Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γουαδελούπη: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων
  • [02] Εξοπλίζεται με αντιαεροπορικά η Χεζμπολάχ
  • [03] Βρέθηκε ο χαμένος κρίκος μεταξύ χορτοφάγων -σαρκοφάγων δεινοσαύρων
  • [04] Δηλώσεις Γκρούεφσκι για την ονομασία
  • [05] Ισραήλ: σύγκλιση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας

    [01] Γουαδελούπη: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων

    Ειδήσεις

    Κλιμακώθηκαν οι διαδηλώσεις στο γαλλικό νησί Γουαδελούπη, στην Καραϊβική, που έχουν αρχίσει εδώ και ένα μήνα με αίτημα αυξήσεις μισθών. Διαδηλωτές, την Δευτέρα απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στις βιομηχανικές ζώνες. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αρνείται να υποκύψει στα αιτήματά τους, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι κινητοποιήσεις μπορεί να επεκταθούν από τις υπερπόντιες κτήσεις στη Γαλλία. Η αστυνομία έκανε τουλάχιστον δέκα συλλήψεις ατόμων που προσπαθούσαν να στήσουν οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης Πουάντ-α-Πιτρ, που είναι πρωτεύουσα της Γουαδελούπης.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν προειδοποίησε ότι τα οδοφράγματα είναι παράνομα και οι διαδηλωτές θα πρέπει να περιοριστούν σε νόμιμες συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις. Μία συμμαχία περίπου 50 συνδικαλιστικών οργανώσεων άρχισε τις κινητοποιήσεις στις 20 Ιανουαρίου, με αίτημα να αυξηθούν οι αμοιβές των χαμηλόμισθων κατά 200 Ευρώ μηνιαίως.

    Οι τιμές βασικών αγαθών είναι υψηλότερες στη Γουαδελούπη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Γαλλία, λόγω του κόστους μεταφορών, ενώ οι μισθοί είναι πιο μικροί και η ανεργία υψηλότερη. Ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τις υπερπόντιες κτήσεις, Ιβ Ζεγκό, έχει μεταβεί δύο φορές στη Γουαδελούπη για να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικαλιστών και των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

    Είδηση: 19018

    [02] Εξοπλίζεται με αντιαεροπορικά η Χεζμπολάχ

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τις προθέσεις της για αγορά όπλων αντιαεροπορικής άμυνας, εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον λιβανικό εναέριο χώρο σε καθημερινή βάση, ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ. Η ανακοίνωση αυτών των προθέσεων, προέρχεται από δηλώσεις του ηγέτη της οργάνωσης Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της οργάνωσης, Ιμάντ Μουγκνίγια.

    Είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ αναφέρεται στην απόκτηση συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και με τις δηλώσεις του ηγέτη της, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο η οργάνωση να έχει ήδη αποκτήσει τέτοια όπλα.

    Η δήλωση του κ. Νασράλα ήταν η ακόλουθη: "Κάθε λίγο υπάρχει μία πληροφορία (στα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης) ότι η αντίσταση έχει αποκτήσει προηγμένα αντιαεροπορικά όπλα, φυσικά δεν το διαψεύδω, ούτε το επιβεβαιώνω. Αυτό που θέλω να επιβεβαιώσω, σήμερα, είναι ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να αποκτήσουμε οποιοδήποτε όπλο, μεταξύ αυτών και όπλα αντιαεροπορικής άμυνας, και έχουμε κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο".

    Χεζμπολάχ και ισραηλινός στρατός είχαν συγκρουστεί το καλοκαίρι του 2006, με την λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση, να κερδίζει τις εντυπώσεις.

    Είδηση: 19017

    [03] Βρέθηκε ο χαμένος κρίκος μεταξύ χορτοφάγων -σαρκοφάγων δεινοσαύρων

    Ειδήσεις

    Στο πάρκο "Ιτσιγουαλάστο-Κοιλάδα της Σελήνης" της βορειοδυτικής Αργεντινής, ανακαλύφθηκαν τα λείψανα ενός παμφάγου δεινοσαύρου, του παλαιότερου προγόνου των φυτοφάγων δεινοσαύρων. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικών Επιστημών του Σαν Χουάν, Όσκαρ Αλκομπέρ, "πρόκειται για ένα παμφάγο. Είναι ο χαμένος "κρίκος" μεταξύ των γιγαντιαίων, τετράποδων χορτοφάγων και σαρκοφάγων δεινοσαύρων : ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την ιστορία των δεινοσαύρων".

    Η ανακάλυψη των απολιθωμένων λειψάνων έγινε το 2006 και ανακοινώθηκε την Δευτέρα από τη διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση "Plos One".

    "Αποφασίσαμε να το ανακοινώσουμε έτσι, υπολογίζοντας στη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας", είπε ο Αλκομπέρ, που συνέγραψε το άρθρο μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος παλαιοντολογίας του μουσείου, Ρικάρντο Μαρτίνεζ. "Επιλέξαμε την επιθεώρηση Plos One γιατί είναι ένα διαδικτυακό μέσο, κάτι που ευνοεί τον εκδημοκρατισμό των επιστημών", πρόσθεσε.

    Ο μεγαλύτερος χορτοφάγος δεινόσαυρος του κόσμου, ο "Αργεντινόσαυρος", βρέθηκε το 1989 στην επαρχία Νεκέν της Αργεντινής. Ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος, ο "Γιγανοτόσαυρος" -γιγαντιαίος δεινόσαυρος Νοτίου ημισφαιρίου-- εντοπίστηκε το 1993 στην ίδια περιοχή.

    Είδηση: 19016

    [04] Δηλώσεις Γκρούεφσκι για την ονομασία

    Ειδήσεις

    "Δεν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό από ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της ονομασίας", ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Sitel". "Ευελπιστώ ότι μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα αντλήσει δυνάμεις ώστε να αρχίσει να σκέπτεται σοβαρά την εξεύρεση λύσης, διότι εμείς επιζητούμε λύση. Προτεραιότητά μας είναι η χώρα να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό, όχι όμως για κάτι που δεν μοιάζει διόλου με συμβιβασμό", ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η Ελλάδα ζητά πλήρη αλλαγή σε όλα: "Η θέση τους και οι παρατηρήσεις τους επί της τελευταίας πρότασης του διαμεσολαβητή ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, ότι δηλαδή πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, της ονομασίας της γλώσσας, της ονομασίας του έθνους, του Συντάγματος της χώρας, των διαβατηρίων, ενώ η χρήση της ονομασίας να μην γίνεται μόνον εκεί όπου χρησιμοποιείται το FYROM μέχρι σήμερα, αλλά παντού: και στις διμερείς σχέσεις με τις άλλες χώρες, και στις πολυμερείς σχέσεις, αλλά και εκτός και εντός της χώρας. Δηλαδή και εδώ να κατονομαζόμαστε με το νέο όνομα. Αυτή είναι η θέση τους και σε αυτή δύσκολα κάποιος μπορεί να εντοπίσει κάποιον συμβιβασμό ή βούληση για συμβιβασμό. Οι συνομιλίες συνεχίζονται".

    Για το ενδεχόμενο ανέγερσης αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες για την κατασκευή μνημείων και αγαλμάτων στο κέντρο της πόλης ανήκουν στον ομώνυμο περιφερειακό δήμο της πρωτεύουσας. Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον Δήμο "Κέντρο" των Σκοπίων "εξετάζεται η κατασκευή 17 αγαλμάτων και μνημείων, εκ των οποίων μόνον το ένα ανήκει στην αρχαία περίοδο -εκείνο του Μ. Αλέξανδρου- ενώ όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαιότητα".

    Είδηση: 19014

    [05] Ισραήλ: σύγκλιση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας πραγματοποιείται την Τετάρτη στο Ισραήλ με θέμα την πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Χαμάς, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος του συγκαλούντος τη συνεδρίαση και απερχόμενου πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, είναι να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ πριν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

    Το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να συζητήσει στα πλαίσια ανταλλαγμάτων και απελευθερώσεις Παλαιστινίων κρατουμένων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ολμέρτ έχει απορρίψει την πρόταση εκεχειρίας που υπέβαλε η Αίγυπτος, εφόσον δεν απελευθερωθεί ο αιχμάλωτος Ισραηλινός στρατιώτης. "Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το φάκελο του Γκιλάντ Σαλίτ. Εάν τον θέλουν πίσω, όπως λένε, πρέπει να αφήσουν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους", δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

    Πηγές: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 19012


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 February 2009 - 23:08:20 UTC