Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρίτη και 13 για την οικονομία
  • [02] Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της στρόφιγγας

    [01] Τρίτη και 13 για την οικονομία

    Ειδήσεις

    Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζεται το επόμενο διάστημα για την πορεία στης ελληνικής οικονομίας. Το πρώτο σοβαρό στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η δημοπρασία εντόκων γραμματειών του δημοσίου που θα γίνει την Τρίτη για την αναχρηματοδότηση του χρέους. Με ενδιαφέρον αναμένονται έως το τέλος του μήνα οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής για το ρυθμό ανάπτυξης και τα επίπεδα του ελλείμματος . Ικανοποιώντας το αίτημα των παραγωγικών φορέων το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να δώσει παράταση στην περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000 - 2006.

    Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη σε λιγες μέρες προκειμένου να ικανοποιηθούν τα σχετικά αιτήματα των παραγωγικών φορέων, οι οποίοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επανέλθει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ.

    Oι κρίσιμες ημερομηνίες για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Οικονομικών, είναι η Τρίτη 13 Ιανουαρίου: η πρώτη δημοπρασία για το δημόσιο χρέος, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την οικονομία και ως το τέλος Ιανουαρίου το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2008-2011.

    Είδηση: 17585

    [02] Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της στρόφιγγας

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Στα 800 εκατομ.δολ. αποτιμάται από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν η ζημιά της Gazprom από τη διακοπή ροής φυσικού αερίου της προς την Ουκρανία και μέσω αυτής προς την ΕΕ. Από αυτήν τη διακοπή μέσα στο καταχείμωνο, προκλήθηκε μία "ενεργειακή κρίση" σε συνολικά 18 κράτη, κάπως ασθενέστερη πάντως σε όσα από αυτά είχαν καταφέρει να σχηματίσουν αποθεματικά του προϊόντος, για μία άνετη περίπου 20ήμερη κατανάλωση. Ήδη η τσέχικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχει στείλει στη Ρωσία και την Ουκρανία, την υπογεγραμμένη συμφωνία για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της Γίρι Ποτούζνικ, αντικρούοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το ρωσικό ισχυρισμό ότι, "η Μόσχα ακόμα δεν έχει παραλάβει το κείμενο της υπογεγραμμένης συμφωνίας". Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν, περίπου 36 ώρες, για να φθάσει έως τα σύνορα Ουκρανίας και ΕΕ το φυσικό αέριο, από τη στιγμή που η "Gazprom" ξανανοίξει τις βαλβίδες στους αγωγούς της.

    Kαμία ανησυχία για την επάρκεια σε φυσικό αέριο της χώρας μας, επανέλαβε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, για τη κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας, απαντώντας σε ερωτήσεις της ΝΕΤ, ενώ γνωστοποίησε ότι είναι σε φάση προετοιμασίας ένας διαγωνισμός για την κατασκευή και καινούργιας δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, πράγμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. Επίσης ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα ασχοληθεί με το θέμα της συγκεκριμένης κρίσης αλλά και με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και πρόσθεσε δεν τίθεται θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.Όπως δήλωσε αναλυτικά ο κ. Χατζηδάκης: "Ο υπουργός ανέφερε ότι: «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε και πολιτικά και επιχειρησιακά με το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου. Πολιτικά με επαφές με την ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εμπλεκόμενες χώρες, επιχειρησιακά με την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αυτήν την ώρα είμαστε η μόνη ουσιαστικά χώρα της Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας. Παρακολουθούμε το πρόβλημα στενά. Το πλοίο LNG που ήρθε σήμερα θα μας καλύψει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ήδη η ΔΕΠΑ είναι σε επαφές για να έλθει άλλο ένα. Βεβαίως η κρίση αυτή κατέδειξε την ανάγκη να μην υπάρχει εξάρτηση από μία και μόνο πηγή, από έναν και μόνο προμηθευτή. Έτσι κι αλλιώς το μοντέλο της χώρας μας ήταν δομημένο προς αυτήν την κατεύθυνση. Προχωρούμε στον ίδιο δρόμο.''"Σε σχέση με τις τιμές ισχύουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να γίνει κάποια διαφοροποίηση στα τιμολόγια» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, που επανέλαβε ότι: η ΔΕΗ σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι όλες οι μονάδες λειτουργούν κανονικά

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 17584


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 11 January 2009 - 21:54:19 UTC