Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η ενίσχυση της ρευστότητας
  • [02] Τραγωδία δίχως τέλος στην Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Ενώπιος-ενωπίω για εξεύρεση διεξόδου από την κρίση
  • [04] Δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ
  • [05] Τουρκία: Εξελίξεις στην υπόθεση Εργκένεκον
  • [06] Εντείνεται η μάχη καταπολέμησης της παχυσαρκίας
  • [07] Συμπαράσταση στον Παλαιστινιακό λαό
  • [08] Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω
  • [09] Αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν

    [01] Στόχος η ενίσχυση της ρευστότητας

    Ειδήσεις

    Να αξιοποιήσουν, σε πρώτη φάση, τα 15 δισ. ευρώ, από το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας, χορηγώντας δάνεια, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δεσμεύθηκαν οι τραπεζίτες, στη συνάντησή τους, με τον υπουργό Οικονομίας.Επιπλέον, υπήρξε συμφωνία, επί του ότι χρειάζεται να διευκολυνθούν περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντλήσουν άτοκα κεφάλαια κίνησης.Ο κύριος Παπαθανασίου, δήλωσε ότι η ροή του χρήματος, θα ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους επιτρόπους του Δημοσίου, που θα ορισθούν την ερχόμενη εβδομάδα.Όμως, καθοριστική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, -που χαρακτηρίζονται καταστροφικοί από την αντιπολίτευση-, είναι η εκτίμηση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Στην οικονομία "ρίχνει το βάρος" η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια κρίση, ενώ εξαιρετικά δυσοίωνες αναμένεται να είναι οι επικείμενες προβλέψεις της Κομισιόν για την Ε.Ε. το 2009.Εχθές, ο υπουργός Οικονομίας απέσπασε τη δέσμευση των τραπεζιτών ότι θα προχωρήσουν άμεσα στη χορήγηση δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, αξιοποιώντας σε πρώτη φάση τα 15 δις ευρώ από το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας.Η ροή του χρήματος θα ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους επιτρόπους του Δημοσίου που ορίζονται την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τεχνικών παρεμβάσεων σε θέματα που έχουν σχέση με το ταμείο εγγυοδοσίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό.

    Εν τω μεταξύ, μεθαύριο θα δοθούν στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες οι ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις, στις οποίες θα αποτυπώνεται η βαθιά ύφεση που εισέρχεται η οικονομία της Ε.Ε..Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των ελλειμμάτων η Κομισιόν αναμένεται να κινήσει στο προσεχές διάστημα τις προβλεπόμενες διαδικασίες οικονομικής επιτήρησης περίπου για τις μισές χώρες-μέλη της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.Όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, προβλέπεται αρνητική ανάπτυξη για ολόκληρη την Ε.Ε., εκτός από τη χώρα μας, όπου προβλέπεται ανάπτυξη μεταξύ 0,1 και 0,2%.

    "Εφιαλτικές νύχτες περιμένουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας και αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε εκλογές", δήλωσε στη ΝΕΤ-105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.Ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κρίση επέρριψε μέσω της ΝΕΤ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές ή και νωρίτερα.

    "Τώρα υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση και δεν θα πρέπει να γίνουν εκλογές", είπε στη ΝΕΤ ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Αγοραστός, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για προσπάθεια να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη."Η προτροπή του υπουργού Οικονομίας αφορά κυρίως την επιχορήγηση των επιχειρηματιών, ενώ για τους πολίτες θα απομείνουν ψίχουλα", ανέφερε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα."Ο κ. Παπαθανασίου ανέχεται το παιχνίδι των τραπεζών και τις εκλιπαρεί", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ

    Είδηση: 17820

    [02] Τραγωδία δίχως τέλος στην Λωρίδα της Γάζας

    Το Ισραήλ μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μονομερή εκεχειρία, καθώς εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τις συνεχείς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Γάζα.Μνημόνιο συμφωνίας με σκοπό να αποτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων μέσω της Λωρίδας της Γάζας, υπέγραψαν η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών και η Ισραηλινή ομόλογός της.Στο μέτωπο των κατοχικών επιχειρήσεων, τα ισραηλινά αεροπλάνα συνεχίζουν να σφυροκοπούν την Γάζα.Τουλάχιστον πενήντα στόχοι επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.Δύο μικρά αγόρια σκοτώθηκαν από οβίδα που έπληξε σχολείο των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο στην πόλη Μπέϊτ Λαχία, ενώ η μητέρα τους είναι μεταξύ των 14 τραυματιών, που άφησε πίσω της η επίθεση.

    Ο απολογισμός των ισραηλινών κατοχικών στρατιωτικών ενεργειών που εισήλθαν σήμερα στο 21ο συνεχές 24ωρό τους είναι θλιβερός, ο οποίος ανήλθε ήδη στους 1.145 Παλαιστίνιους νεκρούς, από τους οποίους τα 355 είναι παιδιά και οι 100 είναι γυναίκες.Η Παλαιστινιακή πλευρά εκτίμησε ότι το 65% των Παλαιστίνιων νεκρών είναι άμαχοι.Από πλευράς Ισραήλ, υπάρχουν μόνον 10 στρατιωτικοί νεκροί και επίσης τρεις πολίτες νεκροί.

    Την ίδια ώρα, κι ενώ εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις για τον τερματισμό των διαρκείας τριών εβδομάδων επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μελετά το ενδεχόμενο να σταματήσει μονομερώς τις επιχειρήσεις στην περιοχή.Η Χαμάς απαντά ότι θα συνεχίσει να μάχεται το Ισραήλ, αν δεν υπάρξει επίσημη κήρυξη εκεχειρίας.Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε., μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο για συνομιλίες για μία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά και για την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Πράγα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο υπουργός θα έχει συνομιλίες το μεσημέρι για τις τελευταίες εξελίξεις με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ.

    Όσοι βρίσκονται σε αποστολή ειρήνης, ανησυχούν ιδιαίτερα για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα, τον αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών, δεδομένου του ότι η καταστροφή της πόλης της Γάζας έχει φθάσει σε τραγικό σημείο.

    Εν' όσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βρίσκεται στον Λίβανο για ειρηνευτικές συνομιλίες, η Γενική Συνέλευση του οργανισμού με απόφασή της, η οποία υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, ζήτησε την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

    Την εικόνα που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, έφερε στην αίθουσα της Γενική Συνελεύσεως του ΟΗΕ η τεχνολογία.Κάθε ώρα που περνά χωρίς εκεχειρία κοστίζει τις ζωές αθώων ανθρώπων στη Γάζα, καθώς και την τεράστια καταστροφή των υποδομών. Βεβαίως, η όποια κατεστραμμένη υποδομή μπορεί να αποκατασταθεί, οι ζωές όμως μπορούν, είναι τώρα το ερώτημα.

    Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γιάνγκ Γιετσί προέτρεψε σήμερα τους ενδιαφερόμενους να κάνουν εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, πρωτίστως δε προσκαλώντας τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε άμεση κατάπαυση πυρός και χαρακτηρίζοντας "εντελώς απαράδεκτη" την παρούσα κατάσταση εκεί.

    Εχθές, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς και η Ισραηλινή ομόλογός της Τζίπι Λίβνι, προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συμφωνίας, με σκοπό να αποτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων μέσω της Λωρίδας της Γάζας."Για να διαρκέσει το τέλος των εχθροπραξιών, πρέπει να μπει ένα τέλος στο λαθρεμπόριο όπλων στην Γάζα", είναι το σχετικό με την εν λόγω απόφαση επιχείρημα."Το μνημόνιο που υπογράφουμε με την υπουργό εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, πρέπει να είναι ένα από τα στοιχεία στην προσπάθεια να θεσπιστεί μία στερεή εκεχειρία, που μπορεί να διαρκέσει", δήλωσε η απερχόμενη αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει σήμερα τετράωρη διακοπή των επιχειρήσεων, για ανθρωπιστικούς λόγους, διατηρώντας το δικαίωμα απάντησης σε πυρά εναντίον των δυνάμεών του ή του ισραηλινού εδάφους.

    Αυτόπτες μάρτυρες, της κατάστασης που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξαν οι Έλληνες γιατροί, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους μετέφεραν φαρμακευτικό υλικό στα παλαιστινιακά νοσοκομεία.Βεβαίως, χρειάστηκε να περιμένουν ημέρες στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, καθώς οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεπαν, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τους, να εισέλθουν ξένες, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ώστε αυτές να διανείμουν τη ανθρωπιστική βοήθεια.

    Η αραβική σύνοδος που είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στη Γάζα υιοθέτησε σήμερα στη Ντόχα κείμενο ένδεκα σημείων για υποστήριξη των Παλαιστινίων, που θα υποβληθεί στην αραβική Σύνοδο Κορυφής η οποία θα λάβει χώρα την Δευτέρα και την Τρίτη στο Κουβέιτ, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

    Τα γεγονότα στη Γάζα, απασχόλησαν τη Βουλή, με αφορμή ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, για τη χρήση, ελληνικών λιμανιών, προκειμένου να ανεφοδιαστεί, με στρατιωτικό υλικό το Ισραήλ.Ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε, ότι υπήρξε, σχετικό αίτημα από αμερικανικής πλευράς, διέψευσε όμως κατηγορηματικά, ότι έγινε μεταφόρτωση υλικού για τον ισραηλινό στρατό, μέσω του Αστακού, ή οποιουδήποτε άλλου, ελληνικού λιμανιού.Ο Αλέκος Αλαβάνος, ζήτησε, την ανάκληση του πρέσβη μας, στο Τελ Αβίβ και το πάγωμα, της στρατιωτικής συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.Η Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής, δεν είπε την αλήθεια για τον Αστακό.

    Πάνω από 30 χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν εχθές σε ολόκληρη τη χώρα κατά του ισραηλινού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, σε συγκεντρώσεις που ήταν μικρότερες της συνολικά αναμενόμενης κινητοποίησης, ανέφερε εκπρόσωπος των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.Αναμένοντας μία νέα "ημέρα αγανάκτησης" οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα και είχαν κινητοποιήσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τόσο στο Κάιρο όσο και σε επαρχιακές πόλεις.Η μεγαλύτερη από τις συγκεντρώσεις έγινε στην πόλη Μανσούρα, ενώ πολύ μεγάλες ήταν και οι συγκεντρώσεις στην Φαγιούμ και στο Ασουάν.Η συγκέντρωση του Καΐρου στο προάστιο Μπασατίν διαλύθηκε από την αστυνομία και σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν πολύ κατώτερη προγενέστερων συγκεντρώσεων κατά του Ισραήλ.

    Πορεία αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους της Γάζας πραγματοποίησαν εχθές, Παλαιστίνιοι που ζουν και σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη, αντιπολεμικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις μαζί με φοιτητές και μέλη της Αντιεξουσιακής Κίνησης.

    Τη συλλογική προσπάθεια δύο Μητροπόλεων, της Νομαρχίας Έβρου και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Έβρου για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής της Λωρίδας της Γάζας, τόνισαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος και ο αντινομάρχης Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Ιωαννάκης.

    Είδηση: 17822

    [03] Ενώπιος-ενωπίω για εξεύρεση διεξόδου από την κρίση

    Ευρώπη

    Άρχισε η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανής ομολόγου του, Γιούλια Τιμόσενκο, στην έδρα της ρωσικής κυβέρνησης, τον "Λευκό Οίκο" της Μόσχας, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν "ενώπιος-ενωπίω" και εν συνεχεία μετέβησαν στο Κρεμλίνο, όπου διεξάγεται παράλληλη συνάντηση του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με εκπροσώπους της Ε.Ε. και ευρωπαϊκών χωρών.Μετά το πέρας της συνάντησης αυτής, Πούτιν και Τιμόσενκο θα επιστρέψουν στο "Λευκό Οίκο" της Μόσχας, για να συνεχίσουν τις διμερείς τους συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα κάνει τα πάντα για να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας "το συντομότερο δυνατό" και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μονίμου "διεθνούς οργανισμού", για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων κρίσεων.

    Ο κατάλογος με τους ευρωπαίους εκπροσώπους που μετέβησαν στη Μόσχα για τη συνάντηση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλούνται ρωσικές κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ και ο πρόεδρος της ουκρανικής Naftogaz Ολέγκ Ντουμπίνα.

    Η Βουλγαρία ελπίζει να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Ελλάδα και την Τουρκία για να μην αυξήσει τις περικοπές στη διάθεση φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις από την προσεχή εβδομάδα, ανακοίνωσε αργά εχθές το βράδυ ο υπουργός Οικονομίας και Ενεργείας Πέταρ Ντιμιτρόφ. "Ελπίζουμε ότι θα λαμβάνουμε καθημερινά από την προσεχή εβδομάδα σχεδόν δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ελλάδα", τόνισε ο Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του στη βουλγαρική τηλεόραση.

    Είδηση: 17824

    [04] Δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ

    Πολιτική

    Έντονη κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό, μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και με ανοιχτά τα μέτωπα της οικονομίας, της παιδείας και της ασφαλείας καταγράφεται σε μία ακόμη δημοσκόπηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής και την Pablic issue το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να προηγείται της Ν.Δ., ωστόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αυξάνει συνεχώς την διαφορά του από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται 9 μονάδες του Γιώργου Παπανδρέου. Εν τω μεταξύ, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που διαψεύδει η κυβέρνηση, πυροδοτήθηκαν μετά τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες συνέδεσαν την προεδρική εκλογή του Μαρτίου του 2010 με τις πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB για τον Τύπο της Κυριακής οκτώ στους 10 πολίτες τάσσονται υπέρ της επανεκλογής του κ. Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την πρόταση Ρέππα πρώτα εκλογές και μετά επανεκλογή Προέδρου.

    Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η Ν.Δ.33% ΠΑΣΟΚ 38%, ΚΚΕ 8,5%, ΣΥΡΙΖΑ 10%, ΛΑΟΣ 5,5% ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 4%. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής και την εταιρεία ΜΑΡΚ, στο 4,6% από 5,2% είναι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, με την Ν.Δ στο 30,4%, ΠΑΣΟΚ 35%, ΚΚΕ 7,4%, ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, ΛΑΟΣ 3,8 %.

    Στην γραμμή Ρέππα ένα ακόμη κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο Θόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στην ΝΕΤ και στην εκπομπή "ΑΛΛΗ ΟΨΗ" συνδέει την προσφυγή στις κάλπες με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και δείχνει την Χαριλάου Τρικούπη ότι βρίσκεται πίσω από αυτά. Την Δευτέρα στην βουλή θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το βατοπαίδι.

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση χαρακτηρίζει λάθος την φράση που είχε πει ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Ο κ. Βουλγαράκης στην συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής τονίζει: Παραγνώρισα ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία ένας πολιτικός δεν μπορεί να προκαλεί τους πολίτες με επιλογές life style και δεν το λέω αυτό υποκριτικά αλλά γιατί είναι ένα μάθημα που το έχω εμπεδώσει καλά. Υπογράμμισε επίσης ότι θα είναι παρόν στις εκλογές όποτε και εάν γίνουν.

    Αντίθετοι με την πρόταση του Δημήτρη Ρέππα που προτείνει να μην συναινέσει το ΠΑΣΟΚ στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και στην συνέχεια να γίνει η εκλογή για τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα τάσσεται η πλειονότητα των ελλήνων πολιτών.

    Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και την MRB: Το 52,2% διαφωνεί ,ενώ συμφωνεί το 32,2%. Οι θετικές γνώμες για τον Κάρολο Παπούλια συγκεντρώνουν πολύ υψηλά ποσοστά φτάνοντας το 82,4% και το 77,% επιθυμεί την επανεκλογή του κ. Παπούλια στο ανώτατο αξίωμα.

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, να σχολιάσει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, δήλωσε: "Θριαμβολογούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα "βλέποντας" το καθένα τις δημοσκοπήσεις, ως ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο, κατά πως τους βολεύει. Πάντως η ψαλίδα κλείνει και τα ποσοστά τους πέφτουν! Συγχαρητήρια λοιπόν, γιατί το άθροισμα των ποσοστών τους, σε 5 χρόνια έπεσε από το 80% στο 60%, αποδεικνύοντας ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι δύο διαφορετικά κόμματα, αλλά με την ίδια πολιτική, που είναι και αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή".

    Είδηση: 17835

    [05] Τουρκία: Εξελίξεις στην υπόθεση Εργκένεκον

    Ειδήσεις

    Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για την παρακρατική οργάνωση Eργκένεκον καθώς στα προσωπικά έγγραφα του εν ενεργεία αντισυνταγματάρχη Μουσταφά Ντονμέζ ο οποίος παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές βρήκαν φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν και δορυφορικό χάρτη της περιοχής της πρωθυπουργικής κατοικίας, ευρήματα που η αστυνομία ερμηνεύει ως ένδειξη για την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του Τούρκου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στην εξοχική κατοικία του Ντονμέζ το σχέδιο προέβλεπε τη δολοφονία του Τούρκου πρωθυπουργού σε πάρκο 200 μέτρα απόσταση οπό την κατοικία του. Ο Ντονμέζε μεταφέρθηκε χθες από την 'γκυρα στην Κωνσταντινούπολη οπου θα καταθέσει ενώπιον των εισαγγελέων που εξετάζουν την υπόθεση Εργκένεκον.

    Στην κατοικία το Ντονμέζ έχει βρεθεί επίσης οπλοστάσιο από χειροβομβίδες, όπλα και σφαίρες. Εξ άλλου ο ταξίαρχος Λεβεντ Ερσοζ ο οποίος καταζητείται από τον περασμένο Ιούλιο για συμμετοχή στην οργάνωση Εργκένεκον, έως ότου συνελήφθη την Πέμπτη με πλαστή ταυτότητα αφού είχε κάνει εισαγωγή σε ιδιωτική κλινική της 'γκυρας για χειρουργική επέμβαση, προφυλακίστηκε και μεταφέρθηκε και αυτός στην Κωνσταντινούπολη.

    Στο μεταξύ, οι εκτεταμένες συλλήψεις υπόπτων και ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας για την υπόθεση Εργκένεκον, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδας του στρατιωτικού κατεστημένου. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ σήμερα ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουσείν Κιβρίκογλου υποστηρίζει ότι η έρευνα για την Εργκένεκον και οι κατηγορίες που εκτοξεύονται, έχουν βασικό στόχο να βλάψουν το στράτευμα. "Η Τουρκία έχει ένα στρατό, και αν τον καταστρέψουν τότε η Τουρκία θα πάψει να είναι Τουρκία. Η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων έληξε. Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Κάθε εβδομάδα η στρατιωτική ηγεσία επισκέπτεται τον πρωθυπουργό και εάν υπάρχουν προβλήματα τα συζητά με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο," δηλώνει ο στρατηγός Κιβρίκογλου. Επίσης την Παρασκευή στις πρώτες δηλώσεις του μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης Εργκένεκον, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ισμαίλ Χακί Καράνταϊ διέψευσε τις κατηγορίες ότι οι στρατιωτικοί προετοίμαζαν πραξικόπημα, λέγοντας ότι συναντήσεις μεταξύ αξιωματικών και πολιτικών λαμβάνουν χώρα θεσμικά από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς αυτό. Όσο για τον χειρισμό της υπόθεσης Εργκένεκον, είπε ότι "είναι απαράδεκτος".

    Είδηση: 17836

    [06] Εντείνεται η μάχη καταπολέμησης της παχυσαρκίας

    H αυστραλιανή κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής αναγραφής των θερμίδων που περιέχει το κάθε πιάτο, στο μενού των εστιατορίων.Το μέτρο αυτό ισχύει ήδη στη Νέα Υόρκη και σε μερικές ακόμα πόλεις των ΗΠΑ και σύμφωνα με τον καθηγητή Ρομπ Μούντι, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας που μελετά τρόπους για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Αυστραλία, μπορεί πολύ σύντομα να γίνει υποχρεωτικό και στην Αυστραλία.

    Στόχος της ομάδας είναι να μελετήσει σειρά μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση του αριθμού των παχύσαρκων ατόμων εντός της επομένης 10ετίας.Όπως ανέφερε o δρ Μούντι, αν οι παραγωγοί αναγκαστούν να αναγράφουν την ποσότητα θερμίδων στην συσκευασία των τροφίμων, πολύ πιθανόν αυτό να οδηγήσει και στο να παράγουν τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες, αλλά και πιο ελκυστικά στον καταναλωτή."Ήδη διαπιστώνουμε", είπε ο Δρ Μούντι, "ότι ο καταναλωτής προτιμά την αναγραφή των θερμίδων πάνω σε κάθε προϊόν".

    Πάντως, η αναγραφή των θερμίδων στο μενού των εστιατορίων, φαίνεται ότι "δουλεύει" στις ΗΠΑ, αφού μετά από σχετικές έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι ο κάθε καταναλωτής σήμερα "τρώει" κατά μέσο όρο τροφές με 109 θερμίδες λιγότερες από αυτές που κατανάλωνε πριν από δύο χρόνια.

    Με θετικό μάτι βλέπει το μέτρο και ο Δρ Τιμ Γκιλ, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, που θεωρεί ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να ξέρει τι τρώει όταν πάει να παραγγείλει το γεύμα του.

    Ένα άλλο μέτρο που μελετά η ομάδα των ειδικών είναι η "σηματοδότηση" των τροφίμων με ειδικά χρώματα.Τα τρόφιμα που θα φέρουν μία κόκκινη βούλα στην συσκευασία τους θα είναι τα "ανθυγιεινά" και τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι,.Αυτά με την πράσινη βούλα θα είναι τα υγιεινά.Τα τρόφιμα που θα φέρουν πορτοκαλί βούλα θα είναι αυτά που θα έχουν μεν περιορισμένη θρεπτική αξία, αλλά, δεν θεωρούνται ιδιαίτερα επιζήμια για τον οργανισμό μας.

    Η ομάδα των ειδικών αναμένεται να καταθέσει την έκθεσή της στην υπουργό Υγείας της χώρας τον Ιούνιο.

    Είδηση: 17832

    [07] Συμπαράσταση στον Παλαιστινιακό λαό

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος οργάνωσαν το Σάββατο ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η "Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο", σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς, καθώς και οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην Αθήνα. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, φωνάζοντας το σύνθημα "Έξω το Ισραήλ από τη Γάζα". Μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία έκαναν μια στάση λίγων λεπτών φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Στη συνέχεια πορεύθηκαν προς την ισραηλινή πρεσβεία όπου έκαψαν σημαίες και ένα ξύλινο αστέρι, σύμβολο του ισραηλινού κράτους. Λίγο πριν αποχωρήσουν οι διαδηλωτές μικρή ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας. Συγκέντρωση - συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε επίσης στην Τρίπολη, όπου οι πολίτες κατήγγειλαν την βάρβαρη επιδρομή του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού, αλλά και στα Τρίκαλα.

    Περισσότεροι από 20 φορείς του νομού Αρκαδίας με πρώτο το Εργατικό Κέντρο και την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας οργάνωσαν στην Τρίπολη συγκέντρωση - συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Άρεως οι πολίτες κατήγγειλαν την βάρβαρη επιδρομή του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού, διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας ενώ ζήτησαν τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους για να υπάρξει σταθερή ειρήνη στην περιοχή. Παράλληλα ζήτησαν από την κυβέρνηση να ασκήσει όλη της την επιρροή σε όλα τα όργανα που συμμετέχει και τους οργανισμούς και να απαιτήσει να σταματήσει άμεσα η γεννοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και ολοκλήρωσαν το συλλαλητήριο στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.

    Και στα Τρίκαλα, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων, το ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων στην πλατεία Ρ. Φεραίου, συνδιοργάνωσαν το Σάββατο συναυλία - συλλαλητήριο συμπαράστασης στο Παλαιστινιακό λαό, εκφράζοντας παράλληλα την καταδίκη τους στις εχθροπραξίες. Η αντιπολεμική εκδήλωση πέραν της συναυλίας περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Νίκο Μήτσιου και το μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Στέφανο Στάϊκο, ποιήματα Παλαιστίνιων ποιητών που επιμελήθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ντίνα Τσούβα και εκφωνήθηκαν από την Βάγια Γακοπούλου, μέλος του Συλλόγου Γυναικών και τραγούδια αλληλεγγύης από το συγκρότημα "Venseremos" που αποτελείται από μαθητές της πόλης.

    Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων αφού εξέφρασε την καταδίκη για την αιματοχυσία, άσκησε κριτική στο ρόλο του Ισραηλινού στρατού, λέγοντας: "Το νέο έγκλημα που προκαλεί ο Ισραηλινός στρατός εδώ και ημέρες δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν και είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των ιμπεριαλιστών του Ισραήλ, που εδώ και δεκαετίες επιχειρούν να εξοντώσουν ένα ολόκληρο λαό". Οι διοργανωτές κάλεσαν τους συμπολίτες τους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, καταθέτοντας στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, που έχει ανοίξει η ΕΕΔΥΕ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ως ελάχιστη υλική στήριξη στον αγώνα των Παλαιστινίων.

    Επίσης την Κυριακή, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Τρικάλων διοργανώνει αιμοδοσία για τους δοκιμαζόμενους πολίτες της Γάζας, στο χώρο του κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου, όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Όπως σχετικά αναφέρεται "η έμπρακτη και ουσιαστική συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους Παλαιστίνιους απαιτεί 10 λεπτά από τον χρόνο μας".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Είδηση: 17834

    [08] Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αθήνα, κυριαρχούν στην έκτατη συνεδρίαση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που γίνεται στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής."Οι αγώνες της νεολαίας έστειλαν μήνυμα αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές", τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.Ο Μανώλης Γλέζος, εξαπέλυσε οξεία κριτική στο ΚΚΕ για τη στάση του έναντι των κινητοποιήσεων, κριτική που προκάλεσε την αντίδραση του Περισσού, που κάνει λόγο για εμπάθεια που δεν εκπλήσσει.

    Με τη διαβεβαίωση ότι "δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω", ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε σήμερα την στρατηγική του κόμματός του για τα προβλήματα της νεολαίας, με φόντο τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών του περασμένου Δεκεμβρίου. Μιλώντας στο έκτατο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που μίλησε από την πρώτη στιγμή για εξέγερση. Γίναμε στόχος όλου του πολιτικού συστήματος. Εδώ στην Ελλάδα ακούσαμε πολλές ερμηνείες για την εξέγερση της νεολαίας και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στην μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία, ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία, ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας σε δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία, ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, έναντι της αυθαιρεσίας και της καταστολής".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, υποστήριξε τη θέση ότι "η κρίση είναι συστημική, διότι γεννήθηκε από τα στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος".

    Επίσης, αναφέρθηκε και στην αναμενόμενη ανακοίνωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει τον επόμενο μήνα, το οποίο -όπως είπε- έχει αναφορά σε τρία επίπεδα:β’ στο ξεπέρασμα της κρίσης, χωρίς να την πληρώσουν αυτοί που συνήθως πληρώνουν,β’ στην συγκρότηση ενός συνόλου αλλαγών που θα διευρύνει το δημόσιο χώρο και θα επαναφέρει βασικές δομές της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο &β’ στην ανίχνευση ενός νέου σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία.

    Ομιλία Λόταρ Μπίσκυ

    Την αλληλεγγύη του στους πολίτες που διαδήλωσαν μετά τον θάνατο του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου εξέφρασε ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπισκυ μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στην Αθήνα. και καταδίκασε την δράση των κουκουλοφόρων. Η εξέγερση των νέων στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβρη είπε ο κ. Μπίσκυ, κατέδειξε σαφώς τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και πρόσθεσε ότι τα νεοφιλελεύθερα κόμματα δεν έχουν να αντιπαραθέσουν κανένα αποτελεσματικό μοντέλο. Το μόνο μοντέλο στο οποίο επενδύει η νεοφιλελεύθερη κρατική εξουσία απέναντι στις εξεγέρσεις, είναι η καταστολή τόνισε. Αναφερόμενος στα επεισόδια του Δεκεμβρίου ο κ. Μπίσκυ υπογράμμισε ότι παρά την κατανόηση προς την δικαιολογημένη οργή που δημιούργησε ο θάνατος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, "θέλω να πω ότι η βία κατά των ξένων περιουσιακών στοιχείων και κατά προσώπων ενδεχομένως να είναι μια έκφραση αυτής της οργής αλλά δεν είναι μέσο του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Επιπλέον, την θεωρούμε αντιπαραγωγική. Αντιπαραθέτοντας στην λογική της καταστολής την λογική της επιθετικότητας, δημιουργούν τρόπους πολιτικής συμπεριφοράς που υπονομεύουν θεμιτούς λαϊκούς στόχους, στα μάτια πολλών ανθρώπων".

    Είδηση: 17825

    [09] Αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν

    Ειδήσεις

    Κανένας αμερικανός στρατιώτης δε σκοτώθηκε κατά την επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν το Σάββατο στην Καμπούλ, διαβεβαίωσε ο αμερικανός στρατός, ο οποίος είχε κάνει λόγο για δυο αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και δώδεκα τραυματίες. Σύμφωνα με τη νεώτερη ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, κατά την επίθεση αυτή τραυματίσθηκαν έξι αμερικανοί στρατιώτες. Στο Βερολίνο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τραυματίσθηκαν πολλά μέλη του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας και είχε ως αποτέλεσμα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή, να τυλιχτούν στις φλόγες.

    Ήταν 09:45 το πρωΐ [τοπική ώρα] όταν η έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκίνητο έσπειρε τον θάνατο και την καταστροφή στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ.Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο αμερικανοί στρατιώτες και τέσσερις Αφγανοί πολίτες.Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 35.

    "Υπήρχε συνωστισμός, οδηγούσα το αυτοκίνητο μου, ένα βυτιοφόρο ήταν ακριβώς μπροστά μου. Όταν έφτασα στην πλατεία άκουσα μια ισχυρή έκρηξη και είδα τις φλόγες. Μετά δεν θυμάμαι τίποτα...", είπε αργότερα ένας τραυματίας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε δρόμο κοντά στη γερμανική πρεσβεία και σε αμερικανική στρατιωτική βάση.Διάφορα οχήματα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή τυλίχτηκαν στις φλόγες.Επί τόπου, στο σημείο όπου έκλαβε χώρα ο τραγικό αυτό συμβάν, έσπευσαν ασθενοφόρα για την μεταφορά των τραυματιών.

    "Όταν έγινε η έκρηξη, οι τραυματίες κείτονταν στους δρόμους και φώναζαν για βοήθεια", είπε ένα αυτόπτης μάρτυς.

    Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση και ανακοίνωσαν ότι στο στόχαστρο του βομβιστή ήταν δύο οχήματα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες μετέφεραν γερμανούς αξιωματούχους.Η Γερμανία έχει περίπου 3.200 στρατεύματα ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν, ιδιαιτέρως στο βόρειο τμήμα της πολύπαθης αυτής χώρας.Τα αμερικανικά στρατεύματα φτάνουν τις 32.000 και αναμένεται να διπλασιαστούν εντός του 2009.Όμως, δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν για την υποστήριξη των επιχειρήσεων τους στο Αφγανιστάν την αεροπορική βάση του Μανάς, στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν Μπισκέκ, που υπό τις πιέσεις της Ρωσίας, θα δώσει τις επόμενες ημέρες εντολή για το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στο έδαφός του, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της χώρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται."Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα σχέδιο να κλείσουν τη στρατιωτική αεροπορική βάση στο Κιργιστάν", δήλωσε ο τοπικός επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, απαντώντας στις απειλές του Κιργιστάν ότι έχει ήδη ετοιμάσει προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σχετικά με την αεροπορική βάση του Μανάς, η οποία χρησιμοποιείται για την υποστήριξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για έλλειψη θέσεων για το μεταπολεμικό Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου η χώρα του έχει αποστείλει στρατεύματα, και έκανε έκκληση για "να κερδηθεί η ειρήνη"."Τα γεγονότα στο Ιράκ καθώς και στο Αφγανιστάν δείχνουν ότι το να κερδίζεις τον πόλεμο δεν είναι αρκετό για μια ολοκληρωτική νίκη. Πρέπει επίσης να κερδίσουμε και την ειρήνη", δήλωσε ο κ. Παρβάνοφ σε σύσκεψη με θέμα την εθνική ασφάλεια, "κι αυτοί που έδωσαν το σύνθημα για την στρατιωτική επίθεση δεν δείχνουν ότι ήταν αρκετά έτοιμοι να σκεφτούν την ανάπτυξη μετά το τέλος του πολέμου στις χώρες", όπου έχουν επέμβει στρατιωτικά.

    Η Βουλγαρία έχει αποστείλει 470 στρατιώτες στο Αφγανιστάν."Είναι σημαντικό να πούμε στους συμμάχους μας ότι είναι λάθος να θέλουν να εισάγουν εκδημοκρατισμό δυτικού τύπου χωρίς να λαβαίνουν υπ' όψιν τους τις τοπικές παραδόσεις και τις εθνικές και περιφερειακές ιδιομορφίες", ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

    Είδηση: 17823


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 January 2009 - 17:54:13 UTC