Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ: εκλογές μετ΄ εμποδίων
  • [02] Εκλογή νέου Γ.Γ. στο ΑΚΕΛ
  • [03] Διευρύνονται τα μέσα απόδειξης των στοιχείων ταυτότητας
  • [04] Ρεκόρ ακατάλληλων εισαγόμενων τροφίμων το 2008
  • [05] Ανθεί η «μαύρη εργασία» στα ΤΑΞΙ
  • [06] Ρωσία - Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με Σ. Λαβρώφ
  • [07] Τεράστιο ηλεκτρονικό ριφιφί με λεία στοιχεία πιστωτικών
  • [08] Αντιπαράθεση για την οικονομία
  • [09] Συνάντηση Παυλόπουλου-ΚΕΔΚΕ
  • [10] Κόντρα για την Αστυνομία
  • [11] Ανταγωνισμός και απιστία οδηγούν σε υπερ-γονιμότητα
  • [12] Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί

    [01] Ισραήλ: εκλογές μετ΄ εμποδίων

    Επιβεβαίωσε, τα για πολλούς στον κόσμο αυτονόητα, το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ισραήλ, που αποφάσισε αμετάκλητα, ότι δύο πολιτικά κόμματα των Ισραηλινών πολιτών με αραβική καταγωγή έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν έδρες στο κοινοβούλιο εν όψει των εκλογών της 10ης Φεβρουαρίου. Τα δύο αυτά κόμματα είναι το "Balad" και το "Ενιαίο Αραβικό Ψηφοδέλτιο-Αραβικό Κίνημα για την Αλλαγή", με τρεις και τέσσερις βουλευτές αντίστοιχα, στο κοινοβούλιο που διαλύθηκε για να διεξαχθούν οι εκλογές.

    Το ζήτημα της απαγόρευσης της συμμετοχής των δύο πολιτικών κομμάτων, άνοιξε από την πλευρά δύο ακροδεξιών κομμάτων του Ισραήλ, με την αποδοχή του αιτήματός τους από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του "Ενιαίου Αραβικού Ψηφοδελτίου-Αραβικό Κίνημα για την Αλλαγή", Αχμεντ Τίμπι: "Είναι ένας θρίαμβος που καταγάγαμε, τόσο εναντίον του Ρατσισμού, όσο και κατά του Φασισμού. Όμως, η ημέρα της μεγάλης νίκης, της εκδίκησης, θα είναι ασφαλώς η ημέρα των βουλευτικών εκλογών". Υπολογίζεται ότι στον πληθυσμό του Ισραήλ, το 20%, δηλαδή 1.200.000 είναι Παλαιστίνιοι.

    Είδηση: 17995

    [02] Εκλογή νέου Γ.Γ. στο ΑΚΕΛ

    Ειδήσεις

    Nέα σελίδα για το ΑΚΕΛ, με την εκλογή του Άνδρου Κυπριανού στη θέση του γενικού γραμματέα, στη θέση του απερχόμενου και νυν προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Χριστόφιας συνεχάρη το νέο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ και δήλωσε ότι θα τον στηρίξει στο έργο του, καθώς και ότι θα παραμείνει απλό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Είδηση: 17994

    [03] Διευρύνονται τα μέσα απόδειξης των στοιχείων ταυτότητας

    Κοινωνία

    Διευρύνονται με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, τα μέσα απόδειξης των στοιχείων της ταυτότητας των πολιτών. Έτσι, εκτός από την αστυνομική ταυτότητα, τη σχετική βεβαίωση αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο, δεκτά θα γίνονται από τις δημόσιες υπηρεσίες ως αποδεικτικά έγγραφα η άδεια οδήγησης και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων. Όλοι οι φορείς του δημοσίου και τα ΚΕΠ καλούνται να δέχονται τα πρωτότυπα των σχετικών εγγράφων κατά τις συναλλαγές τους με τους πολίτες.

    Με άλλη εγκύκλιο του κ. Παυλόπουλου, οι δήμοι της χώρας καλούνται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση προσβασιμότητας των πολιτών και κυρίως των ανθρώπων με αναπηρία.

    Είδηση: 17990

    [04] Ρεκόρ ακατάλληλων εισαγόμενων τροφίμων το 2008

    Ρεκόρ στην απαγόρευση εισόδου στην χώρα ακατάλληλων τροφίμων φυτικής προέλευσης για το 2008 κατέγραψαν οι αστυκτηνίατροι και οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά.Συγκεκριμένα από την 1-1-2008 έως τις 31-12-2008, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Πειραιά πραγματοποίησαν περισσότερους από 6.500 ελέγχους στα τελωνεία του Πειραιά, αποτρέποντας την είσοδο και διακίνηση στην εγχώρια αγορά σε 50 εισαγωγές ακατάλληλων τροφίμων που προέρχονταν από τρίτες χώρες συνολικού βάρους 1,932 εκατομμυρίων κιλών.Πρόκειται για ποσότητα ρεκόρ την τελευταία εξαετία, ποσότητα που είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης της περσινής χρονιάς [2007], οπότε και απαγορεύθηκε η είσοδος στην χώρα σε 724.868 κιλά ακατάλληλων τροφίμων.

    Τα «πρωτεία» των απαγορεύσεων, σύμφωνα με την έκθεση των ελέγχων, κατείχαν τα προϊόντα προέλευσης Κίνας, καθώς αυτά ανήλθαν σε 1.034 τόνους [ποσοστό 53,5 %] και ακολουθούν τρόφιμα από την Αργεντινή, ύψους 279 τόνων, τον Καναδά 200,4 τ., το Βιετνάμ 106,5 τ., τις ΗΠΑ 77,57 τ., την Χιλή 61,9 τ., την Ινδία 56,85 τ., την Αίγυπτο 48 τ., το Πακιστάν 22,9 τ., τη Νότιο Αφρική 22,3 τ., το Μεξικό 22 τ., την Ελβετία 0,8 τ. και τη Σρι Λάνκα 0,5 τ..

    Σε ό,τι αφορά το είδος των προϊόντων οι 711,45 τόνοι ήταν ξηροί καρποί, οι 636,6 όσπρια, οι 302,5 εσπεριδοειδή, καφές 125,7, φρούτα 106,7, δημητριακά 25,9, ζωοτροφές 21, τυποποιημένα προϊόντα 0,8 και μπαχαρικά 0,5.

    Αναφερόμενος στις επιτυχίες της Νομαρχίας ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες για την προστασία του πολίτη-καταναλωτή έχουν "ανεβάσει τον πήχη ψηλότερα, ενώ ζητάμε από την κυβέρνηση την αναπροσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις εισαγωγές".

    Είδηση: 17991

    [05] Ανθεί η «μαύρη εργασία» στα ΤΑΞΙ

    Κοινωνία

    Θριαμβεύει η ανασφάλιστη μαύρη εργασία στον χώρο των οδηγών ΤΑΞΙ, όπως προκύπτει από έλεγχο που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Αθηνών [ΕΚΑ] σε 1550 ΤΑΞΙ του Λεκανοπεδίου Αττικής.Κατά τη διάρκεια του έλεγχου που διενήργησε το ΕΚΑ, παρουσία ανδρών της τροχαίας Αθηνών και εκπρόσωπων του ΙΚΑ, εντοπιστήκαν ανασφάλιστοι οδηγοί ΤΑΞΙ, οδηγοί χωρίς την ειδική άδεια οδήγησης ΤΑΞΙ, οδηγοί που δεν είχαν ούτε καν δίπλωμα οδήγησης και συνταξιούχοι υπερήλικες [άνω των 70 ετών] να κατέχουν παρανόμως γνήσιο επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης.

    Αυτά και άλλα παρόμοια που συνθέτουν τη ζοφερή πραγματικότητα στον κλάδο των οδηγών ΤΑΞΙ που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης αδίστακτων εργοδοτών, βρέθηκαν κατά την εν λόγω έρευνα, όπως είναι:-2 ταξί μαϊμού,-87% ανασφάλιστοι οδηγοί,-15% οδηγοί χωρίς δημόσια έγγραφα [δίπλωμα οδήγησης, ειδική άδεια ΤΑΞΙ κ.ά.] &-10% συνταξιούχοι άνω των 70 ετών με επαγγελματικό δίπλωμα και ειδική άδεια ταξί.

    Εκτός από τη μεγάλη έκταση που έχει προσλάβει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο των οδηγών ΤΑΞΙ, εντυπωσιακό είναι το ότι και άτομα άνω των 70 ετών κατάφεραν να έχουν στα χέρια τους γνήσια επαγγελματικά διπλώματα, που έχουν εκδοθεί από διαφορετικές νομαρχίες παρά του ότι το όριο για την έκδοση επαγγελματικού διπλώματος είναι τα 65 έτη και υπό ειδικές προϋποθέσεις τα 67 έτη!

    Οι οδηγοί ταξί στο λεκανοπέδιο ανέρχονται -επισήμως- στους 6.000, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός αυτών που εργάζονται αλλού και περιστασιακά δουλεύουν και ΤΑΞΙ.

    Με δεδομένο το ότι τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία πρόεκυψαν από έλεγχο σε μόλις 1.500 ΤΑΞΙ της Αθήνας, το εύλογο ερώτημα που συνεκδοχικά εγείρεται, είναι το «τί στοιχεία θα προέκυπταν αν ο εν λόγω έλεγχος γινόταν και στα 13.500 ΤΑΞΙ που κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο ή ακόμα περισσότερο στα 28.000 που κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα;

    Είδηση: 17988

    [06] Ρωσία - Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με Σ. Λαβρώφ

    Στη Μόσχα βρίσκεται η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ.Η συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με τον Ρώσσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρώφ συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με πρώτο το ενεργειακό, αλλά και την τουριστική και την εμπορική συνεργασία, στους δύσκολους καιρούς της διεθνούς οικονομικής κρίσης.Εν συνεχεία, επόμενος σταθμός της υπουργού Εξωτερικών είναι οι Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί σε γεύμα των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με προσκεκλημένη την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, προκειμένου να εμπεδωθεί η εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα.

    Τη στήριξη της Μόσχας έλαβε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δια στόματος του Ρώσου ομολόγου της, Σεργκέι Λαβρώφ, για στενή συνεργασία σε όλες τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ, με επίκεντρο την ειρήνευση στον Καύκασο και τη συμβολή στη διαμόρφωση του νέου χάρτη ευρωπαϊκής ασφάλειας.

    Μάλιστα, ο κ. Λαβρώφ ευχήθηκε η ελληνική προεδρία να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων που οδεύουν σε στρατηγική συνεργασία.

    Μπακογιάννη και Λαβρώφ είχαν διευρυμένη συνάντηση μιάμισης ώρας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφιερώθηκε στην πρόταση που έχει εκπονήσει η Ελλάδα για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, προκειμένου να παραμείνουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην περιοχή Γεωργίας και νότιας Οσετίας.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, κράτησαν το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης «επτασφράγιστο μυστικό».Ο κ. Λαβρώφ αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως αν υπάρχει πρόβλεψη για χωριστή αποστολή στην Τυφλίδα και στο Τσχινβάλ, όπως επιθυμεί η Μόσχα, θέση για την οποία διατυπώνει αντιρρήσεις η Τυφλίδα, ζητώντας να μη θιγεί η «εδαφική της ακεραιότητα».

    Η Ελλάδα θα προχωρήσει ως «έντιμος συνομιλητής» και δεν πρόκειται να θίξει τις «κόκκινες γραμμές» καμιάς πλευράς, έκανε σαφές η κ. Μπακογιάννη, ενώ ο κ. Λαβρώφ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «ρεαλιστική», που λαμβάνει υπ' όψιν τη de facto και de jure κατάσταση.

    Η υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας το δύσκολο του εγχειρήματος, είπε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε και οι 56 χώρες του ΟΑΣΕ, χώρες με διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά, με κοινές αρχές και αξίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού υπαρκτά προβλήματα, όπως είναι η παρουσία του ΟΑΣΕ στην Γεωργία και τη νότια Οσετία».

    Ο κ. Λαβρώφ εξέφρασε την εκτίμησή του για την επιτυχή προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να δώσει λύση στη ροή του φυσικού αερίου από την Τυφλίδα στη νότια Οσετία, το οποίο, μάλιστα, εν μέσω χειμώνα αποτελεί επιτυχία της ελληνικής πλευράς στον ανθρωπιστικό τομέα.

    Επίσης, διατύπωσε την ευγνωμοσύνη του στην Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών για την υιοθέτηση της πρότασης του Προέδρου Μεντβέντεφ για προώθηση του διαλόγου, προκειμένου να ξανασχεδιαστεί η «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της Ευρώπης. «Κοινός στόχος είναι να εξασφαλίσουμε, το ότι η ασφάλεια κάθε πλευράς δεν θα αποβαίνει εις βάρος κάποιας άλλης», είπε χαρακτηριστικά.

    «Υπάρχουν στον ΟΑΣΕ οι μηχανισμοί πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας, τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσουμε για την προώθηση του διαλόγου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

    «Η Ρωσία χαιρετίζει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ, το 2009», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του για τη σημερινή συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών και προεδρεύουσας του Οργανισμού, Ντόρας Μπακογιάννη, με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρώφ.

    Μεταξύ των επίκαιρων θεμάτων, που συζητήθηκαν, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει «τις προοπτικές συζήτησης, στον Οργανισμό, της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ περί επεξεργασίας Συμφώνου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

    Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν και διεθνή ζητήματα, με έμφαση στο Μεσανατολικό και την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ οι δύο υπουργοί «εξέφρασαν ικανοποίηση για τη δυναμικά αναπτυσσόμενη διμερή συνεργασία και τη συνέχισή της».

    Οι δυο υπουργοί συνέχισαν τις συνομιλίες τους στο γεύμα, που ακολούθησε, κατά το οποίο αναμενόταν να συζητηθούν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με πρώτο το ενεργειακό, αλλά και η τουριστική και εμπορική συνεργασία, στους δύσκολους μάλιστα καιρούς της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κομερσάντ» η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ελληνορωσική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού South stream που διαφοροποιεί τις ενεργειακές οδούς και βρίσκεται σε εναρμονισμό με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

    Για το θέμα αυτό -είπε- ότι «με τη συμφωνία έχει εκφραστεί η πολιτική βούληση των δυο πλευρών και για την υλοποίησή του έχουν τώρα το λόγο οι εταιρίες και η αγορά».

    Η υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί σε γεύμα των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με προσκεκλημένη την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, προκειμένου να εμπεδωθεί η εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα.

    Είδηση: 17986

    [07] Τεράστιο ηλεκτρονικό ριφιφί με λεία στοιχεία πιστωτικών

    Ειδήσεις

    Εισβολή στα αρχεία της αποκάλυψε ότι δέχθηκε η εταιρεία επεξεργασίας πιστωτικών καρτών Heartland, η οποία εξυπηρετεί 250.000 επιχειρήσεις και επεξεργάζεται περίπου 100 εκατομμύρια συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες κάθε μήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εταιρεία περίμενε την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για να προβεί στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία διαπίστωσε ότι σημειώθηκε παραβίαση δεδομένων αφού οι εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard σήμαναν συναγερμό για ύποπτες συναλλαγές. Η εταιρία είπε ότι ανακάλυψε πως άγνωστοι εισβολείς είχαν καταφέρει να μπουν στα συστήματά της κάποια στιγμή πέρυσι και "φύτεψαν" κακόβουλο λογισμικό για να κλέψουν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών που διατηρούσε στα δίκτυά της.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραβίαση δεν εξέθεσε εμπορικά στοιχεία, τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των κατόχων των καρτών ή τους μη αποκρυπτογραφημένους αριθμούς ταυτότητας, διευθύνσεις ή τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά εκτιμάται ότι οι εισβολείς έκλεψαν δεδομένα που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν αντίγραφα έως και 100 εκατομμυρίων καρτών.

    "Βρήκαμε στοιχεία εισβολής την προηγούμενη εβδομάδα και αμέσως ενημερώσαμε τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις εταιρείες των καρτών», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Heartland Ρόμπερτ Μπάλντουιν Jr, ο οποίος προσέθεσε ότι το περιστατικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας ευρύτατης παγκόσμιας επιχείρησης ηλεκτρονικής απάτης.

    "Συνεργαζόμαστε στενά με τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης", είπε ο Μπάλντουιν.

    Η μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων μέχρι σήμερα ήταν η εισβολή στην εταιρεία λιανικού εμπορίου TJ Maxx, η οποία εξέθεσε στοιχεία περίπου 50 εκατομμυρίων καρτών.

    Ο αναλυτής για θέματα απάτης της Gartner Inc, Άβιβα Λίταν, αμφισβήτησε την επιλογή του χρόνου για την αποκάλυψη της Heartland, η οποία έγινε την ημέρα που πολλοί αμερικανοί και μέσα ενημέρωσης ήταν κολλημένα στην ανάληψη καθηκόντων από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Είδηση: 17981

    [08] Αντιπαράθεση για την οικονομία

    Ειδήσεις

    Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή την οικονομία. Ο Υπουργός Οικονομίας, που ενημέρωσε την κυβερνητική για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης και επισήμανε πως η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπαθανασίου διατύπωσε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ με παρέμβαση του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη αξιοπιστίας και τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή διακυβέρνησης.

    Τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά και τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία εξέτασε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε στο Μάξιμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

    Ο Υπουργός Οικονομίας, σε δηλώσεις του αμέσως εκτίνησε ότι το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, ωστόσο εκτ'ίμησε ότι παρ' όλες τις δυσκολίες, στα τέλη του 2009 τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται καλύτερα.

    Όσον αφορά τη χώρα μας, τόνισε πως η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες που έχουν θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και χαμηλότερα ποσοστά από το μέσο όρο της ΕΕ σε έλλειμμα και ανεργία και αναγνώρισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το δημόσιο χρέος."Το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία είναι το πολύ μεγάλο χρέος, το οποίο κουβαλάμε από το παρελθόν. Θα καταθέσουμε, την ερχόμενη εβδομάδα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο οποίο θα αποτυπώνεται η πολιτική μας, με την οποία θα πετύχουμε τους στόχους μας. Έχουμε την αποφασιστικότητα, έχουμε την πολιτική, αλλά και την κοινωνική ευαισθησία που θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα αυτό", τόνισε.

    Ο Υπουργός στις δηλώσεις του διατύπωσε αιχμές για την στάση και τις δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι όσοι καταστροφολογούν και τάζουν λαγούς με πετραχήλια σύντομα θα καταλάβουν ότι χάνουν το τελευταίο κομμάτι της αξιοπιστίας τους.

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι απέτυχε στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης .

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή, υπενθύμισε την απογραφή, που χαρακτήρισε έγκλημα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προστάτεψε τους ισχυρούς και διέλυσε τους μηχανισμούς πάταξης φοροδιαφυγής,

    Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση δεν ενισχύει την πραγματική οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις και ότι παραβλέπει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους επικαλούμενη την κρίση.

    Προέβλεψε δε επανειλημμένως στην ομιλία του, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος απαντώντας χαρακτήρισε απαράδεκτη εικόνα για αρχηγό κόμματος την ομιλία Παπανδρέου, τον επέκρινε για καταστροφολογία και συστηματική παραπληροφόρηση και ότι παριστάνει τον δημόσιο κατήγορο τη στιγμή που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν ελλείμματα ,πλαστά στοιχεία, αποβιομηχάνιση και πάνω από 80 φόρους.

    Η κυβέρνηση ανέφερε, μαζί με την συγκράτηση των ελλειμμάτων θα ασκήσει και κοινωνική πολιτική.

    Η κριτική του κ. Παπανδρέου στην οικονομία προκάλεσε και την αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος σε δήλωση του ανέφερε: "Ο κ. Παπανδρέου επενδύει στις δυσμενείς επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Στις κρίσεις, όμως, δεν κερδίζουν οι ηγέτες και τα κόμματα που υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια», αλλά οι ηγέτες και τα κόμματα που καταθέτουν υπεύθυνο και ρεαλιστικό σχέδιο. Και σήμερα ο κ. Παπανδρέου, όπως και στο παρελθόν, δεν κατέθεσε ούτε μία υπεύθυνη και σοβαρή πρόταση. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία για την εξουσία".

    Νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομίας, Νίκος Λέγκας είχε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.Ο κύριος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η χώρα δεν έχει προϋπολογισμό και ότι πρέπει σύντομα να γίνουν εκλογές.Απαντώντας ο κύριος Λέγκας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ελαφρότητα και τόνισε ότι καμία χώρα στην ΕΕ αυτή την στιγμή δεν έχει προϋπολογισμό.

    Σε αντεπίθεση και πάλη καλεί του εργαζόμενους το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στηλιτεύοντας την πολιτική τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ "Όπως χθες, έτσι και σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν λένε την αλήθεια για την κρίση. Και οι δύο σωπαίνουν για τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς.", τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος

    Αντιδράσεις για την οικονομία είχαμε και από τα υπόλοιπα κόμματα

    O ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι: "Όσο ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός γνωρίζει παραγώδη αποτυχία στη χώρα μας και διεθνώς, τόσο οι εκφραστές τους χάνουν την επαφή τους με τον κοινωνικό περίγυρο και μετονομάζουν την αποτύπωση τής οδυνηρής κοινωνικής πραγματικότητας σε καταστροφολογία."

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος από την πλευρά του κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κατάσταση τονίζοντας:"Ανεργία, φτώχια, οικονομική ένδεια και τεράστιο δημόσιο χρέος, είναι τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σήμερα η ΝΔ συνεχίζει να προπαγανδίζει προγράμματα τα οποία μένουν κενά γράμματα. Τέσσερα πράγματα δεν έχουν όρια, το σύμπαν, η ανοησία, η προπαγάνδα της κυβέρνησης και η αποτυχία της".Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 5,50% και λήξης 20 Αυγούστου 2014.

    Η απόκλιση με το μέσο κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη φθάνει περίπου το 2,6%.

    Είδηση: 17978

    [09] Συνάντηση Παυλόπουλου-ΚΕΔΚΕ

    Πολιτική

    Διάφορα θεσμικά και οικονομικά θέματα, αλλά και τα σχετικά με την εκτέλεση του αναπτυξιακού προγράμματος "Θησέας", καθώς και το ζήτημα με τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωΐ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος με το προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων [ΚΕΔΚΕ], με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.Η ΚΕΔΚΕ ενημέρωσε διεξοδικά τον υπουργό Εσωτερικών για το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στους δήμους η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, αλλά και για τα άλλα θεσμικά και οικονομικά θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο κ. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε πως κάποια θεσμικά θέματα «θα έχουν λυθεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου, με μία νομοθετική παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε, κυρίως σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του "Θησέα", προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του μεγέθη. Είναι βέβαιο -τόνισε ο υπουργός- ότι η ΚΕΔΚΕ θα διεκδικεί και πρέπει να διεκδικεί περισσότερα πράγματα για να έχουμε μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση».

    Όσον αφορά τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, στο οποίο αντιδρά η ΚΕΔΚΕ, ο υπουργός δήλωσε αλληλέγγυος με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, ο οποίος χθες είχε πεί πως «ό,τι τελικά γίνει σχετικά με αυτό το θέμα, θα είναι σε συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ».

    «Μετά από τη συνάντηση την οποία θα έχει ο κ. Μαρκόπουλος με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα αποτυπωθούν όλα νομοθετικά και όταν ολοκληρωθεί αυτή η συνάντηση, τότε από εκεί και πέρα, θα είμαι κι εγώ προς την κατεύθυνση την οποία θα αποφασίσει η κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ερωτηθείς για την Ελληνική Αστυνομία, μετά τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου σε αστυνομικά τμήματα, ο υπουργός ζήτησε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση "περισσότερη σοβαρότητα" στην κριτική και την πολιτική.«Όταν κάνει κριτική να την κάνει με πραγματικά και όχι με φανταστικά μεγέθη και να στηρίζει τους θεσμούς την ώρα που έχουν ανάγκη στήριξης, διότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δυστυχώς μας έχει συνηθίσει όχι μόνον να μην στηρίζει τους θεσμούς, αλλά, να παίρνει θέσεις που δυσφημούν διεθνώς τη χώρα. Περισσότερη σοβαρότητα και στην κριτική και στην πολιτική. Είναι δύσκολοι καιροί και απαιτούν και υπευθυνότητα από τους πολιτικούς και δυστυχώς δεν βλέπουμε τέτοια υπευθυνότητα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

    Με αφορμή τις πολύπλευρες προσπάθειες να ανασταλεί η υλοποίηση του μέτρου της μείωσης των τελών παρεπιδημούντων, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και το οποίο καταβάλλουν τα ξενοδοχεία στους ΟΤΑ, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γερ. Φωκάς δήλωσε, ότι «Η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει κάποια χαρακτηριστικά των εν λόγω τελών, που είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα καταχρηστικά και άδικα για τον κλάδο:- ότι αν και τα τέλη αυτά έχουν προβλεφθεί για να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις των ΟΤΑ, που προκύπτουν από την τουριστική κίνηση στις διάφορες περιοχές, αυτά δεν λειτουργούν ανταποδοτικά και επομένως ουδείς ελέγχει το κατά πόσον ο εισπράττων ΟΤΑ τα ανταποδίδει στον τουρισμό, μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών του, που αφορούν στον τουρισμό, τα χρήματα που εισπράττει &- ότι τα ξενοδοχεία -μέσω των εν λόγω τελών- υφίστανται -με πρόφαση την αυξημένη κίνηση και επιβάρυνση των ΟΤΑ- ένα δυσμενές προνόμιο: να καταβάλλουν τέλη, ενώ δεν επιβαρύνουν καμιά άλλη παραγωγική δραστηριότητα, ούτε καν αυτές που συνεπάγονται αυξημένες υποχρεώσεις για τους ΟΤΑ.

    Είδηση: 17983

    [10] Κόντρα για την Αστυνομία

    Πολιτική

    Η κατάσταση στην Ελληνική Αστυνομία τροφοδοτεί την αντιπαράθεση, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις επισκέψεις που έκανε αργά χθες το βράδυ στην Αμεση Δράση και το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, έκανε λόγο για γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Μετά από σύσκεψη με τους αρμόδιους επιτελείς του, κατέληξαν σε έξι προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας. Για ανεύθυνη κριτική με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σκληρή κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης με φόντο την Ελληνική Αστυνομία.

    Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση αργά το βράδυ της Τρίτης ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης, θέλοντας να δει από κοντά την κατάσταση στο σώμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: "Διαπιστώνεται ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης. Σε μια δημοκρατική πολιτεία δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην ασφάλεια και τα δικαιώματα. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις που αποκαθιστούν το αίσθημα της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην αστυνομία".

    Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη ΓΑΔΑ και το ΑΤ Κυψέλης εντάσσεται στη γενικότερη ανάδειξη των θεμάτων της καθημερινότητας του πολίτη και ειδικότερα στα ζητήματα της ανασφάλειας, που καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, και της λειτουργίας της αστυνομίας.

    Σε ερώτηση για τα λεχθέντα περί της επίσκεψης αυτής, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσε ότι πράγματι "η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, που συστεγάζεται με το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, στο ίδιο κτήριο, σε άλλο όροφο, ήταν κλειστή χθες το βράδυ" και τόνισε ότι "αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα".

    Υποστήριξε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είπε ποτέ τίποτα που να αφορά τη λειτουργία ή την κατάσταση συγκεκριμένων αστυνομικών. "Και αυτό το λέμε κατηγορηματικά", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε δέσμη μέτρων για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.

    Μεταξύ αυτών, την απελευθέρωση των δυνάμεων από την εκτέλεση διοικητικών καθηκόντων , την πλήρη αναδιοργάνωση των σπουδών των αστυνομικών και την ριζική αλλαγή της διοικητής δομής της ΕΛΑΣ

    Περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την κριτική που ασκείται για την κατάσταση στην ΕΛΑΣ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ, όταν κάνει κριτική να το κάνει με πραγματικά και όχι με φανταστικά μεγέθη, και τόνισε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τους θεσμούς, ενώ επισήμανε ότι "μας έχει συνηθίσει να παίρνει θέσεις που δεν βοηθούν καθόλου τον τόπο. "Αυτό πρέπει να σταματήσει" υπογράμμισε.Λαϊκίστικο τρόπο που στόχο έχει να προκαλέσει εντυπώσεις και μονό καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα αστυνομικά τμήματα Συντάγματος, Εξαρχείων, Ομόνοιας και Ακρόπολης πραγματοποίησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Αστυνομίας.

    "Οφείλω να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος από αυτό το οποίο είδα και από τις πληροφορίες τις οποίες οι αστυνομικοί που εκτελούσαν υπηρεσία μου έδωσαν. Σκοπεύω να επισκεφθώ πάρα πολλές Υπηρεσίες, να συζητήσω με τους Αστυνομικούς και να τους πω δύο πράγματα: το ένα ότι θα είμαι δίπλα τους και το εννοώ αυτό, αλλά και το άλλο ότι υπάρχει μία "κόκκινη" γραμμή την οποία δεν θα ανεχθώ σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει κανένας", τόνισε σχετικά με την επισκέψεις του.

    "Αντί να σχολιάζουν,θα όφειλαν να αναλογιστούν ποια είναι η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησής τους για την αποδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και για τη γενικευμένη κυριαρχία αισθήματος ανασφάλειας σε όλη τη χώρα", τόνισε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης σε απάντηση των όσων δήλωσαν οι κ κ. Παυλόπουλος και Μαρκογιαννάκης.

    Απαντώντας στις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου και Καστανίδη ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε: "Η προσπάθεια απαξίωσης του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας και οι γενικότεροι αφορισμοί εξυπηρετούν μικροκομματικούς σκοπούς. Οι ισχυρισμοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, χθες βράδυ, ήταν κλειστή είναι απολύτως αναληθείς. Γιατί δεν μας εξηγούν, πώς είναι δυνατόν να είναι κλειστή" μια Υπηρεσία, της οποίας οι επικεφαλής αξιωματικοί (Διευθυντής, Υποδιευθυντής,, Διοικητής Τμήματος Ασφαλείας), υποδέχθηκαν και ενημέρωσαν τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Συνιστούμε στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ πριν από το να σπεύδουν να ασκούν επιπόλαιη κριτική, να ενημερώνονται ακριβέστερα για τον τρόπο λειτουργίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών".

    Είδηση: 17975

    [11] Ανταγωνισμός και απιστία οδηγούν σε υπερ-γονιμότητα

    Βιολόγοι του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΜάστερ ανακάλυψαν ότι όσο σκληρότερος είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα σπέρματα, τόσο μεγαλύτερα, ταχύτερα, πολυάριθμα και πιο μακρόβια γίνονται αυτά. Έτσι, όσο οι θηλυκοί οργανισμοί στη φύση αναζητούν, χωρίς να βιάζονται, τον καλύτερο σύντροφο ή εμφανίζουν τάσεις απιστίας και απόρριψης της μονογαμίας, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού, τόσο τα σπέρματα εξελίσσονται και γίνονται καλύτερα, με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις γυναικείες επιθυμίες. Η ερευνητική ομάδα υπό τον Σίγκαλ Μπαλσάιν, σε συνεργασία με Αυστραλούς και Σουηδούς βιολόγους από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα, μελέτησε πιο αναλυτικά το ζήτημα σε ψάρια, που καλύπτουν όλη τη δυνατή γκάμα συμπεριφορών, από τη μονογαμία μέχρι την "πολυανδρία", κατά την οποία πολλά αρσενικά προσφέρουν το σπέρμα τους σε ένα θηλυκό. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύθηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το New Scientist.

    Ταξινομώντας λοιπόν οι βιολόγοι τα είδη των ψαριών ανάλογα με το πόσο συχνές σεξουαλικές επαφές είχαν και καταγράφοντας χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα και το μέγεθος του σπέρματος, οι βιολόγοι κατέληξαν ότι ο ανταγωνισμός όντως οδηγεί στην ανάπτυξη καλύτερου σπέρματος. Το σπέρμα των αυστηρά μονογαμικών ψαριών είναι μικρό και αργό, όσο όμως ένα είδος ψαριού γίνεται πιο "σεξουαλικό", τόσο και το σπέρμα του γίνεται καλύτερο, ώσπου, στην άλλη άκρη της σπερματικής κλίμακας, το σπέρμα είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο, ταχύτερο και διπλάσιας ποσότητας, ενώ τα ψάρια αυτά ζουν και περισσότερο.

    "Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα σπέρματα για τη γονιμοποίηση των ωαρίων ενός θηλυκού είναι μια τρομερά ισχυρή εξελικτική δύναμη που επηρεάζει καθοριστικά διάφορες παραμέτρους του σπέρματος, όπως το μέγεθος και η ταχύτητα", αναφέρει ο Νίκλας Κολμ, ερευνητής του πανεπιστημίου της Ουψάλα. Τα μεγαλύτερα σπέρματα είναι και ταχύτερα επειδή η "ουρά" τους έχει μεγαλύτερη προωστική ισχύ. Σύμφωνα με τα εξελικτικά στάδια, τα σπέρματα πρώτα γίνονται πιο γρήγορα και στη συνέχεια μεγαλύτερα, συμβαδίζοντας με τον αυξημένο σεξουαλικό "εκτραχηλισμό" ενός είδους.

    Μέχρι τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε ορισμένα ζώα, π.χ. στους χιμπατζήδες, που είναι πιο ερωτικοί τύποι, το σπέρμα τους είχε μεγαλύτερη ταχύτητα από το σπέρμα των σχετικά μονογαμικών γοριλών. Κανείς όμως βιολόγος δεν ήταν σίγουρος αν αυτό ήταν ένα πρότυπο κοινό σε όλο το ζωικό βασίλειο, ενώ ήταν επίσης δύσκολο να αποδειχτεί αν τα πιο γρήγορα σπέρματα έχουν όντως συγκριτικό πλεονέκτημα για τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου.

    Είδηση: 17996

    [12] Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί

    Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί 100% χάρη στα τεστ Pap και HPV- DNA καθώς και με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός HPV, που σε ποσοστό 99,7% ευθύνεται γι' αυτόν τον καρκίνο, μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, ενώ η χρήση προφυλακτικού δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη διότι η λοίμωξη μεταδίδεται και με απλή δερματική επαφή.

    Περίπου το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών και το 50% των ανδρών υπολογίζεται πως θα προσβληθούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους από κάποιο τύπο του ιού HPV. Στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη υποχωρεί μόνη της, ενώ σε ποσοστό 10% παραμένει και σταδιακά μετά από πολλά χρόνια μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο (κυρίως του τραχήλου της μήτρας). Αυτό όμως αφορά ορισμένους ογκογόνους τύπους του ιού.

    Αν η γυναίκα κάνει τακτικά τεστ Pap οι αλλοιώσεις που προκαλεί ο ιός θα αναγνωριστούν έγκαιρα και μπορεί να θεραπευτούν με μία μικρή επέμβαση. Επειδή η αξιοπιστία του τεστ Pap φθάνει το 60-70%, αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά ώστε ακόμη κι αν τη μία φορά δεν έχουν εντοπιστεί κυτταρικές αλλοιώσεις, να υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν στο επόμενο τεστ. Εξάλλου, η ανίχνευση του ιού στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να γίνει με το HPV-DNA τεστ, μια εξέταση με διαδικασία λήψης παρόμοια με αυτή του τεστ Pap. Η πιθανότητα να υπάρχει ταυτόχρονα μόλυνση και από τους 4 ή 2 τύπους του ιού που καλύπτουν, αντίστοιχα, τα εμβόλια είναι μικρότερη από 1%.

    Ο ιός HPV εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ευθύνεται για τους καρκίνους του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα, τα γεννητικά κονδυλώματα και την αναπνευστική θηλωμάτωση του λάρυγγα. Αυτά επισήμαναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός και ο λοιμωξιολόγος διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης Ιωάννης Καβαλιώτης, τονίζοντας ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας πλήττει παγκοσμίως 500.000 γυναίκες κάθε χρόνο εκ των οποίων η μία στις δύο πεθαίνει.

    «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας ιδιαίτερος καρκίνος πρώτον γιατί ξέρουμε τα αίτιά του, δεύτερον γιατί αφορά νέες γυναίκες με ό,τι αυτό σημαίνει για τη γονιμότητά τους , τρίτον είναι ο μόνος καρκίνος για τον οποίο υπάρχει εμβόλιο το οποίο προφυλάσσει και τέταρτον ο καρκίνος αυτός είναι από τους λίγους που μπορούν να προληφθούν με το Pap, το τεστ HPV καθώς και με τον εμβολιασμό», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

    Σήμερα κυκλοφορούν δύο εμβόλια κατά του ιού HPV. Το ένα προστατεύει από 4 στελέχη του ιού και έχει αποδειχτεί ότι προφυλάσσει από τα γεννητικά κονδυλώματα, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του κόλπου και του αιδοίου, ενώ το δεύτερο προστατεύει από δύο στελέχη του ιού και έχει αποδειχτεί ότι προφυλάσσει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια γυναίκα, παρόλο που έχει εμβολιαστεί, μπορεί αργότερα να μολυνθεί από κάποιο άλλο ογκογόνο τύπο του HPV εκτός εκείνων που περιέχει το εμβόλιο και έτσι να κινδυνεύσει να εμφανίσει κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο. Ο εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών και σε νέες γυναίκες ηλικίας 15-26 ετών. Όσον αφορά τη διάρκεια προστασίας που παρέχει το εμβόλιο, τα δεδομένα παρέχουν στοιχεία προστασία μέχρι 6 έτη. Να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να γίνεται προληπτικά το τεστ Pap διότι το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 70%, ενώ ποσοστό 30% των καρκίνων του τραχήλου οφείλονται σε άλλους ογκογόνους τύπους του ιού.

    Είδηση: 17989


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 January 2009 - 17:56:37 UTC