Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργούν νοσοκομειακοί γιατροί-προμηθευτές
  • [02] Τραυματίστηκε 38χρονος οδηγός ταξί στα ΚΤΕΛ Κηφισού
  • [03] Ευρωβουλή: Υιοθετήθηκε η έκθεση για την Τουρκία
  • [04] Ευρωπαϊκή συμφωνία για ασφάλεια στο διαδίκτυο
  • [05] 58χρονος εξέδιδε 24χρονη με διανοητικά προβλήματα
  • [06] Μοιραία έλλειψη αναλώσιμων σε ασθενοφόρο
  • [07] Συνελήφθησαν δύο Ρομπέν των φτωχών
  • [08] Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
  • [09] Συνάντηση Νίμιτς με αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ

    [01] Απεργούν νοσοκομειακοί γιατροί-προμηθευτές

    Κοινωνία

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε χθες, ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομίας, θα προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αποδοχών των γιατρών, ενώ παραπέμπει το επίμαχο ζήτημα της επαγγελματικής τους ανέλιξης στη Διακομματική Επιτροπή. Εν τω μεταξύ και οι προμηθευτές ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμων υλικών αποφάσισαν να παγώσουν τις παραδόσεις στα νοσοκομεία έως ότου το Υπουργείο Υγείας εξοφλήσει τα χρέη προς αυτούς που φθάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Την υπερψήφιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχαν υπογράψει με το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, κατά τη διάρκεια ακρόασής τους, χθες, ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, επέφερε αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ορισμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στη συλλογική σύμβαση, αλλά και παραπέμποντας την συγκεκριμενοποίηση της επαγγελματικής εξέλιξης των γιατρών και των όρων εφαρμογής του πολυδιευθυντικού συστήματος στο ΕΣΥ (άρθρο 4), στις αποφάσεις μιας Διακομματικής Επιτροπής, που θα συσταθεί και θα αποφασίσει σχετικά, εντός ενός έτους.

    "Δεν έχουμε δικαίωμα να διαπραγματευτούμε κάτι άλλο. Βελτίωση στο κείμενο της συλλογικής σύμβασης που υπεγράφη την 1η Δεκεμβρίου 2008, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε, γιατί θα έπρεπε να οδηγήσει σε κάποια επαναδιαπραγμάτευση, που μπορεί να κρατήσει δέκα μέρες, αλλά και μερικά χρόνια" ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Στ. Τσούκαλος, πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών και Πειραιώς (ΕΥΝΑΠ), ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Βασίλης Λαοπόδης, υπογράμμισε πως το σώμα των νοσοκομειακών ιατρών, "απαιτεί να ψηφισθεί η Σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο Υγείας με την Ομοσπονδία, για να μπορέσει να υπάρξει επαναφορά της εμπιστοσύνης πολίτη-πολιτείας, αλλά κυρίως της εμπιστοσύνης των συνδικαλιστών που συζητούν με το Υπουργείο".

    Ο Υπουργός Υγείας, δεν επανέφερε την αρχική σύμβαση εργασίας, καθώς η οικονομική κατάσταση επιβάλει κάποιες "επουσιώδεις οικονομικές παρεκκλίσεις", απέναντι στις οποίες ωστόσο, "μέχρι τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, θα υπάρξουν βελτιώσεις". Έτσι κι αλλιώς, "οι προβλεπόμενες αυξήσεις και φοροαπαλλαγές, θα είναι οι σημαντικότερες από την εποχή της ίδρυσης του ΕΣΥ" υπογράμμισε.

    Εκτός νομοσχεδίου παραμένουν πάντως, οι προβλέψεις για το αφορολόγητο των εφημεριών και για την σύγκλιση εντός της προσεχούς τριετίας, της αμοιβής των υπερωριών, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Πέραν των μισθολογικών παραμέτρων, κατά τον υπουργό Υγείας, η συλλογική σύμβαση, δεν ήταν δυνατόν να κυρωθεί αυτούσια για νομοτεχνικούς λόγους - "το σύνολο όμως των ρυθμίσεών της περιέχεται σ' αυτήν".

    Στο πλαίσιο αυτό, προστέθηκε στην πρώτη παράγραφο του νομοσχεδίου, ότι το πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών και των ειδικευομένων συναδέλφων τους, "καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και το πρώτο άρθρο της κλαδικής σύμβασης" (περιλαμβάνοντας πλέον και τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ, καθώς και τους γιατρούς του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη) και ορίστηκε ρητά η πρόσληψη των 5.500 νοσηλευτών - με τα προσόντα τους να ορίζονται με βάση το νόμο του ΑΣΕΠ και όχι απλώς, "λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων του", όπως αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο. Εισήχθη επίσης και η πρόβλεψη, για αναθεώρηση της κλαδικής σύμβασης μετά από ένα χρόνο (κάτι που προβλεπόταν στην ΣΣΕ, αλλά είχε αφαιρεθεί από το σχέδιο νόμου).

    Περισσότερο διαφοροποιούμενο βαίνει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, για την εισαγωγή γιατρών στο ΕΣΥ και την επαγγελματική τους εξέλιξη: Γι' αυτό που ονομάστηκε και "πολυδιευθυντικό σύστημα", η νέα διατύπωση που πρότεινε ο υπουργός Υγείας, προβλέπει τη σύσταση μιας Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους εφαρμογής του, εντός ενός έτους. Η αλλαγή αυτή, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επεσήμαναν πως δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν για κάποιο άρθρο του οποίου αγνοούν την οριστική μορφή. "Δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, αλλά βελτίωση των διατυπώσεων για την εισαγωγή ορισμένων αξιολογικών κριτηρίων. Το 95% του κειμένου, παραμένει το ίδιο" απάντησε ο κος Αβραμόπουλος.Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18836

    [02] Τραυματίστηκε 38χρονος οδηγός ταξί στα ΚΤΕΛ Κηφισού

    Τριανταοκτάχρονος οδηγός ταξί τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα στην προσπάθειά του να διαφύγει από αστυνομικούς της Τροχαίας οι οποίοι επιχείρησαν να τον συλλάβουν για παρανομίες που έκανε στο πρακτορείο των ΚΤΕΛ Πελοποννήσου στον Κηφισό. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, αστυνομικός της Μυστικής Υπηρεσίας της Τροχαίας με πολιτικά που είχε επιβιβαστεί σε ΚΤΕΛ του νομού Αχαΐας όταν έφτασαν στο πρακτορείο Πελοποννήσου εντόπισε τέσσερις οδηγούς ταξί οι οποίοι είχαν πάει στο σημείο για να κάνουν επιλογή πελατών. Ο αστυνομικός τους δήλωσε την ιδιότητά του και ταυτόχρονα κάλεσε δύο συναδέλφους του που ήταν στο πρακτορείο για να τους συλλάβουν.

    Οι δύο από τους οδηγούς ταξί δήλωσαν αμέσως τα στοιχεία τους και δεν έφεραν αντίσταση, ο τρίτος επιβιβάστηκε στο όχημά του και απομακρύνθηκε με ταχύτητα ενώ ο 38χρονος έτρεξε προς την είσοδο της λεωφόρου Κηφισού. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία ο αστυνομικός τον ακολούθησε και γύρισε πίσω. Ο 38χρονος οδηγός ταξί πέρασε τις διαχωριστικές μπάρες και βγήκε στη λεωφόρο Κηφισού όπου όμως τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε διερχόμενο αυτοκίνητο χωρίς οι αστυνομικοί να το αντιληφθούν.

    Διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπου αργότερα τον βρήκαν οι αστυνομικοί και διαπίστωσαν ότι του είχε αφαιρεθεί η άδεια πριν από 10 ημέρες και πάλι για επιλογή πελατών.

    Ο τρίτος ταξιτζής που είχε διαφύγει με το αυτοκίνητο συνελήφθη αργότερα και μαζί με τους δύο συναδέλφους του οδηγούνται σήμερα στο Αυτόφωρο.

    Είδηση: 18845

    [03] Ευρωβουλή: Υιοθετήθηκε η έκθεση για την Τουρκία

    Με ψήφους 65 υπέρ, τέσσερις κατά και μία αποχή υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έκθεση της Ολλανδέζας ευρωβουλευτού Ρία Όομεν Ρόιτεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σε γενικές γραμμές στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εκφράζεται ανησυχία καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά παρατηρείται στην Τουρκία συνεχής επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, ενώ διαπιστώνεται ακόμη ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου εξακολουθούν να μην προστατεύονται πλήρως. Η έκθεση καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να αποδείξει την πολιτική της βούληση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία για την οποία δεσμεύτηκε το 2005. Σε ό,τι αφορά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, στο ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση επισημαίνονται οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και υπογραμμίζεται ότι η άρση του casus belli που κήρυξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995 θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση αυτών των σχέσεων.

    Το ψήφισμα υπενθυμίζει ακόμη ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί για σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, άλλες συναφείς διεθνείς συμβάσεις και διμερείς συμφωνίες και υποχρεώσεις. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

    Καλείται επίσης η τουρκική κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις για τη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα της Ίμβρου και της Τενέδου και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τονίζει την ανάγκη για συνολική διευθέτηση του ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Επιπλέον, καλωσορίζει την ανανεωμένη δέσμευση των δύο ηγετών για μια λύση μέσα από διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας τις εν εξελίξει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάδει με τις αρχές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, συμφωνία η οποία θα γίνει αποδεκτή με δημοψήφισμα. Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις τουρκικές δυνάμεις και παρέχοντας στους δύο ηγέτες τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους.

    Παράλληλα, παροτρύνονται οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να επιδιώξουν με σοβαρότητα το διάλογο και να συμφωνήσουν, σε πνεύμα συμβιβασμού, σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας προς μια σταθερή, δημοκρατική, πλουραλιστική και ευημερούσα κοινωνία, με άξονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και με βάση το κράτος δικαίου.

    Παράλληλα, εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. -Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση και υπογραμμίζεται ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

    Στο ψήφισμα καλείται ακόμη το Συμβούλιο να εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να επανεξετάσει την πρόοδο που σημειώνεται στα θέματα που καλύπτει η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006.

    Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιθανότατα το Μάρτιο.

    Είδηση: 18842

    [04] Ευρωπαϊκή συμφωνία για ασφάλεια στο διαδίκτυο

    Δεκαεπτά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, την Τρίτη, ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, υπέγραψαν στο Λουξεμβούργο, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμφωνία για τη βελτίωση της ασφάλειας χρηστών κάτω των 18 ετών σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani. it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-Klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, Zap.lu.

    Οι εταιρείες αυτές προτίθενται να συνεισφέρουν στο στόχο αυτό προσφέροντας ένα εύχρηστο και προσβάσιμο "πλήκτρο αναφοράς καταχρήσεων", εξασφαλίζοντας ότι τα στοιχεία ταυτότητας στο Διαδίκτυο και οι κατάλογοι επαφών χρηστών ιστότοπων ηλικίας κάτω των 18 ετών θα χαρακτηρίζονται εξ ορισμού "ως προσωπικού χαρακτήρα", ότι τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών κάτω των 18 ετών δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο αναζήτησης, ότι οι δυνατότητες προστασίας των προσωπικών τους στοιχείων είναι εμφανέστατες και προσβάσιμες ανά πάσα στιγμή, παρεμποδίζοντας την χρήση των υπηρεσιών τους από ανήλικους κ.α.

    Είδηση: 18834

    [05] 58χρονος εξέδιδε 24χρονη με διανοητικά προβλήματα

    Ένας 58χρονος συνελήφθη στην Καρδίτσα διότι το τελευταίο εξάμηνο κατόπιν απειλών και με την χρήση βίας εξέδιδε κατ' εξακολούθηση 24χρονη, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της να αντισταθεί λόγω διανοητικών προβλημάτων. Ο 58χρονος την υποχρέωνε να εκδίδεται με άγνωστους άνδρες μεγάλης ηλικίας έναντι τιμήματος, το οποίο παρακρατούσε εξ ολοκλήρου ο ίδιος. Όταν η 24χρονη αρνήθηκε να ενδώσει σε νέα απαίτηση του να συνευρεθεί με άνδρα μεγάλης ηλικίας τις προκάλεσε σωματικές κακώσεις και την απείλησε. Έκτοτε εξύβριζε και απειλούσε καθημερινά τόσο την παθούσα όσο και άτομα του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας.

    Είδηση: 18844

    [06] Μοιραία έλλειψη αναλώσιμων σε ασθενοφόρο

    Κοινωνία

    Μοιραίες για έναν 53χρονο πατέρα δύο παιδιών από τη Θεσσαλονίκη αποδείχθηκαν οι ελλείψεις αναλώσιμου υλικού σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος υπέστη ανακοπή χθες το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της συμπρωτεύουσας, επειδή ο απινιδωτής του ασθενοφόρου δεν είχε τα απαραίτητα για τη λειτουργία του αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια μίας χρήσης. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα" ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε εξοργισμένος από το περιστατικό το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο, τόνισε πως θα υπάρξει απόδοση ευθυνών και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά.

    "Υπάρχει στοκ ασφαλείας"Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό διέταξε η διοίκηση του ΕΚΑΒ.

    Η έλλειψη ήταν γνωστή εδώ και δύο μήνες και βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός προμήθειας υλικού. Η ΕΔΕ καλείται να διερευνήσει γιατί το λόγο για τον οποίο το παράρτημα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης δεν ζήτησε από την Κεντρική Υπηρεσία να προμηθευτεί τα απαραίτητα αναλώσιμα.

    Είδηση: 18843

    [07] Συνελήφθησαν δύο Ρομπέν των φτωχών

    Κοινωνία

    Στη Λάρισα "χτύπησαν" την Τετάρτη οι αποκαλούμενοι "Ρομπέν των φτωχών". Γύρω στις 11 το πρωί μπήκαν σε σούπερ μάρκετ και πήραν τρόφιμα με προοπτική να τα μοιράσουν σε πολίτες που ψώνιζαν σε λαϊκή αγορά. Ωστόσο, τους πρόλαβαν αστυνομικοί. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για κλοπή και κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα. Η εισβολή περίπου 15 νέων έγινε σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης. Η επιλογή του καταστήματος και της ημέρας δεν ήταν τυχαία, καθώς κάθε Τετάρτη λειτουργεί στην περιοχή λαϊκή αγορά.

    Από το σούπερ μάρκετ οι "Ρομπέν" πήραν 1½ καλάθι με προϊόντα -κυρίως τρόφιμα- και βγαίνοντας άρχισαν να τα μοιράζουν σε πολίτες. Δεν πρόλαβαν όμως, καθώς αστυνομικοί της μονάδας "Ζ" έσπευσαν στην περιοχή και συνέλαβαν 4 νεαρούς -δύο αγόρια και δύο κορίτσια- ενώ μεγάλο μέρος των "απαλλοτριωμένων" τροφίμων βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων.

    Οι 4 νεαροί κρατούνται στην Ασφάλεια Λάρισας, στην είσοδο της οποίας συγκεντρώθηκαν περίπου 15 άτομα, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης περίπου 15 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν μαζευτεί από το μεσημέρι έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και ζητούσαν την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

    Είδηση: 18841

    [08] Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

    Κοινωνία

    Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες δημιουργούν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στα πελάγη. Από το πρωί δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά για τις Κυκλάδες, ενώ τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού πραγματοποιούνται μόνο από πλοία κλειστού τύπου. Από Ραφήνα, τα επιβατηγά πλοία αναχωρούν μόνο για την Άνδρο. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τα ναυτικά πρακτορεία. Αλλαγή του καιρού αναμένεται από το απόγευμα.

    Είδηση: 18840

    [09] Συνάντηση Νίμιτς με αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ

    Πολιτική

    Ανασκόπηση της όλης κατάστασης έκαναν στη συνάντηση τους το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι. Ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του στο Μανχάταν και διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα, ανέφερε ότι δεν κατατέθηκε καμιά νέα πρόταση, ούτε σημειώθηκε αδιέξοδο, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν "θετικά βήματα" και να διαμορφωθεί "θετική ατμόσφαιρα", ενώ το θέμα της ονομασίας αποτελεί "υψηλή προτεραιότητα". Όπως είπε, η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες.

    Ο κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι "η συνάντηση ήταν ήσυχη, ήταν μια πρώτη επαφή και ανταλλάξαμε διάφορες σκέψεις και νομίζω ότι ο καινούριος συνάδελφος (αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ) άρχισε να συνειδητοποιεί τα προβλήματα που υπάρχουν. Από κει και πέρα, τι θα βγει και πως θα φτάσουμε σ' ένα αποτέλεσμα δεν γνωρίζω. Όπως σας είπε ο κ. Νίμιτς, γίνονται εκλογές στα Σκόπια, θα γίνουν και εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο νέος πρόεδρος των Σκοπίων δεν πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του πριν τις 15 Μαϊου".

    Από την πλευρά του ο κ. Γιόλεφσκι ανέφερε ότι "θέλουμε να βρεθεί λύση γιατί θα είναι μια θετική εξέλιξη για την σταθερότητα στην περιοχή μας".

    Είδηση: 18839


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 February 2009 - 17:36:40 UTC