Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπόθεση Ζίμενς : Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων
  • [02] Το ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά δικαιώματα
  • [03] Απειλές το Ισραήλ, επιδόματα από τη Χαμάς
  • [04] Τούρκος ηθοποιός αποκαλύπτει πόσους σκότωσε στον Αττίλα
  • [05] Τελικός τραγικός απολογισμός νεκρών από τη Γάζα
  • [06] Πράσινο φως για 6 φρεγάτες και 15 super-puma
  • [07] Μπαράζ ληστειών σε τράπεζες της Αττικής
  • [08] Προτεραιότητα η λύση των προβλημάτων των πολιτών
  • [09] Αποκαταστάθηκε η ροή αερίου προς την Ελλάδα
  • [10] Δίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή στον ΗΣΑΠ
  • [11] Σε ομαλή πορεία η αποκρατικοποίηση της ΟΑ
  • [12] Προωθείται το επίδομα θέρμανσης
  • [13] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Πρ. Παυλόπουλο
  • [14] Νέες συλλήψεις για την υπόθεση Εργκένεκον
  • [15] Επιδείνωση του καιρού
  • [16] Ύφεση για όλο το 2009
  • [17] Τσιγάρα χωρίς νικοτίνη;
  • [18] Οι εφιάλτες χτυπούν περισσότερο τις γυναίκες

    [01] Υπόθεση Ζίμενς : Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων

    Πολιτική

    Σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων 34 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της "Ζίμενς" προχώρησε με διάταξή του ο τέταρτος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός. Η διάταξη, που αφορά νυν και πρώην στελέχη της "Ζίμενς", του ΟΤΕ, επιχειρηματίες και χρηματιστές, εκδόθηκε βάσει του νόμου για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που περιλαμβάνει κατηγορουμένους ή και υπόπτους για τη διάπραξη του συγκεκριμένου αδικήματος. Τις επόμενες ημέρες ο ειδικός ανακριτής πρόκειται να προβεί σε ανάλογη κίνηση και για άλλα πρόσωπα που έχουν εξεταστεί ως ύποπτοι, ενώ δεν αποκλείεται να διαταχθεί δέσμευση και ακινήτων εμπλεκομένων, εάν η απόκτησή τους συνδέεται με την υπόθεση. Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν κλήσεις σε απολογία, καθώς ο ανακριτής θα ξεκινήσει τη σύνταξη κατηγορητηρίων ανεξάρτητα από την έκβαση του αιτήματος προς τις ελβετικές αρχές για άνοιγμα συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών.

    Είδηση: 18046

    [02] Το ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά δικαιώματα

    Κοινωνία

    Με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα ήταν η συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας. Όπως τόνισε η βουλευτής και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου: "Οι εργαζόμενοι σήμερα ζουν σε ένα κλίμα εφιαλτικό, ζουν την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων".

    Συνεχίζοντας η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι: "στην Κοινωνική Επιθεώρηση Ελευσίνας σήμερα, είναι ενεργοί μόνο 6 επιθεωρητές εργασίας και είναι προφανές ότι ούτε μια στις 10 επιχειρήσεις δεν ελέγχεται, καθώς στη Δυτική Αττική δραστηριοποιούνται 8.000 επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν το 40% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας. Υπάρχει πλήρης ασυδοσία και εγκατάλειψη. Από τις 50.000 επιχειρήσεις όλης της περιοχής, κάθε χρόνο ελέγχονται μόλις 3.000 επιχειρήσεις". "Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, μόλις 37 άτομα προσλήφθηκαν στο ΣΕΠΕ", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το διάστημα 2003-2006 υπήρξε μείωση της δραστηριότητας τόσο της Τεχνικής Υγειονομικής Επιθεώρησης (2% στους ελέγχους, 23% στις κυρώσεις και 55% στα πρόστιμα), όσο και της Κοινωνικής (7% στους ελέγχους, 28% στις κυρώσεις και 36% στα πρόστιμα).

    Επιπλέον οι Μιχάλης Τιμοσίδης, και Χρήστος Χάιδος, εισηγητής και αναπληρωτής εισηγητής, αντίστοιχα του ΚΤΕ απασχόλησης του κόμματος έκαναν λόγο για "τραγική κατάσταση στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας" και ότι η "μαύρη εργασία αγγίζει υψηλότατα ποσοστά, στο κανονικό κομμάτι που ξέρουμε για τα θέματα εργασίας".

    Τέλος η τομεάρχης απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και στο περιστατικό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, για την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει πλήρη διαλεύκανση.

    Είδηση: 18045

    [03] Απειλές το Ισραήλ, επιδόματα από τη Χαμάς

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Aν και έχουν αποχωρήσει από τη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τ. Λίβνι, απείλησε με νέες επιθέσεις σε σήραγγες που συνδέουν την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας μέσω των οποίων διακινούνται όπλα. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό της Χαμάς, ανακοινώθηκε η χορήγηση 1.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια "μάρτυρα" που σκοτώθηκε στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, καθώς και τέσσερις χιλιάδες ευρώ για κάθε σπίτι που καταστράφηκε τελείως από τους Ισραηλινούς, ενώ με 2.000 ευρώ θα επιδοτηθούν τα σπίτια που έπαθαν μεγάλες καταστροφές.

    Με 500 ευρώ επιδοτείται ο κάθε τραυματίας και η καταβολή των ποσών αυτών θα ξεκινήσει από την Κυριακή. Τα ποσά ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής κυβέρνησης Τάχερ αλ-Νούνου. Περίπου τέσσερις χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν τελείως από τις ισραηλινές επιθέσεις και πάνω από 17 χιλιάδες υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με το προβλεπόμενο ποσό για τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές καταστροφές, να υπολογίζεται στα 35 - 40 εκατομμύρια δολάρια.

    Για τα μέσα Φεβρουαρίου προγραμματίστηκε η σύσκεψη των δωρητών για τη συγκέντρωση κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει ερημωθεί από την ισραηλινή εισβολή, όπως ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ.

    Είδηση: 18044

    [04] Τούρκος ηθοποιός αποκαλύπτει πόσους σκότωσε στον Αττίλα

    Ειδήσεις

    "Σκότωσα δέκα άτομα", δήλωσε γνωστός τούρκος ηθοποιός, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974,όπου πολέμησε, καθώς υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

    "Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης", είπε ο ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς.Μιλώντας σε εκπομπή στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Star, ο ηθοποιός είπε ότι καθώς ξεκινούσε η εισβολή του 1974,είχε μόνο μία μέρα για να απολυθεί, αλλά μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση, έφυγε από τη Μερσίνα για την Κύπρο.

    Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ανέφερε: "είπα στο διοικητή μας ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης και ότι δεν μπορώ να σκοτώσω. Εδώ τελειώνει η τέχνη, εδώ αρχίζει η αληθινή ζωή, ο πόλεμος. Σου έδωσα εντολή κι εσύ θα σκοτώσεις, μου είπε".

    Ο Ολγκάτς συνέχισε λέγοντας: "ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Όταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά. Κι αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλι. Δεν λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα".

    Ο ηθοποιός είπε πως αποκαλύπτει για πρώτη φορά την αλήθεια αυτή και σημείωσε:

    "Ο πόλεμος με επηρέασε για μεγάλο διάστημα και επαγγελματικά. Δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι το διοικητή να μου λέει, νομίζεις ότι πάντα θα σκοτώνεις πάνω σκηνή; Πάρε το όπλο και σκότωσε κάποιον στα αλήθεια, να δεις πώς είναι".

    Είδηση: 18043

    [05] Τελικός τραγικός απολογισμός νεκρών από τη Γάζα

    Ειδήσεις

    Μία παλαιστινιακή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελικός απολογισμός των θυμάτων από τις ισραηλινές επιθέσεις των 22 ημερών στην Λωρίδα της Γάζας είναι 1.285 νεκροί από τους οποίους το 70% άμαχοι.

    Από τους 894 αμάχους, οι 280 ήταν ανήλικοι και οι 111 γυναίκες αναφέρεται στην ανακοίνωση του εδρεύοντος στην Γάζα Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR).Ακόμη 168 μέλη της αστυνομίας της Χαμάς σκοτώθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση που εστάλη σε δημοσιογράφους. Από την Χαμάς σκοτώθηκαν συνολικά 223 συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της.

    Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 4.336 από τους οποίους 1.133 ανήλικοι και 735 γυναίκες.

    Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στην Πόλη της Γάζας υπολογίζει τους νεκρούς σε 1.400 και σε πάνω από 5.500 τους τραυματίες.

    Σύμφωνα με το PCHR, πάνω από 2.700 κτίρια σε όλη την Γάζα καταστράφησαν η υπέστησαν σημαντικές ζημιές, μεταξύ των οποίων 60 αστυνομικά τμήματα και 28 δημόσια κτίρια. Τα σπίτια που κατεστράφησαν είναι τουλάχιστον 2.400 από τα οποία τα 490 σε αεροπορικές επιθέσεις. Κατεστράφησαν επίσης 30 τεμένη και 15 υπέστησαν ζημιές.

    Είδηση: 18042

    [06] Πράσινο φως για 6 φρεγάτες και 15 super-puma

    Πολιτική

    Το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων για να προμηθευτούμε 6 φρεγάτες από τη Γαλλία και 15 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης super-puma έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας [ΚΥΣΕΑ] στην τελευταία του συνεδρίαση, όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπ. εθνικής αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης.Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι χρειάζεται επανεκτίμηση της πολίτικης μας και ότι παρακολουθούμε την τουρκική δραστηριότητα με προσοχή.

    Είδηση: 18041

    [07] Μπαράζ ληστειών σε τράπεζες της Αττικής

    Τρεις ένοπλες ληστείες σημειώθηκαν σήμερα σε τράπεζες στην Αττική. Το μπαράζ των ληστειών άρχισε στις 08.40 από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οδό Ομήρου 70, στη Νέα Σμύρνη.

    Δύο άγνωστοι, που φορούσαν κράνη, ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν άγνωστο ως στιγμής χρηματικό ποσό από ένα ταμείο και διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

    Στις 10.05 ένας κουκουλοφόρος εισέβαλε στο υποκατάστημα της ΠΡΟΜΠΑΝΚ στην οδό Κλεισθένους 75, στο Γέρακα, και άρπαξε με την απειλή πιστολιού άγνωστο ποσό από ένα ταμείο. Ο δράστης διέφυγε πεζός.

    Στις 12.30 δύο ένοπλοι άρπαξαν επίσης άγνωστο ποσό από το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στη διασταύρωση Ανδρέα Παπανδρέου και Ομήρου, στο Χαλάνδρι.

    Είδηση: 18038

    [08] Προτεραιότητα η λύση των προβλημάτων των πολιτών

    Συνεργασία με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της ΝΔ, Γιάννη Τραγάκη, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.Συζητήθηκε η προώθηση του κυβερνητικού έργου από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Τραγάκης απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, είπε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.Όπως είπε ο κ. Τραγάκης διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα στηρίζει ομόφωνα όλες τις κυβερνητικές επιλογές, όπως έκανε ως σήμερα.Απαντώντας σε ερώτηση αν θα παραμείνει στη θέση του, τόνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα.Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τέτοια θέματα, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση και η ΝΔ ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και όχι με την εκλογολογία. Αυτά τα αφήνουμε σε άλλους».Σε ό,τι αφορά τα μπλόκα των αγροτών, ο κ. Τραγάκης είπε «εμείς, από το Δεκέμβριο, σε ανύποπτο χρόνο, είχαμε ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε.. Όλα τα άλλα τα αφήνουμε στους άλλους».

    Είδηση: 18037

    [09] Αποκαταστάθηκε η ροή αερίου προς την Ελλάδα

    Ειδήσεις

    Αποκαταστάθηκε σήμερα η ροή Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας και για το λόγο αυτό σταμάτησε και η τροφοδοσία της Βουλγαρικής αγοράς από την Ελλάδα με φυσικό αέριο, που, κατά τη διάρκεια της κρίσης, προερχόταν από τον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, η τροφοδοσία της χώρας μας με Ρωσικό φυσικό αέριο είχε διακοπεί στις 6 Ιανουαρίου λόγω της Ρωσο-Ουκρανικής διένεξης για το αέριο και σε όλη τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης η οποία δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς ενώ δυνητικά θα μπορούσε να έλθει αντιμέτωπη με μείωση ή διακοπή εφοδιασμού των νοικοκυριών, των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και της βιομηχανίας.

    Σε σχέση με δημοσιεύματα για την αντοχή λειτουργίας του Σταθμού Ρεβυθούσας, η ΔΕΠΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι το Σύστημα σε καμία περίπτωση δεν έφθασε στα όριά του, ούτε δοκιμάστηκε αφού η απόδοσή του ακόμη και τις ημέρες υψηλής ζήτησης απείχε από την πλήρη λειτουργία του και τη μέγιστη ισχύ του.

    Η ΔΕΠΑ σημειώνει ότι οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς καλύφθηκαν πλήρως και με απόλυτη ασφάλεια από τον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας που ανεφοδιαζόταν με έκτακτα φορτία υγροποιημένου αερίου.

    Είδηση: 18035

    [10] Δίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή στον ΗΣΑΠ

    Στάση εργασίας την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, από τις 10:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό σε μια κίνηση συμπαράστασης στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα που δέχθηκε δολοφονική επίθεση με καυστικό υγρό και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

    Η εν λόγω απεργιακή κινητοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα η ΗΣΑΠ Α.Ε. να μην μπορεί να εκτελέσει τα προγραμματισμένα δρομολόγια και να εξυπηρετήσει κανονικά το επιβατικό της κοινό και γι' αυτό η διοίκηση της εταιρίας ζητά την κατανόηση των επιβατικού κοινού, για το οποίο έχει προβλέψει την εκτέλεση δρομολογίων τοπικής συγκοινωνίας μεταξύ των σταθμών ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΑΥΡΟΥ & ΟΜΟΝΟΙΑΣ - ΚΗΦΙΣΙΑΣ.Για το τμήμα ΤΑΥΡΟΥ - ΟΜΟΝΟΙΑΣ, οι επιβάτες -εφ' όσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη διαδρομή- μπορούν να εξυπηρετηθούν με τις ειδικές λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ [010 &011] που θα πραγματοποιούν στάσεις στους ενδιάμεσους σταθμούς με το ίδιο εισιτήριο.

    Όπως δήλωσε στην ERTONLINE, o Γ.Γ. της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης με τη δίωρη αυτή στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ δηλώνουν την υποστήριξή τους στην κ. Κούνεβα και απαιτούν να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανεύρεση και τιμωρία των υπευθύνων και των ηθικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της.Με αφορμή αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Σταθούσης, οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνεται αυστηρή εφαρμογή στον ΗΣΑΠ της ασφαλιστικής και εργατικής μονοθεσίας στους εργαζομένους των εργολάβων [εταιρειών φύλαξης & καθαριότητας].Επίσης, η κινητοποίηση γίνεται και για θεσμικά αιτήματα, αφού όπως είπε ο κ. Σταθούσης, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ απαιτούν οι πάγιες και οι διαρκείς στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό.

    Είδηση: 18034

    [11] Σε ομαλή πορεία η αποκρατικοποίηση της ΟΑ

    Ειδήσεις

    Η πορεία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής και γενικότερα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής, που έγινε το μεσημέρι υπό τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά.Όπως διαπιστώθηκε ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής.Η επιτροπή ενημερώθηκε από τους συμβούλους για την πορεία της διαδικασίας, η οποία όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να παραταθεί η εξουσιοδότηση παρακολούθησης της διαδικασίας από το νέο υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, επειδή εκείνος έχει χειριστεί το ζήτημα ως σήμερα, σε συστηματική συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη.Οι δεσμευτικές προσφορές για την Ολυμπιακή θα κατατεθούν ως τις 30 Ιανουαρίου, υπενθύμισε αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Στυλιανίδης στη Βουλή.

    Είδηση: 18031

    [12] Προωθείται το επίδομα θέρμανσης

    Ειδήσεις

    Επίδομα θέρμανσης με στόχο την ενίσχυση των μικροσυνταξιούχων, αλλά και όλων των μακροχρόνια άνεργων, προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης.Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, για το Ταμείο Εγγυήσεων και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.Η έκτακτη αυτή εφ' άπαξ οικονομική παροχή, κυμαίνεται από 100 - 200 ευρώ, με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά γεωγραφική περιοχή.

    Ειδικότερα, χορηγούνται:- 200 ευρώ στους κατοίκους των νομών: Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισης, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας και Χαλκιδικής.- 150 ευρώ στους κατοίκους των νομών: Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδος, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κερκύρας, Κορίνθου, Πρεβέζης, Φθιώτιδος και Φωκίδος.- 100 ευρώ στους δικαιούχους των νομών: Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.

    Είδηση: 18030

    [13] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Πρ. Παυλόπουλο

    Πολιτική

    Η ενίσχυση της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης μέσα από το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, συζητήθηκε κατά την διάρκεια της συνεργασίας που είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.Ο Προκόπης Παυλόπουος τόνισε ότι η εφαρμογή των πόρων από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ολοκληρώθηκε, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ.Ο υπουργός εσωτερικών αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, λέγοντας ότι οι πόροι για το 2009 είναι εξασφαλισμένοι, ενώ στο τέλος Μαρτίου η κατάσταση θα επανεξεταστεί, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, προκειμένου να ξαναρχίσει ο διάλογος για την διοικητική μεταρρύθμιση.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Π. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης, για την πορεία εφαρμογής του ΕΣΠΑ, δηλαδή, του Δ' ΚΠΣ.Σε ό,τι αφορά την αποκέντρωση, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι παρά τις ελλείψεις μέχρι το 2004, οι 13 περιφέρειες κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ και να φέρουν σε πέρας τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα.

    Παραλάβαμε την απορροφητικότητα στο 15,6% και στο τέλος του 2008 έληξε με εξαίσιο τρόπο, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε, προετοιμάζονται οι περιφέρειες και για το Δ' ΚΠΣ και ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες ο νέος οργανισμός τους, αφού ενισχύονται -κι από πλευράς στελεχιακού δυναμικού, αλλά και από πλευράς νέας δομής- ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του νέου ΕΣΠΑ.

    Ο Π. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΚΕ, εν όψει της μεταρρύθμισης, η οποία θα σταθμιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς εκείνο που προέχει είναι να στηριχθούν οικονομικά οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης [ΟΤΑ], για να έχει μία σταθερή βάση επί της οποίας θα στηριχθεί η μεταρρύθμιση.

    Οι πόροι, πρόσθεσε ο Υπουργός, για το 2009 είναι εξασφαλισμένοι και στο τέλος Μαρτίου θα δούμε πως πηγαίνουν τα πράγματα, ώστε από τη μία πλευρά να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και - αν οι συνθήκες είναι καλύτερες - να ξεκινήσουμε και πάλι το διάλογο σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση.

    Είδηση: 18029

    [14] Νέες συλλήψεις για την υπόθεση Εργκένεκον

    Ειδήσεις

    Νέες προσαγωγές και έρευνες πραγματοποιούνται από το πρωί της Πέμπτης σε 13 νομούς της Τουρκίας, στο πλαίσιο της υπόθεσης "Εργκένεκον", μιας οργάνωσης που κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 20 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος και ένας συνδικαλιστής ηγέτης, για συμμετοχή στην "Εργκένεκον". Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη η δίκη σχετικά με την υπόθεση.

    Ογδόντα έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού και πολιτικοί, δικάζονται για σχέσεις με το δίκτυο "Εργκένεκον".

    Ένας αρχηγός και ένας αξιωματικός της αστυνομίας μεταφέρθηκαν επίσης για ανάκριση στην Κωνσταντινούπολη από την Αττάλεια στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

    Μεταξύ των προσαχθέντων, υπάρχουν ο πρόεδρος του "Συνδικάτου Μετάλλου" Μουσταφά Οζμπέκ, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας πολιτικών ερευνών "Verso" και Ερχάν Γκιοκσέλ, ο δημοσιογράφος Ουνάλ Ινάντς.Ο Γκιοκσέλ υπήρξε σύμβουλος πολιτικών στην Τουρκία όπως ο Τουργκούτ Οζάλ, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18026

    [15] Επιδείνωση του καιρού

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς άνεμους, οι οποίοι θα φτάσουν τα 9 και στο ανατολικό Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, εκδόθηκε απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Την Παρασκευή, η κακοκαιρία αρχικά θα συνεχιστεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, αλλά σταδιακά τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το Σαββατοκύριακο, τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18025

    [16] Ύφεση για όλο το 2009

    Ειδήσεις

    Σε ύφεση σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του 2009 προβλέπεται ότι θα παραμείνουν οι περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με την ανεργία να "καλπάζει" και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση να εξελίσσεται στη χειρότερη φάση οικονομικής επιβράδυνσης των τελευταίων δεκαετιών. Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προχώρησε ο γνωστός οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor's, ενώ, σε κλείσιμο μονάδων τους προχωρούν οι εταιρείες Sony Corp και Intel.

    Την παραγωγή σε δύο εργοστάσια στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι σταματά η εταιρεία Intel, ενώ προτίθεται να κλείσει και μονάδες παραγωγής στην Πενάνγκ της Μαλαισίας και άλλη μία στο Καβίτε των Φιλιππίνων, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της ζήτησης κυκλωμάτων για υπολογιστές.

    Η εταιρία της Σίλικον Βάλεϊ ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο των εργοστασίων θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους και αφορά 5.000-6.000 εργαζομένους.

    Η Intel ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μείωση κατά 90% των κερδών της στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, καθώς η ζήτηση για υπολογιστές υποχώρησε σημαντικά στο τέλος του περασμένου έτους.

    Παράλληλα, η εταιρεία Sony αναμένεται να κλείσει ένα εργοστάσιο κατασκευής τηλεοράσεων στην Ιαπωνία, καταργώντας έτσι 2.000 θέσεις εργασίας, καθώς αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τις πρώτες λειτουργικές απώλειες τα τελευταία 14 χρόνια, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας The Nikkei.

    Στο πλαίσιο των περικοπών, ο ιαπωνικός γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών ανακοίνωσε νωρίτερα τα σχέδιά του να απολύσει πάνω από 16.000 εργαζόμενους εντός και εκτός Ιαπωνίας.

    Η Sony αναμένεται να καταγράψει απώλειες 1,11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει στις 31 Μαρτίου, καθώς είναι περιορισμένες οι πωλήσεις των τηλεοράσεών της "flat-screen".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Συνεχίζεται διεθνώς η οικονομική κρίση

    Είδηση: 18022

    [17] Τσιγάρα χωρίς νικοτίνη;

    Ένα γονίδιο, το οποίο μεταφέρει τη νικοτίνη από τις ρίζες του φυτού του καπνού στα φύλλα του, ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν Ιάπωνες επιστήμονες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία τσιγάρων χωρίς νικοτίνη, τα οποία θα είναι λιγότερο εθιστικά, αλλά παρόλα αυτά θα θυμίζουν κανονικό τσιγάρο. Η Ιαπωνία έχει σχετικά υψηλό ποσοστό καπνιστών, με ποσοστά περίπου 40% στους άνδρες και 13% στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία του 2008. Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, πάνω από 63.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα από καρκίνο του πνεύμονα.

    Η σχετική έρευνα γίνεται από τον καθηγητή Καζουφούμι Γιαζάκι, μοριακό βιολόγο, στον τομέα των φυτών, στο πανεπιστήμιο του Κιότο, ο οποίος χρειάσθηκε τρία χρόνια για να εντοπίσει το γονίδιο Νt-JAT1, που είναι ο μεταφορέας της νικοτίνης. Όπως δήλωσε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ο στόχος του τώρα είναι να δημιουργήσει ένα τσιγάρο, που θα έχει πάντα τη γνωστή γεύση, αλλά θα είναι πολύ λιγότερο εθιστικό.

    Το επόμενο βήμα του θα είναι να καλλιεργήσει φυτά καπνού που δεν θα έχουν καθόλου νικοτίνη στα φύλλα τους, αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως, για παράδειγμα, η πιθανότητα το μπλοκάρισμα της μεταφοράς νικοτίνης στα φύλλα να οδηγήσει σε συγκέντρωσή της στα κύτταρα των ριζών, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί τοξικό για το ίδιο το φυτό.

    Είδηση: 18024

    [18] Οι εφιάλτες χτυπούν περισσότερο τις γυναίκες

    Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από εφιάλτες στο ύπνο τους σε σχέση με τους άνδρες, επειδή τους είναι πιο δύσκολο να "σβήσουν" τα συναισθήματά τους στο τέλος της μέρας, πριν πάνε να κοιμηθούν. Είναι λοιπόν είναι πιο επιρρεπείς στους εφιάλτες, καθώς μεταφέρουν τις ανησυχίες τους ευκολότερα στον ύπνο τους. Σε αυτό κατέληξε 5ετής έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ, με υπεύθυνη την ψυχολόγο λέκτορα Τζένιφερ Πάρκερ. Από την καταγραφή των πιο πρόσφατων ονείρων των εθελοντών που συμμετείχαν, προέκυψε ότι το 19% των ανδρών είχαν δει εφιάλτες έναντι 34% των γυναικών, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο ποσοστό.

    Είδηση: 17993


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 January 2009 - 18:09:02 UTC