Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μ. Ανατολή ο ΓΓ του ΟΗΕ
  • [02] Κλειστές οι στρόφιγγες
  • [03] Νέος απόπλους για το Αρίων
  • [04] Ζητείται επιστάτης στον... παράδεισο!
  • [05] Ανακοίνωση Σανιδά
  • [06] Χωρίς Μετρό την Πέμπτη
  • [07] Υπόθεση Siemens: Εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων
  • [08] Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Ιράν

    [01] Στη Μ. Ανατολή ο ΓΓ του ΟΗΕ

    Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χαμάς κοντά στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης της Γάζας. Εξάλλου, το πρωί εξαπολύθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με επίσημες ισραηλινές πηγές, στο δεύτερο ανάλογο περιστατικό που καταγράφεται στις 19 μέρες από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του, ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι ερρίφθη μία ρουκέτα από το έδαφός του και ότι το Ισραήλ απάντησε στα πυρά. Οι άμαχοι αναζητούν απεγνωσμένα καταφύγιο, ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, αγγίζει πλέον τους 1.000 και οι τραυματίες ανέρχονται σε σχεδόν 4.400. Την ίδια ώρα, 13 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τρεις πολίτες. Περιοδεία στη Μέση Ανατολή ξεκινά σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, με πρώτο σταθμό το Κάιρο, όπου Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές διαπραγματεύονται με τη Χαμάς τη γαλλο-αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, ενώ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αναμένεται και Ισραηλινός διαπραγματευτής.

    Αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρχίζει άμεσα την περιοδεία του από το Κάιρο, όπου θα συζητήσει με τον πρόεδρο Μουμπάρακ την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Ιορδανία, το Ισραήλ και τη Συρία, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα έχει άμεσες επαφές με αξιωματούχους της οργάνωσης Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

    Στόχος της επίσκεψής του είναι να αξιώσει την εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΟΗΕ, που ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός, παρά του ότι έχει απορριφθεί από το Ισραήλ και τη Χαμάς.

    Στο μεταξύ, ειδικοί τεχνικοί από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας και από το υπουργείο Εσωτερικών θα μεταβούν στην Αίγυπτο μέσα στις επόμενες μέρες για να βοηθήσουν τις αιγυπτιακές υπηρεσίες να διασφαλίσουν τα σύνορα της χώρας με τη Λωρίδα της Γάζας.Η καταστροφή ή το κλείσιμο των σηράγγων κάτω από την αιγυπτιακή μεθόριο που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να περνά λαθραία όπλα στη Γάζα, είναι ένα από τα βασικά αιτήματα του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Μάχες σώμα με σώμα

    Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ για τη Γάζα

    Είδηση: 17687

    [02] Κλειστές οι στρόφιγγες

    Ειδήσεις

    Νέα διακοπή από χθες της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με τη η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι θέτει εμπόδια με αμερικανική υποκίνηση. Από την πλευρά του, το Κίεβο καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις συνθήκες που έχει επιβάλει η ρωσική Gazprom για τη διέλευσή του αερίου. Οι ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τις διπλωματικές πιέσεις σε Ρωσία και Ουκρανία. Μάλιστα, Βουλγαρία, Σλοβακία και Μολδαβία στέλνουν τους πρωθυπουργούς τους σε Μόσχα και Κίεβο, ενώ και ο πρόεδρος της Πολωνίας θα έχει συνεργασία με τον Ουκρανό ομόλογό του. Συνολικά, 17 ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχει διακοπεί ή έχει μειωθεί η παροχή αερίου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα ο Ρώσος πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα.

    Την πιθανότητα να υποβάλλει μήνυση κατά της Ουκρανίας, για την παρεμπόδιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, εξετάζει η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σερβίας, Srbijagas, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής της, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς.

    Στη Βουλγαρία, απώλειες 101 εκατ. λέβα κατέγραψαν οι επιχειρήσεις από το πρόβλημα στη διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου, κατά την εβδομάδα από 6 έως 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Σεργκέι Στανίσεφ.

    Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάστηκε η λειτουργία 368 εταιριών, ενώ η Bulgargaz βρίσκεται σε άμεση επαφή τόσο με τη Gazprom, όσο και με τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Με εμπόδια η παροχή του φυσικού αερίου

    Είδηση: 17695

    [03] Νέος απόπλους για το Αρίων

    Κοινωνία

    Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να μπουν ξανά σε λειτουργία οι μηχανές του υπό ελληνική σημαία σκάφους "Αρίων" για ένα νέο ταξίδι με προορισμό της Λωρίδα της Γάζας. Το πλοίο είχε ξεκινήσει προχθές από τη Λάρνακα με ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές της οργάνωσης "Ελεύθερη Γάζα", όμως μια μηχανική βλάβη, που σημειώθηκε ενώ έπλεε 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου, επέβαλε την επιστροφή του στο λιμάνι. Το πρόβλημα διορθώθηκε και όλα είναι έτοιμα για το νέο απόπλου, όμως η καθυστέρηση που υπήρξε και ύπαρξη κάποιων διαδικαστικών κωλυμάτων ανάγκασε 12 από τα 29 μέλη της αποστολής να αποχωρήσουν μεταξύ αυτών οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα (ΠΑΣΟΚ) και Θεόδωρος Δρίτζας (ΣΥΡΙΖΑ). Ο συντονιστής της αποστολής Βαγγέλης Πισίας εξέφρασε την ευχή οι Ισραηλινοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι το εγχείρημα "να ανοίξουν ένα διάδρομο, να πάρουμε τους γιατρούς και τα φάρμακα μέσα στη Γάζα και να δείξουμε ότι αυτή η θάλασσα που λέγεται Μεσόγειος δεν κόβεται κομμάτια και ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν πρέπει να υπάρχουν". Εν τω μεταξύ, από χθες βρίσκεται στο νοσοκομείο της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας εξαμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με τρεις γιατρούς. Στην Αθήνα το μεσημέρι του Σαββάτου 17 του μηνός ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, διοργανώνουν συλλαλητήριο - διαμαρτυρία για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Μια ξαφνική βλάβη που σημειώθηκε εν πλω ματαίωσε πριν την ώρα του το πρώτο ταξίδι του "Αρίωνα" από τη Λάρνακα.

    Οι εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης -αλλαγή συστήματος τροφοδοσίας της μηχανής και εγκατάσταση νέας ηλεκτρογεννήτριας- ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα, αλλά κάποια προβλήματα που ανέκυψαν ανάγκασαν το σκάφος να παραμείνει στο λιμάνι.

    Στο αναμεταξύ λόγω διαδικαστικών προβλημάτων και επαγγελματικών υποχρεώσεων αποχώρησαν περίπου οι μισοί από τα 29 μέλη που μετείχαν αρχικά στην αποστολή.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πισσίας, δεν θέλησε να συζητήσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και αρκέστηκε να πει ότι "η ανάλυση των αιτιών τέτοιων προβλημάτων σε τέτοιες συνθήκες χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα". "Ξεκάθαρα θα συνεχίσουμε. Το πλοίο το έχουμε φέρει σε μια καλή κατάσταση, γνωρίζω ότι έχουμε δημιουργήσει προβλήματα στην ατζέντα πολλών ανθρώπων, οι οποίοι μετείχαν στην αποστολή και αυτό δημιούργησε κάποια νέα δεδομένα" πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι εναντίον της αποστολής του "Αρίων" διατυπώθηκαν απειλές από Ισραηλινούς μέσω διαδικτύου. "Έχουμε λάβει πολλά μηνύματα και σήμερα. Είχε αναφερθεί και στο διαδίκτυο ότι ορισμένοι από τα μέλη αυτής της αποστολής είναι φιλικά προσκείμενοι στην κυβερνώσα παράταξη στη Λωρίδα της Γάζας, τη Χαμάς και γι' αυτό το λόγο θεωρούμαστε απειλή", είπε.

    Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι "εάν δημιουργηθεί μια ισχυρή υποστήριξη από κυβερνήσεις, από κόμματα, από κινήματα και από τον απλό κόσμο, ίσως τελικά το Ισραήλ καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον του να ανοίξει αυτό το διάδρομο και αυτό το καραβάκι να πάει στο σκοπό του".

    Στο μεταξύ, ιατρική αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ήδη στη Ράφα, στη Λωρίδα τη Γάζας και προσφέρει συνδρομή σε Παλαιστίνιους γιατρούς. Η αποστολή μετέφερε ποσότητα φαρμάκων και ιατρικών εργαλείων στο νοσοκομείο της πόλης. Την αποστολή σύμφωνα με τον επικεφαλής της κ. Μουσιώνη είχε δρομολογήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, το γραφείο του οποίου, όπως είπε, ήταν διαρκώς σε επικοινωνία με τα μέλη του κόμματος που πέρασαν στην περιοχή. Όπως έγινε γνωστό, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ράφα αργά το απόγευμα ονόμασε την πτέρυγα των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου "πτέρυγα Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου".

    Στην Αθήνα, συνεχίζεται η κινητοποίηση για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Είδηση: 17696

    [04] Ζητείται επιστάτης στον... παράδεισο!

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Πάνω από 800.000 άτομα από όλο τον κόσμο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του "επιστάτη" του νησιού Χάμιλτον, στο Μεγάλο Κοραλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας, την "καλύτερη δουλειά του κόσμου". Στα καθήκοντα του επιστάτη περιλαμβάνονται το... τάισμα των σπάνιων ψαριών της περιοχής, η διανομή της αλληλογραφίας του νησιού, η δημιουργία blog, φωτογραφικού ημερολογίου, και υλικού video για να προσελκύσει τουρίστες στο νησί. Απαραίτητα προσόντα για πρόσληψη δεν υπάρχουν. Η θέση είναι για ένα εξάμηνο και ο μισθός για αυτό το διάστημα θα είναι περίπου 77.000 ευρώ, ενώ, το άτομο που θα προσληφθεί θα έχει δωρεάν παραμονή στο τροπικό νησί σε βίλα με τρία υπνοδωμάτια και πισίνα, με βασικά καθήκοντα το κολύμπι, τις καταδύσεις και την ιστιοπλοΐα!

    Έως τις 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

    Το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία της ιστοσελίδας που δέχεται τις αιτήσεις.Μεταξύ των 200 ατόμων που έχουν ήδη στείλει και ένα προσωπικό βίντεο με τα προσόντα τους, είναι ένα χρυσός Ολυμπιονίκης από την Ελβετία και ένας νεαρός από τη Βρετανία.Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού του Κουίνσλαντ, που κάνει την σχετική καμπάνια, θα επιλεγούν 11 άτομα από όλο τον κόσμο από τα οποία θα γίνει η πρόσληψη του φροντιστή του Hamilton Island.Το νησί βρίσκεται στο σύμπλεγμα τροπικών νησιών Whitsunday Islands, ανοιχτά των ακτών του Κουίνσλαντ.Και για όσους ακόμα το... σκέφτονται, περιττό είναι να πούμε ότι το νησάκι έχει ζεστή θερμοκρασία όλο το χρόνο και διαθέτει γαλάζιο ουρανό, κρυστάλλινα νερά και πεντακάθαρες αμμουδιές...

    Είδηση: 17692

    [05] Ανακοίνωση Σανιδά

    Κοινωνία

    Με νέα ανακοίνωση του μέσα σε δύο μήνες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς εφιστά την προσοχή σε επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, διοικητές νοσοκομείων, ακόμη και μητροπολίτες και ηγούμενους Ιερών Μονών όταν καλούνται τηλεφωνικά από πρόσωπα που τους παρουσιάζονται ως ο εισαγγελέας του Ανώτατου δικαστηρίου και τους ζητά να καταθέσουν χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση "ο εισαγγελέας του ΑΠ ουδέποτε έχει ζητήσει, ούτε πρόκειται να ζητήσει τη συνδρομή οποιουδήποτε υπέρ τρίτων προσώπων".

    Είδηση: 17694

    [06] Χωρίς Μετρό την Πέμπτη

    Κοινωνία

    Χειρόφρενο τραβούν την Πέμπτη οι συρμοί του Μετρό λόγω κήρυξης 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι η απεργία είχε προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουαρίου όμως ανεστάλη εξαιτίας του ανασχηματισμού προκειμένου να δοθεί χρόνος στον νέο Υπουργό Μεταφορών για να ενημερωθεί για τα προβλήματα τους, με πρώτο την εκκρεμότητα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008, που παραμένει χωρίς υπογραφές, καθώς η πρόταση της εταιρείας απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους.Εξάλλου, εκτός λειτουργίας θα τεθούν το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, οι σταθμοί του ΗΣΑΠ σε Πετράλωνα, Θησείο και Μοναστηράκι, λόγω εργασιών για την εγκατάσταση νέων γραμμών. Για την εξυπηρέτηση του κοινού έχουν δρομολογηθεί δύο γραμμές της ΕΘΕΛ, η 010 Στ. ΗΣΑΠ Ομόνοια - Στ. ΗΣΑΠ Ταύρος (με στάσεις σε Ταύρο, Πετράλωνα, Θησείο, Μοναστηράκι και Ομόνοια) και η 011 Στ. ΗΣΑΠ Ομόνοια - Στ. ΗΣΑΠ Ταύρος express (με στάσεις σε Ταύρο, Πετράλωνα και Ομόνοια).

    Αλλαγές θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο και στα δρομολόγια, καθώς από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 13 Μαρτίου θα μειωθεί η συχνότητά τους. Για αυτό το λόγο έχει δρομολογηθεί η γραμμή 500Α από το σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά μέχρι το σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, που θα κάνει στάσεις στους σταθμούς Πειραιά, Φαλήρου, Μοσχάτου, Καλλιθέας, Ταύρου, Πετραλώνων, Θησείου, στο Μοναστηράκι και στην Ομόνοια.

    Είδηση: 17693

    [07] Υπόθεση Siemens: Εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων

    Συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 700 πολιτών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με την οποία ζητούν την εφαρμογή της διαδικασίας επίδειξης εγγράφων από την Siemens Ελλάδος και την γερμανική μητρική της για τα πρόσωπα που χρηματοδοτήθηκαν από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της εταιρίας. Με την προσφυγή τους οι αιτούντες στρέφονται κατά της μητρικής και της θυγατρικής Siemens από τις οποίες ζητούν να προσκομίσουν και να καταθέσουν στην Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία για πολιτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις επόμενες ημέρες την απόφαση του.

    Ο νομικός εκπρόσωπος της Siemens κ. Λυκουρέζος τόνισε στο δικαστήριο ότι οι αιτούντες δεν έχουν έννομο συμφέρον ούτε νομικό έρεισμα στο αίτημα τους.

    Ο νομικός εκπρόσωπος των αιτούντων κ. Χάρης Οικονομόπουλος αντέτεινε ότι η Siemens δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία για το θέμα και ότι θα πρέπει με ευθύνη της να δημοσιοποιηθούν όλα τα εμπλεκόμενα ονόματα πριν επέλθει παραγραφή για την υπόθεση.

    Από την πλευρά των αιτούντων κατέθεσε ο δημοσιογράφος κ. Χ. Μπότσαρης ο οποίος είπε ότι η εταιρία δεν έχει δώσει τα πλήρη της στοιχεία, ενώ το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδας κ. Μαγδ. Ταζαδάκη που κατέθεσε από την πλευρά των καθών, είπε ότι η εταιρία παρέδωσε στην Δικαιοσύνη ότι της ζητήθηκε.

    Είδηση: 17690

    [08] Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Ιράν

    Ειδήσεις

    Σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητός το πρωί της Τετάρτης στο ΝΑ, στην ιρανική επαρχία Κερμάν. Το Ιράν, η τέταρτη παγκοσμίως πετρελαιοπαραγωγός χώρα, βρίσκεται πάνω σε πολλά "ρήγματα" τεκτονικών "πλακών", από τα οποία κατά το παρελθόν προήλθαν φονικοί σεισμοί. Όμως, τα ιρανικά κοιτάσματα τόσο σε πετρέλαιο, όσο και σε φυσικό αέριο, κυρίως βρίσκονται στο δυτικό τομέα της ασιατικής χώρας.

    Είδηση: 17685


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 January 2009 - 9:54:23 UTC