Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτελικοί κύκλοι στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Νέα πρωθυπουργός στην Ισλανδία
  • [03] Συνεχίζεται ο καύσωνας στην Αυστραλία

    [01] Επιτελικοί κύκλοι στο ΠΑΣΟΚ

    Πολιτική

    Έξι επιτελικοί κύκλοι στους οποίους συμμετέχουν μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων και των Πολιτικών Εκπροσώπων συγκροτούνται με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελικοί κύκλοι θα συνεδριάζουν υπό την προεδρία του Προέδρου του κόμματος, προκειμένου να χαράσσουν την πολιτική του κόμματος. Είναι ένα ακόμα βήμα, είναι το επόμενο στάδιο στην προετοιμασία για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Οι τοποθετήσεις που έγιναν στους επιτελικούς κύκλους ακολούθησαν τη σειρά Πολιτικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, πολιτικοί Εκπρόσωποι.

    Κάθε επιτελικός κύκλος θα έχει στην αρμοδιότητά του τη διατύπωση των προτάσεων και των προτεραιοτήτων του Κινήματος, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των κυβερνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα ευθύνης τους, την ανάδειξη των κυβερνητικών ευθυνών και λαθών, την ανάδειξη των προτάσεων και προτεραιοτήτων του Κινήματος.

    Αύριο αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου. Ο κύκλος της Οικονομίας επελέγη ως πρώτος, λόγω της συγκυρίας. Οι συνεδριάσεις των επιτελικών κύκλων, πάντως, θα γίνονται υπό την προεδρία του Προέδρου του Κινήματος.

    Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, πιθανότατα την Πέμπτη, αναμένεται εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, συγκροτήθηκαν οι εξής επιτελικοί κύκλοι: Οι επιτελικοί κύκλοι θα συνεδριάζουν υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η σύνθεσή τους έχει ως εξής:

    Οικονομία: Λ. Κατσέλη, Θ. Πάγκαλος, Χ. Παπουτσής, Μ. Χρυσοχοϊδης, Γ. Παπακωνσταντίνου

    Πολίτης-Κράτος-Αυτοδιοίκηση: Ντ. Ρόβλιας, Ε. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης, Φ. Πετσάλνικος, Μ. Μπόλαρης, Γ. Παπαδημητρίου

    Κοινωνική Πολιτική: Φ. Γεννηματά Γ. Φλωρίδης, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης

    Παιδεία-Νεολαία-Πολιτισμός: Σ. Ράπτη, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Δαμανάκη, Σ. Σακοράφα, Τ. Χυτήρης

    Εξωτερική Πολιτική - Άμυνα: Μ. Καρχιμάκης, Π. Μπεγλίτης, Α. Λοβέρδος, Β. Παπανδρέου

    Πράσινη Ανάπτυξη-Περιβάλλον: Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Α. Γκερέκου, Β. Έξαρχος, Σ. Κουβέλης, Γ. Μαγκριώτης, Ν.Σηφουνάκης, Ε. Τσουρή

    Στους επιτελικούς κύκλους θα μετέχουν επίσης ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας, και ο Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα μπορούν να μετέχουν και στους επιτελικούς κύκλους που αναφέρονται στην κατανομή των κοινοβουλευτικών τους αρμοδιοτήτων.

    Θα καλούνται επίσης στις συνεδριάσεις, οι Γραμματείς των αντίστοιχων Τομέων, οι εισηγητές των αντίστοιχων ΚΤΕ, οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σε διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο Πέτρος Ευθυμίου, ως αντιπρόεδρος του ΟΑΣΕ, ανάλογα με την ημερήσια διάταξη, καθώς και η Διευθύντρια της Κοινοβουλευτική Ομάδας, Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18412

    [02] Νέα πρωθυπουργός στην Ισλανδία

    Ειδήσεις

    Νέα πρωθυπουργός της Ισλανδίας αναλαμβάνει η πρώην υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, όπως αποφάσισαν την Κυριακή τα κόμματα του νεοσχηματισθέντος συνασπισμού. Η σοσιαλδημοκράτης Σιγκουρνταρντοτίρ θα συνεργαστεί με το νέο υπουργό Οικονομίας, Σταϊνγκρίμουρ Σίγκφουσον, ηγέτη του Αριστερού-Πράσινου Κόμματος, που μετέχει στο συνασπισμό. Ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χαάρντε παραιτήθηκε τη Δευτέρα μετά από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κι έγινε έτσι ο πρώτος ηγέτης που παραιτείται εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Σε ανακοίνωσή του ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αναφέρει ότι ανάμεσα στις προτεραιότητές του θα είναι η αντικατάσταση του συμβουλίου διοικητών της κεντρικής τράπεζας, που δέχτηκε κριτική επειδή απέτυχε να εμποδίσει την κρίση και η ανάθεση σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή του σχεδιασμού για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε την Ισλανδία άμεσα και ισχυρά.

    Οι αναπτυσσόμενες τράπεζές της κατέρρευσαν υπό το βάρος του χρέους, το νόμισμα επίσης κατέρρευσε και η χώρα αναγκάστηκε να δεχτεί πακέτο διάσωσης ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκαλώντας την οργή των πολιτών.

    Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να επιδιώξουν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 25 Απριλίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18413

    [03] Συνεχίζεται ο καύσωνας στην Αυστραλία

    Ειδήσεις

    Συνεχίζεται το κύμα καύσωνα στην νότια Αυστραλία, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι. Περίπου 30 άτομα πέθαναν στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας και 10 στη Βικτώρια, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας, συνολικά 26 άνθρωποι πέθαναν από αιφνίδιο θάνατο την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν ο θάνατός τους προήλθε από τον καύσωνα. Ο καύσωνας αυτός θεωρείται ο χειρότερος των τελευταίων 100 χρόνων και οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλες πυρκαγιές. Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει και επιδημία δάγκειου πυρετού, με τους ασθενείς να ξεπερνούν τους 250. Προκειμένου να καταπολεμηθεί η νόσος, η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ θα διαθέσει δωρεάν στους πολίτες ειδικό εντομοαπωθητικό για τα κουνούπια. Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών. Συναντάται συχνότερα σε τροπικά μέρη και στην Αφρική. Οι περισσότεροι ασθενείς ανακάμπτουν, αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις η νόσος να οδηγήσει και σε θανατηφόρο πυρετό. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο, ενώ, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις και ερύθημα.

    Πύρινος εφιάλτης

    Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβέστες την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από τέσσερεις μέρες και κατέκαψε μέχρι τώρα στο πέρασμά της 28 κατοικίες, 60 στάβλους και 6.500 εκτάρια θαμνώδους και δασικής έκτασης, στην περιοχή Gippsland.

    Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την περιοχή του La Trobe Valley, όπου κινδύνευσε μεγάλος μετασχηματιστής μεταφοράς ρεύματος. Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών σήμερα τα ξημερώματα επέτρεψε στους 500 πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ξεκίνησε από εμπρησμό.

    Εκατοντάδες κάτοικοι των επαρχιακών πόλεων Boolarra, Churchill, και Yinnar, που είχαν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους, επέστρεψαν χθες το πρωί σ' αυτές, ενώ πάνω από 2.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή Γκίπσλαντ.

    Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Τζον Μπράμπι, ανήγγειλε άμεση βοήθεια στους πυρόπληκτους με την παροχή επιδόματος 1.000 δολαρίων, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η βοήθεια θα φτάσει τις 22.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο, ανάλογα με τις ζημιές και την οικονομική του κατάσταση.

    Σήμερα, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην τοποθεσία Licola του Gippsland, ενώ πυκνό σύννεφο καπνού, προερχόμενο από τις πυρκαγιές της περιοχής Gippsland, σκέπασε τις πόλεις Τraralgon, Moe και Warragul. Οι υγειονομικές υπηρεσίες καλούσαν όχι μόνο τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα αλλά και τα υγιή άτομα να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, να βρίσκονται σε εγρήγορση και να επισκεφθούν άμεσα τον γιατρό τους αν νιώσουν δυσφορία.

    Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κατασκευαστικός τομέας της Πολιτείας δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού οι εργαζόμενοι σε οικοδομές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους καθώς το θερμόμετρο "σκαρφάλωνε" στους 40 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί, επίσης, ήταν οι εργαζόμενοι που, λόγω της υπολειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν πήγαν στις εργασίες τους ή έφτασαν αργά σ' αυτές. Ακόμα και το Σάββατο που η θερμοκρασία στην Μελβούρνη υποχώρησε στους 32 βαθμούς Κελσίου, 26 τρένα του μητροπολιτικού δικτύου της Μελβούρνης και 25 τρένα του επαρχιακού δικτύου της Βικτώριας παρέμεναν εκτός λειτουργίας, ενώ κατά τις μέρες του καύσωνα ακυρώθηκαν συνολικά 1.300 δρομολόγια.

    Οι διακοπές ρεύματος σε πάνω από 50.000 σπίτια και επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο, αναμένεται να ανεβάσει το "κόστος" του καύσωνα σε πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Φονικός καύσωνας

    Είδηση: 18411


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 February 2009 - 22:15:47 UTC