Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπαθανασίου με τραπεζίτες
  • [02] Πυρετός διαβουλεύσεων για εκεχειρία
  • [03] ΗΠΑ: Θαύμα στον ποταμό Χάντσον
  • [04] Κορυφώνεται η αγωνία για τον εφοπλιστή
  • [05] Στη Μόσχα στραμμένα τα βλέμματα
  • [06] Κλειστοί σταθμοί του ΗΣΑΠ το Σαββατοκύριακο
  • [07] Η Ώρα του Πρωθυπουργού
  • [08] Η συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας είναι κοντά

    [01] Συνάντηση Παπαθανασίου με τραπεζίτες

    Ειδήσεις

    Να διαθέσουν τα 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων και πολιτών θα ζητήσει από τους τραπεζίτες, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, κατά τη συνάντηση που θα έχει στις 13.00 με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Την Πέμπτη, ο κ. Παπαθανασίου έστειλε μήνυμα στις τράπεζες τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκεί , σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, τακτικό και συστηματικό και αυστηρό έλεγχο σ' αυτές , ώστε να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Είναι ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.

    Πλήρη αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση και τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, καταλογίζει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ επισημαίνει πως τα 28 δισεκατομμύρια προορίζονται αποκλειστικά για την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών και των βιομηχάνων.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εγκατάλειψη αποτυχημένων πολιτικών που ανήκουν στο παρελθόν.

    Η κυβέρνηση, επί πέντε χρόνια, δεν έκανε τίποτα για την οικονομία, τονίζει ο ΛΑΟΣ.

    Στο μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της - στο 2% - μείωσε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω μείωση, λόγω της πιστωτικής ασφυξίας στην Ευρωζώνη.

    Τα επιτόκια, ωστόσο, στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ακριβά, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Μήνυμα Παπαθανασίου προς τις τράπεζες

    Είδηση: 17785

    [02] Πυρετός διαβουλεύσεων για εκεχειρία

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Την έντονη καταδίκη της διεθνής κοινότητας προκάλεσε ο βομβαρδισμός από τις ισραηλινές δυνάμεις κτηρίου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, γραφεία του πρακτορείου Reuters κι ένα νοσοκομείο, την Πέμπτη στη Γάζα. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να ξεκινήσει άμεσα ανεξάρτητη έρευνα για το σφυροκόπημα του κτηρίου του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για "έγκλημα πολέμου". Οργή για τον βομβαρδισμό του κτιρίου εξέφρασε ο ΓΓ του Οργανισμού, που κάλεσε Ισραήλ και Χαμάς να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες. Μετά τις επαφές που είχε με την ισραηλινή ηγεσία, ο Μπαν Κι Μουν εκτίμησε πάντως ότι θα χρειαστούν ακόμα λίγες ημέρες για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας εκεχειρίας. Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, με αποστολή να οριστικοποιήσει μία συμφωνία που θα αποτρέπει τον επανεξοπλισμό της Χαμάς, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα των Ισραηλινών για να συμφωνήσουν σε εκεχειρία. Σύμφωνα, με πληροφορίες, την Πέμπτη, οι διαπραγματευτές της Χαμάς στο Κάιρο αποδέχθηκαν μία συμφωνία ετήσιας εκεχειρίας, υπό τον όρο ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε μια εβδομάδα και θα ξανανοίξει τα συνοριακά περάσματα. Ωστόσο, Ισραηλινοί υπουργοί που εξέταζαν αργά το βράδυ την τελευταία πρόταση της Αιγύπτου, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Νεκρός ο υπ. Εσωτερικών της Χαμάς

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επέλαση των Ισραηλινών προς τις πυκνοκατοικημένες περιοχές στην καρδιά της Γάζας, κατά την οποία σκοτώθηκε μάλιστα και ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς Σαΐντ Σιάμ μαζί με τα μέλη της συνοδείας του. Εκδίκηση για το θάνατο του ηγετικού στελέχους της απείλησε να πάρει η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

    Από την έναρξη της εισβολής, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει τους 1.000 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.850. Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι 13, οι δέκα από αυτούς στρατιώτες

    Στο μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται σήμερα η αστυνομία στην Ιερουσαλήμ, καθώς η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε τρίτη "ημέρα οργής" από τη Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έδωσε εντολή για 48ωρο αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης από τις 12.00 τη νύκτα.

    Μόνον οι μουσουλμάνοι που διαθέτουν ισραηλινή ταυτότητα και είναι ηλικίας άνω των 50 ετών θα μπορούν να συμμετάσχουν στις προσευχές της Παρασκευής στην Πλατεία των Τζαμιών. Η πρόσβαση στην Πλατεία θα είναι ελεύθερη για τις γυναίκες.

    Στην Ουάσινγκτον η Λίβνι

    Με προορισμό την Ουάσινγκτον αναχώρησε το βράδυ της Πέμπτης η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι και με αποστολή να οριστικοποιήσει μία συμφωνία που θα αποτρέπει τον επανεξοπλισμό της Χαμάς, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα των Ισραηλινών για να συμφωνήσουν σε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις επιβεβαίωσε ότι επεξεργάζεται μια συμφωνία με το Ισραήλ για να διευκολύνει την εκεχειρία στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το περιεχόμενό της.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Γάζα: βομβαρδίστηκαν ΟΗΕ και Reuters , Η συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας είναι κοντά

    Είδηση: 17787

    [03] ΗΠΑ: Θαύμα στον ποταμό Χάντσον

    Ο πιλότος Τσέσλι "Σάλι" Σάλενμπεργκερ δεν είχε πολλές επιλογές πετώντας στα 3.000 πόδια, όταν πήρε την απόφαση να στρέψει το αεροσκάφος Α320, που ήταν γεμάτο επιβάτες, προς τον ποταμό Χάντσον. Πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, με εμπειρία 40 χρόνων, ο Σάλενμπεργκερ διαπίστωσε ότι το αεροπλάνο είχε πέσει σε ένα σμήνος πουλιών, συγκεκριμένα αγριόχηνες, λίγα λεπτά μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, με συνέπεια να τεθούν εκτός λειτουργίας και οι δύο κινητήρες. Το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει με ένα κινητήρα. Όμως, εάν η έρευνα οδηγήσει σε αυτό που θεωρείται αυτή την ώρα ως η πιθανότερη εκδοχή, τότε, αυτό που συνέβη στον πιλότο "Σάλι" είναι ανήκουστο: και οι δύο κινητήρες τέθηκαν συγχρόνως εκτός λειτουργίας.

    Η πτήση 1549 απογειώθηκε με καθυστέρηση 30 λεπτών, λίγο πριν από τις 3:30 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), με προορισμό το Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα. Επέβαιναν 150 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη ενημερώθηκαν από το πιλοτήριο ότι το Α320 είχε πέσει σε σμήνος πουλιών, με συνέπεια τα βγουν εκτός λειτουργίας και οι δύο μηχανές. Τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν ήταν εφιαλτικά. Ο πιλότος έπρεπε να εκμεταλλευτεί την πολυετή εμπειρία του για να αποφευχθεί η τραγωδία.

    Οι ελεγκτές συνομίλησαν με τον πιλότο. Ακουγόταν ψύχραιμος. Τι θα μπορούσε να κάνει; Να επέστρεφε στο Λα Γκουάρντια; Ήταν αρκετά μακριά για να φτάσει χωρίς μηχανές. Να προσγειωθεί σε ένα μικρό αεροδρόμιο, στο Τετέρμπορο; Και πάλι δεν θα τα κατάφερνε. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας λένε πως η μόνη επιλογή που είχε ο πιλότος ήταν να κατεβάσει το αεροπλάνο στον ποταμό.

    "Ήταν φανερό για τους ελεγκτές, ότι ο πιλότος θα έκανε προσπάθεια να κατεβεί στον ποταμό Χάντσον", δήλωσε ο Νταγκ Τσαρτς, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Τα ραντάρ έδειχναν ότι το δέκα χρόνων Α320 έκανε στροφή, κατευθυνόμενο προς τον ποταμό Χάντσον και πέρασε λίγο πάνω από τη Γέφυρα Τζορτζ Ουάσινγκτον.

    Ο πιλότος Σάλενμπεργκερ, από το Ντάνβιλ της Καλιφόρνια, κατέβασε ήρεμα το αεροπλάνο στα νερά του ποταμού, προκαλώντας ένα τεράστιο κυματισμό.

    Το πλήρωμα έλαβε εντολή για την εκκένωση του αεροσκάφους, οι επιβάτες έβαλαν τα σωσίβια και βγήκαν από το μισοβυθισμένο Α320, στα παγωμένα νερά του ποταμού. Τα θερμόμετρα έδειχναν μόλις 5 βαθμούς Κελσίου.

    Δεν θα μπορούσαν να σωθούν αν καθυστερούσαν λίγα λεπτά. Ωστόσο κανένας από τους 155 επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Βγήκαν πανικόβλητοι και επιβιβάστηκαν στα σκάφη που έσπευσαν κοντά στο αεροπλάνο. Κάποιοι είχαν σκαρφαλώσει στα φτερά, άλλοι επέπλεαν στα νερά του ποταμού. Όμως όλοι βγήκαν ζωντανοί ενώ που φέρουν μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17786

    [04] Κορυφώνεται η αγωνία για τον εφοπλιστή

    Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει πλέον οι διαπραγματεύσεις της οικογένειας του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου με τους απαγωγείς του. Αλληλοσυγκρουόμενες εξακολουθούν να είναι πάντως οι πληροφορίες, τόσο για το ύψος του ποσού που ζητούν οι δράστες όσο και για τον τρόπο που θα καταβληθούν τα λύτρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σενάρια για τις οπτικοακουστικές αποδείξεις που έστειλαν οι απαγωγείς προκειμένου να καθησυχάσουν την οικογένεια του επιχειρηματία ότι είναι καλά στην υγεία του. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η δυσκολία εντοπίζεται στο να συγκεντρωθεί το σύνολο των λύτρων σε μικρά χαρτονομίσματα, των 10, 20 και 50 ευρώ, που να είναι χρησιμοποιημένα και όχι σε σειρά. Παράλληλα, οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται με απόλυτη μυστικότητα, ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, που αφορούν την ταυτότητά τους. Όλα τα τηλεφωνήματα γίνονται από καρτοκινητά τηλέφωνα τα οποία οι δράστες καταστρέφουν μετά από κάθε επικοινωνία, καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό τους από την αστυνομία.

    Συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία, ειδικοί εγκληματολόγοι, συμπεραίνουν ότι ο εφοπλιστής είναι σχετικά καλά στην υγεία του και πιστοποιούν το καλά μελετημένο σχέδιο των κακοποιών, οι οποίοι φαίνεται ότι γνώριζαν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Περικλής Παναγόπουλος.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 17788

    [05] Στη Μόσχα στραμμένα τα βλέμματα

    Ειδήσεις

    Η κρίση με το φυσικό αέριο θα βρεθεί το Σάββατο επί τάπητος στη Μόσχα, στις συνομιλίες των πρωθυπουργών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Γιούλια Τιμοσένκο, την ώρα που εντείνονται και οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς τις δύο πλευρές. Η Κομισιόν ζητεί να ανοίξουν άμεσα οι στρόφιγγες και η σύγκληση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την ενεργειακή κρίση το Σάββατο στη ρωσική πρωτεύουσα να μην αποτελέσει άλλοθι για νέα καθυστέρηση στην τροφοδοσία της Ευρώπης. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η ρωσική Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream.

    Να ενεργοποιήσουν τις εργασίες για την υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream συμφώνησαν η ρωσική Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ. Οι επικεφαλής τους Αλεξέι Μίλερ και Πάολο Σκαρόνι υπογράμμισαν την ιδιαίτερη σημασία του σε συνθήκες κρίσης με τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

    "Οι πλευρές σημείωσαν ότι στις συνθήκες αυτές αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα το ζήτημα της διαφοροποίησης των εξαγωγικών διαδρομών του αερίου και ειδικότερα η υλοποίηση του σχεδίου του 'Νοτίου Ρεύματος', το οποίο θα επιτρέψει να ενωθεί απευθείας η Ρωσία με την Ευρώπη και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom και προστίθεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας για τον αγωγό θα γίνει σήμερα.

    Gazprom και ΕΝΙ υπέγραψαν στις 23 Ιουνίου του 2007 Πρωτόκολλο αλληλοκατανόησης για την υλοποίηση του South Stream.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για το αέριο

    Είδηση: 17790

    [06] Κλειστοί σταθμοί του ΗΣΑΠ το Σαββατοκύριακο

    Κοινωνία

    Εκτός λειτουργίας θα τεθούν το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, οι σταθμοί του ΗΣΑΠ σε Πετράλωνα, Θησείο και Μοναστηράκι, λόγω εργασιών για την εγκατάσταση νέων γραμμών. Για την εξυπηρέτηση του κοινού έχουν δρομολογηθεί δύο γραμμές της ΕΘΕΛ, η 010 (Στ. ΗΣΑΠ Ομόνοια - Στ. ΗΣΑΠ Ταύρος) με στάσεις σε Ταύρο, Πετράλωνα, Θησείο, Μοναστηράκι και Ομόνοια, και η 011 (Στ. ΗΣΑΠ Ομόνοια - Στ. ΗΣΑΠ Ταύρος express) με στάσεις σε Ταύρο, Πετράλωνα και Ομόνοια. Σημειώνεται ότι από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 13 Μαρτίου θα γίνουν αλλαγές και στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού, και συγκεκριμένα θα μειωθεί η συχνότητά τους. Για αυτό το λόγο έχει δρομολογηθεί η γραμμή 500Α από το σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά μέχρι το σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, που θα κάνει στάσεις στους σταθμούς Πειραιά-Φαλήρου-Μοσχάτου-Καλλιθέας-Ταύρου-Πετραλώνων-Θησείου-Μοναστηράκι και στην Ομόνοια. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 3293000.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 17789

    [07] Η Ώρα του Πρωθυπουργού

    Πολιτική

    Σε επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη θα απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. Ο Αλέκος Αλαβάνος ζητά να πληροφορηθεί για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και σχετικά με το θέμα του Αστακού. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ερωτά για την προώθηση της τελικής συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17783

    [08] Η συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας είναι κοντά

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Παρά την κλιμάκωση των ισραηλινών κατοχικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα στην οποία προχώρησε το Ισραήλ για 20η ημέρα των συγκρούσεων, εκτιμάται ότι η συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας είναι κοντά!Έντονη διπλωματική κινητικότητα έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες στο Κάιρο, μετά την αποδοχή από τη Χαμάς μίας συμφωνίας για εκεχειρία ενός έτους που θα ανανεώνεται, υπό τον όρο ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του μέσα σε μία εβδομάδα και ξανανοίξει τα συνοριακά περάσματα.Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο απόψε για την εξέταση της κατάστασης.

    Η Χαμάς δήλωσε στην Αίγυπτο ότι θα συμφωνήσει σε μία εκεχειρία διάρκειας ενός έτους που θα ανανεώνεται, στη Λωρίδα της Γάζας, αν το Ισραήλ αποσύρει τις δυνάμεις του μέσα σε 5-7 ημέρες και ξανανοίξει τα συνοριακά περάσματα αμέσως, δήλωσαν η Χαμάς και διπλωματικές πηγές.

    Στην πρόταση της η Χαμάς ζητεί το άνοιγμα όλων των συνοριακών περασμάτων στα σύνορα της Γάζας να γίνει με την εγγύηση της Αιγύπτου και της διεθνούς κοινότητας.

    Η Χαμάς δήλωσε στην Αίγυπτο ότι είναι ανοιχτή στην ανάπτυξη τούρκων παρατηρητών. Όμως, αντιτάχθηκε στην πρόταση του παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να αναπτυχθεί η προεδρική φρουρά στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.

    Οι πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν ότι η Αίγυπτος παρουσίασε τη θέση της Χαμάς στο Ισραήλ για να την μελετήσει.Οι ισραηλινοί ηγέτες αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους για την πρόταση αυτή που έφερε επιστρέφοντας από την Αίγυπτο ο απεσταλμένος τους.

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, θα μεταβεί την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία που θα αποτρέπει τον εκ νέου εξοπλισμό της Χαμάς, ένα σημείο που για την ισραηλινή πλευρά αποτελεί "κλειδί" για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

    Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ, η Λίβνι θα μεταβεί στις ΗΠΑ, προκειμένου να προωθηθεί για έγκριση η συμφωνία που αφορά το λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο προς τη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε ότι ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένες ημέρες ακόμη, προκειμένου να μελετηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως, κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες."Μπορεί να χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμη για να συμφωνήσουμε σε ορισμένα τεχνικά θέματα", είπε ο Μπαν στους δημοσιογράφους μετά τις επαφές που είχε με την ισραηλινή ηγεσία. Πρόσθεσε ότι είναι "μετριοπαθώς αισιόδοξος" ότι οι Ισραηλινοί θα αποφασίσουν να δεχτούν την εκεχειρία. Παρότρυνε ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές "να σταματήσουν τώρα τις συγκρούσεις".

    Είδηση: 17782


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 January 2009 - 9:55:10 UTC