Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις
  • [02] Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για το αέριο
  • [03] Αυξάνονται οι πιέσεις για εκεχειρία
  • [04] ΗΠΑ: Πρώτη εκτέλεση για το 2009
  • [05] Παρενόχλησαν το Αρίων ισραηλινά πολεμικά
  • [06] Οι ημερομηνίες για τον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών
  • [07] ΗΠΑ: Ετοιμάζεται πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας
  • [08] Πτωτικές οι τιμές του πετρελαίου
  • [09] Ξανά στους δρόμους

    [01] Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις

    Κοινωνία

    Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε πολύ λεπτό σημείο. Το χρηματικό ποσό και οι λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, για ευνόητους λόγους, δεν ανακοινώνονται επίσημα αλλά αρκετές είναι οι λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει, όπως το γεγονός ότι η οικογένεια του κ. Παναγόπουλου έχει λάβει μία φωτογραφία του, τραβηγμένη από κινητό τηλέφωνο, στην οποία εμφανίζεται να διαβάζει προχθεσινή εφημερίδα. Η οικογένεια του βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους απαγωγείς προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο και τον τόπο παράδοσης των λύτρων. Σύμφωνα και πάλι με ανεπίσημες πληροφορίες οι απαγωγείς έχουν ζητήσει τα χρήματα να είναι σε χρησιμοποιημένα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Πρωτεύον ζήτημα για τους οικείους του επιχειρηματία και τις αρχές ασφαλείας είναι η υγεία του, καθώς είναι πολύ πιθανό να επιβαρυνθεί από τη δραματική περιπέτεια που περνάει. Πληροφορίες, που διαρρέουν, θέλουν το γιο του εφοπλιστή Αλέξανδρο να έχει ήδη μιλήσει με τον πατέρα του και να έχει βεβαιωθεί ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

    Μάλιστα ο ίδιος ο εφοπλιστής που είναι σε άμεση επαφή με τους απαγωγείς του και παρά την επιβαρυμένη υγεία του, φέρεται να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις δραματικές διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτότητα των δραστών. Έκκληση στους απαγωγείς να αφήσουν ελεύθερο τον Περικλή Παναγόπουλο απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

    Ο χρόνος ωστόσο πιέζει ασφυκτικά, καθώς ο Περικλής Παναγόπουλος θα πρέπει να παίρνει φάρμακα κάθε δύο ώρες και να έχει συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Το γεγονός ότι οι απαγωγείς δεν πήραν τα φάρμακα από το αυτοκίνητό του εκλαμβάνεται είτε ως άγνοια για τα πολλαπλά προβλήματα υγείας του είτε ως ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί που ήθελαν να έχουν στα χέρια τους οι δράστες.

    Στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης έχουν μπει και οι νομικοί σύμβουλοι της οικογένειας. Άλλωστε και οι απαγωγείς του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη, πριν από έξι μήνες, είχαν ζητήσει τη συμμετοχή του δικηγόρου του στη διαδικασίας παράδοσης των λύτρων.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι πρόκειται για κάτι άλλο εκτός από πράξη του κοινού ποινικού δικαίου. Κι αυτό γιατί η τακτική να στήνονται παράνομες δουλειές μέσα από τη φυλακή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των κακοποιών.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 17744

    [02] Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για το αέριο

    Ειδήσεις

    Όμηρος της διένεξης Μόσχας-Κιέβου για το ρωσικό φυσικό αέριο βρίσκεται πάλι η Ευρώπη, με την Κομισιόν να προτρέπει ανοιχτά τα κράτη-μέλη να στραφούν δικαστικά κατά της ρωσικής "Gazprom" και της ουκρανικής "Naftogaz". Το Σάββατο, σε μια προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης του φυσικού αερίου, θα έχουν συνάντηση στη Μόσχα οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Γιούλια Τιμοσένκο. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ έχει προτείνει, για την ίδια ημέρα, σύγκληση στη ρωσική πρωτεύουσα έκτακτης συνόδου κορυφής των καταναλωτριών χωρών ρωσικού αερίου και αυτών από τις οποίες διέρχονται οι αγωγοί. Στη σύνοδο προσκάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας στην ΕΕ Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ, καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου" διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

    Έκκληση Πούτιν για άσκηση πίεσης στην Ουκρανία

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διένεξη, με την Ουκρανία να ανακοινώνει πως δεν θα επαναλάβει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προσάπτοντας στην Gazprom ανεπαρκή πίεση στο σύστημα, και τη Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο ότι θέτει εμπόδια με αμερικανική υποκίνηση

    Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom είχε απώλεια τζίρου ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

    Σε συνέντευξη του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Ρώσος πρωθυπουργός κάλεσε γι' άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Ουκρανία για διευθέτηση της κρίσης - δηλαδή αποκατάσταση της διέλευσής του αερίου από το ουκρανικό έδαφος.

    "Η Ουκρανία θέλει να μοιάζει με πολιτισμένη χώρα. Επομένως να μην μπλοκάρει τη διέλευση (του αερίου) προς τα ευρωπαϊκά κράτη, παρά τον διακαή της πόθο να αποκτήσει αέριο κάτω από τις διεθνείς τιμές" πρόσθεσε ο ίδιος.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Κλειστές οι στρόφιγγες

    Είδηση: 17743

    [03] Αυξάνονται οι πιέσεις για εκεχειρία

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης της Γάζας, όπου επελαύνουν τις τελευταίες ώρες οι χερσαίες δυνάμεις των Ισραηλινών. Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη νύχτα από ισραηλινά πυρά, ενώ οι νεκροί, από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, έφθασαν πλέον τους 1.033 και οι τραυματίες τους 4.850. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός. Νέα έκκληση για άμεση εκεχειρία έκανε την Τρίτη ο ΓΓ του ΟΗΕ από την Αίγυπτο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει πλέον καιρός για χάσιμο. Σήμερα, ο Μπαν Κι-Μουν επισκέπτεται το Ισραήλ. Στο μεταξύ, έτοιμη να δεχθεί μία 10ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εμφανίζεται η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις με τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές στο Κάιρο, ενώ σήμερα φθάνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και Ισραηλινός διαπραγματευτής. Παράλληλα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα ζήτησε από τις χώρες της Δύσης να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ για τερματισμό της πολεμικής του επιχείρησης.

    Χανίγια: " 'Ναι' σε μια εκεχειρία υπό απλές προϋποθέσεις"

    Σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Independent, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι θα δεχόταν κατάπαυση του πυρός "με ξεκάθαρες και απλές" προϋποθέσεις, όπως ο τερματισμός του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, το άνοιγμα εκ νέου όλων των σημείων διέλευσης των συνόρων και την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων" όπως είπε, προσθέτοντας ότι ύστερα από αυτά "θα μπορούμε να εξετάσουμε κι άλλες επιλογές".

    Ο Χανίγια απέρριψε τις κατηγορίες σε σχέση με την άρνησή του να ανανεώσει την εκεχειρία με το Ισραήλ για έξι μήνες τον περασμένο Δεκέμβριο, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ είχε δημιουργήσει "μια ζωή κόλαση" στη Γάζα εφαρμόζοντας έναν "οικονομικό στραγγαλισμό".

    "Οποιοδήποτε είναι το κόστος, η συνέχιση της σφαγών από το Ισραήλ δεν θα πλήξει ποτέ την αποφασιστικότητά μας για ελευθερία και ανεξαρτησία" τόνισε.

    Εξάλλου, σε ιερό πόλεμο κατά του Ισραήλ κάλεσε την Τετάρτη τους μουσουλμάνους, με μήνυμά του, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ η Βενεζουέλα ανακοίνωσε διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ, λίγες ημέρες αφότου ο Ούγο Τσάβες απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Στη Μ. Ανατολή ο ΓΓ του ΟΗΕ

    Παρενόχλησαν το "Αρίων" ισραηλινά πολεμικά

    Είδηση: 17741

    [04] ΗΠΑ: Πρώτη εκτέλεση για το 2009

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ένας 40χρονος θανατοποινίτης, ο Κέρτις Μουρ, εκτελέσθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Τέξας με θανατηφόρο ένεση, ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολιτείας. Η εκτέλεση του Μουρ, ενός Αφροαμερικανού καταδικασμένου στην εσχάτη των ποινών για φόνο που κατηγορήθηκε πως διέπραξε το 1995 στο πλαίσιο μιας υπόθεσης λαθρεμπορίας κοκαΐνης, είναι η πρώτη του 2009 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κέρτις Μουρ καταδικάστηκε σε θάνατο στις 9 Νοεμβρίου 1996, αλλά δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή του. Στη διάρκεια του 2008 εκτελέσθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες 37 θανατοποινίτες, εκ των οποίων 18 στην Πολιτεία του Τέξας, η οποία διατηρεί τα πρωτεία στην εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα. Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου η Πολιτεία του Τέξας σχεδιάζει την εκτέλεση άλλων εννέα καταδικασμένων σε θάνατο.

    Είδηση: 17740

    [05] Παρενόχλησαν το Αρίων ισραηλινά πολεμικά

    Πολεμικά πλοία του Ισραήλ παρενόχλησαν το υπό ελληνική σημαία σκάφος "Αρίων" με την αποστολή της οργάνωσης "Ελεύθερη Γάζα", το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους. Μετά την παρενόχληση το σκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και αναμένεται να καταπλεύσει στη Λάρνακα. Σύμφωνα με ενημέρωση που έδωσε ο καπετάνιος του "Αρίων", ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 92 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο, το προσέγγισαν τρία ισραηλινά πολεμικά πλοία, τα οποία άναψαν τους προβολείς τους και τους έστρεψαν προς το σκάφος, με αποτέλεσμα να μην έχει ορατότητα για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του. Ταυτόχρονα, με μεγάφωνα οι Ισραηλινοί απείλησαν ότι αν το σκάφος συνέχιζε την πορεία του προς τη Γάζα, θα δεχόταν επίθεση.

    Είδηση: 17739

    [06] Οι ημερομηνίες για τον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών

    Tο πρόγραμμα διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού των εκπαιδευτικών βάσει της προκήρυξης 3Π/2008 καθώς και τις νέες ημερομηνίες και ώρες του αναβληθέντος διαγωνισμού βάσει της προκήρυξης 2Π/2008 ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ. Οι υποψήφιοι όλων των κλάδων θα εξετασθούν στην Α' Θεματική Ενότητα το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009 και στη Β' Θεματική Ενότητα την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009.

    Είδηση: 17737

    [07] ΗΠΑ: Ετοιμάζεται πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας

    Αμερική-ΗΠΑ

    Το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που καταρτίζεται από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο και από συνεργάτες του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, θα κοστίσει περίπου 850 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Η πηγή, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της, δεν έδωσε πληροφορίες για το πακέτο, το οποίο ενδεχομένως να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, Πέμπτη. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα περιέχει ένα συνδυασμό φορολογικών ελαφρύνσεων και χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό μεγάλων έργων υποδομής σε όλες τις ΗΠΑ. Επιπλέον εκτιμάται ότι θα προβλέπεται η χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας στις Πολιτείες με στόχο τη δημιουργία τριών εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

    Είδηση: 17736

    [08] Πτωτικές οι τιμές του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Πτωτικά κινούνται σήμερα Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά την ανακοίνωση για νέα αύξηση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή για το ελαφρύ αργό για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου υποχωρούσε κατά 38 σεντς στα 36,90 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 28 σεντς, στα 44,80 δολάρια το βαρέλι. Τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα κατέγραψαν και νέα αύξηση αυτή την εβδομάδα . Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να φανούν στην αγορά τα αποτελέσματα της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής, που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ για να συγκρατήσει τις τιμές.

    "Θα περάσουν πέντε ως έξι μήνες για να αισθανθεί η αγορά την επίδραση από την περικοπή της παραγωγής του ΟΠΕΚ" ,εκτιμά ο αναλυτής Τζόναθαν Κόρναφελ της εταιρίας Hudson Capital Energy,στη Σιγκαπούρη.

    Είδηση: 17734

    [09] Ξανά στους δρόμους

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 13.00 στα Προπύλαια, ενώ την ίδια ώρα φοιτητικοί σύλλογοι της Πανσπουδαστικής θα κάνουν συμβολική περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας. Και στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές προγραμματίζουν συγκέντρωση το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου και στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους, ενώ, το συντονιστικό των μαθητών διοργανώνει συλλαλητήριο συμπαράστασης στους Παλαιστινίους στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 12 το μεσημέρι. Στο μεταξύ, γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν οι φοιτητικοί σύλλογοι για να αποφασιστεί το μέλλον των καταλήψεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές. Αναστολή των καταλήψεων αποφάσισαν οι σύλλογοι της Νομικής Σχολής και των περισσότερων σχολών του Πολυτεχνείου. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε να παρατείνει για δύο εβδομάδες τη διάρκεια του εξαμήνου προκειμένου να συμπληρωθούν οι ώρες που χάθηκαν λόγω των καταλήψεων. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αποφάσισε την παράταση του διδακτικού εξαμήνου για μία εβδομάδα. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αφορά την πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Συνελεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Είδηση: 17733


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 January 2009 - 9:56:18 UTC