Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή - Παυλόπουλου - Μαρκογιαννάκη
  • [02] Υπέγραψαν πρωτόκολλο Ρωσία-Ε.Ε. για το αέριο
  • [03] Αντιπαράθεση για τα επεισόδια
  • [04] Καταδίκη για έναν από τους συλληφθέντες
  • [05] Πάγωσαν τα θερμόμετρα στην Ευρώπη
  • [06] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο

    [01] Συνάντηση Καραμανλή - Παυλόπουλου - Μαρκογιαννάκη

    Θέματα του υπουργείου Εσωτερικών με έμφαση σε ζητήματα δημόσιας τάξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

    Σε μια δημοκρατική χώρα εφαρμόζονται οι νόμοι, γιατί αυτό που προέχει είναι η κοινωνική γαλήνη, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θωρακίσει την Δημοκρατία και δεν πρόκειται να ανεχτεί όλους εκείνους που με πράξεις ωμής βίας παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων και των θεσμών .

    Όπως δήλωσε αναλυτικά ο κ. Παυλόπουλος: "Ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν τη Δημόσια Τάξη. Είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης πάνω στην οποία στηρίζεται και όλη η πολιτική της. Σε μια δημοκρατική χώρα εφαρμόζονται οι νόμοι -προστατεύονται πρωτίστως τα Δικαιώματα του Ανθρώπου- αλλά εφαρμόζεται ο νόμος γιατί αυτό που προέχει είναι η κοινωνική γαλήνη. Είναι η δυνατότητα των ανθρώπων να μπορούν να εργάζονται και να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους μέσα στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς κάποιοι να παραβιάζουν καταχρώμενοι των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την κοινωνική γαλήνη και την ίδια τη Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση, το έχω πει και το επαναλαμβάνω, είναι αποφασισμένη και τη Δημοκρατία να θωρακίσει και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να προστατεύσει, αλλά, πάντως, δεν πρόκειται να ανεχθεί όλους εκείνους, οι οποίοι με πράξεις ωμής βίας παραβιάζουν ωμά και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τους θεσμούς". Eρωτηθείς για τη στάση της αστυνομίας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήιο του Σαββάτου, απάντησε: "Σας είπα και πάλι. Εδώ είμαστε. Πολιτικοί είμαστε. Κρινόμαστε κάθε μέρα για ό,τι κι αν γίνεται. Αλλά να γνωρίζετε ότι αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι να σέβεται πρωτίστως τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά να σέβεται και την κοινωνική γαλήνη, την ομαλότητα στη χώρα, που είναι ένα αγαθό, το οποίο αφορά και την κοινωνία και τη Δημοκρατία". Για το ίδιο θέμα ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε: "πιστεύω ότι η αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε, προκειμένου μια ειρηνική πορεία να περιφρουρηθεί και στη συνέχεια, όταν πήγαν να δημιουργηθούν κάποια έκτροπα, να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, που είναι και ο στόχος μας. Τα θέματα ασφάλειας του πολίτη και η εφαρμογή του νόμου είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης".

    Τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Μαρκογιαννάκης διέψευσαν κατηγορηματικά φημολογία που τους φέρει σε αντιπαράθεση αρμοδιοτήτων .

    Αντιδράσεις

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, αναφέρσει σε ανακοίνωσή του: "Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων για να "νομιμοποιήσει" και να κλιμακώσει τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών κατά των εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων. Ο σχεδιασμός αυτός, που το ΚΚΕ κατήγγειλε εξαρχής, πρέπει να αποτύχει. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας, να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα".

    Είδηση: 17564

    [02] Υπέγραψαν πρωτόκολλο Ρωσία-Ε.Ε. για το αέριο

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Ένα πρωτόκολλο σχετικά με τον έλεγχο της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας υπέγραψαν σήμερα η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Η συμφωνία που περιέχει τις λεπτομέρειες για τον έλεγχο της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη υπεγράφη από ρωσικής πλευράς από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής Κυβέρνησης Ιγκόρ Σετσίν και τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και από την πλευρά της Ε.Ε. από τον Τσέχο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Μαρτιν Ρίμαν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε. Η υπογραφή αυτή έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης το Τσέχου πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ, προέδρου της Ε.Ε., στο Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στο Νόβο Ογκάρεβο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός ελέγχου της μεταφοράς μέσω της Ουκρανίας, αλλά θα τις διακόψει και πάλι εάν διαπιστωθεί εκ νέου ότι γίνονται "κλοπές" φυσικού αερίου.

    Εξάλλου ο Μίρεκ Τοπολάνεκ, αναμένεται απόψε στο Κίεβο για νέες συνομιλίες σχετικά με την κρίση στο φυσικό αέριο με την Ουκρανή ομόλογό του Γιούλια Τιμοσένκο, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της ουκρανικής Κυβέρνησης. "Ο Πρωθυπουργός θα φθάσει απόψε το βράδυ στο Κίεβο και θα έχει συνομιλίες με την Πρωθυπουργό της Ουκρανίας", ανέφερε η εκπρόσωπος Ναταλία Λίσοβα και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες τους προβλέπονται για τις 20:30, ώρα Ελλάδας. Ο Τοπολάνεκ ήταν και χθες το βράδυ στο Κίεβο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Γιούσενκο και την πρωθυπουργό Τιμοσένκο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17568

    [03] Αντιπαράθεση για τα επεισόδια

    Συντάχθηκε απο τον/την Νάσος Μπράτσος

    Συνεχίζεται και σήμερα ο απόηχος των επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά την ολοκλήρωση του ειρηνικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Παρασκευής στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δημοσιογράφοι και δικηγόροι, από αστυνομικούς. Όλοι οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι, εκτός από δύο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Στα επεισόδια αναφέρθηκαν μέσω της ΝΕΤ 105,8 στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

    "Η αστυνομία ενήργησε και χθες βάσει σχεδιασμού", τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης, σημειώνοντας ότι "ο καθένας πρέπει να εκφράζει τις ιδέες του και τη διαμαρτυρία του σεβόμενος τους νόμους και την τάξη". "Η φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας κινήθηκε από την αμυντική στάση στην υπερβάλλουσα βία", σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις θίγονται τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. "Οι γνωστοί άγνωστοι είναι πρόσχημα για σκληρότερα μέτρα και για να χτυπά η αστυνομία τις ειρηνικές διαδηλώσεις", ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. "Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το λαϊκό κίνημα δεν έχει σχέση με τη βία και την τρομοκρατία", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας ιδιοτελή το λόγο του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ για δήθεν ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις βίας.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια, τονίζει ότι: "Η χθεσινή νέα απρόκλητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών, μετά τη λήξη του ειρηνικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, οι ξυλοδαρμοί και οι τυφλές συλλήψεις επαναθέτουν με κατεπείγοντα τρόπο το θέμα της δημοκρατικής αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας. Καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα να δεχθούν την πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά τη σύσταση επιτροπής για το θέμα της Αστυνομίας, με βάση το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής και σύμφωνα με τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα".

    Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ σημείωσε ότι το άσυλο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για εγκληματικές ενέργειες. Στο θέμα του ασύλου αναφέρθηκε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 και ο Κώστας Μουτζούρης πρύτανης Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι: "Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι γι αυτούς που παράγουν ιδέες και όχι για εξωπανεπιστημιακά στοιχεία που παράγουν βία. Το πως θα γίνει αυτό είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε και να συζητήσουμε τις προτάσεις των κομμάτων και γενικότερα της Πολιτείας".

    Oι δύο συλληφθέντες

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του ενός εκ των δύο συλληφθέντων στα χθεσινά επεισόδια, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος απήγγειλε στο δεύτερο. Την Τρίτη θα απολογηθεί ο 18χρονος που συνελήφθη στη διασταύρωση των οδών Διδότου και Ζωοδόχου Πηγής και κατηγορείται για έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακουργήαματα), διατάραξη κοινής ειρήνης και αντίσταση κατά της αρχής (πλημμελήματα).

    Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο στη δικογραφία περιλαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών, σύμφωνα με τις οποίες τον είδαν να πετά μολότοφ στην οδό Διδότου.

    Ο δεύτερος συλληφθείς και αυτός 18 ετών, παραπέμφθηκε για παράνομη οπλοφορία, καθώς πάνω του οι αστυνομικοί, που τον συνέλαβαν, βρήκαν σιδηρογροθιά και στιλέτο και παραπέμφθηκε να δικασθεί ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Τελικά η απόφαση τυο δικαστηρίου, ήταν ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή.

    Την ίδια ώρα, κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού Διαμαντή Ματζούνη, μετά τη νέα χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη προχθές το βράδυ για την αντιμετώπιση αιμορραγίας στο πεπτικό σύστημα. Ο αστυνομικός βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και υπό καταστολή.

    Είδηση: 17563

    [04] Καταδίκη για έναν από τους συλληφθέντες

    Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα δύο νεαροί που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες Παρασκευή, στο κέντρο της Αθήνας. Ο ένας, ο 18χρονος, με την κατηγορία της οπλοφορίας, οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο και καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ο νεαρός μετά από αστυνομικό έλεγχο είχε μέσα στην τσάντα του μία σιδερογροθιά και ένα ανοιχτό στιλέτο μήκους 20 εκατοστών. Ο άλλος νεαρός, 19 ετών, αντιμετωπίζει τρία κακουργήματα: για κατοχή εκρηκτικών βομβών, έκρηξη κατ' εξακολούθηση και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αλλά ζήτησε προθεσμία και θα απολογηθεί στον ανακριτή την προσεχή Τρίτη. Ο 19χρονος συνελήφθη επειδή οι αστυνομικοί τον είδαν να πετάει μολότοφ στη διασταύρωση των οδών Διδότου και Ζωοδόχου Πηγής.

    Είδηση: 17570

    [05] Πάγωσαν τα θερμόμετρα στην Ευρώπη

    Δοκιμάζεται η Ισπανία από την ασυνήθιστα παρατεταμένη βαρυχειμωνιά, που εξακολουθεί να σαρώνει, σχεδόν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αφήνοντας πίσω της πολλούς νεκρούς. Το αεροδρόμιο της Μαδρίτης έκλεισε από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και το οδικό δίκτυο, γύρω από την πρωτεύουσα, έχει παραλύσει. Στη Πολωνία από το πολικό ψύχος, πέθαναν 12 άνθρωποι ενώ στη Ρουμανία οι νεκροί από το κρύο έφθασαν τους 43 από το τέλος Δεκεμβρίου, όπου η θερμοκρασία έφθασε μέχρι και τους μείον 31 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της χώρας. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα βρέφος τριών μηνών. Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πολλοί από τους νεκρούς ήταν άστεγοι. Δεκάδες άτομα έχουν υποστεί σοβαρές χιονίστρες και νοσηλεύονται.

    Είδηση: 17571

    [06] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο

    Συντάχθηκε απο τον/την Νάσος Μπράτσος

    Πορεία αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση πραγματοποίησαν το μεσημέρι από το Σύνταγμα προς την αμερικανική και την ισραηλινή πρεσβεία, εκατοντάδες Αθηναίοι. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από τη Συμμαχία "Σταματήστε τον Πόλεμο", τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, με τη συμμετοχή παλαιστινιακών και αραβικών οργανώσεων. Με κεντρικό αίτημα "Να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα τώρα", οι διαδηλωτές με επί κεφαλής παλαιστινιακές οικογένειες με παραδοσιακή ενδυμασία και το χαρακτηριστικό μαντήλι, φώναζαν "Σταματήστε τον πόλεμο τώρα". Η πορεία διεξήχθη με σχετική ηρεμία λόγω κυρίως της αυστηρής περιφρούρησης από τους ίδιους τους διαδηλωτές, οι οποίοι σε κάποιο σημείο της πορείας εμπόδισαν νεαρούς που βρίσκονταν στο πίσω μέρος της, να τη διασπάσουν, δημιουργώντας επεισόδια.

    Ωστόσο, ένταση σημειώθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, την οποία φρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον τους, φώναξαν έντονα αντιαμερικανικά συνθήματα κατά του Προέδρου των ΗΠΑ και της "ιμπεριαλιστικής - φιλοσιωνιστικής πολιτικής της και την απροκάλυπτη υποστήριξή της σε αυτό το στυγερό έγκλημα", και απομακρύνθηκαν, αφού πρώτα έκαψαν δύο αμερικανικές σημαίες.

    Το ίδιο περιστατικό, αλλά με περισσότερη ένταση, σημειώθηκε επίσης έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, όπου οι διαδηλωτές με συνθήματα περισσότερο εμπλουτισμένα κατά της "αδίστακτης σιωνιστικής πολιτικής για την πολιτική του ολοκαυτώματος που εφαρμόζει", σε βάρος ενός αθώου λαού, κατήγγειλαν το Ισραήλ για τη γενοκτονία και την κλιμάκωση της βίας σε βάρος αθώων ανθρώπων. Επίσης, κατήγγειλαν και τη διεθνή κοινότητα για την αδιάφορη στάση της απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές που εφαρμόζει το Ισραήλ.

    Συγκέντρωση και πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους της Γάζας πραγματοποίησαν το μεσημέρι σε κεντρικούς δρόμους και της Θεσσαλονίκης δεκάδες μέλη της παλαιστινιακής παροικίας της πόλης αλλά και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, μαζί με στελέχη κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, στην οδό Αριστοτέλους, κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και φωνάζοντας συνθήματα, καταδίκασαν τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

    Στη συνέχεια, πορεύθηκαν, μέσω κεντρικών δρόμων, προς το προξενείο των ΗΠΑ στην οδό Τσιμισκή και κατέληξαν στο προξενείο του Ηνωμένου Βασιλείου, επί της οδού Αριστοτέλους.

    Είδηση: 17565


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 10 January 2009 - 17:53:12 UTC