Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαλπάρουν για Κρήτη οι αγρότες
  • [02] Κήποι Έβρου :Συνελήφθη 50χρονος με 38 κιλά ηρωίνης
  • [03] Σφοδρή κακοκαιρία στην Ευρώπη
  • [04] Morgan Stanley : Μέση τιμή στα 35 δολάρια το βαρέλι για το 2009
  • [05] Παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Βούλγαροι στις απουσίες από τη δουλειά λόγω ασθένειας
  • [06] Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009
  • [07] Ρουκέτα κατά της εκεχειρίας στη Γάζα
  • [08] Ν. Μπακογιάννη: «Επιμένουμε να μην αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου»
  • [09] Εξέγερση επιβατών εναντίον μεθυσμένου πιλότου
  • [10] ΣΕΒ: Προτάσεις για την οικονομική κρίση
  • [11] Το Φανάρι θα επισκεφθεί ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος
  • [12] Οφθαλμός αντί οφθαλμού στο Ιράν
  • [13] Αλλάζουν οι όροι για προσωποκράτηση λόγω χρεών
  • [14] Κρούσμα μηνιγγίτιδας στη σχολή του ΥΕΝ στην Κεφαλονιά
  • [15] Εξαφανίστηκε 14χρονη μαθήτρια από τη Νιγρίτα
  • [16] Για διεθνή διαιτησία συζητά η Άγκυρα

    [01] Σαλπάρουν για Κρήτη οι αγρότες

    Κοινωνία

    Αναχωρούν το βράδυ με τρία πλοία, για Ηράκλειο και Χανιά, οι Κρήτες αγρότες, που παρέμεναν από το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, διεκδικώντας ενίσχυση του εισοδήματός τους. Αργά το μεσημέρι, αποχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ το πρωί σημειώθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και των δυνάμεων της αστυνομίας. Το πρωί, κατέβηκε στο λιμάνι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, δέχθηκε τη ρίψη δακρυγόνων. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε με αφορμή αυτό το γεγονός την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για εσκεμμένη προσπάθεια πόλωσης. Στο λιμάνι βρέθηκε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής οι οποίοι άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

    Την απόφαση να αποχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά και να επιστρέψουν στο νησί τους αποφάσισαν το μεσημέρι οι Κρήτες αγρότες.

    Οι αγρότες τονίζουν ότι ο αγώνας τους εδώ στην Αθήνα πέτυχε και θα συνεχιστεί στην Κρήτη μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Ζαχαρίας Σπυριδάκης, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε για "αναλγησία" την κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε δριμύτατα κατά της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Το μεσημέρι και μετά από αίτημα των αγροτών που έγινε δεκτό, άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των ΜΑΤ από το λιμάνι του Πειραιά.Το πρωί επικράτησε νέα ένταση όταν άνδρες των ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους αγρότες, κάνοντας χρήση χημικών.

    Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών ακόμα και την ώρα που βρίσκονταν εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη σύντομη ομιλία του λόγω των δακρυγόνων, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση και κατέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση που κρατάει από χθες το πρωί απέναντι στους αγρότες.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοδεύονταν από τον νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα από τα χρήση χημικών.

    Ο κ. Μίχας θα καταθέσει εντός της ημέρας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για την παράνομη -όπως αναφέρει- παρουσία των ΜΑΤ μέσα στο λιμάνι του Πειραιά.

    Όπως δήλωσε, η ΕΛΑΣ δεν έχει απολύτως καμία δικαιοδοσία σε λιμενική ζώνη.

    Αντιπαράθεση για τα δακρυγόναΟ πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατήγγειλαν την κυβέρνηση για χρήση απρόκλητης βίας και ζήτησαν την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

    "Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Εξακολουθούν να καλλιεργούν αυταρχικές ιδέες στα σώματα ασφαλείας και να τα χρησιμοποιούν ως πραίτορές τους. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι η χθεσινή άρνησή τους στη Βουλή να δεχθούν τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη θεσμική ανασύνταξη της ΕΛ.ΑΣ", τόνισε.

    Ο κ. Παπακωσταντίνου από την πλευρά του δήλωσε ότι αν αυτά που συνέβησαν το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά είχαν συμβεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι υπεύθυνοι θα είχαν παραιτηθεί αμέσως και υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε χθες στη βουλή, για σύσταση διακομματικής επιτροπής γιά την ΕΛΑΣ είναι ακόμη πιο επίκαιρη. "Δεν πρόκειται, ως κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση να παρακολουθήσουμε το ΠΑΣΟΚ στη συνειδητή και εσκεμμένη προσπάθεια πόλωσης και τεχνητής όξυνσης την οποία κάνει», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Τόνισε, επίσης, πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Αθήνας θέλουν η πόλη τους να λειτουργεί και ανέφερε πως όλοι έχουν δικαίωμα να διεκδικούν, χωρίς, όμως, να θίγουν τα δικαιώματα των πολλών.

    Αυτό που μετράει, είπε, είναι η πραγματοποίηση του διαλόγου και πρόσθεσε πως "οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και όλων των υπουργείων, είναι ανοικτές και θα παραμείνουν ανοικτές για όλους όσοι θέλουν να κάνουν πραγματικά διάλογο".Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτή που οξύνει τα προβλήματα και τις αντιδράσεις λόγω της πολιτικής της είναι η κυβέρνηση και κάλεσε τον κ.Αντώναρο να επιδείξει λίγη σοβαρότητα, ευθύνη και τσίπα όταν υπάρχει επίθεση εναντίον ενός πολιτειακού παράγοντα όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Τους αγρότες συνάντησε στο λιμάνι και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας "Ζητήσατε διάλογο από μια κυβέρνηση που έχει ξεχάσει ότι κάνει διάλογο. Οι χθεσινές ενέργειες είναι μια απόδειξη ότι από εδώ και στο εξής, οι Υπουργοί θα κρύβονται ή θα λένε ψέματα και την βρώμικη δουλειά θα την κάνει ο κ. Μαρκογιαννάκης", δήλωσε.

    Τα πρωινά επεισόδια καταδίκασε και ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ που επίσης βρέθηκε στο λιμάνι: "Καταδικάζουμε την δράση των δυνάμεων καταστολής. Είναι προφανές ότι από ' δω και πέρα για να περάσει μια αντιλαϊκή πολιτική, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από δακρυγόνα και ΜΑΤ".

    Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοινωσή του για τις κινητοποιήσεις των αγροτών αναφέρει: "Το ΚΚΕ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κατά των αγροτών από την Κρήτη στο Λιμάνι του Πειραιά. Χαιρετίζει την αλληλεγγύη που από την πρώτη στιγμή επέδειξαν στους αγρότες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και τα άλλα ταξικά σωματεία του Πειραιά".

    "Τελικά η κυβέρνηση αυτή διακατέχεται από αυτοκτονικό ιδεασμό. Πρώτα δέρνει και μετά συζητά. Όσο για τον κ. Μαρκογιαννάκη στα Χανιά είπε στους αγρότες τι δεν θα τους κάνει, να τους σκάσει για παράδειγμα τα λάστιχα, δεν τους είπε όμως τι θα τους κάνει, να στείλει δηλαδή τα ΜΑΤ με δακρυγόνα και γκλομπς για να τους δείρουν", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποιούνται και σήμερα στην Κρήτη.

    Στο Ηράκλειο υπό κατάληψη παραμένει το κτίριο της περιφέρειας, ενώ κλειστός είναι ο παραλιακός δρόμος.

    Στα Χανιά είναι κλειστοί όλοι οι δήμοι εκτός του δήμου Χανίων, ενώ αποκλεισμένη είναι η εφορία και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η τράπεζα της Ελλάδος. Αγρότες έχουν στήσει μπλόκο στην εθνική οδό στα όρια των νομών Χανίων και Ρεθύμνου.

    Το μπλόκο στον Προμαχώνα παραμένει, με τους αγρότες να έχουν προγραμματισμένη συνεδρίαση για το βράδυ της Τετάρτης, οπότε και θα αποφασίσουν περαιτέρω. Για την ώρα πάντως οι οδηγοί χρησιμοποιούν το τελωνείο της Εξοχής στη Δράμα, χωρίς φυσικά να υπολογίζουν ούτε τα περίπου 90 επιπλέον χιλιόμετρα ούτε την κατάσταση του δρόμου.

    Το μπλόκο των aγροτών στον Προμαχώνα, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Σε δηλώσεις του ο κος Αλαβάνος ανέφερε ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για να ορθοποδήσει ο αγροτικός κόσμος. Δεν πρέπει να ισχύουν δυο μέτρα και δύο σταθμά - είπε- αλλά χρειάζεται όση μεταχείριση.

    "Κανονικά η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έρθει εδώ αλλά αφού δεν έρχεται, οι αγρότες ανεβαίνουν σε πλοία και τρακτέρ και έρχονται να την βρουν", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Το πρωί στη Βουλή ο κ. Αλαβάνος, κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση στον πρωθυπουργό καταλογίζοντας στην κυβέρνηση, έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για τους αγρότες της Κρήτης

    Είδηση: 18481

    [02] Κήποι Έβρου :Συνελήφθη 50χρονος με 38 κιλά ηρωίνης

    Κοινωνία

    Νέο πλήγμα κατά του εμπορίου «λευκού θανάτου» κατάφεραν τις πρωινές ώρες οι τελωνειακοί του μεθοριακού σταθμού Κήπων Έβρου, κατάσχοντας 38 κιλά ηρωίνης, που μετέφερε με το αυτοκίνητό του 50χρονος Ιταλός.

    Σαράντα ώρες μετά την κατάσχεση των 58 κιλών ηρωίνης, που έκρυβε στο αυτοκίνητό του νεαρό ζευγάρι Βουλγάρων, ο ανιχνευτής σκύλος Σπάικ του τελωνείου, εντόπισε νέα ποσότητα ναρκωτικών.

    Η διαδικασία για τον εντοπισμό ολόκληρης της ποσότητας των ναρκωτικών ουσιών διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Η ηρωίνη ήταν επιμελώς κρυμμένη σε 72 δέματα στα «μασπιέ» και στις δύο πλευρές του οχήματος, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη μεταξύ των πίσω καθισμάτων και του αποθηκευτικού χώρου του αυτοκινήτου, που έφερε γερμανικές πινακίδες.

    Ο «Σπάικ» κατάφερε να εντοπίσει αμέσως τη ναρκωτική ουσία, δείχνοντας στους τελωνειακούς το σημείο που ήταν κρυμμένη. Άλλωστε, όπως έλεγαν οι άνδρες του τελωνείου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Σπάικ» κατάφερε να εντοπίσει μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, όπως και ο σκύλος «Ντιέγκο», που αποτελούν τους φύλακες των συνόρων, στον αγώνα καταπολέμησης των ναρκωτικών.

    «Με τους καθιερωμένους ενδελεχείς ελέγχους ύποπτων οχημάτων, οι επιτυχίες είναι συνεχείς και σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε», δήλωσε ο διευθυντής του τελωνείου Κήπων Γιώργος Αντωνάκης.

    Ο Ιταλός, ο οποίος αρχικά προφασίσθηκε άγνοια για την ύπαρξη των ναρκωτικών και όπως είπε είχε ως προορισμό τη Γερμανία, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα της Αλεξανδρούπολης.

    Τα συγχαρητήριά τους για τη διπλή επιτυχία των τελωνειακών υπαλλήλων εξέφρασαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον προϊστάμενο του Τελωνείου Κήπων, Γιώργο Αντωνάκη, τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιάννης Μπέζας, όσο και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Σταμάτης.

    Είδηση: 18491

    [03] Σφοδρή κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Πυκνές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες πλήττουν τη Δυτική Ευρώπη. Μεγάλα προβλήματα σε αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές μετακινήσεις προκλήθηκαν σε Γαλλία, Βρετανία και Ιρλανδία, ενώ δε λειτούργησαν τα σχολεία. Σε λευκό κλοιό και περιοχές της Ιταλίας όπου 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους από το ψύχος. Κακοκαιρία πλήττει επίσης Αυστρία, Κροατία και Σλοβενία.

    Βρετανία

    Για δεύτερη μέρα η Βρετανία έχει παραλύσει εξαιτίας των ισχυρότερων χιονοπτώσεων τα τελευταία 18 χρόνια. Οι μαθητές σε περισσότερα από 4000 σχολεία δεν πήγαν ούτε σήμερα για μάθημα. Αλλά και οι φοιτητές βρήκαν την ευκαιρία για χιονοπόλεμο.

    Στα νοτιοανατολικά της χώρας, δρόμοι έκλεισαν και πτήσεις ακυρώθηκαν. Το αεροδρόμιο Σίτυ του Λονδίνου παραμένει κλειστό ενώ στα αεροδρόμια Χίθροου, Γκάτγουικ και Στάνστεντ μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις. Όσο για τους επιβάτες που σκέφτηκαν να ταξιδέψουν με τρένο από το Λονδίνο προς το Λιντς και αντίστροφα ξέμειναν στις αποβάθρες καθώς εννέα δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκαν. Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για παγετό και για δεύτερο γύρο χιονοπτώσεων στο τέλος της εβδομάδας. Παρά το γεγονός ότι οι μετακινήσεις με το μετρό και τα λεωφορεία αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο Λονδίνο, πολλοί έμειναν στο σπίτι. Συνολικά στη Βρετανία, σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι δεν πήγαν σήμερα στη δουλειά, κάτι που σύμφωνα με το σωματείο των μικροεπιχειρήσεων στοιχίζει στη βρετανική οικονομία 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Σε κάθε χώρα η οικονομία στηρίζεται στις μετακινήσεις των ανθρώπων από και προς τη δουλειά. Όταν ο κόσμος δεν πηγαίνει στη δουλειά δεν αγοράζει και διάφορα μικροπράγματα όπως σάντουιτς και εφημερίδες.

    Μαρόκο

    Ολόλευκο το τοπίο και στο Μαρόκο. Στην περιοχή γύρω από την πόλη Ιφράν, η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν, το χιόνι πέφτει ασταμάτητα και οι μετακινήσεις γίνονται με εξαιρετική δυσκολία. Ωστόσο κάποιοι φαίνεται να απολαμβάνουν τη «λευκή» κακοκαιρία.

    Είδηση: 18495

    [04] Morgan Stanley : Μέση τιμή στα 35 δολάρια το βαρέλι για το 2009

    Ειδήσεις

    Η μέση τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού θα διαμορφωθεί, φέτος, στα 35 δολάρια το βαρέλι, καθώς συρρικνώνεται η παγκόσμια οικονομία, μειώνοντας τη ζήτηση για καύσιμα, εκτιμά η Morgan Stanley.

    Όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ, η ομάδα αναλυτών της Morgan Stanley, υπό τον Χουσεΐν Αλιντίνα, εκτιμά ότι η ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της φετινής παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας αναλυτών, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού θα υποχωρήσει έως και στα 25 δολάρια το βαρέλι στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 για να ανακάμψει στα 55 δολάρια το 2010 και στα 85 δολάρια το 2011.

    Ελαφρά καλύτερες επιδόσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου θα έχει το αργό τύπου μπρεντ, με τη μέση τιμή του να διαμορφώνεται το 2009 στα 36 δολάρια το βαρέλι, στα 55 δολάρια το 2010 και στα 84 δολάρια το 2011.

    Σήμερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε 7 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 40,15 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 40,01 δολάρια.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 44,29 δολάρια, κερδίζοντας 47 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο". Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 43,84 δολάρια.

    Είδηση: 18494

    [05] Παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Βούλγαροι στις απουσίες από τη δουλειά λόγω ασθένειας

    Οι Βούλγαροι έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν τον τίτλο των παγκόσμιων...πρωταθλητών σε ασθένειες. Αυτό διαπιστώνει τουλάχιστον διεθνής έρευνα, τα κύρια συμπεράσματα της οποίας φιλοξενεί στο τελευταίο τεύχος του το έγκυρο περιοδικό "Εκόνομιστ".

    Σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η ειδικευμένη διεθνής εταιρία που "πέρασε από κόσκινο" την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες, οι Βούλγαροι κατέλαβαν την πρώτη θέση σε άδειες για λόγους υγείας το 2008.

    Συγκεκριμένα, οι απουσίες των Βούλγαρων εργατοϋπαλλήλων λόγω ασθένειας το 2008 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, στις 22 ημέρες.

    Στο "παγκόσμιο πρωτάθλημα" των πλέον ... φιλάσθενων, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Τσεχία και την τρίτη η Πορτογαλία.

    Στον αντίποδα, Αμερικανοί και Τούρκοι συγκαταλέγονται στα πλέον υγιή έθνη, με μονοψήφιο αριθμό χαμένων εργάσιμων ημερών, λόγω ασθένειας.

    Υψηλή αρτηριακή πίεση με τα συνεπακόλουθα καρδιακά προβλήματα, παχυσαρκία, διαβήτης, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, είναι ανάμεσα στις ασθένειες, που θεωρούνται ιδιαίτερα χαρακτηριστικές για τους Βούλγαρους.

    Οι Βούλγαροι ιατροί κρούουν περιοδικά των κώδωνα του κινδύνου για τη λάθος διατροφή, την ανεπαρκή άθληση, το υπερβολικό κάπνισμα, χρήση αλκοόλ αλλά και ναρκωτικών ουσιών που "ροκανίζουν" συστηματικά την υγεία του μέσου Βούλγαρου στα τελευταία χρόνια.

    Όλα αυτά, μαζί με το άγχος από τις ταλαιπωρίες της "μεταβατικής περιόδου" προς την ελεύθερη οικονομία, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

    Είδηση: 18492

    [06] Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009

    Το "Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009", που εορτάζεται φέτος σε όλο τον κόσμο, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και της Unesco, εγκαινιάστηκε χτες το βράδυ και στην Ελλάδα, σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή, που έχει ρόλο συντονιστή για το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Γούδη, πρόεδρο της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μια πλειάδα αστρονομικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί φέτος στη χώρα μας. Ήδη έχει αναπτυχθεί ο διαδικτυακός τόπος www.astronomy2009.gr, που θα αποτελέσει τον "πληροφοριακό χάρτη" για τις εκδηλώσεις.

    Διαλέξεις, εκθέσεις, παραστάσεις και "αστροπάρτι"

    Μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί καθ' όλο το έτος σειρές διαλέξεων με ομιλητές αστροφυσικούς και άλλους ειδικούς από το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών, την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Κέντρο Διάδοσης της Επιστήμης και Μουσείο Τεχνολογίας, καθώς και από ερασιτεχνικά αστρονομικά σωματεία και συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

    Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις αστροφωτογραφίας, παραστάσεις στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, εκδόσεις αστρονομικών βιβλίων, παραγωγή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, βιβλιοπαρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις και δρώμενα, μαθητικοί διαγωνισμοί κ.α.

    Τα αστρονομικά παρατηρητήρια και αστεροσκοπεία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, όλης της χώρας θα ανοίξουν για το κοινό, ώστε να φέρουν κοντά στα άστρα τον πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους. "Βραδιές ανοικτών θυρών" έχουν ήδη προγραμματιστεί από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (στο Θησείο, στο Κρυονέρι και στο Χελμό), το πανεπιστήμιο Κρήτης (Σκίνακας), το πανεπιστήμιο Αθηνών (Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο), το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο στη Θεσσαλονίκη κ.α.

    Οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι ετοιμάζουν βραδιές παρατήρησης ("Αστροπάρτι"), είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Μερικοί σύλλογοι ετοιμάζουν αποστολές στην Κίνα για την παρακολούθηση της ολικής ηλιακής έκλειψης στις 22 Ιουλίου 2009.

    Ένα ειδικό πρόγραμμα, οι "100 Ώρες Αστρονομίας" θα πραγματοποιηθεί στις 2-5 Απριλίου, στη διάρκεια του οποίου θα επιδιωχτεί όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να προσεγγίσουν τηλεσκόπια και να παρατηρήσουν τον ουρανό. Εξάλλου, τα φετινά συνέδρια της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας και το Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας θα είναι αφιερωμένα στο Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009.

    To Ίδρυμα Ευγενίδου, ειδικότερα, έχει για φέτος προγραμματίσει επτά ψηφιακές παραστάσεις Πλανηταρίου με αστρονομικά θέματα (δύο για τα σχολεία και πέντε για το ευρύ κοινό), την έκδοση οκτώ αστρονομικών βιβλίων και Οδηγών, σειρά αστρονομικών διαλέξεων, εικαστικές εκθέσεις που συνδέουν την Αστρονομία με την Τέχνη, συμμετοχή στη Διαστημική Κατασκήνωση της NASA, ειδικά εργαστήρια για παιδιά κ.α.

    Είδηση: 18475

    [07] Ρουκέτα κατά της εκεχειρίας στη Γάζα

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Σκληρή και όχι με ανάλογα μέσα, όπως είχε προειδοποιήσει την Κυριακή ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ήταν η απάντηση του ισραηλινού στρατού στην πρωινή επίθεση της Χαμάς με ρουκέτα τύπου «grad» κατά της πόλης Ασκελόν.Με δεδομένη την εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών, ότι οι συγκεκριμένες ρουκέτες, μεγαλύτερου βεληνεκούς, φθάνουν στα χέρια των ενόπλων της Χαμάς μέσω της Αιγύπτου, τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν υπόγειες σήραγγες που συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

    Κάτοικοι του μεθοριακού περάσματος Ράφα και αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν κατ΄ επανάληψη τις σήραγγες, που έχουν γίνει στόχος και άλλων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού από τις αρχές Ιανουαρίου.

    Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για την έναρξη ενός νέου κύκλου αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χαμάς.

    Να σημειβθεί ότι το πρωί από τη Λωρίδα της Γάζας, ένοπλοι της Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτα εναντίον της πόλης Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές ενώ όπως επισημαίνεται πρόκειται για την πιο μεγάλη ρίψη ρουκέτας εντός του ισραηλινού εδάφους μετά την 18η Ιανουαρίου, όταν τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, με την οποία και τερματίστηκαν οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

    Παράλληλα, με αντικείμενο τόσο την απάντηση στην επίθεση, όσο και για τις έμμεσες συνομιλίες που διεξάγονται στο Κάιρο, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς για το θέμα της εκεχειρίας, συνεδρίασαν το πρωί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ 'Ολμερτ, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι

    Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις της Τζίπι Λίβνι η οποία τόνισε: "Πρέπει να πλήξουμε σκληρά τη Χαμάς. Διαφορετικά η ισορροπία της αποτροπής που δημιουργήσαμε κατά την επιχείρηση θα αναθεωρηθεί. Η αποτροπή πρέπει τώρα να γίνει πρόσωπο με πρόσωπο με τη Χαμάς και αποτροπή επιτυγχάνεται με τη στρατιωτική βία, με μεγάλη στρατιωτική βία"

    Είδηση: 18493

    [08] Ν. Μπακογιάννη: «Επιμένουμε να μην αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου»

    Πολιτική

    Είμαι εδώ ως φίλη, ως γείτονας και ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ με την πρόθεση να βοηθήσω το λαό του Κοσσόβου, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας, προκειμένου να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Φεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, στην Πρίστινα δεύτερο σταθμό της περιοδείας της μετά το Βελιγράδι.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η θέση της χώρας μας να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου παραμένει αμετάβλητη και έχει ληφθεί με βάση το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας.

    "Τώρα είναι η ώρα για ειρήνη και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις", τόνισε η κ. Μπακογιάννη ενώπιον μεγάλου πλήθους δημοσιογράφων από το Κόσσοβο και τη γειτονική ΠΓΔΜ που είχαν κατακλύσει τις αίθουσες των συνεντεύξεων Τύπου.

    Ερωτηθείσα για την εκκρεμότητα που αφορά το όνομα με την ΠΓΔΜ και γιατί αρνείται να μεταβεί στην περιοχή, η οποία μάλιστα έχει εκλογές το Μάρτιο, η υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίσκεψής της εκεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ στο πλαίσιο των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει στις 19 αποστολές του Οργανισμού.

    Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές για την παρακολούθηση των οποίων, όπως είπε, θα υπάρχει αντιπροσωπεία του ODIHR καθώς και της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

    Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε και από την Πρίστινα, όπως χθες στο Βελιγράδι, την έκκληση στην κυβέρνηση των Σκοπίων να αφήσει την εθνικιστική ρητορεία του χθες για να προχωρήσουμε μαζί σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

    Αναφερόμενη στο Κόσσοβο, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την ελληνική επιθυμία για ενίσχυση των σχέσεων των δύο λαών, προαναγγέλλοντας μάλιστα τη διεξαγωγή επιχειρηματικού φόρουμ που θα εξετάσεις τις επενδυτικές δυνατότητες στην περιοχή. Την πρόθεση προσέγγισης αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός Θάτσι, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά και πολιτικά, και εξέφρασε ικανοποίηση για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξευρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το θέμα της μη αναγνώρισης των διαβατηρίων του Κοσόβου και να διευκολυνθούν οι σχέσεις των δύο λαών.

    Είμαστε εδώ, επανέλαβε η υπουργός, και στις δύο συνεντεύξεις Τύπου που έδωσε, με πολλαπλή παρουσία με το Γραφείο Συνδέσμου, με στρατιωτική δύναμη στην KFOR, με πολιτικό προσωπικό στη EULEX και με την πρόθεση να διευρύνουμε και τις οικονομικές μας σχέσεις.

    "Η επίσκεψή μου εδώ υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που αποδίδει η ελληνική προεδρία στην προώθηση της σταθερότητας και ειρήνης στα δυτικά Βαλκάνια", είπε.

    Υπογράμμισε επίσης ότι επισκέπτεται το Κόσσοβο με την εντολή καθεστώτος ουδετερότητας, καθώς για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του δεν υπάρχει απόλυτη συναίνεση των 56 κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, η οποία απαιτείται για κάθε απόφαση του διεθνούς οργανισμού.

    Μετά τις συναντήσεις ακολούθησε γεύμα στο οποίο μεταξύ άλλων μετείχαν ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στο Κόσσοβο, ο διευθυντής της KFOR, ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γρμματέα του ΟΗΕ και ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Δημήτρης Μοσχόπουλος. Στο γεύμα συζητήθηκε το έργο και η προοπτική της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κόσσοβο.

    Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε επίσης τα γραφεία των Αποστολών του ΟΑΣΕ τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην Πρίστινα.

    Η ελληνική αποστολή επιστρέφει το απόγευμα στην Αθήνα.

    Είδηση: 18490

    [09] Εξέγερση επιβατών εναντίον μεθυσμένου πιλότου

    Ένας πιλότος της αεροπορικής εταιρίας Aeroflot αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του λίγο πριν από την απογείωση, έπειτα από έντονη απαίτηση των επιβατών της πτήσης οι οποίοι υποψιάζονταν ότι ήταν μεθυσμένος και φανερά ανήμπορος να επικοινωνήσει μαζί τους. Ο πιλότος δυσκολευόταν φανερά να αρθρώσει τις λέξεις όταν τους καλωσόρισε, στις 28 Δεκεμβρίου, στην πτήση 315 από τη Μόσχα στη Νέα Υόρκη και επί μισή ώρα αρνείτο να βγει από το πιλοτήριο με αποτέλεσμα να προκαλέσει στους επιβάτες αισθήματα ανησυχίας και πανικού.

    «Η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου ήταν ότι αυτός ο τύπος είναι μεθυσμένος» , είπε η Χάτουνα Κομπιαντσβίλι επιβάτιδα της πτήσης. «Το πρόσωπο και τα μάτια του ήταν κόκκινα και έμοιαζε να δυσκολεύεται να σταθεί όρθιος.» πρόσθεσε.

    Τρεις ώρες αργότερα και έπειτα από υπογεγραμμένο έγγραφο στο οποίο οι επιβάτες ανέφεραν πως θεωρούν ότι ο πιλότος βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους μέθης, το προσωπικό αντικαταστήθηκε και ο πιλότος απομακρύνθηκε από το πιλοτήριο.

    Τρεις εβδομάδες μετά το επεισόδιο, η Aeroflot εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο πιλότος μπορεί να υπέστη εγκεφαλικό λίγο πριν από την απογείωση.

    Είδηση: 18488

    [10] ΣΕΒ: Προτάσεις για την οικονομική κρίση

    Ειδήσεις

    Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας. Η πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις άξονες για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την προστασία της απασχόλησης, την αναθέρμανση της οικονομίας και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι προτάσεις προκάλεσαν τον σχολιασμό των κομμάτων.

    Πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, με αναφορά σε τέσσερις άξονες, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη Πέμπτη στον Υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου.

    Στην επιστολή του σημειώνει την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μακράς πνοής, αντί για ημίμετρα και περιστασιακές πολιτικές, ενώ επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό της πολιτικής και στην εφαρμογή των μέτρων.

    "Η ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει βαθιές τομές στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μακράς πνοής. Αν μείνουμε στα ημίμετρα και στις περιστασιακές πολιτικές, την Ελληνική οικονομία και κοινωνία απειλεί το φάσμα της βαθιάς ύφεσης, της υψηλής μόνιμης ανεργίας, της οριστικής διεθνούς περιθωριοποίησης', τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο κ. Δασκαλόπουλος και σημειώνει:

    "Οι σημερινές περιστάσεις υπαγορεύουν ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής με άμεσα μέτρα κοινωνικής στήριξης και αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Τα μέτρα στήριξης αναπόφευκτα θα επιβαρύνουν τον ήδη προβληματικό Προϋπολογισμό. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, όμως, αν υποβληθούν άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα και αποτελεσματικά θα προσδώσουν στη χώρα μας την απαραίτητη αξιοπιστία ώστε να προσφεύγει στο διεθνή δανεισμό, απαλλαγμένη από τους επαχθείς όρους που της επιβάλλονται σήμερα".

    Ο κ. Δασκαλόπουλος τονίζει ότι η χώρα μας και η ηγεσία της έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην επιβολή από την ΕΕ μίας πολύ αυστηρής επιτήρησης και στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος και σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό της πολιτικής και στην εφαρμογή των μέτρων.

    Γι' αυτό το λόγο ο ΣΕΒ κατέθεσε πλαίσιο μέτρων με αναφορά σε τέσσερις άξονες: τη στήριξη των κοινωνικά και οικονομικά πιο ευάλωτων ομάδων, την προστασία της απασχόλησης, την αναθέρμανση της οικονομίας και την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

    Είδηση: 18483

    [11] Το Φανάρι θα επισκεφθεί ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

    Ειδήσεις

    Συμβολική για το μέλλον και την ενότητα της Ορθοδοξίας χαρακτηρίζεται η απόφαση του νέου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου να αποδεχτεί την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.

    Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις τελετές της ενθρόνισής του, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας δήλωσε σε αντιπροσωπεία του Φαναρίου υπό τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο:"θα επισκεφθώ οπωσδήποτε την Κωνσταντινούπολη, ώστε σε αδελφική κοινωνία με την Αγιότητά του, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να προσδιορίσουμε τις οδούς του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών μας".

    Ενθυμούμενος τη συμμετοχή του στην προετοιμασία της επίσκεψης του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξίου στο Φανάρι και της συμμετοχής του στην Πανορθόδοξο Σύνοδο του περασμένου Οκτωβρίου ο Πατριάρχης Κύριλλος, επισήμανε ότι ο διάλογος αυτός αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα.

    "Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είχα πολύ σημαντική συζήτηση με την Αγιότητά Του, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο", δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

    Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος επισήμανε, ότι αναμένει τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με αδημονία και εξέφρασε εκ μέρους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου την ελπίδα να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών.

    Είδηση: 18485

    [12] Οφθαλμός αντί οφθαλμού στο Ιράν

    Ειδήσεις

    Σε ποινή τύφλωσης καταδίκασε σήμερα, το ανώτατο ισλαμικό δικαστήριο του Ιράν έναν 27χρονο άνδρα επειδή στέρησε την όραση από μία γυναίκα που αρνήθηκε να τον παντρευτεί, ρίχνοντάς της στο πρόσωπο καυστικό υγρό, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση.Να σημειωθεί, ότι η πρωτόδικη απόφαση είχε βγει τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και το ισλαμικό δικαστήριο είχε καταδικάσει τον νεαρό άνδρα σε τύφλωση με την έγχυση δέκα σταγόνων θειικού οξέος στο κάθε μάτι.

    Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την έφεση του καταδικασμένου και αποφάσισε ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι νόμιμη και επομένως η ποινή μπορεί να εκτελεστεί, στηριζόμενη στο γράμμα του ισλαμικού νόμου «Σαρία», σύμφωνα με τον οποίο οι δράστες επιθέσεων εκ προθέσεως τιμωρούνται με το ίδιο νόμισμα.

    Όσον αφορά στο θύμα του 27χρονου, παρά τις αλλεπάλληλες θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε η άτυχη 26χρονη μετά την επίθεση του επίδοξου συζύγου, έχασε ολοκληρωτικά την όρασή της και ζει παραμορφωμένη από τα σημάδια που προκάλεσε το καυστικό υγρό στο πρόσωπο και σε πολλά σημεία του σώματός της.

    Είδηση: 18482

    [13] Αλλάζουν οι όροι για προσωποκράτηση λόγω χρεών

    Πολιτική

    Τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ θα προωθήσει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας θα εξεταστεί η επέκταση του μέτρου και για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. "Πρόκειται για ένα φιλολαϊκό μέτρο", δήλωσε ο Υπουργός.

    Είδηση: 18478

    [14] Κρούσμα μηνιγγίτιδας στη σχολή του ΥΕΝ στην Κεφαλονιά

    Κοινωνία

    Στην εντατική μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, όπου μεταφέρθηκε, εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο19χρονος σπουδαστής της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού, στην Κεφαλονιά ο οποίος παρουσίασε έντονα συμπτώματα μικροβιακής μηνιγγίτιδας. Ο σπουδαστής διακομίστηκε από την οικογένειά του το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο, όπου η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για κρυολόγημα και στη συνέχεια αποχώρησε. Τις βραδινές ώρες όμως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και διακομίστηκε εκ νέου στο νοσοκομείο, όπου διαγνώσθηκε η μικροβιακή μηνιγγίτιδα και εισήχθη αμέσως στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου υποβάλλεται στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

    Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς τα επόμενα εικοσιτετράωρα θεωρούνται κρίσιμα, αφού η αντίδραση του οργανισμού θα δείξει αν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

    Υπό την εποπτεία του Νομιάτρου Κεφαλονιάς ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων της Σχολής, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος προσβολής και άλλων σπουδαστών

    Στην περιοχή μετέβη και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Τζωάννος που ενημερώθηκε για την κατάσταση του 19χρονου.

    πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Είδηση: 18477

    [15] Εξαφανίστηκε 14χρονη μαθήτρια από τη Νιγρίτα

    Αγνοείται από τη Δευτέρα το πρωί η 14χρονη μαθήτρια Ελευθερία Λαγουδά από τη Νιγρίτα Σερρών. Η μαθήτρια ξεκίνησε για το σχολείο μαζί με τη δίδυμη αδερφή της, από την οποία και απομακρύνθηκε κάποια στιγμή, χωρίς καμία δικαιολογία. Υπάλληλος του ΚΤΕΛ ανέφερε στην αστυνομία ότι το κορίτσι έβγαλε εισιτήριο για τη Θεσσαλονίκη, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Η μικρή κοινωνία της Νιγρίτας είναι ανάστατη από το γεγονός, καθώς, μέχρι τώρα, όλες οι προσπάθειες ανεύρεσης της 14χρονης απέβησαν άκαρπες. Όπως έγινε γνωστό, το κορίτσι δεν αντιμετώπιζε οικογενειακά ή ψυχολογικά προβλήματα ενώ σύμφωνα με όσα είπε η μητέρα της Μαρία Λαγουδά το πρωί στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα" κάποιοι είδαν το κορίτσι χτες το βράδυ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης ωστόσο οι εξονυχιστικές έρευνες των αστυνομικών τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στις Σέρρες για τον εντοπισμό της δεν απέφεραν ακόμη κάποιο ουσιαστικό στοιχείο, ενώ έχει ενημερωθεί και το Χαμόγελο του Παιδιού, που ενεργοποίησε το σύστημα Amber Alert ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Αστυνομία..

    Είδηση: 18476

    [16] Για διεθνή διαιτησία συζητά η Άγκυρα

    Πολιτική

    Ύστερα από την ερήμην καταδίκη του Τούρκο πιλότου από την ελληνική δικαιοσύνη για τον θάνατο του έλληνα σμηναγού Ηλιάκη, η Άγκυρα κινητοποιείται και προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια τραγικά επεισόδια, αναφέρει σήμερα τουρκικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με άρθρο της Hurriyet Daily News, η Τουρκία "δραστηριοποιείται ώστε να μεταφερθεί η υπόθεση από τους αιθέρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, η Άγκυρα προτείνει τη διαπραγμάτευση ενός «περιεκτικού κώδικα δεοντολογίας» για την αποφυγή παρόμοιων επικίνδυνων ασκήσεων με αναχαιτίσεις και παρενοχλήσεις και από τις δυο πλευρές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εναέριου χώρου. "Εάν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός τότε η Τουρκία μπορεί να συναινέσει ώστε το επεισόδιο του 2006 (με το θάνατο του Ηλιάκη) καθώς και άλλες περιπτώσεις να παραπεμφθούν σε διεθνή διαιτησία ή ακόμη και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", γράφει το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και το ΝΑΤΟ αγνόησαν την έκθεση της τουρκικής πλευράς παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ζαάπ ντε Χουπ Σέφερ, σε παλαιότερα μηνύματά του είχε επιδείξει ενδιαφέρον στη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, η δε πρόσκληση της Τουρκία για μια διεθνή θεώρηση του επεισοδίου δεν λήφθηκε υπόψη,» επισημαίνει το δημοσίευμα το οποίο προσθέτει ότι και η Αθήνα απέρριψε αίτημα της Άγκυρας για την πραγματοποίηση συνάντησης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και από τις δυο πλευρές.

    Επικαλούμενο τουρκικές πηγές το δημοσίευμα αναφέρει ότι "αν και η Άγκυρα κοινοποιεί στο ΝΑΤΟ, δηλαδή έμμεσα και στην Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ, τα σχέδια πτήσεων, η ελληνική στρατιωτική ηγεσία θεωρεί τα τουρκικά αεροσκάφη ως «άγνωστης ταυτότητας εχθρικά αεροσκάφη", τα οποία προκαλούν επικίνδυνες αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο σε καθημερινή βάση," γράφει το τουρκικό δημοσίευμα που προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει "μονομερώς" το εύρος του εναέριου χώρου της ως 10 μίλια, "προσθέτοντας άλλα τέσσερα μίλια στα χωρικά της ύδατα," πράγμα που απορρίπτει η Τουρκία.

    Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, "τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες προκλήσεις καταγράφονται καθημερινά και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 52 φορές τον Οκτώβριο, 58 φορές το Νοέμβριο και 36 φορές τον Δεκέμβριο", αναφέρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 18474


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 February 2009 - 18:05:42 UTC