργήσει η αγορά την τελευταία Κυριακή του χρόνου".

    Είδηση: 17128

    [02] 2009: φέρνει αλλαγές στο ασφαλιστικό

    Ειδήσεις

    Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα των ΔΕΚΟ και των τραπεζών προβλέπουν διατάξεις παλιών και νέων νόμων που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος. Με το νέο καθεστώς θα προκύψουν μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας. Μείωση συντάξεων θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου του 2009 όσοι αποχωρήσουν πρόωρα από την εργασία τους σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο.

    Είδηση: 17131

    [03] Απόβαση 1.000 μεταναστών στην Ιταλία

    Ειδήσεις

    Μαζική απόπειρα προσέγγισης των ιταλικών ακτών από 1.000 μετανάστες προερχόμενους από τις αφρικανικές ακτές, σημειώθηκε από το βράδυ της Πέμπτης, έως το πρωί της Παρασκευής, στο νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας.

    Είδηση: 17134

    [04] Aνθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    To "πράσινο φως" για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, έδωσαν οι αρχές του Ισραήλ, με αποτέλεσμα τη διέλευση τριών αυτοκινητοπομπών με 80 φορτηγά. Παρά την εξέλιξη αυτή συνεχίστηκαν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από Παλαιστινίους προς το Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    Δε συνέβη όμως το ίδιο και μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη, όταν δύο μικρές Παλαιστίνιες βρήκαν τον θάνατο όταν ένα βλήμα όλμου, που είχε εξαπολυθεί από παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον του ισραηλινού εδάφους, έπληξε κατά λάθος το σπίτι τους στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Ο αποκλεισμός των ελεγχόμενων από τη Χαμάς παλαιστινιακών εδαφών, εφαρμόζεται από τους Ισραηλινούς από το 2007 και το πέρασμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προήλθε μετά και από πιέσεις της Αιγύπτου, που συμμετέχει στην ανθρωπιστική αποστολή, καθώς και χωρών όπως η Γαλλία και η Βρετανία.

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ, Γερμανικό

    Είδηση: 17130

    [05] Νέα ένταση Πακιστάν - Ινδίας

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Στην ανάκληση όλων των αδειών που αφορούσαν στρατιωτικούς προχώρησε το Πακιστάν λόγω της έντασης με την Ινδία. Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν καλές, ενώ στο παρελθόν είχαν οδηγηθεί σε πολεμικές αναμετρήσεις, όμως μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη με απολογισμό 179 νεκρούς, η Ινδία σταμάτησε μονομερώς την εδώ και πέντε χρόνια εξελισσόμενη ειρηνευτική διαδικασία.

    Παράλληλα εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή από την Ινδία, ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας προς τους υπηκόους της να μην ταξιδεύουν στο Πακιστάν. Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία θεωρεί υπεύθυνη για την επίθεση στη Βομβάη, ισλαμιστική οργάνωση που έχει την έδρα της στο Πακιστάν.

    Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Γκόρντον Τζόντρο, κάλεσε τις δύο χώρες να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες αυξάνουν τις μεταξύ τους εντάσεις. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τζόντρο ήταν: "Ελπίζουμε πως και οι δύο πλευρές θα αποφύγουν να προχωρήσουν σε βήματα τα οποία θα αυξήσουν αχρείαστα τις εντάσεις στη διάρκεια αυτών των ήδη τεταμένων καιρών. Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε στενή επαφή και με τις δύο χώρες προκειμένου να παροτρύνουμε σε στενότερη συνεργασία στη διερεύνηση των επιθέσεων στη Μουμπάι και γενικότερα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Είδηση: 17129


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 December 2008 - 18:06:10 UTC