Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρό μήνυμα προς Άγκυρα
  • [02] Στο επίκεντρο το δράμα του παλαιστινιακού λαού
  • [03] Ανθρωπιστική βοήθεια και περίθαλψη παιδιών από τη Γάζα
  • [04] Αυστραλός υπουργός ντύθηκε Πόντιος και μίλησε για την γενοκτονία
  • [05] Η Γαλλία σε απεργία η Βρετανία σβησμένη από τον χάρτη και μιναρέδες στην Ολλανδία
  • [06] Θεραπευτική ουσία που βρίσκεται στα δημητριακά καρύδια και φασόλια
  • [07] Στα 107 μια γιαγιά Κινέζα σκέφτεται σοβαρά το γάμο
  • [08] Βήμα για δημιουργία ζωής το πρώτο τεχνητό μόριο RNA
  • [09] Τα δώρα της Κενυάτισσας γιαγιάς του Ομπάμα
  • [10] Σταθερά βελτιούμενη η κατάσταση του αστυνομικού
  • [11] Αγρότες με τρακτέρ κατά μήκος της εθνικής οδού Τρικάλων-Λάρισας
  • [12] Φ. Πετραλιά: Θωράκιση των θέσεων εργασίας
  • [13] Διαψεύδει το ΥΠΕΞ
  • [14] Απαγωγή - θρίλερ
  • [15] Νέα τουρκική πρόκληση
  • [16] Μέτρα για την κρίση σε Βρετανία και Γερμανία
  • [17] Ο Μπράουν καταδικάζει τα ρατσιστικά σχόλια του πρίγκιπα Χάρι
  • [18] Διαβουλεύσεις για το άσυλο

    [01] Αυστηρό μήνυμα προς Άγκυρα

    H Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες των Τούρκων στο Αιγαίο, είπαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε στάσιμες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε τις εξελίξεις με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε ότι οι υπερπτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν βοηθάνε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με δική της υπαιτιότητα. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η περίθαλψη παιδιών που τραυματίσθηκαν στις εχθροπραξίες στα ελληνικά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η περαιτέρω παραμονή των Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν καθώς και η αποστολή ανθρωπιστικής βοηθείας στη Γάζα, ξεχωριστά από την αντίστοιχη βοήθεια που στέλνει η Ε.Ε. σε συνεργασία με το Βέλγιο. Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία με την κα Μπακογιάννη και τον κ. Μεϊμαράκη.

    Οι σχέσεις με την Τουρκία

    Σύμφωνα με την ΥΠΕΞ, η Ελλάδα έχει ως στόχο της βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, οι οποίες το 2008 παρουσίασαν στασιμότητα. Ερωτηθείσα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και εάν μπορεί να προκύψει επεισόδιο, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και νηφαλιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αναλύεται η στάση της Τουρκίας και από το υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Άμυνας και από το ΓΕΕΘΑ. Επίσης, σημείωσε ότι δυστυχώς υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια, τις οποίες η Ελλάδα αξιολογεί και ταυτόχρονα αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς δύο ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει την Άγκυρα στην πορεία αυτή αλλά ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι και η καλή γειτονία.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας -σε ό,τι αφορά την τουρκική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο- ανέφερε ότι η άσκηση είναι προγραμματισμένη και γίνεται 3-4 φορές το χρόνο και πως "δεν μας δημιουργεί πρόβλημα". Σημείωσε, ωστόσο, πως όταν οι γείτονες κάνουν ασκήσεις παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και το ίδιο κάνουν και εκείνοι όταν εμείς κάνουμε ασκήσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι πριν από λίγη ώρα έγινε υπέρπτηση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί και σημείωσε ότι "πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερπτήσεις".

    Σε ό,τι αφορά την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν, η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στη μάχη κατά την τρομοκρατίας υπό τον ΟΗΕ, με βάση τους όρους που έχουν καθορίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση εάν γίνεται ανεφοδιασμός των Ισραηλινών από το λιμάνι του Αστακού, η υπουργός υπογράμμισε ότι υπήρξε χθες ρητή και κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του υπ. Εξωτερικών και τόνισε ότι θέμα ανεφοδιασμού από ελληνικά λιμάνια και το λιμάνι του Αστακού δεν υπάρχει.Διαψεύδει το ΥΠΕΞ

    Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει το ΠΑΣΟΚ

    Στις δηλώσεις των υπ. Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς για τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας. Ο κ. Αντώναρος ανέφερε πως αυτές οι δηλώσεις είναι αναλυτικές και εκτενείς και τοποθετούν το θέμα στα πραγματικά του πλαίσια.

    Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία, όπως σημείωσε, εξακολουθεί να διαχειρίζεται το ζήτημα, και συνολικότερα τα εθνικά θέματα, επικοινωνιακά.

    Η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πιο επικίνδυνη από κάθε άλλη φορά, δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κι έκανε λόγο για σκλήρυνση της Τουρκίας. Αναφερόμενη στην ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι άλλο πράγμα είναι η ψυχραιμία και άλλο πράγμα η ανοχή.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει την τουρκική συμπεριφορά στους συμμάχους της, δηλαδή στης Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, και πρόσθεσε ότι η απειλή πως η Ελλάδα μπορεί να θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος είναι ένα όπλο αφλογιστία, γιατί, όπως είπε, η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχιστεί επ' αόριστον η παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, που απέστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι απόφαση συνέχισης της συμμετοχής σε έναν άδικο - βρώμικο πόλεμο που διεξάγουν μαζί ΗΠΑ και ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ."Με δεδομένη την ένταση και τους κινδύνους που δημιουργεί η δραστηριότητα των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο, στα πλαίσια προγραμματισμένης άσκησης και όχι μόνο, καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία τις δράσεις αυτές, επιδιώκοντας, σταθερά, την επαναφορά ενός βελτιωμένου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" δήλωσε ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική του ΣΥΝ Γιάννης Μπαλάφας.

    "Οι Τούρκοι πάνω από Φαρμακονήσι και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ. Μπακογιάννη και κ. Μεϊμαράκης μιλούν για ψυχραιμία. Εμείς ρωτάμε, θα μας πουν ποια είναι η κόκκινη γραμμή της ελληνικής πολιτικής;" Δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Νέα τουρκική πρόκληση

    Είδηση: 17599

    [02] Στο επίκεντρο το δράμα του παλαιστινιακού λαού

    Έκδηλο ήταν το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για τη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του τη Δευτέρα με την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε προ ημερών την Ραμάλα. Έκκληση στο Ισραήλ να ανοίξει διόδους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση του με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

    Η κα Παπαρήγα ζήτησε να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η εκεχειρία βάζει το θύμα και το θύτη στην ίδια μοίρα και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.Σε ερώτηση για το θέμα του Αστακού, η ΓΓ του ΚΚΕ επικαλέστηκε δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού ναυτικού με την οποία όπως είπε, επιβεβαιώνεται η μεταφορά πυρομαχικών από το συγκεκριμένο λιμάνι και κατηγόρησε τους υπουργούς Εξωτερικών και άμυνας για απόκρυψη των πραγματικών γεγονότων.Το πρωί, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τη συντονιστική επιτροπή παροικίας των Παλαιστινίων.Για διπλό έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τόσο με τη σφαγή αμάχων όπως είπε, όσο και με την απαγόρευση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας, έκανε ο λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης, Πρέσβη Σαμίρ Γαζάλε.Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση προς το Ισραήλ να ανοίξει διόδους ώστε να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος.

    Είδηση: 17601

    [03] Ανθρωπιστική βοήθεια και περίθαλψη παιδιών από τη Γάζα

    Πολιτική

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολύπαθο λαό της Λωρίδας της Γάζας και η περίθαλψη παιδιών που τραυματίσθηκαν στις εχθροπραξίες στα ελληνικά νοσοκομεία ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, από κοινού με την ΕΕ και τις αραβικές χώρες, προκειμένου να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Εν τω μεταξύ, διήμερο πρόγραμμα, εθελοντικής αιμοδοσίας για τους τραυματίες στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας σήμερα Δευτέρα και θα επαναληφθεί και την Τρίτη μεταξύ 09:00 και 17:00. Οι αιμοληψίες θα γίνονται στο Υπουργείο στην οδό Αριστοτέλους 17.Εξάλλου, συνδικάτα, φορείς, σύλλογοι και σωματεία κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, σήμερα, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισαν την ανάληψη δράσης. Το Σάββατο διοργανώνεται συλλαλητήριο συμπαράστασης στους Παλαιστινίους, ενώ εξετάζονται τρόποι αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Αντικείμενο συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ

    Μετά τη συνεδρίαση, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν οι εξελίξεις καθώς και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, έγινε δε ανάλυση και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στην προώθησή της.

    Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τις πρωτοβουλίες για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φτάσουν και οι 50 τόνοι που έχουν συγκεντρωθεί αλλά, κυρίως, να ανοίξουν δίοδοι για να έχουν πρόσβαση διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβουλία Ελλάδας και Βελγίου να μεταφερθούν τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα και να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ελληνικά ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα μετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ στη Γάζα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατό ενδεχόμενο εκεχειρίας και έτσι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, αφού δεν υπάρχει σχετική πρόταση στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, παρακολουθεί και αναλύει όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι το ΚΥΣΕΑ έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε όταν προκύψει ανάλογο θέμα να τοποθετηθεί.Πρωτοβουλίες για κινήσεις συμπαράστασηςΣτη διοργάνωση συλλαλητηρίου συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας, το Σάββατο στην Αθήνα, συμφώνησαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, σήμερα, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν η UNICEF, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΒΕΕ, η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και ο ΔΣΑ.

    Συμφωνήσαν, επίσης, να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, στις 11.30, και να ζητήσουν άμεση συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να συζητήσουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια για παύση της αιματοχυσίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και διατυπώθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Επίσης, διερευνήθηκε η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού και διεξαγωγή τηλεμαραθώνιου, ενώ επισημάνθηκε η δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών σε νοσοκομεία της χώρας ή σε ειδικές εγκαταστάσεις.

    Είδηση: 17617

    [04] Αυστραλός υπουργός ντύθηκε Πόντιος και μίλησε για την γενοκτονία

    Ειδήσεις

    Πήγε σε εκδήλωση Ποντίων της Αδελαϊδας, ντυμένος με ποντιακή στολή. Το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο αν δεν επρόκειτο για Αυστραλό υπουργό!

    Συγκεκριμένα πρόσφατα έγιναν στο Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας τα αποκαλυπτήρια πλάκας για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

    Ήταν μια πρωτοποριακή ενέργεια, η οποία οφείλεται απόλυτα στις άοκνες προσπάθειες των Ποντίων της Ν. Αυστραλίας και της ευρύτερης Αυστραλίας καθώς και στη διάθεση της Πολιτείας αυτής να αναγνωρίσει τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.

    Την τραγικότητα του ξεριζωμού των Ποντίων από τις πατρογονικές εστίες τους και την σφαγή τους περιέγραψε με γλαφυρότητα ο υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, κ. Μάικλ 'Ατκισον, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στο ακροατήριό του.

    Είδηση: 17619

    [05] Η Γαλλία σε απεργία η Βρετανία σβησμένη από τον χάρτη και μιναρέδες στην Ολλανδία

    Ειδήσεις

    Η Γαλλία "σε απεργία", η Βρετανία σβησμένη από τον ευρωπαϊκό χάρτη και μόνο λιγοστοί μιναρέδες να ξεπροβάλουν πάνω από τη στάθμη του νερού στην πλημμυρισμένη Ολλανδία: η τσέχικη προεδρία εκθέτει στις Βρυξέλλες τις "προκαταλήψεις" που σχετίζονται με κάθε μία από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κάθε χώρα που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην αρχή της προεδρίας της, τοποθετεί ένα έργο τέχνης στον προθάλαμο του κτιρίου του Συμβουλίου, όπου πραγματοποιούνται οι σύνοδοι κορυφής και τα συμβούλια των υπουργών.

    Η Τσεχία, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε από έναν καλλιτέχνη κάθε χώρας-μέλους να αναπαραστήσει τα στερεότυπα ή τις προκαταλήψεις εναντίον της ίδιας του της χώρας.

    "Είναι η πρώτη φορά που η έκθεση της νέας προεδρίας προκαλεί τόσες συζητήσεις", δήλωσε σήμερα ο Γιαν Βιτόπιλ, υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων της τσεχικής προεδρίας, καθώς δεκάδες υπάλληλοι και δημοσιογράφοι την σχολιάζουν.

    "Τα στερεότυπα είναι φράγματα που πρέπει να γκρεμίσουμε", εξηγούν οι Τσέχοι, που έχουν επιλέξει ως σύνθημα της προεδρίας τους τη φράση "Η Ευρώπη χωρίς σύνορα".

    Αποτέλεσμα: μία έκθεση με τον τίτλο "Entropa", η οποία προξένησε τόσο θυμηδία, όσο και σκεπτικισμό.

    Για παράδειγμα, η Πολωνία του καλλιτέχνη Leszek Hirszenberg παρουσιάζεται με μία διαφορετική εκδοχή της διάσημης φωτογραφίας των στρατιωτών που υψώνουν μία αμερικανική σημαία σε ένα λόφο κατά τη μάχη του Ίβο Τζίμα: οι στρατιώτες έχουν αντικατασταθεί με ρασοφόρους ιερείς που υψώνουν τη σημαία με το ουράνιο τόξο -έμβλημα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας.

    Το έδαφος της Βουλγαρίας καλύπτεται από τούρκικες τουαλέτες: "Αυτό θα εκνευρίσει πολύ τον κόσμο, αλλά αυτό είναι που με ενδιαφέρει, να προκαλέσω σκάνδαλο, ιδιαίτερα μέσα στην ίδια μου τη χώρα", εξήγησε η δημιουργός Ελένα Ζελέμποβα, κάνοντας λόγο για μία ενέργεια "πρωτόγονη και χυδαία, σκατολογική".

    Πέντε μιναρέδες αναδύονται από τις πλημμύρες που έχουν πνίξει τις Κάτω Χώρες.

    Η Ιταλία έχει μετατραπεί σε ένα γιγάντιο γήπεδο ποδοσφαίρου, με τους ποδοσφαιριστές να κρατούν μια μπάλα μπροστά στο φύλο τους, συμμετέχοντας έτσι σε ένα "αυτο-ερωτικό σύστημα", σύμφωνα με τον καλλιτέχνη Φραντζέσκο Ζαμπεντρόνι.

    Το Λουξεμβούργο "πωλείται", ενώ η Ισπανία είναι εξ ολοκλήρου τσιμενταρισμένη. Όσο για τη Βρετανία, η οποία είναι γνωστή για τον ευρωσκεπτικισμό της, έχει σβηστεί από το χάρτη και η θέση της πολύ απλά έχει μείνει άδεια.

    "Φοβάμαι ότι οι εμπλεκόμενες χώρες δεν θα αντιληφθούν το τσέχικο χιούμορ", σχολίασε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, κοιτάζοντας την έκθεση.

    Ο τσέχος αντιπρόεδρος Αλεξάντρ Βόντρα θεωρεί την έκθεση αυτή "απόδειξη ότι στην Ευρώπη του σήμερα η λογοκρισία δεν έχει θέση", ενώ εκτιμά ότι "η Ευρώπη έχει αρκετή ευρύτητα πνεύματος και ικανότητα να εκτιμήσει την έκθεση αυτή".

    Είδηση: 17618

    [06] Θεραπευτική ουσία που βρίσκεται στα δημητριακά καρύδια και φασόλια

    Ένα φυσικό συστατικό, που περιέχεται στα δημητριακά, τα καρύδια και τα φασόλια, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική μορφή θεραπείας για σοβαρές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και ο καρκίνος, δηλώνουν ειδικοί επιστήμονες.

    Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μικρή ποσότητα της ουσίας Inositol, μέλους της οικογένειας της βιταμίνης Β, προκειμένου να λειτουργούν κανονικά τα κύτταρά του, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι γιατροί να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να προμηθεύονται τη συγκεκριμένη ουσία από τα καταστήματα φυτικών προϊόντων.

    Ο ψυχοθεραπευτής dr. Harold Pupko από το Τορόντο, συνταγογράφει την ουσία σε ασθενείς, που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και ανησυχίας.

    Παρότι το Inositol είναι σχετικά άγνωστη ουσία στο κοινό, μελέτες έχουν δείξει πως βοηθάει στην ελάττωση των συμπτωμάτων της μανιοκατάθλιψης και του ψυχαναγκαστικού συνδρόμου.

    Ερευνητές στο Βανκούβερ, εξάλλου, υποστηρίζουν πως η ουσία ενδέχεται να προλαβαίνει ακόμη και τον καρκίνο του πνεύμονα.

    Ομάδα ερευνητών επιστημόνων παρείχαν 18 γραμμάρια Inositol, σε καθημερινή βάση, σε πρώην καπνιστές, πάσχοντες από βαριά προκαρκινική δυσπλασία στους πνεύμονες. Μετά την πάροδο τριών μηνών, παρουσιάστηκε εντυπωσιακή υποχώρηση των συμπτωμάτων.

    Ο dr. Stephen Lam της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε πως η επιστημονική κοινότητα είναι πολύ ενθουσιασμένη με τα ευρήματα και σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες για τη θεραπευτική δράση του συστατικού Inositol της βιταμίνης Β.

    Σημειώνεται ότι άλλες μελέτες αποκάλυψαν πως το Inositol μπορεί να θεραπεύσει τη στειρότητα, να ρυθμίσει τη χοληστερίνη και να ομαλοποιήσει την ινσουλίνη στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Είδηση: 17616

    [07] Στα 107 μια γιαγιά Κινέζα σκέφτεται σοβαρά το γάμο

    Μια υπεραιωνόβια Κινέζα που δεν παντρεύτηκε ποτέ, γιατί στα νιάτα της φοβόταν το γάμο, αποφάσισε να αναζητήσει σύζυγο και ελπίζει να βρει τον κατάλληλο υπεραιωνόβιο, ώστε να μπορούν να ζήσουν μαζί το υπόλοιπο της ζωής τους έχοντας τουλάχιστον κάτι κοινό να πουν από το παρελθόν, γράφει σήμερα κινεζική εφημερίδα.

    Η ηλικίας 107 ετών Ουάνγκ Γκουίνγκ στεναχωριέται καθώς έχει γίνει βάρος στα ηλικιωμένα ανίψια της τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν σε ηλικία 102 ετών έσπασε το πόδι της και σταμάτησε να κάνει δουλειές όπως το πλύσιμο των ρούχων ή το μαγείρεμα.

    "Είμαι ήδη 107 χρονών και ακόμη δεν παντρεύτηκα. Τί θα συμβεί αν δεν σπεύσω να βρω σύζυγο;" δήλωσε στην εφημερίδα Chongqing Commercial Times.

    "Τα ανίψια μου αρχίζουν να γερνούν, τα παιδιά τους έχουν πολλές υποχρεώσεις με τις οικογένειές τους και εγώ τούς γίνομαι όλο και περισσότερο βάρος", τόνισε.

    Είδηση: 17615

    [08] Βήμα για δημιουργία ζωής το πρώτο τεχνητό μόριο RNA

    Ο αγώνας των επιστημόνων για τη δημιουργία ζωής στο εργαστήριο συνεχίζεται αμείωτος. Το πιο πρόσφατο επίτευγμα είναι η δημιουργία τεχνητού μορίου RNA (ριβονουκλεϊνικού οξέος), "αδελφού" μορίου του DNA, το οποίο εμφανίζει μέσα στον εργαστηριακό σωλήνα τη βασική ιδιότητα της ζωής, την αυτοαναπαραγωγή, και μάλιστα με ταχύ ρυθμό και χωρίς την έξωθεν βοήθεια κάποιας πρωτεϊνης ή άλλου κυτταρικού συστατικού.

    Όπως αναφέρουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Live Science και New Scientist, η ανακάλυψη έγινε στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps της Καλιφόρνιας από ερευνητική ομάδα υπό το βιοχημικό Τζέραλντ Τζόις και η σχετική εργασία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science.

    Στην εποχή μας το μόριο του DNA, το "λογισμικό της ζωής", μεταφέρει τη γενετική αλληλουχία των εξελιγμένων οργανισμών (δηλαδή τις πληροφορίες και το σχέδιο για την ανάπτυξή τους), ενώ το RNA εξαρτάται από το τελευταίο για να επιτελέσει τις λειτουργίες του, όπως τη δημιουργία των πρωτεϊνών. Όμως, οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι η αρχική μορφή της ζωής εμφανίσθηκε και αποθήκευσε τις πληροφορίες της στο RNA και όχι στο DNA, το οποίο ακολούθησε αργότερα, καθώς τα μόρια RNA (που μπορούν να λειτουργήσουν τόσο ως γονίδια όσο και ως ένζυμα) είναι σε θέση να αποτελέσουν καταλύτες για τις χημικές αντιδράσεις που οδήγησαν στη ζωή. Άρα το RNA εκτιμάται ότι ήταν το αρχικό μόριο της ζωής.

    Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε δειχθεί σε κάποιο εργαστήριο ότι τα μόρια του RNA μπορούσαν μόνα τους, χωρίς καμία βοήθεια, να αναπαραχθούν. Αντί να αρχίσει με ριβοένζυμα (καταλυτικό RNA), που βρίσκονται ήδη σε άλλους οργανισμούς, η ομάδα του Τζόις στο Ινστιτούτο Scripps δημιούργησε το δικό της μόριο RNA, με την ονομασία R3C, τελείως από το μηδέν. Το μόριο αυτό κατόρθωσε να εκτελέσει μια απλή αλλά κρίσιμη για τη ζωή λειτουργία: να συνδέσει μεταξύ τους δύο μικρότερα μόρια RNA, ώστε να δημιουργήσει ένα αντίγραφο του εαυτού του. Το αυτοσυναρμολογούμενο σύστημα, στην πραγματικότητα, εμπλέκει δύο ένζυμα, το καθένα από τα οποία αποτελείται από δύο υπομονάδες (που περιέχουν πολλά νουεκλοτίδια) και ταυτόχρονα λειτουργεί ως καταλύτης που συναρμολογεί το άλλο.

    Μέσα από εργαστηριακές βελτιώσεις, οι επιστήμονες πέτυχαν το συγκεκριμένο μόριο να αυτοαναπαράγεται ταχύτερα, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι απέκτησε ζωή. Το "ανάγκασαν" επίσης να εξελιχθεί μέσω μιας μορφής φυσικής επιλογής, δημιουργώντας διάφορες παραλλαγές του μορίου, από τις οποίες επικράτησε αυτή που αυτοαναπαραγόταν ταχύτερα. Το σύστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να κρατήσει τη μοριακή πληροφορία (ένα είδος κληρονομικότητας) και ταυτόχρονα να παράγει ποικιλίες (μεταλλάξεις) του εαυτού του (ένα είδος δαρβινικής εξέλιξης).

    Φυσικά, όπως παραδέχτηκε ο Τζόις, τα μόρια αυτά δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν "ζωντανά", απλώς επειδή μπορούν να αυτοαναπαραχθούν καλύτερα σε σχέση με τα άλλα μόρια γύρω τους, όμως έχουν ορισμένες από τις ιδιότητες της ζωής. Η αναπαραγωγή ίσως είναι η ισχυρότερη βιολογική ορμή, όμως ακόμα και οι απλούστεροι οργανισμοί στον πλανήτη επιδεικνύουν σαφώς πιο πολύπλοκες λειτουργίες.

    Εξάλλου, η δημιουργία πραγματικής ζωής στο εργαστήριο θα σήμαινε ότι ένα μόριο πρέπει να αποκτήσει μόνο του, δηλαδή "αυθόρμητα", νέες λειτουργίες, χωρίς καμία επιστημονική παρέμβαση. Ο Τζόις παραδέχεται ότι το μόριο που έφτιαξε, δεν έχει μια εγγενή ικανότητα για δαρβινική εξέλιξη.

    Επιπλέον, προσθέτει ο βιοχημικός του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σάντα Κρουζ, Μάικλ Ρόμπερτσον, ένα εργαστηριακό μόριο που μιμείται πραγματικά τη ζωή, θα πρέπει να αυτοσυναρμολογείται από ακόμα απλούστερα συστατικά και όχι απλώς από δύο μισά τμήματα RNA, που ήδη περιέχουν πολύπλοκα νουεκλοτίδια, όπως το μόριο του Τζόις.

    Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι προσπάθειες δημιουργίας ζωής στο εργαστήριο θα σκοντάψουν αναγκαστικά σε ένα φιλοσοφικό και όχι τεχνικό εμπόδιο: Ακόμα και αν κάποτε προκύψει κανονική ζωή στο εργαστήριο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει λυθεί και το αίνιγμα της δημιουργίας ζωής στη Γη, καθώς ποτέ οι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν να είναι βέβαιοι τι ακριβώς συνέβη πριν 4 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη μας - αλλά και πέρα από αυτόν. Γι αυτό, θα χρειαζόταν μια μηχανή του χρόνου - έργο μάλλον κάποιου μεγαλοφυούς φυσικού και όχι βιολόγου.

    Είδηση: 17610

    [09] Τα δώρα της Κενυάτισσας γιαγιάς του Ομπάμα

    Ειδήσεις

    Ένα παραδοσιακό τρίποδο σκαμνάκι, μια μυγοσκοτώστρα και μια ασπίδα, σύμβολα της εξουσίας για τη φυλή Λούο, είναι τα δώρα που θα προσφέρει η Σάρα Ομπάμα στον εγγονό της Μπαράκ στην ορκωμοσία του.

    Η Σάρα Ομπάμα, την οποία επικαλείται σήμερα η κενυατική εφημερίδα The Standard, προέβλεπε επίσης αρχικά να προσφέρει στον εγγονό της και ένα παραδοσιακό δόρυ των Λούο, στους οποίους οφείλει την καταγωγή του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ από την πλευρά του πατέρα του.

    "Όμως μου είπαν ότι για λόγους ασφαλείας, δεν θα μου δοθεί άδεια να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο με το δόρυ", εξήγησε.

    "Η ημέρα που περίμενα έφτασε εντέλει. Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου", πρόσθεσε.

    "Θα είμαι η πρέσβειρα της Κένυας σε αυτό το γεγονός και θα σταθώ στο ύψος των προσδοκιών", διαβεβαίωσε.

    Η 86χρονη Ομπάμα, η οποία κατάγεται από το χωριό Κογκέλο, κοντά στη δυτική κενυατική πόλη Κισούμου, θα αναχωρήσει από την Κένυα στις 17 Ιανουαρίου συνοδεία κι άλλων μελών της οικογένειάς της για να παρευρεθεί στις 20 Ιανουαρίου στην ορκωμοσία του εγγονού της στην Ουάσινγκτον.

    Η Σάρα Ομπάμα είναι η τρίτη σύζυγος του παππού του Ομπάμα. Με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ δεν τη συνδέει κάποιος δεσμός αίματος, όμως ο Ομπάμα τη θεωρεί γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του.

    Ο κενυάτης υπουργός Εξωτερικών Μόζες Ουετάνγκουλα δήλωσε επίσης ότι θα είναι επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στη γιορτή που έχει διοργανωθεί για την ορκωμοσία του Ομπάμα από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των αφρικανικών χωρών στις ΗΠΑ. Η γιορτή αυτή θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου.

    "Είναι μία μεγάλη γιορτή στην οποία θα μετάσχουν αντιπροσωπείες από πολλές αφρικανικές χώρες", δήλωσε ο Ουετάνγκουλα, "και καθώς η Κένυα είναι η αφρικανική χώρα στην οποία ο Ομπάμα έχει τις ρίζες του, θα είμαι ειδικός προσκεκλημένος σε αυτό το γεγονός".

    Είδηση: 17613

    [10] Σταθερά βελτιούμενη η κατάσταση του αστυνομικού

    Κοινωνία

    Κρίσιμη αλλά σταθερή, με κάποια σημάδια βελτίωσης, είναι η κατάσταση του νεαρού αστυνομικού των ΜΑΤ, που τραυματίστηκε κατά τη δολοφονική επίθεση στα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο "Ερυθρός Σταυρός" η κατάσταση της υγείας του 21χρονου Διαμαντή Μαντζούνη βαίνει σταθερά βελτιούμενη, ενώ, το πρωί της Δευτέρας αποσωληνώθηκε. Τον αστυνομικό επισκέφθηκε το πρωί o υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Την ίδια ώρα, προς κάθε κατεύθυνση συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών.

    Είδηση: 17609

    [11] Αγρότες με τρακτέρ κατά μήκος της εθνικής οδού Τρικάλων-Λάρισας

    Κοινωνία

    Αγρότες από περιοχές των Τρικάλων συγκεντρώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Φαρκαδόνας παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχάνημα κατά μήκος της εθνικής οδού Τρικάλων - Λάρισας στον κόμβο του Κεραμιδίου.

    Η κινητοποίηση, την οποία οργάνωσε η Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), αποτελεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν οι αγρότες στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ αναφέρθηκε ο αγροτοσυνδικαλιστής Σπύρος Τσιοτινός, μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη», τονίζοντας:

    «Οι μικρομεσαίοι αγρότες βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της αναθεωρημένης ΚΑΠ και αυτό εκφράζεται στη δραματική μείωση του εισοδήματός τους και στο ξεκλήρισμά τους από τα χωριά και τα χωράφια τους».

    "Οι αγρότες σήμερα πληρώνουν το βαρύ τίμημα της ΚΑΠ και των άλλων αποφάσεων της ΕΕ που φέρουν την υπογραφή και τη σφραγίδα και των κυβερνήσεων της χώρας μας", ανέφερε σε δήλωσή του στα Τρίκαλα με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και πρόσθεσε:

    "Η κυβέρνηση με την αλλαγή προσώπων επιδιώκει να ελιχθεί για να εκτονώσει τις αντιδράσεις. Εμφανίζεται πρόθυμη να διαπραγματευτεί κάποια αιτήματα που προβάλλουν οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζονται και από τα κόμματα του ευρωμονόδρουμου όπως για παράδειγμα την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά θα είναι δώρο - άδωρο για την μεγάλη πλειοψηφία. Αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι μεγαλοαγρότες, ενώ οι μικρομεσαίοι το πολύ να πάρουν λίγα ψίχουλα".

    Ο κ. Κανταρτζής πρόσθεσε ότι χρειάζεται ρήξη με την ΚΑΠ και "ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ".

    Είδηση: 17606

    [12] Φ. Πετραλιά: Θωράκιση των θέσεων εργασίας

    Πολιτική

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Η κα Πετραλιά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες ώστε να θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες.

    "Πάντοτε ο γνώμονας είναι να διασφαλίζουμε τα εργασιακά κεκτημένα και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με δράσεις οι οποίες, ήδη, έχουν ξεκινήσει, ενώ παρακολουθούμε τα θέματα της εργασίας και της ανεργίας μέσα και από τις κυλιόμενες έρευνες του Παρατηρητηρίου της Απασχόλησης", δήλωσε η κα Πετραλιά.

    Σημείωσε, ακόμη ότι το υπουργείο Απασχόλησης έχει αυξημένο προϋπολογισμό φέτος, μέσα στα περιθώρια του οποίου θα κατευθυνθούν οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί πόροι προς τις πιο ευπαθείς ομάδες για τη στήριξη και τη θωράκιση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

    Είδηση: 17604

    [13] Διαψεύδει το ΥΠΕΞ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών δημοσίευμα των "Νέων" για ανεφοδιασμό με όπλα του ισραηλινού στρατού με την συνδρομή των ΗΠΑ, από το λιμάνι του Αστακού, στην Αιτωλοακαρνανία. Εξερχόμενη του Μαξίμου, μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι υπήρξε ρητή και κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι θέμα ανεφοδιασμού από ελληνικά λιμάνια δεν υπάρχει. Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι οι εξηγήσεις της κυβέρνησης δεν είναι επαρκείς. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τον αν πράγματι υπάρχει αποθήκευση πυρομαχικών και μεταφορά τους, προς ποια κατεύθυνση και για ποιο λόγο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" το αμερικανικό ναυτικό επιθυμεί να ναυλώσει πλοίο που θα μεταφέρει 325 κοντέινερ από το λιμάνι του Αστακού στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Στη σχετική προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου, γίνεται λόγος για "επικίνδυνο φορτίο" και "εκρηκτικές ύλες", χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα. "Δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού ή άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, σε δήλωσή της, αναφέρει ότι "σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεγάλη ποσότητα αμερικανικών πυρομαχικών βρίσκεται στο Λιμάνι του Αστακού και πρόκειται να μεταφερθεί στο Ισραήλ. Αυτό προϋποθέτει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και είναι απαράδεκτο". Και συνεχίζει: "Η κυβέρνηση αντί να πάρει σαφή θέση και όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση του πολέμου και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, με την πολιτική της εμπλέκει την χώρα μας σε τεράστιους κινδύνους".

    Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη Δευτέρα την ανησυχία της για την μεταφορά όπλων από τον Αστακό προς το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι δεν εμπιστεύεται τις διαψεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, επικαλούμενη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που, όπως είπε η ΓΓ του ΚΚΕ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη μεταφορά των όπλων.

    Την άμεση διάψευση ή επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων είχε ζητήσει νωρίτερα ο Συνασπισμός με ανακοίνωση του. "Δεν μας καθησυχάζει η δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τις πληροφορίες για ανεφοδιασμό του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού κι αυτό γιατί αφενός, συνεχίζεται η ροή πληροφοριών για το συμβάν και αφετέρου, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού πενταγώνου ήταν ιδιαίτερα ασαφής" δήλωσε ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μπαλάφας.

    Εξ άλλου, στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκου παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς για το θέμα, τονίζοντας ότι πως πρόκειται για πεντακάθαρη δήλωση που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Ελληνοτουρκικά και Μεσανατολικό στο ΚΥΣΕΑ

    Είδηση: 17603

    [14] Απαγωγή - θρίλερ

    Ευρεία επιχείρηση έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό των τριών ενόπλων που απήγαγαν τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, το πρωί σε μικρή απόσταση από το σπίτι του, στο Καβούρι. Οι δράστες αρχικά κράτησαν όμηρο και τον οδηγό του κ. Παναγόπουλου, τον οποίο άφησαν ελεύθερο λίγες ώρες αργότερα στο Κορωπί. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν καμένα τα δύο οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην απαγωγή. Οι αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες και ανακρίσεις σε εντατικούς ρυθμούς καθώς όπως ανακοινώθηκε ο εφοπλιστής αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και χρήζει καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι πρόκειται για ενέργεια οργανωμένης σπείρας με κίνητρο πιθανότατα τα λύτρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με την οικογένεια του απαχθέντος και οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που πρόσφατα απήγαγαν τον καρδιολόγο από την περιοχή της Βάρης.

    Το χρονικό της απαγωγής

    Ο 74χρονος εφοπλιστής, πρώην ιδιοκτήτης των "Super Fast Ferries" και ιδρυτής της Attica έγινε στόχος των απαγωγέων στις 9 το πρωί λίγο αφότου έφυγε από το σπίτι του για τα γραφεία του στον Πειραιά.

    Σε μικρή απόσταση στην οδό Ακτής, τρεις άγνωστοι έκλεισαν το δρόμο στη "Μερσεντές" του κ. Παναγόπουλου, έσπασαν το τζάμι του οδηγού και ανάγκασαν τον ίδιο και τον οδηγό του με την απειλή των όπλων (σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα όπλα ήταν τύπου Καλάσνικωφ) να επιβιβαστούν στο δικό τους αυτοκίνητο, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ένα μικρό αυτοκίνητο κλειστού τύπου.

    Τη σκηνή της απαγωγής είδε ένας οικοδόμος από παρακείμενη οικοδομή ο οποίος ειδοποίησε την Άμεση Δράση.

    Οι απαγωγείς έφυγαν με κατεύθυνση την περιοχή του Αγίου Νικολάου στο Κορωπί, όπου άφησαν δεμένο σε ένα δέντρο τον οδηγό του κ. Παναγόπουλου, ο οποίος κατάφερε να ελευθερωθεί και να ζητήσει βοήθεια.

    Αμέσως ξεκίνησε έρευνα και στην περιοχή βρέθηκαν καμένα το βαν, αλλά κι ένα τζιπ. Τα οχήματα είχαν αμφότερα χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση και ήταν χωρίς πινακίδες. Οι δράστες, με τον εφοπλιστή, εξαφανίστηκαν με άλλο αυτοκίνητο που είχαν στο σημείο.Ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσηςΤις εξελίξεις τις υπόθεσης παρακολουθεί με προσοχή και ο πολιτικός κόσμος

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος εξέφρασε την ευχή να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια του κ. Παναγόπουλου και παρέπεμψε στις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που εξέφρασε την ελπίδα για αίσιο τέλος, αλλά και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι "εκείνο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εντεινόμενο αίσθημα ανασφάλειας στους Έλληνες πολίτες" και συμπλήρωσε ότι απαγωγές, όπως αυτές, συναντώνται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες.Η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας δια του προέδρου της Απόστολου Βεντούρη δήλωσε την αμέριστη αλληλεγγύη της στην οικογένεια του κ. Περικλή Παναγόπουλου και απηύθυνε έκκληση για να βρεθεί άμεσα λύση χωρίς να παρατείνεται η αγωνία των ανθρώπων του.

    Ο κ. Βεντούρης δήλωσε συγκλονισμένος από το απροσδόκητο γεγονός της απαγωγής του κ. Παναγόπουλου, με τον οποίο με συνδέει και προσωπική φιλία.

    "Σαν πρώτη αντίδραση μου, ήταν να επικοινωνήσω και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της οικογένειας του για οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να επιστρέψει σώος και αβλαβής στους αγαπημένους του ανθρώπους. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Περικλής Παναγόπουλος είναι ένας σεβάσμιος άνθρωπος και πρωτοπόρος της ναυτιλίας, δεν έχει βλάψει ποτέ κανέναν, ενώ αντίθετα έχει βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας. Όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της ΕΕΑ είμαστε συγκλονισμένοι από το συμβάν αυτό, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις της υπόθεσης", είπε.Ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής ακτοπλοΐαςΞεκίνησε ως απλός υπάλληλος ναυτιλιακής και μέχρι το 1971 οποτε αποκτά τη δική του εταιρεία κρουαζιερόπλοιων, τη "Royail Cruise Line", την οποία το 1989, πουλά σε Νορβηγούς έναντι του αστρονομικού ποσού των 300.000.000 δολαρίων. Με αυτό το κεφάλαιο ιδρύει, την ίδια χρονιά, την "Maguai Marine Inc" και μπαίνει στη διαχείριση ποντοπόρων εμπορικών πλοίων.

    Το 1990 αγοράζει 20% της "Vernicos Yachts", με σκάφη αναψυχής και κατόπιν την "Κυλινδρόμυλοι Αττικής".

    Δύο χρόνια αργότερα αγοράζει ποσοστό 30% των μετοχών της "Strintzis Lines" και γίνεται ο κάτοχος της πλειοψηφίας των μετοχών των "Κυλινδρόμυλων Αττικής", που μετονομάζονται σε "Επιχειρήσεις Αττικής" - ΕΠΑΤΤ. Το 1994 αποχωρεί από τη "Vernicos Yachts". Η ΕΠΑΤΤ διαθέτει τα καταστήματα Ακρον - Ιλιον - Κρυστάλ, τα οποία, όμως, πουλά την ίδια χρονιά.

    Το 1999 αποκτά 48% της "Strintzis Lines" και μετονομάζει την εταιρεία σε "Blue Star Ferries". Στον κατάλογο των επιχειρηματικών του κινήσεων προσθέτει την αγορά μεγάλων μερίδιων της "Hellenic Seaways" και της "Minoan Lines", τα οποία πουλά κατόπιν στον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, αμέσως μόλις διαπιστώνει ότι τα χρήματα, που είχε διαθέσει για την αγορά τους, έχουν διπλασιαστεί.

    Τον Οκτώβριο του 2007 και με κλονισμένη την υγεία του, πουλά την "Attica Group" στην MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, αντί του ποσού των 286,1 εκατομμυρίων ευρώ και περιορίζει τις δραστηριότητές του στην εταιρία "Magna", που διαθέτει τέσσερα φορτηγά πλοία.

    Είδηση: 17602

    [15] Νέα τουρκική πρόκληση

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Νέες τουρκικές προκλήσεις είχαμε και σήμερα στο Αιγαίο. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 11:01 το πρωί σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών (τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4) εισήλθε εντός του FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεων νοτίως της Σάμου και στις 11:03 τα τέσσερα τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 300 ποδών. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη, αφού αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά στην περιοχή της Ικαρίας, εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 11:23 νότια της Χίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Ελληνοτουρκικά και Μεσανατολικό στο ΚΥΣΕΑ

    Είδηση: 17600

    [16] Μέτρα για την κρίση σε Βρετανία και Γερμανία

    Ειδήσεις

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας εξετάζουν οι πολιτικοί ηγέτες στη Βρετανία και τη Γερμανία.Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, δεσμεύεται να δαπανήσει 500 εκατομμύρια στερλίνες για την καταπολέμηση της ανεργίας.

    "Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις απολύσεις, αλλά, μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να βρει νέα δουλειά". Αυτό είναι το σύνθημα του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για την αντιμετώπιση της ανεργίας.Στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνησή του με εκπροσώπους της βιομηχανίας, προβλέπεται η διάθεση 500 εκατομμυρίων στερλινών, περίπου 780 εκατομμύρια ευρώ, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας.

    Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 80 ετών, εκφράζονται φόβοι ότι ένα εκατομμύρια άνεργοι θα προστεθούν φέτος στη Γερμανία, φτάνοντας τα 4 εκατομμύρια.

    Η πρόταση για ανάπτυξη και σταθερότητα, το αποκαλούμενο ως σχέδιο Στάινμαγερ, επικεντρώνεται στις επενδύσεις που συνδέονται με τον κοινοτικό τομέα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.Περιλαμβάνει επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της ενέργειας και της υποδομής και δημιουργεί και διασφαλίζει θέσεις εργασίας.

    Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δαπανήσει τα επόμενα δύο χρόνια συνολικά, 50 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για να ενδυναμώσει ξανά το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

    Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η ανεργία στη Γερμανία από το 7,4% που είναι σήμερα, είναι πιθανό να ξεπεράσει το 9%.

    Είδηση: 17598

    [17] Ο Μπράουν καταδικάζει τα ρατσιστικά σχόλια του πρίγκιπα Χάρι

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, καταδίκασε σήμερα το ρατσιστικό σχόλιο του πρίγκιπα Χάρι εις βάρος ασιάτη συναδέλφου του στο στρατό, αλλά, πρόσθεσε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο 24χρονος πρίγκιπας ήταν αυθεντική και θα πρέπει να γίνει αποδεκτή.Την είδηση δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα News of the World. Εν συνεχεία, ο βρετανός πρίγκιπας ζήτησε συγγνώμη.Ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλεσε έναν ασιάτη συνάδελφό του "Πάκι", δηλαδή, με τον προσβλητικό για τους Ινδούς και τους Πακιστανούς όρο και αυτή η λεκτική του γκάφα καταγράφηκε σε βίντεο το 2006.Η δημοσιοποίηση του βίντεο έχει ήδη προκαλέσει την καταδίκη κάποιων θρησκευτικών οργανώσεων, αλλά και του ηγέτη των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ.

    "Θεωρώ ότι ο πρίγκιπας Χάρι γνωρίζει ότι αυτά τα σχόλια είναι ανεπίτρεπτα. Πιστεύω ότι ο λαός είναι αρκετά καλός ώστε να δώσει σε κάποιον, ο οποίος έχει υπάρξει πρότυπο για τα νέα παιδιά και έχει πολεμήσει για την πατρίδα μας, έχει περάσει μέσα από δύσκολες καταστάσεις με ανδρεία... νομίζω ότι θα τον απαλλάξει λόγω αμφιβολιών", δήλωσε ο Μπράουν στο τηλεοπτικό δίκτυο GMTV.

    Ο στρατός θα διενεργήσει έρευνα για το συμβάν και όπως είπε ο Μπράουν ο πρίγκιπας θα συναντηθεί σύντομα με τον επικεφαλής του για να του δώσει εξηγήσεις."Ο Στρατός θα διενεργήσει έρευνα για το συμβάν και καλώς εχόντων [ο Χάρι] θα λάβει την ανάλογη ποινή", είπε στο ραδιόφωνο του BBC ο Κιθ Βαζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο Μοχάμεντ Γιακούμπ Καν Αμπάσι, πατέρας του ασιάτη συναδέλφου του πρίγκιπα, Αχμέντ Ράζα Καν, ο οποίος δέχτηκε τα προσβλητικά σχόλια, δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mail: "όταν είδα το βίντεο στενοχωρήθηκα, στενοχωρήθηκα πολύ. Η λέξη αυτή που χρησιμοποίησε είναι μια λέξη μίσους και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται εναντίον κανενός πακιστανού".

    Είδηση: 17597

    [18] Διαβουλεύσεις για το άσυλο

    Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή για την παιδεία, καθώς από αύριο οι φοιτητές σε γενικές συνελεύσεις θα αποφασίζουν αν θα προχωρήσουν σε καταλήψεις ή σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.Όσον αφορά στο καυτό ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, φαίνεται να ωριμάζει η θέληση των πολιτικών κομμάτων να πουν με ξεκάθαρες λέξεις τις απόψεις τους, καθώς δέχονται πυρά από φοιτητές και πανεπιστημιακούς για έλλειψη πολιτικής βούλησης.Συντονισμένη δράση για διεξαγωγή συζήτησης με απτά αποτελέσματα, αναλαμβάνουν πανεπιστημιακοί φορείς.Από την πλευρά του ο νέος υπουργός παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης για να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης.

    Είδηση: 17596


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 January 2009 - 17:59:09 UTC