Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκοπήσεις και αιχμηρές συνεντεύξεις στον Κυριακάτικο τύπο
  • [02] Απεβίωσε ο τραγουδιστής συνθέτης και μαέστρος Μιχάλης Ροζάκης
  • [03] Πρωτοφανούς σφοδρότητας κακοκαιρία στην Ευρώπη

    [01] Δημοσκοπήσεις και αιχμηρές συνεντεύξεις στον Κυριακάτικο τύπο

    Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ και κλείσιμο της ψαλίδας την ώρα που η κυβέρνηση και κορυφαία στελέχη της αποκλείουν κατηγορηματικά τα σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών, δείχνουν δυο νέες δημοσκοπήσεις. Στη RASS για το ΠΑΡΟΝ , η διαφορά μειώνεται στις 2,5 μονάδες με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 31,1%, το ΠΑΣΟΚ 33,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,1%, ο ΛΑΟΣ με 4,3 , οι Οικολόγοι 2,8 και η αδιευκρίνιστη ψήφος μετρήθηκε στο 10,7%. Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 54,9% και η ΝΔ στο 37,7%. Ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 45,9% με τον Γιώργο Παπανδρέου να φτάνει στο 33,2% . Στη δημοσκόπηση της ΡΑΣΣ το 61,2% απαντά ότι δεν θέλει πρόωρες εκλογές.

    Στη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για την Ημερησία το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 4,5 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 26,8%, το ΠΑΣΟΚ 31,3, 7% ο ΣΥΡΙΖΑ, 6,8% το ΚΚΕ , 4,6% το ΛΑ.ΟΣ και 3,2% οι Οικολόγοι, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος, αγγίζει στο 20 %.

    Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει ότι ο μόνος λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι εάν δεν συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας το 2010, σημειώνοντας ότι σ' αυτή την περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει παίξει με τους θεσμούς. Στον ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος λέει ότι στον τόπο μας κανείς δεν θέλει εκλογές. Ούτε οι πολίτες ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης αντίθετα πιστεύει ότι σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές λόγω της αδυναμίας του να διαχειριστεί την κρίση". Στον Κόσμο του επενδυτή η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο τόπος δεν έχει ανάγκη από εκλογές, ούτε από εκλογολογία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξουν σε όλες τις χώρες - αυτό αφορά και τις μεσαίες όπως η Ελλάδα - άλλου είδους πολιτικές ηγεσίες, ικανές να εκφράσουν ένα νέο πολιτικό βολονταρισμό. Παραδέχεται ωστόσο ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Ο Κώστας Σκανδαλίδης τονίζει στη Real News ότι χρειαζόμαστε ομάδα με σύστημα, όχι παίκτες με ασύμπτωτες διαδρομές. Η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει με συνέντευξή της στο ΒΗΜΑ την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε την εσωστρέφεια του ενυδρείου επισημαίνοντας ότι μας ταιριάζει η πολιτική των ανοιχτών θαλασσών. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με συνέντευξή του στη Real News αφήνει αιχμές κατά των κυρίων Αλαβάνου και Τσίπρα, σημειώνοντας ότι έπειτα από ένα χρόνο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Αλέκος Αλαβάνος, που ήταν πρόεδρος, έπρεπε να φύγει για να ξανά είναι στην πράξη πρόεδρος, όπως επίσης και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν ήταν πρόεδρος, έπρεπε να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, για να μην είναι και πάλι, ουσιαστικά, πρόεδρος.

    Είδηση: 18137

    [02] Απεβίωσε ο τραγουδιστής συνθέτης και μαέστρος Μιχάλης Ροζάκης

    Ειδήσεις

    Απεβίωσε χθες αιφνιδίως από καρδιακή ανακοπή, σε ηλικία 62 χρόνων, ο συνθέτης, ενορχηστρωτής, διευθυντής ορχήστρας και καθηγητής ανωτάτων θεωρητικών της μουσικής Μιχάλης Ροζάκης.

    Ο Μιχάλης Ροζάκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και ξεκίνησε την μουσική του σταδιοδρομία από την Ελβετία. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και διετέλεσε τραγουδιστής και μπασίστας των «Juniors» (1962), των «Charms» (1963) και των «Playboys», (με τους οποίους εμφανίστηκε και στην ταινία «Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή»). Στη συνέχεια ακολούθησε ατομική σταδιοδρομία και γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τους δίσκους του 45 στροφών: «Μίννι-σκερτ»/«Είναι αργά» (1970), «Έτσι είναι η ζωή»/«Όταν έφυγες» (1970), «Μια μέρα θαρθείς»/«Προσευχή» (1971), «Σαν τραγουδώ»/«Γυάλινος πύργος» (1973), «Εγωισμός»/«Δάκρυα στα μάτια» (1973), «Προβλήματα»/«Ποιος μπορεί να ξέρει» (1974) καθώς και τους LP δίσκους του: «Μάικ Ροζάκης και οι Playboys» (1971) και «Μ. Ροζάκης» (1975).

    Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο (πτυχίο φούγκας το 1977 ) και απέκτησε φήμη εξαιρετικού ενορχηστρωτή. Επί 4ετία ήταν δ/ντής μουσικών προγραμμάτων της ΕΡΤ και δ/ντής της Ορχ. Ποικίλης Μουσικής. Ήταν επίσης, καθηγητής θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου (ωδικής και αρμονίας από το 1987, αντίστιξης από το 1985, φούγκας από το 1988 και σύνθεσης από το 1990). Το 1995, ανέλαβε το τμήμα προετοιμασίας μουσικών σπουδών ΑΕΙ και από το 1996, την τάξη ενορχήστρωσης για τη θεατρική και την κινηματογραφική μουσική.

    Είδηση: 18136

    [03] Πρωτοφανούς σφοδρότητας κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ιδιαίτερης σφοδρότητας καταιγίδες που σαρώνουν από χθες το βράδυ τη βορειοανατολική Ισπανία και τη νοτιοδυτική Γαλλία, προκαλώντας επίσης προβλήματα στις αερομεταφορές, τις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

    Στην περιοχή Σαντ Μπόι, κοντά στη Βαρκελώνη στην Καταλονία τουλάχιστον τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σήμερα κατά την κατάρρευση στέγης σε αθλητικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν 20 έως 30 ανήλικοι.

    Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, τα παιδιά έπαιζαν μπέιζμπολ και για να προφυλαχθούν από την κακοκαιρία μπήκαν στο εσωτερικό του αθλητικού κέντρου, η στέγη του οποίου κατέρρευσε."Υπάρχουν τέσσερις νεκροί και εννέα τραυματίες", σύμφωνα με εκπρόσωπο της καταλονικής κυβέρνησης.

    Θύματα της σφοδρής κακοκαιρίας είναι επίσης μια 52χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της το βράδυ της Παρασκευή στη Βαρκελώνη και στη Γαλικία ένας αξιωματικός της τροχαίας όταν δέντρο ξεριζώθηκε κι έπεσε πάνω του την ώρα που ρύθμιζε την κυκλοφορία.

    Στη νοτιοανατολική επαρχία Αλικάντε, ένας άνδρας 51 ετών σκοτώθηκε καθώς και ένας από τους έξι ναυτικούς που περισυλλέγησαν με ελικόπτερο από το φορτηγό πλοίο τους ανοιχτά της Γαλικίας.

    Ένας δημοτικός υπάλληλος των κήπων και των πάρκων κοντά στη Βαρκελώνη έχασε επίσης τη ζωή του από τη σφοδρή κακοκαιρία. Στη νοτιοδυτική Γαλλία ένας 50χρονος αυτοκινητιστής σκοτώθηκε όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του, όπως και ένας άλλος οδηγός αυτοκινήτου, ενώ ένας 78χρονος έχασε τη ζωή του ανάμεσα στο σπίτι του και την αγροτική αποθήκη του όταν χτυπήθηκε από μπάζα που παρέσυραν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ δύο άλλοι τραυματίστηκαν.

    Αρκετοί ήταν οι τραυματίες σε τροχαία που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, ενώ σε αρκετούς δρόμους διακόπηκε η κυκλοφορία.

    Στη Χώρα των Βάσκων, εκπρόσωπος του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο για κύματα ύψους 21,5 μέτρων ανοικτά του ακρωτηρίου Ματξιτξάκο.

    Σε αυτή την περιοχή αρκετές δεκάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν στέγες σπιτιών.

    Πολλαπλές διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, στη Χώρα των Βάσκων, την Αραγονία, τη Γαλικία, την Καταλονία.

    Οι καταιγίδες προκάλεσαν καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια της Ισπανίας και προβλήματα στα τραίνα υψηλής ταχύτητας κυρίως αυτά που εκτελούν το δρομολόγιο Μαδρίτη-Βαρκελώνη.

    Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία για πτώση δένδρων και ηλεκτρικών πυλώνων, ενώ από διακοπή ρεύματος επλήγησαν σε 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά.

    Στη Γαλλία η μετεωρολογική υπηρεσία κάνει λόγο για ασυνήθη καταιγίδα με πρωτοφανείς ανέμους. Στο Περπινιάν το μεσημέρι έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 184 χλμ./ώρα.

    Στα Πυρηναία τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα έκλεισαν εξαιτίας φόβων για πτώση χιονοστιβάδων.

    Είδηση: 18133


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 24 January 2009 - 21:53:46 UTC