Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπή για την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των αστυνομικών
  • [02] Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ
  • [03] Διεθνείς αγορές πετρελαίου: Στα 42 δολάρια το βαρέλι
  • [04] Με μηνιγγίτιδα δυο παιδιά στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσ/κης
  • [05] Διορθωτικές ρυθμίσεις για τις ετήσιες κάρτες του Μετρό
  • [06] Ιταλία: Έσβησε η Ελουάνα Ενγκλάρο
  • [07] Διάταγμα για την καύση νεκρών
  • [08] Η πρώτη επαφή κυβέρνησης -MIG για Ολυμπιακή
  • [09] Ευρωπαϊκή σύνοδο για την οικονομική κρίση προτείνουν Μέρκελ-Σαρκοζί
  • [10] Εγκρίθηκε το σχέδιο για την ανάπλαση της Λ. Αλεξάνδρας
  • [11] Προστατευόμενες εκτάσεις λίμνη Καστοριά και Πρέσπες

    [01] Επιτροπή για την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των αστυνομικών

    Πολιτική

    Aπόφαση για τη δημιουργία της πρώτης Επιτροπής Ψυχολόγων στην Αθήνα, που θα αξιολογεί την ψυχική υγεία των αστυνομικών, υπογράφεται αύριο Τρίτη, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξεως Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εγκληματικότητα στην Ελλάδα. Όπως τόνισε ο κ. Μαρκογιαννάκης, η διαδικασία αρχίζει άμεσα και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες υπουργικές αποφάσεις για την σύσταση παρόμοιων Επιτροπών Ψυχολόγων, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε περιοχές που χρειάζονται, ώστε να αρχίσει η ψυχολογική αξιολόγηση των αστυνομικών και να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως το πρόσφατο που σημειώθηκε στην αμερικανική πρεσβεία.

    Ακόμα, ο κ. Μαρκογιαννάκης κάλεσε κόμματα και φορείς σε διάλογο ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα διάρθρωσης των αστυνομικών μονάδων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμπτυξης των μικρών αστυνομικών τμημάτων ενώ γνωστοποίησε ότι εξετάζει αλλαγή του προεδρικού διατάγματος που αφορά τις μεταθέσεις αστυνομικών.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διακομματική επιτροπή για την αστυνομία και έκανε λόγο για κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας η οποία, όπως είπε, νιώθει ανασφάλεια

    "Οικονομία, εκπαίδευση και ασφάλεια είναι τα τρία μέτωπα της κοινωνίας έναντι της κυβέρνησης γιατί και στα τρία οι εξετάσεις που δώσατε οδήγησαν σε αρνητικά αποτελέσματα" τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Παράλληλα επανέλαβε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση σπαράσσετε εσωτερικά και ζει μέρα με τη μέρα. Το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές γιατί το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρότερο από το κόστος παραμονής της κυβέρνησης Καραμανλή στην εξουσία υπό τις δεδομένες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες".

    Είδηση: 18736

    [02] Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ

    Το Ισραήλ θα αποκλείσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, απαγορεύοντας στους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο εβραϊκό κράτος κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών την Τρίτη, ανακοίνωσε ο στρατός. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, ο αποκλεισμός, που θα διαρκέσει 24 ώρες, επιβάλλεται "υπό το φως της αποτίμησης θεμάτων ασφαλείας". Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, μολονότι μέχρι τώρα φαινόταν ότι το δεξιό κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τη δυναμική να τις κερδίσει.

    Αποκλείουν την κατεχόμενη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές αρχές κατά τη διάρκεια των αυριανών γενικών εκλογών στο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι που θα χρειαστεί να περάσουν στο Ισραήλ για ανθρωπιστικούς ή ιατρικούς λόγους θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν ειδική άδεια από τις ισραηλινές αρχές. Το ίδιο θα ισχύσει για τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, το ιατρικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές θα κληθεί να διαχειριστεί το παλαιστινιακό μετά την επιχείρηση στη Γάζα και με τον Μπαράκ Ομπάμα πλέον στο Λευκό Οίκο. Όλα τα κόμματα πλειοδότησαν στο ζήτημα της ασφάλειας και σε σκληρές θέσεις όσον αφορά τη Χαμάς.

    Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν το προβάδισμα στο σκληρό δεξιό ηγέτη του κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με δεύτερη την επικεφαλής του κεντρώου Καντίμα, νύν υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι. Τρίτο κόμμα θα αναδειχθεί κατά πάσα πιθανότητα το ακροδεξιό "Ισραήλ το σπίτι μας " με ηγέτη έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό, τον Άβιγκτορ Λίμπερμαν που έχει πάρει ανοιχτά ακραίες ρατσιστικές θέσεις και υποστηρίζεται κυρίως από τους εβραίους των πρώην ανατολικών χωρών.

    "Η τάση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνει μια πολύ σκληρή μάχη", ανέφερε ο Ράφι Σμιθ του Κέντρου Ερευνών Σμιθ. "Κανείς δεν έχει πάρει σαφές προβάδισμα και είναι δύσκολο να προβλέψουμε" το νικητή, πρόσθεσε. Το Λικούντ προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το Νοέμβριο, αφότου η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι - του κυβερνώντος, κεντρώου κόμματος Καντίμα - απέτυχε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ με αφορμή ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Ο Σμιθ είπε ότι η διαφορά μεταξύ του Λικούντ και του Καντίμα έχει περιοριστεί καθώς ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν του ακροδεξιού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου έχει προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους που κατά παράδοση υποστήριζαν το Λικούντ.

    Τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι και αυτοί αναμένεται ότι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Ο Ντόρι Σάντμον του ινστιτούτου TNS Israel είπε εξάλλου ότι καθώς υπάρχουν περίπου δώδεκα κόμματα που διεκδικούν έδρες στο 120μελές κοινοβούλιο, η πρόβλεψη του αποτελέσματος είναι πολύ δύσκολη. Τα μεγαλύτερα κόμματα προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους εξαπολύοντας επίθεση στα αντίπαλα κόμματα. Ο Νετανιάχου, τα ποσοστά του οποίου πέφτουν σταθερά, άλλαξε στρατηγική και χαρακτήρισε τον Λίμπερμαν ως "περαστικό φαινόμενο" και "χαμένη ψήφο". Η Λίβνι, η οποία ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά την Γκόλντα Μέιρ, υποστηρίζει ότι τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Εχούντ Μπάρακ των Εργατικών (πρώην πρωθυπουργοί και οι δύο) είναι αποτυχημένοι.

    Είδηση: 18735

    [03] Διεθνείς αγορές πετρελαίου: Στα 42 δολάρια το βαρέλι

    Ειδήσεις

    Το απόγευμα της Δευτέρας η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κινείτο προς τα 42 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του ΟΠΕΚ ότι προτίθεται να μειώσει και άλλο την παραγωγή του αν χρειαστεί για να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού, συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου, ενισχυόταν κατά 1,43 δολάρια και βρισκόταν στα 41,60 δολάρια. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ενισχυόταν κατά 1,30 δολάρια, φτάνοντας στα 47,51 δολάρια.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμντάλα αλ-Μπάντρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο επισήμανε: "Αν εκτιμήσουμε ότι χρειάζεται επιπλέον δράση, είμαι σίγουρος ότι η σύνοδος θα λάβει επιπλέον μέτρα προκειμένου να σταθεροποιήσει τις αγορές". Η σύνοδος στην οποία αναφέρθηκε είναι η συνάντηση των κρατών μελών του ΟΠΕΚ με θέμα την πολιτική εφοδιασμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου στη Βιέννη.

    Είδηση: 18733

    [04] Με μηνιγγίτιδα δυο παιδιά στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσ/κης

    Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται δύο παιδιά, που προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα. Τα δύο παιδιά, μία 13χρονη μαθήτρια από τη Χαλκιδική κι ένα αγοράκι 17 μηνών από τη Θεσσαλονίκη, διακομίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο, με υψηλό πυρετό και αιμορραγικό εξάνθημα και διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί από μηνιγγιτιδοκοκκαιμία.

    Η κατάσταση της υγείας τους βελτιώνεται, αν και του 17μηνου αγοριού θεωρείται ακόμη σοβαρή. Το αγοράκι, πάντως, είχε εμβολιαστεί κατά της μηνιγγίτιδας αλλά, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, το εμβόλιο προφυλάσσει μόνο από τη μηνιγγίτιδα C. Το κορίτσι δεν είχε εμβολιαστεί.

    Είδηση: 18738

    [05] Διορθωτικές ρυθμίσεις για τις ετήσιες κάρτες του Μετρό

    Κοινωνία

    Σε διορθωτική ρύθμιση για τους κατόχους των ετήσιων καρτών του Μετρό, αξίας 300 ευρώ, προχωράει ο ΟΑΣΑ, καθώς το συγκεκριμένο μέσο σταθερής τροχιάς θα σταματήσει για έξι μήνες τα δρομολόγιά του από την Εθνική Άμυνα έως το Αεροδρόμιο, λόγω εργασιών στο δίκτυο Άμυνα-Πλακεντίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, από το Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009, στους κατόχους της ετήσιας κάρτας του Μετρό θα παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των μέσων αστικών συγκοινωνιών, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση και όπως ακριβώς επιτρέπει η ετήσια κάρτα των 350 ευρώ, για όσο διαρκούν τα έργα.

    Όσοι επιβάτες δεν ικανοποιούνται από τη συγκεκριμένη διευθέτηση, μπορούν από Τρίτη 10 Φεβρουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου να επιστρέψουν την ετήσια κάρτα τους στα γραφεία του ΟΑΣΑ και θα τους καταβληθούν στο ακέραιο τα χρήματα που κατέβαλαν, εκτός από την αξία του ήδη χρησιμοποιηθέντος χρονικού διαστήματος. Επίσης, οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών 30 ευρώ και 15 ευρώ του Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα, από τις 14 ως το τέλος του μηνός, να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα αστικών συγκοινωνιών χωρίς επί πλέον επιβάρυνση. Διευκρινίζεται ότι η ετήσια κάρτα των 300 ευρώ, καθώς και οι αντίστοιχες μηνιαίες των 30 ευρώ και 15 ευρώ, θα εξακολουθήσουν να πωλούνται καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και θα καλύπτουν αποκλειστικά μετακινήσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, μέχρι το σταθμό "Εθνική Άμυνα".

    Είδηση: 18737

    [06] Ιταλία: Έσβησε η Ελουάνα Ενγκλάρο

    Ευρώπη

    Την τελευταία της πνοή άφησε η 37χρονη Ελουάνα Ενγκλάρα, η οποία βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση εδώ και 17 χρόνια. Η υπόθεσή της δίχασε την ιταλική κοινή γνώμη και η είδηση του θανάτου της ανακοινώθηκε στη Γερουσία τη στιγμή που εξεταζόταν νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι που απαγόρευε την διακοπή της τεχνητής σίτισής της. Όπως μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το τηλεοπτικό δίκτυο ΚΑΝΑΛΕ 5 η διακοπή της τεχνητής σίτισης της 37χρονης Ελουάνα Εγκλάρο οδήγησε στο θάνατό της.

    Η Ελουάνα Ενγκλάρο, η νεαρή γυναίκα που βρισκόταν σε κώμα εδώ και 17 χρόνια, πέθανε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Μαουρίτσιο Σακόνι στους γερουσιαστές που είχαν συγκεντρωθεί για να εξετάσουν ένα σχέδιο νόμου που είχε ως στόχο να εμποδίσει τον τερματισμό της τεχνητής υποστήριξης των ζωτικών της λειτουργιών που είχε επιτραπεί από την Δικαιοσύνη. Οι γιατροί είχαν τονίσει επανειλημμένως ότι επρόκειτο για μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η τεχνητή σίτιση είχε διακοπεί το περασμένο Σάββατο σε κλινική της βόρειας Ιταλίας με τη σύμφωνη γνώμη του ιταλικού Αρείου Πάγου.

    Τη Δευτέρα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κατέθεσε σχέδιο νόμου στο Ιταλικό Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο θάνατος της Ελουάνα αλλά ο πατέρας της, Μπεπίνο Εγκλάρο δραστηριοποιήθηκε και έδωσε μάχη για να εφαρμοστεί η βούληση της κόρης του, για τερματισμό της ζωής της.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 18734

    [07] Διάταγμα για την καύση νεκρών

    Πολιτική

    Ως τα τέλη του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι διαδικασίες έκδοσης του προεδρικού διατάγματος για την δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Εύας Μελά. Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, η όλη διαδικασία αυτού του πρωτόγνωρου, όπως το χαρακτήρισε, θεσμικού εγχειρήματος, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και μέχρι τέλη του μήνα θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΠΔ, το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, η δημιουργία, συντήρηση και λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Η αποτέφρωση νεκρών επιτρέπεται μετά την πάροδο 60 ωρών από τον θάνατο του, η άδεια θα εκδίδεται από τον δήμαρχο ή τον κοινοτάρχη και για να βγει χρειάζεται η βεβαίωση ιατροδικαστή. Επίσης χρειάζεται η δήλωση του θανόντος ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί και ισχύει από 8 ετών και πάνω. Η τέφρα εκτός από τη φύλαξη της στα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών σε ειδικά σκεύη, μπορεί να διασπαρθεί στη θάλασσα ή σε σιντριβάνι ή σε ανθόκηπο. Από την πλευρά της η κ. Μελά εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες αν τελικά θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών ώστε, όπως είπε, να σταματήσουν κάποιοι να πληρώνουν μέχρι και 4.000 ευρώ που είναι περίπου το κόστος της για αποτέφρωση στο εξωτερικό.

    Είδηση: 18732

    [08] Η πρώτη επαφή κυβέρνησης -MIG για Ολυμπιακή

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Ξεκινούν την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου οι απευθείας διαπραγματεύσεις των συμβούλων του ελληνικού δημοσίου με τη ΜΙG που εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της Ολυμπιακής. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι ισχύει και παραμένει ανοιχτή η πρόκληση σε όποιον άλλον επιχειρηματικό όμιλο το επιθυμεί, να δηλώσει δημόσια ότι ενδιαφέρεται για την απόκτηση του εθνικού αερομεταφορέα. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η διαφορετική προσέγγιση του θέματος από τους εργαζομένους.

    Το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης συναντήθηκε με τους πιλότους. Ο υπουργός Οικονομίας πάντως διαψεύδει δημοσίευμα, κατά το οποίο απηύθυνε πρόσκληση σε συγκεκριμένο επιχειρηματία για την Ολυμπιακή. "Προχωρούμε μπροστά με βάση τη συμφωνία μας με την Κομισιόν για την Ολυμπιακή", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Είδηση: 18731

    [09] Ευρωπαϊκή σύνοδο για την οικονομική κρίση προτείνουν Μέρκελ-Σαρκοζί

    Ειδήσεις

    Την διενέργεια άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από το τέλος του μήνα με θέμα την οικονομική κρίση, υποστήριξαν την Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. "Προτείνουμε όπως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρωθούν ατύπως στις Βρυξέλλες πριν από το τέλος του μήνα για να εξετάσουν από κοινού την κατάσταση και για να προετοιμάσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει την Άνοιξη", αναφέρουν οι δύο πολιτικοί σε σχετική επιστολή τους που δόθηκε στη τσεχική προεδρία της ΕΕ.

    Στην επιστολή των Σαρκοζί και Μέρκελ αναφέρονται επίσης: "Η ενέργειά μας στοχεύει στο να επιτευχθεί μια τόνωση του οικονομικού συστήματος. Η ανάπτυξη και η απασχόληση θα υποστηριχθούν από μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που θα ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε δύο χρόνια, και των οποίων τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά στους επόμενους δύο μήνες".

    "Τη στιγμή που σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη-μέλη επιβάλουν αυτά τα μέτρα ως εθνικά, είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί μια συντονισμένη προσέγγιση για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το σύνολο της ΕΕ".

    Αργά τη Δευτέρα ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει το παρόν εξάμηνο της ΕΕ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος στα τέλη Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. "Στόχος της συνόδου αυτής θα είναι να εξεταστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα με βάση τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης και η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών", αναφέρει ο κ. Τοπόλανεκ σε σχετική του ανακοίνωση.

    Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πίεσε τη Δευτέρα το Κογκρέσο να υιοθετήσει "αμέσως" το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που συζητείται αυτές τις ώρες και προειδοποίησε κατά του κινδύνου μιας οικονομικής "καταστροφής" πιο μεγάλης σε περίπτωση παραλυσίας στην Ουάσινγκτον. Όπως δήλωσε στη διάρκεια δημόσιας συγκέντρωσης στο Εκχαρντ, της Ινδιάνα, "είχαμε μια καλή συζήτηση. Ήλθε τώρα η στιγμή να ενεργήσουμε. Για το λόγο αυτό καλώ το κογκρέσο να υιοθετήσει το κείμενο αυτό αμέσως" και τόνισε πως οι διακανονισμοί χωρίς τέλος ή η παραλυσία στην Ουάσινγκτον μπροστά στην κρίση αυτή το μόνο που θα κάνουν είναι να προκαλέσουν μια πιο μεγάλη καταστροφή".

    Είδηση: 18729

    [10] Εγκρίθηκε το σχέδιο για την ανάπλαση της Λ. Αλεξάνδρας

    Κοινωνία

    Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, τη Δευτέρα, η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου για το δεύτερο σκέλος της Διπλής Ανάπλασης, που αφορά κομμάτι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Με την έγκριση της πρότασης επισπεύδεται η διαδικασία οριοθέτησης του υψηλού πρασίνου στην περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας, με τη δημιουργία πάρκου στο χώρο, όπου βρίσκεται το γήπεδο. Πλέον, το σχέδιο θα αποσταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης στην περιοχή. Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου αφορά την οριοθέτηση του πρασίνου, έκτασης 34 στρεμμάτων, και τη χωροθέτηση, αφενός, κτηρίου, στο οποίο θα συστεγάζονται μουσείο του Παναθηναϊκού (150 τ.μ.) και δημοτικό εντευκτήριο-αναψυκτήριο (250 τ.μ.), και, αφετέρου, υπόγειου παρκινγκ.

    Η πρόταση της δημοτικής αρχής εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ, 3 κατά, εκ μέρους της "Συμπαράταξης", και 2 λευκά από την "Ανοιχτή Πόλη".

    Για συνέχιση της τακτικής της διγλωσσίας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η δημοτική αρχή και σε ανακοίνωση σημειώνει: "Μπροστά στις κάμερες να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του και να διατρανώνει τη θέλησή του να προχωρήσει η άδεια για την ανέγερση του γηπέδου, και την ώρα του «δια ταύτα» να λιποτακτεί και ρίχνει λευκό στο πράσινο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κατά τ' άλλα, στηρίζουν το πράσινο και το γήπεδο!" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Εκ μέρους της "Ανοιχτής Πόλης", o Ρήγας Αξελός τοποθετούμενος επί του θέματος, μεταξύ άλλων τόνισε: "Δεν μπορεί να έρχεται ένα έγγραφο σε γνώση των δημοτικών συμβούλων για ένα τόσο σοβαρό θέμα, πέντε λεπτά πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μπορούσαμε να είχαμε ενημερωθεί τουλάχιστον από το πρωί. Για αυτό το λόγο θα ψηφίσουμε λευκό στην πρόταση της δημοτικής αρχής. Σε ότι αφορά το χώρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας: είμαστε υπέρ της δημιουργίας του προβλεπόμενου κοινόχρηστου πρασίνου και του μουσείου του ΠΑΟ, στο χώρο. Αλλά διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τις εμπορικού χαρακτήρα χρήσεις που προβλέπονται. Τέλος, θα θέλαμε η δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για την πρόοδο της άδειας εκσκαφών που έχει κατατεθεί για το γήπεδο του Βοτανικού".

    Είδηση: 18727

    [11] Προστατευόμενες εκτάσεις λίμνη Καστοριά και Πρέσπες

    Πολιτική

    Με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς θεσμοθετούνται δύο επιπλέον προστατευόμενες περιοχές, στην Δυτική Μακεδονία, συνολικού εμβαδού, 570.000 στρεμμάτων. Η μία, καλύπτει την ευρύτερη περιοχή των λιμνών, Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας, και η άλλη, την περιοχή της λίμνης Καστοριάς. Και οι δύο περιοχές, αποτελούν υγροτόπους, διεθνούς σημασίας.

    Θεσμοθέτηση του "Εθνικού Πάρκου Πρεσπών"

    Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία χερσαία και λιμναία περιοχή της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας, χαρακτηρίζονται ως εθνικό πάρκο με ονομασία "ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ" και καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες, υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ Σουφλιάς.

    "Με την Απόφαση οριοθετούμε την προστατευόμενη περιοχή και την χωρίζουμε σε (3) τρεις κύριες ζώνες προστασίας και επιμέρους ζώνες στις οποίες ορίζουμε ρητά και περιοριστικά τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες", δήλωσε ο κ Σουφλιάς. Το "Εθνικό Πάρκο Πρεσπών" καλύπτει μία έκταση 327 χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας και έναν από τους πλουσιότερους της Ευρώπης, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

    Στην περιοχή αναπτύσσονται θέσεις αναπαραγωγής και διατροφής σπάνιων πουλιών, όπως είναι οι πελεκάνοι, οι λαγγόνες, οι ερωδιοί και σημαντικοί βιότοποι διατροφής βίδρας, αγριόκοτας, χηνοπρίστη και αλλά σπάνια είδη πουλιών. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι πληθυσμοί και τα ενδιαιτήματα μεγάλων και σπάνιων θηλαστικών, όπως είναι η αρκούδα και ο λύκος. Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται τόποι ξεκούρασης των αργυροπελεκάνων και των ροδοπελεκάνων, ενώ ξεχωρίζουν τα είδη σπάνιων οικοτόπων, αλλά και ενδημικών ψαριών, όπως είναι η Μπράνα και η Πέστροφα. "Με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, καθώς και των ιδιαίτερων αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής πρόσθεσε ο υπουργός.

    Θεσμοθέτηση της "Προστατευόμενης Περιοχής της λίμνης Καστοριάς"

    Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο το λιμναίο και χερσαίο περιβάλλον της λίμνης Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής της, χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, που θα φέρει την ονομασία "Προστατευόμενη Περιοχή της λίμνης Καστοριάς", υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς. "Με την Απόφαση αυτή θεσμοθετούμε μία ακόμη σημαντική Προστατευόμενη Περιοχή η οποία καλύπτει στο σύνολό της μια έκταση 246 χιλιάδων στρεμμάτων, στην οποία, με την Απόφαση, προβλέπονται περιορισμοί σε δραστηριότητες και χρήσεις", δήλωσε ο υπουργός.

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σύμπλεγμα υγροτόπων διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος, από τους πλουσιότερους της Ευρώπης, στο οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Στην άμεση και ευρύτερη περιοχή απαντάται μωσαϊκό βιοτόπων με βλάστηση, όπως, μεσογειακοί λειμώνες με υψηλές πόες και βούρλα (Magnopotamium, Hydrocharition), παραλίμνια δάση, υγρολίβαδα, καλαμώνες, έλη γλυκού νερού, κ.ά. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι η περιοχή είναι παγκόσμιας ορνιθολογικής σημασίας, γιατί αποτελεί σημαντικό χώρο διαχείμασης για αρκετά πτηνά, όπως κύκνους, αγριόπαπιες, αργυροπελεκάνους, διάφορα είδη ερωδιών, κ.ά. και βρίσκεται στον κεντρικό μεσογειακό μεταναστευτικό διάδρομο της παγκόσμιας ορνιθοπανίδας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, με τη θεσμοθέτηση της Προστατευόμενης Περιοχής επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση του λιμναίου και χερσαίου περιβάλλοντος της περιοχής και η διατήρηση της φυσικότητας και της αντιπροσωπευτικότητάς της. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ο κ. Σουφλιάς, με τη σημερινή Απόφαση, οριοθετούμε την προστατευόμενη περιοχή και τη χωρίζουμε σε (3) τρεις βασικές περιοχές προστασίας και επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζουμε ρητά και περιοριστικά τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.Για το χαρακτηρισμό της Προστατευόμενης Περιοχής έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και η σημερινή Απόφαση έχει στηριχθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ) που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, συστήνεται ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής με έδρα την Καστοριά, ο οποίος χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Είδηση: 18726


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 February 2009 - 22:14:42 UTC