Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκοπήσεις: Ρευστό πολιτικό σκηνικό
  • [02] Φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [03] Μέτρα άμυνας σε Γαλλία-Ιταλία

    [01] Δημοσκοπήσεις: Ρευστό πολιτικό σκηνικό

    Πολιτική

    Τρεις νέες δημοσκοπήσεις βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Το σκηνικό μοιάζει με ασανσέρ καθώς η διάφορα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεταβάλλεται ανάλογα με την εκλογική διαδικασία. Η ψαλίδα κλείνει στις ευρωεκλογές και ανοίγει όταν πρόκειται για τις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα και στις τρεις μετρήσεις, ο Κώστας Καραμανλής ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός ενώ δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Στην έρευνα της MRB όσον αφορά την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σταθερό προβάδισμα, το οποίο μειώνεται στην κάλπη για τις ευρωεκλογές. Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, η αυτοδυναμία καταγράφεται ανέφικτη, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. Η αντιπολίτευση εμμένει στο αίτημα περί επίσπευσης των εκλογών, ενώ η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι μοναδικός προσανατολισμός είναι η ολοκλήρωση του έργου της.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα 3,9 ποσοστιαίων μονάδων με τη ΝΔ να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 28,6%, το ΠΑΣΟΚ 32,5%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,8%, ο ΛΑΟΣ 4,7%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να ανέρχεται στο 15%.

    Στις ευρωεκλογές η διαφορά από το 3,9 πέφτει στο 2,8 και το Ευρωκοινοβούλιο είναι πεντακομματικό. Για τις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 27,5%, το ΠΑΣΟΚ 30,3%, το ΚΚΕ 7,8% ο ΣΥΡΙΖΑ 9,4%, ο ΛΑΟΣ 5,3% και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,5%.

    Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει 38,9% και ο Γιώργος Παπανδρέου 36,8%, ενώ στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 57,9% και η ΝΔ 22,5%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το 51,4% θέλει εξάντληση της 4ετίας.

    Όσον αφορά το αγροτικό οι πολίτες κρίνουν αρνητικά την στάση της κυβέρνησης σε ποσοστό 75,2%, ενώ αρνητικά κρίνουν με 56% τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους. Επίσης αρνητικά κρίνουν οι πολίτες την στάση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 55,2% τον ΣΥΡΙΖΑ με 53,7% και το ΚΚΕ 48,4%.

    Στην δημοσκόπηση της Κάπα Reaserch που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι 3,5 μονάδες με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει ποσοστό 28,9%, το ΠΑΣΟΚ 32,4%, το ΚΚΕ 7,7% ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,3%.

    Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά πέφτει κι άλλο στο 2,1%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 27,7%, το ΠΑΣΟΚ 29,8%, το ΚΚΕ 8,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, ο ΛΑΟΣ 4,5% και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,9%.

    Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται και σε αυτή την μέτρηση έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην Πρωθυπουργία με διαφορά 6,6%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,6%, έναντι του Γιώργου Παπανδρέου 34,1%, ενώ στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 53,5%, έναντι 31,1% της ΝΔ.

    Το ίδιο σκηνικό και στην μέτρηση της Μέτρον Ανάλυσις για την Κυριακάτικη Αυγή. Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στο 3,6%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 27,6%, το ΠΑΣΟΚ 31,2%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,8%.

    Στις ευρωεκλογές η διαφορά των δυο κομμάτων πέφτει στη μια μονάδα, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 26,5%, το ΠΑΣΟΚ 29%, το ΚΚΕ 6,7% ο ΣΥΡΙΖΑ 8,2%, ο ΛΑΟΣ 5% και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3%.

    Στις παραστάσεις νίκης τόσο στις εθνικές όσο και στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Ν.Δ. με 16 και 11 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην δημοτικότητα για τις ευρωεκλογές προηγείται ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης με 40,6% ο Δημήτρης Παπαδημούλης με 33,9% και ο Μανώλης Μαυρομάτης με 24,7%.

    Είδηση: 18665

    [02] Φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τη ζωή τουλάχιστον 14 ανθρώπων έχουν κοστίσει οι πυρκαγιές που μαίνονται στην πολιτεία της Βικτώρια στην Αυστραλία, την ώρα που ο υδράργυρος παραμένει "στο κόκκινο" για πολλοστή ημέρα. Οι ισχυρότατοι άνεμοι ευνοούν τις πυρκαγιές που κατακαίουν υψηλή και χαμηλή βλάστηση, με δεκάδες φωτιές να μαίνονται ακόμα και στην πυκνοκατοικημένη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος απείλησε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στην Αδελαΐδα, 10.000 εθελοντές έχουν ριχτεί στη μάχη της πυρόσβεσης. Οι Αρχές πιστεύουν πως τουλάχιστον οι μισές από τις πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς και για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση απέκλεισαν αρκετούς εθνικούς δρόμους.

    Το Σίδνεϊ έχει σπάσει το ρεκόρ των τριών συνεχόμενων θερμότερων ημερών όλων των εποχών, με θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 βαθμών Κελσίου, ισχυρότατους ανέμους και τις πυρκαγιές να κατακαίουν τη χώρα.

    Σύμφωνα με τις αρχές, δεκάδες φωτιές μαίνονται στην πυκνοκατοικημένη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον μία από τις πυρκαγιές που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ την Παρασκευή οφείλεται σε εμπρησμό.

    Για να αποθαρρύνουν τους εμπρηστές -πιστεύεται ότι τουλάχιστον οι μισές πυρκαγιές είναι σκόπιμες- οι αρχές έκλεισαν αρκετούς εθνικούς δρυμούς.

    Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος απείλησε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στην Αδελαΐδα, η θερμοκρασία νωρίς το πρωί είχε φτάσει ήδη τους 37 βαθμούς Κελσίου και 10.000 εθελοντές πυροσβέστες είχαν επιστρατευτεί για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Australian bush fires 'kill 14'

    Είδηση: 18664

    [03] Μέτρα άμυνας σε Γαλλία-Ιταλία

    Επιδεινώνεται το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία, με τους δείκτες της ανεργίας να αυξάνονται δραματικά σε πολλές χώρες. Καθίζηση εμφανίζει η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία και στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του κλάδου του αυτοκινήτου. Εν τω μεταξύ, ακόμη βαθύτερη ύφεση για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προβλέπει ο ΟΟΣΑ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε την πρότασή του για κοινοτική αλληλεγγύη σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλες δύο τράπεζες χρεωκόπησαν, ενώ, κρίσιμη θα είναι η ψηφοφορία την Τρίτη στην αμερικανική γερουσία του σχεδίου Ομπάμα, μετά τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

    Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς, υφίσταται το σοκ της ανεργίας που έχει εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα . Ταυτόχρονα, η βιομηχανική της παραγωγή παρουσίασε μείωση-ρεκόρ 12%.

    Στη γειτονική Γαλλία, που επίσης δοκιμάζεται από την κρίση, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις και μέτρα για τους φτωχότερους.

    Στα μέτρα που πρόκειται να λάβει στην Ιταλία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, συμπεριλαμβάνονται και κίνητρα για την αγορά νέων αυτοκινήτων (περίπου 1.000 ευρώ για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και μέχρι και 2.000 ευρώ, για την αγορά οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας, πιο φιλικά προς το περιβάλλον).

    Πρόκειται επίσης να αποφασιστεί η προσωρινή διακοπή της καταβολής του τέλους κυκλοφορίας για τα επόμενα τρία χρόνια, σε ό,τι αφορά ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

    Για όποιον επιθυμεί να αλλάξει τα ηλεκτρικά είδη της κουζίνας, η κυβέρνηση του "Καβαλιέρε", σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ετοιμάζεται να εγκρίνει μείωση των σχετικών φόρων κατά 20%, με ανώτατο όριο αγορών τις 10.000 ευρώ.

    Τέλος, το εθνικό ταμείο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των τεχνιτών, πρόκειται να ενισχυθεί με 600 εκατομμύρια ευρώ.

    Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η πιθανότητα παράτασης της οικονομικής ύφεσης στην Ιταλία μέχρι το 2010 "δεν μπορεί να αποκλεισθεί".

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαιώνει με την έκθεσή του τις προβλέψεις που δημοσίευσε στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία πρόκειται να περάσει τρία χρόνια υποχώρησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και ανησυχεί για την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος, το οποίο θα φθάσει το 2,9% του ΑΕΠ το 2009 και το 3.9% το 2010.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Συμφωνία για το σχέδιο Ομπάμα

    Είδηση: 18663


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 February 2009 - 18:06:33 UTC